Thursday, January 03, 2019

TORSTAI 03.01.2019

TORSTAI 03.01.2019
01. Pääministeri Netanyahu sai Trumpin hallitukselta lähes kaiken, mitä hän halusi, kertoo korkea israelilainen virkailija Netanyahun (Bibin) ja USA:n ulkoministeri Mike Pompeon keskustelujen jälkeen Brasiliassa.

Virkailija kertoi Pompeon hyväksyneen seitsemän kahdeksasta Bibin tekemistä esityksistä, mikä antoi Israelin johtajalle aiheen tuntumaan, että juutalainen valtio pystyy vaikuttamaan USA:n politiikkaan määrätyillä alueilla.
Nimeltä mainitsematon virkailija hämmästeli sitä, että Netanyahu sai tiistaina pidetyssä Pompeon ja Bibin tapaamisessa myöntävän vastauksen lähes kaikkeen, mitä hän pyysi, kuten arvostettu lähde kertoi Jerusalemissa.

Israelin pääministeri kertoi Brasilian pääkaupungissa lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin ennen Pompeon ja Bibin tapaamista, mutta Presidentti Jair Bolsonaron virkaan vihkimisen jälkeen, että tapaamisessa tullaan keskustelemaan USA:n joukkojen vetämisestä Syyriasta, sekä Iranin yrityksistä perustaa pysyviä tukikohtia joukoilleen Syyriaan.

Israelilainen lähde lisäsi, että Netanyahu sanoi - tapaamisensa jälkeen Pompeon kanssa - saaneensa tuntuman, että Israel pystyy vaikuttamaan USA:n politiikkaan määrätyissä kysymyksissä, ja että molemmat maat työskentelevät nyt suunnitelmien kimpussa, joilla Amerikan joukkojen vetäminen pois aiheuttaisi mahdollisimman vähän vahinkoa Israelin turvallisuudelle.

Ainoa aihe, mistä ei löydetty yhteistä säveltä, oli Israelin suunnitelma myydä uusimiaan F-16 hävittäjiä Kroatialle. Trumpin hallituksessa närää aiheutti Israelin päätös sisällyttää israelilaista teknologiaa vanhentuneisiin hävittäjiin.

Netanyahu tapasi Brasiliassa myös Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernandezin, joka lähteen saaman vihjeen mukaan lupasi seurata USA:n presidentti Donald Trumpin esimerkkiä ja muuttaa maansa lähetystön Tel Avivista tulevien kuukausien aikana Jerusalemiin.

Hondurasin päämääränä on tämän kautta parantaa suhteitaan Yhdys-valtoihin, ja uskoo suhteiden lämpenemisen Israeliin auttavan siinä.
"Israel haluaa auttaa EteläAmerikan maita selvittämään joitain taloudellisista ja turvallisuusongelmistaan", kuten lähde paljasti.

Netanyah tapasi Brasiliassa myös Unkarin pääministeri Viktor Orbanin, joka kertoi Bibille Unkarin valmistelevan uutta ohjelmaa koskien Unkarin Holokaust museota.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439849,00.html,

02. Brasilian uusi presidentti Jair Bolsonaro asetettiin virkaansa tiistaina suurten toiveitten ja pelkojen keskellä, kirjoittavat AP ja Reuters tilaisuudesta.

"Brasilian Trumpiksi" kutsuttu Jair Bolsonaro otti uuden vuoden päivänä Latinalaisen Amerikan laajimman ja väkirikkaimman maan ohjakset luvaten hoitaa suuren joukon jokapäiväistä elämää koskevia aiheita ja lopettaa tähän saakka jatkuneen hallitustavan; "kuivata rämettyneet suot", kuten Trump lupasi.

Bolsonaro on oikeistolainen – ehkä jopa äärisellainen – Trump-fani,
entinen armeijan kapteeni, joka aloitti uudistushaluisen politiikkansa toteuttamisen nousten takapenkin ja jopa pilkatun kongressin jäsenen asemasta maansa johtajaksi, jonka useimmat brasilialaiset toivovat lopettavan vallitsevan korruption sekä väkivallan, joka antaa maalle epäilyttävän erityispiirteen maailman johtajana täydellisessä murhassa.

63-vuotias Bolsonaro, pitkäaikainen kongressin jäsen, nousi hallitsevaan asemaan korruption vastaisen ja aseen kantajien puoltajan agendalla, mikä on antanut uutta voimaa konservatiiveille ja äärioikeistolaisille kannattajille neljän perättäisen presidentin vaalin voittaneen vasemmistolaisen Työväen puolueen jälkeen. Hän on neljäs johtaja maailmalla, jotka ovat nousseet valtaan vallitsevaa tilannetta vihaavan aallon myötä, lupauksella lopettaa vallitseva tasapainotilanne.

Tiistain virkaan asettamistilaisuudet alkoivat autosaattueella pitkin pää-kaupungin pääkatua, joka johtaa hallituksen rakennuksiin. Hän ajoi vaimonsa Michellen kanssa avoimessa Rolls-Royce autossa heiluttaen juhlakansalle. Autosaattuetta suojasivat tusinoittain ratsujoukkoja ja siviiliasuisia henki-vartijoita, jotka juoksivat hänen autonsa vierellä.

Bolsonaro joutui puukottajan uhriksi vaalikiertueensa aikana syyskuussa, mikä vaurioitti hänen sisäelimiään. Hän pitää aina colostomy-pussia. Sen johdosta hän vaati turvallisuuden lisäämistä. Hänen poliitikkopoikansa varoittivat radikaalien voivan iskeä häneen, mutta turvallisuusjoukot eivät ole havainneet erityisiä uhkia.

Brasilia asetettiin juhlien ajaksi tiukkojen turvatoimien alaiseksi; 3000 poliisia partioivat tilaisuuden aikana; sotilastankkeja, hävittäjiä ja IT-ohjuksia asetettiin hälytysvalmiuteen.
Journalisteja vaadittiin tulemaan paikalle 7 tuntia ennen tilaisuutta, ja jopa heidän tuomiaan eväitä takavarikoitiin kaiken varalta.

Huomattavimpien ulkomaisten johtajien joukossa, jotka ilmoittivat osallistuvansa tilaisuuteen, olivat Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu, ja Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Vasemmistopresidentit Nicolas Maduro Venezuelasta, Daniel Ortega Nicaraguasta sekä Miquel DAaz-Canel Kuubasta, joita Bolsonaro piti diktaattoreina, eivät saaneet Bolsonaron tiimin kutsua, vaikka maan ulkoministeriö oli kutsunut heidät.
Yhdysvaltoja edusti ulkoministeri Mike Pompeo.

Bolsonaron 22 ministeristä 7 ovat entisiä armeijan upseereita – enemmän kuin Brasilian diktatuuriajalla 1964 -1985 - mikä herätti pelkoa autoritäärisestä hallinnosta, mutta Bolsonaro rauhoittelee kunnioittavansa perustuslakia. Hänen varapresidenttinsä on kenraali (ret.) Hamilton Mourao.

