MAANANTAI 05.03.07
ARABILIITON RAUHANSUUNNITELMA, joka hyväksyttiin arabiliiton Beirutin kokouksessa 2003, poikkeaa saudisuunnitelmasta siinä, että siihen lisättiin vaatimus palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta. Tämä on Israelille pahin kanto suunnitelman kaskessa. Arabisuunnitelma vaatii Israelia vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, Israelin rakentamien setlementtien purkamista ja Itä Jerusalemia. Israelin nykyinen hallitus ja vasemmisto tuntuu kannattavan suunnitelmaa rauhanneuvottelujen pohjaksi.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad keskusteli saudimonarkin kanssa suunnitelmasta, ja saudit ilmoittivat Iranin kannattavan suunnitelmaa. Ahmadinejad oli kuitenkin toista mieltä: Iran ei kannata sitä.
Keskustelut johtajien kesken eivät muutenkaan menneet kovin hyvin, sillä Ahmadinejad pakkasi laukkunsa, jos oli sen ehtinyt purkamaankaan, ja palasi yötä myöten kotiinsa eikä jäänyt nukkumaan Riadiin, kuten arabitapa vaatii. Riadin keskusteluista ei annettu julkilausumaa eikä pidetty lehdistötilaisuutta.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa ilmoitti eilen, ettei arabisuunnitelmaan tehdä pakolaisten oikeuksia koskevia muutoksia, mitä Israel ja USA ovat esittäneet ja toivoneet. Olmert ilmaisi myönteisen kantansa saudisuunnitelmasta todeten, että ”siihen sisältyy positiivisia elementtejä”, mutta toivoo muutoksia.
USA JA ISRAEL koordinoivat yrityksensä saada Euroopan maat osallistumaan Iranin vastaisiin rajoitteisiin ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstäkin. Tällä pystyttäisiin ohittamaan Kiinan ja Venäjän vastustus. Muutamat Euroopan tärkeät taloudelliset keskukset ovat vetäytyneet pois rajoitussuunnitelmista joko osittain tai kokonaan. USA:n alivaltiosihteeri terrorismin ja taloudellisen tiedustelun alueilla Stuart Levey saapui eilen Israeliin koordinoidakseen USA:n ja Israelin yritykset saada taloudelliset instituutiot rajoittamaan liikesuhteitaan Iranin kanssa. Sillä saralla on vielä monia kiviä poistettava ennen sopimuksia.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN JA VALTIONTARKASTAJAN välillä kytevä vihamielisyys ja epäluuloisuus on leimahtanut ilmiliekkiin. Valtiontarkastaja Michal Lindenstrauss on kuukausikaupalla yrittänyt saada pääministeri Ehud Olmertilta vastauksia muutamiin Libanonin sodan aikaisiin kotirintamaa koskeviin kysymyksiin, mutta ilman tulosta. Tarkastaja halusi Olmertin henkilökohtaisesti vastaamaan kysymyksiin joulukuun 25. päivänä, mutta Olmert kieltäytyi, jonka jälkeen Lindenstrauss lähetti kysymykset hänelle kirjallisina antaen muutaman viikon aikaa vastaamiseen, mutta Olmert ei ole tehnyt asialle mitään.
LINDENSTRAUSS AIKOO esitellä 600-sivuisen ennakkoselvityksensä Knessetin tarkastuskomitealle huomenna tiistaina ilman Olmertin vastauksia kysymyksiin. Tämä on saanut Olmertin kiivaisiin ja vähemmän diplomaattisiin purkauksiin, joissa hän syyttää Lindenstraussia systemaattisista vuodoista lehdistölle puolivalmiista raportista, mitä hän pitää rikollisena toimintana, joka ”asettaa uuden ennätyksen kyynisyydessä, ja on karkeasti tarkastusvirastolta vaadittavan tason alapuolella”. Olmert väittää, että hänelle annettu aika vastausten laatimiseksi oli vain kaksi viikkoa tammikuun 31. päivästä lukien.
KIISTAN TAUSTALLA on nähtävissä muutamia tosiasioita.
OLMERT HALUSI Lindenstraussin johtaman valtion tarkastusviraston toimivan hänen valvontansa alaisena, mihin Lindenstrauss ei voinut suostua uskottavuutensa menettämisen ja raportin vesittämisen pelossa.
Toiseksi Olmert haluaa, että hänen asettamansa Winograd-komitea ehtii saamaan Libanonin sota II:sta tekemänsä tutkimuksen ennen Lindenstraussin raporttia, joka koskee ensisijaisesti kotirintaman ongelmia sodan aikana ja hallituksen osuutta siinä. Olmert pelkää joutuvansa naulatuksi syylliseksi karkeisiin laiminlyönteihin ja kotirintaman tarpeitten unohtamiseen. Lisäksi Olmert syyttää, että tutkimuksissa tarkastellaan päällekkäisiä kysymyksiä. Koska Winograd-komitea on hallituksen asettama, pääministeri ja hallitus voivat päättää, mitä osia sen tutkimuksista julkistetaan ja mitä julistetaan salaisiksi.
