MAANANTAI 23.02.09
1. NETANYAHU ja Livni keskustelivat eilen illalla Livnin vaatiman vihannesillallisen äärellä yrittäen sovitella vastakohtaisuuksia, jotka – kuten Livni selitti jo ennen tilaisuutta, ovat sovittamattomat. Livni vaatii hallitusohjelmaan merkinnän, että se tähtää kahden valtion perustamiseen Kadiman asettamilla määreillä. Kukaan ei tiedä, mitä Livni on sopinut PA:n kanssa, mutta edellinen ulkoministeri Rice on koonnut kaiken omaan kansioonsa, jonka hän luovutti Obaman ulkoministeriölle, jota johtaa nyt Hillary Clinton. Siellä on toinen kysymysmerkki, kukaan ei tiedä, minkä asenteen Hillary ottaa ja mitä vaatimuksia hän tulee asettamaan. Hän on vasta sovittautumassa uutteen asemaansa ulkoministerinä menetettyään demokraattien presidenttiehdokkuuden Barack Hussein Obamalle.
Netanyahu selitti illallisen jälkeen, että tapaaminen sujui myönteisesti ja haluaa jatkaa keskusteluja. Livni sen sijaan sanoi, että tilaisuus oli epäonnistunut, mitään ei saavutettu.
Netanyahu ei voi suostua ehtoihin, jotka vaarantavat hänen oikeistolaisten puolueittensa tuen. NU vaatii, ettei mitään vihjettäkään kahdesta valtiosta saa olla hallitusohjelmassa, eikä Netanyahulla ole varaa menettää yhdenkään kansanedustajan tukea. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Olmert pahoitti siinä määrin mielensä puolustusministeriön Amos Giladin, pääneuvottelijan Egyptin välittämissä keskusteluissa Hamasin kanssa, kritiikistä, että hän aikoo nostaa Giladia vastaan haasteen tottelemattomuudesta esimiestään kohtaan. Asiaa käsittelee siviilipalvelukomissio. Olmertin ja Giladin välisen sanaharkan julkisti Ma´ariv-lehti, ja TV-2 uutiskanava kertoi asiasta sunnuntai-iltana.
Olmert syytti Giladia, että hän toimi neuvotteluissa oma-aloitteisesti raportoimatta asioista ja varmistamatta ensin, että Olmert tuki hänen kantaansa neuvotteluissa. Gilad vakuuttaa, että hän uskollisesti raportoi jokaisen tilaisuuden jälkeen Olmertille ja Barakille ja että kaikki on dokumentoitu asiakirjoissa. Barak puolusti Giladia sanoen, että hän palveli toimessaan pääneuvottelijana uskollisesti ja erinomaisella ammattitaidolla. Barak sanoi, että on häpeä, että Olmert aloittaa tällaisen uskollisen palvelijan jahtaamisen pääministerin toimensa viimeisinä päivinä.
Ynetnews kertoo web-sivullaan, että Olmert vaati Giladilta anteeksipyyntöä, johon tämä ei katsonut olevan aihetta. Tämän johdosta Amos Gilad vapautettiin toimestaan Israelin pääneuvottelijana Kairossa käytävissä epäsuorissa keskusteluissa Hamasin kanssa. Kaiken taustalla ovat myös Barakin ja Olmertin kiristyneet välit.
Neuvottelut Hamasin kanssa Kairossa siirtyvät nyt Olmertin kansliaan, jossa keskusteluja johtavat Shalom Turgeman ja Ofer Dekel sekä aselepo- että Gilad Shalitin vapauttamis- keskusteluissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3675945,00.html
3. IRANIN Bushehrin ydinvoimalassa aloitetaan alustavat toimet sen käynnistämiseksi jo keskiviikkona tällä viikolla, kertoo Iranin atomiagentuurin edustaja Mohsen Delaviz ja lisää, että alustava vaihe aloitetaan Venäjän valtion ydinagentuuritoimiston Rosatom johtajan Sergei Kiriyenkon vierailun yhteydessä.
