Friday, September 30, 2011

PERJANTAI 30.09.11

JUUTALAISEN kalenterin rikkonaisuuden vuoksi lehdet eivät ilmestyneet eilen eikä tänään, uudenvuoden päivän toisena juhlapäivänä; seuraavan kerran vasta sunnuntaina.
Suuret juutalaisjuhlapäivät jatkuvat ensi kuussa siten, että Yom Kippur, suuri Sovintopäivä, on 08.10., Succot, Lehtimajanjuhla 13.-14.10. Pienempiä juhlapäiviä ovat Shabbat Shuva 01.10. ja Tzom Gedallah 02.10. Juutalaisten kuukalenterista johtuen juhlapäivät vaihtelevat eri vuosina suuresti verrattuna länsimaiseen ajanlaskuun.

Koska maailman eivätkä kotoiset tilanteet juuri huomioi juutalaisten juhlapäiviä – päinvastoin pyrkivät käyttämään niitä hyväkseen, kuten Egypti aloittaessaan 1973 sodan Yom Kippurina yllättäen Israelin lähes kokonaan lomalle päästetyt joukot Suezin kanavalla - katson aiheelliseksi antaa lyhyen yhteenvedon tapahtumista, juhlapäivästä huolimatta.

1.PA:n johto kertoo suut maireassa hymyssä, että heillä on jo kahdeksan YK:n turvallisuus-neuvoston jäsenen myönteinen kanta hakemukselleen, vain Bosnia harkitsee vielä. EU ilmoitti samoin kannattavansa PA:n hakemusta YK:n täysjäseneksi. Jos Bosnia tekee myönteisen päätöksen, USA:n presidentti joutunee vastoin tahtoaan käyttämän veto-oikeuttaan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ilmoittaa, että kvartetin suunnitelmassa neuvottelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n kesken, joiden tulisi johtaa Palestiinan valtion perustamiseen 2012 loppuun mennessä, on ”myönteisiä elementtejä”. Abbasilla ei juuri sittenkään ole varaa suututtaa kaikkia tukijamaitaan, eikä varsinkaan EU-maita, jotka ovat uskollisimpia tukijoita.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129067,00.html

2. ISRAELIN sisäministeriön komitean ilmoittama 1 100 asuntoyksikön rakennussuunnitelma Jerusalemin Gilon lähiöön on saanut lisää tuomioita maailmalta. PA ja USA:n ulkoministeriö reagoivat siihen kitkerän tulisesti heti saatuaan tiedon asiasta, EU vatvoi oman tuomionsa sanamuotoa, mutta lopulta EU:n ulkoministeriön pomo Catherine Ashton ilmoitti ”syvästi valittavansa” Israelin päätöstä rakentaa uusia asuntoja pääkaupunkinsa asukkaille, kuten hän sanoi, ”vihreän linjan itäpuolelle” välittämättä siitä, että alueet liitettiin pääkaupunkiin jo vuosia sitten, eikä Israel tule ilman sotaa koskaan luopumaan niistä. ”Tämä setlementin laajennus estää elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamista, ja siksi päätös tulee peruuttaa”. Hän kehotti Israelia välttämään tällaisten lausuntojen julkistamista ja ennen kaikkea jättää rakentamatta niitä.
Ashton kertoi myös toisesta EU:n päätöksestä, koskien PA:n hakemusta YK:n täysjäseneksi: ”Palestiinalaisten itsemääräämisoikeus ja oikeus omaan valtioon ei ole kyseenalainen, kuten ei myöskään Israelin oikeus olla olemassa turvallisten rajojensa sisällä”.
Turkki tuomitsi rakennussuunnitelman kehottaen asettamaan sanktioita Israelille tuon ”hemmotellun lapsen saattamiseksi kuuliaiseksi kansainvälisille päätöksille. Egypti ilmoitti myös vastustavansa ehdottomasti rakennussuunnitelmaa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129153,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4128605,00.html

3. Norjalainen Nobel-komitea on vuosittaisen ongelmansa edessä, kenelle myöntää tämän vuoden yksi maailman arvostetuimmista mutta viime vuosina yhä ristiriitaisemmin perustein myöntämä palkinto. Ehdokkaina ovat EU ja vapaustaistelija Afganistanista, mutta näiden rinnalle on nostettu kolmas vaihtoehto, ”arabikevät”. Koska kysymys on enemmän poliittisesta ideasta kuin henkilöstä, komitealla on vaikeuksia yksilöidä, kuka sitä parhaiten ja eniten edustaisi. Yksi mahdollisuus on tietenkin tunisialainen pienyrittäjä, joka sytytti itsensä tuleen vastalauseena sille, että poliisi takavarikoi hänen myyntikärrynsä ja syytti häntä luvattomasta liiketoiminnasta. Häntä ei kuitenkaan voida valita, koska 1.5 miljoonan palkkiota ei voida myöntää kuolleelle. Niinpä ehdokkaita etsitään elävien joukosta, Egyptin aktivisteista, kuten Israa Abdel Fattah, Ahmed Maher ja huhtikuun 6. päivän nuorisojärjestö.
Komitea ilmoittanee päätöksensä 07.10.2011.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129167,00.html

