Friday, February 24, 2012

PERJANTAI 24.02.12

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun kyvyttömyys tai haluttomuus esittää selkeästi omaa asemaansa suhteessa palestiinalaisten asumiin alueisiin Juudeassa ja Samariassa on saanut monet Likudin tunnetut jäsenet kaavailemaan omia suunnitelmiaan, joita esitetään myös lain muodossa Knessetin hyväksyttäviksi. Netanyahu on todella sanonut kannattavansa kahden valtion periaatetta, kuten hän puheessaan Herzlian konferenssissa totesi viime vuonna, mutta kukaan ei näytä täysin olevan selvillä, mitä hän lopulta haluaa.

LIKUDIN kansanedustaja Danny Danon on eräs, joka katsoo, että on korkea - ja ehkä myös otollinen - aika tarttua härkää sarvista ja tehdä asialle jotain konkreettista.
Danon esittää lakia, jolla Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt, C-alueet, liitetään virallisesti Israelin valtioon ja että Israelissa vahvistetut lait tulevat täysin voimaan myös liitetyillä alueilla.
Hän selittää, että PA:n kieltäytyminen rauhankeskusteluista esittäen uusiutuvia vaatimuksia, joista he tietävät, ettei Israel voi niitä hyväksyä, antaa Israelille otollisen tilaisuuden yksipuolisiin ratkaisuihin. Hän viittaa myös Netanyahun uhkaukseen pari vuotta sitten, jossa hän totesi, että jos PA ajaa yksipuolisesti Palestiinan valtion perustamista YK:n kautta, Israel tekee siitä omat johto-päätöksensä ja liittää Juudean ja Samarian alueita Israeliin.
”Tämä on historiallinen hetki epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseksi”, Danon sanoo. Hän toivoo voivansa esitellä lakiluonnostaan muutaman lähiviikon aikana.
Tarkkailijat varoittavat, että Netanyahu tulee luultavasti estämään esityksen etenemisen, mutta Danon sanoo, ettei hän ole niin varma siitä.
Danon toteaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kavunneen alas puusta, jonne hän oli kiivennyt Obaman rohkaisemana, pahasti ontuen, ja nyt tämä puu voi tuottaa hedelmää sionistiselle yritykselle. ”On aika tarttua tilaisuuteen molemmin käsin”, hän kehottaa. ”Vuoden 2008 jälkeen PA on suostunut keskustelemaan hetkellisesti vain kahdesti, syyskuussa 2010 ja viimeiseksi tammikuussa Ammanissa, joista se omavaltaisesti poistui.”

KANSANEDUSTAJA Uri Ariel (NU) on uhannut laatia lisäykset Knessetin vahvistamiin lakeihin, joilla ne ulotetaan kokonaisuudessaan voimaan C-alueilla Juudeassa ja Samariassa, joilla asuu n. 45 000 palestiinalaista, joille voitaisiin antaa Israelin kansalaisuus. Juutalaisia sen sijaan ei asu PA:n täyden valvonnan A-alueella eikä PA:n siviilivalvonnan ja Israelin turvallisuuspalvelun B-alueilla, jotka jäisivät PA:n hallintaan, kuten myös Bennet esittää.
Naftali Bennet (Likud), joka joulukuun lopulla erosi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston pääsihteerin virastaan, esittää Danonin tapaista ratkaisua Juudeaan ja Samariaan. Hän arvioi, että C-alueitten liittäminen Israeliin tulisi herättämään vastalauseita Euroopan ja muitten valtioitten taholta, mutta ”eivät ne ole tunnustaneet Golanin ja Jerusalemin itäosien liittämistä Israeliin”. Hän toivoo esityksen olevan Likudin puolueohjelmassa uusissa vaaleissa.

Artikkelissa todetaan, että yli puolet Likudin 27:sta kansanedustajasta kannattavat esitystä, heidän joukossaan ministerit Gilad Erdan, Yisrael Katz, Moshe Kahlon ja Yuli Edelstein. Edelstein toteaa Danonin esityksestä, että hän periaatteessa kannattaa sitä, mutta hän haluaisi jatkaa turvallisuusyhteistyötä PA:n kanssa, koska se on tärkeää.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=259174

2. FATAHIN ja Hamasin väliset Kairon neuvottelut yhteishallituksesta ovat vaikeuksissa, sillä Hamasin korkeat johtajat vastustavat useita sopimuksessa sovittuja kohtia ja esittävät omia vaatimuksiaan. Gazassa toimiva Hamasin johto pääministeri Ismail Haniyehin johdolla syyttää, ettei Khaled Mashaal informoinut heitä sopimuksesta eikä sen Hamasia sitovista kohdista. Hamasin poliittinen toimisto ilmoitti keskiviikkona hyväksyvänsä yhteishallituksen muodostamista koskevat ehdot 14 tunnin myrskyisen keskustelun jälkeen, mutta Hamasin Gazan johto kielsi ne torstaina.

HELPOTTAAKSEEN jännitystä Abbas tapasi Hamasin poliittisen toimiston jäseniä informoidakseen heitä sopimuksen sisällöstä. Abbasin oli määrä tavata pääministeri Ismail Haniyeh myöhään torstai-iltana, joka esittää varauksia sopimukseen. Abbasin ja Haniyehin tapaaminen olisi ensimmäinen vuoden 2007 jälkeen Hamasin kaapattua vallan Gazassa.
Abbas ja Mashaal sopivat torstaina yhteishallituksen muodostamisen siirtämisestä.

PA:n virkailija sanoi Hamasin esittäneen uusia vaatimuksia, joita Fatah ei voi hyväksyä.
Yksi tällainen vaatimus on PA:n pääministerin Salaam Fayadin pysyttäminen hallituksen ulkopuolella. Lisäksi he vaativat, että Hamasin tulee saada avainministeriöitten kuten sisäministeriön johto, joka valvoo palestiinalaisten turvallisuusjoukkoja. Hamas ei halua luovuttaa Gazassa olevia turvallisuusjoukkojaan Fatahin valvontaan.
Hamas on estänyt keskusvaalitoimikuntaa asettamasta vaalitoimistoja Gazan alueille, joiden tehtävänä olisi äänestäjien rekisteröiminen ”presidentin” ja parlamenttivaaleihin.
Hamas vaatii, että yhteishallituksen tulee saada parlamentin luottamuslause, mikä tarkoittaisi, että parlamentti voisi niin halutessaan estää sen toiminnan. Tämä asettaisi Abbasin aseman hallituksen pääministerinä ehdolliseksi, mitä Abbas ei voi hyväksyä.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=259160

3. PALESTIINALAISET ovat työskennelleet 12 vuoden ajan toteuttaakseen suunnitelmaansa kaikkien kolmen moskeijoitten yhdistämiseksi Temppelivuorella, kertoo arkeologi, tohtori Eilat Manar Arutz Shevan haastattelussa. Hän toteaa, että jos tämä toteutuu, kuten PA:n johto ja vuoren päivärutiinista vastaava muslimisäätiö wakf uskovat ja jota he kiireellisesti valmistelevat, juutalaisilta kielletään nouseminen Temppelivuorelle kokonaan.

TEMPPELIVUOREN päivärutiinin johto annettiin voitetun kuuden päivän sodan jälkeen 1967 palestiinalaiselle säätiölle wakf Israelin sotasankarin Moshe Dayanin päätöksellä, koska hän pelkäsi muslimien reaktioita, jos Temppelivuori olisi otettu täysin Israelin valvontaan.
Päätös oli yksi Israelin historian onnettomimpia.
Hallinnollisesti vuori kuuluu Israeliin, ja Jerusalemin kaupungin velvollisuutena on valvoa järjestyksen ja lain toteutumista siellä. Israelin arkeologien tulisi valvoa kaikkea rakentamista ja kaivauksia vuorella, kuten muuallakin Israelissa, koska koko maa on yksi suuri muinais-kohde. Käytännössä tilanne on luisunut täysin pois hallinnasta.
Jerusalemin rakennusviranomaiset ja arkeologit eivät uskalla mennä tarkastuskierroksille epäiltyihin rakennus- ja kaivauskohteisiin, eikä PA ja wakf esitä suunnitelmia hyväksyttäviksi Jerusalemin kaupungille, kuten laki vaatii.
Jerusalemin poliisi puuttuu hyvin varovaisesti Temppelivuoren tapahtumiin ja toistuviin mellakoihin ja väkivaltaisuuksiin, joissa kivitetään sekä vuorelle nousseita että Länsimuurin edessä palvovia ihmisiä, juutalaisia ja kristittyjä, paikallisia ja turisteja.

EILAT MANAR toteaa, että tilanne on kestämätön ja kehittyy yhä vastuuttomammaksi. Palestiinalaiset suhtautuvat vuorella tekemiinsä maastotöihin ja rakennustoimiin kuten mihin tahansa ollenkaan huomioimatta, että ”jokainen Temppelivuorelta kivi ja löydetty esine on osa korvaamattoman arvokasta muinaisperintöä, jolla on maailmanlaajuinen merkitys”.
Esimerkkinä vastuuttomuudesta on wakfin suorittama ns. ”Salomon tallien” saneeraaminen ja laajentaminen Temppelivuoren kaakkoisosaan Lähi Idän suurimmaksi moskeijaksi. Mitään suunnitelmia siitä ei alistettu Jerusalemin kaupungille eivätkä sen viranomaiset millään tavoin voineet osallistua rakennustyön valvontaan. Satoja autokuormallisia arvokkaita muinais-jäänteitä kipattiin kuin mitä tahansa täyttömaata läheiseen laaksoon, jossa yksityiset harrastajat ovat niitä siivilöineet löytäen runsaasti ensimmäisen ja toisen Temppelin ajalta olevia esineitä, useimmat karkean kohtelun pirstomina.