Bolsonaron vapaa- ja sosiaalipuolueella on 52 edustajapaikkaa Brasilian 513 edustajan alahuoneessa, ollen toiseksi suurin Työväenpuolueen jälkeen.
InterAmerican Dialoque ajatushautomon presidentti Michael Shifter uskoo, että presidentillä tulee olemaan vaikeaa saada aikaan suuria muutoksia. "Esteet ovat huomattavia, mukaan lukien businessyhteisö. Joissakin tapauksissa välttämättömät uudistukset ovat vastoin liikemaailman intressejä sekä useitten lainlaatijoitten tulotasoa".

Tuloerot eri kansankerrosten välillä ovat ennätysluokkaa, minkä korjaaminen vaatii päättäväisiä ja kovia otteita. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439346,00.html,

03. Presidentti Donald Trump jaksaa yllättää aina uusissa Twiitti-päätöksissään ja lausunnoissaan. Pompeo lupasi Netanyahulle USA:n tukevan Israelin turvallisuutta suostuen hyväksymään lähes kaiken, mitä Bibi halusi.

Aiemmin Trump sanoi päätöksessään USA:n joukkojen vetämisestä kotiin Syyriasta, että se tapahtuu tietyn ajan kuluessa, mutta hän ei silloin viime kuussa antanut tarkempaa aikataulua. Päätökseen sisältyy lupaus kurditaistelijoitten suojelemisesta USA:n vetäydyttyä Syyriasta. Tämä päätös pakotti puolustusministeri Jim Mattisin eroamaan, koska hän oli eri mieltä.

Keskiviikkona Trump sano, ettei hän puuttuisi Iranin minkä-tahansa-laisiin toimiin Syyriassa amerikkalaisten joukkojen lähtiessä maasta.
"He saavat tehdä mitä haluavat siellä, avoimesti puhuen".
Trumpin lausunto sopii huonosti Bibin ja Pompeon välisissä keskusteluissa sovittuun menettelyyn "tiivistää tiedustelu ja operaatioiden yhteistoimintaa Syyriassa ja kaikkialla estääksemme Iranin hyökkäävän toiminnan Lähi-Idässä".
Puhuessaan journalistien edessä hallituksensa istunnon aikana Valkoisessa Talossa Trump sanoi, ettei hän ole missään puhunut väitetystä 4 kuukauden aikataulusta 2000 amerikkalaisen sotilaan kutsumisesta kotiin Syyriasta Islamin Valtiota vastaan käytyjen taistelujen jatkuessa.

Ehkä Trumpin alkuperäinen päätös ei ollut yksityiskohtainen, tai se ymmärrettiin väärin, mutta maanantain Twiit-sivullaan hän tarkensi, "ettei sotilaitten vetäminen tapahdu hätäisesti. Me vedämme sotilaamme kotiin perheittensä luokse osan heistä jatkaessa taistelua ISIS jäännöksiä vastaan".

Graham sanoi journalisteille, että Trump vastaa siitä, etteivät Turkin joukot iske kurdien YPG-joukkojen kanssa USA:n joukkojen poistuttua. Hän vakuutti NATO-liittolaisilleen, että osapuolten välillä on oltava puskurivyöhyke.
Turkin hallitus pitää kaikkia kurdijoukkoja terroristeina ja YPG on Turkissa taistelevien PKK-kurdijoukkojen haaraosasto.
Turkin presidentti Erdogan vakuuttaa puhdistavansa kaikki kurdisotilaat Syyriasta, mihin Trump näyttää antaneen avoimen valtakirjan.

USA:n Syyriassa toimivat armeijan komentajat suunnittelevat jättävänsä kaikki aseensa ISIS joukkoja vastaan taisteleville YPG-kurdeille, minkä uskotaan herättävän Turkin presidentti Erdoganin suuttumuksen.
Trumpin neuvonantaja John Bolton matkustanee tällä viikolla Turkkiin keskustellakseen Turkin johtajien kanssa Syyrian tilanteesta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5440085,00.html,

04. Arvostetun Washington instituutin Lähi-Idän politiikan tutkijat David Makovski ja Dennis Ross sanovat, että on aika puhua Iranista ja Venäjästä Israelin vaaleista huolimatta.
He toteavat aluksi, että vaikka poliitikot eivät suostu edes puhumaan saati tunnustamaan USA:n heikkenevää roolia Lähi-Idässä, heidän tulisi edes käsitellä kysymystä Moskovan alueellisesta hallitsevasta asemasta ja sen äskeisestä kritisismistä Israelin toiminnasta Syyriassa ja Libanonissa.

He kyselevät monien israelilaisten tavoin, voiko potentiaalisten syytteiden alla toimiva pääministeri täyttämään tehtäviään samalla joutuessaan käyttämään suuren osan ajastaan laillisuusongelmiensa hoitamiseen. Tämä koskee sekä Netanyahua että hänen potentiaalisia haastajiaan Avi Gabbay, Benny Gantz ja toisia keskusta-vasemmistossa.

He toteavat USA:n antaman diplomaattisen ja symbolisen tuen olleen tärkeää Israelille, mutta se on kuitenkin jätetty enimmäkseen yksin hoitamaan Iranin aiheuttamia haasteita Syyriassa ja Libanonissa sekä suhtautumisessa Venäjään. Venäjän omaksuessa entistä vaativampaa politiikkaa Israelin toimintavapautta kohtaan Syyriassa ja Libanonissa, miten Bibi & kump. katsovat voivansa hoitaa asioita heidän kanssaan?

He sanovat haasteiden kumuloituvan tähän aikaan, jolloin USA:n joukot valmistautuvat vetäytymään Syyriasta. Israel on tähän saakka hoitanut asiat Syyrian maaperällä, ja USA sen ulkopuolella, mutta nyt tilanne muuttuu. USA:n antama diplomaattinen ja symbolinen varjo ei ole enää voimassa, minkä johdosta Venäjä tulee täyttämään USA:n jättämän tyhjiön.

Venäjän kritisismi Israelin toimia kohtaan Syyriassa ja Libanonissa osoittaa sen haluaman suunnan, mikä ei välttämättä ole Israelin intressien mukainen.
Venäjä on liitossa Iranin ja Syyrian kanssa, ja vaikka Putinin ja Bibin välinen keskinäinen kunnioitus lienee edelleen voimassa, Putin näyttää joutuneen Venäjän voimallisen puolustusministeriön ja armeijan väliselle tulilinjalle, jossa henkilökohtaiset sympatiat ja empatiat väistyvät kansallisten intressien edestä.

Syyrian haasteen ohella Israelilla on Libanonissa majaileva Hizbullah ja sen 130 000 – 150 000 rakettia, joita Iran päivittää uudenaikaisilla kärkiosilla, jotka lisäävät vanhentuneitten rakettien osumistarkkuutta ja kantomatkaa.