BUSHEHRIN 1000 megawatin ydinvoimalan oli tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä 2008, mutta sen valmistuminen on viivästynyt, Venäjän selityksen mukaan siksi, että Iranin maksu-suoritukset eivät tulleet aikataulun mukaan. Voimalan hinnaksi annetaan miljardi USD, Venäjä koulutti lisäksi 700 iranilaista insinööriä voimalan toimintaa varten. Rosatomin edustaja Sergei Novikov selittää, ettei mitään erikoistoimia ole valmisteltu Kiriyenkon vierailun aikana voimalan käynnistämiseksi. Hän kutsui Kiriyenkon vierailua Bushehrissa vain työvierailuksi ja lisäsi, että kaikki tapahtuu laaditun aikataulun mukaan. ”Vierailun yhteydessä pidetään tavanomainen iranilaisten ja venäläisten projektin kanssa työskentelevien keskeinen neuvottelu”, Novikov selitti. Hän oletti iranilaisen Delavizin lausunnon tarkoittavan alustavia toimia, joiden yhteydessä rakennetut ja valmistuvat laitteet integroidaan toisiinsa ja sähkövirtaa johdetaan reaktoriin sen osittaiseen käyttöön. Tämä tapahtuu hänen mukaansa muutamia kuukausia ennen voimalan täysimittaista käynnistämistä.
BUSHEHRIN projekti käynnistettiin jo vuonna 1974. Sen alkuperäisenä suunnittelijana toimi Siemens, joka vetäytyi sopimuksesta Iranin Islamilaisen Vallankumouksen kukistaessa shahin Muhammad Reza Pahlavin vallan Iranissa 1979. (JP)
4. AMNESTY INTERNATIONAL vaatii raportissaan Yhdysvaltoja lopettamaan aseitten viennin Israeliin ja palestiinalaisille. Raportissa todetaan, että aseitten pääasiallisena toimittajana Israelille USA kantaa erikoisvastuun aseviennin lopettamiseksi, koska ne edustavat sotalakien ja ihmisoikeuksien raakoja rikkomuksia. Kansainvälisen Ihmisoikeusjärjestön Lähi Idän osaston johtaja Malcolm Smart vaatii, että USA:n presidentti keskeyttää välittömästi kaiken sotilas-avun Israelille. Samalla hän – ilmeisesti saadakseen raportille läpinäkyvän tasapuolisuuden kaavun – vaatii YK:ta asettamaan välittömän ja kattavan aseitten vientikiellon Israelin lisäksi myös Hamasille ja Palestiinaan aseistetuille ryhmille.
AMNESTY INTERNATIONAL, joka toimii 150 maassa, kohdisti 38-sivuisen raporttinsa Israelille ja Hamasille. Raportti julkistettiin sunnuntai-iltana. Järjestö on perinteisesti ollut hyvin kriittinen raporteissaan nimenomaan Israelia kohtaan.
Tämänkertainen raportti yksilöi IDF:n toimia Gazassa 22 päivää kestäneen ja 18.12.08 päättyneen operaatio Cast Lead yhteydessä.
Raportissa tartutaan USA:n ja Israelin välisen 10-vuotiskaudeksi sovitun sopimuksen mukaan USA toimittaa Israeliin vuoteen 2017 saakka aseita 30 miljardin USD arvosta. Malcolm Smart toteaa raportissa, että pääosa Israelin käyttämistä aseista ja ammuksista tuli USA:ta, ja että osan niistä maksoivat USA:n veronmaksajat lisäten, että niiden käyttö Gazan operaatiossa oli vastoin kansainvälistä lakia.
Donatella Rovera, joka johti järjestön todisteiden keräämisoperaatioita Gazassa, toteaa löytäneensä todisteita fosforia sisältäneistä ja muista ammuksista, joiden käyttö rikkoo kansainvälisiä lakeja. Niiden käyttö johti satojen lasten ja muitten siviilein kuolemiseen sekä massiiviseen kotien ja infrastruktuurin hävittämiseen. Järjestön tutkijat löysivät ammusten koulujen pihoilta, sairaaloista ja kodeista, kerrotaan raportissa. Erityistä huomiota kiinnitetään luultavasti miehittämättömistä pienkoneista ammuttuihin ohjuksiin, jotka levittivät ympäristöönsä teräväreunaisia metallikuulia, 2-4 mm kokoisia.
Hamasia syytetään raportissa rakettien ampumisesta Israelin siviilikohteisiin Gazan rajan pinnassa, mitä raportissa kutsutaan sotarikokseksi.
Olisi kiva tietää, minkälaista sotaa Amnesty International pitää kansanvälisten lakien mukaisena, joka ei synnytä sotarikoksia.
5. ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ antoi kärjekkään vastalauseen raportin johdosta jo ennen sen julkistamista selittäen, ettei se vastaa todellisuutta eikä seuraa objektiivista ja ammattimaista kriteeriä. Ministeriö toteaa, että IDF:n käyttämät valoraketit sisältävät fosforia, mutta se on kansainvälisten lakien mukaan sallittua. Toiseksi Israel pyrki kaikin tavoin välttämään ihmisuhreja eikä missään vaiheessa tarkoituksellisesti hyökännyt siviilikohteisiin. Ministeriö toteaa, että haastatellut palestiinalaiset ovat olleet Hamasin vaikutuksen ja painostuksen alaisia, eikä heidän todistustaan voi pitää objektiivisena. Ministeriö toteaa edelleen, että Israel on itsenäinen valtio, jonka vastuu ja velvollisuus on puolustaa itseään, ja sen terrorismin vastaisten toimien vertaaminen terrorijärjestön toimiin on vastuutonta. Esimerkkinä tästä on Israelin ja Hamasin asehankintojen tarkasteleminen samalla mittatikulla, mikä on samaa kuin tarkastella Naton aseitten vertaamista al-Qaidan alaisten järjestöjen aseisiin. Järjestön raportti ei huomioi sitä, että Hamas on terrorijärjestö, minkä monet maat, mm. USA ja EU ovat vahvistaneet, ministeriö selittää. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kairon basaarissa räjähtänyt pommi surmasi neljä ja haavoitti 17, useimmat heistä ulkomaisia turisteja, kertoo Egyptin viranomainen. Khan el-Khalili basaarissa kahvilan ulkopuolella lähellä Kairon suurta Hussein moskeijaa sattunut räjähdys aiheutti ihmisten ryntäilyn basaarissa, joka on tavallisesti täynnä ihmisiä. Poliisiupseeri kertoi, että pommi oli pieni, mutta sen lennättämät marmori- ja kivisirpaleet haavoittivat ihmisiä. Haavoittuneista 11 oli Ranskasta, kolme Saksasta, kolme Egyptistä. Basaaria vastaan hyökättiin edellisen kerran 2005 huhtikuussa. Pommi surmasi silloin kaksi ranskalaista ja yhden amerikkalaisen. (JP, INN)
- Israel ei virallisesti ota kantaa Fatahin ja Hamasin yhtenäisyyskeskusteluihin tässä vaiheessa, vaan haluaa seurata tilanteen kehitystä sivusta. Obaman nimittämä Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapuu toiselle Israelin vierailulleen torstaina. Hän sanoo, että USA tukee Fatahin ja Hamasin yhtenäisyyskeskusteluja Kairossa, joita jatketaan keskiviikkona. (JP)
- IDF:n sotilaat olivat tulitaistelussa Gazan terroristien kanssa tänään. Ryhmä Hamasin aseistettuja miehiä lähestyi Kissufimin terminaalia. IDF avasi tulen heitä kohti. IDF:n helikopteri tuhosi ohjuksilla miesten käyttämän auton. Kukaan ei ilmeisesti haavoittunut tulitaistelussa. Pian tämän jälkeen terroristit ampuivat raketin Sderotiin, ei ihmisvahinkoja. Sekä Gazan terroristien että Israelin arabien ja Länsirannan palestiinalaisten hyökkäykset israelilaisia vastaan ovat lisääntyneet operaatio Cast Lead jälkeen. (INN)
- USA:n Jerusalemin konsulaatin viranomaiset ovat tuohtuneita tavasta, millä UNRWA:n autoja hyväkseen käyttänyt John Kerryn seurueeseen kuulunut kongressin jäsenen naispuolinen avustaja vieraili Hamasin edustajien Ahmed Yousefin ja Siad Siamin luona Gazan Sudaniyan lähiössä rantaravintolassa, jonka omistaa Jamas al-Khudarin veli, joka johtaa PA:n asettaman Gazan saarron purkamis-komiteaa. Hamasin edustajat antoivat Kerrylle osoitetun kirjeen, joka hänen tulisi toimittaa presidentti Obamalle. (WND)
- http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=89684
- Senaattori Richard Shelby on viimeinen korkea-arvoinen yhdysvaltalainen, joka ei ole tyytyväinen tapaan, millä Obama salaa syntymäpaikkansa. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=89704
- Israelin turvallisuusjärjestöt valittavat, että Olmertin ja Amos Giladin keskeinen kiista vahingoittaa Israelia. Gilad jatkaa keskustelujaan Kairossa huolimatta siitä, että Olmertin sanotaan peruuttaneen hänen nimityksensä. (ynetnews)
- Haifan edustalla meren pohjassa löydetty kaasuesiintymä on 60 % suurempi kuin aiemmin todettiin. Koko Israelin rannikkoalue jaetaan eri yhtiöille, jotka jatkavat kaasu- ja öljyesiintymien etsimistä. (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020