Posts

Showing posts from October 10, 2010
PERJANTAI 15.10.10

1. ”TUHOTKAA sionistit ja vapauttakaa palestiinalaiset väkivalloin! Sionistit, menkää takaisin sinne mistä tulittekin!”, huuteli Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad seisoessaan vajaan neljän kilometrin päässä Israelin rajasta Bint Jbailin kylän raitilla, josta käytiin rajuja taisteluja Libanonin kakkossodan aikana. Kylään oli rakennettu kulisseja ja jopa Kalliomoskeijan kaksoiskappale kuin osoitukseksi, ettei kysymys ole vain Libanonista ja Israelista vaan Jerusalemista ja Temppelivuoresta.
AHMADINEJAD kutsui Bint Jbailin kylää ”vapauden pääkaupungiksi, vastarinnan ja voiton pääkaupungiksi”. ”Libanonin vastarinta on voimallisempi kuin sionistien miekat”, hän julisti silmäillessään korokkeeltaan Israelin rajan suuntaan, jossa IDF:n helikopterit lentelivät rajan suuntaisesti tarkkaillen kaikkea, mitä Libanonin puolella rajaa tapahtuu. Hän varmaan huomasi myös ne 2000 sinivalkoista ilmapalloa, jotka Aoup Kara oli hankkinut ja jotka päästettiin ilmaan Moshav Haavim…
TORSTAI 14.10.10

1. POLIITTISET kommentoijat yrittävät keksiä esimerkkejä, joilla kuvata Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Libanonin vierailua, jonka hän aloitti eilen ja jatkaa tänään. Ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor sanoi, että Ahmadinejadin vierailu muistutti maanomistajaa, joka vierailee vuokralaistensa luona; joku toinen kutsui sitä sotapäällikön tarkastustilaisuudeksi joukkojensa luona. Sitä voisi verrata jopa siihen, miten Hitler vastaanotettiin huurraa-huudoin ja ylistyksin Itävallassa Saksan alistettua sen tahtonsa alle. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev sanoi, että ”Iranin hallinta Libanonista edustajansa Hizbullahin kautta on estänyt Libanonia toimimasta rauhankumppanina ja on alistanut sen Iranin satelliitiksi sekä terrorismin ja tasapainottomuuden keskukseksi”.
Miten tahansa, Ahmadinejadin seisoessa Libanonin presidentti Michel Suleimanin vieressä ei voinut välttyä vaikutelmalta, ettei kysymyksessä ollut kahden ystävällisen maan päämiehen tasapuol…
KESKIVIIKKO 13.10.10

1. ”PALESTIINAN Auktoriteetti teki voitavansa välttääkseen tätä johtopäätöstä, mutta
Israelin rasistinen politiikka johti rauhanprosessin epäonnistumiseen”, sanoo Fatahin keskuskomitean jäsen Mahmoud Aloul. Hän syytti myös USA:n hallitusta, ettei se käyttänyt kaikkea vaikutusvaltaansa painostaakseen Israelin keskeyttämään ”setlementtien” rakentamisen. ”Amerikkalaiset eivät jättäneet meille muuta mahdollisuutta kuin lopettaa rauhankeskustelut”, hän lisäsi. ”Palestiinan johto informoi arabijohtajia vaikeasta tilanteesta, ja me olemme pyytäneet heitä tekemään todellisia toimenpiteitä maassa.” Hän ei yksilöinyt, mitä toimenpiteitä PA odottaa arabijohtajilta ja miten nämä vaikuttaisivat tilanteeseen.

PLO:n neuvottelutiimin jäsenet Saeb Erekat ja Nabil Shaath ilmaisivat myös hylkäävänsä Netanyahun viimeisen tarjouksen, jossa hän lupasi jatkaa rakennuskieltoa, jos PLO/PA tunnustaa Israelin juutalaisena, demokraattisena valtiona. Yasser Abed Rabbo ilmaisi oman mielipite…
TIISTAI 12.10.10

1. On turhauttavaa kirjoittaa samoista asioista päivästä toiseen melkein samoilla sanoilla, mutta aamun uutisotsikot eivät juuri anna vaihtoehtoja.
Pääministeri Benyamin Netanyahu raotti eilen Knessetin 18. istuntokauden avajaisissa salaisuutensa verhoa tarjoten PA:lle syyskuun 26. päivänä loppuneen moratoriumin jatkamista, jos PA tunnustaa Israelista juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Tarkkailijat ehättivät hämmästelemään, mikä pääministerin sai antautumaan näin läpinäkyvään ”peliin”, kuten PA:n neuvottelijat sitä kutsuvat, todeten, että Netanyahu varmaan tiesi esittäessään tätä, ettei PA tule siihen suostumaan.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat hylkäsi Netanyahun tarjouksen suoralta kädeltä ”mitä voimakkaimmin”, kuten artikkelissa todetaan. Erekat vertasi Netanyahun tarjousta ”rasismiin” ja vakuutti, ettei valtion perustamista voida sitoa ”setlementtien” rakentamiseen huomaamatta, että juuri näin he itse ovat tehneet ja tekevät palestiinalaisleirissä.
Abbasi…
MAANANTAI 11.10.10

1. ”HOITAKAA ensin omat takapihanne ja tulkaa sitten tänne antamaan neuvoja, miten Israelin ja PA:n väliset suhteet tulee järjestää”, sanoi ulkoministeri Avigdor Lieberman maassa vieraileville Ranskan ja Espanjan ulkoministereille. Hän tarkoitti konflikteja Kaukasiassa ja Kyproksella sekä rauhansopimuksen solmimista Serbian ja Kosovon välillä. Lieberman vakuutti vierailleen, ettei Israel alistu myönnytyspolitiikan uhriksi. Hän otti esimerkin tästä toiseen maailmansotaan johtaneista tilanteista, jolloin Euroopan yhteisö myönnytykseksi Hitlerille v. 1938 tuki Hitleriä eikä Tseckoslovakiaa, joka uhrattiin saamatta mitään vasta-lahjaksi. Hän vakuutti, ettei Israel suostu tällaiseen osaan, vaan Israel puolustautuu.

LIEBERMAN totesi, että hänestä näyttää kuin kansainvälinen yhteisö kuvittelee voivansa ratkaista kaikki maailman ongelmat sillä, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti saadaan ratkaistuksi. ”Entä ponnistelut Somaliassa, Pohjois-Koreassa, Zimbabwe…
SUNNUNTAI 10.10.10

PÄIVÄMÄÄRÄ muistuttaa entisen huippuoppilaan todistusta: pelkkiä kymppejä. Se on myös päivämäärä, jonka jokaisen aviomiehenkin olisi helppo muistaa. Siitäkö johtunee, että lukuisat parit maailmalla haluavat saada vihkimyksen juuri tänään?

1.ARABILIITON huippukokous Sirtessä Välimeren rannikolla Libyassa käsitteli
perjantaina alkaneissa keskusteluissa sekä Sudanin tilannetta että ennen kaikkea Palestiinan asioita. Jälkimmäisestä asialistalla oli ns. rauhankeskustelut, jotka ovat juuttuneet iltapäiväruuhkaan ja tarvitsevat uutta potkua ja lupaa jatkaa tai lopettaa koko makaaberi teatteri. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kertoi journalisteille, että ongelmat johtuvat Israelin ”hyvin, hyvin negatiivisesta asenteesta” keskusteluihin. Hän ei liene kuullutkaan Netanyahun toistuvia vakuutuksia halustaan keskustella Abbasin kanssa rauhasta ilman ennakkoehtoja milloin vain ja missä vain - tai sitten hän ei halua kuulla.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi arabiliiton jä…