Posts

Showing posts from March 4, 2007
PERJANTAI 09.03.07
LIBANONIN SOTA SUUNNITELTIIN JO MAALISKUUSSA, neljä kuukautta ennen hyökkäystä, todisti pääministeri Ehud Olmert Winograd komitealle, joka tutkii Libanonin sota II:n aikaisia hallituksen ja IDF:n toimia. Olmertin medialle vuotanut lausunto herätti välittömästi ristiriitaisia mielipiteitä.
MONET KANSANEDUSTAJAT, kuten Knessetin ulko- ja puolustusasiainvaliokunnan silloinen puheenjohtaja Yuval Steinitz, ovat heittäneet kärkeviä kysymyksiä: Jos Olmert puhuu totta, miksi puolustusvaliokunnalle ei kerrottu eikä esitetty minkäänlaista suunnitelmaa tai miksi armeijan johtoa ei informoitu? Steinitz toteaa, ettei maa, joka valmistautuu sotaan, leikkaa puolustusbudjettia 700 miljoonalla. Hän lisää, että riippumatta Olmertin lausunnon todenperäisyydestä se on jo aiheuttanut suurta vahinkoa Israelille.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah, joka edelleen piileskelee salaisessa bunkkerissaan salamurhan pelossa, totesi medialle välittömästi Olmertin lausunnon jälkeen: ”…
TORSTAI 08.03.07
KORPRAALI GILAD SHALITIN vapauttaminen voinee tapahtua lähi viikkoina, vakuuttavat puolustusviranomaiset, joilla on yhteyksiä neuvottelijoitten kanssa.
Ei pitäisi kuitenkaan yllättyä, vaikka tämä tieto olisi yksi uusi huhu, joita ilmaantuu toistuvasti ilman tuloksia.
NEUVOTTELUJA KÄY Gazan alueelle sijoitettu Egyptin lähetystö, jota johtaa kenraali Burhan Hamed, jonka uskotaan olevan suorassa yhteydessä kaappaajiin. Israelin viranomaiset myös uskovat, etteivät syytökset, että Binyamin Ben-Eliezerin johtamat Shakedin joukot olisivat surmanneet 250 egyptiläistä sotavankiaan, olisi millään tavoin vaikuttanut Shalitin vapauttamisneuvotteluihin. Israelissa todetaan, etteivät presidentti Hosni Mubarak enempää kuin tiedustelupäällikkö Omar Suleimen ole osallistuneet syytöksiin.
Olmertin virasto myös vakuuttaa, ettei Olmertin ja Abbasin tapaamisella ensi viikolla ole mitään yhteyttä asiaan. Ainoan viivytyksen voi viranomaisten mukaan aiheuttaa Hamedin pian alkava loma.
LUONNOST…
JEESUKSEN PERHEHAUTA
JEESUKSEN PERHEHAUDAN löytyminen on jo hautautunut muitten ajankohtaisempien uutisten alle, mutta on syytä tarkastella asiaa vielä kerran, koska se tulee uudelleen julkisuuteen elokuvan esitysten muodossa.
JERUSALEMIN ETELÄISESTÄ esikaupungista Talpiotista löydetty hautakammio ”löydettiin” ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla. Hautakammio, joka on maanalainen luola, tutkittiin silloin ja siellä olleet kalkkikivestä koverretut kymmenen arkkua poistettiin ja vietiin Rockefeller museoon Jerusalemissa. Arkeologien mukaan osa niistä varastoitiin ulkosalle tilanpuutteen takia. Kahden arkun kohtalo on tiettävästi epäselvä.
Haudatun vainajan luut kerättiin tällaisiin arkkuihin (ossuary) yleensä n. vuoden kuluttua hautaamisesta, jolloin luut olivat jo puhdistuneet. Arkkujen kylkiin kaiverrettiin symbolisia kuvia ja myös kirjoituksia.
Talpiotin hautakammion ”uudelleen löytäneet” Simcha Jacobivici ja ohjaaja James Cameron tekivät löydöistään TV-elokuvan, jota on tarkoitus esi…
KESKIVIIKKO 07.03.07
RAMALLAH KUIN UUSI VARSOVAN GHETTO, totesivat Israelissa vierailulla olleet roomalaiskatoliset piispat eilen käydessään Ramallahissa.
PIISPA Gregor Maria Franz Hanke esitti huomionsa näin: ”Aamulla näimme kuvia Jad Vashemissa ja epä-inhimillisistä oloista Varsovan ghetossa, mutta illalla olimme Ramallahin ghetossa.”