TRI EILAT MANAR varoittaa, että wakfin suunnitelmat moskeijoitten yhdistämiseksi ilmeisesti maanalaisten tunnelien kautta voivat aiheuttaa koko vuoren kukkulan rinteille muodostettujen rakennelmien ja täyttömaan luhistumisen tuhansien muslimipalvojien päälle. Myös Länsimuuri voisi kokea saman kohtalon ja sortua sen viereiselle aukiolle, jossa juutalaiset ja muut rukoilevat ja palvovat omissa tilaisuuksissaan.
Tri Manar torjuu epäilyt, että ”Israelin lain ja järjestyksen ulottaminen Temppelivuorelle voisi aiheuttaa kolmannen maailmansodan”, sillä tarkoitus ei ole estää tai häiritä muslimien harjoittamaa Allahinsa palvontaa, vain saattaa laki ja järjestys voimaan. Varsinkin maan pohjoisosassa toimiva islamilainen liike kiihottaa toistuvasti muslimeja raivokkaisiin väkivaltaisuuksiin Temppelivuoren alueella ja sen läheisyydessä iskulauseella: ”Al Aksa on vaarassa”. Temppelivuorelle johtavaa ramppia ei ole voitu rakentaa uudelleen entisen alkaessa luhistua ja väliaikaisen puisen rampin osoittauduttua vaaralliseksi. Palestiinalaiset väittävät rampin perustuskaivausten vaarantavan Al-Aksan perustuksia, vaikka ns. pelastus-kaivaukset, jotka aina liittyvät maatöihin, tapahtuvat tarkan valvonnan alaisuudessa kymmenien metrien päässä moskeijasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153101#.T0c9bXn3vO0
4. UUTISOTSIKOITA
- Jordania asentaa neljä USA:n valmistamaa Patriot-ohjuspatteristoa Syyrian rajoille, kertoo ranskalainen Le Figaro artikkelissaan. Kuningas Abdullah II selittää, että patteristoilla suojataan Israelin alueita Syyrian potentiaalisilta ohjusiskuilta. Jordania sai ensimmäiset Patriot ohjus-patteristonsa Persianlahden sodan aikana v.1991. Artikkelissa todetaan, että Syyrian presidentti Bashar Assad voisi viimeisenä kortena iskeä ohjuksillaan Israeliin. Syyrialla on M-600 Scud-ohjuksia, joiden kantomatka on 300 km, joilla se yltäisi Israelin alueille. Toinen vaara uhkaa Hizbullahin taholta, jonka pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuuttaa tekevänsä kaikkensa Assadin hallituksen tukemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153105#.T0dJjXn3vO0
- Jordanian hallitus esitti virallisen pyynnön Israelille vapauttaa eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitut palestiinalaiset terroristit. Jordanian listan kärjessä on Fatah Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan terrori-iskuihin israelilaisten surmaamiseksi. Esityksen vankien vapauttamiseksi esitti Jordanian ministeri Rakan Majali, joka vastaa valtion- ja median sekä tietoliikenneasioista Jordaniassa. Hänen esityksensä julkistettiin torstaina jordanialaisessa lehdessä PETRA. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153107#.T0dLkXn3vO0
- IAF iski ohjuksillaan kahteen kohteeseen Gazan kaistalla aikaisin perjantaiaamuna vastauksena useisiin raketti-iskuihin Israelin puolelle. Torstai-iltana IAF tuhosi terrorisolun, joka valmistautui ampumaan raketteja Israelin puolelle Gazan pohjoisosasta. IDF:n parissa vahvistuu käsitys, että se on pakotettu iskemään voimalla Gazan kaistalle uuden operaation muodossa kasvavan rakettitulen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153110#.T0dM63n3vO0
- IDF:n parissa uskotaan, että Venäjä on toimittanut Hizbullahille – tai se on saanut niitä muualta – venäläisvalmistetta olevia RPG-30 panssariohjuksia, jotka on suunniteltu läpäisemään erikoispanssareita, joilla Merkava-tankit on suojattu. RPG-30 on teknisen osaamisen huippusaavutuksia. Se ampuu ensin valeohjuksen, joka aktivoi kohteen ohjussuojauksen, ja vasta sen jälkeen laukaisee varsinaisen ohjuksen. Artikkelin mukaan RPG-ohjus pystyy läpäisemään 65 sm:n panssarin. Israel Defence kertoo, että Rafael on kehittänyt omaa suojaustaan nimellä ”trenchcout”, jossa panssarin tutka valvoo 360 asteen aluetta ja laukaisee hälytyksessä 17 metallisirua, joista yksi tuhoaa lähestyvän ohjuksen. Israelin suuri pelko on, että Assadin hallituksen kaatuessa Syyrian ohjukset ja ennen kaikkea sen suuret biologiset ja kemialliset aseet joutuvat terroristijärjestöjen käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153102#.T0dOLXn3vO0, http://www.wired.com/dangerroom/2008/11/russia-unveils/,
- Egypti ja Hamas sopivat torstaina, että Gazan kaista yhdistetään Egyptin sähköverkkoon. Gazan sähkövoimala on ollut pysäytettynä polttoaineen loputtua. Punainen Risti toimitti sitä hätäapuna, mutta se on vain tilapäisratkaisu. Hamas kieltäytyi Egyptin tarjouksesta viedä öljyä Gazaan Israelin kautta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=259156

Thursday, February 23, 2012

TORSTAI 23.02.12

1. WASHINGTONISSA toimiva Tieteen ja Kansainvälinen Turvallisuusinstituutti (ISIS) on vakuuttunut Iranin ydinteollisuuden kehitystä tutkiessaan, että tulokset osoittavat entistä selvemmin Iranin pyrkivän ydinaseen rakentamiseen. Instituutin tutkimuksen mukaan Iranin Fysiikan Tutkimuskeskus (Physics Research Center, PHRC) on ollut keskeisessä roolissa Iranin ydinteollisuuden kehittämisessä, joka länsimaitten käsityksen mukaan ei rajoitu sähkövoiman tuottamiseen, vaan ulottuu pitemmälle todellisena päämääränään ydinpommin rakentaminen. Artikkelin mukaan PHRC perustettiin 1989 osana kansainvälisen valvonnan ulkopuolella toimivan ydinohjelman toteuttamiseksi.
ISIS:n presidentti David Albright on atomiasiantuntija ja toimi aiemmin IAEA:n tarkastajana, kuten myös instituutissa työskentelevät Andrea Stricker ja Paul Brannan.
JP:n asiaa käsittelevä artikkeli on alkuperäisesti REUTERS:in julkistama.

ISIS:n raportin mukaan PHRC myöntää yhteytensä Iranin armeijan kanssa ja keskeisen toimintansa liikkuneen puolustuksen ja säteilyn havaitsemisen alueilla, mutta sen varsinainen toiminta näyttää kuitenkin liikkuneen paljon laajemmalla alueella.
Iranin Fysiikan Tutkimuskeskus perustettiin pian Iranin ja Irakin välisen Persianlahden sodan jälkeen 1980-1988. Saddam Husseinin armeija käytti siinä sodassa kemiallisia aseita iranilaisia joukkoja vastaan.
YK:n alaisen IAEA:n marraskuussa 2011 julkistaman raportin mukaan PHRC perustettiin Lavitzaan, jonka lähellä toimii Iranin armeijan tukikohta.
Lavitza hävitettiin täydellisesti 2003 ja 2004 alussa. IAEA epäili silloin, että Iran pyrki hävittämään kaikki jäljet valvomattoman ydinteollisuuden kehittämisestä.
ISIS:n raportissa kerrotaan, että se on saanut käsiinsä 1600 telexiä PHRC:n ja Sharif yliopiston välillä, joka on myös osallistunut Iranin ydinteollisuuden kehittämiseen.

ISIS:n raportissa todetaan, ettei Iran ole paljastanut kaikkia PHRC:n toimia IAEA:lle, vaan päinvastoin väittää, etteivät sen toimet liity mitenkään Iranin ydinohjelman toteuttamiseen. Albrightin ja hänen tiiminsä tutkimukset osoittavat aivan päinvastaista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=259009

2. Kansallisen Turvallisuustutkimuksen Instituutti (Institute for National Security Studies, INSS) varoittaa Israelin turvallisuudesta vastaavia henkilöitä, että esittäessään uhkauksia suurin vaara on siinä, ettei niitä ole valmistauduttu toteuttamaan. Korkea Israelin entinen viranomainen sanoo, että uhkauksen tulee olla todellinen. Hän esitti mielipiteensä INSS:n järjestämän suljetun seminaarin aikana.
Hän sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Israel on itsenäinen maa ja itse päättää, mitä se tekee. Israel on yllättänyt maailman aiemmin ja se voi tehdä saman uudelleen.”

Hän selitti edelleen, että ”vielä on aikaa ei-sotilaallisille Teheranin vastaisille toimille, diplomaattisille keskusteluille Iranin hallituksen kanssa, salaisille operaatioille, ja ennen kaikkea kovennettujen sanktioiden laajentamiseksi sitä vastaan. YK on tehnyt neljä eri sanktio-päätöstä Irania vastaan. EU asetti omat boikottitoimensa Iranin öljytuotteiden tuonnin lopettamisesta heinäkuun alusta sekä Iranin keskuspankin tilien jäädyttämisestä.”
Tämä nimeämätön entinen virkailija totesi uusien sanktioitten purevan, koska Iranin hallitus on huomioinut ne, mitä ei tapahtunut aiempien neljän sanktiopäätöksen jälkeen.
Hän esitti todisteina äskeisiä amatöörimäisesti toteutettuja hyökkäysyrityksiä Intiassa, Thaimaassa, Georgiassa ja Azerbaijanissa, jotka todistavat Iranin epätoivosta.

VIRKAILIJA ei kiellä Iranin yrityksiä ydinpommin rakentamiseksi, mutta arvioi, ettei ylin kaitsija Ali Khamenei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä ydinpommista. Sen sijaan hän arvioi, että Iran rikastaa uraania lähelle ydinpommin vaatimaa tasoa ehkä suuriakin määriä, mutta ettei se ole vielä ylittänyt kynnystä pommin rakentamiseksi. Hänen arvionsa mukaan Iran voi hankkia kaikki välineet ja tietotaidon pommin rakentamiseksi, mutta voi pysytellä kynnysalueella jopa vuosia kuukausien asemesta odottaessaan otollista aikaa siirtyäkseen pommin rakentamiseen. Hän esittää retorisen kysymyksen: ”Onko länsi pystynyt valvomaan ydinaseettoman Iranin toimia?” vastaten: ”Tuskin. Miten se sitten pystyisi valvomaan ydinasein varustettua Irania?” Hän kehottaa vertaamaan nykyistä tasapainotilannetta Iranin ydinpommin rakentamisen eikä mahdollisen Iranin vastaisen hyökkäyksen jälkeen.
VIRKAILIJA totesi, ettei Iranilla ole kykyä toteuttaa uhkauksiaan Israelin tuhoamiseksi Israelin mahdollisen hyökkäyksen jälkeen sen johtajien päinvastaisista uhkauksista huolimatta.
Hänen arvionsa mukaan ”Israel ei pystyisi tuhoamaan Iranin ydinlaitoksia yhdellä hyökkäyksellä, kuten se teki Irakissa 1982 ja Syyriassa 2008. Siitä huolimatta hyökkäykset antaisivat Iranille voimakkaan muistutuksen, mikä sitä odottaa, ellei se muuta kurssiaan”.
”Emme me näe tuomiopäivän profetioiden toteutumista, joista Iranin johtajat varoittelevat. Se olisi vastoin Iranin intressejä ja kapasiteettia. Iran on hyvin haavoittuva,” hän toteaa. ”Jos Irania vastaan hyökätään, se tulee ilman muuta reagoimaan siihen, mutta vain kykyjensä puitteissa. Iran ei tule sytyttämään Lähi Itää tuleen.”

VIRKAILIJA viittasi esimerkein kolmeen aiempaan hyökkäykseen Israelia vastaan.
Saddam Hussein iski Israeliin 1991 Persianlahden sodan aikana 49 Scud-raketillaan, jotka aiheuttivat pahaa aineellista vahinkoa, mutta surmasivat epäsuorasti kaksi henkilöä haavoittaen 200; vuosina 1992 ja 1994 Israelin laitosten pommi-iskut Argentiinassa surmasivat suuren määrän ihmisiä; sekä Hizbullahin raketti-iskut Libanonista Israelin puolelle pakottaen sadat tuhannet siviilit pakenemaan kodeistaan maan eteläosiin tai pommisuojiin.
BUENOS AIRESIN pommi-iskuissa Israelin lähetystöä ja kulttuurikeskusta vastaan sai 100 ihmistä surmansa satojen haavoittuessa. Niiden tekijäksi osoittautuivat Hizbullah ja Iran.
Vuoden 2006 Libanonin kakkossodassa sai 44 israelilaista surmansa ja yli sata ihmistä haavoittui eri asteisesti. Sodan kustannukset olivat Israelille 3.5 miljardia USD, ja 350 000 ihmistä jouduttiin evakuoimaan etelään tai pommisuojiin. Osa siviileistä joutui jäämään koteihinsa joko liikuntakyvyn puutteen tai muun syyn vuoksi.

