KESKIVIIKKO 13.10.10

1. ”PALESTIINAN Auktoriteetti teki voitavansa välttääkseen tätä johtopäätöstä, mutta
Israelin rasistinen politiikka johti rauhanprosessin epäonnistumiseen”, sanoo Fatahin keskuskomitean jäsen Mahmoud Aloul. Hän syytti myös USA:n hallitusta, ettei se käyttänyt kaikkea vaikutusvaltaansa painostaakseen Israelin keskeyttämään ”setlementtien” rakentamisen. ”Amerikkalaiset eivät jättäneet meille muuta mahdollisuutta kuin lopettaa rauhankeskustelut”, hän lisäsi. ”Palestiinan johto informoi arabijohtajia vaikeasta tilanteesta, ja me olemme pyytäneet heitä tekemään todellisia toimenpiteitä maassa.” Hän ei yksilöinyt, mitä toimenpiteitä PA odottaa arabijohtajilta ja miten nämä vaikuttaisivat tilanteeseen.

PLO:n neuvottelutiimin jäsenet Saeb Erekat ja Nabil Shaath ilmaisivat myös hylkäävänsä Netanyahun viimeisen tarjouksen, jossa hän lupasi jatkaa rakennuskieltoa, jos PLO/PA tunnustaa Israelin juutalaisena, demokraattisena valtiona. Yasser Abed Rabbo ilmaisi oman mielipiteensä tähän tapaan: ”Netanyahu pyrkii mitätöimään USA:n presidentti Barack Obaman imagon Lähi Idässä nostaessaan esiin tällaisen vaatimuksen”. Hän halusi sanoa tällä, että Netanyahu tiesi tehdessään esityksen, ettei PLO/PA sitä hyväksy.

USA:n ulkoministeriö Washingtonissa uskoo kuitenkin vielä, että mahdoton on mahdollista ratkaista. Ministeriön edustaja P J Crowley sanoi odottavansa palestiinalaisilta selkeää esitystä, mikä heidän mielestään on hyväksyttävissä Netanyahun esityksen pohjalta. ”Haluamme kummankin edistävän prosessia. Haluamme, että kumpikin osapuoli esittää oman ajattelukuvionsa, minkä tulee olla – kuten tiedät – hyvin harkittu ja sovittu; mikä mahdollistaa molempien osapuolten pysymisen mukana neuvotteluissa,” hän selvitti jatkaen. ”Pääministeri Netanyahu esitti oman ajatuksensa, millä edistää prosessia ja mitä hän kuvittelee kansansa odottavan siitä – toivoisimme palestiinalaisten tekevän samoin.” Crowley vaati molempia osapuolia luomaan tilanteet sellaisiksi, missä suorat keskustelut ovat mahdollisia.

USA teki joitakin esityksiä Israelille, joihin uskotaan kuuluvan tehostettu sotilaallinen yhteistyö ja diplomaattinen tuki kahden tai kolmen kuukauden pituista rakennuskieltoa vastaan.
Crowley kuitenkin tähdensi, että lopulta osapuolten täytyy keskenään sopia, millä ehdoilla prosessi voi jatkua, eikä USA:n ole viisasta suositella kumpaakaan esitystä. Hän luonnehti nykyistä umpikujaa keskusteluissa ”aikalisäksi”, jonka aikana keskustellaan moratoriumista. USA:n ulkoministeriön korkea virkailija Jeffrey Feltman matkustaa Egyptiin, Saudi Arabiaan ja Marokkoon pyrkimyksissä saada jumiutuneet keskustelut etenemään.

ISRAELIN viranomaisten keskuudessa tilanne on edelleen auki ja peli käynnissä eikä loppuvihellystä ole vielä annettu: ”Pallo on vielä kentällä, peli jatkuu edelleen”.
”Jos palestiinalaiset ovat halukkaita vakavasti antautumaan ota ja anna prosessiin, Israel on valmis osoittamaan joustavuutta”, viranomainen selitti, ”mutta ei periaatteella vaadi ja ota”.
Tämä nimeämätön virkailija sanoi, että keskustelu moratoriumista on keinotekoinen, sillä ”rakentaminen tulee joka tapauksessa keskittymään suuriin juutalaisyhteisöihin, jotka kaikissa rauhansuunnitelmissa jäävät Israelin valtioon; rakentaminen muissa juutalaisyhteisöissä on vähäistä eikä sillä ole merkitystä kokonaistilanteeseen; juutalaisyhteisöjen kasvamisella tulevina vuosina ei ole mitään vaikutusta lopulliseen rauhan karttaan.”

