Friday, November 14, 2014

PERJANTAI 14.11.14


PERJANTAI 14.11.14
1. ISRAELIN sisäministeri sanoo poliisipäällikön vahvistaessa, että turvallisuustilanne on paranemassa, vaikka tunnustaa samalla, että terrori-iskut tulevat jatkumaan. Tällä ristiriitaisella lausunnolla he pyrkivät rauhoittelemaan kansaa, että tilanne on hallinnassa.
Pääministeri Netanyahu tapasi eilen ulkoministeri John Kerryn ja kuningas Abdullahin kolmen keskisissä keskusteluissa, joissa he painottivat tarvetta rauhoittaa tilannetta viime viikkojen jännityksen nousemisen jälkeen. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Abbas tapasi Kerryn myöhemmin erikseen. Abbasin tärkeimpänä aiheena lienevät olleen valitukset Israelin ”laittomista toimista Temppelivuorella”, jotka ärsyttävät muslimeja ja voivat aiheuttaa ”uskonnollisen sodan Israelin ja muslimien välillä”.
Oireena uskonnollisen sodan mahdollisuudesta on Turkin presidentti Erdoganin uhkaus puuttua tilanteeseen, jos hän katsoo Al-Aksa moskeijan olevan vaarassa, mitä Islamilainen Liike Israelissa levittää maailmalle lisätäkseen omaa suosiotaan. Sen johtaja Raed Salah pidätettiin ja odottaa syytteitä kansan kiihottamisesta ja Israelin vastaisista sanallisista hyökkäyksistä, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Turkki suunnittelee sopimusta Al-Qaidan kanssa, joka asettaa tämän NATO-maan varsin outoon tilanteeseen. Presidentti Erdogan ilmoitti perustavansa Al-Quds säätiön (Jerusalem säätiön), joka tulee rahoittamaan muslimien toimia ”Jerusalemin juutalaistamisen estämiseksi” etenkin Temppelivuorella, jonka hän sanoo kuuluvan kaikille muslimeille maailmassa.
ULKOMINISTERI John Kerry totesi eilisissä keskusteluissa Netanyahun ja Abdullahin kanssa, ettei tilanne ole nyt sopiva aloittaa uutta neuvottelukierrosta Israelin ja PA:n välillä. Sen sijaan hän esitti vaatimuksen rauhan palauttamiseksi Jerusalemissa todeten, että mekanismi rauhallisen tilanteen palauttamiseksi ja jatkumiseksi on kehitetty puuttumatta yksityiskohtiin jos hänellä olikaan niitä tiedossaan. Hän viittasi mahdollisuuteen laajentaa etupiiriä alueen muihinkin valtioihin, jotka voisivat yhdessä vaikuttaa tasapainotilan palauttamiseksi.
ABDULLAH II otti keskusteluissa esiin yhteistoiminnan koordinoimiseksi Islamin Valtion aiheuttaman uhkan torjumiseksi, joka ensi sijaisesti kohdistuu Jordanian turvallisuuteen. Kolmen-keskeisten keskustelujen osanottajat olivat yhteydessä Egyptin presidentti al-Sisin kanssa puhelimen välityksellä, mutta siitä ei kerrottu enempää medialle. Kerry sanoi puhuneensa edellisenä päivänä Abbasin kanssa, jonka hän sanoi vakuuttaneen tekevänsä kaikkensa rauhantilan palauttamiseksi ja väkivallan lopettamiseksi. He myös totesivat tarpeen välttää kihottavien lausuntojen antamista, jotka vain pahentavat tilannetta. Jordanian turvallisuustilanteen vaarantumista osoittaa se, että IDF päätti lähettää uuden pataljoonan Jordan joen laakson turvallisuuden vahvistamiseksi.
KERRY selitti, ettei hän halunnut Abbasia mukaan kolmen keskeisiin neuvotteluihin, koska nyt ei ole oikea hetki näiden kahden (Abbasin ja Netanyahun) tapaamiseksi. ”Ennen sen toteutumista tilanteen tulee muuttua oleellisesti nykyisestä”, hän selitti. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että lähtökohtien erilaisuudesta huolimatta he haluavat rauhaa. ”Miten voit toimia valtion pääministerinä vastaamatta, kun sen kansalaisten yli ajetaan kuorma-autoilla ja vaunuilla ja heitä puukotetaan sen kaduilla?” hän heitti retorisen kysymyksen. ”Tämä on testi. Uskon pääministerin tulleen mukaan, koska asia huolestuttaa häntä. Hän antoi tätä koskevan vakavan lausunnon tänä iltana”.  
JORDANIAN ulkoministeri Nasser Judeh tyhjensi omaa myrkkypussiaan todeten: ”Majesteetti selitti Kerrylle, ettemme salli Jerusalemin nykyisen tilanteen huonontamisen jatkuvan. Majesteetti painotti Kerrylle Jerusalemin merkitystä sekä muslimeille että kristityille. Jännitys Jerusalemissa on kiristänyt jännitystä myös Juudeassa ja Samariassa. Meidän tulee nähdä tilanne laajemmissa puitteissa: Rauha, ratkaisu kaikissa lopullisen tilanteen ja turvallisuus-ratkaisuissa ei vain Israelille vaan koko alueelle” hän selitti.
Kolmen keskeinen neuvottelutilanne oli tarpeen jännityksen alentamiseksi ja syiden etsimiseksi, miksi se alkoi nousta. Jordania kutsui Israelin lähettiläänsä neuvotteluja varten kotiin Israelin sulkiessa Temppelivuoren myös muslimeilta Yehuda Glickin hengenvaarallisen haavoittamisen seurauksena, mutta peruuttaen kiellon seuraavana päivänä. Sekä PA:n puheenjohtaja Abbas että Jordanian kuningas Abdullah ovat syyttäneet Netanyahua tilanteen muuttamisesta Temppelivuorella sallimalla juutalaisille rukousoikeuden siellä, minkä Netanyahu kiistää. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Kerry-Netanyahu-and-Abbas-committed-to-deescalating-Temple-Mount-tensions-381789
2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdoganin ja ulkoministeri Ahmet Davutoglun johtaman hallituksen päämääränä oli palauttaa maan ottomanihallituksen aikana vallinnut valta-asema Lähi-Idässä rauhanomaisten sopimusten kautta ilman sotilaallisia toimia. He suunnittelivat taloudellisiin intresseihin perustuvan laajan liittoutuman perustamista, jossa Turkki tulisi toimimaan keskeisenä moottorina ja suojelijana Persianlahden öljymaista alkaen jatkuen Irakin ja Syyrian kautta Libanoniin, Jordaniaan ja Gazaan.
Irakin tilanteen monimukaistuminen ja Syyrian sisällissodaksi kehittyneen sisäisen tilanteen räjähtäminen silmille romuttivat nämä hyvää tarkoittavat ihanteelliset tulevaisuuden kuvat. Nyt Turkki elää vaikeaa muutoskautta ilman sisäistä näkemystä, missä nyt ollaan ja mihin suuntaan sen tulisi ohjata valtiolaivaansa. Pääministeristä maan presidentiksi valittu Erdogan on määrätietoisesti pyrkinyt ohjaamaan maataan islamilaiseksi tasavallaksi sen toiveitten pääsystä EU:n jäseneksi viivästyessä huonon ihmisoikeuspolitiikan vuoksi. Turkki haluaa vahvistaa siteitään alueen muslimimaiden kanssa, mutta arabimaina ne vierastavat maata, jonka väestön enemmistö ei ole etnisesti arabimaailmaan kuuluva.