4. Pakistanin ja USA:n välit ovat kiristyneet lähelle sietokynnystä, mitä ovat jännittäneet lisää USA:n armeijan käyttämien miehittämättömien koneitten summittaiset iskut ”terrorikohteisiin”, joissa on kuollut sivullisia huolestuttavan lisääntyvästi. EXPRESS-TV:n mukaan Pakistanin tiedustelu-päällikkö Ahmed Shuja Pasha kertoi TV-lähetyksessä, että ”Amerikan hyökkäykset Pakistanissa ääriainesten vastaisten taistelujen nimissä eivät ole hyväksyttäviä”. Pasha sanoi kuitenkin useiden TV-yhtiöitten mukaan, ettei hän anna kriisin luisua tilanteeseen, josta ei ole paluuta. USA on vaatinut, että Pakistan iskisi ääriainesten leireihin, mutta koska siinä ei ole tapahtunut muutosta, katsoo oikeutetuksi hoitaa asia omalla tavallaan. Tilannetta kärjistää USA:n johtavan sotilasupseerin amiraali Mike Mullenin syytös, että Pakistanin tiedustelu-järjestö ISI avustaa ääriaineksia. USA:n kongressin parissa jopa vaaditaan, että USA laajentaa sotatoimiaan Pakistanissa lentoiskujen lisäksi. Tämä sisältää vaaran, että USA:n armeija joutuu taistelemaan Pakistanin armeijaa vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129139,00.html

5. Syyrian armeija surmasi ainakin 27 siviiliä yrityksissään miehittää Rastan kaupunki, jonka armeijasta karanneet sotilaat ovat ottaneet valvontaansa, kertovat aktivistilähteet. Paikallisen koordinaatiokomitean ilmoituksen mukaan kaksi kuului armeijasta karanneisiin sotilaisiin, loput paikallisia asukkaita. Armeijan tankkien ja helikopterien tukemat hyökkäysjoukot ovat moukaroineet kaupunkia kolmen päivän ajan piiritettyään sen tiistaina.
YK:n turvallisuusneuvosto ei ole pystynyt runnomaan päätöslauselmaa, jolla Syyrian armeijan iskut siviiliasukkaita vastaan tuomittaisiin ja lopetettaisiin pääasiassa Venäjän vastustavan kannan vuoksi. Päätöslauselman sanamuotoa on pyritty miedontamaan, jotta sille saataisiin viiden pysyvän maan tuki. Siitä on poistettu YK:n ihmisoikeusneuvoston vaatimus Syyrian korkeimman johdon vetämiseksi Haagin kansainvälisen rikosoikeuden ICC:n eteen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129135,00.html

6. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tuomitsi torstaina jyrkin sanoin Syyrian hallitusta kannattavien hyökkäykset USA:n Syyrian lähettilään Robert Fordin autosaattuetta vastaan Damaskoksessa. Clinton vaati Syyrian hallitusta lopettamaan tällaiset hyökkäykset diplomaattien saattueita vastaan ja suojelemaan heidän turvallisuuttaan kansainvälisten lakien mukaan. Protestoijat heittelivät torstaina Fordin autosaattuetta vastaan kiviä ja tomaatteja piirittäen talon, jossa Ford henkilökuntansa kanssa tapasi paikallista oppositio-johtajaa Hassan Abdelazimia, keskustalaista poliitikkoa, joka on vaatinut lopettamaan kuusi kuukautta kestäneet siviilejä vastaan tehdyt hyökkäykset.
Syyrian hallituksen edustajat syyttävät, että Ford käyttää lähettilään asemaansa hyväkseen kiihottaakseen kansaa vastarintaan hallitusta vastaan. http://www.haaretz.com/news/middle-east/u-s-attack-on-envoy-in-syria-part-of-ongoing-intimidation-campaign-1.387342

7. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tapasi keskiviikkona Egyptin ulkoministeri Mohamed Kamel Amran Kairossa. Keskusteluissa käsiteltiin Egyptin Israelin suhteita sekä rauhan-prosessin nykytilannetta. Amr luonnehti Israelin Kairon lähetystörakennusta vastaan tehtyjä hyökkäyksiä ”epäonnekkaiksi” ja arveli, että kaikki vastuuntuntoiset tahot Egyptissä tuomitsivat hyökkäykset. Amr kertoi tehneensä selväksi, että Egypti kunnioittaa Viinin sopimusta vuodelta 1961, joilla diplomaattiedustuksen koskemattomuus taataan. Hän sanoi armeijan huolellisesti valvoneen, että jokainen, joka halusi lähteä rakennuksesta, voi tehdä niin, eikä kukaan haavoittunut. Clinton sanoi Obaman hallituksen vastustavan vaatimuksia rajoittaa USA:n Egyptille vuosittain maksaman miljardituen määrää. Amr puhui YK:n yleiskokouksessa lauantaina syyttäen Israelia kansainvälisen yhteisön syrjimisestä, setlementtien laajentamisesta, Gazan saarron jatkamisesta ja siviilien pahoinpitelemisestä rikkoen jatkuvasti kansainvälistä lakia. Hän vaati Palestiinan valtion perustamista, joka on avain Lähi Idän rauhoittumiseen, hän arvioi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/clinton-meets-egyptian-fm-to-discuss-relations-with-israel-peace-process-1.387278