FATAHIN edustaja Ahmed Assaf tyrmää Israelin viranomaisten sovittelutarjoukset todeten, että rakennustöiden jatkaminen ”setlementeissä” on jo tehnyt tyhjäksi rauhankeskustelut. Hän sanoi Netanyahun uuden esityksen muodostavan lopullisen esteen keskusteluille, mutta katsoo sen myös häiritsevän USA:n ja EU:n ponnisteluja rauhan saavuttamiseksi alueella. ”Netanyahu tiesi etukäteen, etteivät palestiinalaiset hyväksy tätä vaatimusta. Sen tarkoituksena on poistaa pakolaisten paluuoikeus sekä karkottaa yli miljoona Israelissa asuvaa palestiinalaista.” Hän jatkoi analysoiden: ”Jos Israel vaatii tätä rakennuskieltoa vastaan, mitä se tulleekaan vaatimaan ”setlementtien” poistamisesta ja vetäytymisestä miehitetyiltä alueilta?”

USA:n viranomaisten keskuudessa on tiettyä epäluuloa ja epäuskoa, että Netanyahu teki esityksensä juutalaisesta valtiosta vilpittömässä mielessä: ”Näyttää että hän ei halunnut jatkaa kieltoa ja halusi tällä heittää pallon vastapuolen kentälle saadakseen tilanteen näyttämän siltä, että palestiinalaiset ovat syyllisiä. Hän epäili, että USA:n ulkoministeriö suhtautuu tähän suosiollisesti. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=191160

2. SUOMEN presidentti Tarja Halonen tapasi eilen valtiovierailunsa yhteydessä presidentti Shimon Peresin, joiden sanotaan olevan sydänystäviä jo monien vuosien takaa sen lisäksi, että ovat aatetovereita poliittisella kentällä. Peres suitsutti ylistystä vieraalleen ja myös Suomelle muistuttaen kiitollisena Suomen kieltäytymisen Hitlerin vaatimuksiin maan juutalaisten karkottamiseksi Saksan kuolemanleireihin. Toiseksi hän muisti, miten Tampella yhdisti voimansa Israelin Solel Boneh yhtiön kanssa kaivattujen kranaattien valmistamiseksi, mutta ei puuttunut maitten väliseen useitten miljoonien arvoiseen asekauppaan.

PERES käsitteli puheessaan rauhanprosessista, josta hän totesi tähän tapaan: ”Jos on kaksi vastakkaista mielipidettä, on aika etsiä kolmatta mahdollisuutta, uusia luovia ratkaisuja.” Hän sanoi Israelin hyväksyneen kahden valtion ratkaisun, mikä on peruselementti rauhan rakentamiselle. Hän pidättyi toteamasta, että kansa enemmistö kannattaa kahden valtion periaatetta, mikä herätti vastaväitteitä hänen Knessetin puheensa aikana. Peres suositteli salaisia keskusteluja rauhasta, koska avoimet ovat liian alttiita häiriöille.