Turkin sisällä toimiva kurdijärjestö PKK on vuosikaudet taistellut hallitusta vastaan vaatien oikeuksiensa huomioimista järjestäen terrorihyökkäyksiä eri kohteita vastaan maassa. Hauras aseleposopimus haavoittuu helposti Turkin hallituksen kovien otteiden vuoksi, kuten on havaittavissa Syyriassa Turkin rajalla sijaitsevan Kobanin kurdikaupungin taistellessa yli-voimaisia Islamin Valtion joukkojen hyökkäyksiä vastaan. Turkki kieltäytyi puuttumasta tilanteeseen kurdien auttamiseksi, mutta salli pitkän epäröinnin jälkeen Irakin kurdialueen kahden sadan vahvuisen pesmerga-joukon liittyä Kobanin kaupungin puolustajiin aseineen. Pystyvätkö ne pelastamaan kaupungin odotettavalta tuholta ja joukkoteurastukselta, on tarkkailijoiden mukaan epävarmaa, sillä heiltä puuttuu raskasta aseistusta.
TURKKI joutuu varomaan jokaista askeltaan, sillä sitä uhkaavat samat valtaosan Irakia ja suuren osan Syyriaa miehittäneet ISIS-joukot, jotka vakuuttavat peruuttaneensa Sykos-Picot sopimuksen nojalla määritellyt valtioiden rajat perustaessaan suurta kaliifikuntaa entisten itsenäisten maiden tilalle Lähi-Itään. Turkin perinteinen kilpailija Iran levittää samoin vaikutusvaltaansa, mikä tulee voimistumaan Iranin ydinaseen valmistuessa. Turkki lienee kuitenkin havainnut, että ilman vahvaa sotilaallista voimaa sen vaikutusmahdollisuus supistuu. Tässä se joutuu tukeutumaan NATO:n ja ennen kaikkea USA:n antamaan suojaan. Suhtautuminen Syyrian diktaattoriin Bashar Assadiin on kohtalonkysymys. Turkki on pitkään halunnut Assadin hallituksen kaatumista, mutta on joutunut seuraamaan sivusta sen pitkittyessä Iranin ja Venäjän tuella. Nyt uutislähteiden mukaan USA:n presidentti Barack Obama harkitsee Assadin kaatamista voimatoimin, mikä aiheuttaisi Libyan kaltaisen sekasortoisen hallinnon muodostumista Israelin pohjoisrajan taakse. http://www.jpost.com/Opinion/Turkeys-new-Mideast-reality-381429
3. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n ulkoministeriö puuttui taas kerran Israelin hallituksen päätöksiin tuomiten sen harkinnan tuhota terroristien kodit todeten, että ne aiheuttaisivat vastareaktion. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187444#.VGW0vENsO-o
·        Israelin koripallolegenda Tal Brody varoittaa Washingtonista, ettei tule uskoa kaikkea, mitä media kertoo. Hän vakuuttaa, että Israelin ja USA:n suhteet ovat voimakkaammat kuin koskaan. Amerikkalaissyntyinen Brody pelasi Maccabi Tel Avivin joukkueessa, joka voitti Euroopan cupin mestaruuden 1972. Hän viittasi varapresidentti Bidenin lausuntoon, jossa hän kertoi viiden osan puolustusbudjetista tulevan USA:sta viimeisen 7 vuoden aikana ja myös että 100 miljoonaa annettiin Iron Dome ohjustentorjunta järjestelmän kehittämiseen. Hän viittasi median suuresti liioittelemaan skismaan Obaman ja Netanyahun välillä todeten, että jokaisessa perheessä esitetään erilaisia näkökohtia ilman, että yhteys katkeaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187446#.VGW1bUNsO-o
·        Talousministeri Yair Lapidia lähellä olevat henkilöt vihjaavat, että Lapid harkitsee eroavansa hallituksesta ja muodostavansa korvaavan hallituksen, kuten TV-2 kertoo. Raportin mukaan Yesh Atid pystyisi yhdessä Israel Beitenun ja vasemmisto-puolueiden kanssa muodostamaan toimintakykyisen hallituksen nykyisen tilalle. Tarkkailijat ovat panneet merkille, etteivät Lapid ja Netanyahu (Bibi) ole puhuneet keskenään useaan päivään, ei edes Lapidin 0-lisäarvon veron esityksestä, jota Knessetissä käsiteltiin myönteisesti, mutta jonka Bibi yritti hyllyttää. Labor-puolue ei sen sijaan ole kovin innokas menemään Lapidin hallitukseen, hän haluaa johtaa sitä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187443#.VGW3-0NsO-o
·        Tuoreen gallupin mukaan puolueiden kannatus on nyt seuraava: Likud pysyy johtavassa asemassa saaden 22 kansanedustaja; Bennettin johtama Juutalainen Koti 17; Labour 14; Yesh Atid 10; Meretz 9; Israel Kotimme 8; UTJ 8; Shas 8. Moshe Kahlonin perustama puolue 8; Hatnua 4; arabipuolueet Hadash 5; Balad 4 ja Raam Tal 4 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187423#.VGW6hkNsO-o
·        Poliisi ilmoittaa, ettei se aseta varauksia muslimeille, jotka haluavat nousta Temppelivuorelle perjantain rukouksiin. Muslimit ovat toistuvasti järjestäneet hyökkäyksiä poliiseja ja Vuorelle nousseita turisteja ja juutalaisia vastaan. Tämä johtunee poliisin tarpeesta vähentää jännitystä antamalla myönnytyksiä muslimeille mutta asettamalla suuria rajoituksia kaikille muille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187439#.VGW8iUNsO-o
·        Norjan rasismin vastaiset järjestöt ovat kieltäytyneet osallistumasta holokaustin muistojuhlallisuuksiin, koska juutalaisjärjestöt ovat mukana, kertoo International Business Times (IBT). Uusi norjalainen järjestö New SOS Racisme, jonka oletetaan taistelevan rasismia vastaan, esitti vaatimuksen, että Bergenin sionistiset juutalaiset estetään osallistumasta Kristalliyön muistotilaisuuksiin viikon alussa. Joissakin tällaisissa tilaisuuksissa kerätään rahaa Gazaa varten, kuten IBT raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187437#.VGW9i0NsO-o
·        Hamasin tiedottaja Gazassa sanoo, että Israelin toimet Al-Aksaa vastaan voivat
aiheuttaa uuden räjähdyksen. Hamasin sotilassiiven Izz a-Din al-Qassam tiedottaja Abu Ubaida varoitti, että Israel etsii uutta sotaa Al-Aksa moskeijaa vastaan tekemillään rikoksilla menemällä sisään moskeijaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-Jerusalem-unrest-could-spark-new-explosion-in-Israeli-Palestinian-conflict-381815
·        Shin Betin johtaja Yoram Cohenin ja IDF:n komentajan Beny Gantzin välinen sanailu siitä, varoittiko Shin Bet IDF:ää vai ei ennen Gazan kesäsotaa, näyttää tyyntyneen Cohenin antaessa periksi ja tunnustavan, että ehkei annettu, tai tieto juuttui välille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4591680,00.html
·        Espanja äänestää Palestiinan valtiosta 18.11. ja Ranska 28.11.2014. Vaikka äänestykset ovat symbolisia, ne kuitenkin vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen ja rohkaisevat Israelin vihollisia entistä julkeampiin hyökkäyksiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Spain-to-vote-November-18-on-Palestinian-State-recognition-381800
Säätilat tänään: Jerusalem 14 -23; Tiberias 19 -29; Suolameri 21 -31; Eilat 19 -32 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään ja lähipäivinä, ensi viikon alussa voi tulla sadekuuroja lämpötilan laskiessa muutaman asteen.