VIRANOMAINEN totesi, että uusi selkkaus Hizbullahin kanssa tulisi aiheuttamaan paljon suuremmat vahingot – Hizbullahin ohjus- ja rakettimäärä on arviolta 45 000 – eikä Tel Aviv tulisi säästymään tällä kertaa. Hän arvioi, että ”40 ohjusta voisi iskeä Tel Aviviin, mutta se olisi kuitenkin siedettävämpi kuin ydinaseistettu Iran”, hän lohdutti.
Hän arvioi, ettei Hizbullah halua vapauttaa ohjus- ja rakettilaivueitaan tällä hetkellä, vaikka Iranin johto ehkä niin haluaisikin, vaan odottaa otollista aikaansa.
Iran rakentaa suuren rahan voimalla omaa ballistista ohjuskapasiteettiaan, mikä aiheuttaa kansainvälisen ongelman, eikä se siten ole vain Israelin huolena.
CIA:n johtaja Michael Hayden totesi viime viikolla, ettei Israelilla ole tarvittavaa kalustoa merkittävän iskun suorittamiseksi Iraniin. Virkailija heitti kysymyksen: ”Jos asia on kuten Hayden ja muut IAF:n kykyjen vähättelijät sanovat, miksi kaikki ovat silti niin huolissaan?” http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=259007

EDELLÄ referoidun JP:n artikkelin ongelmana on se, mikä jätetään huomioimatta useimmissa Iranin johdon mahdollisia päätöksiä koskevissa arvioissa, etteivät Iranin mullahit välttämättä toimi länsimaissa tavaksi tulleiden järkisyiden perusteella. Heidän toimiaan ohjaavat muslimimaailmaa aika ajoin kuohuttavat eskatologiset ennustukset ja näkymät, joiden he uskovat toteutuvan silmiensä edessä, ja joita voidaan nopeuttaa valmistelemalla heidän odottamansa hengellisen ja maallisen johtajan ”mahdin” tuloa. Hänen selitetään tulevan aikana, jolloin maailma on sekasorron ja väkivallan alaisena. Täten aiheuttamalla suurta tuhoa ja sekasortoa Lähi Idässä he uskovat toimivansa Allahin käskyn mukaan. Toiseksi Israelin tuhoaminen ja juutalaisten surmaaminen on ehtona hänen tulolleen. Maallistuneen länsimaisen ajattelun näyttää olevan mahdotonta tunnustaa tätä uskonnollista aspektia, mikä voi aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa mullahien ajatuskuvioitten ymmärtämiseksi.

3. ISRAELIN hallituksen päätös rakentaa 500 asuntoyksikköä Juudean ja Samarian alueille herätti vastalauseita sekä USA:n että PA:n ja YK :n taholta. Viimeisin päätös koski 180 asunnon rakentamiseksi Shvut Rachelin etäyhteisöön Shilon juutalaisyhteisössä. Ne sijaitsevat Binyamin alueella Samariassa.

USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner totesi lehdistötilaisuudessa, ettei hän ollut tietoinen Shilon uusita asunnoista. Hän totesi journalistien kysymyksiin, ettei näiden asuntojen rakentaminen edistä rauhankeskusteluja ja osapuolten saamista neuvottelupöytään. Hän laajensi vielä näkemystään, että koko ”setlementtitoiminta” särkee rauhanpyrkimyksiä ja totesi ulkoministeriön odottavan kaikenkattavaa sopimusta rajoista, joka selvittäisi nämä ja monet muut kiistakysymykset.
Saeb Erekat totesi tunnettuun tyyliinsä Israelin valinneen ”setelementit” rauhan asemesta ja vaati että varsinkin kvartetti puuttuu tähän. Erekat on Abbasin kanssa Kairossa neuvotellen Hamasin johtajien kanssa yhteishallituksen muodostamiseksi, mikä toteutuessaan aiheuttaisi täydellisen suhteiden katkeamisen Israelin hallituksen kanssa. JP:n artikkelissa perustetaan Peace Now NGO-järjestön lausuntoihin ja vaatimuksiin korkeimmalle oikeudelle, joka toimii kuin sen alajärjestönä joskus tehden päätöksiä rajoista ja omistussuhteista ilman todellista näyttöä, joiden selvittäminen kuluu alueoikeuksien tehtäviin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258997

4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kolmen päivän vierailulla Kairossa, jossa hän Hamasin ulkoministeriön johtajan Khaled Mashaalin ja useiden palestiinalais-järjestöjen johtajien kanssa pyrkii sopimaan yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin välillä. Hamas näyttää alistuneen siihen, että Abbas toimii yhteishallituksen pääministerinä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sekä johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar kritisoivat Mashaalin toimineen ilman mandaattia Qatarissa solmiessaan sopimuksen Abbasin kanssa. He myös vastustavat yhteishallituksen muodostamista. Sopimus jakaa myös Hamasin sotilassiiven Izza din al-Qassam komentajia, toisten hyväksyessä toisten hyljätessä sopimuksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258948
- Pääministerin kanslia on pahanlaatuisen vihurin kourissa sen kansliapäällikön Eshelin jouduttua eroamaan ” naispuolisten alaistensa epäkorrektista lähentelystään”, mikä aiheutti myös kanslian PR-päällikön eron. Netanyahun kerrotaan toimineen vihaisena ja läksyttäneen virkailijoita asioitten salaamisesta häneltä ja sen sijaan vieden niitä virallisen syyttäjän tai oikeuskanslerin tutkittaviksi kertomatta hänelle mitään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258956
- Sveitsin parlamentti kutsui Hamasin tiedottajan Mushir al-Masrin viralliselle vierailulle. Israelin Sveitsin lähettiläs Shalom Cohen sanoi JP:n toimittajalle puhelimessa, ettei Israelin lähetystö ole onnellinen saatuaan tietää vierailusta, jota hän kutsuu suureksi virheeksi. Hän selitti edelleen, että Hamas on terrorijärjestö, jonka ovat tunnustaneet USA ja EU sekä kvartetti, eikä sen kanssa pidä solmia suoria diplomaattisuhteita. Sveitsin hallituksen edustaja pitää vierailua ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävänä lisäten, että vain YK :n asettamat sanktiot sitovat Sveitsin käsiä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=259005
- Debkafile kertoo, että USA, Italia, Ranska, Englanti ja Turkki valmistelevat sotilaallista väliintuloa Syyrian sisällä tapahtuvien veristen taistelujen lopettamiseksi. Tavoitteena on Assadin hallituksen kaataminen ja uudistustoimet maan sisällä. Venäjä on uhannut estää asevoimin länsimaitten hyökkäykset Syyriaan. http://www.debka.com/article/21762/
- Venäjän apulaisulkoministeri Gennady Gatilov esitti Israelille vakavan varoituksen pidättyä sotilaallisista iskuista Irania vastaan. ”On selvää, että se tulisi olemaan katastrofaalinen Lähi Idälle sekä kansainvälisille suhteille”, hän selitti. ”Sen vuoksi toivon Israelin ymmärtävän sen aiheuttamat seuraukset – ja heidän tulisi ymmärtää sen seuraukset heille itselleen.” Gatilov vastasi journalistien kysymyksiin. IAEA kutsui tutkijansa pois Iranista havaittuaan, ettei Iran suostunut yhteistoimintaan. http://www.haaretz.com/news/middle-east/russia-israeli-strike-on-iran-would-be-catastrophic-1.414156
- Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi haastattelutilaisuudessa, että Israel tekee itse omat päätöksensä eikä Venäjällä ole mitään oikeutta puuttua Israelin päätöksentekoon. Hän totesi, että Israelin kansan turvallisuus on Israelin hallituksen vastuulla. Hän puhui TV-2:n haastattelussa vähätellen myös USA:n varoituksia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lieberman-u-s-russian-warnings-against-iran-strike-will-not-affect-israel-s-decision-1.414199
- Iranin teloituksen uhrina kuollut ydintiedemies Mostafa Ahmadi Roshan oli antautunut Israelin tuhoamiseen ja hän halusi kuolla marttyyrina. kertoo hänen leskensä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4193784,00.html

Wednesday, February 22, 2012

KESKIVIIKKO 22.02.12

1. IRAN yrittää lähes epätoivoisesti saada jotain näyttävää hyökkäystä suoritetuksi kostaakseen, kuten se sanoo, Mossadin hyökkäykset muslimijohtajia vastaan. Terroritoiminnan moottorina toimii Iranin vallankumousarmeijan erikoisosasto Al-Quds, johtajanaan Qassem Suleimani, joka vastaa toimistaan suoraan ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille. Al-Quds (Jerusalem) on kouluttanut Hizbullahin terroristeja Libanonissa sekä Hamasin ja ja Islamic Jihadin terroristeja Gazassa ja toimittanut heille aseita ja räjähteitä. Al-Quds on keskittynyt toimimaan pääasiassa Iranin rajojen ulkopuolella.

VIIMEISIN yritys näyttävästä hyökkäyksestä israelilaisia kohteita vastaan paljastui tiistaina Aserbaijanissa Bakussa. Maan AzTV:n julkaiseman uutisen mukaan viranomaiset pidättivät terrorisolun jäseniä, mukana yhden perheen lähes kaikki jäsenet, sekä takavarikoi tuliaseita ja räjähteitä pääkaupungin lähellä sijaitsevasta kylästä. Muutamat uutislähteet tulkitsivat AzTV:n uutisen kertoneen, että terrorisolun iskukohteet olivat ”ulkomaalaisia”, mutta Bloombergin paikallisedustaja sanoi AzTV:n tarkoittaneen kohteilla Israelin lähetystöä sekä juutalaista kulttuurikeskusta.

ISRAELIN TV-10 kertoi uutisissaan eilen illalla, että Azerbaijanin viranomaiset olivat pidättäneet kaksi Al-Quds järjestön jäsentä, sekä parikymmentä solun toimintaan liittyvää siviiliä Bakun lähellä olevasta kylästä. Pidätettyjen epäillään saaneen huumausaineita Hizbullahilta, joiden myynnillä oli tarkoitus rahoittaa solun toimintaa.

TEHTÄVÄKUVANSA mukaisesti Al-Quds on kouluttanut terrorijärjestöjen jäseniä, sekä aseistanut heitä ja ohjannut heidän tekemiään hyökkäyksiä ulkomailla.
Verisin isku tapahtui Buenes Airesissa vuonna 1994. Silloin Al-Qudsin ohjaamat joukot räjäyttivät voimakkaita pommeja kaupungin juutalaisten kulttuurikeskuksessa surmaten 85 ihmistä ja haavoittaen 300. Argentiina on hidastellut hyökkäyksen tutkimuksissa.
Useitten vuosien ajan Al-Quds on keskittynyt kouluttamaan ja aseistamaan Hizbullahin joukkoja Etelä-Libanonissa sekä avustanut sitä hankkimaan raketteja ja ohjuksia.
Toinen koulutus- ja aseistamiskohde ovat Gazassa toimivat Hamas ja Islamic Jihad.
Vain pari viikkoa sitten Azerbaijanissa paljastettiin terrorisolu, jonka kaksi miestä pidätettiin syytettyinä hyökkäyssuunnitelmasta Israelin Bakun lähettilästä ja paikallista rabbia vastaan. Viranomaiset kertoivat silloin miesten saaneen aseita ja räjähteitä Iranin kanssa yhteyksissä olevalta välittäjältä.

IRAN ei ole katselut suosiollisesti Azerbaijanin yhteyksiä Israelin kanssa.
Helmikuun 12. päivänä Iranin ulkoministeriö julkisti virallisen vastalauseen Azerbaijanille syyttäen, että Azerbaijanin viranomaiset avustivat Israelin agentteja antamalla heille tiedustelutietoja iranilaisista ydintiedemiehistä heidän teloittamisekseen.
Al-Qudsin ohjaamana Hizbullahin agentit yrittivät hyökkäyksiä viime viikkojen aikana Thaimaassa, Intiassa ja Georgiassa. Thaimaan ja Georgian hyökkäykset epäonnistuivat, mutta Intiassa New Delhissä terroristien autopommi haavoitti pahoin israelilaisen diplomaatin vaimoa sekä intialaista autonkuljettajaa. Israel esitti hyökkäyksistä virallisen syytöksen Iranille.
Iranilla on pitkä yhteinen raja Azerbaijanin kanssa, ja azereita asuu runsaasti Iranin puolella.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=258824

2. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano joutui toteamaan sen Teheraniin lähettämän korkeantason tarkastusviranomaisten käymien keskustelun epäonnistuneen toistamiseen muutaman viikon aikana Iranin viranomaisten kielteisen asenteen vuoksi, raportoi AFP.

