KESKIVIIKKO 25.02.09
1. NETANYAHU sanoo, ettei hän voi loputtomiin odottaa Kadiman ja Labourin vastausta hänen kutsuunsa liittyä hänen johtamaansa hallitukseen. Hän aikoo kuitenkin vielä tavata kummatkin puoluejohtajat, vaikka toiveet eivät ole korkealla. Netanyahu sanoo lisänneensä lupauksia Kadimalle, jonka puheenjohtajaa Tzipi Liviniä sekä Shaul Mofaz että Ehud Olmert painostavat liittymään Likudin johtamaan koaliittioon.
NETANYAHU nimitti neuvotteluryhmän hallitusneuvotteluja varten, siihen kuuluvat Gideon Sa´ar, Ze´ev Elkin, Yaakov Neeman ja Eliezer Sandberg, kaksi viimeistä entisiä ministereitä. Tiimiin kuuluu lisäksi journalisti Natan Eshel. Keskustelut aloitetaan Israel Beiteinun sekä Shasin ja UTJ:n kanssa keskiviikkona. Netanyahu suunnittelee suurta hallitusta, johon tulisi ainakin 22 ministeriötä. Alustavia ministerinpaikkoja on jo kaavailtu, mutta niiden jako muotoutuu lopullisesti hallitusneuvotteluissa. Tarkoituksena lienee turvata Likudin enemmistä hallituksessa tärkeistä asioista äänestettäessä. Likud aikoo pitää talous- ja opetusministeriöt. Entinen ulkoministeri Silvan Shalom havittelee ulkoministeriötä, mutta Yuval Steinitz haluaa sitä myös. Yhtenä vaihtoehtona väläytettiin lisäksi Nathan Sharanskin nimeä.
Dan Meridor (Likud) on ehdolla joko puolustus-, ulko-, talous- tai oikeusministeriksi. Likudin kakkosmies Gideon Sa´ar on ehdolla oikeusministeriksi. Entinen IDF:n komentaja Moshe Ya´alon saanee joko puolustus- tai opetusministeriön.
ISRAEL BEITEINU haluaa ulkoministeriötä Avigdor Liebermanille, lisäksi oikeusministeriötä nykyiselle ministerille Daniel Friedmanille (ei Knessetin jäsen), Uzi Landaulle sisäisen turvallisuuden ministeriötä, varalla Yitzhak Aharanovich, sekä talousministeriötä Stas Meseznikoville.
SHASIN toivelistalla ovat sisäministeriö Eli Yishaille, talonrakennus- ja uskontoministeriö sekä yksi ministeripaikka ilman salkkua.
Saman aikaan alkoi myös puheenjohtajien ja jäsenten valitseminen Knessetin komiteoihin, joista varsinkin talouskomissio kiinnostaa. Netanyahu aikoo nimittää druusi-kansanedustajan Ayoub Karan (Likud) vähemmistöasioitten ministeriksi. (JP)
2. USA:N presidenttien mallin mukaan Netanyahu nimitti ryhmän valmistelemaan hänen sata ensimmäistä päiväänsä pääministerinä. Tiimiin kuuluvat Yuval Steinitz puheenjohtajana, Gilad Erdan, Avigdor Yitzhaki, joka loikkasi Kadimasta Likudiin, sekä Netanyahun poliittiset neuvonantajat Ron Dermer ja Uzi Arad. Yitzhaki on katkerasti kritisoinut Kadiman puheenjohtajaa Tzipi Livniä erottuaan puolueesta tammikuussa.