LINDENSTRAUSS sanoo puolustuksekseen, että hänen raporttinsa olisi ehtinyt valmiiksi 15. tammikuuta, mutta Olmertin vitkastelun vuoksi sen valmistuminen on viivästynyt. Olmertin tueksi on noussut kotirintaman komentaja kenraalimajuri Yitzhak Gershon, joka pyytää Lindenstraussia siirtämään raportin julkistamista, koska hän ei ole saanut tilaisuutta tutustua siihen. Hänkin pelkää maineensa menettämistä raportin vuoksi.
KNESSETIN TARKASTUSKOMITEAN puheenjohtaja Zuvulun Orlev (NU/NRP) kuten monet kansanedustajat oikealla ja vasemmalla pitävät pääministerin kieltäytymistä vastata tarkastusviraston esittämiin kysymyksiin ennen kuulumattomana ja valitettavana henkilökohtaisten intressien suojelemiseksi.
EIVÄT KAIKKI PALESTIINALAISPAKOLAISET HALUA palata köyhtyneille PA:n hallitsemille alueille, kirjoittaa Khaled Abu Toameh JPostin artikkelissaan 05.03.07. Toameh toteaa artikkelissaan, etteivät arabihallitukset halua muutoksia arabisuunnitelmaan, joka vaatii pakolaisten paluuoikeutta alueille, josta he pakenivat joko omasta halustaan tai arabien vakuuttelujen vuoksi, että he saavat palata pian takaisin koteihinsa. Vain muutama tapaus tunnetaan, joissa IDF pakotti asukkaat muuttamaan pois kylistään.
Arabihallitukset haluavat kuitenkin niiden alueilla asuvien pakolaisten mahdollisimman pikaista muuttamista pois maasta, eivätkä halua sulauttaa heitä omaan maahansa.
UNRWA:n rekisterin mukaan palestiinalaispakolaisia on 4.3 miljoonaa, mutta PLO väittää heidän määränsä kaksinkertaiseksi, koska kaikki eivät ole rekisteröityneet UNRWA:n tilastoihin. Toisaalta tiedetään, että pakolaisiksi rekisteröityi huomattava määrä paikallisia asukkaita ja muualta sinne muuttaneita arabeja, koska se takasi heille ilmaisen ylläpidon, eivätkä kaikki edes asu pakolaisleireissä.
JORDANIASSA asuu 1,7 miljoonaa palolaista; Syyriassa 400 000 ja Libanonissa saman verran. Heitä ei pidetä kansalaisina ja heiltä on kiistetty useimmat ihmisoikeudet ja perustarpeet, kirjoittaa Toameh. Vain Jordania ja Syyria ovat hoitaneet pakolaisensa kunniallisesti, mutta yleisesti heihin kohdistetaan samoja rajoituksia kuin ulkomaalaisiin, eikä heillä ole oikeutta valtion koulutus-, terveys- ja sosiaalipalveluihin.
Myös palestiinalaispakolaisten omistusoikeutta ja myös oikeutta toimia useissa ammateissa on rajoitettu.
UNRWA:n arvion mukaan 60 % Libanonin palestiinalaispakolaisista elää köyhyysrajan alapuolella.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas matkusti eilen Gazaan, jossa hän yrittää löytää sopua PA:n hallituksen pääministeri Ismail Haniyehin kanssa yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin välillä. Mekkan sopimuksen jälkeen toiveet olivat korkealla, mutta paikan pyhyys on karissut tyystin. Molemmat osapuolet syyttävät vastapuolta sopimusrikkomuksista. Fatahin kannattajat syyttävät Hamasia, että jotkut elementit siellä hyötyvät laittomuudesta ja väkivallasta eivätkä halua sen poistumista. Hamasin edustajat syyttävät samoin Abbasin ja Fatahin johdon lähellä olevia elementtejä sopimuksen tahallisista rikkomuksista.
MINISTERINIMITYKSET ovat edelleen kiistanalaisia. Ulkoministeriksi on nimetty Ziad Abu Amr ja sisäministeriksi Hamoudeh Jarwan tai Nasser Musleh, jotka kuuluvat Hamasin kannattajiin, mutta joita Abbas vastustaa. Sisäministeri johtaa PA:n lukuisia turvallisuusjärjestöjä.
HAMAS on tiettävästi lisäämässä omien toimenpidejoukkojensa määrää kahteentoista tuhanteen.
