PERJANTAI 19.06.09
1. PRESIDENTTI Barack Obaman kannatus on romahtanut Israelissa, ja myös Amerikan juutalaisten keskuudessa. Kuukausi sitten Obamaa kannatti 31 % haastatelluista, nyt vain 6 % katsoo, että Obaman hallitus on myönteinen Israelille, ilmenee JP:n sponsoroiman ja Smith Research yhtiön tekemän gallupin mukaan. Yhtiö haastatteli tällä viikolla 500 aikuista Israelin juutalaista Benyamin Netanyahun sunnuntai-iltana pitämän puheen jälkeen, virhearvio 4.5 %. Edelleen 50 % uskoi Obaman suosivan palestiinalaisia, vain 36 % uskoi tasapuolisuuteen. Vastakohtana Bushin hallitusta piti 88 % Israelille myönteisenä viimeisen kuukauden aikana tehdyssä gallupissa, 7 % piti häntä neutraalisena ja 2 % palestiinalaismyönteisenä.
Netanyahun esittämää aseistamatonta Palestiinan valtiota kannatti 70 %, 22 % vastusti; luvattomien yhteisöjen poistamista kannatti 57 %, 38 vastusti; eristettyjen ja pienten yhteisöjen rakentamisen jatkamista vastusti 52 %, kannatti 42 %; rakentamisen jäädyttämistä suurissa yhteisöissä kannatti 27 %, vastusti 69 %.
Amerikan juutalaisista arvion mukaan 78 % äänesti Obamaa viime vaaleissa. Nyt ainakin puolet heistä on alkanut kysellä, mikä hänen todellinen politiikkansa on. Vahinko on tietenkin jo päässyt tapahtumaan, mutta tällä voi olla seurauksia kongressityöskentelyssä ja seuraavien presidentinvaalien valmisteluissa, mihin muutamat poliitikot jo varautuvat.
Gallupin tulosten perusteella voisi arvioida, että Israelin kansa on varovaisesti hyväksynyt Netanyahun esittämän suunnitelman oman, aseistamattoman itsehallinnon luovuttamisesta palestiinalaisille Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa määrätyillä lisärajoituksilla. Usko Obaman hallituksen hyvään tahtoon näyttää muuttuneen epäluuloksi, että osin myönteisten lausuntojen taustalla piilee salainen politiikan suunnanmuutos. (JP)
2. TEHERANISSA sadat tuhannet Ahmadinejadin voittoa vastustavat kansalaiset kulkivat eilen rauhallisena kulkueena pitkin katuja. He eivät millään tavoin pyrkineet ärsyttämään katujen kulmia ja reunoja vartioivia poliiseja ja sotilaita, jotka myös vain tarkkailivat mielenosoitusta, jotka sanoivat tulleensa kaduille surrakseen mielenosoituksissa surmattuja läheisiään. Iranin virallisen ilmoituksen mukaan surmattuja on 7, mutta epäviralliset arviot asettavat luvut 32-45 välille, kuten Debkafile kertoo. Osapuolet näyttävät saavuttaneen hiljaisen yhteisymmärryksen väkivallan lopettamiseksi mielenosoitusten yhteydessä. Lieneekö tämä osoituksena salaisista neuvotteluista Ali Khamenein tukeman hallituksen ja oppositiojohtaja Mir Hossein Moussavin välillä, on epäselvää. Debkafile ehdottaa, että yksi mahdollisuus olisi jopa neutraalin ehdokkaan valitseminen presidentiksi. Khamenei ehti torjua mahdollisuuden uusista vaaleista. Toisaalta hallitus on vihjaillut kuolemantuomiota mielenosoituksen johtajille ja Moussavin karkottamista maasta. Moussavi edustaa Iranin azereja, joita on karkeasti kolmannes maan 70 miljoonasta asukkaasta.
KAKSI IRANILAISTA filmintekijää tapasi EU:n parlamentaarikkoja torstaina näyttäen heille saamansa kirjeen, jonka oli laatinut Iranin vaalikomissio, osoittaakseen, miten rajusti väärennetyt vaalien tulokset olivat. Kirjeen mukaan Moussavi sai 19 miljoonaa ääntä, toiseksi eniten ääniä sai Mehdi Karroubi 13.3 miljoonaa. Ahmadinejad sai kirjeen mukaan vain 5.5 miljoonaa ääntä. Filmintekijät Marjane Satrapi ja Mohsen Makhmalbah vaativat, ettei EU:n parlamentti vahvistaisi Iranin virallista vaalitulosta, jonka mukaan Ahadinejad sai 62 % äänistä. Tilanne voi kääntyä tänään parempaan tai huonompaan tilanteista riippuen. Karroubi on kutsunut kannattajansa mielenosoitukseen samaan aikaan ja lähelle paikkaa, jossa Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei pitää perjantaisaarnansa. Tätä pidetään ennen kuulumattomana kunnioituksen puutteen osoituksena ja avoimena haasteena Khamenein yksinvallalle.
