TIISTAI 10.08.10

1. USA:N KONGRESSI päätti pidättää Libanonille aiemmin jo myönnetyt 100 miljoonaa
USD toistaiseksi. Tämä tukimuoto on tarkoitettu Libanonin armeijan LAF:n kohentamiseksi ja sen aseistuksen kehittämiseksi. Esityksen tuen pidättämisestä teki Nita Lowey (D,NY), joka kutsui tiistaina 03.10. tapahtunutta IDF:n everstiluutnantin murhaa ja kapteenin vaarallista haavoittamista tapahtumaksi, joka olisi voitu täysin välttää. ”USA:n apu on tarkoitettu liittolaistemme ja oman turvallisuutemme parantamiseksi.” Lowey toimii puheenjohtajana komiteassa, joka arvioi ja myöntää USA:n tukivaroja. Libanonille myönnetty 100 miljoonaa USD ei oltu vielä tilitetty, mikä antoi komitealle tilaisuuden peruuttaa aiempi myönteinen päätös.

LOWEY selitti, että hän haluaa tietää, käytettiinkö ”tässä räikeässä tapauksessa” amerikkalaisia aseita sekä myös tarkkailla, miten Libanon hallitus käyttäytyy väkivallan puhjetessa. USA on toimittanut tarkkuuskivääreitä ja tähtäyslaitteita Libanonin armeijalle kuten myös tiedustelu- ja salakuuntelujärjestelmiä, joita yhdessä Venäjän toimittamien laitteiden kanssa on käytetty väitetyn Israelin rakentaman vakoilurenkaan paljastamiseksi.

VAATIMUS Libanonille myönnetyn sotilaallisen avun pidättämiseksi tehtiin jo ennen tiistain välikohtausta. Sen esitti valkoisen talon komitean puheenjohtaja Howard Berman (D, Cal), joka esitti huolensa Hizbullahin ja Libanonin armeijan (LAF) välisen eron hämärtymisestä ja Hizbullahin vaikutuksen kasvusta LAF:n piirissä. Hän halusi tietää enemmän Hizbullahin roolista LAF:ssä, miten tarkkaan pystytään seuraamaan USA:n toimittamien aseitten käyttöä sekä miten hyväksyttävästi LAF toimii yhteistyössä YK:n UNIFIL-joukkojen kanssa.
Berman selitti, että vasta saatuaan positiiviset vastaukset näihin kysymyksiin hän on valmis tukemaan USA:n sotilaallista apua Libanonille.
USA:n hallituksen taholta kerrotaan, että se odottaa tarkempia tietoja veriseksi kehittyneestä tapauksesta. Eräs viranomainen selitti, että USA:n avun tarkoituksena on vahvistaa Libanonin asemaa alueen turvallisuuden kasvattamiseksi, kehittää Libanonin instituutioita sekä vahvistaa Libanonin kykyä puolustaa itsenäisyyttään.

KONGRESSIN jäsen Eric Cantor (R, Virg), vähemmistön piiskamies, sanoi, että tälle vuodelle myönnetty 100 miljoonan USD apu jäädytetään, kunnes tapaus on selvitetty ja todistettu, ettei LAF toiminut yhteistoiminnassa Hizbullahin kanssa tapauksessa, jossa LAF:n tarkka-ampuja murhasi IDF:n everstiluutnantin, joka oli 300 metrin päässä rajalta Israelin alueella. Hän selvensi, että avun tarkoituksena on vahvistaa LAF:n asemaa radikaalin Hizbullah-järjestön aiheuttamaa uhkaa vastaan. Cantor sanoi, että vuosikaudet USA ja kansainvälinen yhteisö katseli toisaalle eikä välittänyt Hizbullahin ja LAF:n asevoimien välisen yhteistoiminnan kehittymisestä, mutta että ”se aika on nyt ohi”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184232

2. HIZBULLAHIN pääsihteeri puhui eilen Libanonin TV:ssä, jossa hän lupasi paljastaa Israelin osuuden Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhaan 2005. Hän selitti, että Oslon sopimusten allekirjoittamisesta lähtien 13.09.1993 Israel oli systemaattisesti pyrkinyt vakuuttamaan Libanonin hallitusta siitä, että Hizbullah aikoo murhata Haririn. Hän kertoi keskustelleensa pari viikkoa ennen Haririn murhaa Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa, joka vakuutti länsivaltojen haluavan, että Syyria vetää joukkonsa pois Libanonista, jossa ne olivat olleet Libanonin sisällissodasta lähtien.