Thursday, November 13, 2014

UUTISTAUSTOJA XVII


UUTISTAUSTOJA XVII
1.      Sisäministeri Yitzhak Aharonivich suunnittelee kieltävänsä juutalaisten nousun Temppelivuorelle. Tämä on täydellinen antautuminen muslimeille ja Abbasille, joka on vaatinut sitä väittäen juutalaisten saastuttavan Al-Aksan, kuten he nimittävät koko Vuoren aluetta. Kielto koskisi sekä kansanedustajia että muita juutalaisia, ja sitä toteutettaisiin tarvittaessa, kuten hän selvitti, jännityksen alentamiseksi. http://www.timesofisrael.com/mks-may-be-prevented-from-going-to-temple-mount/
2.      USA:n ulkoministeri John Kerry on 2-päivän vierailulla Ammanissa. Hän tapaa tänään PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, joka tullee valittamaan hänelle Israelin toimista Temppelivuorella sekä 200 asuntoyksikön rakentamisesta Ramotin lähiöön Jerusalemissa. Jännitys on kasvanut tuntuvasti viimeisten päivien aikana leviten Jerusalemin ulkopuolelle Samariaan, jossa poltettiin moskeija ja yritettiin polttaa synagoga. Juutalaismies yritettiin lynkata Taibessa arabien kivitettyä hänen autonsa ja sytyttäen sen tuleen, mutta ulkopuolinen arabi pelasti hänet palavasta autosta. Tel Avivin ja Gush Etzionin puukotukset maanantaina olivat yksityisten suorittamia.  http://www.timesofisrael.com/kerry-to-meet-abbas-as-jerusalem-tensions-persist/
3.      Israelin ja PA:n turvallisuusjohtajat tapasivat Jerusalemissa keskustellen toimista, joilla jännittynyt tilanne saataisiin laukeamaan. Israelin edustajat vakuuttivat, ettei heidän etujensa mukaista ole kiihottaa tilannetta. Hyökkäykset moskeijoita vastaan, Temppelivuoren epäselvä tilanne, ilmoitukset uusien asuntojen rakentamisesta Jerusalemiin sekä Iksan alueen pakkolunastaminen Jerusalemin länsipuolella ovat aiheita, joista uutisissa kerrotaan. http://www.timesofisrael.com/top-israeli-palestinian-brass-meet-in-bid-to-end-violence/
4.      Poliisin edustaja arvioi, että mielenosoitusten yleisyydestä huolimatta tilanne tulee rauhoittumaan itsestään. Hän kiitteli PA:n poliisin tehokkaita ja positiivisia toimia PA:n hallitsemilla alueilla todeten, etteivät PA:n arabit anna tukeaan väkivallalle. Puolustusministeri Moshe Yaalon yhtyy tähän, mutta syyttää PA:n puheenjohtajaa Abbasia kansansa kiihottamisesta ja valheellisten tietojen levittämisestä. Israelin poliisi on lisännyt miesvahvuuttaan Jerusalemissa, ja IDF samoin Juudean ja Samarian alueilla saatuaan vihjeitä, että Hamas suunnittelee hyökkäyksiä Israelia vastaan. http://www.timesofisrael.com/arab-rioting-likely-to-die-down-soon-police-officials-say/
5.      Israelin vuoden 2015 budjetti on kriittisessä vaiheessa, se on saatava nopeasti käsiteltyä Knessetissä, tai hallitus joutuu toimimaan 2014 budjetin varassa. Kansanedustajille jää vain muutama tunti aikaa tutustua monituhantiseen dokumenttiin. Lisäksi talousministeri Yair Lapid ja hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin eivät pysty sopimaan, mille valiokunnalle dokumentti annetaan Knessetin hyväksyttyä sen ensimmäisessä käsittelyssä. Lapid haluaa antaa sen talous-valiokunnalle, mutta Elkin haluaa jakaa sen kolmeen osaan – puolustus-, opetus- ja terveysasioihin, joista kukin menee asianomaiseen valiokuntaan. Artikkelin mukaan budjetin sisältö on jaettu lukemista helpottaviin osiin ja lisäksi sitä seuraava ”järjestelylaki” on sekin selkeytetty osiin, joissa kerrotaan, missä kysymyksissä hallitus voi käyttää harkintavaltaa rahoituspäätöksissään ohi budjetin. http://www.timesofisrael.com/a-budget-paved-with-good-intentions/
6.      Turkkilaiset mielenosoittajat hyökkäilivät amerikkalaisia merimiehiä ja – sotilaita vastaan Istanbulissa USA:n sotalaivan ankkuroitua Bosborin salmessa Mustallamerellä. Kymmenet nuorisoryhmiä edustavat nuoret huutelivat hävyttömyyksiä amerikkalaisille ja onnistuivat peittämään muutamien pään valkoisilla säkeillä. Heidän iskulauseensa oli ”Yankees go home” jenkit painukaa tiehenne. Pientä käsirysyä syntyi, mutta merimiehet pääsivät lopulta pakoon mielenosoittajia, jotka huutelivat heille, ettei miehittäjillä ole oikeuttaa kävellä rauhassa heidän kaupunkinsa kaduilla. Amerikkalaisvastaisuus lisääntyy Lähi-Idässä. http://www.timesofisrael.com/turkish-protesters-rough-up-us-sailors-in-istanbul/
7.      USA:n presidentti Barack Hussein Obama on kirjoittanut useita Iranin korkeimmalle kaitsijalle Ali Khameneille osoitettuja kirjeitä, joihin Iranin korkeimman turvallisuus-johtajan mukaan Iran on vastannut, mutta ei kaikkiin. Ei ole selvää, onko Khamenei itse vastannut niihin. Tarkkailijoiden mukaan Obamalla on polttava tarve saada edes jotain näyttävää aikaan oman imagonsa ja asemansa nostamiseksi ulkopolitiikan johtajana, joka tarkkailijoiden mukaan on sekavaa ja epäjohdonmukaista. Hänen sovittelua tarjoavat kirjeensä ovat voineet vaikuttaa Iranin asenteen kovenemiseen P5+1 maiden kanssa käytävissä Iranin ydinteollisuutta koskevissa neuvotteluissa, joiden määräaikaa umpeutuu 24.11.2014. Israelin mukaan tilanne ilman sopimusta on parempi kuin huono sopimus, joka käytännössä tulisi antamaan Iranille lähes vapaat kädet jatkaa atomipomminsa rakentamista. Obama on halunnut Iranin mukaan taistelemaan Islamin valtiota vastaan tarjoten helpotuksia sanktioissa, joiden lieventämistä uusi republikaaninen hallitsema kongressi vastustaa. Obama uhkaa turvautua oikeuteensa päättää asioista ilman kongressia. http://www.timesofisrael.com/obama-sent-secret-letter-to-iran-supreme-leader-to-join-up-against-is-2/
8.      YK:n nimittämän Gazan sotaa tutkivan komitean puheenjohtaja William Schabas matkusti Ammaniin sopimatta ennen tuloaan pääsystä jatkaa matkansa Israelin kautta Gazaan. Israel kieltäytyi antamasta lupaa todeten, ettei Israel tule työskentelemään yhteistyössä Schabasin johtaman komitean kanssa hänen aiempien Israelia ja sen johtajia halventavien lausuntojensa vuoksi. Israelin edustaja ilmaisee huolensa todeten, että YK:n ihmisoikeusneuvosto on jo kirjoittanut raportin valmiiksi, vain Schabasin allekirjoitus puuttuu. Schabas on kanadalainen lainopin professori. Israel on vaatinut hänen nimittämisensä peruuttamista. http://www.timesofisrael.com/israel-announces-it-wont-cooperate-with-un-gaza-probe/
