Friday, June 24, 2011

PERJANTAI 24.06.11

1. TÄYTYNEE häiritä juhannuksen viettoa muutamalla uutispalalla Israelin ja Lähi Idän alueilta – ainakin niitä, joiden silmät ovat vielä kirkkaat ennen juhannusyön valvojaisia ja terästyksiä. Ei silti, kyllä maailma on vielä paikoillaan, vaikka maa tärähteleekin joskin onneksi eniten Tyynenmeren tulirenkaan alueilla, Japanissa ja Alaskassa, tsunami-varoituksineen.
Israelissa ei juuri tiedetä mitään pohjoisesta valon juhlasta, tämä maa seuraa omia, lähinnä Torassa ja Mooseksen kirjoissa mainittuja, pyhäpäiviään ja juhliaan.

2. GILAD Sahlitin vapauttaminen Hamasin epäinhimillisestä vankeudesta on Jpostin uutisten ykköslistalla. Punainen Risti vaati Hamasilta näyttöä, että heidän jossain kosteissa, kylmissä ja valottomissa maakuopissa pitämänsä IDF:n sotilas on vielä hengissä. Tätä vaativat jo kansainväliset säännöt, joiden mukaan puolueettoman järjestön edustajan tulee voida käydä katsomassa sotavankia ja todeta hänen olosuhteensa. Hamasin edustaja vastasi pyyntöön kärjekkäästi, että Punaisen Ristin tulisi sen sijaan keskittyä tutkimaan olosuhteita, joissa Israel pitää kiinni saamiaan ja vankilaan tuomitsemiaan Hamasin jäseniä, sekä huolehtia heidän vapauttamisestaan.
Hamasin edustaja taisi sohaista huolimattomuuttaan ampiaispesää, sillä pääministeri Netanyahu tarttui asiaan välittömästi antaen torstai-iltana lausunnon, jossa hän uhkasi lopettaa palestiinalaisvankien lepokotiolosuhteet. Hän puhui ns. presidentin konferenssissa Jerusalemista, tämä kaksi päivää ennen Gilad Shalitin vankeuden 5-vuotispäivää. Hamasin ja muutaman muun terroriryhmän muodostama kommandoyksikkö sieppasi hänet Kerem Shalomin sotilastukikohtaan tehdyllä yllätysiskulla käyttäen hyväkseen turvallisuusaidan ali kaivettua tunnelia kesäkuun 26. päivänä 2006.
Gilad Shalitin isä Noam Shalit hämmästeli, miksi hallitus heräsi vasta nyt viiden vuoden jälkeen siihen, että se voisi käyttää tätä peukaloruuvia Hamasin suostuttelemiseksi. Toiveet sen onnistumisesta ovat minimaaliset, sillä – kuten muslimit vakuuttavat – he eivät palvo elämää vaan kuolemaa, eikä siinä muutaman vangin hyvin- tai pahoinvointi paljoa merkitse.

Pääministerin kanslian lakimiehet ovat kuitenkin aloittaneet tutkia kiireellä, miten heidän olosuhteitaan voitaisiin koventaa ennenkuin jokin NGO-nimellä kulkeva painostusryhmä ehtii valittaa siitä korkeimmalle oikeudelle, joka uskoo toimivansa ”korkeimman” valtuutuksella. Netanyahu selitti puheessaan, ettei Israel ole sidottu enempään kuin mitä kansainväliset säännöt ja sitoumukset vaativat. Joitain kovennuksia on mietitty, mutta niiden uskotaan aiheuttavan ärtymystä vankien keskuudessa. Vangeilla on oikeus vierailuihin, käyttää puhelinta, jopa omia kännyköitä, vaatia erikoisruokia, ottaa vastaan rahaa ja opiskella.
”Ei enää maisterin tukintoja murhaajille tai tohtorin tutkintoja terroristeille, se juhla on ohi”, hän sanoi lisäten: ”Uskon, että jos me kaikki nostamme julkista, poliittista ja yleistä diplomaattista painostusta Hamasia vastaan, tulemme edistymään Gilad Shalitin vapauttamisessa.”

AIEMMIN torstaina Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) pääsihteeri Yves Daccord sanoi, että yleisen kansainvälisen lain ja inhimillisyyden mukaan Shalitin vanhemmilla on oikeus tavata poikaansa, ja vaati, että Hamasin tulee antaa todiste hänen tilastaan.
Hamasin edustaja Ismail Radwan vastasi tähän: ”ICRC:n olisi täytynyt keskittyä tutkimaan 7000:n palestiinalaisvangin kärsimyksiin Israelin vankiloissa.” Palestiinalaisvankien omaiset Gazassa järjestivät spontaanin mielenosoituksen ICRC:n Gazan viraston edustalla kivittäen sitä kivenmurikoilla ja kananmunilla sekä tuhoten vartijan kopin sen edustalla.
Ranskan senaatin varapresidentti Monique Papon sanoi torstaina kannattavansa Shalitin vapauttamista (Gilad Shalit on myös Ranskan kansalainen). Asia oli ensimmäistä kertaa Ranskan senaatin käsiteltävänä.
New Yorkissa YK:n turvallisuusneuvoston informaatiotilaisuudessa poliittinen alivaltiosihteeri B Lynn Pascoe vaati myös Shalitin vapauttamista inhimillisistä syistä johtuen sekä esitti toiveen, että hänen vapauttamisneuvottelunsa tuottavat tulosta. Hän sanoi UNSCO:n käyttävän diplomaattisia suhteitaan asian edistämiseksi.
Perjantaina järjestetään tilaisuus Netanyahun virkatalon edustalla ja lauantaina Kerem Shalomissa lähellä paikkaa, jossa hänet siepattiin. Tilaisuuteen osallistuu tunnettuja henkilöitä, joista yksi kerrallaan istuu tunnin ajan Herzliassa valmistetussa häkissä. Tilaisuus on suunniteltu 24 tunnin mittaiseksi alkaen 20.00 lauantai-iltana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226363

2. USA:n entinen Israelin lähettiläs Dan Kurzer, joka toimi Israelissa samaan aikaan, kuin Ariel Sharon toteutti yksipuolisen vetäytymisen Gazan kaistalta v. 2005, kertoi JP:n haastattelussa, että hän seurasi hämmästyneenä tapaa, millä Ariel Sharon hoiti vetäytymisen jälkiseurauksia. Hän kertoi suositelleensa presidentti Bushille, että USA:n tulee tukea Sharonia hänen toimissaan vetäytymisen jälkeen.
KURZER sanoo, että Sharonin suurin virhe oli se, ettei hän vastannut voimalla ja välittömästi ensimmäiseen eikä edes viidenteentoista rakettiin, jotka Gazasta ammuttiin Israelin puolelle sen jälkeen, kun viimeinen IDF:n sotilas – ennen Gilad Sahlitin sieppaamista – oli poistunut Gazan kaistalta. Hän sanoi USA:n hallituksen olleen valmis tukemaan Sharonia sellaisessa tilanteessa ja vahvasti suositelleensa sitä.

Kurzer osallistui presidentin järjestämään Jerusalem konferenssiin antaessaan haastattelun.
Hän muisteli Sharonin vakuuttaneen hänelle tähän tapaan: ”Kun tekosyy taistella Israelia vastaan on poistettu, ei ole mitään syytä (jatkuvalle väkivallalle), ja itse asiassa, palestiinalaisten tulisi saada (positiivinen) opetus jatkuvan väkivallan käyttämisestä.”
Kurzer sanoo, että Sharonin ”odota ja katso” taktiikan asemesta hän suositteli Bushin hallitukselle, että sen tulee valmistautua Israelin armeijan kovaan vastaukseen rakettituleen, ja että Bushin hallituksen tulee valmistautua tukemaan sitä.
Kurzer sanoo vetäytymisen onnistumisen levänneen sen jälkeisissä toimissa ja niiden toteuttamisessa, ja sanoo olleensa hämmästynyt, ettei Israelin taholta tapahtunut mitään vastareaktiota palestiinalaisten rakettituleen, minkä johdosta vetäytyminen epäonnistui.

Kurzer toimii nyt professorina Princetonin yliopistossa.
Hän muistelee Sharonin todenneen, että raketit putoilevat pääasiassa aukeille pelloille aiheuttamatta suurta vahinkoa, tai niitä ampuvat pienet erillisryhmät, ei Gazan kaistan johtava ryhmittymä. Hän sanoo israelilaisten vasta vähitellen tajunneen Gazasta ammutun rakettitulen, mikä asteittain kiihtyi välillä hyvin provosoivaksi, mikä samalla söi osapuolten välille syntynyttä luottamusta (jos sitä koskaan olikaan).
Hän uskoi, että Bushin hallitus olisi ymmärtänyt raketti-iskujen oikeudettomuuden ja hyväksynyt Israelin oikeuden puolustautua.
Kurzer sanoi, että Gazan vetäytymisen toinen opetus on se, että vastaavanlaisissa tilanteissa se täytyy rakentaa toisella tavalla. Hän sanoi, ettei palestiinalaisten taholta ole koskaan ollut minkäänlaista vastaavaisuutta, sillä vaikka keskusteltiinkin määrättyjen hyödykkeiden luovuttamisesta ja määrättyjen toimien koordinoimisesta, ”se itse asiassa muuttui aidan lukitsemiseksi heittäen avaimen takaisin”, eli pannen annetun taskuunsa ja odottaen lisää. Hän selittää, että Egyptin ja Jordanian esimerkin mukaan sopimusten kautta tehty myönnytys toimii (ainakin jollain tavoin), mutta yksipuolisesti tehtynä ei ollenkaan.

