MAANANTAI 30.05.11

1. ISRAELIN johto näyttää olevan epätietoinen USA:n presidentin todellisista aikeista ja siitä, ovatko hänen päätöksensä ja taktiikkansa, joita hän esitteli äskeisissä puheissaan, viisaita ja loppuun saakka harkittuja. Varsinkin Obaman päätös asettaa USA:n tuki 1949 aselepolinjoille perusteina tuleville rajoille Israelin ja Palestiinan välille on herättänyt epäilyjä sen viisaudesta. Valkoisen Talon taholta selitetään, että tällä pyrittiin vaikuttamaan EU-maitten johtajiin, jotta he luopuisivat tuestaan Palestiinan valtion perustamiseksi.
Israelin poliittinen johto arvioi, että olisi ollut järkevämpää saada ensin vakuutus EU-mailta pidättyä julkisesti tukemasta Palestiinan valtion perustamista. Tämä on tietenkin jälkiviisautta, eikä Obaman puhetta saa tekemättömäksi; hänen esityksensä ”1967 rajoista” nähdään nyt maailmalla USA:n kantana, minkä PA:n johto on mielihyvin todennut.

NETANYAHUN Washingtonin matkan vaikutuksia arvioitaessa ensimmäiseksi tulee havainto, että Valkoisen Talon (USA:n presidentin kanslian) ja Israelin hallituksen (pääministeri Netanyahun) välisten yhteyksien hoitamisessa on jotain pahasti pielessä. Kahden läheisen ystävämaan johtajien julkinen erimielisyys keskeisissä kysymyksissä koko maailman TV-katsojien edessä on paitsi huonoa diplomatiaa myös osoituksena elintärkeitten suonien jumiutumisesta, mikä voi johtaa eriasteiseen infarktiin.

JP:n kolumnisti Herb Keinon, joka seurasi Netanyahua Washingtoniin, arvioi kolumnissaan yhdeksi selitykseksi, että Netanyahu todella sai tietää Obaman muuttuneesta kannasta ”Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 rajoilla” vasta noustuaan Washingtonin koneeseen, ja sen seurauksena muutti koko puheensa sisällön. Obaman hallitus puolestaan vakuuttui jostain syystä siitä, ettei Netanyahu tule suostumaan USA:n toivomiin myönnytyksiin, ja katsoi, että se voi aivan hyvin esittää Israelin vetäytymistä 1967 sotaa edeltäville linjoille ja jättää pakolaiskysymys ja Jerusalemin asema epämääräisten tulevien neuvottelujen alaisiksi. Toisin sanoin, tämän ajatussuunnan mukaan Obama omaksui PA:lle myönteisen kannan ellei peräti sen poliittisen aseman rauhanprosessissa joko ideologisista syistä tai voidakseen sen kautta vääntää Netanyahun kättä.

ISRAELIN johto työskentelee nyt Obaman hallituksen kanssa löytääkseen yhteisen ”Salomon tuomion”, jolla Israelin ja PA:n väliset erilaiset näkemykset rauhanprosessista pystytään käärimään yhteiseksi paketiksi, jota voidaan menestyksellisesti markkinoida EU-maille. Netanyahu painottaa USA:n kansan ja sen johdon ”rikkomattomia ystävyyssuhteita” varsinkin näin tärkeässä tilanteessa, jossa ystävyyssuhteet eri maihin ovat hiipumassa.
Netanyahu antaa ymmärtää, että hän oli valmistellut Obaman tapaamista ja Washingtonin puheitaan varten näyttävän paketin myönnytyksistä, joita hän aikoi tarjota PA:lle. Hän kuitenkin jätti ne pois puheistaan saatuaan tietää Obaman puheen sisällöstä. Tätä ei tule lukea siten, etteikö hän edelleen tarjoa suuria myönnytyksiä, sillä hän on toistuvasti todennut osoittavansa avokätisyyttä tulevissa neuvotteluissa, mikä tulisi yllättämään PA:n johdon.

