Friday, October 16, 2015

PERJANTAI 16.10.15

PERJANTAI 16.10.15
1.       SÄÄENNUSTEET lupaavat tälle ja huomiselle päivälle aurinkoista ja lämmintä säätä. Sunnuntaina taivas saa uudelleen osittaisen pilvipeitteen lämpötilan hieman laskiessa, mutta pysyenä kohtuullisissa rajoissa.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 22 -35; Suolameri 26 -34; Eilat 24 -36 +C-astetta.- Maanantaiksi ennustetaan 18 -27 asteen lämpötilaa ja puolipilvistä säätä. Kinneretin vedenpinta laskee 0.5 sm päivässä.

2.       YKSITTÄISIÄ hyökkäyksiä tai niiden yrityksiä tapahtuu edelleen eri puolilla Israelia, mutta vain Gazasta on yritetty tehdä joukkoryntäyksiä Israelin puolelle pystyen leikkaamaan aukkoja juuri tehostetun turvallisuusaidan. Aidan läpi päässeet on palautettu omalle puolelleen pyrkien käyttämään vain mellakantorjuntaan tarkoitettuja välineitä, mutta välttäen kovien patruunoiden käyttämistä.
Juudean ja Samarian alueilla ei vastaavaa ryntäystä ole tapahtunut. Jerusalemin Temppelivuorella nuoret arabit pyrkivät kivittämään Vuorella nousseita poliiseja ja palvojia, sekä juutalaisia että monista maista tulleita pyhiinvaeltajia, joille käynti Vuorella on matkan kohokohta.

Sekä poliisi että armeija ovat lisänneet miesvahvuuttaan Jerusalemin alueilla pyrkien suojelemaan elintärkeitä kohteita. Armeija ei mielellään aseta sotilaitaan Temppelivuorelle uskoen sen suojelemisen poliisille ja rajapoliisille.
Poliisi rajoittaa tänään Vuorelle pyrkivien muslimien määrää päästäen sinne vain vanhempia ja viisastuneempia muslimeja, mistä on tullut toistuva käytäntö sekä muslimien että juutalaisten erityisten juhlapyhien aikana.  

Turvallisuusjärjestöissä seurataan huolestuneina tilanteen kehitystä pohjoisrajan takana Syyriassa. Uutislähteiden mukaan Iran lähettää Damaskoksen alueille entisten sotilaitten lisäksi 30 000 sotilastaan. Koska IDF joutuu vetämään pois omia sotilaitaan muilta lohkoilta vahvistaakseen maanteiden ja kaupunkien keskusten suojelemista, heillä on herännyt pelko, että heikentynyt puolustus Israelin puolella rajaa voi antaa Syyriassa toimiville ryhmittymille, kuten Hizbullah, aiheen pyrkiä nopeilla komando-iskuilla miehittämään alueita Israelin puolella.
Taistelujen tapahtuessa lähellä rajaa jokunen harha-ammus iskee myös Israelin puolelle, mihin IDF vastaa iskemällä ohjuksillaan kohteeseen, josta tulitus tuli.

ISRAELIN poliisin ja armeijan sotilaitten ongelmana on aina nopeissa tilanteissa pystyä päättämään, onko tilanne sellainen, mikä oikeuttaa käyttämään tuliaseita. Jotkut tunnetut rabbit ovat kehottaneet omana mielipiteenään surmaamaan terroristi, jos siihen on aiheitta, eikä säästämään hänen henkeänsä. Hämmennystä ovat tuoneet Israelin pääministerien omaksuma kanta vapauttaa myös terroristeja, jotka on tuomittu elinkautiseen vankeuteen – Israelissa ei Eihmanin hirttämisen jälkeen ole käytetty kuolemanrangaistusta. Pitkällisen salapoliisityön ja oikeus-käsittelyn jälkeen tuomittujen terroristien vapauttaminen pääministerin päätöksellä on herättänyt turhautumista turvallisuusjoukoissa. Tämäkin antaa jollekin aiheen toteuttaa sanontaa: ”Jos on ammuttava, ammu, äläkä mieti”. Israelissa jokainen taisteluihin osallistuva tiedostaa, että hänen toimiaan seurataan suurennuslasilla, ja jos on vähänkään aihetta, runsas NGO-järjestöjen joukko on valmis nostamaan syytteitä myös selvissä tilanteista.

PA/PLO uhkaa jokaisen epäselvän tilanteen jälkeen alistaa syytöksensä Haagoin kansainväliseen oikeuteen sotarikoksista epäiltyinä, kuten tapahtuu nykyisen välivalta-aallon yhteydessä. PA(PLO käyttää kansainvälisen rikosoikeuden ICC palveluita hyväkseen samalla tavoin, kuin NGO-järjestöt käyttävät hyväkseen Israelin korkeinta oikeutta. Korkein oikeus kuuliaisesti tutkii esitetyt syytökset, kuten maanomistustapaukset, vaikka eivät kuulu sen toimivaltaan, sillä alueoikeuksien tulee käsitellä sellaiset tapaukset. http://www.timesofisrael.com/as-knife-wielders-are-subdued-questions-on-shoot-first-ask-later/

3.       TURVALLISUUSJOUKKOJEN päivittäisten toimintojen ohella Israelissa käydään kiivasta propaganda- ja informaatiosotaa. Pääministeri Benyamin Netanyahun ja PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin lisäksi yksittäiset ministerit ja tiedottajat julkaisevat omia lausuntojaan, joiden taustoja ei aina ole huolella verifioitu, minkä johdosta tulee ristiriitaisia tulkintoja tilanteista.
Jotkut julkistetut lausunnot on tarkoituksellisesti kiedottu valheelliseen, kiihottavaan tai vastustajaa halventavaan kääreeseen, josta heikosti asioita seuraavan lukijan tai kuulijan on mahdotonta saada tietää, mitä todella tapahtui. Julkisuuteen päästetyn vääristellyn aiheuttama vahinko on kuitenkin jo päässyt tapahtumaan, vaikka sitä pyritään peittelemään tai oikomaan joko julkaisijan tai sivullisten toimesta.