9.      Jasser Arafatin leski Suha Arafat, joka tunnustautuu kristityksi, sanoo, että aseellinen taistelu Israelia vastaan vain vahingoitta arabeja ja kehottaa neuvottelemaan Israelin kanssa. Hän syyttää Gazan kesäsodasta Hamasia, joka tuhosi Gazaa ja aiheutti kärsimystä ja menetyksiä sen kansalle. Arafatin asemasta historiassa hän puhuu varovaisesti vain todeten, että tulevaisuus näyttää, oliko hän oikeassa vai väärässä aloittaessaan tuhoisan Israelin vastaisen väkivallan, intifadan. http://www.timesofisrael.com/arafats-widow-says-armed-struggle-will-lead-nowhere/
10.   Poliisin tarkkavaisuus esti kaksi puukotusta kesiviikkona. Toisessa 17-vuotiaan arabin tarkoituksena oli puukottaa bussinkuljettajaa Jerusalemissa, hänet pidätettiin lähellä Dolevia Binyaminissa HaParsa risteyksessä. Toisessa puukotusyrityksessä 20-vuotia mies pidätettiin Hebronissa lähellä Patriarkkain mausoleumia. Hänellä oli kommando-puukko kätkettynä paitansa alle. Hän oli nauttinut alkoholia ennen tuloaan vahvistaakseen itseään, vaikka muslimit eivät saa juoda alkoholia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187408#.VGRmAENsO-o
11.   Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi herjasi kansanedustaja Yoni Chetbounia todeten, ettei tämä ole edes hänen kenkänsä arvoinen. Arabi osoittaa halveksuntaansa näyttämällä kengänpohjaa. Sanaharkka syntyi käsiteltäessä Kfar Kanassa tapahtunutta tilannetta, jossa poliisi ampui 22-vuotiaan arabin Hir Alhamdanin tämän uhattua poliisia puukollaan. Tibi sanoi sitä mafiatyyppiseksi teloitukseksi keskellä kirkasta päivää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187401#.VGRn_0NsO-o
12.   Zeev Elkin ja Orit Struck laativat lakiesityksen, jolla v. 2005 Juudean ja Samarian alueilta karkotetut juutalaiset saavat palata entisille asuinsijoilleen Homesh ja Sa-Nur juutalaisyhteisöihin, molemmat sijaitsevat Israelin valvomalla ja hallitsemalla C-alueella. Samalla poistetaan alueille mahdollisesti esitetyt tai sallitut oikeudet niiltä arabeilta, jotka ovat vaatineet alueita omakseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187393#.VGRpZkNsO-o
13.   Shia-muslimien Hizbullah rekrytoi joukkoihinsa kristittyjä, druuseja ja sunni-muslimeja tarjoten vapaan koulutuksen ja kuukausipalkan 1500 – 2500 USD, kertoo An-Nahar uutislehti. Al-Nusra Front komentaja Abu Mohammed al-Golani uhkaili Hizbullahia hyökkäyksillä sen tukiessa Assadin hallitusta. Islamilaisen Valtion johtaja Abu Bakr al-Bagdadi ilmeisesti haavoittui vaarallisesti USA:n ilmahyökkäyksessä, jossa haavoittui tai kuoli järjestön muitakin johtajia. Taistelut kuitenkin jatkuvat ja IS vahvistaa asemiaan miehittämillään alueilla johtajan haavoittumisesta huolimatta. http://www.jpost.com/Middle-East/Shiite-Hezbollah-recruiting-Christian-Druse-and-Sunnis-to-fight-Sunni-Islamists-381581
Kastel 13.11.2014 Gavriel

Wednesday, November 12, 2014

KESKIVIIKKO 12.11.14


KESKIVIIKKO 12.11.14
1. ISRAELIN taivas oli aamulla ennen puoli seitsemää ohuen pilviverhon peittämä, mikä saa auringonvalon hämyiseksi selkeytyäkseen keskipäivään mennessä lämpötilan noustessa. Israelin poliittisella taivaalla sen sijaan on nähtävissä uhkaavan tuntuisia pilvimuodostumia sekä rajojen sisällä että niiden ulkopuolella.
Israelin turvallisuusjoukot varoittavat, että Hamas suunnittelee suuren luokan iskuja Israelin maankamaralle joko rakettien tai väkivaltaisten hyökkäysten muodossa, kuitenkaan yksilöimättä, mitä ne tulisivat olemaan. Joka tapauksessa IDF vahvistaa joukkojaan Juudean ja Samarian alueilla, mikä antanee vihjeen niiden laadusta. Hamasilla oli pitkälle kehitetty suunnitelma väkivaltaisten hyökkäysten aloittamiseksi useilla alueilla Israelin maata, jonka aikana olisi toteutettu vallankaappaus Gazan tapaan Abbasin valvoman hallituksen kaatamiseksi, mutta Shin Bet vihiä siitä ja suoritti massapidätyksiä estäen sen. Myös Gazan kesäsota sotki Hamasin suunnitelman toteuttamista, mutta tarve siihen ei kuollut.
Väkivalta on lisääntynyt holtittomasti paitsi Jerusalemin arabilähiöissä myös Juudean ja Samarian alueilla ja osittain myös Israelin valtion alueilla, kuten Kfar Kanan ja Tel Avivin väkivaltaiset hyökkäykset osoittavat. Jos Hamas todella toteuttaa suunnitelmansa, se tulee turvallisuusmiesten saamien viitteiden mukaan alkamaan ilman varoitusta. Jerusalemin kevyen rautatien vaunuista lähes puolet ovat varioituneet siinä määrin, että kaupunki harkitsee niiden liikenteen keskeyttämistä arabilähiöiden läpi kulkevalta osaltaan. Tämä merkitsisi samalla tappion myöntämistä suunnitelmille osoittaa myös joukkoliikenteen muodossa Jerusalemin yhtenäisyyttä ja jakamattomuutta.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -23; Tiberias 17 -28; Suolameri 21 -31; Eilat 19 -31 +C-astetta. Taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen koko maassa jatkuen samankaltaisena muutaman lähipäivän aikana. Lämpötila laskenee osittain; Kinneretin pinta pysyy vakiona.
2. ISRAELIN vankilassa 5 vuoden elinkautistaan + 40 vuotta kärsivä Fatahin Länsirannan terroritoimen entinen komentaja Marwan Barghouti sanoo Jasser Arafatin kuoleman 10-vuoden kunniaksi julkisuuteen salakuljetetussa lausunnossaan, että lyhyin tie vapauteen kulkee kiväärin piipun kautta. ”Palestiinalaisten tulee pidättäytyä kaiken kattavaan vastarintaan ja kivääreihinsä ja lopettaa välittömästi kaiken turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa”, hän julistaa väljästi siteeratussa sotaisessa lausunnossaan.
JP:n artikkelin mukaan Barghoutin lausunto on osa kärkevää sanallista miekkailua Israelin ja PA:n johtajien välillä. Abbasin johtama PA:n arabirintama syyttää Israelin viimeaikaisia toimia väkivallan kiihtymiseksi nykyiselle tasolleen. Todisteiksi hän vyöryttää esiin IDF:n surmaamat ja haavoittamat palestiinalaiset etenkin Temppelivuoren ja arabilähiöitten alueilla esittäen varoituksen, että ne tulevat johtamaan alueen paikalliseen uskonsotaan.