HERB KEINON on myös saanut tietää Peresin ja Abbasin tapaamisesta Lontoossa ja hänen ja Obaman tapaamisesta Washingtonissa ennen Obaman puhetta, kuten Maariv-lehti raportoi, mutta ei spekuloi, mitä vaikutuksia tällä oli Obaman muuttuneeseen kantaan ja hänen puheensa sisältöön. Tietäen presidentti Peresin mieltymyksen salaisen diplomatian käyttöön – usein johtajien selän takana ilman valtuuksia – voi aivan hyvin epäillä, ettei medialle ole kerrottu kaikkea, mistä Peres ja Abbas keskustelivat Lontoossa ja muualla. Presidentti Peres osallistuu Jerusalemin yhdistämisen 44.-vuotisjuhlallisuuksiin keskiviikkona ja lentää sieltä Roomaan juhlimaan Italian yhdistymistä 150 vuotta sitten. Roomassa Peres voi tavata sekä Abbasin että Turkin presidentti Gulin, mutta tapaamisista ei ole ilmoitettu.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222772

2. TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz kertoi journalisteille ennen eilistä hallituksen istuntoa, että PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin alias Abu Mazenin tohtorinväitöskirja holokaustista, jota hän vähättelee ja arvioi murto-osaksi siitä, miten sitä julkisuudessa käsitellään, antaa todellisen kuvan henkilöstä, joka sanoo edustavansa rauhanprosessia.
Steinitz on erityisen tuohtunut Abasin Dohassa arabiliiton kokouksessa lauantaina esittämistä näkemyksistään, ettei tulevan Palestiinan valtion maaperällä sallita yhtään israelilaista siviiliä tai sotilashenkilöä, mitä hän pitää rasistisena. Steinitz ei näe mitään ongelmaa siinä, että juutalaisia asuisi Palestiinan valtiossa kuten arabeja asuu Israelissa.
Abbas selitti myöhemmin, että hän vastasi tällä Netanyahun vaatimuksiin IDF:n valvontaoikeudesta Jordanjoenlaaksossa ja Samarian vuorilla.

Abbas syytti Netanyahua ”ratkaisujen esittämisestä ennen neuvotteluja”: Netanyahu vaatii IDF:n joukkoja Jordanjoenlaaksoon; joitain ”setlementtejä” tulee jäämään Samariaan; Jerusalem on Israelin ikuinen pääkaupunki; ei palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta Israelin alueelle; Palestiinan valtion tulee olla aseeton. Lisäksi Abbas syyttää, että Netanyahu lisäsi yhden lisävaatimuksen: Israelin tunnustaminen juutalaisvaltioksi. ”Me hylkäämme ja olemme hylänneet tämän vaatimuksen. Me tiedämme, mihin tällä pyritään: Hän haluaa horjuttaa Israelin arabien asema Israelissa ja estää pakolaisten paluun,” Abbas sanoi Dohassa.
Abbas painotti arabiliiton kokouksessa, että PA edelleen pitää parempana neuvotteluja Israelin kanssa, mutta että Israelin vaatimukset ja rakennustöiden lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä estävät kaikki neuvotteluyritykset, eivätkä anna hänelle muuta mahdollisuutta kuin alistaa asia YK:n päätettäväksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222771

3. ISRAELIN lakimiehet ja kansainvälisen lain asiantuntijat laativat kirjelmän, jonka he esittivät YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille vaatien, että hän estäisi PLO:n Palestiinan valtion perustamiseksi tekemän esityksen käsittelyn YK:n elimissä syyskuussa. He selittävät, että sellaisen päätöksen tekeminen on vastoin kansainvälistä lakia, YK:n omia päätöslauselmia sekä solmittuja sopimuksia osapuolten kesken.
Kirjelmän allekirjoittajien joukossa on tri Alan Baker, ulkoministeriön aiempi juridinen neuvonantaja ja Israelin lähettiläs Kanadaan; tri Meir Rosenne, ulkoministeriön aiempi neuvonantaja ja lähettiläs USA:han ja osallistui Egyptin kanssa solmitun rauhansopimuksen laadintaan; sekä professorit Talia Einhorn ja Eliav Shochetman ja tusinoittain muita lainopin ja kasainvälisen oikeuden asiantuntijoita.