IAEA:n viranomaisten delegaatiota johti tarkastusviraston johtaja entinen kenraali Herman Nackaerts. Hänen johtamalleen delegaatiolle ei annettu lupaa vierailla Parchin sotilastuki-kohdassa, jossa IAEA:n viimeisen raportin mukaan suoritetaan epäilyttäviä toimintoja, jotka viittaavat ydinaseitten valmistamiseen, kuten ei edelliselläkään matkalla tammikuussa. Delegaation tarkoituksena oli saavuttaa yhteisymmärrys IAEA:n ja Iranin välisissä erimielisyyksissä sen ydinteollisuutta koskevissa kysymyksissä.

IRANIN lähettiläs IAEA:ssa Ali Asghar Soltanieh totesi Iranin uutistoimiston ISNA:n mukaan, että keskustelut olivat tiiviitä koskien yhteistoimintaa ja –ymmärrystä IAEA:n ja Iranin välillä.
Soltanieh vakuutti keskustelujen jatkuvan, mutta ei maininnut päivämäärää.
Iran on järjestelmällisesti vakuuttanut ydinsuunnitelmansa tähtäävän pelkästään sähkön tuottamiseen, mutta se ei ole suostunut IAEA:n jatkuvaan tarkkailuun. Läntiset tarkkailijat epäilevät seuratessaan Iranin uraaninrikastuslaitosten määrää ja niiden kapasiteettia, että se ylittää suuresti sähköntuottamiseen tarvittavan määrän. Toinen epäilyksiä herättävä seikka on Iranin voimakas panostaminen ohjusteollisuuden kehittämiseen ballistisine ohjuksineen.
Iranin presidentti Ahmadinajad ilmoitti tärkeästä uudesta kehitysvaiheesta, mutta jos se tarkoitti Natanzissa käynnistettyjä uusia nopeampia sentrifugeja kotitekoisin uraanisauvoin, se ei tarkkailijoiden mielestä olisi edellyttänyt annettua reklamointia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153019#.T0SNXHn3vO0

3. IRANIN huoltojoukkojen komentaja kenraali Mohammed Hejazi vakuutti AP:n uutis-toimiston tietojen mukaan, ”ettei Iran odota vihollisen tekevän hyökkäyksiä sitä vastaan, vaan tulee tekemään voitavansa puolustaakseen kansallisia intressejään”.
Hän tarkensi sanomaansa todeten, että Iran valmistautuu ennakko-iskuun sitä vastaan, joka uhkaa sitä hyökkäyksellä.
Iranin korkean kenraalin antama varoitus annettiin sen jälkeen, kun sekä USA että Israel vakuuttavat hyökkäyksen Iranin ydinlaitoksia vastaan olevan mahdollinen, ellei Iran suostu IAEA:n esittämiin vaatimuksiin alistaa ydinsuunnitelmansa kansainväliseen tarkkailuun.
Asiaa kiirehtii vielä Israelin valmistautuminen hyökkäykseen yksin edes ilmoittamatta siitä läheiselle liittolaiselleen, ellei USA suostu tulemaan mukaan.

USA:n aselajien komentajien muodostaman komitean puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey on toistellut arviotaan, ettei aika ole vielä kypsä sotilaallisille iskuille, vaan että on syytä odottaa, miten kovennetut Iranin vastaiset sanktiot toimivat.
Israelin sekä siviili- että sotilasjohto katsoo, että viivyttely asiassa voi johtaa siihen, että Iran saa ensimmäiset ydinpomminsa valmiiksi, mikä sulkee pois sotilaalliset vastatoimet.

THE GUARDIAN lehti kertoo artikkelissaan, että USA:n hallituksen ja Pentagonin parissa vahvistuu käsitys, etteivät sanktiot toimi odotetulla tavalla. Obaman hallitus istuu tässä kahdella pallilla. Obama ei halua uutta sotaa muslimivaltiota vastaan, mutta asian kiireellisyys voi pakottaa Israelin toimimaan yksin. Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilon kävi pikavierailulla Israelissa yrittäen puhua järkeä Netanyahulle, mutta ilman tulosta. Obama kutsui Netanyahun Washingtoniin viides maaliskuuta viimeisenä keinona taivuttaa eloonjäämiskysymyksen alla painiskelevan maan johtaja siirtämään hyökkäystä.
IRANIN islamilaisen tasavallan Libanonin lähettiläs Qazanfar Roknabadi totesi lauantaina, ettei Iran suunnittele hyökkäystä Israeliin, mutta että jos ”sionistinen hallitus” hyökkää, Iran tulee vastaamaan siihen murskaavalla vastaiskulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153017#.T0SYfHn3vO0

4. IDF:n sotilaat havaitsivat myöhään maanantai-iltana salakuljetusyrityksen Siinain vastaisella rajalla Negevin lounaisosassa, jossa turva-aitaa ei ole ja jossa valvonta on yleensäkin heikkoa. Salakuljettajat havaitsivat tulleensa paljastetuiksi ja pakenivat takaisin Siinain puolelle rajaa, jonne IDF:n sotilaat eivät voineet heitä seurata.
VASTA aamulla päivän valettua sotilaat löysivät salakuljettajien hylkäämän suuren pommin, joka oli ilmeisesti tarkoitettu terrori-iskuun Beershevassa tai Eilatissa. Israelin Negev on hyvin harvaan asuttu ja autio, joten pommi olisi voitu helposti kuljettaa iskukohteeseensa.
Oli onnellinen sattuma, että sotilaat havaitsivat salakuljetusyrityksen, sillä kaupungin sisällä räjäytettynä pommi olisi aiheuttanut suurta tuhoa.
Armeijan pioneerit räjäyttivät pommin vaarattomasti aamulla.
IDF on lisännyt partioitaan raja-alueella ja lähetti uuden sotilasyksikön sinne aiemmin sijoitettujen sotilaitten vahvistukseksi.
Rakenteilla oleva turva-aita valmistunee nopeutetun aikataulun mukaan vuoden lopussa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152987#.T0Sf-3n3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Jordanian kuningas Abdullah II syytti Israelia Ammanin keskustelujen epäonnistumisesta tavatessaan USA:n juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssin delegaation Ammanissa. Hän vakuutti, etteivät keskustelut ole loppuneet, vaan ne keskeytyivät Israelin taipumattoman asenteen vuoksi. Artikkelissa todetaan, ettei Netanyahun tarjoaman paketin yksityiskohtia tunneta, mutta sen oletetaan käsittävän juutalaisasukkaitten massiivisen siirron turvallisuusaidan länsipuolelle, vain suurten juutalaisyhteisöjen voidessa säilyä. PA:n arvioidaan hylänneen Isaac Molchon tekemän esityksen, jossa Israel luovuttaisi 90.1 % Juudean ja Samarian alueista potentiaaliselle Palestiinan valtiolle. PA haluaa ainakin 98.1 % http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153018#.T0Sjc3n3vO0
- Syyrian armeijan väitetään surmanneen tiistain aikana yli 100 siviiliä, kuten Al-Arabiya uutistoimisto raportoi. Syyrian opposition ilmoituksen mukaan 1 237 siviiliä surmattiin viimeisten kolmen viikon aikana ja 18 000 pidätettiin. Armeijan rajut iskut ovat keskittyneet varsinkin Homsin kaupungin lähiöihin, joissa kerrotaan kahden naisen ja yhden lapsen olleen surmattujen joukossa. Kansainvälinen Punainen Risti jatkaa paikallisen Punaisen Kuunsirpin kanssa neuvotteluja tulitauosta hätäapu-toimitusten saamiseksi piiritettyihin kaupunkeihin sekä haavoittuneiden poistamiseksi. USA:n hallitus ja kongressin jäsenet vihjailevat sotilaallisen avun toimittamiseksi hallituksen vastustajille, mutta päätöstä ei ole tehty, koska se voi aiheuttaa vastatoimia varsinkin Venäjän taholta, joka haluaa Assadin hallituksen jatkavan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153011#.T0SlzXn3vO0
- Saudi Arabia syyttää ”ulkopuolisia voimia”, joilla se tarkoittanee Irania, väkivaltaisuuksien ja epäjärjestyksen lietsomisesta Qatifin maakunnassa Persianlahden rannalla, jossa saudien öljylähteet pääasiassa sijaitsevat. Saudi Arabia uhkaa lopettavansa kaikki väkivaltaisuudet maakunnassa rautaisella nyrkillä. Maakunnan asukkaitten enemmistö kuuluu shia-muslimeihin, jotka ovat alkaneet osoittaa rauhattomuuden merkkejä saadakseen muutoksia aikaan kuningaskunnan politiikkaan, joka suosii sunneja shia-.muslimien asemesta avainviroissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153002#.T0Sn6nn3vO0
- Varsinainen perusinkkari, Kanadan alkuperäkansojen ”First Nation” suurpäällikkö David Harper Manitobasta vieraili Knessetissä pukeutuneena perinteisiin intiaanivarusteisiin ja päähineeseen. Hänen johtamansa delegaation isäntänä toimi apulaisministeri Ayoob Kara. Kanadassa on 630 hallitusta tai ryhmää, jotka kuuluvat ”First Nation” alkuperäkansojen määrittelyn alle. Suurpäällikkö kutsui Karan vierailulle hänen alueelleen, jotta hän voi esitellä Israelin apulaisministerin toisille päälliköille. Hän vakuutti olevansa siunattu voidessaan vierailla Israelissa. ”Olen tietoinen, miten tärkeää on se, että Israel on vapaamielisten rinnalla maailmassa. Israel on Iranin johtaman islamin levittämisen vastaisen taistelun kärjessä. On tärkeää koko maailman tulla Jerusalemiin ottaakseen siihen osaa edes muutaman päivän. Jumala siunatkoon jokaista ja tukekoon Israelia.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153015#.T0Spi3n3vO0
- Venäjän pääministeri ja johtava presidenttiehdokas Vladimir Putin sanoo ottavansa pääansion Venäjän armeijan tason nostamiseksi entiseen suuruuteensa. Hän on käyttänyt taitavasti hyväkseen USA:n potentiaalista uhkaa Venäjälle. Gallupin mukaan kansan tuntema uhka maata vastaan nousi 47 %:sta 55 %:in vuoden aikana. Venäjä on havainnut, että länsimaitten ja varsinkin USA:n ja Israelin armeijat panostavat suuresti teknisten robottien ja muiden tekniikan kehittämien välineitten käyttämiseen välttääkseen sotilaitten suoraa kontaktia vihollisen kanssa uhrien vähentämiseksi. Osoituksena tästä on esim. Venäjän suuri kiinnostus Israelin valmistamista UAV-koneista, jollaisia USA:n armeija käyttää operaatioissaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153006#.T0Ss-nn3vO0
- USA:n armeijan sotilaat polttivat osia Koraanista, joissa esitetään äärimäistä vihaa vääräuskoisia vastaan. Tämä herätti valtavan vastalauseitten myrskyn ja väkivaltaisuudet, eivätkä armeijan anteeksipyynnöt auttaneet asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153022#.T0SvMHn3vO0
- Kansalle annetaan mahdollisuus esittää mielipiteensä hallituksen 833 miljoonan NIS suunnitelmasta Kuolleenmeren pelastamiseksi. Kansalle annetaan mahdollisuus valita kolmesta vaihtoehdosta: Erämaavaihtoehto, jossa huomioidaan ympäristö; Vesivaihtoehto, jossa hyödynnetään veden käyttöä; kaupallinen ja virkistysvaihtoehto, jossa pääpaino on alueen kehittäminen lomanviettoa ja rentoutusta painottaen. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=258850

Tuesday, February 21, 2012

TIISTAI 21.02.12

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuutti eilen Ramallahissa tavatessaan Hamasin ja Fatahin johtajia, että hän tulee nopeuttamaan yhteishallituksen muodostamista. Samalla Abbas selitti median edustajille, että Ammanin tunnustelevat keskustelut epäonnistuivat siksi, ettei Israel suostunut hänen ennakkovaatimuksiinsa 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi eikä lopettamaan kaikkea ”setlementtitoimintaa” Juudeassa ja Samariassa. Abbas toisteli samaa tavatessaan Kiinan hallituksen korkean edustajan.