8. Turkin pääministeri Erdogan antoi erityisen uuden vuoden toivotuksen maansa juutalaisille todeten, että eri uskontojen harjoittajat tuovat lisäväriä maan väripalettiin. Erdogan on toistuvasti hyökkäillyt Israelia vastaan. Israelin ja Turkin väliset kauppasuhteet ovat hyvin tärkeitä Israelille. Niiden arvo noussee tänä vuonna kahteen miljardiin, 41 %:n nousu edellisvuodesta, jolloin se oli 1.3 miljardia USD. Turkin bruttokansantuote on n. triljoona USD, Israelin vastaan 235. 500 miljardia USD. Trukin väkiluku on 75 miljoonaa ja kasvaa nopeasti. http://www.haaretz.com/news/middle-east/erdogan-extends-special-rosh-hashanah-greeting-to-jews-1.387344

9. Debkafile arvioi, että Ranskan varoitus lännen iskusta Iraniin sai tukea Venäjän ja Kaspian maitten yhteissimulaatiosta 09.-26.09.2011 Iranin vastaiskusta Kaspian öljylähteitä vastaan kostoksi lännen hyökkäyksestä. http://www.debka.com/article/21346/

10. Gazan militaristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin; ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. IAF vastasi iskemällä ennalta valittuihin kohteisiin Gazassa. (DF)

11. Iran sanoo kehittäneensä ohjuksen, joka vastaa S-300 IT-ohjusta. Sen kantomatka on 70 – 150 km. Iran sanoo sen pystyvän seuraamaan lentokonetta ja tuhoamaan sen. Ohjukselle on annettu nimi Radar, ja Iran sanoo sen puolustavan maan turvallisuutta. Iran ilmoitti aiemmin uudesta risteilyohjuksesta, joka pystyy upottamaan sota-aluksia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129209,00.html

Wednesday, September 28, 2011

KESKIVIIKKO 28.09.11

1. ISRAELIN 8 ministerin muodostama minikabinetti, nimitetty myös turvallisuus- tai sisäkabinetiksi, pohti eilen kvartetin laatimaa suunnitelmaa rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. Suunnitelman mukaan osapuolet pitävät valmistelevan kokouksen kuukauden sisällä, ja lopullinen sopimisdokumentti runnotaan vuoden 2012 loppuun mennessä. Pääministeri Netanyahu kertoi eilen medialle, että Israelin kanta on myönteinen. Tärkeimmillä ministereillä on tiettävästi varauksia suunnitelman suhteen, mutta ovat suostuvaisia aloittamaan suorat keskustelut ilman ennakkoehtoja, mitä Lieberman kutsui suureksi edistysaskeleeksi. Lausunnon mukaan suunnitelmassa edellytetään, että osapuolet laativat omat esityksensä rajoista ja turvallisuudesta kolmen kuukauden sisällä, ja että selkeää edistystä keskusteluissa saavutetaan kuuden kuukauden sisällä.

NETANYAHU on aiemmin vastustanut PA:n esityksiä, että ensin päätetään rajoista – mitä PA pitää ennakkoehtona vaatien palaamista 1949 aselepolinjoille – selittäen, että se jos rajat sovitaan ensin, PA voi kieltäytyä keskustelemasta kaikista muista kysymyksistä, kuten turvallisuus, pakolaiset ja Jerusalem, joita Israel pitää ensiarvoisen tärkeinä.
Netanyahu selitti uuden vuoden haastattelussa JP:n toimittajalle, ettei kvartetin suunnitelma ole tuonut mitään uutta tai muuttanut hänen strategiataan keskustelujen suhteen, vaan kaikki kysymykset liittyvät toisiinsa periaatteella: Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu, eikä siihen ole tullut mitään muutosta.
PA:n toinen vaatimus – juutalaisasukkaitten rakennustoiminnan lopettaminen Juudeassa ja Samariassa – on kysymys, josta Netanyahu sanoo kieltäytyvänsä, koska sitä kokeiltiin 10 kuukauden ajan ilman pienintäkään sovinnonelettä PA:n taholta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239825

2. SISÄMINISTERIÖN aluekomitean alustava 1 100 uuden asuntoyksikön rakennus-suunnitelman hyväksyminen Gilon lähiöön sai kiivaat vastalauseet PA:n johdon taholta, mutta myös USA ulkoministeriö tuomitsi rakennussuunnitelman, koska ”se voi aiheuttaa vaikeuksia”.
PA:n edustajana Nabil Abu Radina sanoi Maan-uutistoimiston mukaan, että päätös on Israelin yksipuolinen toimi pyrkiä estämään palestiinalaisten yritykset Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa.
USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland sanoi USA:n valittavan syvästi päätöstä, joka voi aiheuttaa vaikeuksia myöhemmin saada suorat keskustelut alkamaan.
PA:n pääministerin toimisto syytti Netanyahua ”petollisten tosiasioitten rakentamisesta maahan väittäen samalla olevansa valmis keskusteluihin milloin ja missä vain”.
Netanyahu sanoi, ettei Gilon rakennuskohde ole mikään uusi asia: ”Me suunnittelemme Jerusalemiin; me rakennamme Jerusalemiin. Piste. Samalla periaatteella Israelin hallitukset ovat toimineet viimeisten 44 vuoden ajan 1967 sodasta lähtien.”

