Posts

Showing posts from June 19, 2011
PERJANTAI 24.06.11

1. TÄYTYNEE häiritä juhannuksen viettoa muutamalla uutispalalla Israelin ja Lähi Idän alueilta – ainakin niitä, joiden silmät ovat vielä kirkkaat ennen juhannusyön valvojaisia ja terästyksiä. Ei silti, kyllä maailma on vielä paikoillaan, vaikka maa tärähteleekin joskin onneksi eniten Tyynenmeren tulirenkaan alueilla, Japanissa ja Alaskassa, tsunami-varoituksineen.
Israelissa ei juuri tiedetä mitään pohjoisesta valon juhlasta, tämä maa seuraa omia, lähinnä Torassa ja Mooseksen kirjoissa mainittuja, pyhäpäiviään ja juhliaan.

2. GILAD Sahlitin vapauttaminen Hamasin epäinhimillisestä vankeudesta on Jpostin uutisten ykköslistalla. Punainen Risti vaati Hamasilta näyttöä, että heidän jossain kosteissa, kylmissä ja valottomissa maakuopissa pitämänsä IDF:n sotilas on vielä hengissä. Tätä vaativat jo kansainväliset säännöt, joiden mukaan puolueettoman järjestön edustajan tulee voida käydä katsomassa sotavankia ja todeta hänen olosuhteensa. Hamasin edustaja vastasi pyyntöön…
TORSTAI 23.06.11

1. USA JA EU etsivät kuumeisesti formulaa, jolla Lähi Idän rauha saataisiin jollain ihmekonstilla kasattua. Varsinkin USA:n valkoisen Talon Lähi Idän neuvonantaja Dennis Ross hätäilee, että on vaarallista tuudittautua uskomukseen, että aika hoitaa asioita varsinkin aluetta huuhtovien muutosaaltojen arvaamattomassa tulevaisuudessa. Hän kritisoi – joskin hillitysti – hallituksen politiikkaa edetä hiljaa ja tarkastella, mihin suuntaa kehitys lähtee kulkemaan. Pahimmat muutoksia vaatineet kuohut ovat toistaiseksi laantuneet, mutta seuraava vaihe voi olla väkivaltaisempi, mikä Israelin ajatussuunnan mukaan on huomioitava ja valmistauduttava siihen. Israelissa meneillään olevat kotirintaman harjoitukset Turning Point 5 ovat tarkkailijoitten mukaan osoituksena siitä, että pinnan alla kuohuu näkymätön pohjavirta, ellei peräti tsunami, joka pinnalta katsoen vain kuplii pahaenteisen äänettömästi.

IDF:N komentaja Benny Gantz totesi eilen kotirintaman harjoitusten ohessa, ettei …
KESKIVIIKKO 22.06.11

1. SYYRIAN turvallisuusjoukot surmasivat eilen 7 mielenosoittajaa tilaisuuksissa, joissa Assadin kannattajat ja häntä vastaan protestoivat ottivat yhteen. Uutisten mukaan Assadia kannattavien mielenosoittajien joukkoon oli komennettu siviiliasuisia sotilaita ja turvallisuusjoukkoja.
Aktivistien mukaan ihmisiä ammuttiin armeijan ja turvallisuusjoukkojen mentyä erottamaan Assadin kannattajia ja vastustajia toisistaan Homsin ja Mayadeenin kaupungeissa Deir al-Zorin heimoalueella 45 km pääkaupungista itään lähellä Irakin keskeistä sunni-aluetta. Sotilaitten ja turvallisuusjoukkojen liipaisinsormi näyttää olevan kovin hermostunut.