KIRJEEN lähetti Iranin sisäministeri Ali Khameneille. Hän esittää, että Ahmadinejad saa pysyä virassaan vaalitulosten uusintalaskennan ajan ja kunnes lopullinen vaalitulos julkistetaan.
IRAN on sulkenut toistuvasti internetliikenteen estääkseen hallitusta vastustajia informoimasta toisiaan ja uutisten levittämistä ulkomaille.
Iran sanoo löytäneensä todisteita, että Israel oli liittoutunut hallituksen vastustajien kanssa asettaakseen vaalipäivänä pommeja moskeijoihin. (JP, INN)
3. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak sanoo, että nyt on sopiva aika aloittaa Lähi Idän rauhankeskustelut. Hän kritisoi Netanyahun sunnuntai-iltana pitämää puhetta, jonka hän arvioi tuoneen uusia ongelmia rauhantunnusteluille Israelin ja PA:n välillä.
Mubarak on itse pahassa välikädessä. Hän on valmistautumassa siirtymään syrjään Egyptin itsevaltiaan paikalta poikansa Jamal Mubarakin hyväksi. Mutta nyt tämänkin onnistumiseksi sujuvasti on ilmaantunut yllättäviä esteitä. Jamal on vähemmän tunnettu Egyptissä, vaikka Hosni on pyrkinyt työntämään häntä parrasvaloihin.
Mubarakin hallitus on Lontoossa ilmestyvän pan-arabilaisen lehden Al-Quds Al-Arabi mukaan erittäin huolestunut tiedustelujohtajan Omar Suleimanin kasvavasta suosiosta. Mutta egyptiläisen tavan mukaan Mubarak voi turvautua hänen kansansuosionsa leikkaamiseen erottamalla hänet jollain tekosyyllä, joita arabit ovat mestareita laatimaan.
Mubarakin kannattajien sanotaan olevan erityisen yllättyneitä Suleimanin kannattajien aloittamasta kampanjasta internetissä, jonka uutisia 12 miljoonaa egyptiläistä seuraa päivittäin. Yhden ”driverin” mottona on: ”Ei Jamal eikä Muslim Brotherhood.” Jotkut blogistit ja internet-keskustelijat ovat Egyptissä liittyneet tähän kampanjaan. Tilanne on Israelin kannalta huolestuttava, sillä vaarana on, että Islamilainen Veljeskunta käyttää tilaisuutta hyväkseen yrittääkseen kaapata vallan kilpailijoitten nenän edestä. Veljeskunta on erittäin Israelin vastainen, ja vaatii rauhansopimuksen ja solmittujen sopimusten, kuten kaasu-toimituksista Egyptistä Israeliin, mitätöimistä.
EGYPTI on virallisesti ilmoittautumassa ydinvoimaklubiin. Sillä on pieni tutkimusreaktori Kairon lähellä, jota IAEA valvoo. JP:n uutisen mukaan Egypti on solminut sopimuksen ydinreaktorin rakentamisesta Australiassa toimivan WorleyParsonin kanssa. Egyptin pääministeri Ahmed Nazif kertoi torstaina, että 161 miljoonan USD sopimuksen mukaan yhtiö tulee avustamaan Egyptiä siirtymään ydinvoiman rauhanomaiseen käyttöön. (JP)
4. JORDANJOEN laakson alueneuvoston puheenjohtaja David Alhiani kritisoi ankarasti puolustusministeri Ehud Barakin päättämästä Vered Jericho tarkastusaseman poistamisesta Jerikon eteläpuolella. Alhiani kertoi laakson maanviljelijöiden olevan kiireisiä pelloillaan korjaten viljaansa, kuten myös huolehtiessaan satonsa myynnistä ja hinnoituksesta laman kourissa ja EU:n boikottiuhan alla. Barak oli tiettävästi tehnyt päätöksen aseman poistamisesta myönnytyksenä ja hyvän tahdon eleenä Abbasille. Mistähän johtunee, että nämä hyvän tahdon eleet ovat aina yksipuolisia, PA ei koskaan tee mitään myönnytyksiä? Päätöksen taustalla on tietenkin USA:n ja EU:n kiristyvä vaatimus tiesulkujen ja muitten esteitten poistamiseksi, jotta palestiinalaiset voisivat vapaasti liikkua ja vierailla sukulaisissaan, ikään kuin se olisi heidän elämänsä kiintopiste ja tärkein toiminta.
