KESKIVIIKKO 07.03.07
RAMALLAH KUIN UUSI VARSOVAN GHETTO, totesivat Israelissa vierailulla olleet roomalaiskatoliset piispat eilen käydessään Ramallahissa.
PIISPA Gregor Maria Franz Hanke esitti huomionsa näin: ”Aamulla näimme kuvia Jad Vashemissa ja epä-inhimillisistä oloista Varsovan ghetossa, mutta illalla olimme Ramallahin ghetossa.”
TOINEN PIISPA, Joachim Meisner, joka palvelee Colognen seurakuntaa, vertasi IDF:n tarkastuspisteitä tiellä Jerusalemista Ramallahiin ”joksikin, joita rakennetaan eläimiä, ei ihmisiä varten,”
JAD VASHEMIN johto antoi kitkerän lausunnon ”piispojen tavasta käyttää holokaustia halpahintaiseen poliittiseen kaupankäyntiin ja demagogiaan”. Jad Vashemin lausunnossa muistutettiin paavi Johannes Paavali II:n Israelin vierailunsa yhteydessä antamaa huomiota, ettei kukaan voi vähentää holokaustin merkitystä ja kehotettiin jättämään holokaust hetkittäisten mielipiteitten ulkopuolelle, sillä ”sellainen holokaustin käyttäminen väärentää sekä aikamme todellisuuden että sumentaa myös holokaustin, sen historiallisen todellisuuden ja sisällön, ja halventaa holokaustin uhrien ja tapausten muistoa.”
SIVULLISENA JÄÄ ihmettelemään, halusivatko saksalaiset piispat väittää, ettei se Varsovan ghetto niin kauhea ollutkaan, kun sitä vertaa Ramallahiin, vai oliko tarkoitus keventää syyttävää omatuntoa muistaessaan, että saksalaiset sen Varsovan gheton rakensivat saartaessaan juutalaiset sinne, pyrkien todistamaan, että juutalaiset ovat itse syyllistyneet samaan Ramallahissa.
KAPINA OLMERTIN HALLITUKSESSA, voisi kuvailla eilistä näytelmää Israelin hallituksen kokouksessa.
Olmert aloittaessa istunnon lyhyellä yhteenvedolla tilanteesta ja päästessä Histadrutin uhkaukseen aloittaa yleislakko uudelleen 21. maaliskuuta, Peretz pomppasi esille ja vaati saada esittää useita suosituksia kuntien maksamattomia palkkoja koskevan kiistan ratkaisemiseksi. Vain viisi minuuttia oli ehditty käydä istuntoa, kun Olmertin ja Peretzin välille syntynyt huutokeskustelu pakotti Olmertin keskeyttämään istunnon ja vetäytymään syrjemmälle viilentämään tunteita.
OLMERTIN KESKEYTTÄESSÄ Peretzin puheenvuoron tämä huusi vihaisesti: ”Mikä on meidän työmme, mitä me teemme täällä, jos et anna meidän tehdä kommentteja.” Olmert leiskautti tähän: ”Et saa puhua tuolla tavalla. Minä johdan tätä kokousta. Suosittelen, että rauhoitut ja istut alas.” Peretz tähän: ”Miten voi olla, etteivät ministerit saa puhua mielipiteistään. Haluan äänestystä tästä yhden miehen hallinnosta.”
Ministerit Hirchson ja Bar-On yrittivät rauhoitella kiihtynyttä puolustusministeriä todeten, että ”kahdeksan kuukauden aikana et huutanut tällä tavalla puolustusasioita käsiteltäessä, nyt olet palautunut Histadrutin pääsihteerin asemaan.” Viiden minuutin jäähdyttelyn jälkeen istuntoa jatkettiin välikohtauksitta.
Kabinetin antamien tietojen mukaan 1522 palkkalaista 27 kunnassa eivät olleet saaneet palkkojaan. Histadrutin tietojen mukaan viitisen tuhatta työntekijää 33 kunnassa ja uskonnollisessa neuvostossa odottavat palkkojaan.
