Friday, June 19, 2009

PERJANTAI 19.06.09
1. PRESIDENTTI Barack Obaman kannatus on romahtanut Israelissa, ja myös Amerikan juutalaisten keskuudessa. Kuukausi sitten Obamaa kannatti 31 % haastatelluista, nyt vain 6 % katsoo, että Obaman hallitus on myönteinen Israelille, ilmenee JP:n sponsoroiman ja Smith Research yhtiön tekemän gallupin mukaan. Yhtiö haastatteli tällä viikolla 500 aikuista Israelin juutalaista Benyamin Netanyahun sunnuntai-iltana pitämän puheen jälkeen, virhearvio 4.5 %. Edelleen 50 % uskoi Obaman suosivan palestiinalaisia, vain 36 % uskoi tasapuolisuuteen. Vastakohtana Bushin hallitusta piti 88 % Israelille myönteisenä viimeisen kuukauden aikana tehdyssä gallupissa, 7 % piti häntä neutraalisena ja 2 % palestiinalaismyönteisenä.
Netanyahun esittämää aseistamatonta Palestiinan valtiota kannatti 70 %, 22 % vastusti; luvattomien yhteisöjen poistamista kannatti 57 %, 38 vastusti; eristettyjen ja pienten yhteisöjen rakentamisen jatkamista vastusti 52 %, kannatti 42 %; rakentamisen jäädyttämistä suurissa yhteisöissä kannatti 27 %, vastusti 69 %.
Amerikan juutalaisista arvion mukaan 78 % äänesti Obamaa viime vaaleissa. Nyt ainakin puolet heistä on alkanut kysellä, mikä hänen todellinen politiikkansa on. Vahinko on tietenkin jo päässyt tapahtumaan, mutta tällä voi olla seurauksia kongressityöskentelyssä ja seuraavien presidentinvaalien valmisteluissa, mihin muutamat poliitikot jo varautuvat.
Gallupin tulosten perusteella voisi arvioida, että Israelin kansa on varovaisesti hyväksynyt Netanyahun esittämän suunnitelman oman, aseistamattoman itsehallinnon luovuttamisesta palestiinalaisille Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa määrätyillä lisärajoituksilla. Usko Obaman hallituksen hyvään tahtoon näyttää muuttuneen epäluuloksi, että osin myönteisten lausuntojen taustalla piilee salainen politiikan suunnanmuutos. (JP)
2. TEHERANISSA sadat tuhannet Ahmadinejadin voittoa vastustavat kansalaiset kulkivat eilen rauhallisena kulkueena pitkin katuja. He eivät millään tavoin pyrkineet ärsyttämään katujen kulmia ja reunoja vartioivia poliiseja ja sotilaita, jotka myös vain tarkkailivat mielenosoitusta, jotka sanoivat tulleensa kaduille surrakseen mielenosoituksissa surmattuja läheisiään. Iranin virallisen ilmoituksen mukaan surmattuja on 7, mutta epäviralliset arviot asettavat luvut 32-45 välille, kuten Debkafile kertoo. Osapuolet näyttävät saavuttaneen hiljaisen yhteisymmärryksen väkivallan lopettamiseksi mielenosoitusten yhteydessä. Lieneekö tämä osoituksena salaisista neuvotteluista Ali Khamenein tukeman hallituksen ja oppositiojohtaja Mir Hossein Moussavin välillä, on epäselvää. Debkafile ehdottaa, että yksi mahdollisuus olisi jopa neutraalin ehdokkaan valitseminen presidentiksi. Khamenei ehti torjua mahdollisuuden uusista vaaleista. Toisaalta hallitus on vihjaillut kuolemantuomiota mielenosoituksen johtajille ja Moussavin karkottamista maasta. Moussavi edustaa Iranin azereja, joita on karkeasti kolmannes maan 70 miljoonasta asukkaasta.
KAKSI IRANILAISTA filmintekijää tapasi EU:n parlamentaarikkoja torstaina näyttäen heille saamansa kirjeen, jonka oli laatinut Iranin vaalikomissio, osoittaakseen, miten rajusti väärennetyt vaalien tulokset olivat. Kirjeen mukaan Moussavi sai 19 miljoonaa ääntä, toiseksi eniten ääniä sai Mehdi Karroubi 13.3 miljoonaa. Ahmadinejad sai kirjeen mukaan vain 5.5 miljoonaa ääntä. Filmintekijät Marjane Satrapi ja Mohsen Makhmalbah vaativat, ettei EU:n parlamentti vahvistaisi Iranin virallista vaalitulosta, jonka mukaan Ahadinejad sai 62 % äänistä. Tilanne voi kääntyä tänään parempaan tai huonompaan tilanteista riippuen. Karroubi on kutsunut kannattajansa mielenosoitukseen samaan aikaan ja lähelle paikkaa, jossa Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei pitää perjantaisaarnansa. Tätä pidetään ennen kuulumattomana kunnioituksen puutteen osoituksena ja avoimena haasteena Khamenein yksinvallalle.
KIRJEEN lähetti Iranin sisäministeri Ali Khameneille. Hän esittää, että Ahmadinejad saa pysyä virassaan vaalitulosten uusintalaskennan ajan ja kunnes lopullinen vaalitulos julkistetaan.
IRAN on sulkenut toistuvasti internetliikenteen estääkseen hallitusta vastustajia informoimasta toisiaan ja uutisten levittämistä ulkomaille.
Iran sanoo löytäneensä todisteita, että Israel oli liittoutunut hallituksen vastustajien kanssa asettaakseen vaalipäivänä pommeja moskeijoihin. (JP, INN)
3. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak sanoo, että nyt on sopiva aika aloittaa Lähi Idän rauhankeskustelut. Hän kritisoi Netanyahun sunnuntai-iltana pitämää puhetta, jonka hän arvioi tuoneen uusia ongelmia rauhantunnusteluille Israelin ja PA:n välillä.
Mubarak on itse pahassa välikädessä. Hän on valmistautumassa siirtymään syrjään Egyptin itsevaltiaan paikalta poikansa Jamal Mubarakin hyväksi. Mutta nyt tämänkin onnistumiseksi sujuvasti on ilmaantunut yllättäviä esteitä. Jamal on vähemmän tunnettu Egyptissä, vaikka Hosni on pyrkinyt työntämään häntä parrasvaloihin.
Mubarakin hallitus on Lontoossa ilmestyvän pan-arabilaisen lehden Al-Quds Al-Arabi mukaan erittäin huolestunut tiedustelujohtajan Omar Suleimanin kasvavasta suosiosta. Mutta egyptiläisen tavan mukaan Mubarak voi turvautua hänen kansansuosionsa leikkaamiseen erottamalla hänet jollain tekosyyllä, joita arabit ovat mestareita laatimaan.
Mubarakin kannattajien sanotaan olevan erityisen yllättyneitä Suleimanin kannattajien aloittamasta kampanjasta internetissä, jonka uutisia 12 miljoonaa egyptiläistä seuraa päivittäin. Yhden ”driverin” mottona on: ”Ei Jamal eikä Muslim Brotherhood.” Jotkut blogistit ja internet-keskustelijat ovat Egyptissä liittyneet tähän kampanjaan. Tilanne on Israelin kannalta huolestuttava, sillä vaarana on, että Islamilainen Veljeskunta käyttää tilaisuutta hyväkseen yrittääkseen kaapata vallan kilpailijoitten nenän edestä. Veljeskunta on erittäin Israelin vastainen, ja vaatii rauhansopimuksen ja solmittujen sopimusten, kuten kaasu-toimituksista Egyptistä Israeliin, mitätöimistä.
EGYPTI on virallisesti ilmoittautumassa ydinvoimaklubiin. Sillä on pieni tutkimusreaktori Kairon lähellä, jota IAEA valvoo. JP:n uutisen mukaan Egypti on solminut sopimuksen ydinreaktorin rakentamisesta Australiassa toimivan WorleyParsonin kanssa. Egyptin pääministeri Ahmed Nazif kertoi torstaina, että 161 miljoonan USD sopimuksen mukaan yhtiö tulee avustamaan Egyptiä siirtymään ydinvoiman rauhanomaiseen käyttöön. (JP)
4. JORDANJOEN laakson alueneuvoston puheenjohtaja David Alhiani kritisoi ankarasti puolustusministeri Ehud Barakin päättämästä Vered Jericho tarkastusaseman poistamisesta Jerikon eteläpuolella. Alhiani kertoi laakson maanviljelijöiden olevan kiireisiä pelloillaan korjaten viljaansa, kuten myös huolehtiessaan satonsa myynnistä ja hinnoituksesta laman kourissa ja EU:n boikottiuhan alla. Barak oli tiettävästi tehnyt päätöksen aseman poistamisesta myönnytyksenä ja hyvän tahdon eleenä Abbasille. Mistähän johtunee, että nämä hyvän tahdon eleet ovat aina yksipuolisia, PA ei koskaan tee mitään myönnytyksiä? Päätöksen taustalla on tietenkin USA:n ja EU:n kiristyvä vaatimus tiesulkujen ja muitten esteitten poistamiseksi, jotta palestiinalaiset voisivat vapaasti liikkua ja vierailla sukulaisissaan, ikään kuin se olisi heidän elämänsä kiintopiste ja tärkein toiminta.