TOINEN PIISPA, Joachim Meisner, joka palvelee Colognen seurakuntaa, vertasi IDF:n tarkastuspisteitä tiellä Jerusalemista Ramallahiin ”joksikin, joita rakennetaan eläimiä, ei ihmisiä varten,”
JAD VASHEMIN johto antoi kitkerän lausunnon ”piispojen tavasta käyttää holokaustia halpahintaiseen poliittiseen kaupankäyntiin ja demagogiaan”. Jad Vashemin lausunnossa muistutettiin paavi Johannes Paavali II:n Israelin vierailunsa yhteydessä antamaa huomiota, ettei kukaan voi vähentää holokaustin merkitystä ja kehotettiin jättämään holokaust hetkittäisten mielipiteitten ulkopuolelle, sillä ”sellainen holokaustin käyttäminen väärentää sekä aikamme todellisuuden et…
TIISTAI 06.03.07
ISRAEL VARAUTUU mahdollisuuteen, että Iranin agentit yrittävät kidnapata israelilaisia diplomaatteja ja viranomaisia ulkomailla seurauksena syytöksiin, että Mossad on yhdessä CIA:n kanssa turkissa kadonneen iranilaisen kenraali Ali-Raza Asgarin mysteeriin takana.
Brittilehti The Daily Telegraph spekuloi artikkelissaan maanantaina, että Mossad halusi kuulustella Asgaria siksi, että hänen uskotaan tietävän Libanonissa kadonneen IAF:n navigoijan Ron Aradin kohtalosta. Israelissa uskotaan, että Arad vietiin joksikin ajaksi Iraniin.
Vallankumouskaartin kenraali Asgarille oli tilattu loistoluokan hotelli Istanbulissa, mutta hän ilmoittautui pienempään ja halvempaan hotelliin. Hänen huoneensa on kuitenkin pysynyt tyhjänä.
Shin Betin virkailija toteaa, että Israelin turvallisuusvirkailijat muotoilevat turvallisuusjärjestelynsä sen mukaan, mitä kentällä tapahtuu ja mitä salainen tiedustelu saa selville.
ISRAEL EI KOSKAAN SURMANNUT sotavankejaan, vakuuttaa entinen Shaked erikoi…
MAANANTAI 05.03.07
ARABILIITON RAUHANSUUNNITELMA, joka hyväksyttiin arabiliiton Beirutin kokouksessa 2003, poikkeaa saudisuunnitelmasta siinä, että siihen lisättiin vaatimus palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta. Tämä on Israelille pahin kanto suunnitelman kaskessa. Arabisuunnitelma vaatii Israelia vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, Israelin rakentamien setlementtien purkamista ja Itä Jerusalemia. Israelin nykyinen hallitus ja vasemmisto tuntuu kannattavan suunnitelmaa rauhanneuvottelujen pohjaksi.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad keskusteli saudimonarkin kanssa suunnitelmasta, ja saudit ilmoittivat Iranin kannattavan suunnitelmaa. Ahmadinejad oli kuitenkin toista mieltä: Iran ei kannata sitä.
Keskustelut johtajien kesken eivät muutenkaan menneet kovin hyvin, sillä Ahmadinejad pakkasi laukkunsa, jos oli sen ehtinyt purkamaankaan, ja palasi yötä myöten kotiinsa eikä jäänyt nukkumaan Riadiin, kuten arabitapa vaatii. Riadin keskusteluista ei annettu julkila…
SUNNUNTAI 04.03.07
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTON kuusi pysyvää jäsentä, USA, Englanti, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina valmistelevat kiireellä joulukuun 23. päivänä Iranille asetettujen sanktioitten koventamista, koska se ei ole suostunut silloin asetettuihin pakotteisiin ydinohjelmansa keskeyttämiseksi ja asettamiseksi kansainvälisen tarkkailun alaiseksi. Iranille asetettu 60 päivän armonaika meni umpeen viime viikolla. Uudet pakotteet käsittänevät rajoituksia matkustamiseen, määrättyjen materiaalien ja teknisten laitteiden vientiä Iraniin ja uusien kovenevien sanktioiden luomisen, mikäli Iran ei osoita taipuvansa YK:n vaatimuksiin.
TURVALLISUUSNEUVOSTON kymmenen vaihtuvaa jäsentä saavat päätöslauselmaehdotuksen tutustumista varten ennen ratkaisevaa äänestystä, jonka sisältö määräytyy pysyvien jäsenten äänillä.
Länsimaat uskovat, ettei niiden vaatimukset täysin tyydytä Kiinan ja Venäjän tahtoa, minkä johdosta sitä on muotoiltava maltillisemmaksi, sillä Kiinalla ja Venäjällä on tärkeitä k…