TORSTAI 18.06.09
1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kävi vääntämässä USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin kättä, ja ilmeisen onnistuneesti, koska ärhäkkäänä juutalaisasukkaitten perheneuvojana toiminut ministeri oli osittain pehmentänyt kantaansa ”setlementtien” luonnollisen kasvun vaatiman rakentamiskiellon suhteen. Lieneekö isokokoinen ”Venäjän karhu” käyttänyt liikaakin fyysistä voimaansa, sillä uutiset kertovat, että Clintonin kyynärpää murtui. Leikki sikseen, voihan käden murtumiseen olla jokin vähemmän eksoottinen syy, mutta Lieberman piti oman kantansa asiassa, josta JP:n artikkeli kertoo: Clintonin pitäytyessä omaan kielteiseen kantaansa, Lieberman ilmaisi, ettei Israelilla ole aikomustakaan rajoittaa Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten luonnonmukaista lisääntymistä. Asiassa on se outo kiemura, että tätä vaaditaan vain juutalaisilta, vaikka tilastojen mukaan arabit lisääntyvät lähes kaksinkertaisella vauhdilla, myös siellä ”Israelin miehittämissä territorioissa, jossa palestiinalaiset kärsivät miehityksen jatkuvan sorron ja painostuksen alla”, kuten mantra kuuluu. Kysymys on ymmärtääkseni korkeintaan kiistanalaisista alueista, jonka mukaisesti rajoitukset tulisi tasapuolisuuden vuoksi koskea molempia osapuolia. Näin ei kuitenkaan tapahdu, ja ”palestiinalaiset rakentavat ilman rajoituksia tosiasioita maassa”, kuten sanotaan. Toteutuuko tässä tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus? (JP)
2. LIEBERMAN on uutisten mukaan pyrkinyt lieventämään hänestä ulkomaille levinnyttä käsitystä hiomattoman särmikkäänä ihmisenä. Hän käytti jopa sanontaa: ”Käsittääkseni luonnollinen kasvu tulee sallia”. Tämä osoittaa selvää pehmenemistä, ellei sitten ole kysymys diplomaattisesta hienoudesta kameroitten edessä.
Hillary Clinton sen sijaan tarvitsi pitkän monimutkaisen lauseen selvittääkseen oman kantansa, jonka JP:n artikkelin kirjoittajat H L Krieger ja H Keinon tiivistivät muotoon: ”Clinton näyttää jättävän tilaa Liebermanin esittämälle mahdollisuudelle.” Clinton viittasi Michelliin, joka työskentele asian kimpussa ja tulee hiomaan yksityiskohtia. Clinton kuitenkin edelleen väittää, ettei mitään sopimuksia – sanallisia tai kirjallisia – ole löytynyt asiakirjoista, joita hän sai edeltäjältään ja joita hän sanoo plaranneensa läpi. Tässä häntä tukee USA:n entinen Israelin lähettiläs Daniel Kurzer, jonka muisti näyttää myös pätkivän.
Israelin viranomaiset, monet heistä keskusteluihin osallistuneina tarkkaavaisina kuulijoina ellei peräti osallistujina, muistavat aivan selvästi, että periaatteista sovittiin. Joku tässä puhuu muunnettua totuutta – joko omasta halustaan tai opastettuna. Diplomatia tunnetaan tahtojen välisenä sopivien verukkeitten keksimisenä, jossa totuus kierretään usein monimerkityksisten sanakiemuroitten verkkoon, mutta suoranainen valehtelu ei kuulu hyvään diplomatiaan. Kuten sanotaan: Valheella on lyhyet jäljet.
Hillary Clinton ei myöskään suostu myöntämään lukeneensa presidentti George Bushin pääministeri Ariel Sharonille huhtikuun 14. päivänä 2004 lähettämää kirjettä, jossa Bush selvin sanoi huomioi Juudeassa ja Samariassa tapahtuneet ja tapahtuvat muutokset, jotka tulee huomioida. Ehkä siinä ei käytetty sanaa ”luonnollinen kasvu”, mutta kai jokainen ymmärtää, että perheet saavat lapsia, jotka puolestaan vaativat lisää tilaa elääkseen. Tämä kirje ratifioitiin, eli vahvistettiin kongressissa aikanaan. Todiste siitä löytynee arkistoista.