Vaikka Kadiman parissa varsinkin sen joittenkin johtohenkilöitten puheissa esitetään enemmän tai vähemmän verhottua kritiikkiä Livnin diktatoriseen hallitustapaan ja siihen, että hän hylkäsi Netanyahun tarjoaman yhteishallituksen, he varovat liian selkeitä syytöksiä peläten menettävänsä ministeripaikan sitten, kun sen aika tulee. Puoluejohtajilla on oikeus valita ministeriehdokkaat, minkä varjolla on mahdollisuus hillitä liiallista kritiikkiä. (JP)
3. ISRAELIN 18. Knesset aloitti eilen virallisesti nelivuotiseksi suunnitellun kautensa 120 puolue-edustajan vannoessa palvelevansa maata uskollisesti ja vastuullisesti. Numerologiasta kiinnostuneet lienevät panneet merkille, että 18 = 6+6+6. Presidentti Shimon Peres toivotti Knessetille työintoa, jonka ensimmäisenä tehtävänä hän mainitsi joittenkin kansanedustajien harmiksi rauhansopimuksen solmimisen palestiinalaisten kanssa: ”Neuvotteluja tulee jatkaa palestiinalaisten kanssa, kunnes yhteisymmärrys on saavutettu. On meidän periaatteittemme vastaista hallita toista kansaa, kuten myös kokemustemme perusteella on olla toisten hallittavana.” Peres pyysi kansaa yhdistymään kuten se yhdistyi Gazan viimeisen operaation aikana. ”Muun maailman tapaan me käymme läpi vaikeaa taloudellista kriisiä. Monet ovat menettäneet työpaikkansa; monilla on vaikeuksia saada taloutensa tasapainoon. Se mitä tarvitaan, on sosiaalinen solidaarisuus, jota osoitettiin operaation Cast Lead aikana.” Peres vaati kansaa etsimään luovia ratkaisuja, tehdä tieteellisiä ja teknologisia aloitteita, jotka luovat työpaikkoja. Peres varoitti, ettei aikaa ole hukattavissa, sillä vanhat ja nuoret eivät voi odottaa. Presidentti kehotti Kadimaa unohtamaan ideologiset vaatimuksensa ja liittymään Likudin johtamaan yhteishallitukseen. Hän sanoi valinneensa Binyamin Netanyahun hallituksen muodostajaksi ja sanoi havainneensa, että useimmat puolueet suosittelivat laajapohjaista kansallista yhteishallitusta, jota hän itse sanoi myös suosittelevansa, eikä kehotus koske vain Kadimaa ja Likudia, vaan kaikkia Knessetin 12 puoluetta, Peres tähdensi. ”Tämän hetken haasteiden täytyy yhdistää meidät.” Peres vaati valtion budjetin jakamista kahteen osaan: Yksi lapsia varten syntymästä armeijaikään ja toinen aikuisikää varten sen jälkeen. Hän luonnehti, että valtio on kuin perhe, jonka keskeisin huoli koskee lapsia, jopa vanhempien kustannuksella. Perustuslain saattaminen hyväksyttävään kuntoon oli myös Peresin huolenaiheena. Lisäksi hän toivoi, että Olmertin hallituksen aloittama prosessi Gilad Shalitin palauttamiseksi vanhempiensa Aviva ja Noam Shalitin kotiin toteutuisi mahdollisimman pian. Olmertin johtamistaitoa Peres kiitteli erittäin vaikeitten sosiaalisten, taloudellisten ja turvallisuushaasteitten aikana, mitä hän hallitsi antaumuksella pitäen kaiken aikaa mielessään Israelin suuremmat päämäärät lisäten, että vain historia pystyy täysin arvioimaan hänen hallituskauttaan oikein.
Peres kiinnitti huomionsa myös Israelin ja diasporassa asuvien juutalaisten välisiin yhteyksiin, jotka välillä osoittavat häiriöitä. Myös Israelin arabien aseman parantaminen oli presidentin huomion kohteena, minkä hän osoitti Knessetin tulevalle työkaudelle.
PERESIN jälkeen puhui Michael Eitan (Likud), kauimmin palvellut lainlaatija, joka aloitti 13. Knessetissä 1984, joka vannoi valansa tilapäisenä puhemiehenä, kunnes uusi valitaan.
TILAISUUS päättyi perinteiseen tapaan yhteisesti laulettuun ”Hatikvaan”, Israelin kansallislauluun. Kaksi ortodoksikansanedustajaa poistui salista ennen sitä, koska heillä on suruaika, eikä silloin saa kuunnella musiikkia. Kolmas oli ensimmäistä kauttaan Knessetissä aloittava arabikansanedustaja Haneen Zuabi (Balad), joka totesi: ”Hatikva ei edusta minua. Katsoin parhaaksi poistua, sillä en siedä teeskentelyä.” Journalistin kysymykseen aikooko hän poistua salista aina, kun NU:n kansanedustaja Michael Ben-Ari puhuu, hän vastasi: ”Aion viettää aikani salin ulkopuolella aina, kun rasisti puhuu. Minun ohjelmani perustuu tasa-arvoon, toisten taas rasismiin.” Ben-Arin väitetään kuuluneen laittomaksi julistettuun Kahane-puolueeseen, minkä hän itse kieltää. – Siinä vastaus Peresin toiveisiin. (JP)
4. FATAH JA HAMAS aloittavat yhteishallituksen muodostamisneuvottelut Kairossa tänään. Palestiinalaisten edustajana Saeb Erekat, jonka Abbas nimitti Israelin kanssa käytävien neuvottelujen johtajaksi syrjäyttäen edellisen johtajan, totesi: ”Jos tämä uhka jatkuu, se tulee aiheuttamaan tuhoisan yhteenoton. Olemme alimmalla tasolla nyt. Meillä on päämääränä saavuttaa itsenäisyys ja valtiomme – ja muuta. Uskoisin, että on välttämätöntä meille saavuttaa kansallinen sovittelu voidaksemme edetä Palestiinan kansan todelliseen päämäärään.” PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi tiistaina, että PA:n uusi hallitus, johon kuuluu myös Hamas, tulee saada muodostettua ja kansainvälisesti tunnustettua, että se voisi hoitaa humanitäärisen avun jakamista Länsirannalle ja Gazaan. Hän väitti, että PA:n edellinen hallitus epäonnistui siksi, että avainvaltiot, niiden mukana Israel ja USA, kieltäytyivät tunnustamasta sitä, koska siinä mukana ollut Hamas ei tunnusta Israelia. Abbas puhui näitä mediatilaisuudessa osallistuttuaan lyhyeen konferenssiin Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin kanssa Oslossa.
