PERJANTAI 09.03.07
LIBANONIN SOTA SUUNNITELTIIN JO MAALISKUUSSA, neljä kuukautta ennen hyökkäystä, todisti pääministeri Ehud Olmert Winograd komitealle, joka tutkii Libanonin sota II:n aikaisia hallituksen ja IDF:n toimia. Olmertin medialle vuotanut lausunto herätti välittömästi ristiriitaisia mielipiteitä.
MONET KANSANEDUSTAJAT, kuten Knessetin ulko- ja puolustusasiainvaliokunnan silloinen puheenjohtaja Yuval Steinitz, ovat heittäneet kärkeviä kysymyksiä: Jos Olmert puhuu totta, miksi puolustusvaliokunnalle ei kerrottu eikä esitetty minkäänlaista suunnitelmaa tai miksi armeijan johtoa ei informoitu? Steinitz toteaa, ettei maa, joka valmistautuu sotaan, leikkaa puolustusbudjettia 700 miljoonalla. Hän lisää, että riippumatta Olmertin lausunnon todenperäisyydestä se on jo aiheuttanut suurta vahinkoa Israelille.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah, joka edelleen piileskelee salaisessa bunkkerissaan salamurhan pelossa, totesi medialle välittömästi Olmertin lausunnon jälkeen: ”Mehän jo kerroimme, että tiesimme Israelin suunnittelevan sotaa. Israel vain käytti sotilaitten kaappausta hyväkseen.”
Steinitz kysyikin ironisesti: ”Onko Olmert yhdenmukaistanut toimensa Hizbullahin kanssa?”
YK:N LIBANONISSA TOIMIVAT JOUKOT, UNIFIL, haluaa vapaampia ohjeita pystyäkseen suoriutumaan tehtävistään, joista yksi on Hizbullahin pyrkimysten estäminen linnoittaa Etelä-Libanonin alue uudelleen.
UNIFIL:n joukkoja on Libanonissa 12 000, mutta niiden tulee ennen sotilaallisia toimiaan koordinoida tehtävänsä Libanonin armeijan kanssa. Ilman Libanonin armeijan lupaa ja mukanaoloa UNIFIL:n kädet ovat sidotut. Tämä estää tehokkaasti UNIFIL:n yritykset toimia nopeasti kriisitilanteessa.
UNIFIL:N KOMENTAJA italialainen kenraalimajuri Claudio Graziano ei voi muuttaa joukkojensa toimintaperiaatteita. Muutosten tulee tapahtua YK:n rauhanturvaoperaatioitten osastolla sopien niistä ensin rauhanturvaamisoperaatioihin osallistuvien maitten kanssa. UNIFIL haluaisi sääntöjä muutettaviksi siten, että jos Libanonin armeijan joukot eivät saavu paikalle määrätyn aikajakson sisällä, jota ei ole vielä määritelty, UNIFIL voi toimia itsenäisesti.
ISRAELIN ARMEIJAN POHJOISEN ALUEEN KOMENTAJA kenraalimajuri Gadi Eizenkot toteaa, että uusi järjestelmä sopisi Israelille, koska se antaisi UNIFIL:lle paremmat mahdollisuudet estää Hizbullahin aseistautumisen uudelleen. Eizenkot ja Graziano tuntevat toisensa opiskeltuaan vuoden ajan samassa sotilas-akatemiassa USA:ssa ja luottavat toisiinsa. YK:n piirissä ei tiedetä mitään UNIFIL:n toiveista.
SAKSA LUOVUTTAA MERIVOIMIEN johdon Turkille heinäkuussa sille annetun Libanonin rannikkoalueen valvontamandaatin päättyessä, kertovat Turkin lehdet. Tämä sopisi hyvin Turkin pyrkimyksiin nostaa profiiliaan Lähi Idässä, ilman riskin lisäämistä. Israelin ja Turkin laivastoilla on hyvät työskentelysuhteet molempien osallistuessa yhteisiin sota- ja pelastusharjoituksiin. Turkin 87 insinööriä työskentelee Libanonissa kansainvälisissä tehtävissä, mutta niiden lisäämistä vastustetaan Turkissa, koska sen joukkojen pitäisi opposition mielestä keskittyä nopeasti vaihtuviin tilanteisiin yhteisellä etelärajalla Irakin kanssa.