IDF poisti viikon sisällä kaksi tarkastuspistettä Kalkiliyan lähellä, ja kaikkiaan 140 vuoden aikana. Alhiani ihmettelee, kuka vastaa mahdollisuudesta, että koska terroristit voivat nyt vapaasti liikkua Jerikosta koko Jordanjoen laakson alueella, se antaa vapauden myös terroristeille toimia koko sillä alueella. Pelloillaan työskentelevät maanviljelijät ovat turvattomassa asemassa IDF:n valvonnan heikentyessä. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ulkoministeriö julkaisi torstaina harvinaisen suorasukaisen kritiikin IAEA:n pääsihteeriä Mohammed ElBaradeita vastaan, että hän suosimalla Syyriaa estää poliittisen painostuksen nostamiseksi Syyrian oletettua ydinasetoimintaa vastaan. IAEA;n 35 jäsenmaata kokoontuivat keskustelemaan Damaskoksen läheltä löydetyistä rikastetuista uraanipartikkeleista, joita ei oltu kirjattu järjestön raportissa. Syyria väittää, että israelilaisten syyskuussa 2007 tuhoaman väitetyn rakenteilla olleen Zeit a-Zour ydinlaitoksen läheltä löydetyt uraanipartikkelit olivat pommeissa käytettyjen köyhdytetyn uraanin jäänteitä. Israel on toistuvasti kiistänyt tämän selittäen, ettei pommituksessa käytetty tällaisia aseita. ElBaradei hyökkäsi vastauksessaan kiivaasti ulkoministeriön edustajaa Michaelia vastaan syyttäen häntä, että tuhoamalla reaktorin vastoin kansainvälistä lakia Israel samalla esti IAEA:n tutkimukset alueella. ElBaradei on vuodesta vuoteen vähätellyt Iranin ydinteollisuuden edistystä, ja vasta muutama päivä sitten myönsi julkisesti, että Iran haluaa rakentaa ydinpommin. (JP)
- Gush Etzion tulee toimimaan tämän vuoden kirsikkafestivaalien isäntänä, juhlat järjestetään Rosh Tzurim kibbutsissa. Juhlat ovat järjestyksessä kahdeksannet. Ne järjestetään perjantaina. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter vieraili Gush Etzionissa viimeisen matkansa aikana todeten, ettei hän koskaan ollut ajatellutkaan Gush Etzionin luovuttamista. Juhlille osallistuu vuosittain 3000 kävijää myös useista ulkomaista. JP:n artikkelin kirjoittaja Tori Cheifets ei malttanut olla mainitsematta, että ihmisoikeusjärjestön Jesh Din edustaja Dror Etkes tuomitsi juhlat, ”sillä Betlehemin alueella asuvat ihmiset asuvat IDF:n sotilashallinnon alla, eikä se muutu turismilla, kukilla eikä viinillä”. Israelin sisällä elää tällaisia outoja liikkeitä, joiden asenne on hyvin kielteinen ja jotka pyrkivät jopa väkivalloin häiritsemään poliisien ja sotilaitten työtä tiesuluilla ja tarkastuspisteillä. Yleensä nämä ”ihmisoikeuksien puolustajat” ovat äärivasemmistolaisia, mukana ulkomalaisia. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat vakuuttaa, että hän tulee avaamaan yleisen paikoitustilan vanhankaupungin lähellä lauantaina. Vaihtoehtona kaupungin omistamalle paikoitusalueelle on yksityisten omistama alue. (JP)
- Israelin biotekninen yhtiö kehittelee yhdessä IDF:n kanssa järjestelmää, jossa uusilta varusmiehiltä otetaan verta, joka kylmäkuivataan, ja jota veteen sekoitettuna voidaan käyttää tilanteissa, joissa verensiirto on tarpeen. Nämä omasta verestä kuivatut veripussit annetaan kullekin sotilaalle mukaan. (JP)

Thursday, June 18, 2009

TORSTAI 18.06.09
1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kävi vääntämässä USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin kättä, ja ilmeisen onnistuneesti, koska ärhäkkäänä juutalaisasukkaitten perheneuvojana toiminut ministeri oli osittain pehmentänyt kantaansa ”setlementtien” luonnollisen kasvun vaatiman rakentamiskiellon suhteen. Lieneekö isokokoinen ”Venäjän karhu” käyttänyt liikaakin fyysistä voimaansa, sillä uutiset kertovat, että Clintonin kyynärpää murtui. Leikki sikseen, voihan käden murtumiseen olla jokin vähemmän eksoottinen syy, mutta Lieberman piti oman kantansa asiassa, josta JP:n artikkeli kertoo: Clintonin pitäytyessä omaan kielteiseen kantaansa, Lieberman ilmaisi, ettei Israelilla ole aikomustakaan rajoittaa Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten luonnonmukaista lisääntymistä. Asiassa on se outo kiemura, että tätä vaaditaan vain juutalaisilta, vaikka tilastojen mukaan arabit lisääntyvät lähes kaksinkertaisella vauhdilla, myös siellä ”Israelin miehittämissä territorioissa, jossa palestiinalaiset kärsivät miehityksen jatkuvan sorron ja painostuksen alla”, kuten mantra kuuluu. Kysymys on ymmärtääkseni korkeintaan kiistanalaisista alueista, jonka mukaisesti rajoitukset tulisi tasapuolisuuden vuoksi koskea molempia osapuolia. Näin ei kuitenkaan tapahdu, ja ”palestiinalaiset rakentavat ilman rajoituksia tosiasioita maassa”, kuten sanotaan. Toteutuuko tässä tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus? (JP)
2. LIEBERMAN on uutisten mukaan pyrkinyt lieventämään hänestä ulkomaille levinnyttä käsitystä hiomattoman särmikkäänä ihmisenä. Hän käytti jopa sanontaa: ”Käsittääkseni luonnollinen kasvu tulee sallia”. Tämä osoittaa selvää pehmenemistä, ellei sitten ole kysymys diplomaattisesta hienoudesta kameroitten edessä.
Hillary Clinton sen sijaan tarvitsi pitkän monimutkaisen lauseen selvittääkseen oman kantansa, jonka JP:n artikkelin kirjoittajat H L Krieger ja H Keinon tiivistivät muotoon: ”Clinton näyttää jättävän tilaa Liebermanin esittämälle mahdollisuudelle.” Clinton viittasi Michelliin, joka työskentele asian kimpussa ja tulee hiomaan yksityiskohtia. Clinton kuitenkin edelleen väittää, ettei mitään sopimuksia – sanallisia tai kirjallisia – ole löytynyt asiakirjoista, joita hän sai edeltäjältään ja joita hän sanoo plaranneensa läpi. Tässä häntä tukee USA:n entinen Israelin lähettiläs Daniel Kurzer, jonka muisti näyttää myös pätkivän.
Israelin viranomaiset, monet heistä keskusteluihin osallistuneina tarkkaavaisina kuulijoina ellei peräti osallistujina, muistavat aivan selvästi, että periaatteista sovittiin. Joku tässä puhuu muunnettua totuutta – joko omasta halustaan tai opastettuna. Diplomatia tunnetaan tahtojen välisenä sopivien verukkeitten keksimisenä, jossa totuus kierretään usein monimerkityksisten sanakiemuroitten verkkoon, mutta suoranainen valehtelu ei kuulu hyvään diplomatiaan. Kuten sanotaan: Valheella on lyhyet jäljet.
Hillary Clinton ei myöskään suostu myöntämään lukeneensa presidentti George Bushin pääministeri Ariel Sharonille huhtikuun 14. päivänä 2004 lähettämää kirjettä, jossa Bush selvin sanoi huomioi Juudeassa ja Samariassa tapahtuneet ja tapahtuvat muutokset, jotka tulee huomioida. Ehkä siinä ei käytetty sanaa ”luonnollinen kasvu”, mutta kai jokainen ymmärtää, että perheet saavat lapsia, jotka puolestaan vaativat lisää tilaa elääkseen. Tämä kirje ratifioitiin, eli vahvistettiin kongressissa aikanaan. Todiste siitä löytynee arkistoista.
JESAJA, tuo muinainen sanataituri profeetta, totesi näin: ”Vielä saavat sinun lapsettomuutesi lapset sanoa korviesi kuullen: ”Paikka on minulle liian ahdas, tee tilaa, että voin asua.” (Jes.4:20) Jesaja jopa lupaa Jumalan innoittamana näin: ”Näin sanoo Herra, Herra. Katso Minä nostan käteni kansakuntien puoleen, kohotan lippuni kansoja kohti, niin he tuovat sinun poikasi sylissänsä ja kantavat sinun tyttäresi olkapäillään. Kuninkaista tulee sinulle lastenhoitajat ja heidän ruhtinattaristaan sinulle imettäjät, sinun edessäsi he kumartuvat maahan kasvoillensa ja nuolevat tomun jaloistasi. Silloin sinä tiedät, että Minä olen Herra, ja että ne, jotka Minua odottavat, eivät häpeään joudu.” (Jes.40:22-23)
Lienenkö ymmärtänyt oikein profeetan ilmoituksen, mutta Jesaja näyttää tässä kiihottavan juutalaisnuoria valtaamaan asumattomia, tyhjänä seisovia kukkuloita ja harjanteita Juudeassa ja Samariassa. Luonnollisen kasvun vaatimasta rakentamisesta sovittiin jo 2 500 vuotta sitten. Rouva Clintonin olisi syytä liittää tämäkin sopimus dokumenttiensa joukkoon, sillä siinä Israelin Pyhä lupaa kuninkaitten ja ruhtinattarien toimivan Israelin lasten hoitajina. (JP)
3. ISRAELIN parlamentissa, Knessetissä, esitettiin eilen outo näytelmä, jonka pääosissa esiintyivät hallitusta vastustavat oppositioryhmät. Tarkoitus oli suorittaa ensimmäinen kuuleminen ja äänestys kahden seuraavan vuoden valtion budjetista. Koska oppositio ei keksinyt parempaakaan tapaa osoittaa vastustustaan asian käsittelylle, jonka läpimeno äänestyksessä oli hallitusliittoutuman enemmistön turvin varma, oppositio marssi yhtenäisenä rykelmänä ulos salista Knessetin puhemiehen Reuven Rivlin huudellessa epätoivoisena heille, että tämä osoittaa huonoa demokratiaa ja häviäjää, joka ei suostu hyväksymään tosiasiaa, ettei sillä ole mahdollisuutta muuttaa olevaa tilannetta. Näin ensimmäinen äänestys toi budjettiesitykselle voittonumerot 61 – 0, neljän ollessa poissa, sekä toinen järjestelylakiesitys äänin 60 – 0, neljän ollessa poissa. Likudin kansanedustajat olivat vihaisia puhemiehelle siksi, ettei tämä käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja tuonut muitakin lakiesityksiä äänestykseen opposition ollessa poissa. Rivlin on tunnettu kuitenkin vanhan kaartin tasapuolisena lainlaatijana, joka halusi säilyttää edes sen mikä oli mahdollista säilyttää tyylikkäästä demokratian sääntöjen noudattamisesta eikä suostunut siihen.
