Posts

Showing posts from May 29, 2011
PERJANTAI 03.06.11

1.”ISRAEL valmistautuu hyökkäyksiin rajojaan vastaan päättäväisesti mutta hillitysti”,
vakuuttaa pääministeri Benyamin Netanyahu massiivisten ”naksa” marssien uhatessa maata tänään, sunnuntaina ja tiistaina. Arabit protestoivat silloin häviötään Israelin armeijalle 44 vuotta sitten, jonka seurauksena arabit menettivät Juudean ja Samarian, Golanin ylängön ja Gazan kaistan hallinnan sekä ennen kaikkea Jerusalemin itäosat ja Temppelivuoren sodassa, jonka ne itse aloittivat, ja jonka tarkoituksena oli Israelin täydellinen tuhoaminen, maan jakaminen voittajamaitten kesken ja juutalaisen kansan massamurha. Kuten historiaa tuntevat tietävät, arabimaat suostuivat rauhaan IDF:n uhatessa Egyptin ja Syyrian pääkaupunkien miehittämisellä ja ulkomaitten, varsinkin NL:n uhatessa hyökätä Israeliin.
Vähemmän tunnettu historia kertoo, että NL oli laatinut suunnitelman kommandoiskun Dimonan ydinlaitosta vastaan ja operaation suorittamista varten iskujoukkoja oli valmiina Välimerell…
TORSTAI 02.06.11

PERINTEINEN Jerusalem-päivän marssi, joka muuttuneista olosuhteista johtuen
siirrettiin kaupungin keskustasta enemmän kaupungin itäosiin ja johon osallistui 40 000 ihmistä, sujui lopulta varsin onnellisesti. Poliisi kuitenkin sanoo, että pidätettyjen määrä, 24 - joista suurin osa juutalaisia – oli tarpeettoman suuri. Lisäksi kolme henkilöä haavoittui kivistä, joita marssijoiden päälle heitettiin varsinkin Damaskos-portin ja Hanevi´im kadun tienoilla. Osa kulkueisiin osallistuneista marssi Sheikh Jarran lähiöön, joka on arabien asuttama. Siellä ei kuitenkaan tapahtunut pahoja yhteenottoja.
Poliisi oli hyvin varautunut lippumarsseihin ja asettanut tarvittavan poliisijoukon varmistamaan marssijoiden turvallisuuden. Poliisijoukoissa oli asepukuisen poliisin lisäksi valeasuisia ja ratsupoliiseja.

JOTKUT ovat kritisoineet, miksi marssit piti viedä Jerusalemin itäosiin, koska tiedettiin alun pitäen, että juutalaisten tanssit ja laulu isänmaallisine sisältöineen provosoiva…
KESKIVIIKKO 01.06.11

1. Jerusalem-päivän juhlallisuudet alkoivat eilen illalla ja jatkuvat tänään. Juutalainen päivä alkaa aina illalla auringonlaskun aikaan ja loppuu seuraavana päivänä auringon laskiessa. Pääjuhla pidettiin eilen Jerusalemin Mercaz HaRav (Kook) yeshivassa Jerusalemissa. Tähän yeshivaan terroristi pääsi automaattiaseensa kanssa muutamia kuukausia sitten murhaten useita rukoustilaisuuteen kokoontuneita oppilaita.

Eilen illalla pidetyn tilaisuuden ”arvokkain” vieras oli pääministeri Benyahin Netanyahu, joka muisteli viimeistä Washingtonin matkaansa kiittäen rukouksista, joiden siunaavan vaikutuksen hän sanoi tunteneensa vierailunsa aikana. Netanyahun astuessa sisään Beit Medrashiin oppilaat lauloivat Mooseksen siunauksen Benyaminin heimolle: ”Ja hän sanoi: Herran rakastettuna hän asuu Hänen turvissaan, Herra suojelee häntä aina ja asuu Hänen kukkuloittensa välissä”. Englantilainen käännös:” And of Benyamin he said: The beloved of the Lord shall dwell safely by Him, a…
TIISTAI 31.05.11