DAN KURZER analysoi nykytilannetta todeten, että pitkästynyt presidentti Obama esitti omat formulansa, mikä selvästi ärsytti Netanyahua, mutta vaikka Obama nieli kiukkunsa ja pyysi Netanyahulta, että tämä esittäisi oman suunnitelmansa, mitään ei ole tapahtunut. Hän sanoo Netanyahun esittäneen puheissaan vaatimuksia PA:lle, mutta ei omaa suunnitelmaansa tai aloitettaan. Toisaalta hän vähätteli PA:n tekemää aloitetta viedä PLO:n laatima suunnitelma valtiosta YK:n päätettäväksi todeten, että sen kautta he voivat saada omat valtion tasoiset lähettiläänsä toisiin maihin, järjestää marsseja ja omata jonkinasteinen uusi asema, mutta siinä kaikki. ”Se tarkoittaisi diplomaattista voittoa, mutta ei käytännössä muuttaisi mitään.” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226374

3. UUTISOTSIKOITA
- USA asetti sanktioita Iranin suurimmalle lentoyhtiölle sekä lentokentän operaattoreille voidakseen häiritä Iranin lentoliikennettä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=226367
- Ei tule tapahtumaan Israelin jakamista useampaan osavaltioon Negevissä tai Galileassa, totesi pääministeri Benyamin Netanyahu puhuessaan presidentin Jerusalem konferenssissa. Hän sanoi ennen kvartetin seuraavaa kokousta, että keskustelujen saamiseksi alulle PA:n johdon tulee lausua nuo maagiset sanat: ”Tunnustan Israelin juutalaisena valtiona”. Hän sanoi rauhan vältelleen aluetta 90 vuoden ajan, koska palestiinalaiset eivät koskaan ole hyväksyneet juutalaista valtiota alueella ilman rajoja tai niiden kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226378
- Israelin hallitus on myöntymässä luvan antamiseksi 7 232 juutalaista syntyperää olevan Bnei Menashe kansan muuttamiseksi Intiasta Israeliin. Pahin kanto on talousministeriö, joka ei haluaisi antaa killinkiäkään tähän. Tämä kansa karkotettiin Assyrian toimesta 27 vuosisataa sitten. He harhailivat eri maissa pakomatkallaan mennen lopulta Kiinan kautta nykyisille asuinsijoilleen kahden intialaisen osavaltion, Mizoramin ja Manipurin alueella Burman ja Bangladeshin rajoilla. He ovat säilyttäneet joitakin juutalaisia tapoja – sapatin viettäminen, kosherin säilyttäminen, juutalaisten juhlien viettäminen, perhepuhtauden säilyttäminen sekä muiston exoduksesta Egyptistä, vaikka he olivat kadottaneet kirjoitetun Toran. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145169
- Heprealainen Yliopisto kehitteli järjestelmän, jolla sokealle ihmiselle voidaan kosketuksen ja kuuloaistin avulla antaa tuntuma ympäristöstä, eli ”nähdä” sen avulla. Tutkimusta jatketaan selvittämällä, miten aivot reagoivat tällaiseen informaatioon. Menetelmän kautta sokeat voivat ”kuulla” määrätyn esineen tai esim. sateenkaaren, mutta koska he eivät ole koskaan ”nähneet” niitä, he eivät osaa hahmottaa, mitä kuuloaistin kautta tuleva informaatio esittää. ”He kuulevat sateenkaaren”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145163
- PA:n johto vihjaa AP:n toimittajalle, että he voisivat hyväksyä - tai sietää – osittaisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, jos sen kautta rauhanneuvottelut voidaan aloittaa uudelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145159
- Durban III, rasisminvastaiseksi alun pitäen suunniteltu kansainvälinen YK:n tukema konferenssi, josta Israelin viholliset kehittivät kiihkeän Israelin vastaisen aseen, on tarkoitus kokoontua syyskuussa New Yorkissa. Pelkona on, että tässä konferenssissa jatketaan kahdessa edellisessä alkanutta yksipuolista Israelin häpäisemistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145162
- Muslimit jatkavat pyhäinhäväistystä Öljyvuorella tuhoten ja häväisten juutalaisten hautoja ja hautakiviä, joista jotkut ovat ikivanhoja. Alueelle on asennettu valoja ja valvontalaitteita, mutta se ei estä jatkuvaa muslimien harjoittamaa vandalismia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145158
- Iranissa välirikko presidentti Ahmadinejadin ja ylintä valtaa pitävän ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kannattajien välillä jatkuu ja kiivastuu, kertovat uutiset. Presidentin läheinen tukija Mohammad Sharif Malekzadeh pidätettiin epäiltynä korruptiosta. Hän toimi apulaisulkoministerinä. Ahmadinejadia on syytetty myös yhteyksistä noituuteen ja vastaaviin liikkeisiin. http://www.haaretz.com/news/international/iran-arrests-ahmadinejad-ally-as-rift-deepens-between-president-and-hardline-opponents-1.369260
- Petroskoissa maahan syöksyneen koneen surmassa kuoli viisi ydinteknikkoa, joukossa kolme huippuluokan ydintiedemiestä, jotka olivat avustaneet Iranin Bushehrin ydinvoimalan rakentamista. Heidän panoksensa oli avaimena laitoksen toimimiseksi, sillä sen monimutkainen laitteisto koottiin useista maista tilatuista osista, joiden liittämiseen toimivaksi kokonaisuudeksi he olivat asiantuntijoita. http://www.debka.com/article/21053/

Thursday, June 23, 2011

TORSTAI 23.06.11

1. USA JA EU etsivät kuumeisesti formulaa, jolla Lähi Idän rauha saataisiin jollain ihmekonstilla kasattua. Varsinkin USA:n valkoisen Talon Lähi Idän neuvonantaja Dennis Ross hätäilee, että on vaarallista tuudittautua uskomukseen, että aika hoitaa asioita varsinkin aluetta huuhtovien muutosaaltojen arvaamattomassa tulevaisuudessa. Hän kritisoi – joskin hillitysti – hallituksen politiikkaa edetä hiljaa ja tarkastella, mihin suuntaa kehitys lähtee kulkemaan. Pahimmat muutoksia vaatineet kuohut ovat toistaiseksi laantuneet, mutta seuraava vaihe voi olla väkivaltaisempi, mikä Israelin ajatussuunnan mukaan on huomioitava ja valmistauduttava siihen. Israelissa meneillään olevat kotirintaman harjoitukset Turning Point 5 ovat tarkkailijoitten mukaan osoituksena siitä, että pinnan alla kuohuu näkymätön pohjavirta, ellei peräti tsunami, joka pinnalta katsoen vain kuplii pahaenteisen äänettömästi.

IDF:N komentaja Benny Gantz totesi eilen kotirintaman harjoitusten ohessa, ettei välitöntä sodan vaaraa ole nähtävissä. Hän puhui turvallisuuskabinetin kokouksessa salaisessa turvallisessa kätköpaikassa jossain Juudean vuorilla, jonne hallitus evakuoidaan kriisi-tilanteessa totaalisen hyökkäyksen kohdatessa maata. Mutta vaikka Gantz ehkä asemansa painolastin alla katsoo asiakseen rauhoitella kansaa, monet uutislähteet vihjaavat, ettei tilanne ole ollenkaan niin vakaa ja rauhallinen kuin miltä se näyttää. Kysyttäessä Syyrian ja Libanonin viimeaikaisia tapahtumia Gantz rauhoitteli, ettei sodanvaaraa ole, kuitenkin lisäten, että tilanne voi muuttua hetkessä, jopa tuntien kuluessa, siksi valmistautuminen on tärkeää.

LIBANONIN viranomaiset, joilla on yhteyksiä Hizbullahin johdon kanssa, varoittavat, että jos Bashar Assadin asema Syyrian johdossa näyttää vaarantuvan oleellisesti, Hizbullahin johto voi katsoa velvollisuudekseen antaa avustava kätensä hänen turvakseen. Tämä myös siksi, että radikaali muutos Syyrian hallinnossa voisi sekoittaa Hizbullahin yhteydet Syyrian ja Iranin kanssa sekä lopettaa niiden asetoimitukset ja miehistön koulutusohjelmat.

IDF:N uusi kotirintaman komentaja kenraalimajuri Eyal Eisenberg totesi Gantzin tapaan, ettei meneillään oleva harjoitus liity mihinkään tiettyyn uhkakuvaan, vaikka uutiset puhuvat toista.

IAF:n komentaja kenraalimajuri Ido Nehostan puolestaan totesi IsraelDefence lehdelle tällä viikolla, että Lähi Idässä on meneillään hillitön aseitten hankintakausi.
IDF:n entinen tiedustelupäällikkö Amos Yadlin sanoi keskiviikon puheessaan, etteivät Israelia uhkaavat ohjukset vaaranna vain laidoilla olevia yhteisöjä, vaan myös Tel Avivia ja Jerusalemia. ”Eivätkä nämä ohjukset, joita viholliset ovat koonneet, häviä minnekään vaikka rauhansopimus palestiinalaisten kanssa saataisiinkin runnottua kasaan,” Ydlin totesi Armeijan radion lähetyksessä.

Eilisen päivän kotirintaman harjoituksiin kuului sireenin soitto 11.00 ja 19.00, joiden tarkoituksena oli hälyttää ihmisiä kiirehtimään lähimpään väestönsuojaan. Myös Knesset keskeytti asioitten jauhamisen hetkeksi ja kiirehti talon suojatilaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145125, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145136

2. SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem, joka pehmeäpuheisena ja sujuvana diplomaattina on saavuttanut tietyn arvostuksen länsimaissa, heitti hetkeksi syrjään rauhantekijän manttelinsa esittääkseen kärkevää ja jopa katkeraa kritiikkiä länsimaitten tapaan suhtautua Syyrian sisässä riehuviin muutosten vaatimuksiin. Hän kutsui Syyriaa tulevaisuudessa mahtavaksi demokratiaksi, mutta jonka muotoutumista länsimaat ovat estäneet.
Hän sanoi puheessaan Israelin riistäneen Golanin ylängöt ja kiisti median tiedot – vastoin selviä todisteita – että Hizbullah ja Iran olisivat sekaantuneet protestien tukahduttamiseen ja että Bashar Assad olisi käyttänyt Iranin kaksi vuotta sitten käyttämiä metodeja protestien hajottamiseksi. Hän puhui päivä sen jälkeen, kun sotilaat surmasivat 7 mielenosoittajaa.

MOALLEM syytti länsivaltojen asettamia Syyrian vastaisia sanktioita muutosten hitaasta tahdista Syyriassa ja varoitti, että ”Euroopan valtiot poistetaan Syyrian kartalta, ja Syyria tulee kääntymään entistä enemmän Välimeren maitten alueelle”. Hän sanoi Euroopan asettamien sanktioitten vaikeuttavan tavallisen kansalaisen elämää ja vertasi tätä sodanjulistukseen.
Moallem kääntyi seuraavaksi Turkin puoleen, jota hän kutsui läheiseksi ystäväksi ja toivoi maitten välille syntyneitten hetkellisten ongelmien tasaantumista jättäen huomiotta, että Syyrian joukot ovat surmanneet 1500 mielenosoittajaa ja että Turkin puolelle paenneiden lukumäärä ylittää reilusti 10 000, toisten arvioitten mukaan moninkertaisesti.
Hän kielsi ehdottomasti Hizbullahin tai Iranin sekaantumisen Syyrian mielenosoituksiin. Hän kritisoi Obamaa ”itsehillinnän puutteesta, ettei tämä jaksa odottaa muutosten vaikutuksia Syyriassa, vaikka odotteli kaksi vuotta maansa terveydenhoito-ohjelman toteutumista”.
Hän syytti pakolaisten suuresta määrästä aseistettuja gangsterijoukkoja, jotka pakottivat ihmiset pakoon viikkoa ennen armeija tuloa Jisr al-Shughourin kaupunkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145119

3. KVARTETIN, USA, YK, EU ja Venäjä, edustajat tapaavat toisensa loppuviikosta käsitelläkseen Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia, mikä on joutunut kriisivaiheeseen PA:n johdon uhatessa alistaa valtionsa perustaminen YK:n ratkaistavaksi syyskuussa. Israelin pelkona on, että kvartetin antama lausunto tulee noudattelemaan presidentti Obaman puheissaan esittämiä linjauksia, joita Israel ei voi hyväksyä. Pahinta tässä länsivaltain suhtautumisessa on – kuten Netanyahu totesi, PA:n käsittely hemmotellun poikaviikarin tavoin – tehden jatkuvia myönnytysvaatimuksia Israelille vain saadakseen jatkuvan kitinän loppumaan edes hetkeksi, mutta vaatimatta yhtään mitään vastapalvelukseksi.