TYYPPIESIMERKINÄ valheellisesta, tarkoitushakuisesta informaatiosta voidaan käyttää Abbasin PA:n televisiossa pitämää puhetta, jossa käsiteltiin Pisgat Zeevissä tapahtunutta terrori-iskua, jossa kaksi arabiveljestä Ahmed Manasta, 13, ja Hassan Manasta, 15, puukottivat 13-vuotiasta juutalaispoikaa, joka käytyään asioillaan valmistautui lähtemään pyörällään kotiin. Arabiveljekset puukottivat juutalaispoikaa yli 10 kertaa rintaan ja potkivat maahan lysähtänyttä poikaa kengillään. Läheisen liikkeen omistaja tullessa ulos arabiveljekset lähtivät karkuun heiluttaen puukkojaan käsissään. Yhden arabipojista Ahmedin paikalle ajanut autoilija tyrkkäsi kumoon katuun haavoittaen häntä kohtalaisesti.
Toinen arabipoika Hassan jatkoi pakoaan jalan läheiselle kevyen rautatien kiskoille poliisin ajaessa häntä takaa. Hassan yritti hyökätä poliisin kimppuun puukkoaan edelleen heiluttaen. Poliisi avasi tulen surmaten hänet. Molemmat tilanteet tallentuivat alueen turvallisuuskameroihin.  
Paikalle tulleen israelilaisen ottamassa videossa Hassan nähdään makaavan maassa kiemurrellen tuskissaan. Paikalle tullut tuntematon mies huutaa: ”Sinä koiranpentu, kuole”, ambulanssin viedessä Ahmedin Ein Keremin yliopistolliseen sairaalaan, missä häntä hoidetaan ja luvataan kotihoitoon parin päivän aikana. Journalistit kävivät kuvaamassa ja haastattelemassa poikaa sairaalassa, jonne perhe oli tuonut hänelle runsaasti ruokia ja juomia. Hassan kertoi halunneensa tappaa juutalaisia.  
Hänen uhrinsa 13-vuotas juutalaispoika on kriittisessä tilassa sairaalassa. Ahmed haavoitti myös vaarallisesti 25-vuotiasta miestä.

MAHMOUD ABBAS syytti Israelia Ahmed Manasran tunteettomasta teloittamisesta puheessaan PA:n televisiolle jatkaen tähän tapaan: ”Emme tule antamaan periksi raa´an voiman logiikalle, miehitykselle ja hyökkäävälle politiikalle, jota Israelin hallitus ja setlereitten terrorisoiva joukko, harjoittavat kansaamme vastaan, pyhiä
paikkojamme, kotejamme, puitamme vastaan, kylmäverisesti teloittaen lapsiamme, kuten he tekivät pojan Ahmed Manasran ja muiden suhteen.” Puheeseen liittyvässä TV-kuvassa Ahmed makaa maassa liikkumattomana. Paikallisen PA:n virkailijan mukaan Abbas tiesi pitäessään puheettaan, ettei Ahmed ollut kuollut, vaan hoidatti haavojaan Israelin valtion tarjoamassa sairaalahoidossa.

Nähtyään Abbasin TV-puheen Hadashan sairaalan johtaja tri Asher Salmon julkisti tiedotteen, jossa vakuutettiin arabipojan olevan hyvässä kunnossa ja pääsevän kotiin lähipäivien aikana. ”Yleisesti katsoen, arabipojan kunto on hyvä, hän on lievästi haavoittunut ja häntä hoidetaan nyt yhdessä parhaimmista osastoista”.
Abbasín kanslia julkisti korjatun mutta edelleen virheellisen version tapahtumasta, mutta PA:n lehdistössä Ahmed Manasran edelleen väitetään saaneen surmansa.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tarttui tähän Abbasin räikeään valehteluun ja kiihottamiseen todeten: ”PA:n presidentti tarkoituksellisesti valehteli tästä arabi-pojasta, koska hän halusi saada symbolin, jonka varjolla voisi kiihottaa arabeja uusin terrorihyökkäyksiin. Abbas tahallisesti valehteli 13-vuotiaasta arabipojasta, joka puukotti kahta israelilaista, väittäen hänen saaneen surmansa, vaikka hän elää”. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Photo-of-Palestinian-stabber-proves-Abbas-execution-victim-still-alive-426018, http://www.timesofisrael.com/terrorist-teen-executed-by-israel-confesses-to-attack/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Poliisi antoi vain yli 40-vuotialle miehille ja kaikille naisille luvan nousta Temppelivuoren rukoustilaisuuteen perjantaina, mutta poliisi on lisännyt upseereittensa määrää peläten kiihtyneen väkijoukon pyrkivän noudattamaan Hamasin kehotusta ”raivon päivästä”. Arabeja kehotetaan marssimaan tarkastuspisteille ja muutenkin käyttäytymään hyökkäävästi sotilaita ja poliiseja vastaan. Jerusalemin alueen poliisipäällikkö Moshe Edri sanoi, että koko vanhan kaupungin alue on poliisin erikoistarkkailun alaisena. Hän sanoi sotilaitten avustavan turvallisuuden säilyttämisessä. Abbas kertoi John Kerrylle antaneensa käskyn jännityksen ja kiihotuksen vähentämiseksi. Kerry lupasi matkustaa Israeliin voidakseen vaikuttaa tilanteen kärjistymiseksi nykyisestään. Pelkona on, että Juudean ja Samarian arabit liittyvät Gazan arabien tavoin hyökkäyksiin israelilaisia vastaan.  http://www.timesofisrael.com/israel-braces-for-new-violence-as-hamas-declares-day-of-rage/
·         Arabit sytyttivät Josefin hautakammion tuleen aikaisin perjantaiaamuna. PA:n poliisi hätisteli mausoleumin ympärille kokoontuneet 150 arabia pois ennen IDF:n sotilaitten saapumista paikalle. PA:n johto sanoutui kiireesti irti tuhopoltosta, jonka suuruutta ja sen tekemiä vahinkoja ei vielä ole arvioitu. Arabit ovat monta kertaa aieminkin polttaneet mausoleumin tai yrittäneet sitä. Hallituksen oikeistoon lukeutuvat ministerit vaativat Josefin haudan ja sen läheisyydessä olevan Yeshivan alueen ottamista Israelin hallintaan. http://www.timesofisrael.com/october-16-2015-liveblog/, http://www.timesofisrael.com/palestinians-try-to-set-fire-to-josephs-tomb-in-nablus/.
·         YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttiin kiireelliseen istuntoon perjantaina käsittelemään Israelin ja PA:n arabien välille kehittynyttä jännittynyttä tilannetta. Neuvoston kutsui kokoon Jordania keskusteltuaan sitä ennen arabimaitten lähettiläitten kanssa. PA/PLO:n lähettiläs Riyad Mansour kutsui tilannetta räjähdysalttiiksi kehottaen Neuvostoa ottamaan hartioilleen osavastuun rauhantilan palauttamisesta. Kerry soitti Abbasille kehottaen häntä lopettamaan Israelin vastaiset kiihotuspuheensa. http://www.timesofisrael.com/security-council-to-hold-emergency-talks-on-jerusalem-violence/
·         John Kerry suunnittelee oman ”kvartetin”, Netanyahun, Abdullahin, Abbasin ja Kerryn, tapaamista Ammanissa Israelin matkansa aikana. Netayahu sanoo olevansa valmis, muitten mielipiteistä ei ole tietoa.  Netanyahu vakuuttaa olevansa valmis myös rauhanneuvotteluihin ilman ehtoja, mutta olettaa PA:n tunnustavan Israelin ennen niiden alkamista. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-perfectly-open-to-meeting-with-abbas/
·         UAE vakuuttaa USA:n kongressin jäsenille, että koska Iran sai oikeuden rikastaa uraania, myös heillä täytyy olla sama oikeus. http://www.timesofisrael.com/uae-to-us-lawmaker-we-have-a-right-to-enrich-uranium-too/
·         Iran esitteli äskettäin maanalaisia ohjustukikohtiaan, joista yhtä näytettiin myös vierailijoille. Pitkien tunnelien päässä on luolasto, josta ohjuksia voidaan ampua. Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh esitteli ylpeydellä maansa useita ohjuksia, jotka oli lastattu kuorma-autoihin. Tällaisista luolista ohjuksia voidaan ampua varoituksetta. Esitelty luolasto sijaitsee 500 metriä maanpinnan alapuolella. http://www.timesofisrael.com/watch-threatening-enemies-iran-shows-off-secret-ballistic-missiles/
·         Intian Israelissa vierailulla ollut presidentti Pranab Mukherjee aiheutti tahtomattaan pienen myrskyn vesilasissa puhuessaan Knessetin erityis-istunnossa. Hän kertoi ihastuneensa paikalliseen Hamasiin, mutta hetken hiljaisuuden jälkeen selvisi, että hän tarkoitti humusta. Media on ollut valitettavan hiljaa hänen vierailustaan – edustaahan hän sentään runsaasti yli miljardia ihmistä ja Intia on yksi Israelin nopeimmin kasvavista kauppasuhteista. Ehkä hiljaisuuteen oivat vaikuttaneet paitsi väkivaltaisuudet maassa myös e, ettei hän edes maininnut niistä vieraillessaan Ammanissa ja Ramallahissa, ja jos mainitsi, vain Israelille kielteisessä merkityksessä. Jerusalemissa hän sentään löysi kielensä tuomiten ne, mutta diplomaattisen hienovaraisesti. http://www.timesofisrael.com/hamas-vs-hummus-indian-president-raises-mks-eyebrows/
·         USA:n ulkoministeri John Kerry tuomitsi Israelin ”setlementit” syyllisinä väkivaltaan ja viattomien ihmisten surmaamiseen, mutta havaitsi sitten puhuneensa sivu suunsa ja perui aiemmat puheensa. Presidenttiehdokas Ted Cruz kehotti Kerryä joko pyytämään anteeksi tai eroamaan, Kerry
mainitsi myös ”setlerien harjoittamasta terrorismista”, mikä osoittaa PA/PLO:n propagandan saavuttaneen otollisen maaperän. Kerryn Sveitsissä saamansa isku päähän on tainnut pehmittää hänen aivonsa, mitä monet muutkin, kuten Vladimir Putin, ovat epäilleet myös Obaman suhteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201987#.ViCuc1OnI6s
·         Nahal Haredi joukot olivat mukana paljastamassa kaksi terrorisolua ennen niiden iskemistä kohteisiinsa. He sotivat toisten sotilaitten joukossa ja välillä syventyvät Rambam-opiskeluihinsa. Haredi- ja ortodoksi sotilailla on tavallisia sotilaita parempi keskittymiskyky opintojensa johdosta ja siksi he sopivat erittäin hyvin tiedustelu- ja ATK-joukkoihin, vaikka monet heistä haluavat enemmän hyökkäysjoukkoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201960#.ViCw5lOnI6s


