TIISTAI 13.02.07
EU MINISTERIT KOVINA: PA.n hallituksen tulee hyväksyä EU:n ja kvartetin sille asettamat kolme ehtoa, ennen kuin EU voi poistaa PA:n nykyiselle hallitukselle asettamat boikotit. EU:n 27 maan ulkoministerien kuukausikokouksessa asiaa pohdittiin eilen maanantaina. He ilmoittivat kiitollisuutensa Saudi Arabia hallitukselle Mekkan kokouksen isännöimisestä ja ilmoittivat halunsa toimia yhteistyössä PA:n hallituksen kanssa, joka hyväksyy EU.n asettamat kolme ehtoa. Saksa, Englanti ja Hollanti olivat päättävästi EU:n ulkoministerien muotoileman lausunnon takana. Ranska ja Suomi olivat äänekkäimmät opposition kannattajat. EU:n ulkopuolella sekä Venäjä että Norja ovat vaatineet boikotin poistamista.
ULKOMINISTERIT ILMAISIVAT tyytyväisyytensä 19. helmikuuta suunniteltua kolmikantaneuvottelua kohtaan Ricen, Olmertin ja Abbasin kanssa. Kokouksen vastustajat eivät näe mitään mieltä keskustella nykyisissä olosuhteissa, joissa Abbas on selvästi liittoutunut terrorijärjestö Hamasin kanssa.
Olmert on tyynnytellyt kokouksen vastustajia, ettei siellä ole tarkoitus kosketella lopullisen tilanteen asioita.
OLMERTIN JA PUOLUSTUSMINISTERI Peretzin välit ovat olleet huonot ja epäluuloiset, jopa siinä määrin, että niiden katsotaan vahingoittavan valtion etuja. Molemmat ovat kiistäneet asian todenperäisyyden, ja kohdistaakseen huomion toisaalle Olmert hyökkäsi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa rajusti Netanyahua vastaan, jonka hän väitti vaikuttaneen aktiivisesti Hamasin syntyyn ja nousuun.
Olmert puolustautui toteamalla, ettei pääministerin ja puolustusministerin välien tarvitse olla intiimi rakkaussuhde, normaali työsuhde riittää.
VIIMEINEN KIISTA Olmertin ja Peretzin välillä koski Temppelivuoren ramppia, jonka rakentamisen Peretz väitti alkaneen ilman, että häntä informoitiin siitä. Kuitenkin asiasta oli ilmoitettu hallituksen kokouksessa, jossa Peretz oli ollut mukana. Ehkä puolustusministerin ajatukset liitelivät ylemmissä sfääreissä.
OLMERTIN LUPAILEMA hallitusremontti kehittyy kaiken sotkun ohessa. Labour ei ole halukas luopumaan turismiministerin paikasta, johon Isaac Herzog on kiintynyt. Tavoilleen ominaisella salailemisella Peretz ilmoitti eilen Herzogille, että hänen ministerinpaikkansa oli luvattu jo lokakuussa Kadimalle, mutta oli jättänyt ilmoittamatta asiasta. Sosiaaliministerin paikka on Labourille tärkeämpi, jota on kaavailtu Peretzille, mutta joka ei katso arvolleen sopivaksi luopua puolustusministerin paikastaan. Israelin ensimmäinen arabiministeri Ghaleb Majadle alkaa olla rauhaton salkuttoman ministerin asemaansa ilman työtehtävää ja ministeriötä.
Majadle vaatii, että Jerusalemin pormestarin Uri Lupolianskin toimet Temppelivuoren rampin rakentamisluvan yhteydessä on tutkittava. Hänen mielestään luvat on annettu laittomasti.
LAINOPIN PROFESSORI Meir Ben-Dov totesi, että lain mukaan uskonnollisella arkeologian alueella tehtävät muutostyöt on hyväksytettävä kolmessa ministeriössä: Opetus-, Uskonnollisten asiain ja kulttuuri-ministeriöissä. Arabiministeri Taleb A-Sanaa syyttää hallitusta suurimmaksi rikkojaksi, koska se antoi hyväksymisen suunnitelmille ilman ministeriöitten lausuntoja. Hallitus puolustautuu, ettei kysymys ole tilanteen muuttamisesta vaan vaarallisena poistetun rakenteen uusimisesta.
