Posts

Showing posts from July 9, 2006
PERJANTAI 14.07.06
1. LIBANONIN SOTA
Torstain aikana alkoi selvitä, mikä tämän sodan luonne tulee olemaan. Tätä konfliktia voitaneen kutsua sodaksi, vaikka jotkut vierastavatkin tuon termin käyttämistä.
Sodan luonne on raaka ja ohjukset ja raketit ohjataan pääosin siviilikohteisiin molemmin puolin. Hizbullah on piilottanut rakettinsa ja komentokeskuksensa siviiliasuntoihin tai niiden keskellä, joita Israelin armeija pyrkii eliminoimaan mutta välttämään siviiliuhreja. Hizbullah puolestaan pyrkii raketeillaan saamaan mahdollisimman paljon tuhoa, minkä johdosta niiden maaleina ovat israelilaiset kaupungit, kylät ja kibbutsit, edes pyrkimättä ampumaan niitä vain ennalta valittuihin erikoiskohteisiin.
Eilisen päivän aikana Hizbullah ampui yli 100 rakettia Israelin puolelle useisiin kaupunkeihin. Kaksi naista sai surmansa ja yli 120 haavoittui rakettien sirpaleista. Lähes miljoona israelilaista joutuu ajoittain siirtymään pommisuojiin. On selvää, että näissä oloissa kaikki normaali elämä on…
TORSTAI 13.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sota Libanonin rintamalla alkoi eilen aamuna kahdeksan maissa. Silloin Hizbullah aloitti raketti- ja kranaatti-iskunsa käsiaseitten ohella Libanonin rajan tuntumassa olevia israelilaisia asutuskeskuksia vastaan. Ne haavoittivat muutamia ihmisiä ja pakottivat asukkaat siirtymään sirpalesuojiin. Tämä oli tarkoitettu hämäykseksi varsinaista operaatiota varten. Tulituksen aikana erikoiskoulutettu, Baalbekista alueelle tuotu iskujoukko räjäytti aukon turva-aitaan ja asettui väijyksiin Israelin puolelle aidan vieressä olevan tien varteen odottaen IDF:n sotilaspartion saapumista, jonka he tiesivät tulevan. IDF:n sotilaat tulivat paikalle kahdella Hummer miehistön kuljetusvaunulla yhdeksän aikaan. Iskujoukot tulittivat molempia autoja panssariohjuksilla sytyttäen ne tuleen. Sotilaat ryntäsivät ulos autoistaan vain joutuakseen iskujoukkojen ristituleen, mikä surmasi heistä kolme. Iskujoukot ottivat kaksi vähiten haavoittunutta sotilasta mukaansa palatessaa…
KESKIVIIKKO 12.07.06
1. IDF:N UUSI OPERAATIO GAZASSA
IDF ryhmitti tiistaina joukkonsa uutta offensiivia varten Gazan alueen keskiosaan tarkoituksena tuhota Kassam-rakettien valmistuspajat ja niiden miehistöt. Armeijan tarkoituksena on jakaa Gazan alue ainakin kahteen osaan. Operaatio alkoi aamun tunteina, ja ainakin yksi PA:n poliisi kuoli ja toinen haavoittui tulitaistelussa Bir al-Balachin alueella.
YK:n paikallisedustaja John Ging väittää, että Gazassa on syntynyt humanitäärinen kriisi IDF:n saartotoimien vuoksi. YK on varannut koulun asukkaille, jotka ovat paenneet taisteluja. Heidän joukkonsa on noussut tuhanteen, jotka YK majoittaa ja ruokkii. YK tuottaa ruokia ja juomia omilla rekka-autoillaan. Niiden pääsy Gazan alueelle vaikeutuu ajoittaen rajaterminaalien joutuessa sulkemaan porttinsa terroriuhan vuoksi.
Kenraalimajuri Yosef Mishlav, hallituksen toimien koordinaattori territorioissa, sanoo tilanteen olevan vaikean, mutta kaukana mistään kriisistä. Hänen mukaansa rekkakuormal…
TIISTAI 11.07.06
1. TOINEN KASSAM SAMARIASSA
Al-Aksa ja Islamic Jihad Jerusalemin prikaati kertoivat yhteisessä lausunnossa ampuneensa toisen Kassam-raketin, tämän maanantai-iltana Jeninistä kohti Afulaa. Raketti putosi kesken lennon PA:n valvomalle alueelle. Al-Aksan edustaja sanoo, että raketin räjähdys kuului koko Tanachimin alueella.
IDF:n komentokeskus puolestaan pitää ilmoitusta raketin ampumisesta vääränä. IDF:n edustajan mukaan palestiinalaiset ovat useaan kertaan yrittäneet saada rakettieksperttiä Gazasta Samariaan, mutta heidät on saatu pidätettyä matkalla sinne.
Maanantai-iltana kolme palestiinalaista nuorta kuoli IDF:n iskussa Beit Hanoun pohjoispuolella. IDF myöntää ampuneensa ohjuksen Kassam-rakettisolun miehistöä kohti. Palestiinalaiset väittivät, että IDF:n ampuma ohjus ei osunut Kassam-soluun, vaan viereisellä kentällä jalkapalloa pelaaviin nuorukaisiin, joista neljä kuoli.
Vähän aiemmin panssariohjus-soluun kuulunut palestiinalainen sai surmansa IDF:n laukauksista Ka…
MAANANTAI 10.07.06
1. IDF JATKAA OPERAATIOITAAN
Pääministeri Olmert on ottanut itselleen aseman, joka normaalisti kuuluisi armeijan johtajalle. Hän toteuttaa selkeästi ja jopa agressiivisesti omaa ohjelmaansa, jonka mukaan sotatoimia Gazassa ohjataan.
Armeija haluaisi jatkaa yhtenäistä operaatiota, mutta Olmertin suunnitelman mukaan sotilaat tekevät nopeita pistoiskuja suunniteltuihin kohteisiin ja vetäytyvät sitten nopeasti takaisin lähtökuoppiinsa. Olmertin idean mukaan tällä pystytään estämään armeijan juuttuminen pysyviin asemiin, joissa se olisi alttiina jatkuville häirintähyökkäyksille ja raketti-iskuille, ja joissa uhriluvut molemmin puolen kasvaisivat nopeasti.
Olmert kutsuu ideaansa asteittaiseksi ja hallituksi toiminnaksi, mutta sitä voidaan kutsua myös hillityksi ja pidättyväksi, mikä sinänsä kauhistuttaa sotilasjohtoa ja jopa sivullisiakin.
Toisaalta Olmert kehottaa Sderotin asukkaita itsehillintään ja osoittamaan rohkeutta, kestävyyttä ja johtamis-taitoa, mitä tämä sitten ta…
SUNNUNTAI 09.07.06