JESAJA, tuo muinainen sanataituri profeetta, totesi näin: ”Vielä saavat sinun lapsettomuutesi lapset sanoa korviesi kuullen: ”Paikka on minulle liian ahdas, tee tilaa, että voin asua.” (Jes.4:20) Jesaja jopa lupaa Jumalan innoittamana näin: ”Näin sanoo Herra, Herra. Katso Minä nostan käteni kansakuntien puoleen, kohotan lippuni kansoja kohti, niin he tuovat sinun poikasi sylissänsä ja kantavat sinun tyttäresi olkapäillään. Kuninkaista tulee sinulle lastenhoitajat ja heidän ruhtinattaristaan sinulle imettäjät, sinun edessäsi he kumartuvat maahan kasvoillensa ja nuolevat tomun jaloistasi. Silloin sinä tiedät, että Minä olen Herra, ja että ne, jotka Minua odottavat, eivät häpeään joudu.” (Jes.40:22-23)
Lienenkö ymmärtänyt oikein profeetan ilmoituksen, mutta Jesaja näyttää tässä kiihottavan juutalaisnuoria valtaamaan asumattomia, tyhjänä seisovia kukkuloita ja harjanteita Juudeassa ja Samariassa. Luonnollisen kasvun vaatimasta rakentamisesta sovittiin jo 2 500 vuotta sitten. Rouva Clintonin olisi syytä liittää tämäkin sopimus dokumenttiensa joukkoon, sillä siinä Israelin Pyhä lupaa kuninkaitten ja ruhtinattarien toimivan Israelin lasten hoitajina. (JP)
3. ISRAELIN parlamentissa, Knessetissä, esitettiin eilen outo näytelmä, jonka pääosissa esiintyivät hallitusta vastustavat oppositioryhmät. Tarkoitus oli suorittaa ensimmäinen kuuleminen ja äänestys kahden seuraavan vuoden valtion budjetista. Koska oppositio ei keksinyt parempaakaan tapaa osoittaa vastustustaan asian käsittelylle, jonka läpimeno äänestyksessä oli hallitusliittoutuman enemmistön turvin varma, oppositio marssi yhtenäisenä rykelmänä ulos salista Knessetin puhemiehen Reuven Rivlin huudellessa epätoivoisena heille, että tämä osoittaa huonoa demokratiaa ja häviäjää, joka ei suostu hyväksymään tosiasiaa, ettei sillä ole mahdollisuutta muuttaa olevaa tilannetta. Näin ensimmäinen äänestys toi budjettiesitykselle voittonumerot 61 – 0, neljän ollessa poissa, sekä toinen järjestelylakiesitys äänin 60 – 0, neljän ollessa poissa. Likudin kansanedustajat olivat vihaisia puhemiehelle siksi, ettei tämä käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja tuonut muitakin lakiesityksiä äänestykseen opposition ollessa poissa. Rivlin on tunnettu kuitenkin vanhan kaartin tasapuolisena lainlaatijana, joka halusi säilyttää edes sen mikä oli mahdollista säilyttää tyylikkäästä demokratian sääntöjen noudattamisesta eikä suostunut siihen.
4. USA:N ULKOMINISTERIÖ on lisännyt painostustaan Israelin hallitusta kohtaan sen harjoittaman Gazan politiikan suhteen. Ulkoministeri Clinton ja Obaman henkilökohtainen Lähi Idän lähettiläs Robert Mitchell sopivat yhteisesti kirjeestä, jonka Mitchell toimitti Netanyahulle viime käyntinsä yhteydessä, ja joka vahvistettiin Mitchellin viimeisen Israelin matkan aikana suullisesti.
USA vaatii Israelilta kolmea myönnytystä nykyisestä käytännöstä:
- Lääkkeitten ja vastaavien tarvikkeitten esteetön kuljetus Gazan kaistalle.
- Rakennustarvikkeitten määrän ja monipuolisuuden lisääminen Gazaan sallittavien tavaroitten joukossa. USA:n huolena on, ettei uudisrakentaminen ja sodan vaurioitten korjaaminen edisty rakennusmateriaalien puutteen vuoksi. Israelin viranomaiset ovat rajoittaneet määrättyjen teräsputkien sekä lannoitteitten ja sementin vientiä, koska näitä voidaan käyttää aseitten ja rakettien valmistuksessa sekä salakuljetustunnelien rakentamisessa.
- Israelin tulee sallia käteisvarojen vienti Gazan kaistalle, myös PA:n pankkien kautta.