Abbas varoittaa, että Israelin johtajat tekevät vaarallisen virheen kuvitellessaan, että he voivat kääntää historiaa taaksepäin muodostaakseen tosiasioita maassa jakamalla Al-Aksan ajassa ja ajanlaskussa kuten he tekivät Ibrahim moskeijassa (Patriarkkain mausoleumissa) Hebronissa. ”Muslimit ja kristityt eivät koskaan tule hyväksymään väitettä, että Jerusalem kuuluu Israeliin. Jerusalem tulee olemaan vain Palestiinan valtion pääkaupunki. Me tulemme säilyttämään ja suojelemaan sen pyhiä paikkoja”. Ramallahissa tiistaina julkistamassaan lausunnossa Abbas toistaa väitteensä, että ”setlerit ja ääriainekset saastuttavat meidän pyhät paikkamme, minkä me tulemme estämään”.
PÄÄMINISTERI Netanyahu toisti usein aiemmin esittämänsä vakuutuksen, ettei Jerusalemin Temppelivuoren, josta arabit käyttävät nimitystä Al-Aksa ja Haram al-Sharif, nykyistä tasapainotilaa tulla muuttamaan siitä, millaiseksi se muotoiltiin 1967 kuuden päivän sodan jälkeen solmitussa sopimuksessa, jolla Israel säilyttää Temppelivuoren omistusoikeuden, mutta antaa islamin säätiön, wakf, jatkaa päivärutiinin hoitoa siellä. Vakiintuneen käytännön mukaan muslimit voivat vapaasti harjoittaa uskontonsa vaatimia rituaalejaan Vuorella, mutta muihin uskontokuntiin kuuluvilla ei ole oikeutta siihen eikä rukouksiin siellä. Vain Länsimuurin edustalla juutalaiset ja muut voivat rukoilla vapaasti, kuitenkin välttäen tarpeettoman näyttäviä tai kuuluvia muotoja. Esim. Sofarin soitto on kielletty muurilla, koska ”sen ääni voisi häiritä oikeauskoisen muslimin rauhaa”, mutta moskeijoitten kovaääniset pauhaavat täysillä viisi kertaa päivässä kutsuen oikeauskoisia rukouksiin, mitä juutalaiset ja muut asukkaat protestoivat korkeimpaan oikeuteen saakka – yleensä ilman tulosta.
Netanyahu syyttää Abbasia valehtelemisesta ja kiihotuksesta väkivaltaan. Jordanian kuningas Abdullah II puuttui henkilökohtaisesti Jerusalemin tilanteeseen varoittaen Israelia muuttamasta käytäntöä. Wakf-säätiön johto toimii Ammanissa. Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi lausunnossaan, että 10 vuotta Jasser Arafatin kuoleman jälkeen näemme, ettei ole mitään eroa Arafatin ja Abu Mazenin välillä. ”Molemmat heistä vihaavat juutalaisia, uskovat terrorismiin ja tukevat sitä. Ainoa ero on vain siinä, että Abbas on vaarallisempi kuin Arafat, koska hän osaa maskeerata todelliset kasvonsa”. Liberman toteaa, ettei Barghouti peittele tarkoitustaan kirjeessään kehottaessaan turvautumaan väkivaltaan ja lopettamaan kaiken turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, koska ”se vahvistaa miehitystä ja vahingoittaa PA:n arabikansan kansallisia intressejä”. Barghouti totesi kirjeessään, että Arafat, Hamasin ja Islamic Jihadin taistelijat kuolivat kivääri kädessään. (JP 12.11, KA Toameh T Lazaroff)
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi tiistaina lehdistötilaisuudessa, ettei PA:n puheenjohtaja Abbas ole oikea henkilö yhteistyöhön ääriainesten väkivallan hillitsemiseksi. Hän totesi Abbasin kiihdyttävän liekkejä ja levittävän valheita sen sijaan, että vastustaisi terroria. Hän torjui Abbasin väitteet suunnitelmista muuttaa Temppelivuoren tasapainotilaa. Hän vakuutti, että Israel tulee taltuttamaan terrorismin, kuten se on tehnyt aiemminkin. Hän lisäsi informoineensa hallitustaan väkivallasta ja sopineensa sen kanssa vastatoimista.
Netanyahu vihjaisi mahdollisuuteen tuhota terroriin osallistuneiden kodit, kuten se on tehnyt aiemminkin, sekä vakuutti, että hallitus tulee kohtelemaan teräsnyrkein juutalaisia siviilejä, sotilaita ja poliiseja kivin ja palopommein kivittäviä henkilöitä. Hän kehotti Israelin arabikansalaisia vastustamaan PA:n propagandaa antautuakseen väkivaltaan muistuttaen, että he ovat Israelin laillisia kansalaisia laillisin oikeuksin, mutta myös velvollisuuksin totella maan lakeja ja määräyksiä.  Hän ei kertonut, mihin vastatoimiin Israel aikoo turvautua puolustautuakseen Abbasin aloittamaan Israelin vastaiseen kampanjaan YK:n alaisissa järjestöissä välttääkseen suorat neuvottelut Israelin kanssa, sekä israelilaisia yksityisiä ja armeijaa vastaan tekemänsä syytökset sota- ja muista rikoksista.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Abbas-not-a-partner-in-the-effort-to-curb-extremists-381508
4. PA/PLO:n YK:n lähettiläs Riyad Mansour sanoi Ansharq al-Awsat toimittajalle tiistaina, että PA/PLO on toimittanut YK:n pääsihteerille dokumentin, jossa se pyytää YK:n turvallisuus-neuvostoa päättämään päivämäärän, johon mennessä Israelin tulee vetää joukkonsa ja kansalaisensa Juudean ja Samarian alueilta miehityksensä lopettamiseksi. Dokumentissa esitetään päivämääräksi ennen marraskuuta 2016. Hän vakuutti, että esitys tullaan jättämään YK:n turvallisuusneuvostolle, vaikka USA ilmoittaisikin turvautuvansa veto-oikeuteensa estääkseen päätöksen syntymisen. Mansour sanoi PA:n neuvotelleen useiden EU-maiden kanssa saadakseen mahdollisimman monta niistä tukemaan esitystä. Hän uskoo, että EU-maat pystyvät vaikuttamaan USA:n päätökseen veto-oikeuden käyttämisestä. Hän lisäsi, että jos tämä ei tuota tulosta, PA/PLO kääntyy Haagin kansainvälisen oikeuden ICC puoleen syyttääkseen Israelin yksityishenkilöitä sotarikoksista. Abbas varoitti äskettäin suhteitten katkaisemisella Israelin kanssa, millä hän tarkoittanee PA:n hajottamista luovuttaakseen koko PA:n konkurssipesän Israelin valtion hartioille. Fatah-johtaja Nabil Shaath sanoi, että PA/PLO aloittaa poliittisen sodan Israelia vastaan. YK:n alaisen UNHCR:n edustaja toteaa, ettei PA/PLO:n uhkaus viedä asia ICC:n harkintaan tule onnistumaan, koska PA/PLO:ta on syytetty paljon Israelia pahemmista ihmisoikeuksien rikkomuksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187351#.VGMG2UNsO-o
5. UUTISOTSIKOITA
·        USA:N ULKOMINISTERI John Kerry matkustaa 2-päivän vierailulle Jordaniaan, jossa hän keskustelee jännityksen kohoamisesta Israelin ja PA:n välillä koskien Jerusalemin ja Temppelivuoren kysymystä. Sekä Jordania että viimeksi Turkki ovat varoittaneet nykyisen tilanteen muuttamisesta. Jordanian ulkoministeri Abdullah Nsur sanoi, että Israelin toimet Vuorella osoittavat niiden perustuvan hallituksen päätökseen muuttaa tilannetta vihjaten, että 1994 solmittu rauhansopimus maiden välillä on vaarassa. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu puolestaan totesi, ettei mikään estä Turkkia puolustamasta Al-Aksa moskeijaa varoittaen, että Israel voi joutua hyökkäyksen kohteeksi harkitsemattomien toimiensa vuoksi Temppelivuorella. ”Siksi pyydän taas kerran Israelin julmia johtajia lopettamaan hyökkäyksenä Al-Aksaa vastaan. Vaikka koko maailma olisi vaiti, Turkin hallitus ei voi pysyä sivustakatsojana. Vastustamme ehdottomasti Israelin sotilaita saastuttamasta moskeijaa, joka kuuluu meille”, Davotoglu totesi. Abbas puhuu avoimesti uskonnollisen sodan alkamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187358#.VGMRSUNsO-o
