Posts

Showing posts from January 21, 2018

PERJANTAI 26.01.2018

PERJANTAI 26.01.2018
01. Vuoden 1993 Oslon sopimukset perustuvat kahden valtion perustamiseen Jordanjoen ja Välimeren väliselle kannakselle. Periaate on myös hallinnut sekä useiden ulkomaiden että rauhankeskustelujen poliittista sisältöä. Tämä paikoilleen jämähtänyt näkemys on alkanut pahasti rapautua, kuten viimeaikaiset gallupit osoittavat.
Tami Steinmetz Center for Peace Research Tel Avivin yliopistossa ja Palestininan Center for Policy Research Ramallahissa suorittama uusin tutkimus osoittaa luottamuksen kahden valtion periaatteeseen pudonneen sekä Israelin että PA:n arabien keskuudessa entistä alhaisemmaksi.
Gallupissa esitettiin virtuaalinen rauhan-suunnitelma, ja kysyttiin vastaajien mielipidettä siihen. Suunnitelmassa esitetään aseettoman Palestiinan valtion perustamista 1949 aseleporajoilla pienin maan vaíhdoin, perheen yhdistämisperiaatteen mukaisesti 100 000 arabipakolaisen sijoittamista Israeliin, sekä Jerusalemin jakamista kahden valtion pääkaupungiksi.
Nähtyään suunni…

KESKIVIIKKO 24.01.2018

KESKIVIIKKO 24.01.2018
01. USA:n varapresidentti Mike Pencen Israelin vierailu sujui rauhallisesti ilman suurempia häiriöitä, jos jätetään huomiotta Israelin arabikansanedustajien protesti hänen Knessetin vierailuaan ja puhettaan vastaan. Kolme arabikansanedustajista jouduttiin poistamaan istuntosalista heidän äänekkäiden huutojensa ja esille nostamisensa plakaattien vuoksi, joissa väitettiin: Jerusalem kuuluu palestiinalaisille.
Eilen Pence vieraili Länsimuurilla "yksityis-henkilönä", kuten hän sanoi, ja asetti kirjoittamansa lapun muurin rakoon.

Varapresidentti Mike Pencen Knessetin puhe maanantaina perustui suurelta osalta entisen Englannin päärabbin Jonathan Sacksin antamaan apuun, kertoi Vakoisen Talon virkailija ToI:n toimittajalle tiistaina. Emeritus päärabbi Sacks on edelleen aktiivinen puhuja ja kirjailija, ja VT:n mukaan hänellä oli ratkaiseva osa tekstin muotoilussa, joka sisälsi sekä poliittisia määreitä että viittauksia Raamatun tekstiin.
Puheessaan Pence vak…

SUNNUNTAI 21.01.2018

SUNNUNTAI 21.01.2018
01. USA:n varapresidentti Mike Pence aloitti Lähi-Idän vierailunsa tapaamalla lauantaina Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sissin Kairossa.
Pence vakuutti Sissille presidentti Trumpin tukevan edelleen kahden valtion petiaatetta, ja on vahvasti antautunut työskentelemään Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhan saavuttamiseksi, vaikka hän on hyvin tietoinen hänen Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina arabimaailmassa aiheuttamasta suuttumuksesta.
Presidentti Sissi sanoi rauhankysymyksen hallinneen heidän keskustelujaan.
Pence totesi keskustelujen jälkeen: "Me halusimme kuulla, mitä presidentti el-Sissi sanoi. Hän kertoi minulle sen, mitä hän puhui julkisesti, erimielisyydestä ystävien kesken koskien Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina".
Pence kertoi journalisteille vakuuttaneensa Sissille: "Me haluamme ehdottomasti säilyttää tasapainotilan koskien Jerusalemin pyhiä kohteita, emmekä ole esittäneet lopullisia rajoja tai muita kysymyk…