ABBAS vakuutti median edustajille olevansa edelleen ”vahvasti rauhanprosessin kannalla perustuen YK:n rauhanprosessista antamiin lausuntoihin”.
Tämä on PA:n käyttämä taktiikka, ”asettua kansainvälisen yhteisön rinnalle Israelia vastaan” pyrkien tällä osoittamaan, miten rauhantahtoinen PA:n harjoittama politiikka on, ja miten Israel vastustaa kaikkia pyrkimyksiä saada rauha palestiinalaisten kanssa.
Ikävintä tässä on se, että tämä näyttää leikkaavan länsimaitten johtajien mielipiteisiin Israelin ja PA:n välisestä konfliktista kuin kuuma veitsi voihin. Tulee mieleen Göbbelsin toteamus: ”Mitä suurempi valhe, sitä paremmin kansa sen hyväksyy tarpeeksi usein toistettuna”.

ABBAS sanoi lehdistön edustajille, että yhtenäishallituksen muodostaminen on hänen tärkein ja kiireellisin lähi ajan tavoitteensa. Tämä huolimatta siitä, että jos yhtenäishallitus Fatahin ja Hamasin välillä muodostetaan, hän on liittoutunut kansainvälisesti tunnustetun terrorijärjestön kanssa. Häntä ei näytä ollenkaan huolettavan se, miten länsimaat voisivat hyvällä omalla-tunnolla jatkaa sellaisen hallituksen tukemista. Ehkä Abbas tietää jotain, mitä me emme tiedä.
Abbas tapaa Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin – tai Mashaalin - Kairossa loppuviikosta.
Siinä on tarkoitus sopia käytännön järjestelyistä väliaikaisen hallituksen asettamiseksi.
Lienee syytä palauttaa mieleen, ”ettei kansainvälisessä diplomatiassa ole ystäviä, vain kansallisia intressejä”.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258613
USA:n juutalaisjärjestöjen 100 presidentin delegaatio matkustaa tänään Ammaniin, jossa he tapaavat kuningas Abdullah II:n ja pääministeri Nasser Judehin, osoittaakseen kannatustaan kuninkaan sponsoroimille Israelin ja PA:n rauhankeskusteluille Ammanissa tammikuussa, joista viidestä tapaamisesta viimeinen päättyi 25. tammikuuta ilman näkyviä tuloksia. Ryhmän johtajana toimiva järjestöjen hallituksen varapresidentti Malcolm Hoenlein on aiemmin vieraillut useissa arabimaissa, v. 2010 Syyriassa, tunnustellen yleistä mielipidettä. Ammanin keskusteluissa on tarkoitus käsitellä sekä Iranin että Syyrian tilannetta, jotka molemmat ovat lähellä joko diplomaattista ratkaisua tai pahenevaa sotilaallista konfliktia. Delegaation lausunnossa painotetaan sen hyvistä suhteista Jordanian kanssa, jota se pitää tärkeänä tekijänä alueen maitten keskuudessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258691

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad lupaa uudistuksia maansa sisällä ja mielipide-äänestystä 25. helmikuuta. Assadin armeijan otteet eivät kuitenkaan osoita minkäänlaista heikkenemisen merkkiä eikä näkyviä halkeamia Assadin päättäväisyydessä jatkaa taistelua katkeraan loppuun saakka, mitä se sitten tuoneekaan.

EILEN sadoittain mielenosoittajia oli kokoontunut Damaskoksen Hajar al-Aswad lähiön päätorille laulaen Homsin kaupunkia tukevia lauluja: ”Silmät vuotavat kyyneleitä Syyrian nuorten marttyyrien vuoksi”, kun bussilasteittain armeijan sotilaita saapui paikalle.
Silminnäkijät kuten - Abu Abdallah - kertovat sotilaitten avanneen tulen mielenosoittajia kohti ilman varoitusta haavoittaen heitä. Koska turvallisuusjoukot usein tunkeutuvat sairaaloihin etsien haavoittuneita aktivisteja, joita viedään pois sairaaloista tuntemattomaan paikkaan tai teloittaen joitakin heistä heti sairaalan ulkopuolella, haavoittuneet vietiin hoidettaviksi yksityiskoteihin.

LÄHELLÄ Turkin rajaa Kfar Tkharim-kylän lähellä aktivistit kertovat järjestäneensä väijytyksen armeijan sotilaskolonnalle surmaten viisi sotilasta ja ottaen kaksi vangiksi. Assadin joukot olivat surmanneet viisi siviiliä Homsin Baba Amro alueella maanantaina, mikä nostaa helmikuun 3. päivän jälkeen surmattujen määrän useisiin satoihin.
”SYYRIA YSTÄVÄT” nimeä kantava Assadin eroa vaativien maitten edustajia kokoontui eilen Tunisiassa todeten, että Assad on yhä enemmän eristäytynyt ja vakuuttavat kannatustaan Syyrian kansalle. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton oli edustajien joukossa.
KIINA ja Venäjän ovat yhdessä aloittaneet työskentelyn löytääkseen formulan, jolla Syyrian inhimillisiä kärsimyksiä voitaisiin lieventää, mutta ilman ulkopuolisten sekaantumista asiaan. Syyrian ystävät sanovat keskittävänsä painostuksensa Kiinan ja Venäjän mielipiteen pehmentämiseksi, jossa on havaittukin määrättyä joustoa.
KANSAINVÄLINEN Punainen Risti on yhdessä paikallisen Punaisen Kuunsirpin kanssa pyrkinyt neuvottelemaan edes parin tunnin aselevon taisteluissa pahiten kärsineitten kaupunkien ja lähiöitten auttamiseksi ruoka- ja muitten aputarvikkeitten toimittamiseksi sekä haavoittuneitten hoitamiseksi. Ruoka- ja juomatarvikkeiden ohella lääkintätarvikkeet alkavat loppua.
Venäjän YK:n lähettiläs Vitaly Churkin totesi Russiya-24 TV:n haastattelussa, että toiveet ovat hyvät humanitääristen ongelmien hoitamiseksi luvaten, että Venäjä tulee tekemään asiasta esityksen YK:lle lähiaikoina.
Assadin hallituksen lausunnon mukaan se taistelee ulkomaitten tukemien terrorijengien kanssa selittäen, että hallitus on päättänyt toimittaa maassa uutta perustuslakia koskevan referendumin jälkeen todellisia uudistuksia sekä monipuolue-vaalit 90 vrk:n kuluessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258669

3. USA jatkaa yrityksiään saada Israel lupaamaan, ettei se edes haudo suunnitelmia hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja jos hautoo, pitää USA:n johto tietoisina niistä. Uutiset kertovat maitten välisten suhteitten alentuneen tasolle, jossa Israel pitää USA:n pimennossa suurelta osalta keräämistään tiedustelutiedoistaan, kuten ehkä myös USA Israelin.
Presidentti Obaman neuvonantajan Tom Donilonin äskeinen taivutteluyritys Jerusalemissa päättyi uutisten mukaan myrskyisesti, eli Donilon yritti vääntää Netanyahun kättä vain todetakseen, ettei hän siihen pystynyt. Tämä ei tarkoita sitä, että Netanyahu olisi tehnyt päätöksen hyökkäyksestä, vaan sitä, ettei hän luota Obaman tasapuolisuuteen, eikä siksi halua kertoa hänelle suunnitelmistaan. Vain USA:n kongressin jäsenten parissa on esiintynyt selviä kehotuksia iskeä Iranin ydinteollisuuden laitoksia vastaan, ennen kuin on myöhäistä.

MONET eri maitten johtajat ja ulkoministerit ovat kehottaneet Israelia pidättymään iskuista, sillä he vielä uskovat sanktioitten tuottavan tuloksia, ja toiseksi ha varoittavat, etteivät Israelin resurssit riitä keskeyttämään Iranin ydinteollisuutta, vain hidastamaan sitä. Tämän ajatus-rakennelman mukaan hyökkäykset tulisi uusia muutaman vuoden kuluttua. He varoittavat, että vain USA:lla on tarvittava kapasiteetti tehtävän hoitamiseksi kerralla. Iranin siirrettyä uraanin rikastamisensa maanalaisiin tiloihin niihin ulottuminen vaikeutuu oleellisesti, vaikka Moshe Yaalon vakuuttaakin, että kaikki ihmisten rakentamat laitteet voidaan tuhota.

MOSSADIN johtaja Tamir Pardo vieraili Washingtonissa äskettäin, jossa hän pyrki selvittämään, mikä USA:n johdon reaktio tulisi olemaan Israelin yllätysiskuihin. Hänen keskusteluistaan ei ole annettu tietoja julkisuuteen, eikä Mossad halua julkisuutta.
USA.n armeijan komentajat ovat toisensa perään vakuutelleet, ettei aika ole sopiva Israelin yksipuolisille toimille ja kehottavat panemaan ”jäitä hattuun”.
Kaiken järjen mukaan maailman ja erityisesti EU-maitten talouden kehitys, joka tasapainoilee hengissä pysymisen ja vararikon välillä, suuri selkkaus – joka voisi olla seurauksena IAF:n iskuista Iraniin – voisi romahduttaa loputkin toiveet pikaisesta noususta.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lentää ensi kuun alussa Washingtoniin, jossa hän viides maaliskuuta tapaa presidentti Barack Obaman. Näitten herrojen välille ei ole syntynyt sellaista positiivista kemiaa, joka on ollut ominainen USA:n edellisten presidenttien ja Israelin pääministerien välillä, mikä voi vaikeuttaa keskustelujen positiivisia tuloksia.
IRANIN taholta kerrotaan, että uudet keskustelut turvallisuusneuvoston 5+1 maitten välillä on tarkoitus käydä Istanbulissa lähiaikoina, mutta ei kukaan luota niihin.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/white-house-netanyahu-obama-to-meet-in-washington-on-march-5-1.413816