SELITYKSENSÄ tueksi pääsihteeri esitti videon, jossa henkilö nimeltä Ahmed Nasrallah – ei hänen sukulaisensa – toimiessaan Israelin vakoojana, kertoo varoittaneensa Rafik Hariria lähellä olevaa henkilöä, että Hizbullah aikoo murhata Haririn. Hänet pidätettiin 1996 vakoilusta syytettynä. Nasrallah väittää, että tämä vakooja pääsi pakenemaan ”miehitettyyn Palestiinaan”, jossa hän yrittää värvätä libanonilaisia vakoilemaan Israelin hyväksi.
Israelin viranomaiset pitävät hänen väitteitään hupijuttuina, mutta joku voi ottaa ne todesta, joten asiaan tulisi suhtautua sen mukaisesti.
”Kansainvälinen yhteisö, arabimaailma ja ennen kaikkea Libanonin kansa on tietoinen, että nämä syytökset Israelia vastaan ovat järjettömiä ja nousseet pintaan Nasrallahin omista peloista, että Haririn murhatutkimukset päätyvät syyllisen etsinnässään hänen järjestöönsä.” Virallisesti Israel ei halua edes vastata Nasrallahin edesvastuuttomiin syytöksiin.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184231
3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Nasrallah esitti eilen illalla pitämässään puheessaan, että Hizbullah oli onnistunut sieppaamaan Israelin salasanomia ja tulkitsemaan niitä. Tämän johdosta hän sanoi Hizbullahin pystyneen järjestämään ansan Israelin merivoimien Shayetet ryhmälle niiden tehdessä salaisen yöllisen hyökkäyksen. Hän esitti valokuvia, joissa nähdään Israelin kumiveneitten tulo Libanonin rannikolle Antsaria rannikkokylän lähelle vuonna 1997.

VALOKUVIEN joukossa oli - kuten hän sanoi – Israelin miehittämättömien koneitten ottamia valokuvia tilanteesta, jossa Sahyete sotilaat menivät hedelmälehtoon, jossa Hizbullahin pyssymiehet heitä odottivat, sekä kuvia helikopterista, joka kävi hakemassa taistelussa kaatuneet. Väijytyksessä kaatui 12 Shayetet sotilasta tilanteessa, jota kutsutaan nimellä ”Shayetet katastrofi”.
Nasrallah onnitteli järjestönsä teknikoita, jotka olivat pystyneet sieppaamaan IAF:n miehittämättömien koneitten lähettämiä viestejä, joihin sisältyi kuvia paikasta, jonne sotilaat menivät, ja jonne väijytys oli asetettu pariksi viikoksi, koska tarkkaa aikaa ei tiedetty.
IDF:n tulisi suhtautua vakavasti Hizbullahin ja Libanonin armeijan kykyyn siepata salaisia viestejä radion tai internetin kautta. Tämä on entistä vakavampaa, sillä Hizbullah/LAF toimivat nyt yhteistyössä Syyrian ja Iranin asevoimien kanssa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3932886,00.html

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Nasrallah väitti eilisessä puheessaan Israelin
jatkavan 1990-luvulla aloittamaansa kampanjaa Libanonin hallituksen eliminoimiseksi. Hän kertoi, että Israelin agentit ovat varustautuneet murhaamaan Libanonin nykyistä johtoa, mukana presidentti Michel Suleiman, armeijan yleisesikuntapäällikkö kenraali Jan Qahwaji, shia-muslimien Amal-järjestön johtaja Nabih Berry, joka toimii myös Libanonin parlamentin puhemiehenä, pääministeri Saad Hariri sekä kristittyjen phalangi-johtaja Samir Geagea.

DEBKAFILE vastaa Nasrallahin asettamaan kysymykseen, miksi Israel tekisi jotain tällaista, hänen omilla sanoillaan: Siksi, että se haluaa vierittää syyn murhista Syyrian ja Hizbullahin niskoille, ”aivan kuten Haririn murha 2005, jonka suoritti Israelin tiedustelupalvelu”.

VIIME PÄIVIEN tapahtumat ovat kiihdyttäneet diplomaattista toimeliaisuutta alueella. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki matkusti Damaskokseen, jossa hän informoi presidentti Bashar Assadia tilanteen kehityksestä suunnitellakseen tulevaisuutta. USA:n kieltäessä tälle vuodelle myönnetyn 100 miljoonan sotilasavustuksen Libanonille Iran tarjoutuu USA:n tilalle.
USA:n hallitus lähetti kiireesti parhaan Syyrian ja Libanonin asiantuntijansa Fredrik Hofin Beirutiin keräämään tiedon palasia luotettavan kuvan saamiseksi tilanteesta.