PRESIDENTTI Halonen sanoi Suomen tietävän, että kestävä rauha on avain monille kysymyksille Lähi Idässä, eikä vain Israelin ja palestiinalaisten väliselle konfliktille. Hän ilmaisi samalla mielihyvänsä vierailla Israelissa taas kerran, jossa hän kävi eri asemassa ollessaan, ennen presidenttiyttään v. 2000 ulkoministerin ominaisuudessa tuoden miljoonan USD Jasser Arafatin kassaan, mikä oli tarpeen toisen intifadan aikana. Hän vieraili Egyptissä ja Syyriassa vuosi sitten. Tämän vierailunsa hän aloitti Jordaniassa ja päättää pistäytymällä Ramallahissa käyden tervehtimässä Mahmoud Abbasia Mukatassa. Halonen tarjosi maansa apua siinä, missä se on tarpeen ja hyödyllistä todeten, ettei EU ole tukikohta, vaan se tarvitsee hyviä suhteita naapuriensa kanssa, ja koska Israel rajoittuu Välimereen, se on EU:n rajanaapuri.
Hän totesi rauhasta, ettei se ala siitä kun muste sopimuksessa on kuivunut, vaan se edellyttää jatkuvaa työskentelyä yhdessä rauhan ilmapiirin luomiseksi.
HALONEN odottaa suhteitten maitten välillä kehittyvän kaikilla sektoreilla, mutta varsinkin tieteellisen ja teknisen yhteistyön merkeissä. Hän totesi, että Suomessa on paljon Israelin ystäviä vaikka hän pidättyi mainitsemasta suurta Israelin hyväksi järjestettyä tilaisuutta Helsingissä, joka keräsi suuret kansanjoukot viime kesäkuussa. Mukana oli Israelin Suomen lähettiläs Avi Granot, joka on mukana Halosen matkaseurueessa ja tuntee Beit Hamassin, koska hän toimi edellisen presidentti Moshe Katsavin ulkopoliittisena neuvonantajana. (JP)

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sai Libanonin shia-muslimeilta Hizbullahin johdolla sankarin vastaanoton saapuessaan keskiviikkoaamuna Beirutiin 2-päivän viralliselle vierailulle. Saudikuningas Abdullah teki harvinaisen liikkeen ja soitti Ahmadinejadille ennen tämän Libanonin matkaa. Keskustelua ei ole julkistettu, mutta saudeilla on aito pelko, että Iran pyrkii häiritsemään alueen tasapainotilaa – miten hauras se sitten onkaan – eikä hänen vierailunsa Beirutissa sen ollessa lähellä räjähdystä mitenkään rauhoita tilannetta. Ahmadinejadin ohjelmassa on vierailu Bint Jebelin kylässä muutaman kilometrin päässä Israelin rajasta, jonka hän toivoo voivansa pyyhkiä pois maailman karttalehdiltä. Kuin symbolisesti hänen tarkoituksensa on heittää kivi Israelin suuntaan – ehkä peräti rajan pinnassa, mutta se lienee poistettu ohjelmasta Bashar Assadin varoituksesta.

AHMADINEJAD nautti silminnähden tuhansien ihmisten ystävällisestä vastaanotosta Beirutin lentokentällä, jossa hänelle ojennettiin kukkia ja heiteltiin Lähi Idän tavan mukaan riisiä, vaikka siitä lienee suuri puute maailmalla sadon epäonnistuttua perinteisillä kasvumailla. Ahmadinejad kuljetettiin kentältä vahvan poliisisaattueen ja panssariautojen suojassa Libanonin presidentti Michel Suleimanin palatsiin.
ISRAEL ja USA ovat hyvin huolissaan Iranin vaikutusvallan kasvusta Libanonissa, josta Iranin presidentti Ahmadinejad totesi, että Iranin raja Israelin kanssa on Libanonin eteläraja. Vierailu tukee sopivasti Hizbullahia ja sen pääsihteeriä sheikki Hassan Nasrallahia, jonka pyrkimykset rakentaa järjestönsä imagoa terrorijärjestöstä poliittiseksi vaikuttajaksi Libanonissa ovat pahasti vaarassa, jos YK:n asettama kansainvälinen tutkimuskomitea toteuttaa tutkimustensa julkistamisen lähiaikoina. Niiden uskotaan esittavän syytökset useita Hizbullahin johtohenkilöitä vastaan. Nasrallah sanoo aina järjestönsä taistelevan Libanonin itsenäisyyden puolesta ja siksi katsoo, että sillä on oikeus linnoittaa maan eteläosaa, jonne se siirsi äskettäin 20 000 ohjusta ja uudisti ja laajensi maanalaista tunneliverkostoa, jonne se on varastoinut aseita ja ammuksia ja jonne kylissä asuvat taistelijat siirtyvät mopoilla käskyn saatuaan. Hizbullah rakensi oman kaapeliyhteyden, jonka kautta se on yhteydessä Syyrian sotilaalliseen tiedonvälitykseen ja sen kautta edelleen Iranin komentokeskuksiin.
Iranin ja Ahmadinejadin suosiota on suuresti kasvattanut sen avoin tuki Hizbullahille, joka käytti saamiaan varoja Libanonin kakkossodassa tuhottujen talojen uudelleen rakentamiseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140054

4. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustajat saivat omakohtaisesti kokea, miten vaarallista on mennä Silwanin lähiöön Jerusalemissa. Heidän tarkoituksensa oli tutkia valituksia kivityksistä siellä, mitä lähiön rajalle sijoitettu poliisijoukko vähättelee tai mieluummin jättää huomiotta. Virallista vierailua johti Kadiman Yoel Hasson, valtion tarkastuskomitean puheenjohtaja. He tapasivat 7-kerroksisen Beit Jonatanin talon asukkaita. Korkein oikeus määräsi talon sinetöitäväksi, koska se on rakennettu ilman lupaa, kuten myös sadat arabitalot Jerusalemin itäosissa. Tilaisuudessa oli mukana valtion tarkastusviraston virkailijoita. Asukkaat Jonatanin talossa ihmettelevät, miksi juuri heidän talonsa valittiin sinetöitäväksi, vaikka satoja arabitaloja on samalla tavoin rakennettu ilman lupaa ja usein vieraan omistamalle maalle. Vaikka kansanedustajien saattuetta turvasi vahva poliisiosasto, sitä kivitettiin vierailun aikana. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140037
- Haredi-kansa tulvii Temppelivuorelle suuremmin joukoin kuin koskaan aiemmin, jopa heidän rabbinsa haluavat nousta sinne, vaikka rabbien keskuudessa keskustellaan kiivaasti, missä juutalaisilla on oikeus kävellä, etteivät vahingossa mene heiltä kielletylle alueelle. Monet esittävät syyksi nousta vuorelle juuri tällä viikolla sen, että rabbi Maimonides (Rambam) kuoli tällä viikolla; keskiviikkoilta ja torstai ovat suosittuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140053
- Palestiinalaisten juhlat Jerikon 10 000-vuotispäivän johdosta ei halua tietää mitään juutalaisten historiasta sen vaiheissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140051
- Lokakuun 12. päivä oli merkittävä kahdella tavalla: USA:n sotalaiva Cole pommitettiin Jemenin edustalla, jossa 17 merimiestä sai surmansa. Juuri samana päivänä kaksi IDF:n reservin sotilasta harhautui Ramallahiin, jossa murhanhimoon kiihotettu roskajoukko tunkeutui poliisiasemalle, jonne sotilaat oli viety, ja surmasi molemmat raakalaismaisesti, heittäen toisen heistä ikkunasta kadulla, jonka jälkeen heitä raahattiin pitkin katuja kansanjoukon hurratessa. Poliisiaseman ikkunasta verisiä käsiään näyttävästä murhaajasta tuli tuon tilanteen symboli, jonka kuvaa näytettiin maailman tiedotusvälineissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140050
- Paavi Benedict XVI synodi kristittyjen asemasta muslimimaissa ja heidän vaikeuksistaan siellä alkoi maanantaina. Vaikka tarkoituksena oli käsitellä muslimi-väkivaltaa kristittyjä kohtaan, ainakin maanantaina piispojen puheet keskittyivät AP:n mukaan Israeliin ja sen lakiesitykseen juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Puhujat tuomitsivat lakialoitteen pitäen sitä rasistisena ja provokatorisena. Paavi ei puheessaan uskaltanut kutsua kristittyihin kohdistettua väkivaltaa islamilaisena terrorismina, vaikka hän puhui terrorismin ideologiasta ja epäjumalan palvelijoista, jotka syyllistyvät siihen ja jotka tulee paljastaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140036
- Likudin ke. Ayoub Kara aikoo mennä Libanonin rajalle ja päästää ilmaan 2000 sini-valkoista ilmapalloa Iranin presidentti Ahmadinejadin vieraillessa lähistöllä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140032

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021