4. USA:N ULKOMINISTERIÖ on lisännyt painostustaan Israelin hallitusta kohtaan sen harjoittaman Gazan politiikan suhteen. Ulkoministeri Clinton ja Obaman henkilökohtainen Lähi Idän lähettiläs Robert Mitchell sopivat yhteisesti kirjeestä, jonka Mitchell toimitti Netanyahulle viime käyntinsä yhteydessä, ja joka vahvistettiin Mitchellin viimeisen Israelin matkan aikana suullisesti.
USA vaatii Israelilta kolmea myönnytystä nykyisestä käytännöstä:
- Lääkkeitten ja vastaavien tarvikkeitten esteetön kuljetus Gazan kaistalle.
- Rakennustarvikkeitten määrän ja monipuolisuuden lisääminen Gazaan sallittavien tavaroitten joukossa. USA:n huolena on, ettei uudisrakentaminen ja sodan vaurioitten korjaaminen edisty rakennusmateriaalien puutteen vuoksi. Israelin viranomaiset ovat rajoittaneet määrättyjen teräsputkien sekä lannoitteitten ja sementin vientiä, koska näitä voidaan käyttää aseitten ja rakettien valmistuksessa sekä salakuljetustunnelien rakentamisessa.
- Israelin tulee sallia käteisvarojen vienti Gazan kaistalle, myös PA:n pankkien kautta.
USA esittää näitä muutoksia pienoisen painostuksen ellei uhkavaatimuksen muodossa, ettei edistystä USA:n ja Israelin suhteissa tapahdu, ellei näitä pystytä toteuttamaan. USA:n viranomaiset ovat tarjonneet kansainvälisen tarkkailuryhmän asettamista Israelin ja Gazan välisille rajanylityspaikoille, mikä voisi helpottaa tilannetta. Israel suhtautuu aiempien kokemustensa perusteella epäluuloisesti kansainvälisen ryhmän tehokkuuteen.
USA myös katsoo, että Israelin tapa liittää Israelin ja Gazan välisten yhteyksien vapaa sujuminen Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluihin, on tehoton eikä vastaa todellisuutta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin poliisi pidätti pitkällisten tutkimusten jälkeen neljä arabia, jotka 27. heinäkuuta 2007 murhasivat tri Daniel Yaakobin, Yakirista, joka oli tuonut autonsa Ahmed Tioun huoltoasemalle korjattavaksi. Paikalla ollut Tioun Hadi Khalil Tioun, 21 Kalkiliyan Fatah Tanzimin aktivisti, hyökkäsi Yakobin kimppuun hakaten häntä jakoavaimella ja kepillä. Hänen veljensä Ahmaedin ja Amar Khaled Abdallah Nofelin tullessa paikalle, he sopivat ruumiin tunkemisesta auton takakonttiin. He ajoivat auton rauhalliseen paikkaan ja sytyttivät sen tuleen polttaen Yaakobin sen mukana. Sen jälkeen he ajoivat Shatifin hautajaisiin, joka sai surmansa poliisien luodeista vastustaessaan pidätystä, informoiden Nasim Jamad Ahmed Gavitia murhasta. Lopuksi neljä yhdessä menivät Ahmed Tioun korjaamolle hävittäen kaikki Yaakovilta paikalle jääneet esineet ja puhdistivat paikat verijäljistä. Tri Yaakov tunnettiin ystävällisenä lääkärinä, joka hoiti sekä juutalaisia että palestiinalaisia; hänen viimeinen potilaansa oli arabi. Murhan johdosta rabbit kehottivat juutalaisia ja varsinkin yeshivoita välttämään arabikuljettajia. Tri Yaakovilta, 59, jäi vaimo, neljä lasta ja 12 lastenlasta.(INN)
- Israelissa on todettu 180 sikaflunssa tapausta, tällä viikolla yksin 50. Tartunnan saaneiden joukossa on syntymäoikeuden perusteella maahan tulleita nuoria, mutta myös IDF:n sotilaita on sairastunut siihen. Maailmanlaajuisesti tapauksia on 35 000 ja se näyttää leviävän edelleen, 75:ssä eri maassa. Varsinkin nuoret aikuiset 20-41-vuotiaat on havaittu olevan eniten vaarassa. (INN)
- Islamilaisen järjestön, Islamilaisen Muslimiveljeskunnan israelilaisen muunnoksen, pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah varoitti Haifan yliopiston muslimi-opiskelijoita vaarasta, mikä sisältyy siihen, että PA voi suostua antamaan Temppelivuoren hallinnon Israelille lopullisten keskustelujen aikana. Salah sanoi, että jos näin tapahtuu, silloin on parempi että he saavat surmansa taisteluissa. Yliopiston taholta selitettiin, ettei se ollut kutsunut Salahia tiedotustilaisuuteen, mutta sen oli esittänyt muslimien opiskelijajärjestö IQRAA, jolla on suhteita järjestön kanssa. 150 juutalaisopiskelijaa piti samaan aikaan mielenosoitusta, mutta heidän ei sallittu häiritsevän muslimiopiskelijoitten tilaisuutta. (ynetnews) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3733099,00.html
- IAEA:n pääsihteeri Mohammad ElBaradei sanoo, että Iran haluaa rakentaa ydinpommin oman asemansa nostamiseksi alueen johtavana muslimivaltiona. Mielenosoitukset ovat jatkuneet Iranissa, mutta vallankumouskaartin sotilaat ovat valmistautuneet lopulliseen taisteluun tuomalla vahvasti aseistettuja joukkoja kaikkialta maasta Teheraniin, jossa loppunäytelmä tapahtunee. Iranilaiset ovat turvautuneet menestyksellisesti internetin käyttöön infosodassa hallitusta vastaan lähettämällä alle 140 merkkiä sisältäviä viestejä twitterin kautta. (ynetnews)

Wednesday, June 17, 2009

KESKIVIIKKO 17.06.09
1. LEVOTTOMUUDET Iranissa jatkuivat eilen. Tiedot tapahtumista ovat ristiriitaisia, sillä Iran pyrkii estämään kirjeenvaihtajia lähettämään raporttejaan, joitten saaminen on vaikeaa. Ahmadinejadia vastustavat, Mir Hossein Moussavia kannattavat mielenosoittajat syyttävät, että Iranissa asuvat Hamasin jäsenet hakkaavat heitä kaduilla Iranin poliisien kanssa. Moussavi on pyrkinyt hillitsemään mielenosoituksia, jotka voivat kääntyä häntä vastaan, mutta hänen kannattajansa toteavat, että ”vallankumouksen pilarit ovat alkaneet huojua, eikä heidän ole nyt pysyttävä hiljaa”. Iranin radio kertoi ohjelmassaan, että tulituksessa surmansa saaneet olivat aikoneet varastaa aseita ja ryöstää omaisuutta, ja että he kuolivat tuntemattomien pyssymiesten luodeista. Mielenosoittajat kiistävät tämän todeten, että he olivat rauhallisia mielenosoittajia antaen heidän nimensä julkisuuteen. Hallituksen sotilaat ovat haudanneet surmansa saaneita tuntemattomiin paikkoihin. Koska luotettavia tietoja ei ole saatavilla eikä niiden taustoja pystytä vahvistamaan, markkinoilla liikkuu kaikenlaisia huhuja.
ERÄS nuori mies pyytää kirjeenvaihtajia välittämään maailmalle, että palestiinalaiset joukot osallistuvat näihin mielenosoituksiin. Toinen nuori mies kertoo, miten ”hänen ystävänsä joutui näitten eläinten pahoinpitelemäksi, jotka hakkasivat hänen kylkiluitaan.” Hän totesi: ”Miten ironista, että voittoisa Ahmadinejad pyytää meitä rukoilemaan nuorten palestiinalaisten puolesta, jotka kärsivät Israelin käsissä.” Hän sanoi toivovansa, että israelilaiset tulisivat järkiinsä ja käsittelisivät kovakouraisesti palestiinalaisia. Hän kiistää toimittajan esittämän kysymyksen, että jospa he olivat Hizbullahin Libanonista lähettämiä shia-muslimeja, todeten, että ”kysy keneltä vain, ja saat samanlaisen vastauksen”. (JP, Sabina Amidi)
2. MOSSADIN johtaja Meir Dagan kertoi eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että mielenosoitukset tapahtuvat vain Teheranissa, ja tulevat kuolemaan itsestään. Hän sanoi, että se mikä todella merkitsee, on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein asenne, eikä siinä ole tapahtunut muutosta. Khamenei määräsi äänten uusintalaskennan niissä vaalipiireissä, joissa pahimpien väärinkäytösten sanotaan tapahtuneen. Dagan ei uskonut, että kysymyksessä oli sen kummempi hävinneen osapuolen pettymyksen osoitus kuin mitä tapahtuu kaikissa demokratioissa, ja että siihen osallistuu vain pieni aktiivinen kansanosa. Uutislähteet kertovat kuitenkin, että mielenosoituksiin osallistui satoja tuhansia ihmisiä, ja että ne ovat alkaneet levitä muihinkin suurimpiin kaupunkeihin. Khamenein päätöstä julistaa Ahmadinejad vaalien voittajaksi pian ääntenlaskennan loputtua pidetään virheenä, hänen olisi pitänyt odottaa kauemmin nähdäkseen, mitä seurauksia siitä olisi.
MEIR DAGAN selitti valiokunnan jäsenille, että vaalien tulokset eivät vaikuta Iranin ydinsuunnitelman etenemiseen, mikä jatkuu täydellä vauhdilla. Hän ennakoi, että Iranin selvitettyä tekniset ongelmat ydinaseen valmistamiseksi kysymys on enää aikataulusta. Hän arvioi, että Iranin ensimmäinen ydinpommi on käyttövalmis viimeistään vuoden 2014 lopulla. ”Tämä on huomattava uhka Israelille, ja meidän tulee poistaa tämä”. Hän selitti, että Israelille Ahmadinejadin voitto on edullisempi, sillä hänen rasistiset ja kansanmurhaa vaativat uhkauksensa Israelin tuhoamisesta helpottavat asian selittämisen maailmalle. ”Asiallisesti katsoen molemmat ovat Iranin ydinsuunnitelman jatkamisen kannalla, sillä se oli Moussavi, joka pani sen alulle 1980-luvulla”, Dagan totesi.