Tähän saumaan osuvat Israelin paljastamat Hizbullahin kaivattamat hyökkäys-tunnelit Libanonista Israeliin, joista on löydetty viisi, mutta osa löytämättä.
YK:n perustaman UNIFIL-joukkojen vastuulla oli varmistaa, ettei Hizbullah aseista Libanonin aluetta Litanijoen eteläpuolella, kuten UNSC:n päätöslauselma 1701 määrittää. UNIFIL on surkeasti epäonnistunut.
Mutta mitä Israelin tulisi tehdä? tutkijat kyselevät.

Iran muodostaa oman haasteensa. USA vetäytyi pois JCPOA-sopimuksesta, koska siinä ei rajoiteta Iranin ballististen ohjusten rakentamista ja testausta, ja ydinaseen valmistaminen sallitaan 10 -15 vuoden kuluttua v:sta 2015. Tämä kysymys ei koske vain Israelia vaan muita Lähi-Idän maita, Eurooppaa ja viime kädessä Yhdysvaltoja, jos Iran saa varustaa ohjuksensa ydinkärjillä, joita sen uskotaan valmistelleen kaiken aikaa salaisissa tiloissaan.

Entä Gaza ja Juudean ja Samarian arabiasukkaat? Miten heidän otaksutaan menettelevän, jos sota syttyy Israelin ja Iranin johtaman islamin sirpin alueella? Liittyvätkö he uskonveljiinsä toivoessaan laajan kalifaatin perustamista alueille, jotka ulottuvat Pakistanista Egyptiin saakka?

Antaako Jair Kushnerin johtaman rauhantiimin laatima Lähi-Idän rauhansopimus vastauksia näihin kysymyksiin? PA/PLO on Jerusalemin tunnustamisesta lähtien boikotoinut USA:n rauhanaloitteita. Abbas tosin äskettäin vihjaili voivansa osallistua keskusteluihin, joissa Palestiinan valtio perustetaan 1949 aselepolinjoille, juutalaisasutukset tuhotaan Juudeassa ja Samariassa, ja palestiinalaispakolaiset saavat paluuoikeuden ja korvaukset menetyksistään.
Jos näihin kysymyksiin ei löydetä hyväksyttävää ratkaisua, ainoana vaihto-ehtona on yksi valtio, jossa Israelin sisällä rajoitetulla itsemääräämis-oikeudella asuvat PA/PLO:n arabit saavat Israelin ID-kortit. Tämä on Naftali Bennettin "Uusi Oikeisto" puolueen esittämä vaihtoehto.

Keskusteltavaa on todella paljon, eikä aika ole Israelin puolella.
Joku voi heittää epäilyksen, että tutkijoitten tarkoituksena on pyrkiä vaikuttamaan Israelin parlamenttivaaleihin 09.04.2019.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439738,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

54 % Israeliin muuttaneista juutalaisista eivät täytä halachan asettamia vaatimuksia. Yli puolet 2018 aikana Israeliin muuttaneista ovat myös epäilyksen alaisia, mikä asettaa heille monia vaikeuksia ja esteitä ortodoksien hallitseman järjestelmän ja uskonnollisten lakien vuoksi, mikä pakottaa lukuiset matkustamaan ulkomaille voidakseen mennä naimisiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439874,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5437428,00.html,

Brittihallitus toimii Juudean ja Samarian alueilla ikään kuin se edelleen hallitsisi Kansainyhteisön 1922 sille antamaa mandaattia, jolle sen vastuulla oli tarkoitus perustaa juutalaisten kotimaa. Britit poistuivat Israelin maasta 1947 juuri ennen Israelin valtion perustamista täyttämättä velvoitettaan.
Nyt he ovat tulossa uudelleen.
Brittien ulkoministeriön tiedottaja Lähi-Idässä ja PohjoisAfrikassa (Mena) vieraili äskettäin EU:n tuella rakentamassa Khan Al-Ahmar beduiinikylässä Jerusalemista Suolamerelle johtavan tien varrella Israelin täyden siviili-ja turvallisuushallinnon alaiselle C-alueelle laittomasti ilman mitään lupia.

Tiedottaja vastasi journalistin kysymyksiin: "Olemme täyttämässä britti-hallituksen päättämää kampanjaa Khan A l-Ahmar kylän pelastamiseksi Israelin tuholta." http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257109,

Netanyahun vaalikampanja alkoi juutalaisten väkivaltaisella karkottamisella Amonan juutalaiskylästä, jonka asukkaat karkotettiin Ariel Sharonin toimesta 2005. Juutalaiset on karkotettu sieltä moneen kertaan sen jälkeen, tämä viimeinen tapahtui tänään torstai. He olivat pystyttäneet sinne 2 parakkia, jotka nyt poistettiin paikalta. Beduiinien rakentama laiton Khan Al-Ahmar kylä seisoo edelleen, nyt Englannin hallituksen suojelemana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257101,
Maagar Mochot suorittaman gallupin mukaan israelilaiset eivät vielä oikein tiedosta maan poliittisella kentällä tapahtuneita muutoksia, mikä ilmenee vastaajien arkuutena vastata kaikkiin kysymyksiin. Batsheva lehden tulosten mukaan voimasuhteet uskonnollisen sionismin parissa ovat.
Likud 22.6 %; Uusi Oikeisto 16.2 %; Uskonnollinen sionistilista 14.4 %; Israelin Voima 4.4 %; Shas 4.2 %; Eli Yishain puolue 3.2 %; UTJ 2.8 %.
Lista on pahasti puutteellinen, siitä puutuvat monet puolueet, ja lisäksi puolueet voivat solmia liittosuhteita keskenään, mikä sotkee listaa. Uskonnollista sionistilistan johtoon halutaan Batzazel Smotrich 54 %:lla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257104,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 09 -12; Tiberias 09 -17; Suolameri 13 -21; Eilat 09 -20 +C-astetta. Pohjoisessa sataa, tänään puolipilvistä, huomenna ja ylihuomenna aurinkoista. Säätila lämpenee hieman.

Iranin ulkoministeri Zarif keksi mielestään hyvän ratkaisun, miten USA:n ja Israelin tulee toimia tässä tilanteessa: "Muuttakaa maapallon ulkopuolelle".Tuesday, January 01, 2019

TIISTAI 01.01.2019

TIISTAI 01.01.2019
01. Tänään tiistaina vuoden 2019 ensimmäisen kuun ensimmäisenä päivänä, heprealaisen ajanlaskun mukaan kolmantena Tevet-kuuta, lämpömittarin osoittaessa kahdeksan lämpöastetta taivaankannen ollessa osittain pilvien peitossa, olemme aloittelemassa aikajaksoa, jota monet odottavat pelon sekaisin tunnelmin, ja Israelin pääministeri Netanyahun jatkaessa virallista vierailuaan Brasiliassa, jossa hän on tavannut ja tavannee valtioiden päämiehiä ja muita merkkihenkilöitä.

Tänään hänen pitäisi tavata Brasilian presidentin Jair Bolsonaron virkaan vihkimis-tilaisuuden aikana jossain välissä USA:n ulkoministerin Mike Pompeon.