FATAH JA HAMAS keskustelevat useista monimutkaisista kysymyksistä, kuten hyväntahdon eleistä, tilapäisen hallituksen muodostamisesta, presidentin ja parlamentin vaalien järjestämisestä, PA:n turvallisuusjärjestön organisoimisesta sekä Hamasin asemasta PLO:ssa. Hamas uhkasi jäädä pois keskusteluista PA:n poliisien pidättäessä Hamasin jäseniä Juudeassa ja Samariassa. Edellinen lyhyt yritys sovinnon saavuttamiseksi Jemenissä maaliskuussa ei edennyt alkua pitemmälle. Maaliskuun jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Arabivaltioitten suhtautuminen palestiinalaisiin ja nimenomaan Hamasiin on muuttunut, IDF kävi operaatio Cast Lead operaationsa Gazassa, ja Israel on saamassa uuden ehkä oikeisto-hallituksen, jonka ohjelmasta ei ole tietoa.
Sekä Hamas että Fatah haluavat johtavan aseman palestiinalaisten asiassa, mikä ilmenee kiistelystä vallasta PLO:ssa, mutta lopputuloksena on vallan jakaminen tai lopullinen ero.
Nykyinen ratkaisematon tilanne sopii itse asiassa hyvin PA:n nykyisille johtajille, jotka pelkäävät menettävänsä asemansa ja mahdollisuutensa saada oma osuutensa ulkomaisista avustuksista, mikä vaikeutuu Hamasin tultua hallituskumppaniksi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa odotetaan, että kierrätys tulee kasvamaan räjähdysmäisesti lähi aikoina, ennustavat ympäristön suojelun viranomaiset. Muovipulloja kerätään, mutta keittiö-jätteiden, lasin, muovin ja metalliesineitten erottelemista ei ole toteutettu. Varsinkin länsimaista tulevat siirtolaiset ihmettelevät tätä. (JP)
- Israelin viranomaiset syytävät, että YK:n alainen UNRWA muodostaa poliittisen peiton Hamasille Gazassa, kuten äskeinen senaattori John Kerryn avustajan toiminta kuriirina UNRWA:n avustuksella osoitti. (JP)
- Hillary Clintonin uskotaan keskittyvän Gazan tilanteeseen Israelin matkansa aikana ensi viikon alussa. Hän esitti ärtynyttä kritiikkiä siihen, miten vaivalloisesti Gazaan tarkoitetut avustukset menevät perille. (JP)
- Varojen puutteen johdosta turva-aitaa rakennettiin viime vuonna vain 12 km. Aidan oli tarkoitus olla valmis 2010, mutta 831 km:n mittaisesta aidasta on rakennettu vasta n. 500 km. Jerusalemin kohdalla aidan rakentaminen on pahasti kesken, mutta 49 km:n pätkä on työn alla. Varojen puutteen lisäksi työtä ovat häirinneet jatkuvat mielenosoitukset aidan rakennustyömaalla, joihin aktiivisesti osallistuu sekä ulkomaisia että israelilaisia aktivisteja, ääri-vasemmistolaisia ja anarkisteja, joista Olmertin tytär on yksi. Lukuisat aidan suuntaa vastaan tehdyt valitukset oikeuslaitoksiin korkeinta oikeutta myöten ovat myös aiheuttaneet jopa valmiin aitaosuuden purkamista ja siirtämistä uuteen paikkaan. (JP)
- Syyriassa olevat diplomaatit kertovat, että Syyria rakentaa ohjusasemaa IAF:n 2007 tuhoaman lähes valmiin plutonium-voimalan paikalle. (JP)
- Olmert sanoo, että hallituksen ponnistelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi jatkuvat huolimatta vuodoista, joita edellinen neuvottelija Amos Gilad päästi julkisuuteen vahingoittaen neuvotteluja. Amos Gilad pyytää audienssia Olmertilta ilmeisesti esittääkseen anteeksipyynnön. (JP)
- Gazan terroristit ampuivat kaksi rakettia keskiviikkoaamuna Saah Hanegev alueelle lähellä Sderotia, ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Olmertin hallitus on viime aikoina vastannut raketti-iskuihin täsmäiskuilla. (INN)
- Palestiinalaiset suunnittelevat ”vihanpäivää” perjantaiksi, ja ovat pyytäneet rukouksiin osallistuville lupaa liittyä mielenosoituksiin kesken rukousten.
- Iran koekäyttää Venäjän rakentamaa Bushehrin ydinvoimalaa tänään.
- Iranissa TV-esityksen aikana pieni tyttö vastasi juontajan kysymykseen, mikä hänen täytetyn apinansa nimi oli: ”Isä kutsuu sitä nimellä Ahmadinejad”.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130127

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020