Wednesday, October 14, 2015

KESKIVIIKKO 14.10.15

KESKIVIIKKO 14.10.15
1.       PÄIVÄ alkoi viileähkönä ja sumuisena ennusteen luvatessa puolipilvistä säätä, mikä voinee toteutuakin, vaikka puoli seitsemän maissa taivas on kokonaan vetisen näköisten pilvikerrosten peittämä. Sateita ei kuitenkaan luvata tälle päivälle eikä lähipäivinäkään. Ilma oli aamulla suhteellisen viileän ja kostean tuntuinen, vaikka lämpöä oli ennusteen ja oman mittarimme todisteen mukaan 18 astetta. Syksyn säät alkavat pukata esiin ihan ajankohdan mukaisesti, mutta eilen iltapäivällä oli lämpöä 30 astetta ja aurinko tuntui polttavan kuumalta. Tänään luvataan 28 astetta pääkaupungin alueella, maan pohjois- ja eteläosissa selvästi yli 30 astetta.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -36; Suolameri 29 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta. Puolipilvisyys jatkuu koko ennusteajan, mutta sapatin tienoille voi tulla paikallisia vesikuuroja, mutta ei yleistä sadetta. Kinneretin pinta laskee 0.5 sm päivässä, Suolameren pinnan laskua ei uskalleta edes arvioida.

2.       PA:n ja Israelin arabien veriset hyökkäykset jatkuivat eilen jos mahdollista entistäkin verisimpinä, joskin Israelin arabien jäseniä vähemmän. Uutena ilmiönä on naisten kasvava osuus terrorin harjoittajina, mikä ei sinänsä ole uutta mutta valitettavaa, koska naisilta odottaisi toisenlaista käyttäytymistä.

Gazan arabien näyttää olevan entistäkin vaikeampaa pysytellä nahoissaan, joko jatkuvan aivopesun ja kiihotuksen tuloksena tai ihan aidosti pyrkien osoittamaan tyytymättömyyttään vallitseviin olosuhteisiin. Eilen tunkeutui 30 Gazan arabia Israelin puolelle turva-aitaa, vaikka IDF vahvisti sitä viimeisintä huutoa olevin tunniste- ja varoituslaittein, jotka pystynevät ilmaisemaan yksityisten aidan yli pyrkivän liikkeet, mutta eivät ole tarkoitettukaan massaryntäykseen sitä vastaan. IDF:n sotilaille annettujen uusien ohjeitten mukaan tulitusta kovilla patruunoilla tulee välttää jos suinkin mahdollista. Uuden ohjeen mukaisesti turva-aidan ylittäneet palautettiin järjestykseen kyynelkaasun ja muitten mellakanhallinta-menetelmien avulla ja palautettiin omalle puolelleen aitaa.

Israelin arabit järjestävät yleisen lakon ja mielenosoituksia kaupungeissaan vastalauseeksi Israelin koville otteille terrorin lopettamiseksi, ja myötätunnon osoitukseksi PA:n arabien harjoittamalle veriselle väkivallalle israelilaisia vastaan. Kuinka suurta osaa näissä näyttelevät arabikansanedustajien kiihotuspuheet, on vaikea nähdä, mutta epävarmoja henkilöitä ne varmaan saavat liittymään mielen-osoituksiin ja joiku voi suunnitella hankkivansa itselleen luvatut 72 neitsyttä ja vastaanoton Allahin paratiisissa, kuten heille uskotellaan mullahiensa toimesta.