JP:n artikkelin mukaan Syyrian ihmisoikeusjärjestön johtaja Ammar Qurabi kertoi Assadille uskollisten joukkojen, nimeltään ”shabbiha”, tulittaneen protestoijia Homsissa, Hamasissa ja Mayadeenissa surmaten ainakin 7 ihmistä ja haavoittaen kymmentä. Hänen mukaansa on vaikea sanoa, kumpi puoli aloitti väkivallan, mutta armeijan panssaroidut jo…
TIISTAI 21.06.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad piti tunnin kestävän TV-puheen eilen, jossa hän pyrki luomaan sovittelevan ja yhteistyöhaluisen ilmapiirin mielenosoittajien kanssa. Yli 1300 protesteissa surmatun ja arviolta 10 000 vankiloihin ja keskistysleireihin heitetyn jälkeen presidentti Assad vakuutti tuntevansa tuskaa kansaa koettelevassa ahdingossa, josta hän syytti 64 000 ulkomaista ja kotimaista kiihottajaa ja terroristia. Samalla hän vakuutti rakastavansa Syyrian kansaa. Hän sanoi osan kiihottajista ja terroristeista itse antautuneen, toisia on pidätetty ja myös loput tullaan puhdistamaan kansan joukosta.

Bashar Assadin puhe ei kuitenkaan tyydyttänyt mielenosoittajia, jotka perustivat kansallisen neuvostoon johtamaan tulevaa toimintaansa. Mielenosoituksia järjestettiin useissa kaupungeissa vastalauseena Assadin puheeseen, jossa hän lupasi muutoksia ja uusia vaaleja, mutta jättäen pois aikataulun tai selvityksen, miten ja mitä on tarkoitus uudistaa.

Eräs silminnäkijä …
MAANANTAI 20.06.11

1. ISRAELIN sisäisessä keskustelussa keskeisin asia tärkeysjärjestyksessä on viime päivinä ollut hyvin ihmisläheinen asia: Ei Iranin ydinpommi tai ohjukset avaruuteen ammuttavine apinoineen, ei Syyrian väkivaltaiset levottomuudet eivätkä edes palestiinalaisten nouseva terrorismi ja Abbasin venkoilut, vaan juustotuotteiden hinta, ja erityisesti suositun maitojuuston (cottage cheese) hinnan kalleus. Juustot maksavat Israelissa kaksi kertaa enemmän kuin Euroopassa tai USA:ssa, joihin sitä on verrattu, minkä Israelin talousministeri Yuval Steinitz tunnustaa avoimesti kuitenkaan puuttumatta asiaan, ennen kuin se alkoi kuumeta kasvavissa yleisökommenteissa ja viimeiseksi TV-uutisissa, joissa maitojuusto-purkkeja esitellään todisteina siitä, että maassa on jotain pahasti pielessä.

YUVAL Steinitz epäilee, että suuret johtajat ovat voineet sopia yhteisestä taktiikasta, ja uhkailee aloittavansa juustotuotteiden massatuonnin ulkomailta, ellei tilanne parane muulla tavoin. Kut…
SUNNUNTAI 19.06.11

1. ISRAELIN johto pyrkii pelastamaan sen, mikä vielä on pelastettavissa ennen syyskuun h-hetkeä, jolloin PA yrittää saada PLO:n nimissä tekemäänsä esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä. On epäselvää, mitä PA:n johto, Mahmoud Abbas ja hänen läheiset neuvonantajansa, uskovat lopulta saavuttavansa tällä yksipuolisella operaatiolla. Maailman valtioitten johtajat näyttävät olevan myöskin pahasti jakaantuneet puolustajiin ja vastustajiin, vaikka monet ensin uhkarohkeasti luvattuaan tukea sitä, ovat tulleet uusiin ajatuksiin. Näin on tapahtunut varsinkin Etelä Amerikan maissa, joista monet sanoivat tukevansa Palestiinan valtion perustamista 1949 aselepolinjoilla vähäisin maanvaihdoin.

VIIME VIIKOLLA presidentti Obama lähetti vainukoiransa Dennis Rossin ja David Halen haistelemaan kolmen henkilön ”huippukokouksen” järjestämisen mahdollisuutta Washingtonissa vielä kuluvan kuun lopulla. Sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas että pääministeri Benyamin Ne…