SILWANIN KAUPUNGINOSASSA Jerusalemin itäosassa asuvat juutalaisperheet, jotka tuomari Eliahu Zimra määräsi muuttamaan pois asumastaan talosta huhtikuun 15. päivään mennessä, ovat valittamassa tuomiosta korkeampaan oikeusasteeseen. Seitsenkerroksisessa talossa, joka on rakennettu ilman lupaa, asuu kahdeksan juutalaisperhettä, joista yksi lienee muuttanut pois. Silwanin kaupunginosa on pääosin arabien asuttama, mutta lähes 1000 Jemenistä muuttanutta juutalaista asui siellä puolen vuosisadan ajan vuodesta 1880, kunnes heidät ajettiin pois 1938 arabimellakoitten seurauksena.
Kahdeksan juutalaisperhettä muutti 7-kerroksiseen taloon kolme vuotta sitten, kun Ateret Cohanim järjestö osti talon arabiperheeltä. Järjestön edustaja syyttää tuomiota juutalaisten syrjimisestä ja Jerusalemin kaupunkia siitä, että se jättää huomiotta arabien laittoman rakentamisen Itä Jerusalemissa.
Israelin äärivasemmisto, Meretzin edustajat, aloitti juutalaisperheitten karkotustoimet Ateret Cohanimin omistamasta talosta.
ITÄ JERUSALEMISSA, joko arabikaupunginosissa tai niiden lähellä, on tusinan verran hajanaisia juutalaisten aloittamia rakennuskohteita. Siellä asuu nykyisin n. 1000 juutalaista.
HÄPEÄLLINEN AMERIKKALAISTEN ARVOJEN petos, joka koski myös kristittyjen ja juutalaisten välisiä suhteita, tapahtui helmikuun 24.päivänä Teheranissa, sanoo Anti-Defamation Leaque (ADL) lausunnossaan. Amerikkalaisten kristittyjen 13-henkinen delegaatio, johon kuului quakeja, mennoniitteja, episkopaaleja, baptisteja, yhtyneitä metodisteja ja roomalaiskatolisia, tapasi silloin Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin, jota ADL kutsuu ”vaaralliseksi despootiksi, joka vaatii Israelin tuhoamista ja kieltää kuuden miljoonan juutalaisen menehtymisen holokaustissa.”
USA:N KIRKKOJEN KANSALLISNEUVOSTO sanoo julkilausumassaan, että ”delegaatio matkusti Iraniin nousevan jännityksen aikana uskoen voivansa rakentaa yhteisymmärryksen siltoja maitten välille.” Delegaation edustajien mukaan ”Ahmadinejad teki tilaisuudessa useita lausuntoja, jotka olivat hyvin rohkaisevia, mukana vakuutus, ettei Iran havittele ydinaseita ja että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti voidaan ratkaista poliittisin, ei sotilaallisin, keinoin”. Ahmadinejad oli ollut selvästi kiihottunut jonkun kysyessä hänen suhdettaan holokaustiin. Hän oli kysellyt. mitä tekemistä sillä on Amerikan sionismin kanssa. Hän myös vakuutti, ettei hän kiellä holokaustia, mutta ei hyväksy sille annettua merkitystä.
Delegaation jäseniä rohkaisi Ahmadinejadin lausunto, ”ettei hänellä ole ennakkorajoituksia keskusteluihin amerikkalaisten kanssa, jos hän huomaa niissä hyvää tahtoa”.
ISRAEL TOIMITTAA palestiinalaisten terroristien rakentamat ja Israeliin ammuttujen Kassam-rakettien teräsputket, sanoo Shin Bet lausunnossaan. Se ei kuitenkaan osaa sanoa kuinka paljon Israelista Gazaan toimitetuista teräsputkista käytetään viemäritöihin ja kuinka paljon niitä palautetaan takaisin ilmateitse.
SYYRIALLA ON biologisia aseita, joita se asentaa ohjusten kärkiin ja joita se tulee käyttämään, jos Irania vastaan hyökätään, kertoo Worldnetdaylin toimittaja Jill Bellamy.Decker. Hän kertoo, että aseita piilotellaan kemiallisten tuotteitten ja eläinrokotteiden seassa. Syyria kokeili biologisia aseitaan Darfurissa, Sudanissa, kuten on voitu päätellä joittenkin kuolleitten ihmisten jäännöksistä.
IDF:N SYYRIAN RAJALTA löydetyt kuusi maamiinaa sanoo heittäneensä Israelin puolelle syyrialainen terrorijärjestö, joka kutsuu itseään nimellä Golanin vapauttamisen vastarintakomiteat. Maamiinat ovat IDF:n asettamia turva-aidan ja tulitaukolinjan väliselle kapealle vyöhykkeelle 1973 sodan jälkeen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019