YK:n paikallisedustaja Robert Serry ilmaisi huolensa suunnitelmasta: ”Israelin viranomaisten tämän päivän päätös edistää suunnittelua lukuisille uusille ”setlementtiyksiköille” Jerusalemin itäosissa on hyvin huolestuttava ja jättää huomioimatta kvartetin perjantaina esittämän vetoomuksen pidättyä kaikista provokatorisista toimista. Tämä lähettää väärän viestin erittäin arkaluonteisena aikana”. Missä viipyy Serryn vastalause PA:n hakemuksesta YK:lle? Eikö PA:n valtio- ja YK:n täysjäsenyyshakemus ilman neuvotteluja Israelin kanssa ole valtava provokaatio? Entä 40 000 asukkaan Rawabin kaupungin rakentaminen ilman sopimuksia?
PA:n provokaatioihin suhtaudutaan kuten ymmärtämättömän lapsen toimiin, mikä on kasvattanut PA:n johdossa harhakuvan, että länsimaat kuitenkin lopulta hyväksyvät ne.

SISÄMINISTERIÖN komitean alustavaa päätöstä vastaan voi tehdä valituksia 60 päivän sisällä. Jotkut Gilon asukkaat pelkäävät, että lähiö kasvaa liian nopeasti, eivätkä katujen rakennustoimet ja muu infrastruktuuri pysy vauhdissa mukana. Päätös on osa Israelin omaksumaa kantaa, ettei Jerusalem Israelin pääkaupunkina kuulu muihin Juudean ja Samarian alueisiin, joista voidaan keskustella ja sopia erikseen. Yleisesti aktiivinen ympäristö-järjestö ”Israelin luonnon suojelujärjestö” ei vastusta suunnitelmaa, koska siellä ymmärretään pääkaupungin kasvutarpeet ja rakennuskelpoisen maan vähäisyys.
Suunnitelmaan kuulu puistokatu, koulu, kuntakeskus, avoimia alueita ja julkisia rakennuksia.
NGO-järjestöt ovat esittäneet vastustavaansa Gilon suunnitelmaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239792
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=239821

3. PUOLUSTUSMINISTERIÖ näyttää saaneen myös viestin varsin epätavallisesti ajasta aloittaessaan tutkia valtion juristin toimiston kanssa, miten oikeuden päätöksellä tuhottaviksi määrättyjen parakkikylien tyhjentämistä voitaisiin toistaiseksi välttää. Puolustusministeriöllä on ilmeinen halukkuus hyökätä eristettyihin, pysyvien juutalaisyhteisöjen lähellä sijaitseville kukkuloille kyhättyihin parakkikyliin aamuyöstä pakolla riistäen unistaan heränneet perheet pienine - usein vain muutaman viikon vanhoine - vauvoineen kodeistaan ulos kylmään ilman suojaa tai paikkaa, minne mennä. Tätä järkyttävän raakaa toimenpidettä seuraavat suuret puskutraktorit, jotka hajottavat suurella huolella pystytetyt parakit maan tasalle useimmiten tuhoten samalla kaiken irtaimen omaisuuden.
Näitä ”uskaliaita” ratsioita suorittavat sotilaat yhdessä poliisin kanssa, joka samalla pidättää eniten vastaan haraavat tunkien heidät poliisiautoihin ja jatkuviin kuulusteluihin. Poliisin useimmiten esittämä syytös on ”hyökkäys poliisia vastaan”.

Puolustusministeriön mielenmuutoksen aiheuttajana ei suinkaan ole inhimillisyys tai äkillinen omantunnon soimaus, vaan puhtaasti käytännön sanelema pelko juutalaisasukkaitten aloittamasta aktiivisesta vastarinnasta aikana, jolloin tunteet ovat ilmankin jännittyneitä. Tunteiden kuumenemista ovat osoittaneet ns. hintalaput, joilla sekä juutalaiset että palestiinalaiset kostavat kokemansa vääryyden vastapuolen taholta, eikä poliisi puutu asiaan.
Palestiinalaisten hyökkäykset ovat huolestuttavasti muuttuneet hyökkäyksiksi juutalais-asukkaita vastaan ilmeisenä tarkoituksena murhata heitä mahdollisimman paljon.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=239829

4. BINYAMININ asukasneuvosto syyttää armeijaa ja poliisia, että ne ovat omaksuneet tavan peitellä arabien suorittamia juutalaisten murhia ja mielenosoituksia kivien ja polttopullojen heittelemisineen. Poliisi tunnustaa, että se tarkoituksellisesti kertoi medialle Asher Palmerin ja hänen pienen poikansa murhan perjantaina olleen onnettomuus, vaikka todisteet kertoivat sen aiheutuneen hänen autoonsa heitetystä kivenmurikasta, minkä seurauksena hän menetti autonsa hallinnan, joka syöksyi tieltä kiviaidan yli pellolle. Tämä johtui poliisin mukaan arkaluoteisesta ajankohdasta Netanyahun ja Abbasin puhuessa YK:n yleiskokouksessa. Poliisi on myöhemmin tunnustanut, että teko oli murha.