EU on ottanut odottavan kannan Iranin tapaukseen. Sieltä tulevien uutisten mukaan EU harkitsee tulevien Irania koskevien päätöstensä sisällön sen mukaan, miten se käsittelee mielenosoittajia. ”Euroopan neuvosto toivoo voivansa toimia yhteistyössä Iranin Tasavallan kanssa keskinäisen kunnioituksen periaatteella, mutta se vaatii Irania huomioimaan ja toimimaan kiireisesti vastuunsa ja velvollisuutensa vaatimalla tavalla.” Ranskan ja Saksan ulkoministerit vihjailivat kovennetusta suhtautumisesta Iraniin, mutta yleinen kanta näyttää suosivan odottamista ilman ratkaisevia päätöksiä. Aiemmissa tapauksissa EU:n kanta on koventunut todettuaan toiveittensa romahtavan Iranin pysyessä päättäväisesti omassaan.
USA näyttää omaksuneen saman odottavan kannan Iranin suhteen. (JP)
3. PALESTIINALAISET katsovat, että Israelissa vieraileva entinen USA:n presidentti Jimmy Carter edustaa Obaman hallitusta, ja he pitävät häntä ystävänään, joka tulee selittämään Obamalle heidän todelliset toiveensa. Varsinkin Gazassa valtaa pitävä Hamasin johto suhtautui Carteriin kuin valtion päämieheen ainakin. Ramallahissa hänelle ojennettiin Abbasin myöntämä harvinainen mitali. USA:n viranomaisilta on kielletty matkustaminen Gazan kaistalle, mutta tämä ongelma ratkaistiin sillä, että hän toimi YK:n suojeluksessa ja YK:n autosaattue vei hänet Gazan kaupunkiin, jossa hän tapasi pääministeri Ismael Haniyehin ja muita Hamasin johtohenkilöitä. Carter sai kirjeen Gilad Shalitin vanhemmilta pojalleen. Carter luovutti sen Hamasin edustajille, jotka lupasivat toimittaa sen perille. Carter tapasi Gazassa myös joitakin asukkaita ja lapsia, joitten kanssa hän esiintyi kuvissa. Osoitukseksi suosiollisuudestaan Hamasin johtoon Carter lupasi viedä heidän viestinsä Obamalle pyytäen, että tämä poistaisi Hamasin terroristijärjestöjen listalta.
Kaikki Gazassa eivät ilmeisesti pitäneet Carterin vierailua yhtä suuressa arvossa, sillä al-Qaidan kanssa yhteydessä oleva ryhmä oli asentanut arviolta 200 kg:n pommin hänen matkareittinsä tien varteen. Lauetessaan se olisi aiheuttanut valtavaa tuhoa. Pommin asentaminen oli vuotanut turvallisuusjoukoille, jotka vaativat kulkureitin muuttamista viime hetkellä. Carter vakuuttaa, ettei hän ollut tietoinen pommiuhasta eikä siitä, että kulkureittiä oli muutettu sen johdosta. Ehkä siitä ei oltu kerrottu 85-vuotiaalle vielä varsin hyväkuntoiselta vaikuttavalle entiselle USA:n presidentille, jota ei valittu toiselle virkakaudelle.
Tähtäillessään pienellä digikameralla IAF:n pommien tai ohjusten tuhoamia rakennuksia ja varsinkin amerikkalaisen koulun raunioita ”hän sanoi nielleensä kyyneleitä, sillä tuhot aiheutettiin USA:n toimittamilla ohjuksilla ja USA:n valmistamilla hävittäjäpommittajilla”.
Hamasin sisäministeriön edustaja kielsi, että pommiuhkaa olisi ollut tai että matkareittiä olisi muutettu. Viime vuoden heinäkuussa Tony Blair joutui peruuttamaan matkansa Gazaan pommiuhan vuoksi Shin Betin varoitettua häntä.
HAMASIN edustaja Abu Obeidi totesi lehtimiehille, että ”Hamas tutkii mahdollisuutta toimittaa Noam Shalitin kirje hänen pojalleen”. Carter arvioi, että hän on edelleen elossa, mutta mitään varmuutta siitä ei ole eikä Punainen Risti ole saanut lupaa vierailla hänen luonaan.
Hamasin edustajat pyysivät Carteria vaikuttamaan, että kaistan saarto poistettaisiin ja liikenne siletä ja sinne saataisiin esteettömäksi. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi Pariisin ilmailunäyttelyn yhteydessä Venäjän armeijan johtajan kenraali Nikolai Makarovin, jolle hän selvitti Israelin nykyistä turvallisuustilannetta, sekä Iranin presidentin- ja Libanonin parlamenttivaalien jälkeistä kehitystä Israelin kannalta katsoen. Barak esitti erityisen pyynnön Makaroville, ettei Venäjä myisi edistynyttä asetekniikkaa Iranille ja Syyrialle, koska se vaarantaa Israelin ja koko alueen turvallisuuden. Barakin kiellettyjen listalla olivat Venäjän S-300 ohjustorjunta-järjestelmän myynti Iranille sekä Mig-31 hävittäjä koneitten myynti Syyrialle. Israel on suostunut Venäjän pyyntöön saada ostaa Israelin kehittämiä ohjaajattomia pienkoneita (UAV). Israel on nopeuttanut niiden valmistusta aiempien viiveitten vastapainoksi. 50 miljoonan USD kauppaan kuuluu Israel Aerospace Indusries (IAI) valmistamia koneita, Bird-Eye 400 mini-UAV, I-view MK- 150 taktillinen UAV sekä Searcher MK II keskimatkan UAV. Kauppa on ensimmäinen Israelin valmistamien koneitten myynti Venäjälle.
BARAK tapasi myös Lockheed Martinin korkeita virkailijoita, joitten kanssa hän keskusteli yhtiön rakenteilla olevasta viidennen sukupolven koneesta F-35. Koneen valmistuksessa on ollut ongelmia, mikä on viivyttänyt sen valmistumista operaatiokuntoon ja samalla nostanut sen hintaa. Israel haluaa asentaa ostamiinsa koneisiin Israelissa kehitettyjä elektronisia sodankäyntijärjestelmiä ja muita laitteistoja. Yhtiön edustajat sanoivat Israelin vaatimuksen muodostavan suuren haasteen heille. He olettavat Israelin hallituksen esittävän lopullisen tilauksen koneesta muutaman viikon sisällä. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin viranomaiset ovat huolissaan EU:n ulkoministerien uudesta julkilausumasta, jossa ei vaadita Hamasia enää hyväksymään sen asettamat kolme vaatimusta: Tunnustaa Israelin valtio, hyväksyä aiemmin tehdyt sopimukset ja luopua väkivallasta. Sen sijaan siinä kehotetaan palestiinalaisia ryhmiä työskentelemään sisäisen yhtenäisyyden saavuttamiseksi Mahmoud Abbasin johdolla ja Egyptin välittämänä. Ranska vastusti julkilausumaa vedoten siihen, että jos kolme vaatimusta poistetaan, Hamas katsoo sen merkitsevän EU:n kannan pehmenemistä. Ulkoministeri Lieberman matkusti Luxenburgiin keskustellakseen EU:n ulkoministereitten kanssa. EU on päättänyt jäädyttää suhteitten kehittämisen läheisemmiksi Israelin ja EU:n välillä. Lieberman jatkaa matkaansa Yhdysvaltoihin. (JP)
- Likudin oikeistolaidan kansanedustajat ja puolueen veteraaniedustajat ovat alkaneet herätä toimettomuudestaan havaittuaan, että Netanyahu lupasi palestiinalaisille oman valtion vastoin puolueen peruskirjaa. Puolueen keskuskomitean johtavat jäsenet ovat aloittaneet tuhannen allekirjoituksen keräämisen jäseniltä, mikä pakottaisi Netanyahun kutsumaan keskuskomitean kokoon keskustelemaan ja päättämään asiasta. (JP)
- Arkeologit ovat paljastaneet muinaisen vesijohdon, jonka kautta Sultanin lammikon nimellä kulkeva muinainen vesiallas täytettiin. Vesijohto toi vettä pyhiinvaeltajille sekä ennen Temppelialueelle nousemista vaatinutta peseytymistä että juomista varten. Vesijohto löydettiin Jerusalemin mishkenot Sha´anamim lähiössä ennen Montefiore museon rakennustöitten alkamista suoritetuissa ns. ”pelastuskaivauksissa”. Vesijohto on ollut käytössä toisen Temppelin ajoista lähtien ja sitä on korjattu ja uusittu useaan kertaan. (JP)
- Lodin läheltä 13 vuotta sitten löydetty ja säilymissyistä uudelleen peitetty 1700 vuotta vanha180 neliömetrin mosaiikki aiotaan kaivaa uudelleen esille operaatioon saatujen lahjavarojen ansiosta. Leon Levy säätiö ja Israel Antiqities hallituksen puheenjohtaja Shelby White ovat lahjoittaneet tarvittavat varat Antiqities Authority hallinnolle. Mosaiikki on yksi laajimmista ja parhaiten säilyneistä Israelissa. Siinä kuvataan eläimiä, lintuja, kaloja ja laivoja. Mosaiikkia tullaan säilyttämään Lodin Mosaiikki-arkeologisessa Museossa. Osa siitä lähetetään näytteille Metropolitan Museum of Art tiloihin New Yorkissa. Kaivaukset kestänevät pari vuotta. (JP)
- Vesihallitus aloittaa kampanjan, jolla muinaiset joet ja purot aiotaan palauttaa alkuperäiseen tehtäväänsä, eli puhtaan veden kuljettamiseen sen sijaan, että ne toimivat pääasiassa puhdistamattoman viemäriveden kanavina tuoden löyhkäävän ja terveydelle vaarallisen sisältönsä asutusyhteisöjen lähettyville.