Arabien joint-listan parlamenttiryhmän johtaja Ayman Odeh kehottaa oikeus-kansleria Yehuda Weinsteinia syyttämään pääministeri Netanyahua rotuvihan lietsomisesta. Osallistuessaan arabien korkean seurantakomitean julistamaan mielenosoitukseen Odeh totesi: ”Kansa osoitti taas kerran, että Israelin arabit tietävät, miten valita sopivimmat välineensä taisteluunsa.  Asiamme on oikeutettu – miehityksen lopettaminen ja Palestiinan valtion perustaminen 1967 aselepolinjoille”.  Hän katsoi, että arabisektorin julistama mielenosoitus ja lakko sekä runsas osanottajajoukko osoittavat kansan valinneen oikein. ”Arabivähemmistö on hallituksen aloittaman kiihotuksen ja vihan hyökkäysten kohteena”.

Arabien toimintoja koordinoivan ja valvovan korkeimman valvontakomitean jäseninä ovat arabikansanedustajat, kuntien ja muiden julkisten arabijärjestöjen johtajat.
Arabikansanedustaja Yousef Jabareen totesi, että ”arabisektorin lakko oli hyvin onnistunut, kuvastaen arabiyhteisön protestia turvallisuusjoukkojen raakuutta ja kiihotusta yhteisöämme kohtaan sekä lisäksi ”setlereitten” provosoivaa toimintaa vastaan Al-Aksa moskeijassa, mikä aloitti nykyisen tilanteen”.
Arabijournalisti Marwa Atarma Nasaretista tunnustaa, ”ettei tilanne ole hyvä, sillä siitä kärsivät molemmat osapuolet”.

islamin liikkeen Pohjoisen haaran johtaja Raed Salah, jota pidetään pahimpana kiihottajana Israelin vastaiseen väkivaltaan, vakuutti olevansa ”valmis vankeuteen tai kuolemaan taistelunsa hyväksi”. Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman totesi, että ”toivottavasti hänen toiveensa toteutuvat pian”.
Netanyahu kehotti puheessaan Israelin arabeja ”valitsemaan kiihotuksen, yhteis-toiminnan ja rauhan välillä. Ei ole oikein nauttia (kaikista Israelin tarjoamista) oikeuksista ja samaan aikaan kaivaa maata valtion alta, Pyydän arabeja valitsemaan oikean tien”, pääministeri maanitteli. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Analysis-Arab-Israeli-MKs-of-Joint-List-opting-for-conflict-instead-of-cooperation-423903, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Arabs-hold-protest-strike-in-support-of-Palestinian-struggle-423899,

3.       ”En voi elää enää tällä tavoin”, valitti tuskansa yksinäinen vaalea-hiuksinen keski-ikäinen nainen istuessaan tiistaina kadulla lasinsirpaleitten ja tuoreen, paksun verilammikon vieressä.
Veri valui kadulle luotien repimän bussin no 78 sisältä, jossa Zakan pelastus – ja avustusjärjestön jäsenet pyrkivät imeyttämään suurimmat verilammikot paperi-pyyhkeillä voidakseen liittää ne vajaa tuntia aiemmin murhatun kahden miehen ruumisarkkuihin, kuten Daniel K Eisenbud kertoo artikkelissaan.
Hyökkäys bussia vastaan tapahtui Jerusalemin alueella, missä juutalainen lähiö Armon Hanatzim ja arabilähiö Jebel Mukaber kohtaavat toisensa. Paikalle kokoontui satoja pelokkaita katselijoita, heidän mukanaan kansainvälisiä ja muita lehtimiehiä, jotka pyrkivät läpäisemään poliisien muodostaman ihmismuurin päästäkseen saamaan ajan tasalla olevia lähikuvia tilanteesta.

JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat pyrki vastailemaan kansainvälisten journalistein kysymyksiin, mutta ei voinut olla välillä vilkaisematta henkisen romahduksen kärsineeseen naiseen Shoshana Rafaeliin kadulla, joka poliisin lohdutteluista huolimatta huusi: ”Joka päivä ja joka yö muslimit hyökkäävät kimppuumme, he huutavat ja kirkuvat meille aiheuttaen ongelmia – en voi jatkaa tällaista elämää, Asun tällä kadulla ja kaiken aikaa täällä on palopommeja, kiviä ja räjähdyksiä”. Shoshanna Rafaeli sanoi, ettei hän ollut haavoittunut, mutta hänen henkinen kestokykynsä oli saavuttanut äärilaitansa. Hän sanoi, ettei nykyisellä väkivallalla ole mitään tekemistä arabien valheellisten väitteiden kanssa, että Israel aikoo tuhota Al-Aksa moskeijan (ja rakentaa kolmannen Temppelin sen tilalle) vaan raa´asta, peittelemättömästä vihasta. ”Eivät he välitä Al-Aksasta, eivät he ole edes uskonnollisia. Tämä on pelkkää vihaa”, Shoshanna selvitteli tunteitaan. Hän kertoo asuneensa lähiössä 10 vuotta. ”Arabinuoret Jebl Mukaberista törkeästi rikkovat lakia häpeilemättä, kaiken aikaa etsien syitä – mitä tahansa aihetta – hyökätäkseen juutalaisia vastaan ja surmatakseen heitä”. Uuden vuoden päivänä Alexander Levlovitz sai surmansa arabien heittämistä kivistä lähellä ajaessaan kahden tyttärensä kanssa kotiinsa Mevasseret Zioniin. Hän menetti autonsa hallinnan ja ajoi vasten sähköpylvästä saaden surmansa tyttäriensä silmien edessä.

SHOSHANNA Rafaeli kuitenkin vakuuttaa, ettei hän vihaa arabeja sanoen, että hänellä on useita arabiystäviä. ”Mutta haluan, että tämä loppuu”.
Pormestari Barkatin lopetettua journalistien kanssa, joukko alkoi hajaantua – kahden arabinuoren seuratessa tilannetta omalla sektorillaan – luotien rikkoma ja verinen bussin raato hinattiin pois ja katu puhdistettiin verijäljistä voimakkailla vesi-suihkuilla. Israel nielee kiukkunsa ja keskittyy hautaamaan kuolleensa arabien jatkaessa mieletöntä väkivaltaansa suunnitellen uusia veritekoja. Turvallisuusjoukot ovat havainneet, että hyökkäyksiä suunnitellaan ja niitä johdetaan keskitetysti. Ne noudattavat selvää kaavaa, eivätkä voi olla yksinäisten susien sponttaanisti tekemiä. Syyllisiksi epäillään Fatahin alajärjestöjä tai Hamasia ja Islamic Jihadia.

4.       KOLME israelilaista murhattiin tiistain aikana kahdessa terrorihyökkäyksessä Jerusalemissa ja yhteensä yli 20 haavoittui. Geulan hyökkäyksessä rabbi Yeshiayahu Krishevsky murhattiin ja haudattiin pian sen jälkeen. Chaim Haviv sai surmansa pistoolilla ja puukolla aseistautuneen terroristin aloitettua hyökkäyksensä bussissa no 78 Armon Hanatzim lähiössä. Toisen surmansa saaneen nimeä ei ole julkistettu. Terroristi haavoitti heidän lisäkseen 15 ihmistä bussissa no 78.