OIREELLISTA EU-maitten suhtautumisessa oli Luxenbourgin ulkoministerin Jean Asselbornin EU-maitten ulkoministereille sunnuntai-iltana tarjoama epämuodollinen illallistilaisuus, johon oli kutsuttu EU:n ulkomaanasioitten johtajan C Ashtonin lisäksi Ranskan, Englannin, Saksan, Italian, Espanjan, Belgian, Itävallan, Ruotsin, Tanskan, Portugalin, Kreikan, Egyptin, Jordanian, Marokon, Irakin, UAE:N, Saudi Arabian, Bahrainin, Kuwaitin, Qatarin, Venäjän, USA:n, Indonesian, Arabiliiton ja PA:n diplomaattiedustajat, mutta ei Israelin edustajaa.

RUOTSIN ulkoministeri Carl Bildt kertoi illallisesta käsittelevässä blokissaan, että Israel oli tilaisuuden tärkein keskusteluaihe, eli kuten JP totesi: ”Sen pääruokalaji”. Bildt totesi, että on todettavissa, että suuri osa arabimaailmaa on menettänyt kaiken toivonsa edistyksestä Israelin nyky-hallituksen kanssa. Hän kirjoitti edelleen, että ”kvartetin tapaaminen ulkoministeritasolla antaakseen tukensa politiikalle, jota ei vain Eurooppa vaan myös presidentti Obama kannattaa, tulee epäilemättä olemaan tärkeä askel eteenpäin.”
ISRAELIN edustajat tuntevat erityistä ärtyisyyttä siitä, että illallistilaisuuteen, jossa käsiteltiin pääasiassa Israelia koskevia kysymyksiä ja johon oli kutsuttu lähes kaikki muut alueen valtiot, Israel jätettiin ulos. Tätä voisi pitää tahallisena Israelin vastaisena loukkauksena.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226157

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kentällä palveleville IDF:n upseereille annetaan mellakan taltuttamiskoulutusta ennen syyskuuta, jolloin PLO:n tekemää esitystä Palestiinan valtiosta on tarkoitus käsitellä YK:ssa. Riippumatta sen tuloksista IDF olettaa, että palestiinalaiset tulevat järjestämään mielenosoituksia Länsirannalla sekä maan rajoilla. Kaksipäiväinen työkokous pidetään Lahish koulutuskeskuksessa lähellä Kiryat Gatia. Siihen osallistuvat kaikki prikaatin, pataljoonan ja komppanianjohtajat, jotka toimivat IDF:n keskiosan, etelän ja pohjoisen komennuskuntien alueilla. Koulutus keskittyy kahteen mahdollisuuteen: Suuria väkivaltaisia mellakoita, tai laajoja ja spontaaneja ei-väkivaltaisia marsseja kohti juutalaisyhteisöjä tai IDF:n tukikohtia Juudeassa ja Samariassa. Seminaarissa esitetään simulaatiotilanteita, miten joukkojen oletetaan pysäyttävän ei-väkivaltaiset mellakat. Vaikka mitään konkreettisia kohteita ei ole tiedossa, IDF tulee valmistautumaan myös pahimman varalle, eli nakban ja naksan kaltaisten mielenosoitusten kehittymistä sekä Länsirannalle että Libanonin, Syyrian, Jordanian ja Gazan rajoille. Tilanne Egyptin vastaisella rajalla on arvaamaton. (JP, Yaacov Katz)
- Muutaman vuoden takainen suosittu poliitikko Arye Deri on lopulta päättänyt aloittaa paluun vallan käytäville, josta hänet pudotettiin tuomittuna kolmeksi vuodeksi vankeuteen syyllistyneenä asemansa väärinkäyttämiseen ja muihin rikoksiin, jotka olivat silloin ja ovat vieläkin yleisiä maan johtavan eliitin parissa. Hän ei ilmoittanut, perustaako hän uuden puolueen vai pyrkiikö hän saamaan Shas-puolueen johdon uudelleen. Hän selittää, että Israelissa on mahdoton saada ääntään kuuluviin ilman poliittista toimintaa. Hän sanoo tarvitsevansa puolueen, jolla voisi yhdistää kansan. Derin nauttima karisma toimii edelleen, sillä monet johtavat poliitikot, myös ministerit, ilmoittavat halunsa toimia hänen kanssaan seuraavissa vaaleissa, joissa gallupien mukaan hänen johtamansa puolue saisi 7 kansanedustajaa. Deri tunnustautuu rauhan kannattajaksi, minkä johdosta äärioikeisto syyttää häntä Oslon sopimusten kannattamisesta ja niiden tuomasta yli 1300 israelilaisen kuolonuhrista. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145139
- Iranin sisäministeri syyttää Yhdysvaltoja terrorismista sen jälkeen, kun Iranin öljydelegaatiota vastaan hyökättiin Bagdadissa haavoittaen vartijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145134
- IDF käyttää eksoottisia eläimiä sekä tukikohtiensa puhdistamiseen ruohonleikkurien asemesta että variointitehtäviin. Koirat ovat perinteisiä vahteja, mutta tässä tapauksessa ne pidetään sisällä. Oryxes antilooppeja käytetään tukikohtien ruohikkoisten alueitten siistijöinä. Barbary-lampaita Pohjois-Afrikan Atlas-vuoristosta käytetään IDF:n ammusvarstojen vartijoina. Ne tunnetaan erityisen hyökkäävinä. Monia muitakin eläimiä kuten laamoja käytetään IDF:n tukikohdissa, myös lentokentillä. Libanonissa antilooppeja käytettiin paljastamaan Hizbullahin kaivamia bunkkereita niiden syödessä ruohon sisäänkäyntien edestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145127
- IDF huomioi rakennustarvikkeiden tarpeen kasvun Gazassa siellä alkaneen rakennusboomin vuoksi, ja sallii niiden viennin rajun lisäämisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145121
- PA:n edustaja Dmitry Dlijani syyttää, että Israelin myöntämä lupa Nobel-yhtiölle suorittaa kaasunetsintää Gazan rannikon edustalla Välimerellä tarkoittaa sitä, että Israel aikoo varastaa palestiinalaisten kaasuvarat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145115

Wednesday, June 22, 2011

KESKIVIIKKO 22.06.11

1. SYYRIAN turvallisuusjoukot surmasivat eilen 7 mielenosoittajaa tilaisuuksissa, joissa Assadin kannattajat ja häntä vastaan protestoivat ottivat yhteen. Uutisten mukaan Assadia kannattavien mielenosoittajien joukkoon oli komennettu siviiliasuisia sotilaita ja turvallisuusjoukkoja.
Aktivistien mukaan ihmisiä ammuttiin armeijan ja turvallisuusjoukkojen mentyä erottamaan Assadin kannattajia ja vastustajia toisistaan Homsin ja Mayadeenin kaupungeissa Deir al-Zorin heimoalueella 45 km pääkaupungista itään lähellä Irakin keskeistä sunni-aluetta. Sotilaitten ja turvallisuusjoukkojen liipaisinsormi näyttää olevan kovin hermostunut.

JP:n artikkelin mukaan Syyrian ihmisoikeusjärjestön johtaja Ammar Qurabi kertoi Assadille uskollisten joukkojen, nimeltään ”shabbiha”, tulittaneen protestoijia Homsissa, Hamasissa ja Mayadeenissa surmaten ainakin 7 ihmistä ja haavoittaen kymmentä. Hänen mukaansa on vaikea sanoa, kumpi puoli aloitti väkivallan, mutta armeijan panssaroidut joukkojen kuljetusvaunut (APC) ajoivat ihmisjoukkoon tulittaen sitä sokeasti. Yhden kerrotaan saaneen surmansa ja 7 muuta haavoittuneen vaikeasti.
Kaksi Homsin asukasta kertoi tilanteesta, jossa turvallisuusjoukot tulittivat aktivistien järjestämää vastamielenosoitusta osoittaakseen vastustustaan Assadia kannattaville mielenosoittajille.
Daraassa tuhansia protestoivia ihmisiä purkautui kaduille Mahattan vanhassa lähiössä vastustaakseen Assadia kannattavaa mielenosoitusta, jossa oli mukana siviiliasuisia hallituksen virkailijoita ja sotilaita, jotka oli komennettu mielenosoittajien joukkoon.

Uutiset ja muutamat länteen saadut videot kertovat tilanteista Syyriassa pätkittäin ja epäjohdonmukaisesti, minkä johdosta ne antanevat yleiskuvan niistä, mutta tietojen toden-mukaisuus ja aitous jää useimmissa tapauksissa arvailujen varaan.
Presidentti Assad väitti, että eri ryhmät laativat videoesityksiä muka aitoina levittäen niitä länsimaitten tiedotusvälineisiin propagandatarkoituksessa.
Eräs video Homsista näyttää ”jengien” (thugs) pieksevän julmasti protestoijaa; toinen Hamasta, jossa armeija tulittaa 13-vuotiaan pojan Mohammed Nasrin hautajaissaattuetta. Assadille uskolliset joukot surmasivat hänet mielenosoituksessa, videossa kerrotaan.

Tietojen epämääräisyydestä huolimatta niistä selviää, että protestit jatkuvat koko Syyrian alueella armeijan kovista otteista huolimatta. Aleppon kaupungissa lähellä Turkin rajaa tilanne näyttää rauhoittuneen eivätkä kaupungin sunni-liikemiesten ja Assadin viranomaisten väliset suhteet ole vahingoittuneet. Huolestuttavampi uutinen on se, jossa kerrotaan myös joittenkin pakolaisleirien palestiinalaisryhmien liittyneen mielenosoittajiin joko Assadia vastustaakseen tai maksaakseen kalavelkoja toiselle palestiinalaisryhmälle. Assad julisti toisen armahduksen mielenosoittajille maanantaihin saakka. Hallitus on myös vapauttanut satoja pidättämiään mielenosoittajia, mutta tuhansia on edelleen leireillä ja pidätykset jatkuvat.