- Amerikan al-Qaidan edustaja Adam Gadahn keskustelee järjestön julkistamassa videossa juutalaisista juuristaan sanoen, että hänen isoisänsä oli juutalainen ja harras sionisti, joka usein kehotti häntä vierailemaan sukulaistensa luona. Gadahn on etsintäkuulutettu USA:ssa ja hänen päästään luvataan miljoona USD. Hänet tunnetaan myös nimellä Azzam al-Amriki. Hän kääntyi islamin uskoon USA:ssa. Hän kehottaa palestiinalaisia jatkamaan taistelua sionistisia vallananastajia vastaan. (JP)

Tuesday, June 16, 2009

TIISTAI 16.06.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahun puhe näyttää saaneen varsin positiivisen vastaanoton
Israelissa, jopa Likudin oikean äärilaidan ministerien keskuudessa. Eri tavalla ajattelevia johtaa Benny Begin, mutta hänkin pusersi ajatuksensa muotoon: ”On siellä elementtejä, joista ajattelen eri tavalla, mutta puheen sisältö kokonaisuudessaan on hyväksyttävissä”. Begin sanoo vastustavansa itsenäistä valtiota palestiinalaisille, koska se joka tapauksessa tulee aseistautumaan riippumatta siitä, mistä sovitaan. Begin on varmaan oikeassa, kun tarkkailee PA:n johdon tapaa jättää huomiotta kaikki aiemmat sopimukset.
Oslon sopimuksen mukaan PA:n tuli koota kaikki laittomat aseet alueiltaan ja luovuttaa ne USA:n edustajille tuhottaviksi. Käytännössä Arafat jatkoi terroritoiminnan tukemista, eikä yhtään asetta jätetty tuhottavaksi, ei pidätetty Israelin etsimiä terroristeja ja luovutettu heitä Israeliin tuomittaviksi, eikä missään vaiheessa lopetettu Israelin ja juutalaisten vastaista kiihotusta PA:n mediassa ja instituutioissa, mitä kaikkea Oslon sopimukset edellyttivät.
PA:N JOHTO Mahmoud Abbasia myöten uhkailee uuden intifadan aloittamisella, ellei Israel suostu kaikkiin heidän vaatimuksiinsa, etukäteen ennen neuvottelujen aloittamista. Tähän voitaneen lisätä Abbasin hallinnon heikkous Juudeassa ja Samariassa, eikä hänellä ole mitään valtaa Gazassa. Kaiken tämän huomioiden, miten voidaan luottaa siihen, että palestiinalaiset olisivat yhdessä yössä kokeneet täydellisen mielenmuutoksen ja muuttuneet länsimaisittain ajatteleviksi lainkuuliaisiksi kansalaisiksi, tai että uusi hallitus olisi yhtään edeltäjiään luotettavampi?
ESIMERKIN vuoksi: Israelin hallitus Olmertin aikana suostui siihen, että Venäjä toimittaa 50 panssaroitua miehistön kuljetusvaunua (APC) PA:n poliisille edellytyksellä, ettei niihin asenneta PA:n vaatimia raskaita konekiväärejä. Nyt nuo vaunut ovat Jordaniassa ja valmiit toimitettaviksi PA:n alueelle, mutta PA vaatii niihin kielletyt konekiväärit. Israelin turvallisuus-virkailijat vastustavat tätä, koska niitä voidaan käyttää IDF:n sotilaita vastaan. PA:n taholta selitetään, että se tarvitsee konekiväärit taistellessaan Hamasin jäseniä vastaan. Samaan aikaan PA:n johtaja uhkaa aloittavansa uuden väkivalta-aallon Israelia vastaan. Voisiko Israelin johto olla niin tyhmä, että suostuisi näin läpinäkyvään verukkeeseen? Vastauskin on tiedossa aiempien esimerkkien perusteella: puolustusministeri Ehud Barak antaa luvan parin viikon sisällä selityksellä, että EU ja USA painostivat hänet siihen. (JP)
2. NETANYAHUN hallitus kokee asemansa vahvistuneen pääministerin puheen johdosta sunnuntaina. Pääministerin ja ulkoministeriön kanslian sekä muitten johtavien virkailijoitten käsityksen mukaan Netanyahu pystyi puheellaan vierittämään pahimman vastuun USA:n EU:n ja PA:n hartioille. Näiden odotetaan nyt sopeuttavan omat suunnitelmansa ja toiveensa tämän mukaisesti. Obaman hallitus ilmoittaa, että puhe oli tärkeä askel oikeaan suuntaan. Netanyahu ei luvannut juutalaisyhteisöjen sisäisen rakentamisen lopettamista, kuten Hillary Clinton vaatii, mikä näyttää saanen hiljaisen hyväksymisen Obaman hallituksessa. Myös Israelissa vieraileva oleva USA:n entinen presidentti Jimmy Carter totesi saaneensa aivan uuden näkökulman juutalaisyhteisöistä ”vihreän linjan” itäpuolella. Hän totesi katsellessaan Juudean kukkuloitten maisemia Gush Etzionin terassilta, ettei hän koskaan ollut ajatellutkaan, että tämä yhteisö olisi tuhottava. Tavatessaan ihmisoikeusjärjestöjen edustajia Carter totesi puheessaan, että hänen arvionsa mukaan 50 % Juudean ja Samarian juutalaisasukkaista saa pysyä kodeissaan. Hän arvioi, että nämä juutalaiset asuttavat noin 2 % Juudeaa ja Samariaa, mutta että loput 98 % tulee luovuttaa palestiinalaisille. Hän sanoi Olmertin omaksuneen tämän kannan hallitusaikanaan.
TILASTOJEN mukaan Juudeassa ja Samariassa asuu 289 600 juutalaista. Vuosittainen kasvu on vaihdellut kymmenestä prosentista (2001) 14.6 prosenttiin (2008), josta ns. ”luonnollinen kasvu” on ollut neljästä prosentista (1995) 9.2 prosenttiin (2008).(JP Tovah Lazaroff 16.06.09)
Puhuessaan Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa Carter totesi, että Netanyahun puhe sisälsi aineksia, jotka voivat hankaloittaa rauhankeskusteluja. Yksi tällainen on puheessa mainittu vaatimus Israelista juutalaisena valtiona, koska asukkaista n. 20 % on muita rotuja kuin juutalaisia, mutta hän uskoi tämän esteen olevan ylitettävissä.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoi omassa arviossaan, että Netanyahu tuhosi rauhan mahdollisuudet vaatimuksellaan Israelista juutalaisena valtiona. (JP)
3. ”Menkää Juudean ja Samarian kukkuloille ja rakentakaa uusia juutalaisyhteisöjä (setlementtejä), jotka vahvistavat Israelin turvallisuutta kaikkien heikkouden osoitusten keskellä. Jokainen heikkouden- ja pehmeydenosoitus puoleltamme vahvistaa vihollisiamme ja antaa heille myötätuulen toimia juutalaista kansaa vastaan. Siunattu yhteisötoiminta ja niiden asukkaitten rohkea henki tulee jatkumaan ja kukoistamaan kauan tämän tai tuo presidentin tai pääministerin jälkeen”, sanoi Hebronin Kiryat Arban rabbi Dov Lior maanantaina. Hän esitti lausuntonsa tutkittuaan Netanyahun pitämää sunnuntai-illan puhetta, jota hän pitää heikkouden osoituksena. Lior on yksi vaikutusvaltaisimpia rabbeja siirtolaisuustoiminnan parissa. Hän kehotti rakentamaan uusia yhteisöjä todisteiksi maassa (facts on the ground). Kansallisen yhtenäisyyspuolueen (NU) edustaja kertoo, että Liorin lisäksi tunnetut rabbit Zalmanb Melamed Beit Elistä, Heim Steiner Yeshiva Mercaz Haravista Jerusalemista ja David Chai Halevi Bat Yamista kannattavat uusien yhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa. NU:n rabbit kehottavat kansanedustajiaan valmistelemaan lakiluonnosta, jolla pystyttäisiin estämään lakiesitystä, joka on vastoin puolueen puolueohjelmaa. He pitävät pahana sitä, että Netanyahu sanoi kannattavansa Palestiinan valtion perustamista vastoin aiempia lausuntojaan. Toisten rabbien mielestä poliitikon tulee voida muuttaa kantaansa, eikä Netanyahun puhe ollut siten poikkeus säännöstä. He selittävät, että Netanyahun esittämät varaukset Palestiinan valtion luonteesta tekevät palestiinalaisille mahdottomaksi hyväksyä hänen tarjoustaan, joten mitään ei ole menetetty. (JP)
4. ISRAELISSA liikkuvien huhujen mukaan Netanyahu ja presidentti Peres sopivat tavatessaan perjantaina, että oppositiopuolue Kadima kutsutaan mukaan hallitukseen. Uutisissa jopa mainittiin Netanyahun soittaneen ellei peräti salaisesti tavanneen Tzipi Livnin, mutta Kadiman taholla kielletään tällaista tapahtuneen. Huomioitsijat kuitenkin kertovat, että pahin este Kadiman hallitukseen tulolle poistui Netanyahun luvatessa omaa valtiota palestiinalaisille. Jos Kadima päättäisi tulla mukaan, se aiheuttaisi melkoisen muutoksen ministeripaikkojen suhteen, sillä paikkojen lukua tuskin voitaisiin lisätä.
NETANYAHU puhui avoimesti kipeistä kysymyksistä, jotka koskettavat pahoin sekä monia juutalaisia että myös palestiinalaisia. Hän sanoi palestiinalaispakolaisista, että heidät tulee sijoittaa Israelin valtion ulkopuolelle, joko nykyisiin asuinmaihin tai palestiinalaisten alueille. Tämä on yksi kohta, mikä herätti kiivaita vastaväitteitä PA:n johdon taholta.