4. UUTISOTSIKOITA
- Arkeologiset kaivaukset Jerusalemin vanhankaupungin alueella, joita tehdään viidessä kohteessa muissa osissa suoritettavien lisäksi, osoittavat, että roomalaisten rakentama uusi kaupunki Aelia Capitolina entisen Jerusalemin raunioille Temppelin hävittämisen v. 70 ja Bar Kohba kapinan jälkeen 130 – 140 vuosien välillä keisari Hadrianin käskystä, oli paljon laajempi ja merkityksellisempi kuin mitä aiemmin on osattu aavistaa. Vaikka roomalaiset tuhosivat Temppelin, he rakensivat vuorelle pakanatemppelin Juppiterin palvontaa varten, ja löydöt ovat todistaneet, että vuorelle johtava leveä ramppi oli roomalaisten rakentama. Arkeologisten kaivausten yhteydessä, joita usein tehdään ”pelastuskaivauksina” ennen uusia rakennuksia, on löydetty päällystettyjä katuja niiden varteen rakennettuine myymälä- ja liiketiloineen, sekä suurien asuintalojen raunioita, jotka osoittavat niiden asukkaitten kuuluneen johtavaan yläluokkaan. Juutalaiset ovat tottuneet pitämään Aelia Capitolinaa kirottuna kaupunkina, koska juutalaisten pääsy sinne oli kielletty kuoleman uhalla. Eräs tällainen suuren asuinrakennuksen rauniot löydettiin Itäisen Cardon päättyessä Silwanin kylän yläpuolelle Givati paikoitusalueen vieressä. Rakennus on luultavasti ollut jonkun korkean viranomaisen, ehkä kuvernöörin asuintalo. ELAT-järjestö suunnittelee rakentavansa näyttävän turismikeskuksen talon raunioille. Toinen uusi rakennus ”Core House” on tarkoitus rakentaa Länsimuurin tasanteen länsipuolelle Länsimuurisäätiön toimesta. Eräät rauniot osoittavat paikalla olleen suuren roomalaisen kylpylän, eräänlaisen maakuntaklubin tapaisen. http://www.haaretz.com/print-edition/features/archaeologists-bringing-jerusalem-s-ancient-roman-city-back-to-life-1.413874
- USA:n viranomaisten laskelmien mukaan IAF tarvitsee ainakin 100 hävittäjää, jos se aikoo iskeä Iranin ydinlaitoksiin. Matka niihin on tuhat km, ja lentoreitti kulkee osittain vihamielisen maaston kautta. Koneet eivät pystyisi tekemään matkaa ilman väli-tankkausta, joka tulisi suorittaa paluumatkan aikana. CIA:n entinen johtaja Michael Hayden arvioi, ettei Israel pystyisi yksin suoriutumaan tehtävästä. New York Timesin artikkelin mukaan IAF:lla olisi suuria vaikeuksia saavuttaa uraanin rikastus-kohteet Natanzissa ja Fordossa sekä raskasvesilaitos Isfahanissa. Fordon laitokset on kaivettu 30 m paksun kalliokerroksen alle, jonka puhkaisemiseen tarvittaisiin USA:n valmistamia GBU-28 viiden tonnin bunker buster täsmäpommeja, joita IAF:lla on. Arvioiden mukaan koneita tarvitaan paitsi hyökkäykseen Iranissa myös tankkaus-koneitten suojaksi, eivätkä raskaassa pommilastissa olevat koneet liene kovin ketteriä ilmataisteluihin viholliskoneita vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-u-s-officials-say-israel-would-need-at-least-100-planes-to-strike-iran-1.413741
- Libanonissa ilmestyvä lehti Al-Mutaqbal kertoo artikkelissaan, että Iran on antanut virallisen käskyn Hamasille peruuttaa Fatahin kanssa solmimansa yhteistyösopimus. Lehti perustaa tietonsa palestiinalaislähteisiin. Hamas-johtajan Khaled Mashaalin ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin on tarkoitus keskustella torstaina Kairossa yhteishallituksen muodostamiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ja sen sotilaallinen siipi Izza din Al-Qassam vastustaa yhteishallitusta Fatajin kanssa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4192604,00.html
- Iranin kaksi Syyrian Tartusin satamassa pistäytynyttä sota-alusta ovat Suezin kanavalla matkallaan takaisin kotivesilleen. Iranin johto kiittelee alusten matkaa todeten sen osoittavan sanktioitten heikkouden. Oliko aluksilla poliittisen tuen antamisen ohella muita tehtäviä, ei selviä uutisista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258703

Monday, February 20, 2012

MAANANTAI 20.02.12

1. ISRAELIN hallitus ”istuu edelleen aidalla” Palestiinan kysymyksessä, kuten sanonta kuuluu. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Netanyahu, joka viime kädessä vastaa päätöksistä hallituksessa, ole pystynyt tai halunnut selvittää itselleen juurta jaksaen, miten hän haluaa Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelmavyyhden ratkaistavan. Päättämättömyyttä voidaan tietysti toisaalta pitää viisaana ja kaukonäköisenä odoteltaessa, miten tilanne kehittyy, mutta kaiken järjen mukaan ei se ainakaan osoita mitään merkkejä helpottumisesta. Päinvastoin voisi sanoa, että hallitus on ajanut itsensä umpikujaan, jossa se on toivottomasti yksin ja jossa kaikki sivulliset kukin vuorollaan esittävät vaatimuksiaan ja uhkauksiaan. Pahimpana ratkaisuna on tilanne, jossa ulkopuoliset kuten USA, YK ja EU vahvistettuna Venäjällä, jotka ovat edustettuina YK:n muodostamassa ”kvartetissa”, sanelevat Israelilla ”pakkoratkaisun, jota ei voi hylätä”, kuten mafia-johtaja tarjouksessaan jäsenelleen.

JP:n artikkelin mukaan, jonka kirjoitti Herb Keinon, PA:n neuvottelijat tarjosivat Ammasin neuvotteluissa viime kuussa ratkaisua, jossa Israel luovuttaa sille 98.1 % Juudean ja Samarian alueista. Tämän katsotaan tarkoittaneen sitä, ettei suuria juutalaisyhteisöjä, kuten Ariel, Maale Adumim, Gush Etzion jne. liitetä Israelin valtioon, eikä PA suostuisi siihen, että Israel pitäisi Jordaninlaakson vuosikymmenen ajan valvonnassaan, kunnes nähdään, miten palestiinalaiset pystyvät hoitamaan turvallisuuskysymyksiä, ja miten yhteistoiminta Israelin ja kuvitellun Palestiinan valtion välillä pelaa.
Israelilaiset neuvottelijat tekivät 19 kysymystä PA:n edustajille. Yksi tärkeimmistä koski juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa, voivatko ne jäädä paikoilleen ja millaisin ehdoin?
Toinen kysymys koski Fatahin ja Hamasin välisiä yhteisneuvotteluja ja hallitusta, miten se tulisi vaikuttamaan tilanteeseen? PA:n edustajat eivät vastanneet ensimmäiseen kysymykseen. Vastauksena toiseen he vakuuttivat rakentavansa voimakkaan demokratian.
Israelin neuvottelijat pitivät PA:n esitystä kuolleena syntyneenä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258541

2. HAARETZIN kolumnisti Barak Ravid kirjoittaa artikkelissaan edelliseen aiheeseen liittyen, että pääministeri Netanyahun nimeämät neuvottelijat Isaac Molchon johdolla tarjosivat Ammanissa PA:n neuvottelijoille omaa ratkaisuehdotustaan, jossa Israel luovuttaa PA:lle
90 % Juudean ja Samarian alueista. Ravid muistuttaa tarjouksen olevan samansuuntaisen, kuin mitä Tzipi Livni tarjosi PA:lle Annapolisin konferenssissa 2008.

ISRAELIN ja PA:n neuvottelijat tapasivat toisensa viisi kertaa Jordanian kuninkaan suojeluksessa Ammanissa. Nämä neuvottelut, jotka eivät johtaneet mihinkään, saatiin käyntiin PA:n puheenjohtajaan Abbasiin kohdistetun hillittömän painostuksen jälkeen.
Abbas esitteli Palestiinan valtion perustamissuunnitelmansa YK:n yleiskokouksessa 23. syyskuuta 2011, ja samana päivänä hätääntynyt kvartetti esitti uudet neuvotteluraaminsa. Molemmat osapuolet kuitenkin asettivat neuvotteluille omia vaatimuksiaan, joita varsinkin Abbas lisäsi uusia sitä mukaa, kuin neuvottelut alkoivat osoittaa edistystä. Abbas selitti, etteivät hänen vaatimuksensa olleet ennakkoehtoja, vaan muistutuksia toimista, joita Israelin olisi pitänyt tehdä, mutta ei ollut toiminut sopimusten mukaan. Hän väitti samalla, että PA on täyttänyt kaikki sille kuuluneet ehdot huomioimatta ollenkaan PA:n mediassa ja laitosten sisällä harjoitettua Israelin ja juutalaisten vastaista kiihotusta lastentarhoista yliopistoihin.

RAVID kertoo artikkelissaan, miten Ammanin keskusteluja edelsi ”kissa ja hiiri” leikki PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin kieltäytyessä istumasta saman pöydän ääreen Israelin pääneuvottelijan Isaac Molchon kanssa, ja vain kuningas Abdullah II:n painostus sai muutoksen aikaan. PA:n keskeinen vaatimus oli, että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjat potentiaalisen Palestiinan valtion rajoiksi mahdollisin 1.9 %:n tarkistuksin.
MOLCHON esitys neuvottelujen kulusta käsitti neljä periaatetta: Tuleva raja tulee määritellä siten, että israelilaisten asuttamat alueet jäävät Israelin puolelle; Israel tulee liittämään nämä rajoiltaan vielä määrittelemättömät juutalaisyhteisöt Israeliin; ensin sovitaan turvallisuus- ja rajakysymyksistä ja vasta viimeiseksi monimutkaisesta Jerusalemin asemasta; Israel tulee pidättämään Jordaninlaakson valvonnan määrittelemättömän ajan.

KUTEN tunnettua, Ammanin keskustelut päättyivät ilman tulosta. Netanyahu esitti syyttävän sormensa Abbasia kohti sanoen hänen taas kerran jänistäneen ja juosseen karkuun. http://www.haaretz.com/blogs/diplomania/netanyahu-s-border-proposal-israel-to-annex-settlement-blocs-but-not-jordan-valley-1.413473

3. OSOITUKSENA PA:n rauhankasvatuksesta on haaretz.com Avi Issacharoffin artikkeli, jossa hän tarkastelee PA:n virallisessa TV:ssä julkistettuja ohjelmia. PA:n mediaa ja TV-esityksiä valvoo Yasser Abed Rabbo, joka on yksi Geneven aloitteen laatijoista ja jota on totuttu pitämään maltillisena palestiinalaisjohtajana.

Artikkelissa kerrotaan esimerkiksi ohjelma PA:n virallisessa TV:ssä 25. lokakuuta viime vuonna lähetetty ”kenttäraportti” ohjelma Tulkarmissa. Ohjelmassa esitetään mestari-terroristi Abbas a-Said, joka kärsii 35 elinkautista tuomiotaan Israelin vankilassa. Hänet tunnettiin Hamasin ”sotilasjohtajana” Tulkarmissa, joka suunnitteli ja johti kaksi Israelin nykyhistorian pahimmista terrori-iskuista, mukaan lukien Park-hotelliin tehty isku Netaniyassa ja toinen pääsiäisen aikaan tehty hyökkäys vuonna 2002. Raportin laatija käsittelee ohjelmassa terroristien perheitten elämää, eikä kainostele käyttää superlatiiveja ylistäessään Abbas a-Saidin mainetekoja: ”Seisomme nyt Abbas a-Saidin kodin ulkopuolella, taistelijasankarin, komentajan, vankilaleijonan.” Reportteri kysyy kahdelta Israelin vankilasta vapautetulta naiselta: ”Miten te tunnette nyt istuessanne johtajan, sankarin, vihollisen kukistajan, vankilan voittajan ja tutkimusten leijonan, kodissa?” Toinen naisista, Dia al-Jiosi sanoo: ”Hän on meille roolihahmo.” Myöhemmin hän kysyy samaa naapureilta, joista yksi vastaa: ”Said on kruunu päässämme, joka toi vapautuksen kansallemme, antaen meille aiheen ylpeillä.”