TOINEN TAPAUS, jossa IDF:n puolueellisuus ja epärehellisyys tuli selvästi ilmi, oli myös perjantaina tapahtunut mielenosoitus Binyaminin alueella Esh Kodeshin kylän lähellä.
IDF:n antaman version mukaan Binyaminin asukkaat olivat tehneet tuhoamisretken Qusran arabikylän lähellä olevalle arabin omistamalle farmille. Juutalaisasukkaat olivat raivoissaan IDF:n medialle levittämästä uutisesta ja aloittivat oman tutkimuksensa.

Tutkimuksen mukaan mielenosoitus alkoi siitä, että arabit tunkeutuivat Esh Kodeshin yhteisöön ja tuhosivat sen hedelmätarhoja. Yksikään juutalainen ei mennyt arabikylään. Arabit olivat aloittaneet hyökkäyksensä 14.30 aikaan perjantaina Alei Ayin sotilasleiriä vastaan vyöryttänen palavia autonrenkaita armeijan leiriin. Sotilasjeepin tullessa paikalle arabit järjestivät sille väijytyksen aloittaen kivittää sitä, minkä johdosta sotilaat joutuivat itsepuolustukseksi turvautumaan aseisiinsa osuen kuolettavasti yhteen arabiin.
Piirineuvoston tutkimusten mukaan väijytys oli hyvin suunniteltu ja toteutettu, mikä kerrottiin Qusran web-sivulla. Juutalaisasukkaat eivät osallistuneet mielenosoitukseen ollenkaan.
Artikkelin yhteydessä oleva video näyttää tapahtumien kulun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148361#.ToLQn-wmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin ”Israel Lobbyn” jäseniä vieraili Hebronin vuorilla tiistaina. Artikkelin mukaan kansanedustajat edustavat ”kansallisia kansanedustajia”. He saivat informaatiota, miten asukkaat ovat saaneet erämaan kukoistamaan, mutta myös sen, miten alueen siviilihallinto pyrkii riistämään heidän jalostamansa maan luovuttaakseen sen arabeille. He tutustuivat alueneuvoston työskentelyyn ja ihailivat rakennuksen katolta avautuvaa näkymää ennen siirtymistään patriarkkain mausoleumille Hebronissa. Kansanedustajilla oli kaksi ajankohtaista asiaa: Estää arabeja varastamasta juutalaisten maita, sekä viestin lähettäminen hallitukselle, että sen tulee liittää Juudea ja Samaria Israelin valtioon vastavetona PA:n valtiohankkeelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148362#.ToLWjewmKK8
- Juutalaisasukkaitten lukumäärä Juudeassa ja Samariassa kasvoi 4.9 % vuonna 2010. Muualla Israelin maassa kasvu 1.9 %. Tilastojen mukaan v. 2010 alueilla asui 311 100 juutalaista, ilman Jerusalemin ympäristöä. Vuonna 2009 luku oli 296 700. Alueen juutalaisyhteisöissä asuvien juutalaisten osuus oli 4.1 % maan asukkaitten kokonaismäärästä 7 695 100; heidän lukumääränsä kasvoi 14 400 hengellä, edellisvuonna 14 900. Kaikkiaan 17 100 juutalaista muutti Juudeaan ja Samariaan vuonna 2010, edellisvuonna 17 400. Noin 13 100 juutalaista muutti sieltä pois, edellisvuonna 13 000. Siirtolaisten osuus oli 4 000 henkeä, loput 10 400 juutalaista johtui luonnollisesta kasvusta. (JP, T Tazaroff)
- Palestiinan TV:n haastattelemat kaksi johtavaa Fatahin jäsentä - Memrin kääntäminä – hyökkäsivät rajusti presidentti Obaman YK-puhetta vastaan. Fatahin keskus-komitean jäsen Jibril Rajoub vertasi Obaman puhetta opiskelijajohtajan eikä suurvallan presidentin pitämäksi. Toisessa haastattelussa palestiinalainen analyytikko Said Erekat tuomitsi Obaman puheen selvästi Israelille myönteisenä vaalipuheena, jossa hän oli unohtanut aiemmat puheensa ja lupauksensa ja esiintyi nyt Israelin puolesta-puhujana ja rauhanvastustajaksi vastustaessaan Palestiinan valtiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148358#.ToLbKOwmKK8
- Iran uhkaa lähettää sota-aluksiaan ja varsinkin sukellusveneitään Amerikan rannikon edustalle. Iranin laivasto komentaja vara-amiraali Habibollah Sayari totesi, että ”samoin kuin hyökkäyshaluiset maat pitävät aluksiaan meidän rannikkomme edustalla, meillä on myös edustava voima USA:n rannikolla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148369#.ToLeLewmKK8
- Saudinainen tuomittiin kymmeneen raipaniskuun siksi, että hän ajoi autoa julkisesti, vaikka se on kielletty naisilta Saudi Arabiassa. Kuningas Abdullah lupasi naisille äänioikeuden ja pääsyn hallintotehtäviin vuonna 2015. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148345#.ToLfTewmKK8
- Talous- ja sosiaaliuudistuksia vaativat mielenosoittajien, ns. teltta liikkeen, johtajat ilmoittavat tyytymättömyytensä Trajtenbergin komitean suosituksiin ja havaintoihin ja suunnittelevat uusia massamielenosoituksia. Tämä ei ole spontaani kansanliike vaan amerikkalaisten miljonäärien maksama Netanyahun politiikan vastainen poliittinen suuntaus, kuten täällä monet tarkkailijat huomioivat. Myös palestiinalaisten suorittamat mielenosoitukset YK:n puheitten aikaan ja Abbasin tulojuhlien kansanjoukot olivat maksettujen ammatti-aktivistien suorittamia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148357#.ToLf2-wmKK8
- Äärioikeistolaisten ja Israelin vastaisten puolueitten nousu Unkarissa on antanut aiheen kutsua Budapestia Euroopan antisemitismin pääkaupungiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148335#.ToLhVewmKK8
- Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei käytti tilaisuutta hyväkseen presidentti Ahmadinejadin ollessa New Yorkissa pitämässä yhtä Israelin vastaisista puheistaan riistämällä hänen valtaoikeuksiaan ja poistamalla hänen kannattajiaan vaaliehdokkaitten luetteloista. Merkinneekö tämä Ahmadinejadin kaatumista ja uuden aikakauden alkamista Iranissa, selvinnee lähiaikoina; näin Debkafilen mukaan. http://www.debka.com/article/21344/
- Turkki lähetti öljynetsintälaivansa lähelle vesiä, joilla Kyproksen aluevesillä suoritetaan kairauksia kaasuesiintymien hyödyntämiseksi. Kreikka ja Turkki neuvottelevat yhteisistä toimista, joilla öljy- ja kaasuesiintymiä voitaisiin hyödyntää ilman sodanuhkaa ja vihamielisyyksiä. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-turkish-ship-explores-near-cypriot-gas-rig-1.387060