Tiistaina terroristit haavoittivat kahdessa iskussa kahtakymmentä ihmistä, joista 7 on edelleen sairaalahoidossa. Pisgat Zeevissä Guelassa 79-vuotias mieshenkilö on edelleen kohtalaisessa tai heikommassa kunnossa. Hänet leikattiin eilen.

5.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF lähettää kuusi komppaniaa sotilaita turvaamaan pääkaupunkia sen jälkeen, kun poliisi määräsi neljä pataljoonaa lisää valvomaan Jerusalemin liikennettä ja turvaamaan asukkaitten elämää. Tämä osoittaa, että hallitus on huolissaan tilanteesta ja pelkää tilanteiden luisuvan pois käsistä. http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-sends-six-units-to-reinforce-police-in-joint-security-operations-423909
·         Israelin turvallisuuskabinetti päätti tiistain maratonistunnossaan useista uusista toimista terrorin vastustamiseksi.
-          Poliisille annetaan valtuudet sulkea tai saartaa Jerusalemin alueet, joissa tilanne sitä vaatii.
-          Poistettaviksi määrättyjen terroristien rakennusten raunioille voidaan rakentaa uusia rakennuksia.
-          Terroristin pankkitilit voidaan jäädyttää tai takavarikoida.
-          Hyökkäyksiin osallistuneitten arabien kansalaisuusoikeus voidaan peruuttaa.

10-hengen turvallisuuskabinetti päätti palkata 100 turvallisuustarkastajaa 80 miljoonan NIS hinnalla pääkaupungin liikennevälineisiin. Sotilaita sijoitetaan eri puolille maata teille ja liikenneristeyksiin ja kaupunkien keskuksiin. Kabinetti jatkaa työtään keskiviikkona käsitelläkseen kiihotusta ja väkivaltaa koskevia kysymyksiä.
Netanyahu lähetti kovasanaisen viestin PA/PLO:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille kehottaen häntä lopettamaan valheitten levittämisen ja kiihotuksen, eikä ainoastaan Temppelivuoren osalta, vaan myös viimeaikaisista tapahtumista Israelissa. Tämä olisi pitänyt julkistaa jo kauan sitten Abbasin puheitten jälkeen.

Pääministeri uhkasi kaikkia, jotka yrittävät haavoittaa Israelia, että heitä tullaan käsittelemään kovalla kädellä antaen ymmärtää, että terroristien nauttimat oikeudet ja etuisuudet poistetaan, vaatien sellaisia maksamaan teoistaan täyden hinnan. Bibi viittasi Pisgat Zeevin terrori-iskuun, jossa 13-vuotias arabipoika puukotti hengenvaarallisesti saman ikäistä juutalaispoikaa. Turvallisuusvirkailijan mennessä puolustamaan juutalaispoikaa, PA/PLO:n propaganda teki arabipojan uhriksi ja marttyyriksi, jota vastaan virkailija hyökkäsi. Pääministeri totesi, ettei arabipoika kuollut, ja toiseksi häntä ei teloitettu, mutta hänellä oli selvä murha-aikomus.  http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Security-cabinet-approves-new-measures-to-fight-terror-after-marathon-session-423901, http://www.timesofisrael.com/israel-to-deploy-hundreds-of-soldiers-in-jer.

6.       USA:n ulkoministeri John Kerry, joka aikoo matkustaa Israeliin tällä viikolla, sanoo, että Israelin harjoittama asutuspolitiikka Juudeassa ja Samariassa on turhauttanut arabiväestön Israelissa, mikä purkautuu nyt väkivaltana ja murhina. Israelin PR-taktiikka on epäonnistunut täydellisesti siinä, ettei se ole pystynyt tekemään selväksi juutalaisten oikeuksia Juudeassa ja Samariassa.

Suurin jarru siinä on ollut Netanyahun varovainen ja vaikeita päätöksiä välttelevä politiikka, minkä johdosta koko muu maailma on omaksunut virheelliset tiedot. Esimerkkinä on Israelissa 3-päivän virallisella vierailulla oleva Intian presidentti Mukherjee, joka Ammanissa ja Ramallahissa torjui tiedot terrori-iskuista ja painotti PA:n arabien oikeutta koko alueeseen Jordanjoesta Välimereen.
Toinen esimerkki on YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, joka katsoo, että Israel on syypää viimeaikaisiin väkivaltaisuksiin ja aikoo asettaa tutkimuskomitean tutkimaan Israelin käyttämästä tarpeettomasta väkivallasta surmaten useita arabeja. Mukherjeen tavoin hän ei edes viitannut arabien aloittamaan terrorismiinm tai kolmanteen intifadaan. Tämä jos mikään on korkeimmille tasoille juuttunutta valeinformaattiota.

Pääministeri Netanyahu esitti kvartetille, joka valvoo Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhan-keskusteluja, ettei nyt ole sopiva aika puhua rauhasta PA/PLO:n kanssa Israelin taistellessa verisesti terrorismia vastaan omassa maassaan, ja pyysi lykkäystä, joka hänelle suotiinkin.
Kerry uhosi, että Obaman hallituksella on 16 kuukautta aikaa keskittyä ”palestiinalais-kysymykseen” Iranin ydinasekysymyksen saatua myönteisen ratkaisun, ja aikoo paneutua siihen koko tarmollaan. Kerry ei ilmeisesti ole kuullutkaan Venäjän hankkimista tukikohdista Syyriassa ja Irakissa, joista käsin se johtaa hyökkäyksiään Assadin hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia vastaan Kiinan avustamana. USA on joutunut perääntymään häpeällisesti Irakista ja Syyriasta, minkä sen aiheuttaman tyhjön Venäjä ja Kiina täyttävät yhteistyössä Iranin kanssa, mikä ei näytä olevan tärkeää Kerrylle.