Kirjelmässä viitataan Kansainliiton (YK:n edeltäjän) neuvoston antamaan julkilausumaan 24.07.1922, joka hyväksyttiin yksimielisesti. Julkilausumassa päätettiin perustaa kansallinen koti juutalaisille ja vahvistaa juutalaisten oikeus asettua asumaan mihin tahansa historiallisen kotimaansa alueella, mukaan lukien Juudea, Samaria ja Jerusalemin itäosa.
USA:n kongressin molemmat kamarit hyväksyivät tämän julkilausuman 30.06.1922.
Kirjelmässä todetaan edelleen, että YK päätti hyväksyä kaikki Kansainliiton neuvoston tekemät päätökset, minkä johdosta Juudean ja Samarian sekä Itä Jerusalemin alueille muuttaneet juutalaiset asuvat siellä kansainvälisten lakien mukaan täysin laillisesti. Näillä alueilla asuu nykyisin arviolta 650 000 juutalaista.
Lainopin asiantuntijat painottavat lisäksi kirjelmässään, etteivät 1949 aselepolinjat ole sitovia tulevia rajoja määriteltäessä, sillä aseleposopimuksessa tähdennetään, ettei noita linjoja voida pitää kansainvälisesti hyväksyttyinä rajoina. He painottavat, että YK:n päätöslauselmat 242 ja 338 toteavat, että osapuolet suostuvat neuvottelujen kautta saamaan rauhan Lähi Itään, tunnustettujen ja turvallisten rajojen sisällä sekä oikeudenmukaista ratkaisua pakolaisongelmaan, sekä juutalaisten että arabien.