USA esittää näitä muutoksia pienoisen painostuksen ellei uhkavaatimuksen muodossa, ettei edistystä USA:n ja Israelin suhteissa tapahdu, ellei näitä pystytä toteuttamaan. USA:n viranomaiset ovat tarjonneet kansainvälisen tarkkailuryhmän asettamista Israelin ja Gazan välisille rajanylityspaikoille, mikä voisi helpottaa tilannetta. Israel suhtautuu aiempien kokemustensa perusteella epäluuloisesti kansainvälisen ryhmän tehokkuuteen.
USA myös katsoo, että Israelin tapa liittää Israelin ja Gazan välisten yhteyksien vapaa sujuminen Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluihin, on tehoton eikä vastaa todellisuutta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin poliisi pidätti pitkällisten tutkimusten jälkeen neljä arabia, jotka 27. heinäkuuta 2007 murhasivat tri Daniel Yaakobin, Yakirista, joka oli tuonut autonsa Ahmed Tioun huoltoasemalle korjattavaksi. Paikalla ollut Tioun Hadi Khalil Tioun, 21 Kalkiliyan Fatah Tanzimin aktivisti, hyökkäsi Yakobin kimppuun hakaten häntä jakoavaimella ja kepillä. Hänen veljensä Ahmaedin ja Amar Khaled Abdallah Nofelin tullessa paikalle, he sopivat ruumiin tunkemisesta auton takakonttiin. He ajoivat auton rauhalliseen paikkaan ja sytyttivät sen tuleen polttaen Yaakobin sen mukana. Sen jälkeen he ajoivat Shatifin hautajaisiin, joka sai surmansa poliisien luodeista vastustaessaan pidätystä, informoiden Nasim Jamad Ahmed Gavitia murhasta. Lopuksi neljä yhdessä menivät Ahmed Tioun korjaamolle hävittäen kaikki Yaakovilta paikalle jääneet esineet ja puhdistivat paikat verijäljistä. Tri Yaakov tunnettiin ystävällisenä lääkärinä, joka hoiti sekä juutalaisia että palestiinalaisia; hänen viimeinen potilaansa oli arabi. Murhan johdosta rabbit kehottivat juutalaisia ja varsinkin yeshivoita välttämään arabikuljettajia. Tri Yaakovilta, 59, jäi vaimo, neljä lasta ja 12 lastenlasta.(INN)
- Israelissa on todettu 180 sikaflunssa tapausta, tällä viikolla yksin 50. Tartunnan saaneiden joukossa on syntymäoikeuden perusteella maahan tulleita nuoria, mutta myös IDF:n sotilaita on sairastunut siihen. Maailmanlaajuisesti tapauksia on 35 000 ja se näyttää leviävän edelleen, 75:ssä eri maassa. Varsinkin nuoret aikuiset 20-41-vuotiaat on havaittu olevan eniten vaarassa. (INN)
- Islamilaisen järjestön, Islamilaisen Muslimiveljeskunnan israelilaisen muunnoksen, pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah varoitti Haifan yliopiston muslimi-opiskelijoita vaarasta, mikä sisältyy siihen, että PA voi suostua antamaan Temppelivuoren hallinnon Israelille lopullisten keskustelujen aikana. Salah sanoi, että jos näin tapahtuu, silloin on parempi että he saavat surmansa taisteluissa. Yliopiston taholta selitettiin, ettei se ollut kutsunut Salahia tiedotustilaisuuteen, mutta sen oli esittänyt muslimien opiskelijajärjestö IQRAA, jolla on suhteita järjestön kanssa. 150 juutalaisopiskelijaa piti samaan aikaan mielenosoitusta, mutta heidän ei sallittu häiritsevän muslimiopiskelijoitten tilaisuutta. (ynetnews) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3733099,00.html
- IAEA:n pääsihteeri Mohammad ElBaradei sanoo, että Iran haluaa rakentaa ydinpommin oman asemansa nostamiseksi alueen johtavana muslimivaltiona. Mielenosoitukset ovat jatkuneet Iranissa, mutta vallankumouskaartin sotilaat ovat valmistautuneet lopulliseen taisteluun tuomalla vahvasti aseistettuja joukkoja kaikkialta maasta Teheraniin, jossa loppunäytelmä tapahtunee. Iranilaiset ovat turvautuneet menestyksellisesti internetin käyttöön infosodassa hallitusta vastaan lähettämällä alle 140 merkkiä sisältäviä viestejä twitterin kautta. (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020