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Obaman ulkoministeriö on tietoinen murhista ja väkivallasta Israelin alueilla, mutta sen mielestä sekä Israel että PA/PLO ovat vastuussa siitä ja kiihotukseen siitä. Samaan hengenvetoon Valkoisen Talon tiedottaja Mark Toner - myöntäessään israelilaisten kärsimät tappiot murhattuina ja haavoitettuina - totesi, miten monta PA:n arabia israelilaiset ovat tappaneet kertomatta, että terroristit saivat surmansa turvallisuusmiesten pyrkiessä estämään heitä jatkamasta murhiaan. On hämmentävää ja surullista, että Israelin lähin kumppani-ystävä levittää väärää informaatiota, johon se perustaa päätöksensä ja lausuntonsa. Toner totesi Temppelivuoresta, joita hän kutsui arabinimellä Haram Al-Sharif, että Israel on muuttamassa tasapainotilaa siellä torjuen tiedot Netahnyahun vakuutuksista, että tasapainotila Vuorella tullaan säilyttämään. Hän myöskin kieltäytyi näkemästä mitään väärää Abbasin Israelia häpäisevissä puheissa saastaisista jaloista, joilla Israel häpäisee muslimien ja kristittyjen pyhättöjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201869#.Vh4SrFOnI6s
·         Viikko sen jälkeen, kun Iranin korkea upseeri sai surmansa IS:n joukkojen tulesta, ilmoitetaan kahden muuan korkean iranilaisen upseerin kuolemasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201875#.Vh4Y2FOnI6s
·         IDF tuo 1000 miestä Jerusalemiin suojelemaan tärkeitä kohteita sekä nostamaan asukkaitten moraalia ja itsetuntoa. Shoshanna Rafaelin kaltaiset henkiset romahdukset ovat vaarallisia, sillä ne helposti saavat ihmisissä aikaan hysteerisiä tunteita ja pelkotiloja. Tämä on juuri sitä, mihin terrorilla pyritään, saada ihmisiin iskostettua tappiomieliala. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201871#.Vh4Zf1OnI6s
·         Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa sulkevat porttinsa arabi-työntekijöiltä toistaiseksi ja niin kauan, kuin kolmas intifada jatkuu. Tämä on varovaisuustoimenpide, jolla suojellaan asukkaita, mutta samalla se saattaa tuhannet arabit vaikeaan asemaan menetettyään ainoan työnsä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-settlements-shut-their-gates-to-Palestinian-workers-in-light-of-violence-423918
·         Iranin pelottelemat Persianlahden arabimaat ovat kääntyneet Israelin puoleen ostaakseen sieltä ohjustentorjunta-järjestelmiä, joista Iron Dome on osoittanut 85 %;n tehokkuudellaan luotettavuutensa. BCC-maihin kuuluva Bahrain on muitten jäsenmaitten kanssa aloittanut neuvottelut Israelin kanssa torjuntajärjestelmien ostamiseksi. Se olisi uusi aluevaltaus Israelille. Päätös on vaikea ja hämmentävä arabimaalle, joka vuosikymmenien aikana on pitänyt Israelia pahimpana vihollisenaan. USA, joka osittain rahoittaa Iron Dome järjestelmiä lupautuu toimiaan välittäjänä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/fearful-of-neighbor-iran-gulf-states-looking-to-buy-israels-iron-dome/2015/10/14/
·         Israelin sairaaloissa hoidetaan sekä terrorin uhreja että terroristeja. Lääkärit vakuuttavat, että pahiten haavoittuneet hoidetaan ensin riippumatta henkilön taustasta ja liittymisestä terroriin. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-hospital-treats-terror-victims-and-terrorists/

Sunday, October 11, 2015

SUNNUNTAI 11.10.15

SUNNUNTAI 11.10.15
1.       UUSI viikko alkoi kosteana ja suhteellisen lämpimänä sateitten loputtua tällä erää. Osittainen pilvisyys jatkunee ennusteiden mukaan ainakin kesiviikkoon saakka. Lämpötila noussee tänään 30 asteen tienoille ennusteen mukaan nousten myös yölämpötilojen osalta, jotka pysyttelevät 16 ja 20 asteen tienoilla. Säätila on kuitenkin yhtä epävakainen kuin poliittinen tilanne Lähi-Idässä, ja nopeita muutoksia on odotettavissa sateineen ja tuulineen.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -36; Eilat 24 -36 +C-astetta. Lämpötilan viileneminen alkaa tiistaina siten, että keskiviikoksi luvataan 27 astetta Jerusalemissa vaikka taivaankasi selkeneekin.

2.       UUTISRAPORTTIEN otsikot huutavat kuin hädissään terrorin uhrilukujen kasvamisesta. ”Kymmenen haavoittui terrori-iskujen jatkuessa maanlaajuisesti”, kertoo Jerusalem Postin etusivun ykkösotsikko. Alaotsikossa lisätään: Israelilaisia pahoinpideltiin pääkaupungissa ja Länsirannalla; Kolme terroristia sai surmansa Jerusalemissa; Vanha Kaupunki ja Shuafatin pakolaisleiri ovat väkivallan pääkohteita; Hyökkäystä yrittänyt nainen haavoittui Afulassa.

Ei tämä ole millään tavoin miellyttävää raportointia, mutta tuskin päivästä toiseen ja viikosta viikkoon jatkuvien väkivaltaisuuksien lukeminenkaan on mieltä ylentävää. Kuitenkin järjestyksen ja tilastojen vuoksi on syytä ja aihetta käydä läpi näkyvimmät – tai jos niin halutaan – verisimmät ja vaarallisimmat tilanteet.

JP:n raportin mukaan arabiterroristit haavoittivat 10 siviiliä ja neljää poliisiupseeria ja Juudeassa ja Samariassa viikonvaihteen aikana. Lauantaina poliisi avasi tulen hyökkääjiä kohti surmaten heistä kaksi.
Toisessa tilanteessa 25-vuotias arabimies haavoittui poliisin luodeista avattuaan tulen poliiseja kohti Shuafatin pakolaisleirissä, jossa asukkaat olivat järjestäneet täydellisen mellakan lauantaiaamuna; mies kuoli myöhemmin haavoihinsa. Mellakka alkoi 22-vuotiaan arabin Ahmed Kalin hautajaisten jälkeen. Kali oli puukottanut 15-vuotiasta israelilaista poikaa lähellä Jerusalemin koillisosan kevyen rautatien päätepysäkkiä. Kali lähti juoksemaan karkuun, mutta rajapoliisi juoksi hänen peräänsä ja haavoitti häntä kuolettavasti.
Raportin mukaan ainakin 11 rajapoliisia ja kymmenittäin arabimellakoitsijoita haavoittui Juudean ja Samarian alueilla viikonvaihteen aikana.

LAUANTAIN ensimmäinen hyökkäys tapahtui 11.00 aikaan 16-vuotiaan arabin puukotettua kahta 60-vuotiasta juutalaismiestä 150 metrin päässä Damaskos-portista. Puukotettujen miesten haavat vaihtelevat keskinkertaisesta kevyeen. Arabipoika hyökkäsi sen jälkeen poliiseja kohti, jotka avasivat tulen haavoittaen häntä kuolettavasti. Haavoittuneet miehet vietiin Hadashan yliopistolliseen sairaalaan Ein Keremissä.
Jerusalemin vanhassa kaupungissa arabit alkoivat mellakoida pian tapahtuman jälkeen, mikä pakotti poliisit turvautumaan ei-kuolettaviin mellakanhallinta menetelmiin ja välineisiin, mukaan lukien tainnutusgranaatit ja kumiluodit.