Tuesday, September 27, 2011

TIISTAI 27.09.11

1. JUUTALAISTEN uusi vuosi 5772 alkaa tänä iltana auringon laskiessa. Jos on ollut toiveita ja positiivisia lupauksia pian loppuvalle vuodelle, niitä ennustetaan myös uudelle vuodelle. Rauha palestiinalaisten kanssa ei näytä lähentyneen juuri ollenkaan, vaikka hyviä toiveita ja lupauksia, etten sanoisi enteitä, on näkyvissä myös tälle vuodelle. PA luovutti perjantaina 23.09.2011 Palestiinan valtion perustamis- ja YK:n täysjäsenyyshakemuksensa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille, joka – ilmoittaessaan oman myönteisen kantansa – lupasi hoitaa hakemuksen käsittelyn virkapaikkansa edellyttämällä tavalla. Hakemusta käsiteltiin ensimmäisen kerran eilen maanantain turvallisuusneuvoston suljetussa istunnossa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas haluaa hakemuksen kiireellistä käsittelyä, antaen aikaa vain kahden viikon ajaksi, mikä voi olla epärealistinen. Abbas haluaa ratsastaa perjantaina YK:n yleiskokouksessa pitämänsä kiihkeän, mutta puolitotuuksia ja suoranaisia väärennöksiä täynnä olevan, puheensa nostattaman kansasuosion varjossa ennen suosionsa hiipumista.

KVARTETTI, USA, EU, YK ja Venäjä, laativat oman suunnitelmansa, jonka puitteissa rauhankeskustelut aloitettaisiin mahdollisimman pian, ja Palestiinan valtio perustettaisiin Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen pohjalta ensi vuoden lopussa. Kvartetti olettaa, ettei YK:n turvallisuusneuvosto hyväksy PA:n yksipuolista hakemusta valtion perustamiseksi ilman sopimuksia Israelin kanssa. Tarkkailijat laskeskelevat neuvoston 15 jäsenmaitten tekemiä ennakkopäätöksiä vastustaa hakemusta tai äänestää sen puolesta, tulos on vielä epäselvä.
Israelin pääministeri Netanyahu ilmoitti hyväksyvänsä kvartetin suunnitelman, mutta esittävänsä virallisen lausunnon siitä esiteltyään sen ensin turvallisuuskabinetille.
PA:n johto on vielä epätietoinen kannastaan, mutta ensi tuntuma oli negatiivinen, koska siihen ei sisältynyt PA:n vaatimuksia valtion rajoista ja pakolaisten paluuoikeudesta.

MITÄ vuosi 5772 sitten tuokin tullessaan, kysymys rauhasta on sen keskeinen sanoma, vaikka alueella kulovalkean tavoin ”arabikevät” sekoitti pahoin entiset turvallisen tuntuiset kuviot ja aiheutti runsaasti epävarmuustekijöitä, jotka voivat muuttaa ennusteet päinvastaisiksi. Abbas väitti ”palestiinalaiskevään” alkaneen.
Egyptissä pidettäneen vaalit loppuvuodesta, ehkä loka-marraskuun aikana, jotka voivat nostaa maan johtoon Muslimiveljeskunnan johtaman ääri-islamin hallituksen. Sen ensimmäisiä tehtäviä voi valtansa vakauttamisen ohella olla Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen mitätöiminen tai ainakin muuttaminen radikaalisti.
Egypti näyttää liukuvan Turkin vaikutuspiiriin, joka rakentaa uutta valtapiiriä Egyptin kanssa Iranin ja ennen kaikkea Syyrian suhteiden kärsiessä pahoja takaiskuja Syyrian kansannousun myötä. Yksi pelko-argumentti sisältyy oletukseen, että Syyrian presidentti Bashar Assad voi - oman hallintonsa pelastamiseksi ja kansainvälisen huomion siirtämiseksi pois harteiltaan - aloittaa rajoitetun rajasodan Golanilla, mikä voi vetää mukaan Hizbullahin, jolla on samoja ongelmia kuin Syyrialla sen neljän johtoryhmään kuuluvan jäsenen jouduttua Interpolin etsintälistalle. Koska Syyrialla, Iranilla ja Hizbullahilla on yhteen liitetty tiedotusverkosto ja puolustussopimus, ne voivat saada sivustatukea toisistaan, mihin Hamas Gazassa mielihyvin liittyisi. Jos tällainen sota syttyy, se on lyhyt mutta vaatii runsaasti uhreja, ja siinä luultavasti käytettäisiin joukkotuhoaseita.