ERÄS KOMMENTAATTORI totesi havaitessaan PA:n johdon kiivaan vastareaktion Netanyahun puheeseen, että se oli odottamattoman raju ja osoittaa sisäisen hätääntymisen ellei peräti pelon, että keskustelut aloitettaisiin tältä pohjalta. Tämän arvion mukaan PA:n johto on juopunut vallasta ja pelkää menettävänsä sekä etuisuutensa että valtansa, koska valtion perustamisen yhteydessä tultaisiin pitämään parlamenttivaalit, mikä toisi valtaan uudet, nuoren sukupolven edustajat. Nämä tulisivat suhtautumaan heihin vihamielisesti ja vaatimaan heidän toimiensa ja ulkomaisten tukivarojen käytön tutkimista. Yhdellä jos toisellakin lienee salattavaa eivätkä jauhot liene aivan puhtaita kenenkään pussissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Avigdor Lieberman on ulkoministerin palliltaan vihjaillut, että Israelin on aika alkaa etsiä uutta supermaata taustakseen, koska Obaman Kairon puheen perusteella voidaan katsoa, että 40 vuotta kestänyt läheinen liittosuhde Israelin ja USA:n välillä rakoilee pahoin. Obama osoitti puheessaan joko hämmästyttävää lähihistorian tuntemisen puutetta tai tarkoituksellista etääntymistä Israelista. Joka tapauksessa hänen sanavalintansa jätti paljon kysymysmerkkejä ja pahoja aavistuksia, joita USA:n ulkoministeri Hillary Clinton on hämmentänyt lisää omilla lausunnoillaan. Uutta tukijaa etsittäessä EU tuskin tulee kysymykseen sen avoimen epäluuloisen ellei vihamielisen Israelin vastaisen kannan vuoksi. Tämä jättää jäljelle Venäjän ja Kiinan, ellei Intiaa oteta mukaan. Venäjä ja Kiina ovat aktiivisesti mukana maailman politiikassa, Intia vähemmän, vaikka potentiaalia sillä on riittämiin. Israelin asema yksin vihamielisen arabimeren keskellä ja Iranin nousevan valta-aseman paineessa vaativat ulkopuolista tukea, jota se aiemmin sai Yhdysvalloilta. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1244371106469&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Levottomuudet Iranissa jatkuvat pahentuen kaiken aikaa. Viimeisten uutisten mukaan ainakin 20 ihmistä on saanut surmansa poliisien ja vallankumous-kaartin sotilaitten aseista. Ylin kaitsija Ali Khamenei on tiettävästi suostunut tutkimusten aloittamiseksi väitetyistä laittomuuksista vaalien aikana. Ahmadinejadin pahin kilpailija Moussavi on vaatinut vaalien uusimista.
- Netanyahun kannatus nousi puheen johdosta 44 %:iin, aiempi oli 28 %. Kadiman jäsenistä 49 % haluaa puolueen liittyvän hallitukseen. Likudin jäsenistä 90 % pitää Netanyahun puhetta oikeana. Lisäksi 73 % sanoi Bibin kertoneen puheessaan oikeista aisoista. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1093234.html
- Ortodoksi-juutalaiset perustivat uuden kosher-etsintäkoneen googlen rinnalle, Se on nimeltään koogle.com, ja se välttää pahennusta herättäviä aiheita. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3731577,00.html
- Poliisi pidätti kaksitoista nuorta poikaa Israelin rannikkoseudulla, koska heidän epäillään massaraiskanneen nuoria koulutyttöjä. Iältään pojat ovat 11-13-vuotiaita. Ainakin kaksi tyttöä on tullut esiin; toinen heistä 12-vuotias sanoo, että hänet pakotettiin seksuaaliseen suhteeseen uhkauksilla ja väkivallalla, ja hänet vietiin useisiin salaisiin paikkoihin, joissa raiskaukset tapahtuivat. (JP)

Monday, June 15, 2009

MAANANTAI 15.06.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puhe Bar Ilan yliopiston Begin Sadat keskuksessa eilen illalla ei useimpien kommentoijien mielestä ollut sellainen vedenjakaja ja ohjelmanjulistus, jollaista siitä odotettiin. Erään arvion mukaan se oli tarkoitettu vastaukseksi presidentti Barack Obaman Kairon puheeseen, johon hänen puheensa asiasisältö viittasi useissa kohdissa. Obaman kansliasta julkistettiin lausunto, jonka mukaan Obama pitää puhetta tärkeänä askeleena eteenpäin, joskaan ei läpimurtona. Ilmeisesti se kuitenkin tyydyttää Obaman hallituksen asettaman perusvaateen, millä perusteella puheen katsotaan savuttaneen ainakin yhden tarkoituksensa, eli suhteiden ”normalisoimisen” USA:n kanssa.
HAARETZIN kirjeenvaihtaja Akiva Eldar sanoi Netanyahun puheen palauttaneen Lähi Idän Bushin ajan ”pahan akseliin”. Hän kutsuu puhetta ”patriarkaaliseksi, kolonialistiseksi parhaan neo-konservatiivisen tradition mukaan: Arabit ovat pahoja, tai parhaimmillaan epäkiitollisia terroristeja: juutalaiset puolestaan ilman muuta hyviä ja järkeviä ihmisiä, jotka saavat hoitaa ja kasvattaa lapsiaan. Itamarin juutalaisyhteisössä Länsirannalla he jopa rakentavat lapsilleen lastentarhaa”. Eldarin kirjoitus tihkuu vihaa ja ylenkatsetta. Hän viittaa Bibin puheeseen, ettei siinä mainittu sanallakaan ”Jaffan arabeista, jotka menettivät kaiken, eikä arabien siteistä Jerusalemiin – eikä riviäkään Koraanista tai arabikirjoituksista, eikä edes pyritty vaikuttamaan tuhansiin Al-Jazeeran katselijoihin”. Eldar edustaa sitä luokkaa Israelissa, joka ei näe mitään mahdollisuuksia toimia yhteistyössä koko juutalaiskansan, myös ns. ”setlerien” kanssa. Hän katselee asioita pääasiassa arabien näkökulmasta, minkä vuoksi Netanyahun maininta Jerusalemista jakamattomana Israelin pääkaupunkina merkitsee hänen mielestään ”rauhankeskustelujen oven läimäyttämistä kiinni lopullisesti, mitä pahentaa puheen äänilaji, sen halventava ja alentuva puhetapa”. (JP, haaretz)
2. NETANYAHUN puheen pääsisältö on lyhyesti esitettynä tämä:
- Israel tunnustaa Palestiinan valtion määrätyin rajoituksin, joiden valvonnan se haluaa antaa kansainväliselle yhteisölle.
- Palestiinalaisten tulee virallisesti tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Siihen ei riitä pelkkä toteamus, kuten PA:n johto esittää.
- Israel ei rakenna uusia juutalaisyhteisöjä Juudeaan ja Samariaan, mutta luonnollisen väestönkasvun vaatima lisärakentaminen yhteisöjen hyväksyttyjen rajojen sisällä sallitaan. Kysymys territorioista kokonaisuudessaan, kuten rajat, oikeus maahan ja luonnonvaroihin ratkaistaan lopullisten keskustelujen aikana.
- Jerusalem tulee pysymään yhtenäisenä Israelin pääkaupunkia, jossa kaikkien uskontojen oikeudet ja pääsy kaupungin pyhiin paikkoihin säilytetään.
Tämän jälkeen Netanyahu kosketteli puheessaan juutalaisen kansan pitkän historiansa, yli
3 500 vuoden aikana, syntyneet yhteydet Pyhään maahan ja niiden synnyttämä tarve palaamisesta esi-isiensä maahan, eikä lähihistorian katastrofien seurauksena, kuten presidentti Obama Kairon puheessaan ehdotti. Netanyahu jopa ehdotti, ettei holokaustia olisi koskaan tapahtunutkaan, jos Israelin valtio olisi perustettu aiemmin. ”Juutalaisten oikeus itsenäiseen Israelin valtioon nousee yhdestä selkeästä tosiasiasta: Tämä on juutalaisen kansan kotimaa, täällä identiteettimme muotoutui.” (JP)
3. ”PALESTIINAN VALTION perustaminen tulee rakentaa kahdelle periaatteelle: Palestiinan Auktoriteetin tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, ja palestiinalaisten valtion tulee olla aseistamaton, varustettuna raudanlujin vakuutuksin Israelin turvallisuudesta”. Netanyahu ei selittänyt, minkälaisia kansainvälisiä tai muita vakuutuksia hän tarkoittaa esittäessään aseistamatonta Palestiinan valtiota, mutta hän luetteli kohteita, jotka tulisivat rajoittamaan sen valintoja: Se ei saa hankkia ohjuksia alueelleen; perustaa armeijaa; sulkea ilmatilaansa Israelilta eikä tehdä sotilasliittoja ulkomaitten tai terrorijärjestöjen, kuten Iran ja Hizbullah, kanssa. Netanyahu selitti, ettei ole mahdollista yksilöidä tulevan palestiinalaisten valtion luonnetta tarkemmin, ennen kuin vakuutukset Israelin turvallisuusvaatimuksista on selvitetty, mitä hän pitää avainkysymyksenä. ”Israel ei halua uutta terrorivaltiota rajoilleen”.
Puheensa lopulla Netanyahu esitti tunteenomaisen kutsun arabimaille aloittaa keskustelut Israelin kanssa. ”Käännyn nyt arabijohtajien puoleen: Tavatkaamme. Puhukaamme toisillemme rauhasta ja tehkäämme rauha. Olen valmis tapaamaan teidät koska tahansa. Olen valmis matkustamaan Damaskokseen, Riyadiin, Beirutiin, minne tahansa – mukaan lukien Jerusalem. Olen ollut taistelukentällä. Olen menettänyt ystäviä, olen menettänyt veljen, olen nähnyt surevien perheitten tuskan. En halua sotaa. Ei kukaan Israelissa halua sitä.”