TOISESSA hyökkäyksessä Jerusalemissa lauantaina, joka on juutalaisten sapatti, noin 15.00 aikaan 19.vuotias arabimies, joka oli tullut Shuafatin pakolaisleiristä, puukotti erikoisjoukkojen partion kahta poliisia Damaskos-portin lähellä.
Poliisin tiedottaja Micki Rosenfeld totesi lakonisesti: ”Poliisi avasi tulen arabia kohti surmaten hänet” kertoen tilanteesta näin: Aiemman terrorihyökkäyksen seurauksena poliisi tarkkaili väkijoukkoa, ja havaittuaan epäilyttävän arabimiehen pysäytti hänet pyytäen häntä esittämään henkilökorttinsa osana poliisin alkamaa tiivistä poliisi-operaatiota Vanhan Kaupungin alueella estääkseen uudet väkivaltaisuudet.

Arabimies ojensi ID-korttinsa, mutta poliisin tutkiessa sitä mies puukotti yhtä poliisiupseeria niskaan ja toista yläruumiiseen. Lähettyvillä seisonut poliisi avasi tulen surmaten arabimiehen, mutta vahingossa haavoitti kolmatta poliisia lievästi käteen. Haavoittuneet poliisit kiidätettiin Shaare Zedekin lääkintäkeskukseen. Heidän haavansa vaihtelevat vaarallisista keskinkertaiseen.
Rosenfeld kertoi, että poliisi sulki alueen Damaskos-portin läheisyydessä aloittaen tutkimukset, oliko lähettyvillä muita epäilyttäviä, ja toimiko mies yksin.  

POLIISI pyrki neuvotteluilla Ahmed Kalin perheen kanssa varmistamaan, että hänen hautajaisensa sujuisivat rauhallisesti. Kuitenkin joukko naamioituneita ja aseistettuja arabeja hyökkäsi rajapoliiseja vastaan hautajais-seremonian aikana.
Rajapoliisit aloittivat vastahyökkäyksensä noin 23.00 aikaan, mutta heitä vastaan hyökkäsi satoja arabeja, jotka kivittivät heitä, heittivät palo- ja putkipommeja ja myös tulittaen ampuma-aseella. Turvallisuutensa vuoksi poliisi eliminoi aseen-käyttäjän surmaten hänet ja takavarikoiden hänen aseensa. Sen jälkeen poliisi otti käyttöönsä mellakan hajottamiseen tarkoitettuja ei-kuolettavia välineitä.
Poliisit evät haavoittuneet mellakan aikana, eikä ketään pidätetty.

UUSI mellakka on kuitenkin jo kytemässä ja lähellä purkautumistaan Shuafatin pakolaisleirissä 20-vuotiaan Wissam Farajin saatua surmansa torstai-iltana. Hän hyökkäsi rajapoliisia vastaan näiden tullessa suorittamaan tarkastusta Subhi Abu Khalilkan kodissa, jonka epäillään puukottaneen 16-vuotiasta yeshiva-opiskelijaa olkaan Schmuel Hanavi-kadulla, kuten Rosenfeld kertoi. Opiskelija ei aluksi edes huomannut tulleensa puukotetuksi. Häntä puukottanut arabimies pääsi karkuun, mutta poliisi jäljitti hänet. 43-vuotias mies haavoittui päähän osuneesta kivestä matkustaessaan arabien kivittämässä bussissa samalla kadulla lauantaina.

Poliisin tiedottaja Rosenfeld kertoi median edustajille: ”poliisi on tehostanut väkivallan estämiseksi tarkoittamiaan toimia ja nostanut turvallisuuden palauttamisen korkeimmalle tasolle. Poliisiyksiköt saapuvat terrorihyökkäysten aallon aikana hyökkäyskohteeseen lähes välittömästi varmistaakseen, että terroristit on pidätetty, eliminoitu tai surmattu välittömästi. Lisäjoukkoja on lähetetty Vanhaan kaupunkiin ja julkisille paikoille, myös bussi- ja rautatieasemille ja kauppakuskuksiin voidakseen toimia välittömästi tilanteen vaatimusten mukaan”.

ARABIT ovat kritisoineet poliisin toimia pyrkiessään neutraloimaan arabinaisen, joka oli aiemmin yrittänyt puukottaa poliisia Afulan keskusbussiasemalla perjantaina. Videoidussa tilanteessa nainen seisoo puukko kädessään, mutta kieltäytyen pudottamasta asettaan poliisin käskystä. Jännittyneen hetken jälkeen poliisi ampuu naista jalkoihin uskaltamatta lähestyä häntä. Nainen haavoittui kohtalaisesti ja vietiin sairaalaan. Shin Bet selvitti naisen henkilöllisyyden: 30-vuotias Asra Zidan Abd Nasaretista. Hänellä ei ole aiempia merkintojä rikosrekisterissään.
Päivää aiemmin arabimies puukotti pahoin IDF:n sotilasta Afulassa. Sivulliset ottivat arabin kiinni pidellen häntä, kunnes poliisit ehtivät paikalle.
Perjantaina IDF:n sotilas haavoittui luodeista yläruumiiseen Kiryat Arban eteläisen sisään-käynnin lähellä. Päivää aiemmin israelilaista miestä puukotettiin samassa paikassa.
Perjantaina iltapäivällä arabit kivittivät Shilosta Maale Levonaan ajanutta autoa, jossa istuneet viisi henkilöä haavoittuivat lievästi, kolme heistä lapsia. Yksi haavoittuneista oli Samarian alueen johtajan Yossi Daganin vaimo Oriya Dagan, ja heidän kolme lastaan. He olivat menossa tapaamaan Yossi Dagania, joka asuu protestiteltassa lähellä Netanyahun asuntoa Jerusalemissa. Dagan johtaa juutalaisyhteisöjen ja oikeiston kampanjaa painostaakseen Netanyahua lisäämään asuntojen rakentamista vastapainoksi arabiterrorismille.

Muualla Juudeassa ja Samariassa kaksi rajapoliisia ja tusinoittain PA:n arabeja haavoittui sarjassa mielenosoituksia.
Lauantai-iltana 53-vuotias haavoittui lievästi lasinsirpaleista arabien kivitettyä hänen autoaan tiellä no 60 tunnelitietä matkalla Jerusalemista Efratiin.
Perjantaina arviolta sata arabia kivitti sotilaita Hebronissa armeijan tarkastus-pisteessä. Heidän hajottamisekseen käytettiin mellakantorjumisvälineitä.

Kafr Kaddum, Nablusista länteen, nelisenkymmentä arabia kivittivät sotilaita ja vierittivät palavia autonrenkaita heitä kohti. Heidät hajotettiin tarvittavin keinoin.
Halhoul-sillan lähelle kokoontui 300 arabia ja Raakelin hautakammion lähelle pari sataa lisää kivittäen sotilaita, jotka käyttivät mellakantorjunta välineitään.
Jalamassa lähellä Jeniniä arabit kivittivät kivin ja palopommein rajapoliiseja.
Jalandian tarkastusasemalla Jerusalemin ja Ramallahin välillä 300 arabia kivitti sotilaita ja poliiseja. Yksi arabi sieppasi sotilaan aseen, joka saatiin takaisin. Yksi poliisi vietiin sairaalaan saatuaan iskun kivestä.