TODELLINEN KAPINA HALLITUKSESSA tulee kuitenkin Kadiman omasta piiristä, ei Peretzin vihan-puuskista eikä edes valtiontarkastajan Lindenstraussin tutkimuksista kotirintaman puutteista Libanonin sodan aikana. Toimittaja Anshel Pfeffer väittää, että Kadiman sisällä on ainakin viisi ministeriä, jotka pitävät itseään parempina pääministeriehdokkaina kuin mitä Olmert on. He kuitenkin Pfefferin mukaan odottavat aikaansa eli Winograd-komitean tutkimusten tuloksia, joiden uskotaan pudottavan ainakin Olmertin ja Peretzinkin pään, jonka poliittinen ura voi päättyä toukokuun Labourin puheenjohtajavalintaan ilman Winogradiakin.
KORKEIMMAN OIKEUDEN päätöksen mukaisesti valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss ei voinut eilen esitellä tutkimustensa tuloksia tarkastuskomitealle muuten kuin käymällä läpi tutkimusperiaatteita.
OLMERTIN HALLITUS on joka tapauksessa pahasti hyytynyt eikä pysty toimimaan normaalisti. Hallitusta repii myös Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajan valinta. Sitä hallitsee nyt cerer rabbi Yaakov Litzman (UTJ), jonka tilalle Olmert halusi Israel Beiteinun jäsenen Stas Meseznikovin, mutta esitys ei ole saanut Knessetin jäsenten enemmistöä taakseen. Litzman itse ei halua luopua paikastaan.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert tavannee USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen Israelissa 24.maaliskuuta tienoilla. Sitä ennen Olmert tavannee Mahmoud Abbasin, vaikka on epätietoista, mistä he löytävät keskustelunaiheita, jotka eivät pääty huutomyrskyksi.
RICEN JA OLMERTIN tapaaminen on sopivasti ennen arabiliiton Riadin kokousta loppukuusta, jossa saudien rauhansuunnitelmaa todennäköisesti käsitellään. Israelin ulkoministeriön ilmoituksen mukaan Israel ei voi hyväksyä sitä keskustelujen pohjaksi ilman muutoksia ainakin pakolaiskysymyksessä. Saudien suunnitelma julkistettiin vuonna 2002 ja myöhemmin sinä vuonna hyväksyttiin arabiliiton kokouksessa Beirutissa. Saudisuunnitelmassa vaaditaan, että Israel vetäytyy vuoden 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, mukaan lukien Jerusalemin itäosa ja Golanin ylänkö. Arabiliitto lisäsi siihen vaatimuksen palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta YK:n turvallisuusneuvoston lausunnon 194 mukaisesti.
USA:N ULKOMINISTERIÖ vakuuttaa, etteivät sen viimeaikaiset vihjailut keskusteluista Syyrian kanssa merkitse USA:n Syyrian politiikan muutosta. USA:n apulaissihteeri Ellen Sauerbrey vierailee Syyriassa lähi viikkojen aikana. Tapaamisen aiheena lienee Irakin pakolaisten virtaaminen Syyriaan. USA:n ulkoministeriön edustaja kielsi perättöminä myytin, että USA estää Israelin ja Syyrian väliset keskustelut. Hän myös vakuutti, ettei USA voi tunnustaa Hamas-johtoista PA:n hallitusta, ellei se suostu kvartetin kolmeen vaatimukseen.
VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov toivotti äskettäin tervetulleeksi Hamasin lähettämän delegaation ja vaati taloudellisten sanktioitten poistamista PA:n hallitukselta. USA:n ulkoministeriö uskoo kuitenkin Venäjän edelleen kannattavan kvartetin asettamia ehtoja PA:n hallitukselle.
VENÄJÄ PALAUTUMASSA NEUVOSTOLIITON AIKAAN, ainakin mitä tulee sen salaisen palvelun toimintaan.
Moskovassa Kommersant päivälehden toimittaja Ivan Safronov löydettiin kuolleena, kuten viranomaiset esittävät, pudottuaan asuintalonsa porrashuoneen viidennen kerroksen ikkunasta. Safronov palveli everstin arvoisena Venäjän avaruuspalveluksessa ennen siirtymistään lehden toimittajaksi 1997. Hän on saanut viranomaisilta useita varoituksia rohkeista kirjoituksistaan. Venäjän turvallisuuspalvelu (FSB), jota pidetään KGB:n toiminnan perijänä, oli myös useaan kertaan kuulustellut Safronovia ennen hänen kuolemaansa.