VENÄJÄN presidentti Dmitri Medjedev sanoi tiistaina, että on oikein painostaa Bashar Assadia lopettamaan väkivaltainen mielenosoitusten taltuttaminen, mutta ettei ulkovaltojen tule puuttua tilanteeseen, sillä ulkopuolinen sekaantuminen ei aina johda sen ratkaisemiseen.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=225962

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jatkaa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin vikittelyä saadakseen hänet taipumaan vihamieliseksi muuttuneesta asenteestaan Israelia kohtaan. Pääministeri onnitteli Erdogania hänen vaalivoittonsa johdosta 10 vrk. sitten.
”Minun hallitukseni on onnellinen voidessaan työskennellä Turkin uuden hallituksen kanssa voidakseen löytää ratkaisut kaikkiin avoimiin kysymyksiin maitten välillä päämääränä ja toivona yhteistoiminnan uudistaminen ystävyyden hengessä, joka karakterisoi kansojemme välisiä suhteita sukupolvien ajan”, kertoo turkkilainen ”Todays Zaman” web-sivu.
Hallituksen viranomainen vahvistaa Netanyahun kirjeen Erdoganille, mutta ei halua puuttua sen sisältöön tai spekuloida sillä.

ERÄÄN ajatuskuvion mukaan Syyriassa puhjenneet protestiaallot, jotka lähettivät tuhansia syyrialaisia pakoon Turkin alueelle, ovat kiristäneet Turkin ja Syyrian välisiä suhteita, jotka olivat kehittyneet hyvin läheisiksi, ovat yksi syy pyrkiä suhteiden normalisoimiseen.
Viranomaiset eivät myöskään halua ottaa kantaa huhuihin, että Turkin ja Israelin viranomaiset käyvät salaisia keskusteluja suhteiden eheyttämiseksi.
TURKIN pääministeri Erdogan aloitti Israelin suhteitten viilentämisen Gazan cast lead operaation jälkeen, ja viimeinen pisara tälle suorapuheiselle miehelle oli Mavi Marmaran flotilla II tapaus Välimerellä, jossa 9 syntyperältään turkkilaista, yksi heistä USA:n kansalainen, sai surmansa laivaston kommandoyksikön jouduttua rauhalliseksi kuvittelemansa aluksen valtaamisyrityksen muututtua eloonjäämistaisteluksi ja avatessa tulen aluksen aktivisteja vastaan. Israelissa uskotaan, että Erdogan käytti tilaisuutta hyväkseen vaalitaistelussaan, mutta ettei nyt vaalien mentyä voitollisesti ohi, ole mitään syytä jatkaa erimielisyyttä. Maitten välisten suhteitten kestävyyttä osoittaa se, että kaupalliset suhteet ovat diplomaattisesta sananväännöstä huolimatta jatkuneet kaiken aikaa lähes normaalisti.
Syyrian armeijan kovat otteet ovat myös voineet antaa Erdoganille uuden näkökulman.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225968

3. ”JOS Syyrian sunni-väestön ja alaviitti-vähemmistön välille syntyy väkivaltaisuuksia, ne tulevat leviämään Libanoniin ja aiheuttamaan levottomuuksia myös siellä”, kerrotaan presidentti Bashar Assadin todenneen pahaenteisesti jokin aika sitten. Tämä ei ollut ennustus vaan selvä varoitus, että Libanonin kohtalo riippuu Assadin tulevaisuudesta.
Viikko sitten Libanonin uusi pääministeri Najib Mikati julkisti hallituksensa ministerilistan, josta selviää, että sen 30:stä ministeristä 18 kuuluu Hizbullahin johtaman maaliskuun 8. päivän kannattajiin, ja lisäksi sille myötämielinen kristittyjen ryhmä tukee Hizbullahin ylivaltaa. JP:n artikkelissa, jonka kirjoitti David E Miller/ Medialine, tehdään selväksi, ettei Libanonissa ole kysymys yhtään vähemmästä kuin valtataistelusta Saad Haririn johtaman maaliskuun 14. päivän sunniryhmittymän ja Hizbullahin johtaman maaliskuun 8. päivän ryhmittymän välillä.

RANSKALAINEN lehti Liberation kertoi maanantaina, että entisen pääministeri Haririn poistuminen maasta Ranskaan 2 kuukautta sitten - hänen autosaattuettaan vastaan tehdyn murhayrityksen jälkeen - on yritys säilyttää henkensä sekä amerikkalaisen että saudi-tiedustelun kerrottua, että hänen henkensä on vaarassa Libanonissa. Hariri on siitä lähtien asunut salaisessa paikassa Ranskassa.
Amerikkalaisen yliopiston poliittisen tieteen tutkija Hilal Khassan kertoi, ettei Saad Hariri tule palaamaan kotimaahansa lähitulevaisuudessa. Häntä vastaan tehdyn murhayrityksen teki Bashar Assadin hallitus kiinnittääkseen huomion muualle Syyrian väkivaltaisuuksista, kertoo Liberation amerikkalaisiin lähteisiin viitaten.
Haririlla on täysi syy olla huolissaan. Hänen isänsä Rafik Hariri murhattiin valtavalla autopommilla Beirutissa helmikuussa 2005. YK:n asettama tribunaali on tutkinut murhaa ja sen tulosten julkistamista odotetaan sydän kylmänä.

Libanonin päivälehti Al-Najar kertoi maanantaina, että oppositiota edustava ryhmä lensi Pariisiin tällä viikolla keskustelemaan opposition taktiikasta. Mukana on entinen presidentti Amine Gemayel. Maroniittikristittyjen johtaja Michel Aoun lisäsi kuumuutta todeten, että Saad Harirille oli myönnetty menolippu Ranskaan Libanonista ja hallituksesta.
Parlamentin jäsen Ammar Khouri, joka kuuluu Haririn ”Tulevaisuus” järjestöön, totesi Lontoossa ilmestyvän Al-Sharg Al-Awsat mukaan, että kun Aoun puhuu menolipusta, se tarkoittaa hänen eliminoimistaan tavalla tai toisella, mukaan lukien murha.
Entinen pääministeri Fouad Siniora, Haririn kanssa liitossa oleva, totesi, ettei menolippu koske vain Hariria vaan laajaa kansanosaa Libanonissa.
Hän kehotta noita harhaluuloisia, jotka kuvittelevat voivansa eliminoida miljoonia ihmisiä, mieluummin hankkimaan menolipun itselleen. Hän toteaa, että se tulisi rauhoittamaan kansan, ja antamaan ihmisille todellisen vapauden.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225970

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF iski koneillaan salakuljetustunneleita vastaan Gazan keskiosalla. Niiden kautta oli tarkoitus soluttaa terroristeja Gazasta Israelin puolelle. Tämä oli vastauksena ainakin Kassam-raketille, joka ammuttiin Gazasta äskettäin. Ehud Barak ei sen sijana ole selittänyt, miksi salakuljetus Siinailta Gazaan saa jatkua häiriöttä tunnelien kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145108, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145102

- Samarian asukkaitten komitea valmisteli videoesityksen, jossa selvitetään pelin muodossa, mitä vaaroja Juudean ja Samarian luovuttaminen PA:n hallintaan tuo. Pelaajat voivat valita kolme paikka, joista aloittaa pelaaminen: Peduel, Avnei Hefetz ja Mevo Dotan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145105
- Fatahin ilmoituksen mukaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ”ulkoministeriön” johtaja Khaled Mashaal tapaavat lähi päivinä. Edellinen tapaaminen peruttiin syytä ilmoittamatta. Aiheena on yhteishallituksen muodostaminen. Näkyvin kanto tässä kaskessa on ollut hallituksen pääministeri, joksi Abbas haluaa Fayadin, mutta jonka Hamas hylkää mihin tahansa ministeripaikkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145106
- IAI, Israelin ilmaliikenne teollisuus, allekirjoittivat Airbus Military, Euroopan lentoliikennejärjestön, kanssa aiesopimuksen MOU, jonka mukaan IAI kehittää Airbus Miltary C-295 monikäyttöiseen koneeseen ”lentävän tutka-aseman”. Kone on pieni ja suunniteltu epätavallisiakin olosuhteita varten. Tällaiset ennalta varoittavat tutka-koneet ovat yleensä suuria, kalliita ja usean henkilön miehittämiä, mutta on havaittu tarve suunnitella pieni yhden hengen kone, joka pystyy huomiota herättämättä lentämään vihamielisessä ilmatilassa. Sopimus allekirjoitettiin Pariisin ilmanäyttelyn yhteydessä, mutta tiedon siitä levitessä IAI on saanut useita kyselyjä koneesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145098
- Israelissa valmistettiin videoesitys Jerusalemin vanhankaupungin maan-alaisesta maailmasta kaivausten tultua loppuun suoritetuksi ”Lantaportin” läheisyydessä. Kaivausten aikana tehtiin useita merkittäviä arkeologisia löytöjä, jopa suuri kultaraha-kätkö, jonka joku muinainen asukas on kiireissään tehnyt ennen katastrofia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145094
- Youtube näyttää sivuillaan vielä videoesityksen Temppelivuorelta, jota muslimit ovat pyytäneet poistettavaksi. Siinä näytetään, miten pyhänä palestiinalaiset pitävät Temppelivuorta. Juutalaiset kääntävät kasvonsa Temppelivuorta kohti rukoillessaan, koska heidän ensimmäinen ja toinen Temppelinsä sijaitsi siellä. Mutta kun muslimit rukoilevat Temppelivuorella, he kääntävät selkänsä sille suunnatakseen kasvonsa kohti Mekkaa ja pyllistävät takapäänsä Temppelivuorelle ja Kalliomoskeijalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145086
- Israelilaisen lähteen mukaan Iran ei vain toimita mellakkavarusteita Syyrian turvallisuusjoukoille, vaan järjestää aktiivisesti nakba ja naksa mielenosoituksia Israelia vastaan. Iranin vallankumousarmeijan agentit osallistuvat aktiivisesti Syyriassa hallituksen vastaisten mellakoiden tukahduttamiseen, toimittaen tarkkuus-kivääreitä ja internetin häirintälaitteistoja. Aktivistit kertovat, että heidät tunnistaa paitsi parrastaan myös sitä, että he puhuvat farsin-kieltä, vaikka ovat pukeutuneet Syyrian armeijan asepukuihin. http://www.haaretz.com/print-edition/news/senior-israeli-source-iran-actively-helping-syria-squash-demonstrations-1.368971
- Kotirintaman järjestämä viisipäiväinen harjoitus Turning point 5” jatkuu tänään sireenien soidessa ajoittain ilmahälytyksen merkiksi aamu 11:n ja ilta 7:n välillä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/sirens-to-go-off-around-israel-as-security-drill-goes-national-1.368983

Tuesday, June 21, 2011

TIISTAI 21.06.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad piti tunnin kestävän TV-puheen eilen, jossa hän pyrki luomaan sovittelevan ja yhteistyöhaluisen ilmapiirin mielenosoittajien kanssa. Yli 1300 protesteissa surmatun ja arviolta 10 000 vankiloihin ja keskistysleireihin heitetyn jälkeen presidentti Assad vakuutti tuntevansa tuskaa kansaa koettelevassa ahdingossa, josta hän syytti 64 000 ulkomaista ja kotimaista kiihottajaa ja terroristia. Samalla hän vakuutti rakastavansa Syyrian kansaa. Hän sanoi osan kiihottajista ja terroristeista itse antautuneen, toisia on pidätetty ja myös loput tullaan puhdistamaan kansan joukosta.

