Posts

Showing posts from February 11, 2007
PERJANTAI 16.02.07
OLMERT TURKISSA. Olmert kertoi Turkin pääministeri Erdoganille Mughrabi-rampin rakennustöistä kuvien ja dokumenttien avulla, mutta Erdoganin kerrotaan maininneen, ettei Olmert saanut häntä vakuuttuneeksi, ettei siitä ole häiriötä al-Aksa moskeijalle. Pääministerit sopivat, että Turkin asettama delegaatio käy paikan päällä tarkistamassa rakennustyöt. Delegaatio muodostettaneen Turkin Israelin lähetystön henkilökunnasta eikä erikoistarkastajista Turkista, kuten media aluksi ilmoitti.
OLMERTIN PÄÄTÖS antaa turkkilaisten tarkastaa Temppelivuoren rampin rakennustyöt herätti arvostelua Israelin kansanedustajien parissa. Yuval Steinitz kritisoi Olmertin lupausta sanoen sen rikkovan Israelin itsenäisyyttä: Olmert myy Jerusalemin ja aiheuttaa pahan repeytymän Israelin määräämisoikeudesta kaupungissa.” Silvan Shalom kutsui Olmertin päätöstä hölmöksi lisäten että se rikkoo pahasti Israelin itsemääräämisoikeutta ja myös Jordanian määräämisoikeutta, koska arabimaailma asetti s…
TÄRKEÄ TIEDOTUS. Tarkoitus on siirtää tulevat raportit uudelle web-sivulle, joka on luotettavampi ja selkeämpi kuin nykyinen. Pyydän siirtämään uuden osoitteen tietokoneen suosikki-riville.

http://israelupdate.achlak.net Entinen web-sivu toimii myös toistaiseksi.