ISRAELIN ARMEIJA aloitti tänä aamuna raskaitten aseitten siirtämisen pohjoisen rajansa tuntumaan selvänä varoituksena sekä Syyrialle että Libanonille, etteivät ne pyrkisi käyttämään jännittynyttä tilannetta hyväkseen rajaselkkauksien synnyttämiseksi. Autoilijoita varoitettiin välttämään määrättyjä pohjoiseen meneviä teitä sekä huomioimaan armeijan kaluston kuljettaminen niiden kautta Kinneretin lähelle, Ylä-Galileaan ja Golanille. http://www.debka.com/article/8959/

5. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu pyrki tarkkailijoitten mukaan vierittämään syyn ”flotilla-välikohtauksesta” puolustusministeri Barakille, jolle hän kertoi antaneensa valtuudet toimia parhaan harkintansa mukaan mutta pyrkien välttämään ihmisuhreja. Hän täsmensi lausuntoaan myöhemmin, että vaikka hän tärkeän ulkomaanmatkansa vuoksi ei voinut olla itse paikalla, hän kantaa lopullisen vastuun tapahtuneesta. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak sanoi myös vastatessaan tutkimuskomitean edessä, että poliittinen vastuu oli hänellä, mutta muistutti, että suunnitelma, johon sisältyi äärimmäinen mahdollisuus aseitten käyttämisestä, esiteltiin Netanyahulle ja turvallisuuskabinetille. Barak kuitenkin lisäsi, että operatiivinen vastuu tapahtumista oli kenttäjoukoilla. Netanyahu ja turvallisuuskabinetin ministerit valittivat tapauksen jälkeen, ettei heille annettu tarvittavia tietoja eikä päätöksiä toimintatavoista tehty. Tässä Barak vetäytyy omien muistikuviensa tai kuvitelmiensa taakse, mikä voi vielä aiheuttaa voimakkaita vastalauseita ja keskusteluja asiasta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/i-take-full-responsibility-barak-tells-gaza-flotilla-probe-1.307118
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo Netanyahun luvanneen, että hänen nimittämällään tutkimuskomitealla on oikeus haastatella myös IDF:n sotilaita. Netanyahu kieltää ehdottomasti antaneensa tällaista lupaa ja uhkaa lopettaa kaiken yhteistoiminnan YK:n nimissä toimivan tutkimuskomitean kanssa. Ban ki-Moonin toimet osoittavat entistä selvemmin hänen intellektuaalisen rajoittuneisuutensa toimistosihteerin tasolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139034
- Jordanian aktivistit järjestivät eilen tunnin mittaisen mielenosoituksen Ammanissa Israelin lähetystön edessä esittääkseen vastalauseen vaatimukselle hakea Israelin viisumia vieraillakseen Temppelivuorella tai muilla pyhillä paikoilla Länsirannalla. Israel ja Jordania solmivat rauhan Wadi Arassa 1994, mutta sen toteuttaminen käytännössä kangertelee eikä Jordanian hallitus ole edes aloittanut Israelin vastaisten mielenosoitusten ja yleisen Israel-vastaisuuden poistamiseksi maasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139035
- Nachal haredi-rykmentin upseerit ovat lähettäneet hyvin kriittisen viestin IDF:n komentajille, joiden he sanovat pettäneen heidän luottamuksensa armeijan johdon uskottavuuteen. Haredi-sotilaat lähetettiin 26.08.01 suojelemaan talon tuhoamista Givat Ronen kukkulalla Har Brachan kaupungin lähellä Samariassa sillä verukkeella, että tehtävään määrätty rajapoliisiosasto oli jouduttu lähettämään etelään poliisi-tehtäviin, mikä osoittautui perättömäksi. Satoja tuhansia NIS maksaneen talon tuhoamiseen osallistui poliisin Yassam erikoisjoukkoja ja tusinoittain rajapoliiseja. Poliisit estivät paikallisten asukkaitten pääsyn estämään tuhoamista, mikä aiheutti vastareaktion lähellä asuvia arabeja vastaan, missä neljä juutalaista vammautui. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139036
- Juutalaiskaupungin Shevut Ami marssi Jerusalemista Jerikoon jatkuu tänään kolmatta ja viimeistä päivää. Poliisi pidätti muutamia osanottajia ja pyrki sulkemaan teitä ensimmäisenä päivänä, mutta toinen sujui vaikeuksitta. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/191846
- Saksa sulki moskeijan, jota syyskuun 11.päivän 2001 terroristit käyttivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139029
- West Nil virus on levinnyt Israelissa huolestuttavasti, jonka johdosta ihmisiä kehotetaan suojatoimiin. Kuume aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja muita ongelmia. 24 todettua virus-tapausta on rekisteröity, mikä ylittää viime vuoden. Kuuma kesä on nopeuttanut myös hedelmien ja viljan kypsymistä viimevuotista aiemmaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139020

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019