SAFRONOV OLI VIERAILLUT Emiirikunnan asenäyttelyssä viime kuussa ja oli matkansa aikana saanut vahvistuksen Venäjän näyttelyyn osallistuneilta viranomaisilta, että Venäjä on suostunut toimittamaan Iranille huippu-tehokkaita S-300 torjuntaohjuksia sekä Syyrialle SU-30 taisteluhävittäjiä Belaruksen kautta. MYÖHEMMIN Safronov oli saanut tietää, että Venäjä aikoi toimittaa Syyrialle MIG-29 taisteluhävittäjiä sekä Pantryr-S1 Iskander maasta –maahan ammuttavia ohjuksia, joiden kantomatka on 280 km. Näillä ohjuksilla on erittäin suuri osumatarkkuus, ja niillä Syyria pystyisi terrorisoimaan suurta osaa Israelista sodan aikana.
FSB:n agentit olivat varoittaneet Safronovia kirjoittamasta Venäjän viimeisistä asetoimituksista, koska ”ne ovat valtiosalaisuuksia ja paljastuessaan voisivat aiheuttaa suuren luokan skandaalin”.
Safronov oli tiettävästi siirtänyt kirjoittamistaan paljastuksistaan.
NEW YORKISSA päämajaansa pitävä Komitea journalistien suojelemiseksi (CPJ) kertoi tammikuussa, että vuodesta 1992 lähtien 44 venäläistä journalistia murhattu, enemmän kuin missään muussa maassa paitsi Irakissa ja Algeriassa.
KOLMETOISTA JOURNALISTIA on murhattu Putinin tultua valtaan vuonna 2000 olosuhteissa, joita kuvataan palkkamurhiksi.
NAAPURIT PELASTIVAT Vankipalvelun upseerin ruhjoutumasta kranaatista, joka oli asetettu hänen asuintalonsa ulkopuolelle. Hän oli juuri astumassa ulos pääovestaan, kun naapurit saivat hänet pysähtymään. Paikalle kutsutut poliisit poistivat kranaatin ja tuhosivat sen. Virkailijan ulkoseinään oli myös raapustettu iskulause. Poliisi uskoo, että tarkoituksena oli vain varoittaa, ei vahingoittaa.
RAJAPOLIISIN HUONO MAINE on selvästi parantunut viime aikoina. Rajapoliisi oli osallisena juutalais-siirtokuntien evakuoinneissa ja sai osakseen yleisen vihan poliisin ja armeijan harjoittamasta karkeasta ja väkivaltaisesta käyttäytymisestä evakuoidessaan asukkaita, naisia ja lapsia.
Poliisikomentajaksi valittu Genot on aiheuttanut pahoja aavistuksia häntä tuntevien parissa. Häntä syytettiin 13 vuotta sitten lajinnasta ja evakuoinnin aikana häntä syytettiin rajusta väkivallasta evakuoitavia vastaan.
IDF:N JOUKOT piirittivät viime yön aikana Fatahin ja PA:n yleisen tiedustelun rakennukset Ramallahissa ja kehottivat turvallisuushenkilöitä tulemaan ulos talosta. Heistä 18 tulikin, joita PA kutsuu työntekijöiksi.
Toinen IDF:n osasto piiritti PA:n yleisen tiedustelun rakennuksen, jota johtaa Tawfiq Tirawi. IDF epäili, että turvallisuusjoukkojen joukossa on al-Aksan ja Jihadin etsittyjä terroristeja.
TIISTAINA GAZASTA ISRAELIIN ammutut kaksi Kassam-rakettia olivat parannettuja versioita, joiden kantomatkaa lienee parannettu 19 km:in. Jihad ilmoitti ampuneensa raketit ja pystyvänsä niillä ampumaan Ashkelomin kaupungin yli. Eilen lienee ollut tarkoitus kokeilla rakettien toimintaa.
IRANISSA VIERAILEVA Hamasin johtaja Khaled Mashaal sai ystävän halaukset presidentti Ahmadinejadilta, joka lupasi jatkaa Hamasin tukemista ja kehotti Mashaalia jatkamaan iskujaan Israelia vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020