02. Netanyahu totesi Rio De Janeirossa journalisteille, "ettei hän eroa virastaan mahdollisen syytteen kuulemisen aikana, eikä se lopu, ennen kuin minun kantani on myös kuultu".
Pääministeri Netanyahua epäillään rikollisesta toiminnasta kolmessa eri tapauksessa, mutta hän vakuuttaa, että "hän on syytön poliisin suosituksista huolimatta", joiden pohjalta oikeuskansleri tekee päätöksensä. Netanyahu vakuuttaa myös, ettei hän aio erota siinäkään tapauksessa, että Avichai Mandelblit esittää syytöksensä ennen kuulemista. Hän selittää, että "Israelin lain mukaan pääministeri ei tarvitse erota kuulemisen aikana, eikä se lopu ennen kuin minunkin kantani on kuultu".

"Kuvitellaanpa tilannetta, jossa pääministeri pakotetaan eroamaan ennen kuulemisen loppumista, ja sitten kuulemisen aikana he päättävät sulkea tapauksen. Se on absurdia; se on vakava isku demokratialle" Bibi selvittää. "Päätös syytöksistä on odotettu selviävän viikossa, mutta oikeuskansleri voi siirtää sitä peläten, että se vaikuttaisi vaalien tulokseen. Oikeusministeriö on luvannut jatkaa työtään välittämättä poliittisesta kehityksestä."

Äskettäin suoritettujen gallupien mukaan pääministerin Likud-puolue tulee selviytymään 09.04. 2019 vaaleista vaivatta useista haastajista huolimatta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5438635,00.html,

03. Netanyahun sunnuntain vierailuohjelman mukaan häntä kuljettava auto saattue ohitti matkallaan myös kaupungin ikonisen Kristus-patsaan, joka protokollan ja turvallisuussyiden johdosta oli suljettu yleisöltä, mikä aiheutti buuauksia jonottavan yleisön parissa. Patsasta kutsutaan nimellä Christ the Redeemer.

Netanyahu ei itse poistunut autosta, mutta hänen Sara-vaimonsa ja Jair-poikansa tekivät pienen kävelylenkin paikalla. Pääministeri sanoi, ettei hän halunnut aiheuttaa lisäongelmia yleisölle, joka kärsimättömänä odotti porttien avaamista.

Netanyahu ylisti sunnuntaina Brasilian evankelis-kristillistä yhteisöä sen Israelille antamasta voimallisesta tuesta. Vierailun kunniaksi painettiin Bibin kuvalla varustettu postimerkki, varustettuna tekstillä Savior (Pelastaja).Brasilian evankelisten kristittyjen sanotaan vaikuttaneen ratkaisevasti Bolsonaron valintaan presidentiksi.
"Meillä ei ole parempia ystäviä maailmassa kuin evankelinen yhteisö, eikä evankelisella yhteisöllä ole parempaa ystävää maailmassa kuin Israel" Bibi hehkutti Rio De Janeirossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Hän kertoi Rio De Janeiron juutalaisten yhteisön tilaisuudessa perjantaina aiemmasta tapaamisestaan presidentiksi valitun Bolsonaron kanssa, joka kertoi hänelle, että Brasilian lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin kysymys on vain koska, ei jos.
Bolsonaro myös vihjaili suunnitelmista vierailla Israelissa huhtikuussa 2019.
"Bolsonaro kertoi minulle: "Me tarvitsemme liittolaisia, hyviä ystäviä, hyviä veljiä kuten Benyamin Netanyahu", Bibi kertoi Rion juutalaisille.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5437345,00.html,

Brasilian asukasmäärä on 2018 rekisterin mukaan 212 392 717 ihmistä; 2.76 % maailman väestömäärästä. Se on viidenneksi suurin väestömäärältään.
Sen maa-alue on 8 358 140 neliökilometriä. Väestönkasvu on 1.76 ja osoittaa vähenevää trendiä.
http://www.worldometers.info/world-population/brazil-population/,

04. Israelin sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Tamir Hayman kertoi Tel Avivin konferenssivieraille maanantaina, että hän katsoo Irakin muodostavan mahdollisen uhkan Israelille Iranin vaikutusvallan kasvun myötä.

Hayman sanoo, että "Iranin voimistuvan otteen johdosta Irak muodostuu ponnahdus-laudaksi Israelia vastaan suunnitellulle hyökkäykselle."
"Iranin kasvava vaikutus alueella on todellinen uhka juutalaisvaltiolle, ja siksi IAF on tehnyt toistuvia ilmaiskuja Syyriassa Iranin epäiltyjä sotilastukikohtia ja aseitten kuljetuskolonnia vastaan, joita Damaskosta tukevat iranilaiset joukot rakentavat."

Irakilla ei ole maarajaa Israelin kanssa, mutta uudenaikaiset ohjukset pystyvät iskemään Irakin alueelta suureen osaan juutalaisvaltiota. Vuoden 1991 sodan aikana Irakista ammuttiin 39 Katjusha rakettia Israeliin. USA:n johtaman koaliittion 2003 hyökkäyksen jälkeen, jossa Saddam Husseinin valta murskattiin, Irakin shia-enemmistö on yhä enemmän taipunut Teheranin suuntaan.

Hayman analysoi tilannetta Irakissa todeten, että "Irak on Iranin kasvavan vallankumouskaartin (IRGC) ja Iranin vaikutusvallan alainen".
"Presidentti Trumpin ilmoitettua USA:n joukkojen vetämisestä pois Syyriasta, iranilaiset näkevät Irakin sopivaksi näyttämöksi tukikohtien perustamiseksi, kuten he tekivät Syyriassa käyttääkseen niitä Israelin valtion uhkaamiseksi ja tuhoamiseksi, mikä on niiden lopullinen päämäärä".

Viitaten Reutersin julkaisemaan artikkeliin elokuussa Iranin toimittamista lyhyen matkan ballistisista ohjuksista shia-liittolaisilleen Irakissa. Bagdad kieltää uutisen. Israelin johto on vihjaillut ilmaiskujen ulottamisesta Irakin alueelle.

Tamir Hayman ennustaa vuoden 2019 tuovan merkittäviä muutoksia Syyrialle, jonka presidentti Bashar Assadin joukot ovat voitollisesti pystyneet työntämään kapinalliset takaisin Venäjän, Irakin ja Hizbullahin vahvistamina, ja josta Trump komensi USA:n joukot poistumaan.
Hayman sanoo Israelin seuraavan kiinteästi Syyrian hallituksen tasapainottumista Venäjän antaman varjon suojassa.

Israel seuraa tarkoin myös Trumpin päätettyä irrottaa USA:n kv. JCPOA-sopimuksesta, jolla oli tarkoitus rajoittaa Iranin ydinpommiin sopivan uraanin rikastuksen tuotantoa, mitä se ei kuitenkaan tehnyt, vaikka Iran kieltää halunsa rakentaa ydinpommia, sanoo Hayman. Hän toteaa Iranin tekevän kaikkensa pitääkseen sopimuksen voimassa, mutta painiskelee nyt USA:n sanktioitten kanssa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5438373,00.html,

05. Iran valtuutti Teheranissa vierailleenPalestiinan Islamic Jihadin valtuuskunnan liittymään Al-Qods (IRGC) komennuskunnan ja Hizbullahin yleisen terrorismi-operaatioiden komennon alaisuuteen Gazan kaistalla, raportoivat Debkafilen sotilas- ja tiedustelulähteet.
Tilaisuudessa päätettiin myös aktivoida laajennettu operaatiotoimisto vain, kun täydellinen palestiinalaisten ja Israelin välinen sota keskittyy Gazan kaistalle.
Sotatoimisto toimii siinä tilanteessa tukea-antavana toisena rintamana.