1. ARABIT suunnittelevat suuria mielenosoituksia, suurempia kuin edelliset, Israelin itsenäisyyspäivänä 15.06., nakba-päivän kunniaksi järjestetyt. Facebookin kautta järjestetty kampanja, nimeltään ”Aikalaskenta kolmanteen intifadaan” ja websivu nimeltään ”Kolmas intifada”, ovat keränneet satoja tuhansia innostuneita vastaajia.

Mielenosoituksia järjestetään marsseineen Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa Israelin rajoille sekä mielenosoitustilaisuuksia Jerusalemissa ja muualla Juudeassa ja Samariassa.
Marsseja on tarkoitus järjestää kolmena kesäkuun alkupäivänä: kolmantena, viidentenä ja seitsemäntenä. Kunakin päivänä muistetaan kuuden päivän sodan tapahtumia siten, että sodan alkupäivää muistetaan perjantaina, 03.06., seuraavana Jerusalemin vapautuksen muistopäivää ja seitsemäntenä kuuden päivän sodan muistopäivää.

Mielenosoituksille on annettu nimi ”naksa”, joka tarkoittaa takaiskua (myös akanvirta). Jo tilaisuuksille annettu nimi viittaa siihen, että kuuden pä…
MAANANTAI 30.05.11

1. ISRAELIN johto näyttää olevan epätietoinen USA:n presidentin todellisista aikeista ja siitä, ovatko hänen päätöksensä ja taktiikkansa, joita hän esitteli äskeisissä puheissaan, viisaita ja loppuun saakka harkittuja. Varsinkin Obaman päätös asettaa USA:n tuki 1949 aselepolinjoille perusteina tuleville rajoille Israelin ja Palestiinan välille on herättänyt epäilyjä sen viisaudesta. Valkoisen Talon taholta selitetään, että tällä pyrittiin vaikuttamaan EU-maitten johtajiin, jotta he luopuisivat tuestaan Palestiinan valtion perustamiseksi.
Israelin poliittinen johto arvioi, että olisi ollut järkevämpää saada ensin vakuutus EU-mailta pidättyä julkisesti tukemasta Palestiinan valtion perustamista. Tämä on tietenkin jälkiviisautta, eikä Obaman puhetta saa tekemättömäksi; hänen esityksensä ”1967 rajoista” nähdään nyt maailmalla USA:n kantana, minkä PA:n johto on mielihyvin todennut.

NETANYAHUN Washingtonin matkan vaikutuksia arvioitaessa ensimmäiseksi tulee havainto, et…
SUNNUNTAI 29.05.11

1.ARABILIITON ulkoministerit käsittelivät Mahmoud Abbasin pyynnöstä lauantaina
presidentti Obaman ja pääministeri Netanyahun äskeisiä puheita pyrkien muotoilemaan niiden vaikutuksesta tehtävät mahdolliset muutokset arabien strategiaan.
Ulkoministerit toistivat aiemman kantansa, että he jatkavat Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksen kautta. Liiton julkilausumassa sanotaan, että se tukee PLO:n esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi syyskuussa 1967 sotaa edeltävin linjoin pääkaupunkinaan Jerusalem sekä täyden YK:n jäsenyyden myöntämistä.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi journalisteille, että hän pitää parempana neuvottelu-ratkaisua, mutta jatkaa kuitenkin YK:lle tehdyn esityksen valmisteluja. Tämä loppukaneetti lienee tarkoitettu länsivaltojen johtajille ilman todellisuuspohjaa, sillä hän jatkaa myös omien neuvotteluehtojensa julkistamista, joista hän tietää, ettei Israel voi niitä hyväksyä.
Abbas toisti kantanaan, ettei Netanyahun Washingtoni…