Bashar Assadin puhe ei kuitenkaan tyydyttänyt mielenosoittajia, jotka perustivat kansallisen neuvostoon johtamaan tulevaa toimintaansa. Mielenosoituksia järjestettiin useissa kaupungeissa vastalauseena Assadin puheeseen, jossa hän lupasi muutoksia ja uusia vaaleja, mutta jättäen pois aikataulun tai selvityksen, miten ja mitä on tarkoitus uudistaa.

Eräs silminnäkijä soitti maanantaina Reutersille kertoen nähneensä arviolta 300 mielenosoittajaa Damaskoksen Irbin lähiössä, joka on sunnien asuma. He huutelivat iskulauseitaan kuten: ”Ei keskusteluja murhaajien kanssa.”
Latakiassa mielenosoittajat hylkäsivät Assadin puheen huudelleen: ”Valehtelija, valehtelija”.
Haman kaupungissa, jota Hafez Assad runteli pahoin 1982 surmaten arviolta 30 000 Muslimi-veljeskunnan jäsentä ja kannattajaa perheineen, protestoijat uskaltautuivat kaduille huutaen iskulauseitaan: ”Olkoon sielusi kirottu, Hafez”, kertoivat aktivistit Reutersin mukaan.
Toisia mielenosoituksia todettiin itäisessä Albu Kamalissa Irakin rajan tuntumassa, eteläisessä Daraan kaupungissa ja sen lähiympäristössä, sekä Aleppon yliopiston asuin-alueilla. Syyrian armeija pyrki tukkimaan kaikki Turkin rajalle menevät tiet vahvistaen rajan tuntumassa olevia joukkojaan. Turkin hermostunut hallitus määräsi helikoptereitaan tarkkailemaan tilanteen kehitystä, suorittaen lentoja raja-alueelle, myös Syyrian puolelle.

SYYRIAN armeija pidätti kymmeniä opiskelijoita Aleppon yliopistosta maanantaina, ja 12 ihmistä, mukana moskeijan saarnaaja, läheisestä Tel Rifaan kylästä. Aleppo on Syyrian toiseksi suurin kaupunki.
BASHAR ASSAD sanoi olevansa huolissaan nuorista ja kasvavasta sukupolvesta, joka oppii vastustamaan yhteiskuntaa ja halveksimaan maan instituutioita sekä vihaamaan hallitusta. Hän totesi, että tämä tuntuu tulevaisuudessa ja sen hinta tulee olemaan korkea.
Vaikka hän useaan kertaan lupasi uudistuksia ja kansallista vuoropuhelua, hän ei yksilöinyt opposition roolia eikä sitä, miten se voisi vaikuttaa tulevaisuudessa. Hän vaati maltillisuutta odoteltaessa uudistuksia, joita hän sanoi tarvittavan myös korruption kitkemiseksi maasta. Hän vaati, että kansaa on opetettava vastustamaan korruptiota sen lopettamiseksi. Maassa rehottavan suosikkijärjestelmän, nepotismin, poistamista yhteiskunnasta hän piti tärkeänä.
Assad totesi, että talouden kohentaminen on kiireisimpiä tehtäviä ja maailman usko Syyrian talouden vakavuuteen tulee palauttaa.

ASSAD kehotti Turkin puolelle paenneita palaamaan takaisin, osoittaen sanansa varsinkin Jisr al-Shoughourin asukkaille, joiden hän väitti joutuneen ulkomaisten sabotöörien ja terroristien pettämiksi luvaten, ettei armeija tunne kostonhalua heitä kohtaan. Hän sanoi kehottaneensa oikeusministeriötä valmistelemaan armahdusta pidätetyille mielenosoittajille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225904

2. NELJÄ kuukautta kestäneiden hallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen Syyrian presidentti Bashar Assad piti lopulta julkisen puheen kansalle, jossa hän yritti löytää ymmärrystä sekä kansansa, mielenosoittajien että ulkomaitten silmissä. Oppineitten tarkkailijoitten lausunnoista ilmenee, että he katsovat Assadin tyypillisen diktaattorin tapaan menettäneen yhteytensä todellisuuteen ja elävän omassa mielikuvitusmaailmassaan.

Toisaalta he katsovat, että kuuluminen vähemmistöryhmään alaviitteihin, joka vuosikymmenien ajan on hallinnut maata yhdessä maan taloutta hallitsevien sunni-liikemiesten kanssa, on eristänyt hänen ja hänen hallituksensa kansasta, joka yhdistää maan ongelmat osaksi maata hallinneeseen alaviitti-eliittiin.
Tämän johdosta Bashar Assad taistelee paitsi omasta myös koko hänen alaviitti-klaaninsa elämästä kansan parissa nousevaa vihaa vastaan.
Tarkkailijat toteavat, että Bashar Assad turvautuu taktiikkaan, jota Assad-klaani on harjoittanut koko hallituksensa ajan. Hän viittaa ulkomaisiin sabotööreihin ja terroristeihin, jotka kylvävät epäsopua ja kaaosta kansan pariin.
Tarkkailijat katsovat, että mielenosoittajat ovat toimineet tähän saakka varsin hyvin, eikä heidän sovi suostua palaamaan koteihinsa, kuten Assad vaatii, vaan uhriensa sovitukseksi heidän tulee jatkaa taisteluaan katkeraan loppuun saakka, mikä se sitten lieneekin.
Bashar Assadin tilanne on tarkkailijoitten mukaan toivoton, sillä kukaan Syyriassa ei enää usko eikä luota häneen, mikä tekee sovinnon saavuttamisen lähes mahdottomaksi.

USA:n suhtautuminen Syyrian ongelmiin ja Assadin reaktioon mielenosoituksista on alkanut yhä pahemmin ärsyttää Obaman hallitusta. Kovempia sanktioita puuhataan Assadia ja hänen hallitustaan vastaan. Turkin osuus Syyrian mielenosoituksiin on todettu vähäiseksi, se on vain sivusta seurannut tilanteen kehitystä samalla kehottaen yhä kovemmin termein Bashar Assadia kiirehtimään lupaamiensa uudistusten aloittamista, koska aika luisuu käsistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225868

Debkafile lisää edelliseen, että sotahuhut ovat vahvistuneet Assadin ympärillä, selvittämättä, ketkä niitä levittävät. Raportin mukaan USA lisää koneittensa määrää Izmirin tukikohdassa Turkissa, ilmeisesti kaiken varalta. Syyrian ilmatila on kuitenkin avoin päinvastaisista huhuista huolimatta. Raportti kertoo myös Syyrian varoittaneen Turkkia alueensa miehittämisestä lähettämällä joukkoja Syyrian alueelle muka suojavyöhykkeen luomiseksi pakolaisten suojaksi Syyrian ja Turkin rajan tuntumassa. http://www.debka.com/article/21046/

3. KANSALLISEN turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Giora Eiland arvioi puheessaan Maailman sionistijärjestön hallituksen kokouksessa maanantaina, ettei sotatoimet Hizbullahin kanssa ole todennäköisiä lähitulevaisuudessa. Eiland toimii myös Tel Avivin kansallisen turvallisuusinstituutin vanhempana tutkijana. Hän sanoo, että Syyrian presidentin pitkäaikaisena avunsaajana Hizbullah katsoo nyt velvollisuudekseen tukea Assadia hänen ongelmissaan, mikä ei ole kovin suosittua Libanonissa.
Hizbullahin johto ymmärtää, että Syyria on nyt vaikeuksissa, ja että jos Assadin hallitus kaatuu, heidän saamansa tuki Syyriasta on vaarassa. Siksi heidän on oltava nyt hyvin varovaisia, eikä siten kuuma konflikti Israelin ja Hizbullahin välillä ole akuutti.

Eiland arvioi, että jos Bashar Assadin hallitus kaatuu, tuloksena on kolme mahdollisuutta: Syyrian kehitys suuntautuu kohti demokratiaa; hallitusvastuun ottaa ääri-islamilainen sunni-hallitus; tai Syyrian maa jakautuu etnisen ja uskonnollisen asukasjakauman mukaan.
Eilandin mukaan kakkosvaihtoehdossa hallitusvastuu joutui ääriryhmälle kuten Muslimiveljes-kunnalle, jossa ulkoiset ryhmät kuten al-Qaida voisivat aiheuttaa ongelmia maassa ja muualla.