ISSACHAROFFIN artikkelissa todetaan, ettei esitetty ohjelma ole poikkeus PA:n TV:ssä. PMW:n toinen perustaja ja analysaattori Nan Javques Zilberdik, joka julkaisi yhdessä Itamar Marcuksen kanssa kirjan nimeltä ”Deception” (Petos) tarkastellen PA.n mediaa vuoden 2012 aikana, toteaa, ettei PA:n TV:ssä esitetä rauhan sanomaa Israelin kanssa.

ZILBERDIK, joka muutti Israeliin Hollannista ja äänesti marxilaista Meretz-puoluetta, on joutunut tarkastamaan omaa suhtautumistaan palestiinalaisten rauhantahtoon Israelin kanssa. Hän kertoo, miten terroristien ylistely ja heidän nostamisensa jalustalle ilmenee kaikissa virallisissa ohjelmissa. Esimerkkinä Jasser Arafatin syntymäpäivän tilaisuus 04.08.2010, jossa esitettiin useita Dalal Mughrabia ylistäviä lauluja. Tämä naisterroristi johti palestiinalaisryhmää Libanonista Tel Avivin rannikolle, jossa he valtasivat matkustajia täynnä olevan bussin aikoen heidän kanssaan jatkaa matkaa. Israelin sotilaat pysäyttivät bussin. Sotilaitten ja terroristien välille syntyneen tulitaistelun aikana terroristit sytyttivät bussin tuleen. Tämä vuonna 1978 tehty terrorihyökkäys vaati 37:n israelilaisen hengen.
Kuukautta edellistä TV-esitystä myöhemmin PA:n TV esitti Fatahin järjestämästä tilaisuudesta ohjelman yhtyeestä nimeltään ”Vainottu” (Al-Ashkin), joiden lauluissa ylistettiin palestiinalaisia, jotka hyökkäävät juutalaisia vastaan asein, ”sormi liipaisimella”.

ZILBERDIK valittaa sitä, ettei Israelin TV:ssä kerrota mitään näistä PA:n TV:n esityksistä, eikä senkään vertaa kansainvälisen median esityksissä. Siten palestiinalaisten ulkopuoliset kieltä taitamattomat eivät ole ollenkaan tietoisia tästä murhanhimoisesta kiihotuksesta. Hän tosin myöntää, ettei PA:n TV siinä määrin kuin aiemmin kehota surmaamaan juutalaisia, mutta tendenssi Israelin vastaiseen vihaan ja juutalaisten häpäisemiseen on yhtä voimakas. Israelilaiset kaupungit Tel Aviv, Jaffa, Acre, Lod ja Ramle ovat PA:n TV:n ohjelmien mukaan palestiinalaisia kaupunkeja, jotka tulee vapauttaa kuten koko Palestiina ”joesta mereen”. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-television-still-glorifies-terror-attacks-against-israel-1.413485

4. UUDEN mielipidetiedustelun mukaan oikeistopuolueet saisivat nyt 78 edustajaa Knessetiin. Tiedustelun suoritti Geocartography instituutti. Sen mukaan puolueitten kannatus on seuraava. Likud 39 kansanedustajaa (nyt 27); Kadima 12 (28), Labour 12; Yair Lapidin puolue 6; Israel Beitenu 12 (15); NU + HaBait Hayehudi 10 (7); Shas 9 (11); United Tora Israel 5 (5). Meretz voittaisi yhden paikan, arabipuolueitten kannatus 10 (11). Barak jää pois Knessetistä.
Sekä Yair Lapidin puolueille että Shelly Yacimovichin johtamalle Labourille luvattiin aiemmin paljon suurempia kannatuslukuja, mutta ne näyttävät nyt tasaantuneen.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258465

5. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin ja Hamasin välille Dohassa solmitun yhteishallituksen muodostaminen näyttää joutuvan ensimmäisille karikoille. Abbas julisti Ramallahissa, että väliaikainen hallitus, jota hän johtaa, tulee noudattamaan PLO:n puolueohjelmaa ja tunnustaa aiemmat sopimukset kuten Oslon sopimukset. Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin ja Mahmoud Abbasin tarkoitus on tavata loppuviikosta Kairossa, jossa viimeistellään yhteishallitusta. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri totesi vihaisena, ettei Hamas hyväksy Abbasin ohjelmaa, ei voi tunnustaa Israelia eikä Oslon sopimuksia. Hän sanoo, ettei väliaikainen hallitus saa käsitellä poliittisia kysymyksiä. Hamas vastustaa rauhanprosessia Israelin kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258483
- IDF:n eteläisen lohkon näkemyksen mukaan Gazasta ammutut raketit ja kranaatit sekä panssarintorjuntaohjukset oikeuttavat IDF:n uuteen operaatioon Gazan kaistalla. IDF on suorittanut joukkojen hyökkäysosastojen yhteistoimintaa yhdistellen panssarien, jalkaväen ja insinöörijoukkoja keskenään. Sitä toteutettiin cast lead operaation aikana 2008-2009, ja sitä tultaneen toteuttamaan uudessa operaatiossa. Edellisen vuoden aikana Gazasta ammuttiin 680 rakettia, niistä 80 pitkänmatkan Grad-rakettia. Vuoden 2012 alusta Gazasta ammuttiin 30 rakettia. IDF on käyttänyt Iron Dome torjuntaohjuksia, niiden onnistumisprosentti on 75. Uusi Iron Dome patteristo asennetaan Tel Avivin lähelle harjoitusammuntoja varten. Se ei kuitenkaan pysty torjumaan kranaatteja. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=258511
- Pääministeri Netanyahu keskusteli eilen kahden tunnin ajan Obaman neuvonantajan Tom Donilonin kanssa Jerusalemissa, mutta siitä ei annettu julkilausumaa. Iranin tilanne on Syyrian ohella ilman muuta ollut aiheena. Obama haluaa varmistaa, ettei Israel iske Iraniin kertomatta hänelle mitään. Israelissa pelätään, että Syyrian presidentti Bashar Assad voi nurkkaan ahdettuna aloittaa hyökkäyksen Israelia vastaan, ja voi ohjusiskuissaan turvautua kemiallisiin aseisiin. Myös Englannin ulkoministeri William Hague varoittelee Israelia pidättymään iskuista Iraniin antaakseen tilaa kovennetuille sanktioille. Iran lopetti öljyn viennin Ranskaan ja Englantiin. Ranska osti 3 % öljystään Iranista, Englanti vähemmän. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=258512
- Viime päivien paikoin runsaat sateet, jotka tulivat lumena Galileassa ja Golanilla, ovat merkittävästi helpottaneet maan vesitilannetta, mutta sademäärät ovat alle normaalin. Golanilla satoi lunta 20-25 sm, Golanin ja Ylä-Galilean sademäärät olivat 14-18 sm. Koulut ovat alkaneet palautua normaalitahtiin Galilean alueilla.
Kinneretin vedenpinta nousi 16 sm ja on nyt 212.67 m Välimeren pinnan alapuolella.
Vedenpinta Kinneretissä on nyt 33 sm alemman punaisen varoitusviivan yläpuolella,
mutta 3.87 m tulvakorkeuden alapuolella.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=258521
- Gazan ainoa sähkövoimala on pysäytetty, koska polttoöljy on loppunut. Egypti on normaalisti toimittanut sen, mutta nyt toiminta lamautui. Egypti tarjosi tuovansa öljyä Israelin kautta, mutta Hamas kieltäytyi, on mieluummin ilman sähköä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152933#.T0IPW3n3vO0

Sunday, February 19, 2012

SUNNUNTAI 19.02.12

1. KOVA ja puuskittainen tuuli riepotteli Israelia viikonvaihteen aikana. Pohjoisessa ja Negevissäkin satoi paikoin lunta, runsaastikin, mutta monien pettymykseksi Jerusalem jäi niiden ulkopuolelle. Lämpötila vaihtelee yhdestä kymmeneen +C-astetta, paikoin tipahtaen nollarajan alapuolelle.
Viranomaiset sulkivat Hermonin vuorelle johtavat tiet Golanilla, koska lunta oli satanut sinne 30 sm, eivätkä autot täällä ole varustettu talvirenkailla. Maa oli lumen peitossa Safedissa ja Cananinvuorella. Eilen sapattina tuuli laantui hetkeksi ja aurinko pilkotti ajoittaen.

Epävakainen sää kovine tuulineen ja sateineen palaa ennusteiden mukaan tänään sunnuntaina, taivas on tällä hetkellä pilvessä ja sataa vettä.
Golanilla satoi vettä ainakin 103 mm torstaiaamusta lähtien. Karmielissa sademäärä oli 89 mm, Jerusalemissa 69 mm, Safedissa 54 mm ja Kinneretiä ympäröivillä alueilla 46 mm, Modiinissa 59 mm, Haifassa 28 mm, Tel Avivissa 19 mm ja Beershebassa 23mm.
Matkailijoita varoitetaan pysyttelemään poissa Kuolleenmeren ja Juudean autiomaan alueilta sekä välttämään liikkumista tavallisesti kuivissa jokiuomissa, sillä runsaitten sateitten elävöittämät joet ja purot voivat herätä henkiin väkivaltaisina tulvina, jotka raastavat mukaansa kaikkea, mikä sattuu niiden kulkureitille, ihmisiä ja jopa autojakin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=258336

2. ARVAUSLEIKKI vakavilla asioilla jatkuu Iranin ydinteollisuuden päämäärän ympärillä ja ennen kaikkea siitä, koska Iranin mullahit saavat ensimmäisen ydinpomminsa valmiiksi, jos ylin kaitsija Ali Khamenei on tehnyt päätöksen sen rakentamisesta, mistä ei ole varmuutta.
Israelin ennustajaeukkona esiintyvä puolustusministeri Ehud Bapak heittelee omia arvailujaan muunnellen Iranin ydinpommin valmistumispäivää lähes jokaisessa puheessaan.

JAPANIN vierailun yhteydessä Barak totesi, että ”olemme edelleen pakotetilanteessa” ja vaati ”entistä purevampia sanktioita alueilla, joilla ne todella purevat, eli öljynviennin kieltämisellä kokonaan sekä Iranin keskuspankin eristäminen kansainvälisestä rahaliikenteestä ja –vaihdosta”. Japanin pääministeri Yoshihiko Noda totesi, että Japani on pienentänyt öljyntuontiaan Iranista 40 % muutaman vuoden kuluessa ja jatkaa sen vähentämistä.
Iranin öljynviennin keskeyttäminen kokonaan on mahdotonta, sillä Kiina, Intia, Etelä-Korea ja Japani tuottavat runsaasti raakaöljyä Iranista, eikä sen korvaaminen ole helppoa.

BARAK opasti, että saudit ovat luvanneet korvata Iranin öljyn poistumisen markkinoilta, mutta Saudi Arabian öljylähteet sijaitsevat pääosin Persianlahden rannikolla, joten niitä kuljettavat tankkerit joutuisivat kulkemaan Iranin valvovien silmien alla estäen halutessaan niiden purjehtimisen. Jokainen asioita seuraava voinee arvioida, ettei Iran tyytyisi rauhallisesti seuraamaan sivusta, kun kansainväliset tankkerit kulkevat sen rannikon edustalla maalta merelle ammuttavien itsenäisesti tai tutkalla maaliinsa osuvien ohjusten kantomatkan sisällä. Tämän estäminen edellyttäisi rannikon mattopommituksia eli avointa sotaa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=258361

2. USA:N armeijan aselajien puheenjohtajien muodostaman neuvoston puheenjohtaja Martin Dempsey toteaa CNN:n sunnuntaina julkistaman haastattelun mukaan - josta on annettu ennakkotietoja – että ”Israelin hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan ei olisi mielekästä tässä vaiheessa ja että se aiheuttaisi tasapainottomuutta alueella”. Hän on järjestelmällisesti toistanut tätä näkemystään, joka on myös USA:n puolustusministeri Leon Panettan kanta.
Tämä voitaneen lukea siten, ettei presidentti Obama halua yhtä uutta sotaa kahden edellisen ollessa vielä keskeneräinen, eikä se sovi hänen islamilaiseen maailmankatsomukseensa.