Palestiinan Jihad delegaatioon, joka keskusteli Iranin edustajien kanssa - mukana Iranin korkein kaitsija Ali Khamenei, kuuluivat sen johtaja Ziad Rashid al-Nakhalah sekä Gazan kaistan johtaja Muhammed al-Hindi.

Teheranissa tehty päätös sai Israelin armeijan tiedustelun (AMAN) johtajan kenraali-majuri Tamir Haymanin antamaan varoituksen maanantaina 31.12., että Iran on voimistanut kykyään iskeä israelilaisiin kohteisiin Irakin maaperältä.

Jihad-johtaja Nakhalah viittasi myös Iranin valtion TV:n haastattelussa Teheranin päätökseen todeten: "Iran ja Hizbullah eivät enää ole sidottuina punaisiin varoitus-merkkeihin. Tästä lähtien Palestiinan Jihadin, Iranin ja Hizbullahin operaatioiden tasolla ja syvyydellä ei ole mitään rajoituksia".

Al-Nakhalah kertoi ylpeillen ryhmän saamien uusien rakettien parantuneesta tarkkuudesta, joista 530 ammuttiin Israeliin Gazasta marraskuun 12 -13 päivien välisenä aikana Jihadin ja Hamasin suorittamissa massaiskuissa.
Hän tarkoitti Asklonia, jonka kärkiosa painaa 200 -500 kg 10 km:n kantomatkalla.

Iranin ylin johtaja ali Khameney totesi vierailleen äskeisten yhteenottojen todistavan, "ettei IDF pysty vastustamaan palestiinalaisten vastarintajoukkoja.
Viimeisen kahden sodan jälkeen sionistihallitus pyysi aselepoa 22 päivän ja toisessa 8 päivän jälkeen, Mutta viimeisessä taistelussa vain 48 tunnin jälkeen".

Palestiinan Jihadin delegaatio tapasi Iranin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Ali Shamkhanin salaisissa keskusteluissa, sekä IRGC:n komentajia. https://www.debka.com/iran-and-palestinian-jihad-decide-to-add-iraqi-shiite-militias-and-hizballah-to-the-combined-gaza-terrorist-command/,

06. UUTISIA LYHYESTI

Sionistisen Unionin puheenjohtaja Avi Gabbai, joka Tzipi Livnin kanssa johti Unionia, ilmoitti yllättäen purkavansa sopimuksen Livin johtaman Hatnua-puolueen kanssa.
Gabbai, joka johtaa Israelin Labor-puoluetta, kyseli ilmoituksensa aikana Livnin lojaalisuutta todeten, etteivät he pystyneet säilyttämään keskinäistä tukeaan.

Sionistisen ryhmän kokouksessa Gabbain tekemä ilmoitus Unionin purkamisesta tuli yllätyksenä sekä ryhmän Knessetin jäsenille että Livnille, joka kuvissa näyttää surkealta ja hyljätyltä.
Gabbai totesi: "Toivoin ja uskoin että tämä liitto johtaisi yhteiseen kasvuun, todelliseen yhteyteen ja yhteiseen tukeen. Mutta kansan älyniekat katsoivat, ettei niin ole tapahtunut, ja ovat vetäytyneet pois".

Viime viikolla Livni kuulutti maan keskustalaisia ja vasemmistolaisia puolueita panemaan egonsa syrjään yhdistyäkseen Netanyahun kaatamiseen. Tämä lienee pieni muistutus Gabbaille, joka on toistuvasti kieltäytynyt harkitsemasta liittoa toisen puolueen kanssa, jossa hän ei ole ensimmäinen. Livni sanoi, että hän on valmis ensimmäiseksi luopumaan ylpeydestään yhteyden hyväksi.

Livnin kerrotaan kosiskelleen Gantzin Israelin voima (resilience) puoluetta, mutta Livni on heille liian kaukana vasemmalla. Gabbai halusi myös vasemmiston ja keskustan liittoa, mutta katsoi, ettei se onnistu Livnin ollessa mukana, epäillen hänen lojaalisuuttaan.

Siionin Knessetin jäsenet ovat vihaisia Gabbaille, ettei heitä informoitu etukäteen. Monet Unionin jäsenet pyrkivät eroamaan toraisesta Unionista jo aiemmin.
Sionistisella Unionilla on 24 edustajaa Knessetissä, heistä 5 Hatnuan.
Gallupeissa Unionin suosio on pudonnut kahdeksaan Knessetin paikkaan.
Gabbai vakuuttaa, että Labour-puolue pysyy, ja että hän ylpeänä johtaa sitä. https://www.timesofisrael.com/zionist-union-chief-gabbay-abruptly-ends-partnership-with-livni/,

Jerusalemin botaanisen puutarhan perustaja Michael Avishai sanoo olevansa parantumaton kasvi-intoilija. Retkillä ja matkoilla hän valokuvaa kukkia pyrkien vannoutuneesti identifioimaan ne palattuaan kotiinsa.

Kolme vuotta sitten hän irtautui Jerusalem Botanical Gardens-puutarhoista, hengellisestä kodistaan, joissa hän viihtyi, johtaen niitä 7 vuoden ajan, ja joilla oli edelleen erityinen soppi hänen sydämessään, kuten hän vakuutti.
Viime lauantai-iltana tri Michael Avishai, puutarhan perustaja ja kasvitieteellinen johtaja, sai kutsun taivaallisiin puutarhoihin 83–vuoden iässä.

Hän syntyi Berliinissä 1935, säilyi hengissä piiloteltuaan äitinsä kanssa syrjäisessä tsekki-kylässä. Heti sodan loputtua hän muutti Israeliin vuonna 1948, jossa hän suoritti välttämättömät opiskeluvuodet, tullen puutarhuriksi, ja päästyään Heprealaiseen Yliopistoon yleni filosofian tohtoriksi kasvien jalostajana. Luotuaan Israelin luonnonkasvien alueen avustaakseen kasvitieteen professoreita häntä pyydettiin 1962 perustamaan kasvitieteilijä Michael Zoharin toimesta aloittamaan toisen kasvitieteellisen puutarhan 65 eekkerin maapalstalle Knessetin ja Museon lähellä, joita ei vielä ollut rakennettu. (Scopus-vuorelle perustettu Israelin luonnonkukkien puutarha on vielä hengissä).