TORSTAI 15.02.04
ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMAT (IDF) SAI UUDEN KOMENTAJAN.
Kenraalimajuri Gabi Ashkenazi, joka samalla ylennettiin kenraaliluutnantiksi, asetettiin virallisesti armeijan yleisesikuntapäälliköksi, järjestyksessä 19. Sekä edellinen komentaja Dan Halutz että pääministeri Ehud Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz olivat ylistystä tulvillaan uudesta komentajasta.
KENRAALILUUTNANTTI Gabi Ashkenazi piti heti seremonioiden jälkeen ensimmäisen henkilökunta-palaverinsa, jossa hän lupasi rakentaa uudelleen IDF:n ja valmistaa sitä tulevien haasteiden varalle. Potentiaalisia vastustajia sotarintamalla ovat Hizbullah ja Syyria sekä palestiinalaiset ja Iran. Hän lupasi pitää mielessään Libanonin sodan opetukset eikä unohtaa …
KESKIVIIKKO 14.02.07
OLTAVA LUJANA ABBASIA KOHTAAN, on monien israelilaisten ja amerikkalaisten tahojen ohje päättäjille, jotka joutuvat kosketuksiin Abbasin kanssa.
Olmert tapasi puolustusministeri Amir Peretzin ja ulkoministeri Tzipi Livnin eilen illalla valmistaakseen helmikuun 19. päiväksi suunniteltua tapaamista Olmertin, Ricen ja Abbasin kesken Jerusalemissa.
Monet ovat kehottaneet myönnytysten asemesta tekemään Abbasin olon entistäkin vaikeammaksi. Tämä siksi, että hän toimi petollisesti suostuessaan Saudien painostuksen alla yhteishallitukseen Hamasin kanssa ilman minkäänlaisia toiveita, että Hamas taipuisi sille asetettuihin vaatimuksiin. Olmert lupautui menemään pitkälle myönnytyksissään palestiinalaisille Sde Bokerin puheessaan. Amerikkalaiset puolestaan ovat vihaisia ja pettyneitä siksi, että he olivat asettaneet suuria toiveita Abbasiin yhtenä osana sunnimuslimi-rintaman muodostamiseksi Iranin kasvavaa shia-muslimien vaikutusvaltaa vastaan.
SAUDI ARABIA on tietenkin teoria…
TIISTAI 13.02.07
EU MINISTERIT KOVINA: PA.n hallituksen tulee hyväksyä EU:n ja kvartetin sille asettamat kolme ehtoa, ennen kuin EU voi poistaa PA:n nykyiselle hallitukselle asettamat boikotit. EU:n 27 maan ulkoministerien kuukausikokouksessa asiaa pohdittiin eilen maanantaina. He ilmoittivat kiitollisuutensa Saudi Arabia hallitukselle Mekkan kokouksen isännöimisestä ja ilmoittivat halunsa toimia yhteistyössä PA:n hallituksen kanssa, joka hyväksyy EU.n asettamat kolme ehtoa. Saksa, Englanti ja Hollanti olivat päättävästi EU:n ulkoministerien muotoileman lausunnon takana. Ranska ja Suomi olivat äänekkäimmät opposition kannattajat. EU:n ulkopuolella sekä Venäjä että Norja ovat vaatineet boikotin poistamista.
ULKOMINISTERIT ILMAISIVAT tyytyväisyytensä 19. helmikuuta suunniteltua kolmikantaneuvottelua kohtaan Ricen, Olmertin ja Abbasin kanssa. Kokouksen vastustajat eivät näe mitään mieltä keskustella nykyisissä olosuhteissa, joissa Abbas on selvästi liittoutunut terrorijärjestö Hamasin ka…
MAANANTAI 12.02.07
EU:N ULKOMINISTERIT tuskin poistavat PA:lle asettamaansa boikottia EU:n 27 ulkoministerin kokouksessa Brysselissä maanantaina, on Israelin korkean hallitusvirkailijan ennakkoarvio kokouksesta.
Hän arvioi, että EU tulee esittämään kohteliaan kiitoksen Saudi Arabialle siitä, että se järjesti ja isännöi Fatahin ja Hamasin johtajien välisen kokouksen Mekkassa, mikä sai osapuolet sopimaan yhteishallituksen muodostamisesta. EU tullee kuitenkin omaksumaan odota ja katso periaatteen, eikä halua esittää kommenttiaan asiasta ennen kuin yhteishallitus on esittänyt hallitusohjelmansa.
ISRAELIN HALLITUS omaksui saman odottavan periaatteen, mutta Olmert ja Livni tähdentävät, että
kvartetin PA:n hallitukselle asettamat kolme ehtoa ovat edelleen sitovia. Olmert myös totesi, ettei ole mikään salaisuus, että Israel käy neuvotteluja palestiinalaisten kanssa Egyptin kautta, mutta ettei Abbasin vetäytyminen vastuusta päde enää hänen sitouduttuaan yhteishallitukseen Hamasin kanssa. Olmert…
SUNNUNTAI 11.02.07
MEKKAN SOPIMUS Hamasin ja Fatahin välillä, jonka Khaled Mashaal ja Abu Mazen (Mahmoud Abbas) allekirjoittivat Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin ankaran painostuksen alaisina, herättää edelleen varsin vastakkaisia huomioita. USA:n kanta tuntuu olevan lähinnä ärtynyt ja vihainen, mikäli Israelin mediaan on uskomista, onhan USA panostanut paljon Abbasin varaan ja luvannut miljoonia hänen armeijalleen.
Euroopan tuntuma on lähinnä sovitteleva ja puolittain hyväksyvä.
Israelissa asiaa pohditaan kaikilla rintamilla ja mielipiteet heittelevät puolesta ja vastaan.
ISRAELIN HALLITUS käsitteli asiaa eilen lähinnä tiedostusluonteisesti ja päätti tutkia asiaa tarkemmin ennen lopullista kannanottoa. Olmertin varovaisuuden ymmärtää, sillä hänen pitäisi tavata George Bush ja Mahmoud Abbas Washingtonissa 19. helmikuuta kolmikantakokouksessa, jossa oli tarkoitus luodata rauhanponnistelujen ja Palestiinan valtion perustamisen mahdollisuutta. Nyt Abbasin luovuttua lähes kaikista peria…