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan jatkaa kiihkeää Israelin vastaista sanasotaansa, mikä on saavuttanut tason, jota matalaa profiilia pitänyt pääministeri Netanyahu ei lopulta voinut sulattaa, vaan antoi voimakkaan vastaryöpytyksen. Erdoganin viimeisen syytöksen mukaan Israel on surmannut satoja tuhansia palestiinalaisia vedoten holokaustin antamaan oikeutukseen, mikä on selvä valhe.
Turkissa on laadittu luetteloa Israelin ja sen armeijan johtajista aina rivimiehiin saakka, joiden se väittää osallistuneen Mavi Marmaran murhenäytelmään, jossa kuoli 9 turkkilaissyntyistä aktivistia. Erdoganin päämääränä on aloittaa oikeustaistelu Haagin kv. rikosoikeudessa Mavi Marmaran tapaukseen osallistuneita henkilöitä vastaan.
Akuutimpi ongelma syntyi Erdoganin uhatessa lähettää sota-aluksensa sekä turvaamaan uusia ”avustussaattueita” Gazaan että Kyproksen aloittamille löydettyjen kaasuesiintymien kairauspaikoille vastalauseeksi, ettei Turkki hyväksy niitä ilman sopimusta Kyproksen saaren turkkilaisen osan kanssa. Kairauksia suorittava Nobel Energy on pääosin amerikkalaisten omistuksessa, Israelilla on pieni osuus siinä. Sama yhtiö valmistelee kaasun käyttöönottoa Israelin aluevesillä löydetyistä erittäin lupaavista kaasulähteistä.

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun ärtymyksen nostatti Erdoganin väite, että Israel käyttää holokaustin juutalaisten massasurmaa verukkeena ja peitteenä satojen tuhansien palestiinalaisten surmaamiseksi. Netanyahu piti syytöksiä ”erittäin törkeinä, joilla ei ole mitään yhteyttä totuuden kanssa”. Erdogan antoi lausuntonsa CNN:n haastattelussa sunnuntaina. Netanyahu sanoi, että on törkeää vetää holokaust esiin 60 vuoden jälkeen, eikä Israel missään tapauksessa käytä sitä hyväkseen verukkeena omille toimilleen. Hän veti esiin Turkin median, jonka vapaudella on Euroopan huonoin maine. Hän kuitenkin arvioi, etteivät Lähi Idän järkevät johtajat sentään salline sodan mahdollisuuden toteutumista, joka tulisi aiheuttamaan valtavaa tuhoa laajoilla alueilla. Hän pitää Erdoganin uhkauksia retoriikkana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148311#.ToF9wewmKK8

4. JUUTALAISTEN suurin haave on kuitenkin Jerusalemin Temppelin rakentaminen. Konferensseja siitä pidetään ja Temppelipalveluksissa tarvittavia välineitä ja asuja valmistetaan alkuperäisten mallien mukaan, mutta virallisesti asiasta vaietaan, jopa niin täysin, että rukoileminen Temppelivuorella on kielletty muilta kuin muslimeilta. Muslimivahdit tarkkaavat vuorelle nousseiden huulia. Jos niiden todetaan liikkuvan äänettömänkään rukouksen mukaan, vahdit nostavat suuren äläkän ja kutsuvat Israelin poliisit paikalle, jotka vievät ”rikollisen” kuulusteluun ja tuntien hiillostamisen jälkeen vaativat allekirjoittamaan vakuutuksen, ettei tule koskaan toistamaan ”rikostaan”, tai hänelle annetaan porttikielto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148029#.ToF-YuwmKK8

5. Osoituksena Egyptin uudesta tulemisesta on ainakin kuudes egyptiläistä kaasua Israeliin johtajan kaasuputken räjäyttäminen eilen. Räjäytykseen osallistui kolme henkilöä, yksi mies – luultavasti vartija - vietiin palohaavoja saaneena sairaalaan. Israelin sähköteollisuuden tarvitsemasta energiasta 40 % tulee Egyptistä, mikä joudutaan korvaamaan paljon kalliimmalla dieselöljyllä sen saastuttavasta vaikutuksesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148319#.ToF_o-wmKK8