Perjantai-iltana Neguhotin juutalaisyhteisön turvaksi asetettu sotilas havaitsi arabin lähestyvän kylää. Hän hälytti paikalle yhteisön aseistetun siviilipuolustusryhmän, joka ampui puukolla aseistautunutta arabia jalkoihin. Hänet vietiin sairaalaan.
Parisataa arabia aiheuttivat väkivaltaisen mellakan Ramallahin ja Beit Elin välisellä tiellä Ayosh-risteyksessä.
Pienempiä mielenosoituksia ja hyökkäyksiä on tapahtunut muuallakin, mutta tässä lienee pureskeltavaa toistaiseksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/10-wounded-as-terror-attacks-continue-nationwide-over-the-weekend-421552.

3.       UUTISOTSIKOITA
·         Arabinainen haavoittui vaikeasti ajaessaan autollaan Jerusalemiin lähellä Maale Adumimia. Poliisit havaitsivat epäilyttävän auton lähestyvän tarkastuspistettään ja valmistautuivat pysäyttämään sen. Auton sisällä istunut nainen kuitenkin yritti heittää pommin autostaan kohti poliiseja huutaen Allahu Akhbar, mutta pommi laukesi hänen käsissään haavoittaen häntä vaarallisesti. Hänet vietiin saíraalaan. Yksi poliisi haavoittui lievästi. http://www.timesofisrael.com/bombing-attempt-outside-jerusalem-wounds-police-officer/,
·         Perjantaina 400 Hamasin ja Jihadin kannattajaa kokoontui Gazan turvallisuusaidan taakse tarkoituksenaan päästä aidan läpi Israelin puolelle. Sotilaat yrittivät keskustellen hätistellä heidät pois sotilasalueelta, mutta joutuivat lopuksi avaaman tulen kovilla panoksilla mellakan pahetessa. Raporttien mukaan 6 ihmistä sai surmansa ja 19 haavoittui.
Näytelmä toistui lauantaina 60 arabin kokoontuessa turvallisuusaidan taakse, mutta he onnistuivat leikkaamaan aukkoja aitaan ja tulivat Israelin puolelle. Sotilaat saartoivat heidät, pidättivät 5 ja ajoivat loput takaisin Gazan puolelle turva-aitaa. http://www.timesofisrael.com/2-gaza-teens-said-killed-by-idf-in-second-day-of-border-clashes/
·         Pääministeri Netanyahu aikoo ottaa hallituksen kokouksessa tänään esiin kysymyksen palestiinalais-johdon harjoittamasta kiihotuksesta. Hän määräsi tuhansia poliiseja lisää estämään väkivaltaa ja terroria sekä löytämään Shin Betin ja tiedustelujärjestöjen kanssa keinoja tilanteen saamiseksi hallintaan. Hän pyysi turvallisuusjärjestöjä valmistelemaan esityksiä toimenpiteistä, joita hallituksen tulisi tehdä. Netanyahu on alkanut ymmärtää, ettei PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ole se maltillinen arabijohtaja, johon voi luottaa ja joka pyrkii hillitsemään mielenosoittajia. Abbasin julkiset lausunnot ja puheet ovat täynnä vihaa ja ylenkatsetta juutalaisia kohtaan. Caroline Glick käsitteli lauantain artikkelissaan myyttiä Abbasista rauhanmiehenä otsikolla ”Abbas täytyy pysäyttää”.
·         Saudi Arabia kuningas Salman Bin Abdelaziz, 72 on Debkafilen uutisen mukaan viety sairaalahoitoon. Artikkelin mukaan hän oli saanut henkisen tasapainotilan järkkymisen vuoksi halun vahingoittaa itseään. DF epäilee palatsivallankumousta, josta on ollut vihjeitä jo aiemmin.  http://www.debka.com/newsupdatepopup/13073/Saudi-king-Salman-hospitalized-Palace-coup-suspected
·         Netanyahu ilmoitti tänään lisäävänsä turvallisuusjärjestöjen toimia integroiduissa kaupungeissa kuten Ramle, jossa arabit osoittivat mieltään
äskettäin. Israelin arabiväestön uskollisuus Israelia kohtaan on jatkuva epävarmuustekijä, mitä arabikansanedustajat lietsovat lausunnoillaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/security-presence-to-be-raised-in-integrated-cities/2015/10/11/
·         Gazasta ammuttiin kaksi rakettia Israelin puolelle, toinen putosi Eshkolin alueelle, toisen Iron Dome tuhosi Ashkelonin taivaalla. IDF siirtää yhden Iron Dome patteriston Beersheban suojaksi, koska Hamas-johtaja Ismail Hamiyeh sanoo aloittaneensa sodan Israelia vastaan vakuuttaen olevansa valmis siihen. IAF kävi tuhoamassa joitain Hamasin rakenteita Gazassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/security-presence-to-be-raised-in-integrated-cities/2015/10/11/
·         Kurdien lähettämät – kuten uskotaan – kaksi itsemurhapommittajaa surmasivat Ankarassa Turkissa ainakin 86 ihmistä ja haavoittivat lähes 200. Turkin vaalit pidetään 2 viikon päästä, joten pommi-iskut voivat liittyä niihin. Pommit sytytettiin rauhanmarssin aikana. Toinen vakava ehdokas pommien asettajaksi on Islamin Valtio, joka haluaa levittää kaaosta Turkkiin. http://www.jewishpress.com/news/terrorists-kill-86-in-biggest-attack-in-turkeys-history-video/2015/10/10/
·         Väkivaltaisuudet ja terrorismi Israelin alueella on lisännyt Hamasin ja Is lamic Jihadin kansansuosiota, arvio Times of Israel analyysissaan. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Hamas voittaisi helposti, eivätkä Abbasin yritykset mielistellä Netanyahua paranna tilannetta. Abbasin suosio on alempi kuin koskaan, ja on merkkejä, että arabikevät on saavuttanut PA/PLO:n valvomat alueet. Tämä voi osoittaa, että Abbasin on aika katsella uutta asuinpaikkaa, ettei käy kuten Libyan johtajalle Gaddafille, jonka roskajoukko lynkkasi. http://www.timesofisrael.com/terror-upsurges-main-beneficiaries-are-hamas-and-israels-islamic-movement/
·         Ärsyyntynyt israelilainen pani sianlihaa haavoittuneen arabiterroristin päälle tämän maatessa paareilla. Muslimien mukaan sika on saastainen eläin ja siihen koskeminen voi viedä taivasosuuden. http://www.jewsnews.co.il/2015/10/11/a-must-watch-video-israeli-man-fed-up-with-terror-dumps-pig-flesh-on-wounded-arab-terrorist-on-a-stretcher/