IDF poisti viikon sisällä kaksi tarkastuspistettä Kalkiliyan lähellä, ja kaikkiaan 140 vuoden aikana. Alhiani ihmettelee, kuka vastaa mahdollisuudesta, että koska terroristit voivat nyt vapaasti liikkua Jerikosta koko Jordanjoen laakson alueella, se antaa vapauden myös terroristeille toimia koko sillä alueella. Pelloillaan työskentelevät maanviljelijät ovat turvattomassa asemassa IDF:n valvonnan heikentyessä. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ulkoministeriö julkaisi torstaina harvinaisen suorasukaisen kritiikin IAEA:n pääsihteeriä Mohammed ElBaradeita vastaan, että hän suosimalla Syyriaa estää poliittisen painostuksen nostamiseksi Syyrian oletettua ydinasetoimintaa vastaan. IAEA;n 35 jäsenmaata kokoontuivat keskustelemaan Damaskoksen läheltä löydetyistä rikastetuista uraanipartikkeleista, joita ei oltu kirjattu järjestön raportissa. Syyria väittää, että israelilaisten syyskuussa 2007 tuhoaman väitetyn rakenteilla olleen Zeit a-Zour ydinlaitoksen läheltä löydetyt uraanipartikkelit olivat pommeissa käytettyjen köyhdytetyn uraanin jäänteitä. Israel on toistuvasti kiistänyt tämän selittäen, ettei pommituksessa käytetty tällaisia aseita. ElBaradei hyökkäsi vastauksessaan kiivaasti ulkoministeriön edustajaa Michaelia vastaan syyttäen häntä, että tuhoamalla reaktorin vastoin kansainvälistä lakia Israel samalla esti IAEA:n tutkimukset alueella. ElBaradei on vuodesta vuoteen vähätellyt Iranin ydinteollisuuden edistystä, ja vasta muutama päivä sitten myönsi julkisesti, että Iran haluaa rakentaa ydinpommin. (JP)
- Gush Etzion tulee toimimaan tämän vuoden kirsikkafestivaalien isäntänä, juhlat järjestetään Rosh Tzurim kibbutsissa. Juhlat ovat järjestyksessä kahdeksannet. Ne järjestetään perjantaina. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter vieraili Gush Etzionissa viimeisen matkansa aikana todeten, ettei hän koskaan ollut ajatellutkaan Gush Etzionin luovuttamista. Juhlille osallistuu vuosittain 3000 kävijää myös useista ulkomaista. JP:n artikkelin kirjoittaja Tori Cheifets ei malttanut olla mainitsematta, että ihmisoikeusjärjestön Jesh Din edustaja Dror Etkes tuomitsi juhlat, ”sillä Betlehemin alueella asuvat ihmiset asuvat IDF:n sotilashallinnon alla, eikä se muutu turismilla, kukilla eikä viinillä”. Israelin sisällä elää tällaisia outoja liikkeitä, joiden asenne on hyvin kielteinen ja jotka pyrkivät jopa väkivalloin häiritsemään poliisien ja sotilaitten työtä tiesuluilla ja tarkastuspisteillä. Yleensä nämä ”ihmisoikeuksien puolustajat” ovat äärivasemmistolaisia, mukana ulkomalaisia. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat vakuuttaa, että hän tulee avaamaan yleisen paikoitustilan vanhankaupungin lähellä lauantaina. Vaihtoehtona kaupungin omistamalle paikoitusalueelle on yksityisten omistama alue. (JP)
- Israelin biotekninen yhtiö kehittelee yhdessä IDF:n kanssa järjestelmää, jossa uusilta varusmiehiltä otetaan verta, joka kylmäkuivataan, ja jota veteen sekoitettuna voidaan käyttää tilanteissa, joissa verensiirto on tarpeen. Nämä omasta verestä kuivatut veripussit annetaan kullekin sotilaalle mukaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021