Egyptin tilanteesta Eiland arvioi, että pääasiassa Tahrir aukiolla toimineet mielenosoitukset antoivat uudelle hallitukselle kolme mahdollisuutta: Kaataa Hosni Mubarakin hallitus ja rangaista sitä sen kansalle aiheuttamista kärsimyksistä; antaa kansalle suurempaa vapautta; ja kohentaa maan taloutta, joka väkivaltaisuuksien vuoksi on jyrkässä laskusuunnassa.
Eilan arvioi, että ensimmäinen mahdollisuus toteutuu, mutta kahden muuan toteuttaminen on osoittautunut vaikeaksi.
Eilan katsoo, ettei nykyinen sotilashallitus eikä suurin oppositioryhmä Muslimiveljeskunta ole kiireinen edes helpottamaan siviilien vapauksia maassa. Talouden kohentaminen voi Eilandin mukaan kestää jopa 10 vuotta, mikä nostattaa uudelleen kansan toivottomuuden.
Vaikka Egyptin nykyhallitus on paljon vihamielisempi Israelia kohtaan kuin edellinen, hän ei usko maitten välisen rauhansopimuksen rikkoutuvan pelkästään taloudellisista syistä johtuen. Hän sanoo, että rauhansopimus antaa Egyptille useita etuja, joista USA:n lähes 4 miljardin taloustuki ei suinkaan ole vähäisin. Egyptin Israelille myymä kaasu on toinen, maan turismin jatkuminen ilman konflikteja on kolmas, ja viimeiseksi Suezin kanavan liikenne tuo maalle runsaasti varoja, minkä jatkuminen tulee turvata. (JP. H Keinon)

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel valittaa syvästi, että Suomen ulkoministeriksi valittiin Erkki Tuomioja, jonka Israelin vastaiset lausunnot ja avoin vihamielisyys sitä kohtaan hänen edellisen virkakautensa ajoilta 2000-2007 muistetaan täällä erittäin hyvin. On vaikea ymmärtää, miksi kristillisenä maan tunnettu Suomi valitsee tällaiseen herkkään toimeen henkilön, jonka toiminta tulee vahingoittamaan molempia maita. Artikkelin kirjoittaja Dennis Mitzner toteaa valittaen, että Suomi tullee nyt liittymään Ruotsin ja Norjan seuraan niiden kiihkeän Israel vastaisessa diplomatiassaan. http://blogs.jpost.com/content/return-finnish-foe
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi eilen, että USA voi niin halutessaan estää PA:n tekemän esityksen YK:lle omasta valtiostaan. Hän vakuutti uudelleen halunsa palata neuvottelupöytään, mutta vain omilla ehdoillaan, jotka eivät kelpaa Israelille. PA laskee, että YK:n 192 valtuutetun joukosta sillä on 112 maan tuki, mutta se ei riitä varsinkaan, jos vahvimmat maat vastustavat sitä. Abbas mainitsi kolme ongelmaa, jotka ovat lähes ylittämättömät: Rajat, turvallisuus ja Jerusalem. Jerusalemista hän sanoi, ettei Palestiinan valtiota ole ilman Jerusalemia. Hän sanoo tavanneensa Netanyahun kolmesti kahden viimeisen vuoden aikana. Hän ei uskonut, että kolmas intifada on mahdollinen, koska ”väkivalta tuhoaa meidät”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225891
- Egyptissä vakoilijana pidätetyn Ilan Grapelin tutkimukset jatkuvat muutaman päivän tauon jälkeen. Israel kieltää, että hän olisi Mossadin agentti. Egypti kieltää mahdollisuuden, että hänet vaihdettaisiin egyptiläisiin vankeihin. Grapel on USA:n kansalainen, vaikka hän palveli Israelin armeijassa haavoittuen Libanonin kakkossodassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225914
- USA:n presidentti Barack Obama vakuutti USA:n vankkumatonta ystävyyttä Israelin kanssa puhuessaan juutalaisten lahjoittajien tilaisuudessa. Hänen vakuutuksensa saivat pahan särön siitä, ettei hän antanut Jonathan Pollardin osallistua 95-vuotiaana kuolleen isänsä hautajaisiin lukuisista vetoomuksista huolimatta. Juutalaiset ovat jostain kumman syystä johtuen aina tukeneet Obamaa, yli 78 % äänesti häntä presidentiksi, joskin kasvava määrä ihmettelee, miten päästä hänestä eroon. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225895
- Sisäministeri päätti 2002, ettei henkilöllisyyskortteihin merkitä uskontohaaraa. Nyt sisäministeri Yishai suunnittelee, että reformi- ja konservatiivi-juutalaisten käännynnäisten kortteihin tulee uudelleen merkitä uskonto, mikä estää heidän hyväksymisensä Israelin kansalaisina. Oikeusministeriö vastustaa esitystä, ja sen kohteiksi joutuneet juutalaisjärjestöt ovat lähettäneet kiireisen viestin pääministerille suunnitelman torpedoimiseksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=225850
- Ehud Barak ennusti, että Iron Dome torjuntajärjestelmä kattaa koko maan 2.5 vuodessa, ja kakkosvaihe Magic Wand (Davids Sling) viidessä vuodessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145062

Monday, June 20, 2011

MAANANTAI 20.06.11

1. ISRAELIN sisäisessä keskustelussa keskeisin asia tärkeysjärjestyksessä on viime päivinä ollut hyvin ihmisläheinen asia: Ei Iranin ydinpommi tai ohjukset avaruuteen ammuttavine apinoineen, ei Syyrian väkivaltaiset levottomuudet eivätkä edes palestiinalaisten nouseva terrorismi ja Abbasin venkoilut, vaan juustotuotteiden hinta, ja erityisesti suositun maitojuuston (cottage cheese) hinnan kalleus. Juustot maksavat Israelissa kaksi kertaa enemmän kuin Euroopassa tai USA:ssa, joihin sitä on verrattu, minkä Israelin talousministeri Yuval Steinitz tunnustaa avoimesti kuitenkaan puuttumatta asiaan, ennen kuin se alkoi kuumeta kasvavissa yleisökommenteissa ja viimeiseksi TV-uutisissa, joissa maitojuusto-purkkeja esitellään todisteina siitä, että maassa on jotain pahasti pielessä.

YUVAL Steinitz epäilee, että suuret johtajat ovat voineet sopia yhteisestä taktiikasta, ja uhkailee aloittavansa juustotuotteiden massatuonnin ulkomailta, ellei tilanne parane muulla tavoin. Kuten saattaa arvata, nämä ”korkeat ja rohkeat” yritysjohtajat ovat paksunahkaisia, monen kiirastulen kovettamia junkkareita, eikä heitä helpolla säikäytetä. Joku esittää jopa, että heille on halvempaa valita uusi talousministeri, kuin pudottaa juustojen hintoja pelotellen, että monen tytön ja pojan työpaikka siinä menee, jos hintoja lasketaan.
Miten käynee tässä taistossa, mutta on kohtuullista odottaa, että kompromissi löydetään tässäkin asiassa, vaikka joillakin aloilla sitä on vaikea saavuttaa.

Otetaan vaikka lääkärien lakko, jotka vaativat parempia työolosuhteita – sairaalat ovat liikakansoitettuja ja osa potilaista joutuu nukkumaan käytävillä tilanpuutteen vuoksi – ja sen lisäksi palkat ovat aivan liian pienet, he valittavat. Tätä soutamista ja huopaamista, vaatimuksia ja sovintoesityksiä on esitetty puolin ja toisin viikkokaupalla ilman kompromissia ja sairaalat kitkuttavat jotenkin hoitajien ja vapaaehtoisten varassa. Viimeisenä vetona lääkärit uhkaavat sulkea sairaaloita, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta. Media on puuttunut tähän jokaisen kansalaisen hyvinvointiin liittyvään asiaan valikoiden, vain lehtien sisäsivuilla. Kriitikot ovat moittineet hallituksen politiikkaa, että sen keskeinen pyrkimys on ajan voittaminen, odotella ihmettä, josta tämä maa ja kansa on kuuluisa, mikä ulkopolitiikan alueella tarkoittanee Barack Obaman toimikauden loppumista ja uuden johtajan valitsemista.
(JP) http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=225715

2. ALKUKESÄN kuumuudesta huolimatta diplomatia pyörii omalla painollaan. Korkeita vieraita tulee ja menee eivätkä korkeasti palkatut virkailijat ehdi muuta tekemäänkään kuin toimimaan isäntinä ja puhumaan pehmoisia lehdistötilaisuuksissa, joista on tullut välttämätön osa median informoimiseksi. Miten hyvin tai huonosti journalisteille lopulta kerrotaan keskustelujen sisällöstä ja sopimuksista, jäänee kunkin oman arvion varaan, mutta hymyä riittää, selkään taputtelua ja vakuutteluja ystävyydestä ja yhteistoiminnasta samalla muistaen muistuttaa, että ystävätkin voivat olla eri mieltä asioista, miksei sitten niin kiemuraisissa asioissa kuin mitä Lähi idän ja erityisesti Israelin ja PA:n väliset suhteet ovat.

PÄÄMINISTERI Netanyahu on sen jälkeen, kun hän uskaltautui julkisesti TV-kameroitten edessä olla eri mieltä, kuin maailman mahtavimman armeijan ylipäällikkö BHO, virkistävästi vapautunut kireydestään ja alkanut laukoa totuuksia länsimaitten teeskentelystä ja kaksi-mielisyydestä suhteessaan palestiinalaisiin, mikä on saanut yhden jos toisenkin länsimaisen suun loksahtamaan auki pelkästä hämmästyksestä: Miten juutalainen uskaltaa puhua noin?
Otetaan esimerkiksi vaikka EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton, jonka Netanyahu tapasi eilen yhdessä Tony Blairin kanssa. Heidän keskustelunsa pidettiin ilman välikäsiä eikä niistä annettu mitään julkisuuteen, mutta Netanyahu kehotti EU-johtajia vaatimaan ehtona Fatahin ja Hamasin uusissa eheytysneuvotteluissa Gilad Shalitin vapauttamista, mitä myös Ranskan presidentti Sarcozy ja Saksan liittokansleri Merkel vaativat tapaamisessaan. Myrkyllisistä puheistaan tunnettu Ashton ja lipeväkielinen Blairkin olivat tuppisuina lehdistö-tilaisuudessa journalistien edessä. Mitä lienee Netanyahu kertonut heille?

Tai toinen esimerkki, jossa hän tapasi Bulgarian ulkoministeri Nicolay Mladenovin. Netanyahu sanoi hänelle JP:n artikkelin mukaan tähän tapaan: ”Jotkut Euroopan johtajat kohtelevat palestiinalaisia kuin hemmoteltuja lapsia sen sijaan, että kertoisivat heille totuuden.” Netanyahu selitti korkealle vieraalleen, joka edustaa yhtä EU-maitten ystävällisintä maata Israelille, etteivät EU-maitten johtajat koskaan epäröi esittää tarkkoja vaatimuksia Israelille, miten sen tulee toimia ja mistä luopua, mutta eivät vahingossakaan esitä samoja vaatimuksia palestiinalaisille.
Artikkelin kirjoittaja H Keinon arvioi, että kysymys oli Israelin PA:lle tekemistä vaatimuksista, joita se pitää elintärkeinä hengissä säilymisensä vuoksi. Mutta nämä samaiset johtajat eivät kainostele tehdä vaatimuksia Israelille, miten sen tulee suostua PA:n toistuviin vaatimuksiin kuten palaamisesta 1949 aselepolinjoille oman turvallisuutensa kustannuksella, tai Jerusalemin itäosien liittämistä PA:n täyteen hallintaan, myös Temppelivuoren. Tämä tällainen hymistely on Netanyahun mukaan lopetettava ja pysyttävä tosiasioissa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225692

3. PA:N NYKYINEN pääministeri Salaam Fayad on länsimaissa pidetty PA:n taloudellisen nousun keskeisenä henkilönä, joka on lähes tyhjästä kasvattanut talouden yli 9 %:n kasvuun, joka on yksi suurimpia maailmalla. Samaan aikaan kuitenkin maailman lehdistössä valitetaan, että työttömyys Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla sekä Gazassa on 26 % ja kasvaa. Herää kysymys: Jos talous kasvaa yli 9 %:n vuosivauhtia, missä sen tulokset näkyvät? Samaan aikaan pääministeri Fayad toistaa maailmalla, että palestiinalaisten talouden elpyminen on kestämätön ilman samanaikaista poliittista edistystä. Financial Times toteaa, ettei palestiinalainen työntekijä Länsirannalla ole hyötynyt talouden kasvusta, sillä uusi tutkimus kertoo työttömyyden olevan korkean ja kasvavan entisestään.