DEMPSEY totesi haastattelussa, että hän uskoo Israelin olevan tietoinen USA:n
huolestuneisuudesta. ”Iskut tässä vaiheessa aiheuttaisivat epätasapainoa eikä niillä saavutettaisi pysyviä tuloksia. En haluaisi esittää, että oma kantamme on oikea, tai että olemme saaneet Israelin vakuuttuneeksi niiden oikeutuksista, tai että he toimivat väärin perustein.” Hän totesi haastattelussa, että on merkkejä siitä, että sanktiot ovat alkaneet purra.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Kyproksen historiallisen vierailun yhteydessä: ”Niin hartaasti kuin toivommekin sanktioiden vaikuttavan, merkkejä siitä ei ole.” Hän viittasi
presidentti Ahmadinejadin ”opastetun vierailun” Iranin ydinlaitoksessa Natanzissa osoittavan, ettei Iranilla ole pienintäkään halua luopua ydinohjelmansa toteuttamisesta.
Martin Dempsey sanoi, että iranilaiset ovat järkeviä näyttelijöitä. ”Tiedämme - tai uskomme tietävämme - ettei Iranin johto ole tehnyt päätöstä ydinpommin valmistamisesta.”

PRESIDENTTI Barack Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilon saapuu Israeliin tänään. Hän tapaa iltapäivällä pääministeri Netanayahun. Tämä on hänen ensimmäinen Israelin vierailunsa otettuaan nykyisen toimensa lokakuussa 2010 James Jonesilta. Valkoisen Talon lausunnossa todetaan, että Donilon tulee vierailemaan Israelissa sunnuntaina ja maanantaina, ja että keskusteluissa käsitellään Syyrian tilannetta sekä muita Lähi Idän kysymyksiä. Hänen vierailuaan ei pidetä poikkeuksena – USA ja Israel ovat jatkuvassa keskusteluyhteydessä korkeitten viranomaisten vierailujen kautta puolin ja toisin –
mutta se on silti enemmän kuin rutiinivierailu.
Donilonin vierailu toteutuu ajankohtana, jolloin Lähi Itä elää voimakasta muutosvaihetta potentiaalisine vaaratekijöineen, jopa paikallista sotaa myöten, joka voi helposti laajeta kansainväliseksi potentiaalisine ydinaseineen. Venäjä on erityisen huolestunut sen rajojen tuntumassa käydyistä kahinoista ja varoittaa, ettei se kaihda käyttää ydinaseitaan puolustaakseen maansa rajoja. Toiseksi Venäjä asentaa rajojensa tuntumaan pisimmälle kehitettyjä ilmatorjuntapatteristojaan S-400.

Valkoisen Talon lausunnossa painotetaan Israelin ja USA:n välistä kahdenkeskistä voimakasta yhteistoimintaa ja horjumatonta tukea Israelin turvallisuudelle.
Myös Euroopan maat ovat aktivoituneet saadakseen yhteyttä Iranin johtoon. Kirjeitä ovat vaihtaneet EU:n ulkomaantoimiston johtaja Catherine Ashton ja Iranin ydinteollisuuden johtaja. Kirje on tutkittavana EU:n parissa, mutta Reuters oli saanut kopion siitä.
EU haluaa mieluummin sovintoneuvotteluja Iranin kanssa ja IAEA:n tarkastajien esteettömän valvonnan sen ydinteollisuuden laitoksissa, mitä Iran ei ole sallinut. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=258416

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin joukot jatkoivat veristä sotaansa maansa siviilejä vastaan huolimatta YK:n yleiskokouksen torstaina tekemästä päätöslauselmasta, jossa armeijaa vaaditaan vetämään joukkonsa pois kaupungeista ja kylistä sekä Assadin eroa presidentin toimestaan varamiehensä eduksi uusien vaalien järjestämiseksi.
Assad määräsi neuvoa-antavan kansaäänestyksen järjestämiseksi 26. helmikuuta.
Aktivistien antamien tietojen mukaan perjantain aikana sotilaat surmasivat 26 ihmistä, ja Homsin kaupunki oli armeijan tykkien maalitauluna, jossa AP:n mukaan kuoli16 ihmistä.
AP:n mukaan kymmenet tuhannet ihmiset valuivat kaduille perjantain rukousten jälkeen Daraassa eteläosassa Aleppoon ja Idlibiin pohjoisessa sekä Deir El-Zouriin idässä sekä Damaskoksen laitamilla. Aktivistien mukaan sotilaat tulittivat paikoin kansanjoukkoja.

LONTOOSSA sijaitsevan Syyrian ihmisoikeusjärjestön tarkkailijoitten mukaan armeijan tankit tulittivat Homsin lähiöitä Baba Amr, Bayadah, Khaldiyeh ja Inshaat. Tietoja tukivat asukkaitten ottamat videokuvat, joissa nähdään takin tulittavan Amran lähiötä.
Libanonin maanviljelijät valittivat, että Syyrian puolelta ammutut luodit haavoittivat ihmisiä.
Läntiset johtajat ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, ettei tilanne Syyriassa ole hyväksyttävä ja ettei ole tehty kaikkea mahdollista verenvuodatuksen lopettamiseksi, mutta kukaan ei näytä tietävän tapaa, miten se toteutettaisiin. Kiinalla ja Venäjällä on omat intressinsä Syyriassa, ja ne haluavat tilanteen ratkeavan ilman Assadin hallituksen vaihtoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152886#.T0CouHn3vO0

4. KYMMENIÄ arabeja osallistui väkivaltaisuuksiin Temppelivuorella kivittäen poliiseja ja vuorelle nousseita turisteja. Kukaan ei onneksi loukkaantunut, mutta poliisi pidätti 3 arabia. Väkivallan taustalla lienee ollut viime viikolla joittenkin kiihottajien Moshe Feiglinin nimissä levitetyt tiedot, joiden mukaan vuorelle pystytetyt moskeijat tulee hävittää ja aloittaa kolmannen Temppelin rakentamine. Feiglin vakuutti, ettei hän ollut niiden takana. Arabien väkivalta alkoi entisen Temppelivuoren muftin Ekrema Sabrin varoitettua, että juutalaiset yrittävät murtautua vuorelle, mitä hän lieneekin tarkoittanut. Turistien pääsy vuorelle on sallittua, mutta juutalaisten pääsyn poliisi kielsi vääristellyn huhun vuoksi.
Ekrema Sabri on tunnettu poliisille, sillä Oslon sopimuksen allekirjoittamisen aikoihin hän puolsi voimakkaasti arabien oikeutta terroritekoihin ollen usein poliisin kuulusteltavana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152900#.T0CtuXn3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Gazan terroristit tekivät sateisen sään ja huonon näkyvyyden suojassa ainakin kolme raketti-iskua Israelin puolelle. Grad-tyyppinen Katjusha-raketti putosi lähelle Beershevaa, kaksi Kassam-rakettia aukeille pelloille. Ne eivät aiheuttaneet aineellista tuhoa eivätkä haavoittaneet fyysisesti ihmisiä, mutta valittava varoitusääni aiheuttaa heissä aina pelkoja, sillä varoitus ei kerro, minne raketit iskevät. INN:n mukaan raketteja ammuttiin Gazasta viikonvaihteen aikana ainakin kuusi. IAF vastasi hyökkäyksiin ohjusiskuilla kahteen kohteeseen Gazassa. Tuhoista ei ole tietoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152893#.T0Cv53n3vO0
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka valittiin johtamaan väliaikaista hallitusta palestiinalaisten parlamentti- ja presidentinvaalien järjestämiseksi, valittiin PLO:n hallituksen kokouksessa PLO:n ”presidentti-ehdokkaaksi”. Valinta aiheuttanee monien kulmakarvojen kohottelemista, sillä Abbas on käytännössä saanut diktaattorin oikeudet, ja hän johtaa järjestöjä, joiden tulisi valvoa hallitusta ja presidentintointa, joita hän myös johtaa. Esteellisyys ei näytä olevan esteenä PA:n viroissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152897#.T0CyrXn3vO0
- Kaksi iranilaista sotalaivaa on tietojen mukaan kulkenut Suezin kanavan kautta Välimerelle ja lienevät Tartun satamassa. Tietojen mukaan toinen on fregatti Shahid Qandi, toinen huoltoalus Kharg. Israelissa tätä pidetään tahallisena provokaationa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152887#.T0C0I3n3vO0
- Josefin hautakammio Sikemissä (Nablusissa) on nousemassa uusien kiistojen kohteeksi. Oslon sopimuksen mukaan Israelilla on oikeus järjestää siellä rukous-tilaisuuksia, ja niitä on järjestetty IDF:n suojeluksessa. Lisäksi monet järjestöt järjestävät omia tilaisuuksiaan, eivätkä aina muista pyytää IDF:n lupaa. Tämä on herättänyt ikäviä välikohtauksia, joissa PA:n konepistoolein tai automaattikiväärein varustetut poliisit ovat tulittaneet vierailijoita. Nyt PA:n poliisi tarjoaa vierailijoiden suojelua AK-47 kiväärein varustettuina, mitä IDF vastustaa. PA:n viranomaiset ovat aloittaneet kampanjan, jossa he väittävät, että Yosefin hautakammio on itse asiassa muslimisheikin hautapaikka, eikä juutalaisilla ole mitään yhteyksiä sinne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152901#.T0C1O3n3vO0
- Norjan ampumajoukkue on pelkkiä jänishousuja. Norjan ampumajärjestö ilmoitti, että sen joukkue peruu ensi kuussa harjoitusleirissä suunnitellut tilaisuudet Israelissa. Syyksi ilmoitetaan, että Israel on liian vaarallinen maa ampumajoukkuetta varten. Tilaisuuksissa oli tarkoitus harjoitella lähellä Herzliaa sijaitsevalla ampumaradalla olympia-tasoista ammuntaa. Todellinen syy lienee Norjan Israel-vastaisuus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152895#.T0C3WHn3vO0
- Palestiinalainen Khader Adnan, 33, kotoisin Arrabesta lähellä Jeniniä, pidätettiin kodistaan 17. joulukuuta syytettynä Israelin turvallisuuden vaarantamisesta. Hän on perheellinen, eikä häntä vastaan ole nostettu virallisia syytteitä. Hän on ollut syömälakossa 63 päivää. Lääkärit varoittavat, ettei kukaan pysty elämään oltuaan syömättä 70 päivää. Asia on herättänyt kansainvälistä huomiota,. mm EU:n johdon taholta, joka vaati hänen vapauttamistaan. Palestiinalaiset järjestivät viikonvaihteen aikana mielenosoituksia monin paikoin Gazassa, Juudeassa ja Samariassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258402
- Kansandiplomatian ministeriö on koonnut sata edustajaa eri kansanryhmistä ja kouluttanut heidät puolustamaan Israelin imagoa eri opetuslaitosten tilaisuuksissa useissa kaupungeissa maailmalla. Joukkoon kuuluu arabeja, siirtolaisia, taiteilijoita, Etiopian siirtolaisia sekä tunnettuja esiintyjiä ja homoja. He esiintyvät useissa USA:n kaupungeissa sekä Torontossa, Montrealissa, Dublinissa, Lontoossa, Madridissa, Johannesburgissa ja Kapkaupungissa. Tämä liittyy Israelin apartheid-viikon tilaisuuksiin, joilla pyritään pesemään maan mainetta ulkomailla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258409