Givat Ram puutarhat – n. 30 eekkeriä, joista nykyiset puutarhat on kehitetty, on eri vaiheitten jälkeen suunniteltu kasvien alkuperän mukaan geograafisiin lohkoihin. Ulkotiloille kehitettyjen kasvinäyttelyiden lisäksi hän lisäsi trooppisia tarkkailupaikkoja ja vesikasvilammikoita.
https://www.timesofisrael.com/michael-avishai-founder-of-jerusalem-botanical-gardens-inspired-generations/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -14; Tiberias 09 -21; Suolameri 13 -21; Eilat 10 -22 +C-astetta. Tänään on aurinkoista; huomisesta alkaen puolipilvistä. Lämpötila alenee hieman.

IDF kouluttaa pohjoisen rajan turvaksi sotatilanteessa "tuliportti" pataljoonaa, joka koulutetaan kohtaamaan erilaisia tilanteita. Sen suuruus lienee yli 9 000 miestä.
IDF tunnustaa, ettei ehkä kaikkia tunneleita ole vielä löydetty Libanonista Israeliin, ja että työ niiden sulkemiseksi voi jatkua kuukausia.

Satoja israelilaisia on joutunut hakemaan hoitoa haavoihinsa uudenvuoden yön juhlinnassa. Valioliigan pelaaja 22-vuotias Lior Inbrum Beitar Jerusalemin joukkueessa sai puukonhaavoja jäseniinsä Ashdodissa tiistaiaamuna. Hänen vammansa eivät kuitenkaan olleet niin pahoja kuin ensiksi raportoitiin. https://www.timesofisrael.com/soccer-player-stabbed-as-hundreds-require-treatment-during-new-years-eve/,

Israel ja USA lopultakin erosivat UNESCO:n jäsenyydestä 69 vuoden jälkeen. https://www.timesofisrael.com/69-years-after-joining-israel-formally-leaves-un-cultural-body/,

Moldova sanoo vakavasti harkitsevansa lähetystönsä muuttoa Jerusalemiin. https://www.timesofisrael.com/moldova-president-said-to-very-seriously-consider-moving-embassy-to-jerusalem/,Sunday, December 30, 2018

SUNNUNTAI 30.12.2018

SUNNUNTAI 30.12.3018
01. Israelin kiemurainen poliittinen kartta tuli lauantaina entistäkin sotkuisemmaksi Jewish Home puheenjohtajan, opetusministeri Naftali Bennettin ja oikeusministeri Ayelet Shakedin ilmoitettua uuden puolueen perustamisesta. He eroavat entisestä Beit Yehudi puolueestaan, johon he ovat kuuluneet kuusi vuotta. Uuden puolueen nimeksi he ilmoittivat HaJamin HaDashah (uusi oikeistopuolue). Kolmantena perustajajäsenenä on Beit Yehudan ke. Shuli Moalem, joka varmistaa puoluevarojen seuraavan uuteen puolueeseen.

Bennettin ja Shakedin päätös yllätti useimmat, vaikka sitä on suunniteltu ja muotoiltu usean vuoden ajan. Lopullinen niitti päätökselle iskettiin viime kuussa pääministeri Netanyahun ahdettua heidät nurkkaan todettuaan, että tilanne oli silloin liian sensitiivinen uusiin vaaleihin, vain kääntyäkseen ympäri joulukuussa, mikä pakotti pääministerin myöntymään ennenaikaisiin vaaleihin.

JP:n artikkelin mukaan he ovat liian kunnianhimoisia pysyäkseen Netanyahun taustalla, joka sanoo aina viimeisen sanan. He haluavat kalifiksi kalifin paikalle. Antautuminen äänestäjien suosion varaan on aina arvaamaton.
Mutta kummallakin on ollut vaikeuksia yhtyä oman puolueensa teemoihin.
He ovat kumpikin vankasti oikeistolaisia – Beit Yehudi on ainoa puolue Knessetissä, joka on avoimesti Palestiinalaisvaltiota vastaan puolue-ohjelmassaan, mutta erimielisyyksiä on useissa muissa kysymyksissä.

Kuten JP:n artikkelissa todetaan, "Beit Yehud oli tiukasti Kansallisen Uskonto-puolueen (NRP) ohjauksessa, eivätkä edustaneet nuorisoa, kuten haluttiin.
Vain Naftali Bennett edusti sekä nuorisoa että selkeää oikeistopolitiikkaa, ja hänet valittiin Beit Yehudin puheenjohtajaksi, ja Ayelet Shaked oikeus-ministeriksi. He halusivat myös tuloksia eikä vain tyhjiä lausuntoja".
Bennettin suunnitelman mukaan Israelin tulee liittää C-alueet valtioon sekä antaa B- ja A-alueille rajoitettu autonomia suuremmalla talousyhteydellä.

Uuden oikeistopuolueen johtajat kuvittelevat saavansa Likudin äänestäjiä, eikä entisestä Beit Yehudi puolueesta. Tämä on omiaan vaarantamaan oikeiston asemaa, sillä 3.25 %:n vaalikynnys pudottanee useita oikeistolaisia puolueita ja niitä äänestäneiden äänet menevät siten hukkaan. Oikeistolaisen hallituksen muodostaminen tulee olemaan entistä vaikeampaa. https://www.jpost.com/Israel-News/Breaking-the-glass-ceiling-only-to-build-a-new-one-575775,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5436265,00.html,

02. Reshet Bet julkistaman raportin mukaan Bennettin ja Shakedin uusi puolue tulee tekemään liittosopimuksen Beir Yehuda-puolueen kanssa vaalien jälkeen. Raportin mukaan ne tulevat toimimaan yhtenäisenä blokkina hallitusneuvotteluissa Netanyahun kanssa, mikäli hän saa hallituksen muodostamistehtävän, kuten otaksutaan.
Toisessa vaiheessa ne tulevat toimimaan yhtenäisenä eduskuntaryhmänä.

Puolueiden eriämisellä kuvitellaan voitettavan mahdollisimman paljon ääniä; Beit Yehuda kohdistaa toivonsa uskonnollisiin sionisteihin; HaJamin HaHadashah puolestaan sekulääreihin oikeistolaisiin äänestäjiin, jotka ovat tyytymättömiä Bibin liian löysään tapaan suhtautua arabien hyökkäyksiin.

Naftali Bennett selitti lauantai-iltana puolueen perustamisesta tähän tapaan:
"Juutalaisesta Kodista on tullut hyvin vaikutusvaltainen voima Israelin valtiossa, mutta viime vuoden ja erityisesti viimeisten tapahtumien valossa sen suuri vaikutusvalta on loppunut" hän analysoi tilannetta.
"Pääministeri Netanyahu ymmärsi, että ihmeellinen Uskonnollinen Sionismi on tiiviisti hänen taskussaan, miten usein ja paljon hän pettikin heitä, he ovat olleet aina hänelle uskollisia" Bennett selitti jatkaen.