Lopuksi Netanyahu käsitteli kysymystä totuudesta, mihin Obamakin selitti puheellaan osoittavansa. Obaman käsitystä totuudesta on ruodittu toisissa yhteyksissä, mutta Netanyahu esitti oman käsityksensä siitä tähän tapaan: ”Katsoessamme eteenpäin yli horisontin, meidän tulee kuitenkin pitäytyä todellisuuteen, totuuteen. Ja konfliktin taustalla on ollut ja tulee olemaan tämä yksinkertainen totuus – juurikysymys – kieltäytyminen tunnustamasta juutalaisen kansan oikeutta omaan valtioonsa historiallisessa kotimaassaan.”
Netanyahu toisti puheensa lopulla pyynnön palestiinalaisille aloittaa rauhankeskustelut välittömästi ja ilman ennakkoehtoja. Hän viittasi tiekarttaan, joka asettaa Israelille ehtoja, joita sen tulee toteuttaa, ja joita Israel edellyttää kaikkien osapuolten noudattavan. (JP)
4. EU:N TAHOLTA Netanyahun puhe otetaan vastaan varovaisen hyväksyvästi, vaikka Suomen ulkoministeri Alexander Stubb sanookin, ettei se mennyt tarpeeksi pitkälle suhteitten parantamiseksi. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt katsoi, että pieniä askeleita oikeaan suuntaan oli otettu, mutta se on vain ensimmäinen askel. Tshekkien ulkoministeri Jan Kohout, joka pitää vielä EU:n presidenttiyttä käsissään, sanoi, että puheen sisältö vaatii lisätutkimuksia, mutta ensivaikutelma on positiivinen. EU:n 27 valtion sisällä on ollut esityksiä EU:n ja Israelin välisten suhteitten jäädyttämiseksi ainakin osittain, ennen kuin nähdään, mihin suuntaan Israelin uusi hallitus kallistuu suhteissaan palestiinalaisiin. Myös Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner näki edistystä tapahtuneen Netanyahun puheen johdosta.
PA:N TAHOLTA on esitetty kiivainta kritiikkiä Bibin puheesta. Abbasin kanslia antoi julkilausuman, jossa se sanoo näin: ”Puhe murskasi kaikki toiveet ja aloitteet. Se samalla asetti esteitä ponnistuksille saavuttaa rauha ja se on selkeä haaste palestiinalaisille, arabeille ja amerikkalaisten asemalle.” Abbasin lähimmät neuvonantajat tyrmäsivät puheen varsin härskin sanoin: Abbasin läheinen viranomainen Yasser Abed Rabbo kutsui Netanyahua ”peluriksi ja valehtelijaksi”. Hän katsoi, että Netanyahu haluaa antaa palestiinalaisille valtion, joka on Israelin protektoraatti. Pahin puute puheessa oli heidän nähdäkseen se, ettei Netanyahu luvannut heille Jerusalemia, josta he haluavat valtionsa pääkaupunkia.
Pahaa kritiikkiä Netanyahu sai myös oikeistopuolueitten taholta, mutta Labour-puolue näyttää olevan suhteellisen tyytyväinen puheeseen. (JP)
5. AMERIKAN juutalaisten suhtautuminen Israelin sisäpolitiikkaan on heilahdellut aikojen kuluessa. Kaikkina aikoina on ollut pyrkimyksiä päästä vaikuttamaan sen sisältöön, vaikka suurin ansio heille onkin nähtävä heidän taloudellisessa tuessaan, mikä on oleellisesti mahdollistanut maan nopean nousun monella alalla maailman huipulle. Amerikan juutalaisten kannatus on perinteisesti ollut vasemmistolainen, minkä vuoksi ei ole ihmeteltävä, että demokraattien presidenttiehdokas Barack Hussein Obama sai heiltä yli 70 %:n kannatuksen, eikä tämä kannatus ole laskenut, vaikka Obaman politiikka Israeliin ei olekaan kaikkien mielen mukaista. Monet katsovatkin, että Obama tekee pieniä myönnytyksiä juutalaisille saadakseen heidän jatkuvan tukensa, kuten hän tekee muillekin tahoille. Charles Krauthammer analysoi Obaman toimia kutsuen häntä ”filosofikuninkaaksi”, joka palasi kotiinsa ensimmäiseltä pyhiinvaellusmatkaltaan muslimimaailmaan: ”Tarkkailin häntä hänen ollessaan siellä esittäytyen filosofikuninkaana, joka liihotteli sanaharkkojen yläpuolella pyrkien välittämään Amerikan ja maailman välillä. Nyt palattuaan kotiinsa jopa vasemmistokin tunnustaa Obaman seisovan maan yläpuolella – maailman yläpuolella. Hän on eräänlainen jumala”, kuten Newsweekin Evan Thomas sanoi samanaikaiselle Chris Matthewsille Obamasta, joka suuripiirteisesti pitää itseään suurena näkijänä. Krauthammer sanoo, ettei Obama pidä itseään jumalallisena, mutta messiaana kuitenkin, tai ainakin apostolina, mutta Obama korottaa joka tapauksessa itsensä tavallisten kuolevaisten yläpuolelle, katsellen heidän yläpuolellaan näkyjä, joita vain hän pystyy näkemään.
Israelin kannatus Amerikan äänestäjien keskuudessa putosi jonkin verran ensimmäisellä vuosipuoliskolla 2009, mutta palestiinalaisten kannatus ei kuitenkaan noussut. Greenberg Quinian Rosner Research tekemän gallupin mukaan 49 % USA:n äänestäjistä kannattaa Israelia, tammikuussa luku oli 57 %. Gazan evakuoinnin aikana 2005 kannatus oli 38 % ja syyskuussa 2008 se oli 69 %. Kannatus on voimakkainta republikaanien keskuudessa 65 %, demokraattien keskuudessa 38 %, riippumattomat 50 %. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin enemmistö kannattaa ilman lupaa rakennettujen yhteisöjen purkamista vaikka väkivalloin, mutta vastustaa palaamista 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille.
- Israelin aseteollisuus osallistuu voimalla Pariisin näyttelyyn, ja sillä on tarjolla useita huippusaavutuksia. 12 israelilaista yhtiötä on mukana – kuten Israel Aerospace Industries (IAI) Urban Aeronautics, Rafael ja Elbit systems. Yhtiöitten tuotteiden joukossa on Harop-ohjaajaton kone (drone), joka on suunniteltu tuhoamaan vihollisen ohjuspattereita; Mule drone, joka on suunniteltu lääkintätarpeitten kuljettamiseksi taistelualueelle, sekä ohjaajaton helikopteri Picador. Mule kuljettaa 317 kg lastin 80 km:n säteellä ja 100 solmun nopeudella 3 660 metrin korkeudella; Picador ottaa 180 kg:n lastin 200 km:n säteellä. Israel on yksi eturivin maita ohjaajattomien koneitten rakentamisessa.
- Libyan johtaja Mummar Ghaddafi esittää pyynnön maasta paenneille juutalaisille palata takaisin Libyaan. (JP)
- Tanskalainen parlamentaarikko Geert Wilders varoittaa Israelia, ettei EU ole Israelin liittolainen, eikä sen tulisi odottaa eurooppalaisten tekevän mitään Iranin ydinaseuhkan poistamiseksi. (JP)
- Arabit tekivät massiivisen hyökkäyksen Israelin virallista internetliikennettä vastaan Gazan operaation aikana.
- Palestiinalaiset aikovat nostaa syytteitä Englannin hallitusta vastaan, ettei se estänyt Israelia käyttämästä englantilaisia aseita ja varaosia Gazan operaation aikana. (JP)

Sunday, June 14, 2009

SUNNUNTAI 14.06.09
1. MAHMOUD AHMADINEJAD julistettiin Iranin presidentinvaalien voittajaksi. Näin päätti Iranin korkein kaitsija Ali Khamenei, jolla on viimeinen sana päätöksiä tehdessä. Julistus herätti raivokkaita mielenosoituksia pitkin maata mutta varsinkin Teheranissa, jossa poliisit runnoivat mielenosoittajia ilman sääliä. Kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen poliisin otteissa. Äänestysprosentti oli 85, mikä on todella korkea.
Eräitten tietojen mukaan Ahmadinejadin pahin kilpailija Mir Hossein Moussavi olisi pidätetty pyrkiessään tapaamaan Khameneita, mutta tälle ei ole saatu vahvistusta. Hän kuitenkin ilmoitti vastustavansa vaalien ilmoitettua tulosta ja vaati tutkimuksia vaalivilpeistä.
Ahmedinejad sai 62.6 % äänistä, Moussavi sai 33.75 % äänistä. Kahden muun äänisaaliit olivat kaukana näistä. Englantilaisen TV-yhtiön kirjeenvaihtajan kerrotaan kuulleen korkean USA:n hallituksen edustajan ilmoittaneen, että uusintakierros tarvitaan Iranissa, koska kaksi johtavaa kilpailijaa ovat niin lähellä toisiaan. Obaman puolestaan totesi, että voitti kumpi hyvänsä hän uskoo aloittamansa yhteydenotto-kampanjan etenevän suotuisasti.
http://www.debka.com/article.php?aid=1395
Israelissa ei oltu erityisen pettyneitä eikä ilahtuneita vaalien tuloksesta, koska täällä katsotaan kummankin kärkimiehen joka tapauksessa kannattavan ydinsuunnitelman toteuttamista.
Ulkoministeri Lieberman suositteli, että nyt on sopiva aika iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pitää tärkeän ja jännityksellä odotetun linja-puheensa tänään joskus 19.30 aikoihin Bar Ilan yliopistossa. Tilaisuudessa puhuvat myös ministerit Moshe Yaalon, Benny Begin sekä Knessetin puhemies Reuven Rivlin. Mediavälineet yrittävät arvailla, mistä Bibi lopulta tulee puhumaan ja miten hän esittää Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhansuunnitelman.
Likudin puoluekannan oikealla laidalla olevien jäsenten kerrotaan evästävän puheen-johtajaansa, pääministeri Netanyahua (Bibi), ettei hän puheessaan edes mainitsisi Palestiinan kansaa eikä varsinkaan Palestiinan valtiota, jota he ehdottomasti vastustavat pitäen sen muodostamista liian vaarallisena Israelin turvallisuudelle.