IRANILAISEN KENRAALIN ja entisen apulaispääministerin Ali Rez Asgharin mystinen katoaminen Istanbulista on edelleen vahvasti Israelin lehtien palstoilla. Hänen kerrottiin ilmestyneen Yhdysvaltoihin vapaasta tahdostaan, toisen uutisen mukaan hänet nähtiin Euroopassa.
Kenraali Asghari oli Iranin vallankumouskaartin edustajana Libanonissa 1980-luvulla ja seuraavan alussa. Sinä aikana hän oli mukana perustamassa Hizbullah-järjestöä, joka on erillinen Iranin samannimisestä.
IRAN ILMOITTI VIRALLISESTI tiistaina, että Asghari oli kadonnut mentyään yksityisvierailulle Syyriasta Turkkiin, ja että länsimaiset tiedustelujärjestöt olivat luultavasti siepanneet hänet.
MOSSADIN ENTINEN johtaja Rami Igra kertoi JPostin toimittajalle, että hän oli kiinteästi mukana israelilaisen IAF:n navigaattorin Ron Aradin kadottua jouduttuaan pudottautumaan laskuvarjolla Libanoniin 1986 koneen teknisen vian vuoksi, ja että hän teki satakunta matkaa ulkomaille tutkiakseen asiaan liittyviä johtolankoja. Igra toteaa, ettei ole todisteita siitä, että Arad myytiin Iraniin, kuten oletetaan, mutta jos näin on, Asgharilla on tietoa hänen kohtalostaan. Mutta Igra vakuuttaa, että ilman tätäkin yhteyttä Asgharilla on erittäin tärkeitä tietoja Hizbullahista, koska hän oli suuressa määrin vastuussa terrorismin ja Iranin vallankumousaatteen levittämisestä Libanoniin. Hänellä tuskin on yhteyksiä Iranin ydinsuunnitelmiin.
THE WASHINGTON POST kertoo artikkelissaan, että Asgharia kuulustellaan USA:ssa ja että hän on toiminut yhteisymmärryksessä kuulustelijoittensa kanssa. Hänen antamiensa tietojen uskotaan olevan USA:n tiedustelujärjestöjen käytössä.
SYYRIAN KANSALAINEN osallistuu Israelin Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan istuntoon antaakseen lausuntonsa epävirallisista neuvotteluista, joita entinen ulkoministeriön pääjohtaja Alon Liel kävi Syyrian USA:ssa asuvan edustajan Abe Suleimanin kanssa. Molemmat on tarkoitus saada samaan valiokunnan istuntoon, jossa pyritään selvittämään, miten epäviralliset, sveitsiläisen diplomaatin Nicholas Langin välittämät, neuvottelut Syyrian ja Israelin edustajien välillä alkoivat ja miten vakavia keskustelut olivat.
Sekä Liel että Lang ovat informoineet USA:n viranomaisia keskusteluista. He ovat antaneet ymmärtää, että keskusteluissa sovittiin useista kiistakysymyksistä, mukaan lukien Israelin vetäytymisestä Golanin ylängöltä.
PURIM-PILAKSI tarkoitti Unkarin juutalaisjärjestön presidentti Peter Faeldmejer artikkelinsa Ujelet-lehdessä, missä kehotettiin Unkarin juutalaisia poistumaan maasta maaliskuun 15. päivänä, koska sinä päivänä pelätään maassa puhkeavan anti-semiittisiä hyökkäyksiä. Israelilainen lehti Maariv otti siitä aiheen julkaisten artikkelin otsikolla: ”Unkarin juutalaisia kehotetaan poistumaan maasta pääsiäiseksi.”
FELDMEJER KERTOO, että vaikka artikkeli oli tarkoitettu pilaksi, siinä on totta toinen puoli, sillä Unkarissa on tapahtunut väkivaltaisuuksia sinä päivänä ennenkin. Hän myös esitti varoituksen, että Unkarin juutalaisten, arviolta 50 000, joista pääosa asuu Budapestissa, tulisi pysytellä sinä päivänä sisätiloissa.
UNKARIN PÄÄMINISTERI Ferenc Gyurcsany kertoi Unkarin juutalaisten ongelmista The Times lehdelle, jossa hän valitti, ettei Unkarissa koskaan ennen ole ollut niin paljon anti-semiittisiä mielipiteitä, joita ei ole nähty viiteenkymmeneen vuoteen. ”Jotain kamalaa on tapahtumassa”, hän totesi. Hän syytti oppositiota näitten lausuntojen levittämisestä kaivaakseen maata hallituspuolueen kannatuksen alta.