1. GAZAN SOTA

IDF:n ja palestiinalaisten väliset tulitaistelut ovat vaatineet lisää uhreja. Ainakin 20 palestiinalaista sai surmansa viikonvaiheen aikana, nostaen uhriluvut seitsemään kymmeneen siitä, kun IDF tunkeutui Gazaan.

Pohjoisesta Gazan alueelle työntyneet IDF:n sotilaat ovat vetäytyneet Beit Lahiyan ja Atatran liepeiltä, missä kiivaimmat tulitaistelut käytiin, mutta toiset joukot ovat siirtyneet idästä Gazan kaupungin kohdalta ja ovat nyt 500 metrin päässä sen ulkolaidoilta. Näiden joukkojen tarkoituksena on etsiä ja tuhota palestiinalaisten kaivamia tunneleita Karni-terminaalin lähettyvillä sekä eliminoida Kassam-miehistöjä.

Useimmat surmatut palestiinalaiset ovat olleet aseistettuja, mutta joukossa on yksi 11-vuotias poika.

Lauantai-iltana Gazan kaupungin Shajayeihin kaupunginosassa sattunut räjähdys, joka surmasi palestiinalaisen äidin ja hänen kaksi lastaan, pieni tyttö ja poika, ja haavoitti neljää muuta, ei IDF:n ja IAF:n tutkimusten mukaan aihe…