Posts

Showing posts from February 22, 2009
PERJANTAI 27.02.09
1. NETANYAHU tekee vielä yhden yrityksen saada Kadima mukaan johtamaansa hallitukseen. Hän tapaa Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livnin Tel Avivissa tänään aamupäivällä. JP:n kolumnisti Gil Hoffman ennustaa, ettei Livni aio laskeutua alas luomastaan kuvitteellisesta marmoritornista. Livni loukkaantui sydänjuuriaan myöten, kun presidentti Shimon Peres ei antanut hallituksen muodostamista hänelle, vaikka Kadima kaiken järjen ja Elon laskuopin mukaan voitti vaalit ja vaikka hän antoi Peresille poskipusut mennessään vakuuttelemaan tälle, miksi Kadiman tulee saada muodostaa hallitus. Peres oli kuitenkin laskenut hänkin ja käyttäen toisia laskentaperusteita tullut johtopäätökseen, ettei Livni pysty muodostamaan hänen suosittelemaansa yhteishallitusta, koska mikään toinen puolue ei suositellut Livniä hallituksen muodostajaksi. Peres varmaan muisti ikävuosistaan huolimatta, että Livni epäonnistui yrittäessään koota hallitusta Olmertin ilmoitettua eroavansa havaittuaan ko…
TORSTAI 26.02.09
1. NETANYAHU vastustaa keskusteluyhteyttä PA:n hallituksen kanssa, jossa Hamas on mukana, mihin Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut Kairossa tähtäävät. Netanyahun neuvonantaja selittää, että jos Hamas pääsee mukaan PA:n hallitukseen, se ennen pitkää nielee liittolaisensa, kuten kävi Saksassa 1933, jossa natsipuolue solmi liiton saksan kansallisen kansanpuolueen kanssa. Vuodessa kansanpuolue hävisi olemasta. Zalman Shoval, joka on Netanyahun pääneuvonantaja ulkomaan asioissa, kertoo pyrkivänsä toisten neuvonantajien kanssa vakuuttamaan kenelle hyvänsä, joka on kiinnostunut asiasta, että yhteishallitus Hamasin kanssa on huono ajatus. Hänen argumenttinsa on tämä: Pyrimme vakuuttamaan amerikkalaisille ystävillemme, ettei se auta rauhaprosessia ja että se vain tekisi helpommaksi muille osapuolille kuten eurooppalaisille ja venäläisille pitää yhteyttä Hamasin kanssa. Hamasin palauttaminen yhdeksi osapuoleksi ei ole sitä, mistä USA on kiinnostunut.
Oikea tapa on ja…
KESKIVIIKKO 25.02.09
1. NETANYAHU sanoo, ettei hän voi loputtomiin odottaa Kadiman ja Labourin vastausta hänen kutsuunsa liittyä hänen johtamaansa hallitukseen. Hän aikoo kuitenkin vielä tavata kummatkin puoluejohtajat, vaikka toiveet eivät ole korkealla. Netanyahu sanoo lisänneensä lupauksia Kadimalle, jonka puheenjohtajaa Tzipi Liviniä sekä Shaul Mofaz että Ehud Olmert painostavat liittymään Likudin johtamaan koaliittioon.