·        Ramallahin lähellä sijaitsevassa Al-Mughayir kylän moskeijassa syttyi tulipalo viime yönä. PA:n arabit syyttävät palon syttymisestä moskeijan 1.kerroksessa ”setlereitä, kuten AFP raportoi. Kylän toinen moskeija sytytettiin tuleen 2012. Palo tuhosi alimman kerroksen ja siellä olleen pyhien kirjojen kirjaston. Israelin poliisi ja tutkimustiimi eivät päässeet kylään siellä puhjenneiden mielenosoitusten vuoksi. Vanhaan Shefariam synagogaan heitetty palopommi Samariassa vahingoitti sen sisustusta, mutta henkilövahinkoja se ei aiheuttanut.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187360#.VGMVNENsO-o
·        Iranilainen rauhanpalkinnon 2003 saanut Shirin Ebadi sanoi tiistaina, että ihmis-oikeuksien loukkausten kannalta nykyinen presidentti Hassan Rouhani on pahempi kuin hänen edeltäjänsä Mahmoud Ahmadinejad. Hän totesi AP:n toimittajalle, että YK:n yleiskokouksen tulee vahvistaa päätöslauselma, jossa kritisoidaan Iranin ihmisoikeusrikoksia. Hän totesi, että joissain kysymyksissä Rouhani on pahempi kuin edeltäjänsä, mutta totesi samalla, kovan linjan kannattajat sitovat hänen kätensä. ”Sen vuoksi monet journalistit, tunnetut feministit ja opiskelijat sekä monet eri mieltä olevat kansalaiset viruvat nyt vankiloissa” hän selitti. Iranissa teloitetaan km. 3 ihmistä päivässä. YK:n raportin mukaan Iran teloitti viime vuoden kesäkuusta lähtien 852 ihmistä. heissä on narkisteja, murhaajia, raiskaajia, varkaita, avionrikkojia ja vakoilijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187355#.VGMXj0NsO-o
·        Lähes 50 % Israelin juutalaisista haluaa rukousoikeutta Temppelivuorella, mutta 56 % katsoo, että rajoitukset ovat oikeutettuja yleisen rauhan säilyttämiseksi. 47 % kannattaa haredi-rabbien enemmistön kieltoa nousta Vuorelle; 26 % vastustaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187345#.VGMbHkNsO-o
·        Jerusalemin poliisi pidätti 17.5 vuotiaan arabinuoren Jerusalemin vanhassa kaupungissa havaittuaan, että hänellä oli mukanaan veitsi. Hän uhkaili poliiseja kuulustelujen aikana luvaten, että ISIS ja Hamas tulevat hoitelemaan heidät. Aiemmin palopommi heitettiin autoon, joka ajoi Heprealaisen Yliopistolta Scopusvuoren alueelle, kukaan ei loukkaantunut. Poliisi etsii syyllisiä. Uuden lain mukaan kivittäjä voi saada jopa 20 vuoden rangaistuksen, ja vahingot peritään nuorten vanhemmilta. Heprealaisella Yliopistolla puhkesi aiemmin mielenosoituksia opiskelijoitten välillä arabiopiskelijoitten vaatiessa Palestiinan vapauttamista ja raivokkaaseen vihaan Israelin poliiseja ja turvallisuusjoukkoja vastaan. Kansallismieliset vastasivat omilla vaatimuksillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187347#.VGMciUNsO-o
·        Öljyn hinnan alennusten seurauksena – joka voi olla Saudi Arabian aiheuttama vasta-toimi Venäjän antamalle tuelle Syyrian nykyhallitukselle ja sen liittolaiselle Iranille – Venäjän raakaöljystä saamien tulojen vajaukset aiheuttavat ongelmia Venäjän taloudelle. Tämä puolestaan voi pakottaa Venäjän solmimaan taloussuhteita maiden kanssa, jotka eivät suhtaudu myötämielisesti Israelia kohtaan, kuten asiantuntijat varoittavat. Venäjän hallituksen budjetti perustui öljyn 100 USD tynnyrihintaan, mutta nyt sen pudottua 77 USD:in tynnyriltä, tämä aiheuttaa syviä ongelmia hallitukselle, toteaa Sergei Gunev, joka toimi aiemmin Venäjän hallituksen neuvon-antajana. Kriisi voi aiheuttaa Venäjän syöksymisen taloudelliseen taantumukseen. Venäjä neuvottelee Iranin kanssa kahden 1000 megawatin atomivoimalan rakentamisesta Iraniin toiminnassa olevan Busherin atomivoimalan lisäksi. Toisaalta raportit kertovat, että saudien öljyvarat ovat hupenemassa. Saudien nouseminen Venäjää vastaan on vaarallista, Venäjä on aiemminkin uhannut heitä ohjusiskuilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187346#.VGMfpUNsO-o
·        Gush Etzionissa terroristin surmaaman 26-vuotiaan sosiaaliaktivistin Dalia Lemkosin isä vakuuttaa, etteivät terroristit lannista heitä. Arabiterroristi ajoi maanantaina ensin tytön yli autollaan ja sen jälkeen hyökkäsi hänen kimppuunsa puukottaen häntä kuolettavasti sekä haavoittaen paria muuta Alon Shvut juutalaiskylän lähellä. Paikalle tullut vartija sai hänet keskeyttämään murhaavan raivonsa ampuen hänet kuoliaaksi. Terroristi oli ollut 2000 -2005 välisenä aikana Israelin vankilassa tuomittuna palopommien heittämisestä. Hänen serkkunsa Musa Abu Salmin vapautettiin Gilad Shalit sopimuksen yhteydessä. Dalia Lemkos oli haavoittunut v. 2006 terrorihyökkäyksessä samalla alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187318#.VGMnGUNsO-o
·        Maanantaina Tel Avivissa terroristi iski puukollaan IDF:n sotilasta Almog Shilonia useita kertoja eri puolille ruumista. Hän menehtyi haavoihinsa. Terroristi saatiin kiinni, hän on kotoisin Nablusista, tullut laittomasti Israeliin. Almogin kaksois-veli valittaa veljensä ja kihlattu tulevan miehensä menetystä terroristin käsissä. http://www.timesofisrael.com/i-have-half-a-broken-heart-says-twin-brother-of-slain-soldier-at-funeral/
Seuraava raportti julkaistaan perjantaina.


Sunday, November 09, 2014

SUNNUNTAI 09.11.14


SUNNUNTAI 09.11.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi suhteellisen lämpöisen tuntuisena aamuvarhaisella käydessäni turhaan katsomassa, joka lehti olisi tullut. Ehkä tämä lämmin tuulahdus johtui siitä, ettei tuuli ollut vielä herännyt, se on ollut epämukavan kova viime päivinä. Taivas oli kuitenkin pilvetön – kuten ennusteet lupaavatkin, joten päivälämpötila lienee siedettävä.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 – 23: Tiberias 19 -30; Suolameri 22 -32; Eilat 21 -33 +C-astetta. Taivas on pilvetön tänään ja huomenna lämpötilan hieman noustessa, mutta pilvisyys lisääntyy tiistaista alkaen päivälämpötilan laskiessa myös.