KIRJELMÄSSÄ päätellään, että PA:n suunnitelma julistaa Palestiinan valtio itsenäiseksi yksipuolisella päätöksellä rikkoo täydellisesti Oslon sopimusten artikkelia no. 31, jonka Israel ja PA allekirjoittivat 1955, ja jossa nimenomaan tähdennetään, ettei PA tee mitään, mikä voisi muuttaa tilannetta Juudeassa ja Samariassa ennen neuvotteluja, ja että rajat sovitaan kahdenkeskisissä neuvotteluissa. Kirjelmässä todetaan, että PA:n allekirjoittaessa Oslon sopimukset 1955 Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa asui jo satoja tuhansia juutalaisia, joitten aseman PA tunnusti, eikä tilannetta muuteta ilman neuvotteluja.
Lainopin asiantuntijat toteavat kirjelmässään, että vaikka Oslon sopimus allekirjoitettiin Israelin ja PA:n kesken, toimitusta todistaneet USA:n Venäjän, Norjan, Jordanian, Egyptin, EU:n ja YK:n edustajat allekirjoittivat sen myös, eivätkä siten voi ottaa osaa PA:n tekemiin sopimusasiakirjojen rikkomuksiin.
Kirjelmän allekirjoittajat vaativat, että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon estää PA:n tekemien esitysten käsittelyn YK:ssa niiden kansainvälisten lakien, kahdenkeskisten sopimusten ja YK:n omien päätösten vastaisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144591
4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian hallitus on suostunut yhteistyöhön IAEA:n asiantuntijoitten kanssa, jotka haluavat päästä tekemään kenttätutkimuksia epäilyistä – joita IAEA pitää lähes täysin todistettuina – että Syyria rakensi ydinlaitosta, jonka Israelin koneet tuhosivat 2007. Syyria on väittänyt kiven kovaan, että laitos oli sotilaallinen mutta ei ydinlaitos. (JP)
- Kanada varoittaa kansalaisiaan osallistumasta kesäkuun 31. päivä suunnitellun Flotilla II:n purjehdukseen Gazaan. Turkkilaisen järjestön IHH:n kansainvälinen presidentti Hussain Orach totesi TV-kakkosen haastattelussa sunnuntaina, että purjehdus toteutetaan YK:n pääsihteerin kehotuksista huolimatta ja vaikka Rafahin terminaali on avattu Gazasta Egyptiin. Hän sanoi, että 13-14 alusta osallistuu purjehdukseen ja että mukana on 1500 ”vapaaehtoista”. Hän jopa esitti, että Israel saa palkata minkä tahansa kansainvälisen järjestön suorittamaan tarkastukset aluksilla ennen Gazan satamaa. Israelin viime vuoden Flotillan valtausta johtanut kenraalimajuri Giora Eiland totesi, että jos Turkki vastaa alusten lastista ja matkustajista, Israel voisi sallia niiden matkan Gazaan ilman välikohtauksia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222788
- Parisataa juutalaista rukoilijaa meni viime yön aikana Josefin hautakammiolle Sikemiin (Nablusiin). Viitisenkymmentä heistä ”miehitti” hautakammion läheisen ympäristön iskien yhteen Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa. He vaativat, että Israelin tulee ottaa hautakammio lähiympäristöineen valvontaansa, sillä palestiinalaiset tekevät jatkuvaa ilkivaltaa ja häpäisyä siellä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=222799
- Israelin poliisi valmistautuu rajuihin mellakoihin pitkin kesää ja ensimmäiseksi Jerusalem-päivän yhteydessä viikonloppuna ja sen jälkeen, mutta varsinkin syyskuussa, jolloin palestiinalaisten tekemää Palestiinan valtion perustamista puidaan YK:ssa, mikäli esityksen sallitaan edetä suunnitelman mukaan. Poliisi ja armeija hankkii uutta mellakan taltuttamisvälineistöä ja varmaan myös kouluttaa turvallisuusjoukkojaan vastaamaan mihin tahansa rajan loukkauksiin. IDF:n taholta painotetaan, ettei IDF tule enää sallimaan siviilien ryntäystä rajojen yli, vaan ne pysäytetään rauhallisin toimin, mutta viime kädessä asevoimin, jos siihen on tarvetta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=222733, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144588
- Iranin ulkomaisten ongelmien lisäksi maata hajottavat korkeimpien johtajien väliset valtakamppailut. Ylin kaitsija Ali Khamenei on asettanut koko arvovaltansa ja lain hänelle suomat valtuudet saadakseen presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ruotuun. Hänet on asetettu tarkkailun alaiseksi, jota johtaa Khamenei. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=222701
- IDF:n tutkimuksissa Ben Yosef Livnatin ampumistapausta Josefin hautakammion edustalla todettiin, että PA:n poliisit avasivat tulen tarkoituksellisesti kolmen siviiliauton saattuetta vastaan, surmaten yhden ja haavoittaen neljää muuta. Kansanedustaja Michael Ben Ari (NU) kutsuu tätä ”asepukuiseksi terrorismiksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144586
- YK:n apulaispääsihteeri tri Asha Rose Migiro vieraili Israelissa. Hän antoi tunnustusta Israelin avustustyölle monille alueilla ja toivoo parempaa yhteistoimintaa Israelin ja YK:n välillä. Hän esitti toiveen, että YK ottaisi kantaa Israelin turvallisuustarpeisiin ja valitti lukuisia asiattomia Israelin vastaisia julkilausumia YK:n elimien taholta. Tavatessaan Shimon Peresin myös Flotilla II:n kysymystä käsiteltiin, jossa Peres selitti, että itsenäisellä maalla on oikeus tarkistaa sen alueelle tulevat tavara-lähetykset antaen ymmärtää, että Israelilla on jonkinlainen vastuu Gazasta, vaikka se veti joukkonsa ja karkotti juutalaiset asukkaat sieltä 2005. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144578

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019