Tämä herättää kysymyksen: Kuka tässä puhuu perättömiä? Jos Fayadin varoitukset talouden heikkoudesta ovat tosia, Israelin ja länsimaitten arviot ovat vääriä. Tämän varjolla esitetään kuitenkin vaatimuksia, että Israelin tulee suostua uusiin myönnytyksiin: Poistaa tiesulkuja, antaa suurempaa liikkumisvapautta palestiinalaisille, poistaa turvallisuusjoukkojaan ja tarkastus-pisteitään Länsirannalta ja antaa B- ja C-alueita PA:n täyteen valvontaan, eli valmistautua siihen, että Palestiinan valtion perustaminen on vain ajan kysymys.

JP:n kolumnisti Barry Rubin, joka asiaa tarkastelee JP.n artikkelissaan ”The Middle East Fantacyworld” (Lähi Idän kuvitemaailma), antaa oman arvionsa: PA:n talous on ihme, joka kelluu massiivisten ulkomaisten avustusten varassa, mutta joka on edelleen pätemättömyyden, tehottomuuden ja korruption läpitunkema. Jos kaikki on, kuten Fayad varoittaa, särkyvää, sen tilalle perustettu valtio ei ratkaise taloudellisia ongelmia. Se vain perustaa haavoittuvan valtion, joka tulee perustumaan Israelin vastaiseen demagogiaan, sallien rajan yli tehdyt ratsiat Israeliin sekä luottaen islamia tukeviin varoihin Iranista, Syyriasta ja Muslimi-veljeskunnalta, Rubin kirjoittaa. Hän toteaa edelleen, että meitä vakuutetaan sillä, että koska PA:n talous on vakavalla pohjalla, Israelilla ei ole mitään pelättävää; sillä jos vaalit pidetään, Fatahin valvoma PA voittaa. Rubin varoittaa, että samanlainen harhaluulo nosti Hamasin voittoon 2006 ja valtaan Gazassa, mitä tuki Fatahin tukijoitten antamat vääristellyt mielipide-ennusteet ennen vaaleja. Myös USA lankesi tähän petolliseen suohon, ja sama voi toistua Juudeassa ja Samariassa, jos Fatahin ja Hamasin sopu syntyy ja vaalit pidetään ajallaan.

MAAILMALLA syytetään Israelia, ettei se ole hyväksynyt Fatahin ja Hamasin välille etsittyä sovintoa ja yhteishallituksen perustamista. Tuomioissa ei ollenkaan huomioida sitä tosiasiaa, että Hamas on USA:ssa todettu terrorijärjestöksi, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki, sillä PLO:n peruskirjassa on myös sama Israelin tuhoamista koskeva lauselma, joka on toteutettava aseellisen taistelun kautta. PLO on palestiinalais-järjestöjen kattojärjestö, jossa Hamas ei ole vielä jäsenenä, mutta Fatah on ja Abbas on sen puheenjohtaja. Rubin kertoo, että gallupin mukaan palestiinalaiset suhtautuvat 83 %:n optimistisuudella tulevaisuuteen, 15 %:n kasvua syyskuun luvuista. Rubin arvioi, että heidän luottamuksensa parempaan tulevaisuuteen perustuu uskoon, ettei sopua synny Israelin kanssa, ja siksi YK ojentaa heille kaiken kuin kultalautasella, ja että Fatahin ja Hamasin välinen liitto mahdollistaa Israelin tuhoamisen, kuten heidän johtajansa uskottelevat.
Kukaan ei ole kertonut palestiinalaisille, ettei valtion perustaminen ratkaise heidän talous-ongelmiaan eikä työttömyyttään, vaan voimistaa niitä luoden tukun uusia ja pahempia. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=225666

4. UUTISOTSIKOITA
- Hallitus pyrkii siirtämään Juudean ja Samarian rakennuslupien myöntämisen pois puolustusministeriöltä ja Ehud Barakilta ja siirtämään ne pääministerin kansliaan. Samalla osa ministeriön budjetista siirretään pääministerin valvontaan. Se tulee edelleen valvomaan rakennusten rakentamista Juudeassa ja Samariassa, mutta ei infrastruktuuria, maataloutta ja muuta kehitystyötä. Sopimus tästä perustuu uuden Ehud Barakin Independant puolueen perustamiseen ja sen kanssa tehtyyn sopimukseen tammikuussa. (JP)
- Mossadin entinen johtaja Meri Dagan joutuu TV-2:n mukaan luovuttamaan diplomaattipassinsa kritisoituaan pääministeriä ja hallitusta hyökkäyssuunnitelmista Irania vastaan, joita hän pitää mielettöminä, jotka sytyttävät tuleen koko alueen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225663
- Egyptin viranomaiset ovat takavarikoineet asevaraston, joka oli matkalla muilutettavaksi rajalinjan ali Gazaan tunneleitten kautta. Shin Bet arvioi jokin aika sitten, että Egyptin hallituksen vaihduttua salakuljettavat voivat lähes ilman valvontaa salakuljettaa aseita Siinaille ja edelleen Gazan kaistalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225688
- Jerusalemin sisääntulotien sivulle jäävä muinainen kaupunginosa Lifta, jossa asui n. 3000 palestiinalaista 600:ssa talossa, on seisonut hylättynä ja raunioituneena itsenäisyyssodasta lähtien. Nyt on noussut halukkuutta aloittaa tuon perinteistä rikkaan alueen kunnostamista ja kehittämistä. Ongelman muodostavat alueen historian ja rakennus-jäännösten säilyttäminen, uudelleen rakentaminen tai niiden tuhoaminen ja uuden asuinyhteisön pystyttäminen alueelle. Tammikuussa Israelin maan hallinto julkisti urakkapyynnöt 212 luxus-asuntoyksikön ja hotellin rakentamiseksi alueelle. Hanke on kuitenkin edennyt kovin hitaasti monien yksityisten ja järjestöjen vastustaessa hanketta ilman puolueettoman tutkimuksen suorittamista. Alueella asuneet arabit muuttivat eri puolille kaupunkia ja heidän lukumääränsä lienee nyt 30 000 luokkaa. Jokunen muistaa vielä asuneensa siellä ja heidän jälkeläisensä tuntevat jonkinasteista sympatiaa siihen. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=225564
- Presidentti Barack Obama peitti molemmat korvansa, ettei kuulisi lukuisia pyyntöjä ja viestejä sekä puhelin soittoja, jotka tukkivat hänen viestintälaitteensa, ja ettei tarvitsisi ottaa kantaa Jonathan Pollardin lupaan käydä hautaamassa 95-vuotiaan isänsä Morris Pollardin. Jopa pääministeri Netanyahu esitti oman pyyntönsä, mutta Obama vain mieluummin muistelee golfmatsiaan kongressin puheenjohtajan Boehnerin kanssa, jonka hän voitti varamiestään Bideniä & co vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145048
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas peruutti sovitun tapaamisensa Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin kanssa syytä ilmoittamatta. Heidän tarkoituksensa oli keskustella yhteishallituksesta, jonka pääministerin henkilöä ei ole pystytty ratkaisemaan. Hamas ei halua Salaam Fayadia hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145043

Sunday, June 19, 2011

SUNNUNTAI 19.06.11

1. ISRAELIN johto pyrkii pelastamaan sen, mikä vielä on pelastettavissa ennen syyskuun h-hetkeä, jolloin PA yrittää saada PLO:n nimissä tekemäänsä esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä. On epäselvää, mitä PA:n johto, Mahmoud Abbas ja hänen läheiset neuvonantajansa, uskovat lopulta saavuttavansa tällä yksipuolisella operaatiolla. Maailman valtioitten johtajat näyttävät olevan myöskin pahasti jakaantuneet puolustajiin ja vastustajiin, vaikka monet ensin uhkarohkeasti luvattuaan tukea sitä, ovat tulleet uusiin ajatuksiin. Näin on tapahtunut varsinkin Etelä Amerikan maissa, joista monet sanoivat tukevansa Palestiinan valtion perustamista 1949 aselepolinjoilla vähäisin maanvaihdoin.

VIIME VIIKOLLA presidentti Obama lähetti vainukoiransa Dennis Rossin ja David Halen haistelemaan kolmen henkilön ”huippukokouksen” järjestämisen mahdollisuutta Washingtonissa vielä kuluvan kuun lopulla. Sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas että pääministeri Benyamin Netanyahu ovat tiettävästi lupautuneet mukaan, mutta kukin omilla ehdoillaan. Julkisuuteen ei ole päästetty tietoja, mitä vainukoirat saivat selville.
EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ahton saapui myös Israeliin, hänkin upottamassa lusikkaansa yhteiseen soppaan. Hänen kerrotaan pyrkivän vieroittamaan Abbas päättömästä päähänpistostaan yksipuolisesta valtionsa perustamisesta, saada hänet järkiinsä ja suostua tulemaan neuvottelupöydän ääreen, mutta ei paljasta, miten EU-maat äänestäisivät PA:n tekemästä esityksestä YK:ssa. Ashton tavannee Netanyahun tänään.
Ashton esittelee matkansa tulokset maanantaina EU:n ulkoministereitten kokouksessa Luxenbourgissa. Perjantaina kvartetin edustajat tapaavat Brysselissä.