Tänä viikonpäivänä 1921 Italian diktaattori Benito Mussolini muodosti Kansallisen Fasisti-puolueen. – v. 1938 juutalainen vastarintataistelija Hetschel Grynzpan teloitti Natsi-Saksan diplomaatin Ernst von Rathin Pariisissa, mitä natsit käyttivät verukkeena aloittaakseen hyökkäykset juutalaisia ja heidän omistamiaan liikeyrityksiä vastaan, eli ns. kristalliyön. – Berliinin muuri kaatui v. 1989 tänä viikonpäivänä, tai oikeastaan sen tuhoaminen aloitettiin tuona viikonpäivänä ihmisten hyökätessä muuria vastaan moukareilla ja vasaroilla Itä-Saksan vedettyä muuria vartioivat sotilaansa kauemmas.
2. POLIISI ampui perjantaina Israelin arabin kuoliaaksi Kfar Kannassa, ”Galilean Kaanassa”, olosuhteissa jotka ovat vielä poliisin tutkimusten alaisia. Arabit kuitenkin julistivat yleislakon vastalauseeksi arabin epäinhimillisestä surmaamisesta – kuten surmatun miehen isä sanoo. Tilanne alkoi perjantai-iltana siitä, että 22-vuotias arabi Kheir Hamdan käyttäytyi uhkaavasti poliisiautoa vastaan, minkä johdosta poliisi ampui häntä kohti kyynelkaasua. Miehen isä Rauf Hamdan kertoi median edustajille hakeneensa poikansa kotiin, mutta tämä meni hänen tietämättään uudelleen kadulle uhaten poliisiautoa puukollaan. Videonauhan mukaan poliisit tulivat ulos autosta ja yksi heistä ampui arabimiehen kuoliaaksi.
Miehen isä Rauf Hamdan syyttää poliisia poikansa ”tarpeettomasta ja epäinhimillisestä surmaamisesta sen sijaan, että he olisivat ampuneet häntä jalkoihin tai uudelleen kyynelkaasukranaatilla”. Kheir Hamdan haudattiin sunnuntaina, minkä jälkeen Kafr Kannan tuhannet arabiasukkaat aloittivat mielenosoituksen poliisin toimia vastaan vaatien sisäministeri Yitzhak Aharonovichin ja surmaan syyllistyneitten poliisien eroa.
Poliisikomentaja Yohanan Danino päätti nostaa poliisin kansallisen hälytysvalmiuden toiseksi korkeimpaan kategoriaan Kafr Kannan mielenosoitusten johdosta, jotka voivat laajeta tilanteen ollessa jännittynyt erityisesti Jerusalemin alueella ja Temppelivuorella. Danoni sanoo tukevansa alaistensa toimia todeten: ”Poliisihallinto käskyvaltani alaisuudessa antaa täydellisen tukensa sotilaille, upseereille ja vapaaehtoisille poliisivoimissa”. Sisäministeri kehotti kansalaisia rauhoittumaan odottaessaan poliisitutkimusten valmistumista. http://www.timesofisrael.com/after-killing-israels-arab-sector-set-to-strike/
3.  Tuhansittain Kfar Kannan asukkaita marssi lauantaina iltapäivällä kaupungin pääkatua pitkin osoittaakseen mieltään poliisin tarpeetonta väkivaltaa vastaan. Kaupungin pormestari Majhad Awadeh kutsui poliisin toimia ”kylmäveriseksi murhaksi”.
Mielenosoittajat marssivat pitkin kaupungin pääkatua kantaen käsissään surmatun Kheir Hamdanin kuvia ja tekstejä: ”Hänen ainoa rikoksensa oli se, että hän oli arabi”, ja ”Sionistit jättäkää meidät rauhaan”. He vaativat ampumiseen syyllistyneitä poliisiupseereita sekä sisäministeri Yitzhak Aharonovichin eroa. Mielenosoitukseen osallistui arabikansanedustaja Mohammed Barakeh sekä useita entisiä arabikansanedustajia.
Arabijärjestöjen kattojärjestö julisti sunnuntaiksi yleislakon Israelissa surman seurauksena. Kansanedustaja Ahmed Tibi kertoi medialle Kafr Kannasta, ettei tuollaista surmaamista olisi voinut tapahtua juutalaiskaupungissa. Hän kutsui sitä teloitukseksi. Satoja arabinuorukaisia kokoontui kaupunkiin johtavan tien alkuun polttaen autonrenkaita ja kivittäen poliiseja kivin ja molotovin koktaileilla (palopommeilla). Haavoittuneista ei ole raportoitu, mutta poliisi pidätti neljä nuorukaista epäiltyinä yleisen rauhan rikkomisesta.
Poliisin alustavan raportin mukaan he menivät Kheir Hamdanin kotiin pidättääkseen hänet kivittämiseen osallistumisesta, mutta koska hän vastusti pidätystä, he haavoittivat häntä ampuen lopulta kuolettavasti, kun yritti uudelleen hyökätä poliisin kimppuun. Julkistetussa videonauhassa Kheir Hamdan nähdään hakkaamassa poliisiauton ikkunoita, minkä jälkeen poliisi tulee ulos autostaan ja ampuu häntä rintaan. Poliisit vetivät hänet autoonsa vieden hänet sairaalaan, jossa hän kuoli haavoihinsa. Ahmed Tibi kutsuu tapausta mafia-tyyppiseksi teloitukseksi. Arabit ovat nyt sotajalalla vannoen, ettei asian tutkimista jätetä kesken. http://www.timesofisrael.com/riots-marches-in-kafr-kanna-after-cold-blooded-killing-by-cops/
4. ISRAELISSA odotettiin, että EU:n nimittämä uusi ulkopoliittinen johtaja, italialaissyntyinen Federica Mogherini. osoittautuisi tasapuolisemmaksi Israelin ja arabien välisessä konfliktissa ja osoittaisi ymmärtävänä alueen erityistarpeet ja toiveet, mutta hänen Israelin 3-päiväisen vierailunsa aikana antamansa lausunnot osoittavat toiveet turhiksi. Hänen lausuntonsa seuraavat EU:n aiempia luutuneita käsityksiä ja osoittavat tarvetta luennoida isännilleen, mikä on heille parasta, ja jos sana ei mene perille hyvällä, kuten hän vihjaili, EU liittyy niihin maihin, jotka pakkosyöttävät oman näkemyksensä Israelille pakotteiden muodossa.
”Me tarvitsemme Palestiinan valtion – tämä on lopullinen päämäärä, ja tämä on kaikkien EU-maiden asenne”, hän selitti vieraillessaan Gazassa. Hän selitti edelleen, ettei Gazan kaista – kuten ei muukaan maailma – kestä kolmatta Gazan sotaa.  ”Emme voi vain istua ja odottaa, koska odotuksemme voi vaatia 40 vuotta. Meidän tulee toimia nyt”, hän julisti Gazassa. Mogherini tapasi Gazassa arabijohtajia, mutta ei Abbasia, joka ei uskalla mennä sinne. Hän vieraili myös UNHCR:n koulussa, jonne oli koottu kotinsa menettäneitä Gazan arabeja. http://www.jpost.com/Middle-East/New-EU-chief-Europe-wants-Palestinian-state-as-world-cannot-afford-another-Gaza-war-381164
Tavatessaan pääministeri Benyamin Netanyahun EU:n ulkopolitiikan uusi johtaja ilmaisi kärsimättömyytensä, ettei mitään ole tapahtunut, vaikka jo elokuussa Kairossa sovittiin tulitauosta Hamasin kanssa. Hän selitti, että lukkiutuneet neuvottelut tulevat johtamaan väkivaltaan, ja siksi neuvottelujen aloittamisella uudelleen Israelin ja PA:n välillä on kiire. Hän ei ilmeisesti ole tietoinen, että edellisten neuvottelujen jälkeen väkivalta on noussut aina uusiin lukemiin. Jerusalemin pormestari Nir Barkat paljastaa, että rekisteröidyt väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet 200:sta kuukaudessa viiteentuhanteen.