"Me olemme menettäneet vaikutusmahdollisuutemme, tämä oli totta ja tämä tulisi olemaan totta tulevaisuudessa" Bennett selvitteli.
Me annamme suurta tunnustusta Netanyahun monien vuosien panokselle Israelin valtion hyväksi, mutta koko kansallista ryhmää ei voida pitää pantti-vankina yhdelle henkilölle. HaYamin HaHadashah varmistaa, että Israel tulee olemaan uudelleen voitollinen".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256887,

03. Kulanu-puolueen kansanedustaja, apulaispääministeri tri Michael B Oren ilmoitti eroavansa, kuten Israel Hajom raportoi. Talonrakennusministeri Yoav Galantin uskotaan eroavan myös Kulanusta ja liittyvän Likudiin.

Oren selitti eroaan seuraavasti:
"Vuonna 2015 sain kutsun palvella Israelin valtiota Knessetissä. Neljän täyden vuoden kansanedustajana ja myöhemmin apulaisministerinä työskentelin väsymättä nostaakseni Israelin imagoa (ulkomailla), enkä aio hylätä diplomaattista toimintaani. Jatkan taistelua BDS-järjestöjä ja -ryhmiä vastaan kaikkialla maailmassa" hän lupasi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256888,

04. Apulaispuolustusministeri Eli Ben Dahan sanoi Kan Bet sunnuntain TV-ohjelmassa, että hän haluaa johtaa Beit Yehuda puoluetta Bennettin ja Shakedin erottua puolueesta.
"Meillä on suuri haaste" hän analysoi puoluettaan: "On vain yksi oikeistolainen uskonnollinen puolue – Jewish Home. Minut valittiin kolmantena puolueen listalla, ja palvelin osana puolueen johtoa. Aion ottaa vastuun puolueesta ja johtaa sitä kansamme hyvinvoinnin hyväksi".

Ben Dahan valitti TV-haastattelussa ke. Shuli Moallemin eroa puolueesta Bennettin ja Shakedin mukana.
"Shuli on uskonnollisen sionismin lihaa ja verta, ja hänen paikkansa on Juutalaisessa Kodissa. Valitan hänen eroaan, joka tulee aiheuttamaan miljoonien NIS vahingot. Puolueen taloudellinen tilanne ei ole loistava, meillä on velkaa vielä edellisistä vaaleista. "
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256889,

05. Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin keskuskomitean jäsen Mohammed Shtayyeh sanoi lauantaina, että PA:n johto viimeistelee suhteitaan Israelin kanssa poliittisella, turvallisuus-, oikeudellisella ja taloudellisella tasolla.

PA:n uutistoimiston Wafan haastattelussa lauantaina hän totesi, että "poliittinen polku on nyt suljettu, koska Israelissa ei ole poliittista kumppania".

"Meille, miehityksen alla elävälle palestiinalaiselle kansalle, Israel ei ole kumppani eikä liittolainen. Israel miehittää maatamme, ja sen tulee loppua.
Meillä on oikeus taistella siitä. Fatah on omaksunut kansan vastarinnan miehitystä vastaan, ja meillä on strategia tässä kysymyksessä."

Shtayyeh sanoi, että "PA on muodostanut komitean tutkimaan uudelleen kysymystä Israelin tunnustamisesta. Kun komitean työ on valmis ja se ilmoittaa tuloksensa, PA jäädyttää Israelin tunnustamisen, peruuttaa sen tai hyväksyy laillisuuskomitean esittämän toisen ratkaisun."

Shatyyehin mukaan palestiinalaiset haluavat kahden valtion ratkaisua, mutta "Israel johtaa todellista tilannetta yhteen valtioon, jossa juutalainen vähemmistö valvoo palestiinalaista enemmistöä".

Israel on useita kertoja tarjonnut PA/PLO:n arabeille täyttä itsenäisyyttä Juudean ja Samarian sekä Gazan alueilla, mutta arabit ovat hylänneet kaikki. Viimeiseksi Netanyahu tarjoaa Abbasille rauhankeskusteluja ilman ehtoja, mutta Abbas torjuu ne, kuten myös Trumpin nimittämän rauhantiimin vielä keskeneräiset suunnitelmat edes tuntematta niiden sisältöä.

Abbas esittää 1949 aselepolinjoja rajoiksi, pakolaisten paluuoikeutta, juutalais-yhteisöjen purkamista ja puolen miljoonan juutalaisasukkaan pakkosiirtoa Juudeasta ja Samariasta, mitä Israel ei voi koskaan hyväksyä.
Tumpin tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa ja siirrettyä lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, Abbas katkaisi suhteensa USA:n kanssa, minkä johdosta USA lopetti PA:n tukemisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256885,

YK:n pakolaisjärjestö UNRWA on jatkuvissa talousvaikeuksissa USA:n katkaistessa sen taloudellisen tukemisen. EU jatkaa sen tukemista, ja Saudi Arabia ilmoitti antavansa 50 miljoonaa USD UNRWA:lle. Saudit ovat antaneet UNRWA:lle tänä vuonna 160 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256886,

06. PA/PLO:n ulkoministeriö julkaisi lauantaina lausunnon, jossa se tuomitsee jyrkästi kaivaukset, joita Israel suorittaa Temppelivuoren alemmalla tasolla, sen läheisyydessä ja Silwanin arabilähiössä.

PA/PLO:n mukaan "kaivaukset ovat osa Jerusalemin juutalaistamispolitiikkaa, mikä on johtanut maan luhistumiseen, halkeamiin talojen seinissä sekä kuoppaan Al-Aksa moskeijassa".

PA/PLO:n ulkoministeriön lausunnossa väitetään "miehityksen ja setleri-järjestöjen tarkoituksellisesti kaivavan maata arabitalojen alta, että Jerusalemin kaupunki voisi määritellä ne asumiskelvottomiksi".

PA kehottaa "kansainvälistä yhteisöä, UNESCO ja UNHRC, asettamaan kv. komitean tutkimaan Israelin suorittamia kaivauksia ja niiden aiheuttamia ongelmia arabikodeille saadakseen ne lopetettua välittömästi".

PA/PLO:n virkailijat syyttävät toistamiseen Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta, ikään kuin Israelin ikivanha pääkaupunki tarvitsisi juutalaistamista, sillä jokainen kivi maassa todistaa sen tuhansia vuosia kestäneestä juutalaisesta alkuperästä. Naapurimaissa asuvat arabit muuttivat tyhjentyneeseen Israelin maahan, mikä kiihtyi Englannin mandaattiajalla sen mukana syntyneitten työpaikkojen vuoksi.

Voisi kuvitella, että YK:n ruhtinaallisia palkkoja nauttivien virkailijoitten parissa on sentään omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä, mutta ei se siltä näytä. Heille lienee tärkeämpää pitää kiinni toimestaan, kuin toimia järkevien ihmisten tavoin ja nähdä PA/PLO:n vaatimusten lapsellisuus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256881,

07. UUTISIA LYHYESTI

"Israelin vasemmiston moraalin soihtu menehtyi yhden Israelin suurimman kirjailijan ja ajattelijan Amos Oz:n jouduttua luovuttamaan soihtunsa uudelle sukupolvelle. Hän oli hyvä ystävä Shimon Peresin kanssa ja tuki avoimesti Työväenpuoluetta ja Meretziä", kuten Roi Rubinstein kirjoittaa ynetnews.com artikkelissaan. Hän sanoo Ozin soittaneen joka perjantai-ilta Peresille ajatusten vaihtamiseksi aiheista, jotka kattoivat alueita politiikasta toivoon ja suruun sekä epäpyhään.
"Ehkä heillä oli ensimmäinen keskustelu taivaassa tänään iltapäivällä", totesi Peresin poika Chemi pian Oz:in kuoleman jälkeen – olettaen, että he molemmat pääsivät sinne.