LUPOLIANSKI kutsui muslimiedustajat ja arkeologit sekä muita asiasta vastaavia neuvotteluun asiasta, minkä jälkeen hän antoi käskyn rampin rakennustöitten keskeyttämiseksi. Arkeologiset ns. ”pelastuskaivaukset” alueella jatkuvat.
MUGHRABI-RAMPIN kaivausten yhteydessä suoritetuissa pelastuskaivauksissa arkeologit ovat löytäneet raunioita, jotka ajoitetaan keskiaikaan ja varhaiseen muslimikauteen. He kaivoivat kolme metriä alaspäin ja löysivät massiivisen muurin, jonka he olettavat olevan varhaiselta islamilaiselta Umayyad-kaudelta.
Jerusalemin pääarkeologi Yuval Baruch toivoo, että koska kaivannot ovat arkeologisella puistolla, heillä on mahdollisuus löytää loputkin Umayyad palatsista. Puistossa paljastetut palatsin rauniot ovat vuoden 749 maanjäristyksen tuhoaman Umayyad palatsin osia, jotka rakennettiin kahdeksannella vuosisadalla Kalifin tarpeisiin hänen ollessaan matkoilla alueella. Tämä rakennusryhmä käsittää kalifin vaimojen haaremin, kylpyhuoneet, keittiön, ruokailusalit ja asuinkorttelin kalifin perheelle ja palvelijoille. Palatsista oli silta Temppelivuorelle, joka mahdollisti kalifin pääsyn suoraan al-Aksa moskeijaan. Jäänteitä sillan paikasta näkyy Etelämuurin yläosassa.
KAIVAUSTEN YHTEYDESSÄ arkeologit löysivät muinaisen vesijohdon osia, mutta Baruch uskoo palatsin raunioitten alta löytyvän Bysantin ajan (135-638) raunioita ja sen alta Herodeksen ajan teitä ja muita jäänteitä toisen Temppelin ajalta. Jatkokaivaukset palatsin kohdalla alkavat piakkoin ja kestänevät viitisen kuukautta. Kaivauksia tehdään kolmessa paikassa, kaksi arkeologisen puiston länsiosassa; yksi kaivauskohde on pesuhuoneiden ja rituaalikylpyjen yläpuolella vastapäätä Robinsonin kaarta, siltaa, joka yhdisti Temppelivuoren alueen markkina-alueelle. Lantaportille johtavien askelmien läheltä on löydetty ruukunkappaleita, joita ei ole vielä ajoitettu.
BARUCH KERTOO, että arkeologiset löydöt estävät rampin pylväitten perustusten kaivamisen suunniteltuihin paikkoihin, minkä johdosta suunnitelmia on muutettava ja löydettävä pylväille uusi sijainti.
LÄNSIMUURIN PÄÄRABBI Shmuel Rabinowitz sanoo, ettei muilla kuin ortodokseilla ole oikeutta pitää seremonioita Länsimuurilla. Hänen vaatimuksensa kohdistuu erityisesti niihin ryhmiin, joissa miehet ja naiset rukoilevat yhdessä. Masorti-ryhmille (konservatiiveja) on annettu lupa pitää seremonioitaan Robinsonin kaaren luona, mutta Rabinowitz vastustaa kiivaasti tätäkin, vaikka hänen vastuualueensa ei ulotu sinne.