Sekä Israelin että PA:n aiemmin esittämät perusteet neuvotteluille ovat pysyneet samoina. Näin kertoi omista perusteistaan Abbas, joka tapasi Ashtonin perjantaina Ramallahissa. PA:n neuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, joka näyttää päässeen uudelleen armoihin, selitti, ettei Ashton kertonut vastustavansa PA:n esitystä YK:lle, mutta ei myöskään tukenut sitä. Abbas vakuutti Ashtonille mieluummin haluavansa neuvotella, mutta vain omilla ehdoillaan.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi Ranskassa, ettei ole mahdollista lopettaa kaikkea rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, sillä siellä asuu puoli miljoonaa ihmistä, joille täytyy rakentaa uusi lastentarha joka viikko; heidän luonnollisen kasvun tarpeensa on huomioitava joka tapauksessa. Hän totesi, että kun sopimukseen on päästy ja rajoista sovittu, PA saa käyttöönsä kaikki sen alueelle jäävät rakennukset. Israelilainen viranomainen totesi, että yksipuolinen YK:n päätös tulee tekemään sopimuksiin pääsyn lähes mahdottomaksi, sillä se sementoi PA;n vaatimukset eikä se tule suostumaan mihinkään vähempään kuin mistä YK päätti.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi tavattuaan Ashtonin, että vastauksena PA:n yksipuolisille toimille Israel tulee mitätöimään Oslon ja kaikki sen jälkeen tehdyt sopimukset, eikä Israel katso, että 18 vuoden aikana tehdyt sopimukset PA:n kanssa sitovat sitä.
”Abbas ei halua sopimusta, hän haluaa jatkaa konfliktia, koska se hyödyttää häntä henkilökohtaisesti, mutta vahingoittaa palestiinalaisia,” Lieberman totesi lausunnossaan. ”Israel on valmis neuvotteluihin; pallo on nyt heidän kenttäpuoliskollaan.”
EREKAT selvitti tilannetta sanoen, että PA:lla on lähetystö kuudessa EU:n massa ja toivoo, että myös 21 muuta EU-maata tunnustavat Palestiinan valtion ja siten vahvistavat kahden valtion periaatetta. Hän ei kertonut, miten PA aikoo toimia, jos Israel toteuttaa uhkauksensa lopettaa kaikki yhteistyö PA:n kanssa ja mahdollisesti liittää osia Länsirannasta maahansa. Hän muistutti uudelleen, että koska Netanyahusta ei ole neuvottelukumppaniksi, PA kääntyy kansainvälisen yhteisön puoleen. Hän ei kertonut, miten EU tai YK tulisivat korvaamaan Israelin antaman avun ja yhteistoiminnan sellaisessa tilanteessa.
Pääministeri Netanyahu tullee varoittamaan vaaroista, mihin PA:n yksipuolinen valtion perustaminen johtaisi, tavatessaan Ashtonin tänään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225565

2. USA:n elinkautiseen vankeuteen tuomitsema Jonathan Pollard, joka on kärsinyt yksinäistä tavallista kovempaa vankeuttaan USA:n vankilassa yli 25 vuotta, ei saanut lupaa mennä tapaamaan kuolevaa 95-vuotiasta isäänsä Morris Pollardia, vaikka sitä pyysivät lukuisat yksityishenkilöt ja kymmenet Knessetin kansanedustajat.
Jonathan Pollard oli toimittaessaan salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja Israelille USA:n kansalainen, joskin juutalaista sukua. Israel myöhemmin myönsi hänelle Israelin kansalaisuuden kuvitellen sen auttavan hänen vapauttamistaan vankilasta. Mitkä lienevät lopulta olleetkaan hänen tuomionsa perusteet näin kovaan ja armottomaan rangaistukseen, lukuisat vuosien aikana tehdyt armonanomukset ovat jääneet vastauksetta, eivätkä Israelin toistaan seuraavat pääministeritkään ole pystyneet vaikuttamaan asiaan.

JONATHAN Pollardin 95.vuotias isä Morris Pollard kuoli lauantaina ja hänet haudataan maanantaiaamuna. Lukuisat korkeat virkailijat ja kongressin jäsenet ovat vaatineet Jonathan Pollardin vapauttamista täydellisesti ottaen huomioon hänen heikentyvän terveytensä sekä sen, että hänen oikeuskäsittelyään pidetään vähintään kyseenalaisena eikä hänelle annettu tuomio ole missään suhteessa hänen rikkomukseensa, josta vastaavanlaisissa tapauksissa on annettu 2-4 vuoden vankeustuomio. Monet tuomitut vakoilijat, jotka ovat tehneet moninkertaisesti suurempaa vahinkoa USA:n turvallisuudelle, on päästetty vapaaksi erilaisten sopimusten vuoksi, vankienvaihdon tai muun, yhteydessä.
Presidentti Barack Hussein Obama ei ole antanut vihjettäkään siitä, että hän edes harkitsisi Pollardin vapauttamista, mikä herättää hämmästeleviä kysymyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145018

3. IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut kariutuivat taas kerran, tällä kertaa Hamasin ”sotilassiiven” vastustukseen. Lontoossa ilmestyvä lehti Al-Sharq Al-Awsat raportoi perjantaina, että Hamas ”vetosi” hyvän sopimuksen. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy ja Saksan liittokansleri Angelika Merkel esittivät yhteisen vetoomuksen hänen vapauttamisekseen keskustelujensa yhteydessä Pariisissa perjantaina.

GILAD SHALIT on ollut Hamasin vankina yli 5 vuotta, eikä koko sinä aikana yhtään kansainvälisen järjestön edustajaa ole saanut lupaa nähdä häntä, kuten kansainväliset sopimukset edellyttävät. Häntä pidetään maanalaisissa, pimeissä luolissa ja hänen olinpaikkaansa vaihdellaan jatkuvasti, ettei IDF saisi vihiä hänen olinpaikastaan. Gilad Shalit on myös Ranskan kansalainen, minkä johdosta hänen asemansa kiinnostaa Ranskaa. Välittäjänä hänen vapauttamiskeskusteluissaan on toiminut Saksan nimittämä henkilö.
Viimeisten tietojen mukaan Israelin vapauttaisi 1000 turvallisuusvankia, joitten nimet ja henkilöllisyys sovittaisiin erikseen. Toiset tiedot kertovat, että Saksa ja Ranska tarjoutuivat tunnustamaan Hamasin hallituksen Gazassa de facto, joka avaisi näitten ja muitten EU-maitten investoinnit Gazassa, ja työskentelisivät rajamuodollisuuksien helpottamiseksi.

Al-Sharq Al-Awsat kertoo, että Netanyahun tarjous oli parempi kuin mikään ennen sitä tehty, ja valittaa, että Hamasin sotilassiipi hylkäsi sen vaikka Hamasin poliittinen siipi hyväksyi.
Vapauttamiskeskustelujen pitkittyminen ja lopulta kariutuminen on epämiellyttävä myös Egyptin hallitukselle, joka toimii keskustelujen isäntänä, ja haluaisi niiden loppuvan, kertoo Egyptin viranomainen Al-Hayyat lehdelle. IDF ei kommentoi asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145016

4. UUTISOTSIKOITA
- Kaksi suurta metsäpaloa syttyi viikonvaihteen aikana Galileassa ja Golanilla. Golanilla lähellä Had Nes moshavia tuhoutui 2000 dunamia metsää ja luonnonaluetta. 15 palokuntaa ja kaksi palontorjuntakonetta kamppailivat tulen leviämistä vastaan. Palo sytytti lukuisia alueella olleita maamiinoja ja aiheutti kymmenien lomalaisten evakuoimisen Breichat Hameshushimin, luonnon wadiin muodostaman kuusikulmaisen lammen läheltä. Läheiset tiet suljettiin savun takia. Poliisi tutkii palon syytä, eikä arabituhopolttoa ole suljettu yhtenä mahdollisuutena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145013
- Nablusin arabikaupungin neuvosto kritisoi PA:n johtoa siitä, että se salli Knessetin kansanedustajien delegaation vierailun Josefin hautakammiolla päiväsaikaan vahvan sotilassaattueen suojaamana. Alueellinen yhteistoimintakomitea tuomitsi vierailun ja vaati, että kaikki juutalaisten vierailut siellä on lopetettava vastoin Oslon sopimuksia. Vierailu toteutettiin 7 viikkoa sen jälkeen, kun PA:n poliisit surmasivat kansanedustaja Limor Livnatin serkun Ben Yosef Livnatin tulittamalla hänen hautakammiolle pyrkivää ja kahta muuta saattueessa ajanutta autoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145006
- Iran aikoo lähettää avaruuteen apinan itse valmistamassaan Rassad-1 satelliitissa kuluvan kesän aikana. Iranin avaruusorganisaation johtaja Hamid Fazeli kertoo julkilausumassaan, että Kavoshgar-5 ohjus laukaistaan mordad-kuukauden, heinäkuu 26. – elokuu 26. päivien, välisenä aikana vieden 285 kg:n painoisen kapselin avaruuteen mukanaan apina 120 km:n korkeuteen. Fazeli kertoi, että Iran ampuu avaruuteen Fajr-vakoilusatelliitin 400 km:n korkeuteen elokuussa. Rassad-1 satelliitti ammuttiin 260 km:n korkeuteen keskiviikkona, se kiertää maapallon 15 kertaa jokaisen 24 tunnin sisällä, sen elinaika on 2 kuukautta. Se piti ampua avaruuteen elokuussa 2010; sen valmisti Malek Ashtar yliopisto Teheranista. Teheranin avaruus-ohjelma on paljastanut Iranin kehittyneen ohjusteollisuuden, mitä herättää kylmiä väreitä Euroopan maissa peläten niiden soveltuvan ydinpommin kuljettamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144990
- Libanonin uusi hallitus, jonka ministerit julkistettiin viikon lopulla, on Hibaullahin hallitsema. Sen 30:stä ministeristä 18 on Hizbullahin jäseniä, mukana puolustus-ministeri Fayez Ghosn, sekä sille myötämielisistä muista puolueista. Artikkelin mukaan Libanonin hallitus on entistä selvemmin Syyrian ja sen kautta Iranin talutushihnassa. http://www.debka.com/article/21037/
- USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin läheisen avustajan Huma Abedinin äiti Saleha Mahmoud Abedin, joka toimii professorina Yeddan yliopistossa, kuuluu Saudi Arabiassa toimivaan Muslimiveljeskunnan sisarjärjestöön Muslim sisterhood. Sen tarkoituksena on levittää islamia yliopistoihin, kouluihin ja koteihin. Huma Abedin on äskettäin kongressista eronneet Anthony Veinerin vaimo. Huma on uskoaan harjoittava aktiivimuslimi, hän toimii Hillary Clintonin henkilökuntapäällikön varamiehenä ja seuraa Hillarya hänen ulkomaanmatkoillaan. Häntä kutsutaan Hillaryn oikeaksi kädeksi, jossa ominaisuudessa hän on toiminut vuodesta 1996 lähtien. Pahat kielet kuiskivat, että uskollisuus ulottuu makuuhuoneeseen asti. Hän syntyi Michiganissa, mutta muutti 2-vuotiaana Jeddaan, jossa hän kävi koulua 16-vuotiaaksi muuttaen sieltä takaisin USA:han opiskelemaan opistossa. Hänen isänsä on syntyperältään intialainen, äiti alun perin Pakistanista. Muslimioppineen mukaan Huma Abedinin avioliitto juutalaisen kanssa on pyhäinhäväistys eikä laillisesti sitova. Tiedot on koonnut entinen muslimi Walid Shoebat, joka kääntyi kristinuskoon. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=312497