Jättäen kaiken tämän huomiotta EU:n ulkopolitiikan valvoja Mogherini katsoo, että Jerusalemin uusien asuntojen rakentaminen muodostaa ongelman rauhalle. Netanyahu yritti selittää, ettei Jerusalem ole ”setlementti” ja lähiöt, joihin asuntoja rakennetaan, ovat pääkaupungin kuntarajojen sisällä ja tulevat aina jäämään Israeliin kaikissa sopimus-malleissa. ”Uudet setlementit muodostavat ongelman, kuten me näemme sen, mutta näemme myös, että poliittista tahtoa esiintyy neuvottelujen aloittamiseksi ja että ne myös tulevat saamaan aikaan tuloksia”, hän pontifioi. Uusia setlementtejä ei ole muodostettu moneen vuoteen, joten jää ihmettelemään, mistä ”sylttytehtaasta” tieto on peräisin, ellei siinä kuvastu Abbasin propagandan vaikutus, joka perustuu valheisiin. Hän viittasi, että EU antaa etusijan Lähi-Idän ongelmien ratkaisuille, joista tämä on yksi ja kiireisin. EU on tarjonnut Israelille ja PA:lle porkkanaa hedelmällisen yhteistyön merkeissä, jos rauhan-neuvottelut onnistuvat, mutta tukee salaisesti BDS-liikettä Israelin syrjimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187173#.VF8SdENsO-o
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin poliisi nosti maanlaajuista valmiustilaa terroriuhkan vuoksi. Poliisikomentaja Yohanan Danoni piti lauantaina turvallisuuspoliittisen hätäkokouksen Kafr Kannassa tapahtuneen välikohtauksen vuoksi, jossa poliisi surmasi 22-vuotiaan Israelin arabin. Hälytysvalmiuden nostaminen Gimmel-tasolle tarkoittaa, että poliisi tulee vahvistamaan asemiaan useissa kohteissa, joissa väkivaltaisuuksia voi syntyä. Kafr Kannassa marssi 5000 Israelin arabia poliisin toimia vastaan vaatien tekoon syyllistyneitä poliiseja ja poliisikomentajaa eroamaan. Väkivaltaisia mellakoita syntyi Kafr Kannan lisäksi lauantaina Galileassa, Samariassa ja Jerusalemissa, joissa 11 ihmistä haavoittui. Tunti Kafr Kannan mielenosoituksen jälkeen metsäpaloja syttyi Akadassa ja Mei Amissa lähellä Umm el-Fahmia. Ne sytytettiin luultavasti tahallaan.

Kaksi ihmistä haavoittui lievästi heidän bussinsa jouduttua kivisateeseen Iron alueella Wadi Arassa Israelin pohjoisosassa tiellä no 65. Kaksi matkustajaa haavoittui heidän bussinsa iskeydyttyä suojareunaa vastaan kuljettajan menetettyä bussinsa hallinaan arabien kivitettyä sitä suurilla kivilohkareilla lähellä Barkania tiellä no 5. Väkivaltaisia mielenosoituksia syntyi Jerusalemin Abu Tor-lähiössä, ja kevyen rautatien vaunuja kivitettiin Beit Haninassa. Shuafatissa poliisi pidätti kaksi kivittäjää, jotka uuden lain mukaan voivat saada vankeustuomioita aina 20 vuoteen saakka ja heidän vanhempansa sakkoja ja korvausmaksuja hävitetystä omaisuudesta. Pääministeri harkitsee kansalaisuuden poistamista niiltä, jotka vaativat Israelin tuhoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187203#.VF8gA0NsO-o
·        EU:n virkailija kertoi Wall Street Journalin toimittajalle, että monet USA:n tärkeimmistä liittolaisista harkitsevat seuraavansa Ruotsin ja Englannin esimerkkiä ja tunnustaa olemattoman Palestiinan valtion, jolla ei ole rajoja, ei pääkaupunkia eikä virkailijoita tai instituutteja, jotka ovat edellytyksinä järjestäytyneelle valtiolle. PA:n päämääränä on saada valtionsa ilman sopimusta Israelin kanssa, mikä antaisi sille mahdollisuuden kansainvälisillä areenoilla vaatia Israelia vetäytymään 1949 aselepo-linjoille tai jopa ennen sitä YK:n 1947 määrittelemille alueille. PA:n päämääränä on saada Israelin sisäpoliittinen tilanne sekasortoiseen tilaan, mikä antaisi arabeille tilaisuuden armoniskun antamiseksi juutalaisvaltiolle. Tämä näyttää tapahtuvan EU:n ja YK:n suosiollisella avustuksella. Tässä toteutunee Ilmestyskirjassa mainittu tilanne, jossa 10 EU-valtiota liittyvät pedon (Islamin) valtioon. (Ilm. 17:15 -18)
·        550 000 israelilaista asuu Juudeassa ja Samariassa, joita pidetään ”kiistanalaisina”, vaikka ne eivät kansainvälisen oikeuden mukaan sitä ole. Jostain kumman syystä Israelin pääministeri ei ole halunnut ”nostaa kissaa pöydälle” selvittääkseen lopullisesti noiden alueiden omistusoikeuden, vaikka hänellä on Edmond Levinin komitean suorittama tutkimus, jossa asia selvitetään kansainvälisen oikeuden mukaan. Siinä todetaan selkeästi, että alueet Jordan joen ja Välimeren välisellä alueella kuuluvat juutalaisten kansallisen kodin alueeseen, ja että sen mukaisesti Israel voi täysin laillisesti rakentaa sinne laatimiensa suunnitelmien puitteissa.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4589371,00.html
·        Iranin ylin kaitsija A li Khamenei latasi taas kerran täyslaidallisen Israelia vastaan twiitatessaan sivullaan: ”Tämä barbaarimainen, sudenomainen, murhanhimoinen Israelin hallitus, joka ei kaihda mitään keinoja rikoksissaan, ei ole parannettavissa, vaan se tulee tuhota kokonaan”. (HandsOffAlAksa) Toisessa julkaisussaan hän syytti, että Israel myrkytti Jasser Arafatin. Hän totesi, että ainoa tapa vastustaa Israelin barbaarisia toimia Länsirannalla on aseistaa sen arabimuslimit. ”He tuhoavat koteja ja maatiloja Länsirannalla, häpäisevät ihmisiä, katkaisevat heidän sähkönsä ja veden saannin, surmaavat heidän lapsensa ja nuorukaisensa”. Vapaa Palestiina. Khamenei ei ilmeisesti halua tietää, että Israel toimittaa sähköä Juudean ja Samarian sekä Gazan alueen arabeille, mistä PA on velkaa Israelille useita miljardeja NIS. Wall Street Journalin mukaan Obama lähetti kirjeen Khameneille tarjoten yhteistyötä Islamin valtiota vastaan käytävässä sodassa tarjoten helpotuksia P5+1 neuvotteluissa Iranin ydinsuunnitelmasopimuksen hyväksymiseksi. Kerry ja Ashton neuvottelevat Iranin ulkoministerin Zarifin kanssa runnoakseen sopimuksen ennen 24.11. 2014 määräpäivää. http://www.jpost.com/Middle-East/Khamenei-on-Twitter-No-cure-for-barbaric-Israeli-regime-but-to-be-annihilated-381215
Seuraava raportti julkaistaan keskiviikkona.