Netantyahu tapasi perjantaina Shasin puheenjohtajan Eli Yishain, joka pyysi Netanyahua välttämään puheessaan asioita, joita USA:n johto paheksuu ja keskittyvän sen sijaan juutalaisyhteisöjen rakentamisoikeuksiin Juudeassa ja Samariassa, joissa hänen tulee pidättää oikeus rakentaa suurissa asutuskeskuksissa, mutta samaan aikaan esittää vaatimuksen, että PA tunnustaa juutalaisen valtion ja lopettaa juutalaisvastaisen kiihottamisen alueillaan. Tavatessaan Habeit Hayehudi-puolueen (Juutalainen Koti) jäseniä sen puheenjohtaja Zevulun Orlev totesi uskovansa, ettei Netanyahu petä heidän odotuksiaan ja sanoi huojentuneensa kuultuaan Netanyahun vakuutuksen siitä.
Likudin edustajat ovat sitä mieltä, että Palestiinan valtion perustaminen tässä vaiheessa on ehdottomasta väärin, vaikka he eivät ehdottomasti kiellä sen oikeutta toisessa tilanteessa. He myös totesivat, että ole mitään syytä taipua kaikkiin amerikkalaisten vaatimuksiin, koska lähihistoria osoittaa heidän erehtyneen ennenkin, kuten PA:n vaalien pitämisessä 2006, jossa he vaativat Hamasin osallistumista, ja mikä johti Gazan vallankaappaukseen. Netanyahun kävi eilen vielä hakemassa presidentti Shimon Peresin ”siunauksen”. (JP)
3. ULKOMINISTERI Avigdor Liberman totesi Iranin presidentinvaalien jälkeen, että vaalitukos vahvistaa tarpeen koventaa kansainvälistä painostusta Iranin ydinasehaaveita vastaan. Hän vaatii, että pakotteet täytyy saada saumattomiksi ja ilman vaihtoehtoja. Hän tähdensi, ettei kysymys ole Iranin presidentin henkilöllisyydestä vaan sen hallituksen politiikasta kokonaisuudessaan. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi, ettei Israelissa elätelty turhia odotuksia vaalien tuloksesta, koska ydinsuunnitelmien suhteen molemmat kärkinimet ajavat samaa asiaa, mutta Ahmadinejadin valinta osoittaa ilman epäilyksen häivääkään, ettei ole toivoakaan suunnan muutoksesta Iranin politiikassa. Hän kehottaa kansainvälistä yhteisöä, ennen muuta YK:ta, lisäämään painostustaan tätä holokaustin kieltäjää ja Israelin tuhoamista vaativaa henkilöä ja hänen hallitustaan kohtaan. Ayalon katsoo, että vaalit olivat läimäys kansainvälisen yhteisön kasvoille, jossa odotettiin muutoksen mahdollisuutta ja tilaisuutta vapaaseen mielipiteenvaihtoon kansojen välillä.
Arabimaailmassa ja varsinkin sen äärilaidalla Iranin vaalitulos otetaan vastaan tyytyväisyydellä, kertovat iranilaiset lähteet. IRNA tiedottaa, että Syyrian presidentti Bashar Assad, Egyptin Ikhwan al-Muslimin Muhammad-Mehdi Akefin järjestön johtaja, Palestiinan vastarintajärjestön (Hamas) ja Palestiinan Islamic Jihadin johtajat onnittelivat Ahmadinejadia omissa viesteissään.
Israelissa esittää entinen tiedustelu-upseeri, hallituksen neuvonantaja Yossi Alpher, että vaalituloksen perusteella Israel voi vaatia Yhdysvaltoja lieventämään Israelia kohtaan aloittamaansa painostuskampanjaa Palestiinan valtion perustamis- ja Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöjen rakennustoiminnan lopettamiskysymyksissä. (JP)
4. OBAMAN erikoislähettiläs Robert Mitchell matkusti Israelista Jordaniaan, jossa hän keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa, ja sieltä edelleen Libanoniin, jossa hän keskusteli perjantaina presidentti Michal Suleimanin ja pääministeri Fuad Sanioran kanssa. Hän pyrki vakuuttamaan USA:n rauhanpyrkimyksiä Lähi Idässä selittäen samalla, ettei Libanon tule kärsimään sen yhteydessä. Hänen erikoisena huolenaan on saada Syyria mukaan rauhankeskusteluihin, vaikka USA samaan aikaan koventaa Syyrian vastaisia pakotteita. Obaman hallitus ei näytä itsekään olevan selvillä, mitä se lopulta haluaa Syyrian suhteen, sillä sen lähettiläitä vierailee maassa, ja nyt Robert Mitchell edustaen suoraan Obamaa.
Mitchell tapasi myös vaalit voittaneen koaliittion johtajan, 39-vuotiaan miljardöörin Saad Haririn, josta odotetaan Libanonin seuraavaa pääministeriä. Hän on jo esittänyt Hizbullahille kutsun osallistua hänen johtamaansa hallitukseen.
Tavatessaan Syyrian presidentin Bashar Assadin Mitchell painotti Syyrian avainasemaa Lähi Idän rauhanponnisteluissa. Syyrian viranomaiset kutsuivat Mitchellin ja Assadin välisiä keskusteluja hyvin positiivisiksi ja kertoivat johtajien keskustelleen myös Irakin tilanteesta ja sen tulevasta asemasta. USA syyttää, että Syyria sallii terroristien ja USA:n joukkoja vastaan taistelevien aseellisten ryhmien pääsyn Syyrian kautta Irakiin. (JP)
5. SEKOITTAAKSEEN kortteja entisestään EU:n ulkopolitiikan johtaja, se ”helppo-heikkinä” tunnettu, Javier Solana lensi samoihin aikoihin Mitchellin kanssa Beirutiin, jossa hän tapasi Hizbullahin kansanedustajan Hussein Hajj Hassanin. Hajj tarkoittaa, että hän on käynyt pyhiinvaellusmatkalla Mekkassa. Solanan tapaaminen Hizbullahin korkean johtajan kanssa aiheutti Israelin kiivaan vastareaktion. ”Tämä on ennen kuulumatonta ja vaatii selvennyksen”, sanoi ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor. Tämä on ensimmäinen kerta, että EU:n korkea johtaja tapaa Hizbullah-johtajan. Palmor tähdensi, että vuoden 2008 EU:n parlamentin julkilausumassa todettiin selvien todisteiden osoittavan Hizbullahin osallistumisen terrorismiin ja vaatii EU:n viranomaisia ottamaan asianmukaisia keinoja sen estämiseksi. Julkilausuma hyväksyttiin äänin 473-33, mutta se on luonteeltaan suositteleva, ei sitova. Palmor selitti, että Hizbullah oli yksi ensimmäisistä järjestöistä, joka onnitteli Iranin presidenttivaalien voittajaa Mahmoud Ahmadinejadia, ja katsoi sen antavan aiheen tehdä tarpeellisia johtopäätöksiä. Solana puolusteli tapaamistaan Hassanin kanssa sanoen, että Hizbullah on Libanonin parlamentin jäsen, ja siksi EU haluaa pitää yhteyttä sen kanssa, mikä USA ei tee.
Hassan kertoi informoineensa Solanaa Israelin loukkauksista Libanonin itsenäisyyttä vastaan, melkein päivittäisistä lennoista sen ilmatilassa ja Israelin vakoilusoluista. Hän sanoi kertoneensa Solanalle myös vaatimuksista Hizbullahin riisumisesta aseista, josta keskustellaan Libanonissa laajalla areenalla presidentti Suleimanin johdolla. Hizbullah on jo varoittanut Hariria edes ajattelemasta sellaista mahdollisuutta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivissa homot ja lesbot viettivät omia juhliaan perjantaina. Perinteisten marssien lisäksi ohjelmassa oli yleisen hulinan ja riehakkaitten tanssiesitysten lisäksi viiden homoparin vihkiminen, jonka yhteydessä rikottiin juutalaiseen seremoniaan kuuluvana lasi. Normaalitilaisuudessa sen tekee sulhanen, mutta miten asia lienee ratkaistu homoliitossa, kumpi edustaa sulhasta, kumpi morsianta? Juhlat jatkuvat vielä pitkin viikkoa, joissa on mukana 35 ulkomaista homo-vierasta. Tel Avivin pormestari Ron Huldai esitti oman hurmaantumisensa näin: ”Olen suuresti kunnioitettu voidessani olla täällä. On löydettävä keinoja, joilla toteutetaan ihmisten toiveet päästä naimisiin ortodoksien asettamien rajojen ulkopuolella”. Meretzin kansanedustaja Nitzan Horovitz, joka voitti paikkansa avoimesti lesbona, kutsui tilaisuutta ”historialliseksi” ja valitti sitä, että tällainen on mahdollista vain Tel Avivissa eikä koko maassa. (JP)
- Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin päätöstä pitää suljettuna kaupungin virastojen kellarissa sijaitsevaa paikoitustilaa sapattina ainakin kahtena seuraavana sapattina, herätti syytöksiä antautumisesta haredien edessä. (JP)
- Israelissa vierailulla ollut entinen USA:n presidentti Jimmy Carter odottaa, että Netanyahu tulee joutumaan vaikeuksiin Obaman kanssa puheensa sisällön suhteen. Amerikkalaislähteiden mukaan Obama ei tule tyytymään pelkkään viittaukseen palestiinalaisten itsemääräämisoikeudesta. Hänen kerrotaan odottavan selvää kantaa Palestiinan valtion perustamisesta. Carter sai kirjeen Gilad Shalitin isältä Noam Shalitilta pojalleen. Carter vieraillee Gasassa. (JP)
- Terroristit ampuivat eilen raketin Gazasta Israeliin, minkä johdosta IAF:n koneet kävivät tuhoamassa kaksi salakuljetustunnelia Gazassa.
- Obaman näyttäessä 46-50 numeron kengänpohjiaan kuvaajille puhuessaan Netanyahun kanssa herättää jatkopolemiikkia. Kengän heittäminen toista kohti on yksi pahimmista loukkauksista muslimiyhteiskunnassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131837