SEPHARDI PÄÄRABBI Shlomo Amar teki esityksen paluulain (Law on Return) muuttamiseksi siten, ettei kääntyneille annettaisi automaattista oikeutta Israelin kansalaisuuteen. Hän haluaa, että ortodoksi-rabbit saavat oikeuden päättää, ketkä ovat oikeutettuja siihen, ketkä eivät. Pääministeri kanslia kuitenkin vakuutti kirjeessään masorti-järjestölle, että se vastustaa Amarin esitystä.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN (Islamic Movement) pohjoisen lohkon johtaja sheikki Raed Salah sai syytteen hyökkäyksestä poliisiupseerin kimppuun Länsimuurilla syyttäen häntä rasistiksi ja murhaajaksi, sylkien häntä kasvoihin ja kehottaen seuralaisiaan istuutumaan keskelle katua häiriten siten yleistä järjestystä. Sheikki Salah sai myös jo etukäteen poliisilta kiellon päästä 150 metriä lähemmäksi vanhankaupungin muureja.
SUNNUNTAIN suhteellisen rauhallisen ajan jälkeen väkivaltaisuudet uusiutuivat maanantaina. Öljyvuorella nuoret muslimit kivittivät israelilaisia autoilijoita haavoittaen kahta, jotka vietiin ambulanssilla sairaalaan.
GUSH ETZIONIN ns. Tunnelitiellä liikenne pysäytettiin autoilijoitten havaittua epäilyttävän paketin tunnelin alkupäässä. Pioneerit tuhosivat paketin, joka sisälsi pienen mutta tuhoisan putkipommin. Pari tuntia sen jälkeen rajapoliisit joutuivat kolmen 17-vuotiaan betlehemiläisen nuoren kivisateeseen. Nuoret pidätettiin ja heidän piilopaikastaan poliisit löysivät veitsen, patruunoita, kasvonaamarin ja islamilaisen liikkeen kaulaliinan.
ITÄ JERUSALEMIN alueella sattui samoihin aikoihin kaksi muuta häiriötä, joissa nuoret arabit kivittivät poliiseja. A-Turin alueella nuoret arabiopiskelijat kivittivät ohi kulkevia poliiseja, jotka hajottivat heidät käyttäen tainnutuskranaatteja. Muutama opiskelija pidätettiin.
MAALE ADUMIMIIN matkalla ollutta yleistä bussia kivitettiin Scopus-vuorella. Kolme ikkunaa bussissa rikkoontui kivistä, mutta kukaan ei loukkaantunut.
KUUSI KASSAM-RAKETTIA ammuttiin tiistaina Gazan pohjoisosasta Israeliin. Kaksi oli suunnattu kohti Sderotia, kaksi kohti kibbutsia ja kaksi avoimille kentille ilman osoitetta. Viikon aikana palestiinalaiset ovat ampuneet 19 Kassam-rakettia. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja tai suurta aineellista vahinkoa.
OLMERTIN, RICEN JA ABBASIN välinen keskustelutilaisuus toteutunee Jerusalemissa 19. helmikuuta. Kiivas väittely on meneillään Abbasin ja Olmertin välillä, joka ei halua keskustella tilaisuudessa pakolais-ongelmasta, Jerusalemin asemasta ja pakolaiskysymyksestä.
EGYPTI ehdottaa, että IDF:n korpraali Gilad Shalit vapautetaan 1400 palestiinalaista vankia vastaan.
Eräs egyptiläinen kansanedustaja toteaa, että vain ydinpommi saa Israelin muuttamaan kantaansa Mughrabi-rampin rakentamiskysymyksessä.
VAATIMUS PASSISTA voi aiheuttaa Gazassa asuvien palestiinalaisten, jotka ovat kotoisin Itä Jerusalemista, menettämään Israelin kansalaisuutensa.
SOTILAAT AMPUIVAT kohti palestiinalaisia, jotka lähestyivät Gazan ja Israelin välistä raja-aitaa Karni risteyksen luona. Sotilaat havaitsivat kaksi palestiinalaista ennen yhdeksää tiistaiaamuna lähellä aitaa. Sotilaat vastasivat miesten avaamaan tulitukseen, mikä räjäytti miesten asettaman pommin ja surmasi toisen heistä. Heillä oli aseinaan Kalashnikov-kiväärit.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021