NETANYAHU nimitti neuvotteluryhmän hallitusneuvotteluja varten, siihen kuuluvat Gideon Sa´ar, Ze´ev Elkin, Yaakov Neeman ja Eliezer Sandberg, kaksi viimeistä entisiä ministereitä. Tiimiin kuuluu lisäksi journalisti Natan Eshel. Keskustelut aloitetaan Israel Beiteinun sekä Shasin ja UTJ:n kanssa keskiviikkona. Netanyahu suunnittelee suurta hallitusta, johon tulisi ainakin 22 ministeriötä. Alustavia ministerinpaikkoja on jo kaavailtu, mutta niiden jako muotoutuu lopullisesti hallitusneuvotteluissa. Tarkoituksena lienee turvata Likudin enemmistä hallituksess…
TIISTAI 24.02.09
1. VERKKO KIRISTYY Israelin ympärillä. Gazan operaatio näyttää vaikuttavan USA:n demokraattien johtamaan kongressiin ja hallitukseen. Kongressin jäsen Brian Baird (D,Wa.) vieraili Israelissa viime viikolla kongressi-kumppaninsa Keith Ellisonin kanssa (D,Mi.). Matkansa he aikana he kävivät tutustumassa tilanteeseen Gazassa. Bairdin näkemys oli tällainen: Hän sanoi olevansa kauhistunut tuhojen tasosta, niiden laajuudesta, varsinkin siviilikohteissa – kouluja, sairaaloita, teollisuutta. ”Israel ilmeisesti tietoisesti tuhosi palestiinalaisten mahdollisuuden rakentaa omaa infrastruktuuriaan.” Tällä tavalla asia ilmaistuna antaa kuvan, että koulut, sairaalat ja infrastruktuuri oli täysin tuhottu, ja että se oli tehty tarkoituksellisesti, mikä ei pidä ollenkaan paikkaansa. IDF:n kohteina olivat Hamasin tukikohdat, asetehtaat ja muut sotilaalliset kohteet. Siviilikohteita tuhoutui siksi, että Hamas oli linnoittautunut ja sijoittanut rakettejaan ja tukikohtiaan tarkoitu…
MAANANTAI 23.02.09
1. NETANYAHU ja Livni keskustelivat eilen illalla Livnin vaatiman vihannesillallisen äärellä yrittäen sovitella vastakohtaisuuksia, jotka – kuten Livni selitti jo ennen tilaisuutta, ovat sovittamattomat. Livni vaatii hallitusohjelmaan merkinnän, että se tähtää kahden valtion perustamiseen Kadiman asettamilla määreillä. Kukaan ei tiedä, mitä Livni on sopinut PA:n kanssa, mutta edellinen ulkoministeri Rice on koonnut kaiken omaan kansioonsa, jonka hän luovutti Obaman ulkoministeriölle, jota johtaa nyt Hillary Clinton. Siellä on toinen kysymysmerkki, kukaan ei tiedä, minkä asenteen Hillary ottaa ja mitä vaatimuksia hän tulee asettamaan. Hän on vasta sovittautumassa uutteen asemaansa ulkoministerinä menetettyään demokraattien presidenttiehdokkuuden Barack Hussein Obamalle.
Netanyahu selitti illallisen jälkeen, että tapaaminen sujui myönteisesti ja haluaa jatkaa keskusteluja. Livni sen sijaan sanoi, että tilaisuus oli epäonnistunut, mitään ei saavutettu.
Netanyahu …
SUNNUNTAI 22.02.09
1. NETANJYAHU kutsuu Kadiman yhteishallitukseen, jota hän johtaa. Jos Kadima suostuu, Netanyahu aikoo pyytää myös Labour-puoluetta mukaan. Ongelma on siinä, että Kadiman parissa on ainakin kymmenen kansanedustajaa, jotka haluaisivat liittyä hallitukseen, mutta sen puheenjohtaja Tzipi Livni käyttäytyy loukatun naisen tavoin, joka ei pysty enää ajattelemaan järkevästi, sillä hän janoaa kostoa. Labourin kanssa on toisinpäin: Barak haluaa hallitukseen, mutta puolueen jäsenissä on voimakas vastustus. Netanyahu ja Livni tavannevat toisensa tänään kasvokkain ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen. Jos se ei tuota tulosta, Netanyahu jatkaa hallituksen muodostamiskeskustelujaan toisten puolueitten kanssa, jotka ovat jo lupautuneet mukaan. Netanyahu lupasi Livnille varapääministerin paikkaa sekä yhdeksän ministeripakkaa, näistä pari avainministeriötä. Hän ei suosi vuorotteluperiaatetta.
Kadiman parissa on suositeltu pääministerin vuorottelua, jota aikoinaan kokeiltiin Pere…