Toiset suitsuttavat häntä "vasemmiston rabbiksi, sen valomerkiksi". Heillä molemmilla oli näky PA/PLO:n arabien valtiosta, joka perustettaisiin juutalaisten Luvatun Maan keskeisille pyhille paikoille. Sen toteuttamiseksi he olivat valmiit rikkomaan Israelin lakeja, juutalaista moraalia ja estetiikkaa.

Hän uneksi rauhasta samoin kuin Pereskin, jota kutsuttiin uneksijaksi - jonka
kansa maksoi 1500 juutalaisten kuolemalla ja useitten tuhansien haavoittumisella, osan joutuessa loppuiäkseen sidottuna pyörätuoliin, eikä tämä julistamaton sota ole ollenkaan loppunut. Arabien uhriluvut lienevät olleet 2.5 kertaiset.

Saatuaan tiedon Yitzhak Rabinin kuolemasta 04.11.1995 Oz itki kuin pieni lapsi. Hän osallistui Geneven initiative dokumentin laadintaan, mutta hän ei liittynyt virallisesti mihinkään poliittiseen ryhmään. Missään ei myöskään kerrota, että hän olisi itkenyt unelmiensa vuoksi surmattujen puolesta.
Hän menehtyi syöpään 28.12.2018 Tel Avivissa 79-vuoden iässä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5436907,00.html, https://www.haaretz.com/israel-news/acclaimed-israeli-novelist-amoz-oz-dies-of-cancer-at-79-1.6787992,

Gazasta lähetetty 10 ilmapallon muodostama ilmapallorypäs laskeutui lähelle Gazan rajaa sijaitsevaa lastentarhaa perjantaina moshav Kfar Maimonin pihalle Sdot Negev alueneuvoston alueella. Palloryppääseen oli sidottu kotitekoinen pommi. Paikalle kutsutut poliisin pioneerit neutraloivat sen ilman vahinkoa.

IDF odotti perjantain "paluumarssin" mielenosoituksia, ja vetosi gazalaisiin välttämään lähestymästä turva-aitaa tai vahingoittamasta sitä. Ne ovatkin hieman laantuneet, mutta saneet entistä vaarallisempia muotoja.
Viikonvaihteen aikana gazasta ammuttiin kranaatteja Israelin puolelle, mihin IAF kävi vastaamassa pommittamassa tyhjiä rakennuksia tai alueita. https://www.haaretz.com/israel-news/acclaimed-israeli-novelist-amoz-oz-dies-of-cancer-at-79-1.6787992,

IAF juhli viikon vaihteessa ensimmäisen Etiopiasta kotoisin olevan lentäjän ansioitumisesta saaden asiaan kuluvat siivet. Lentoluutnantti nimeltä Y kävi läpi 3 vuotta kestäneen koulutuksen kunniamaininnalla. Hän voi siten aloittaa palveluksensa navigaattorina. Lentäjien nimiä ei julkisteta turvallisuussyistä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5433988,00.html,

Hadashot 2 raportoi, että Likud yrittää alentaa vaalikynnystä, joka nyt on 3.25. Tämä johtunee Netanyhaun pelkäämisestä, että Likudin suosio voi laskea vaarallisen alas, mikä antaisi presidentti Reuven Rivnille oikeuden määrätä hallituksen muodostajaksi muun kuin Bibin. Hallituksen muodostaminen voinee tulla entistäkin vaikeammaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256894, http://israblockupdate.blogspot.com/2013_12_22_archive.html,

Jerusalemin alueen suunnittelu- ja rakennuskomitean tehnee päätöksen tänään, joka saa "tulevat sukupolvet itkemään", kuten "Länsimuurin suojelua ja pyhyyttä varjelevat yhtyneet päämajat" kertovat.
"Päätös sallii Länsimuurin häpäisemisen, jakaa sen ja antaa osan siitä reformijuutalaisille, jotka eivät noudata Israelin traditioita ja siksi pakkolunastaa osan Länsimuurista koko sen pituudelta päärabbinaatin vastuusta", lausunnossa todetaan.
Muistuttaa kovin sitä, miten Jeesus taisteli fariseusten traditioita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256897,

V. 2018 maahan saapui 29 600 maahanmuuttajaa. 5 %:n kasvua 2017:sta. https://www.jpost.com/Israel-News/Culture/More-than-29600-olim-in-2018-five-percent-increase-from-previous-year-575812,

Turistien määrä ylitti vuonna 2018 neljän miljoonan rajan.

Entinen iDF:n komentaja Benny Gantz perustaa toisen kenraalin Moshe Yaalonin kanssa Hazon LeIsrael (Israelin voima), "kenraalien puolueen". Sille ennustetaan 10 -16 kansanedustajan voittoa 09.04.2018 vaaleissa.

Gizan pyramidin lähelle asetettu tienvarsipommi surmasi 2 ja haavoitti 12 vietnamilaista turistia. Egyptin armeija teki ratsian terroristien tukikohtaan surmaten 40 ja haavoittaen useita muita. Vietnam vaatii ripeitä tutkimuksia ja syyllisten rankaisemista.
https://www.debka.com/mivzak/multiple-casualties-in-tourist-bus-explosion-in-cairo/,
Jordanialainen ministeri tallasi tarkoituksella Israelin lippua, mikä aiheutti ärtyneet vastalauseet Israelin taholta.
https://www.jpost.com/Middle-East/Jordanian-minister-steps-on-Israeli-flag-Israeli-officials-protest-575806,


SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -11; Tiberias 11 -17; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -21 +C-astetta, tänään sadetta pohjoisosassa maata, sen jälkeen puolipilvistä koko maassa. Pientä nousua voi ilmetä lämpötiloissa, mutta tuuli voi olla epämiellyttävä.

Pariisi jatkaa palamistaan. Eiffeltorni oli lähes paksujen savumuodostelmien peitossa kymmenien ehkä satojen autojen palaessa keltapaitojen jatkaessa mieletöntä riehumistaan seitsemättä viikkoa, siirtyen nyt useille muille paikoille Pariisin jälkeen, myös rajojen yli naapurimaihin. He vaativat presidentti Emmanuel Marcosin eroa. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6537891/French-police-fire-tear-gas-yellow-vest-demonstrators-Paris-demonstrations-continue.html,

Huono sää jatkuu USA:ssa, kertoo dailymail.co.uk. 7 ihmistä on saanut surmansa, myrskyt siirtyvät USA:n itäosiin sataen ensin 30 sm lunta Midwestiin, ja 11 tuumaa sadevettä eteläosassa maata. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6536445/Winter-storms-batter-large-swaths-US.html,