UNKARIN OPPOSITIOPUOLUE Fidesz suunnittelee suurta mielenosoitusta maaliskuun 15. päiväksi juhliakseen vuoden 1848 kapinaa Habsburg dynastian ja Itävallan hallintoa vastaan. Pääministeri kertoi The Times-lehdelle Fidesz puolueen järjestämästä mielenosoituksesta parlamenttiaukiolla, jossa esiteltiin juutalaispoliitikkojen nimiä.
PÄÄMINISTERI KERTOO, että Fidesz-puolue, jota johtaa Viktor Orman, Unkarin entinen pääministeri, on suuntautumassa äärioikeistoon, joka voi johtaa Unkarin eristettyyn kansallisuusaatteeseen, jonka sanotaan pesiytyneen myös Puolaan ja joihinkin Balkanin maihin.
FIDESZ-PUOLUE esittelee kokouksissaan 800 vuotta vanhaa Arpad-lippua, jonka Unkarin Arrow-Cross (nuoliristi) natsipuolueen kannattajat omaksuivat pienin muutoksin toisen maailmansodan aikana. Tämän puolueen natsien 1944 asettama nukkehallitus alkoi murhata tuhansia Budapestin juutalaisia, joista monet ammuttiin ja heitettiin Danube-jokeen; 80 000 karkotettiin maasta. Fidesz puolueen Arpad-lipussa ei ole vihreää tai mustaa nuoliristi-tunnusta, koska se on laiton, vaan sen tilalla on puna-valkoisia raitoja.
UNKARIN PÄÄMINISTERI Ferenc Gyurscanyn vaimo, joka on juutalainen, on joutunut kokemaan anti-semitismiä yliopistossa, jossa hän työskentelee. Hänellekin on annettu anti-semiittisiä lentolehtisiä työpaikallaan. (lähde: JPost 09.03.07 Yaniv Salama-Scheer)
PA-VIRKAILIJAT ennustavat, että yhteishallitus Fatahin ja Hamasin kesken saadaan runnottua kasaan ensi viikolla. Lisäksi siihen saanevat ministerinpaikkoja DFLP; Kansanpuolue (marxistinen); Kolmas tie (johtaja Salaam Fayad) ja Puolueeton Palestiinan lista (johtaa Mustafa Barghouti). Sisäministerin paikan saanee PA:n turvallisuuspalvelun entinen kenraali Jamal Abu Zayed, jolla on suhteita kumpaankin pääpuolueeseen.
Ulkoministerin paikka on vielä keskustelujen alainen.
YKSI KUOLI ja seitsemän vammautui Rafahin rajanylityspaikalla Gazasta Siinaille torstaina ihmisten rynnätessä holtittomasti terminaaliviranomaisten ohi päästäkseen rajan yli pitkän tauon jälkeen. Arviolta 5000 ihmistä kasaantui paikalle, ja heidän rynnätessään aikaista paikkaa hakeakseen virkailijat menettivät tilanteen hallinnan. Ihmiset lopulta ärsyyntyivät alkaen kivittää terminaalirakennusta. Turvallisuusviranomaisten aloittamista varoituslaukauksista kaksi ihmistä haavoittui, loput ihmisten jaloissa.
Yksi lääkärintarkastukseen Egyptiin matkalla ollut 61-vuotias mies kuoli ilmeisesti sydänkohtaukseen .
ISRAELIN RAKENTAMA Rafahin terminaali luovutettiin PA:n turvallisuusjoukkojen ja kansainvälisten tarkkailijoitten valvontaan IDF:n vetäessä kaikki joukkonsa pois Gazasta juutalaissiirtokuntien evakuoinnin jälkeen. Tätä tointa monet turvallisuusvirkailijat Israelissa katkerasti katuvat, sillä Philadelphia-käytävän alle kaivetun tunneliverkoston kautta terrorijärjestöt salakuljettavat Siinailta Gazaan esteettä aseita, ammuksia, räjähteitä, ohjuksia, huumeita ja eurooppalaisia naisia, joita myydään Tel Aivivin bordelleihin.
RAFAHIN TERMINAALISSA ei ole israelilaisia tulli- tai turvallisuusvirkailijoita, vaan siellä olevat kansainväliset tarkkailijat välittävät monitorikuvia Israelin virkailijoille Kerem Shalomin terminaaliin, josta he voivat esittää huomioitaan ja mahdollisia lisäselvityspyyntöjä Rafahissa toimiville valvojille.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019