6. IDF katsoo jännityksen maan sisällä siinä määrin laantuneen, että palvelukseen kutsutut armeijan reserviyksiköt lähetetään koteihinsa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö terrorismin mahdollisuus olisi edelleen akuutti, mutta sitä hoitavat turvallisuusjoukot ja poliisit. Sotilaita oli tarkoitus käyttää odotettujen massa mielenosoituksien valvomiseen, mikä on nyt ilmeisesti siirtynyt myöhempään ajankohtaan, mutta tuskin kokonaan poistunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148321#.ToGA2ewmKK8

7. Egyptin sotilasneuvoston asettaman hallituksen ulkoministeri Muhammad Amr vakuutti AP:n haastattelussa, että rauhansopimus Israelin kanssa pitää edelleen eikä siihen ole tarkoitus puuttua. Hän selvensi toimittajan kysymystä, että hän tarkoittaa sopimusten kunnioittamista yleensä, ei varsinaisesti Israelin rauhansopimusta. Kysymys oli ajankohtainen, sillä Egyptin pääministeri Essam Sharaf totesi viime viikolla, ettei rauhan-sopimus ole ”pyhä”, koskematon, etteikö sitä voitaisi tulevaisuudessa muuttaa. Egypti haluaa lisää sotilaita Siinaille, jossa laittomuus leviää ja ulkopuoliset terrorijärjestöiksi luonnehditut yhteisöt saavat yhä suurempaa valtaa haastaen armeijan alimitoitetut joukot toistuvilla hyökkäyksillään niitä vastaan. Tämä lisää terrorismin vaaraa Siinain turismikohteissa ja rajan yli Israeliin.
AMR kertoi, että parlamenttivaalit Egyptissä pidetään marraskuun lopussa. Sadan hengen komitea perustetaan laatimaan maan uutta perustuslakia kuuden kuukauden sisällä, ja presidentin vaalit pidetään vuoden 2012 alussa. Amr ei pitänyt pelkoja Muslimiveljeskunnan nousemisesta maan johtoon aiheellisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148318#.ToGCXuwmKK8

8. EGYPTIN viranomaiset paljastivat suuren määrän kehittyneitä aseita ja ohjuksia sisältäneen kätkön Ismailiasta. Osa kuljetuslaatikoista oli joko puolittain tyhjennettyjä tai tyhjiä, mikä osoittaa, että niitä kuljetetaan luultavammin Gazan kaistalle. Aseet oli tuotu Libyasta, jossa kapinalliset ovat varastaneet käsiinsä saamista varastoista Muammar Gaddafin keräämiä aseita, jotka oli jätetty ilman vartiointia. Israelin kannalta on erittäin huolestuttavaa, että aseitten joukossa on SA-24 infrared-ohjauksella varustettuja ilmatorjuntaohjuksia, joka on muunnos amerikkalaisesta Stinger ohjuksesta. Raportti julkaistiin 25. syyskuuta 2011. Debkafile, joka asiasta raportoi, kertoo, että olalta laukaistavan SA-24 kantomatka on 5.2 km, operatiivinen matka 3.5 km, ohjuksen nopeus on Mac 2.3. Mukana oli myös SA-14 (Strela-3) ja SA-7 ohjuksia joiden kantomatka on lyhyempi. Lisäksi löytöön sisältyi merimiinoja.
Merimiinat voivat rajoittaa IDF:n merialusten toimintaa Gazan edustalla sen lisäksi, että ne voivat ajautua laivaväylille tai hiekkarannoille. http://www.debka.com/article/21342/

9. ISRAELIN väkiluku on nyt 7 797 400 rekisteröityä kansalaista. Siitä juutalaisia on 5 874 300, arabeja 1 600 400. Muita kansalaisia on 323 000, joita ei lueta edellisiin. Väestönkasvu oli 1.9 %, joka jatkuu suurelta osalta siirtolaisuudesta, mutta parhaina vuosina kasvu oli 3 %:n luokkaa NL:n alueelta tapahtuvan massamuuton ansiosta. Maahan muutti 16 633 henkilöä, kasvua 14 %: Venäjä 3 404; USA 2 350; Ranska 1 775; Ukraina 1 752, Etiopia 1 655.
28 % kansalaisista on alle 14 vuotta (Euroopassa 17 %), 10 % yli 65 vuotta. Juutalaisperheessä on km. 2.97 lasta, muslimiperheessä 3.75 lasta. Naisten osuus Israelissa on edelleen suurempi kuin miesten, 979 miestä tuhatta naista kohti. (JP, Ruth Eglash)

10. Arabiterroristit murskasivat rabbin ajaman auton tuulilasin eilen, mutta ihmeellisesti hän sai säilytettyä autonsa hallinnan. Juutalaiset asukkaat aloittavat oman partiointitoimintansa maanteillä lisääntyneen maantieterrorismin vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148324#.ToGOC-wmKK8

Monday, September 26, 2011

MAANANTAI 26.09.11

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, kuten häntä kutsuttiin terrorismin aktiiviaikanaan, matkusti New Yorkiin altavastaajana, mutta pidettyään vertatihkuvan – tosin länsimaisen kuulijakunnan mielistelemiseksi terminologialtaan siivotun - kiihotus-puheen palestiinalaisten kannatuksensa kasvattamiseksi, hänet otettiin vastaan Ramallahissa kansallissankarina. Kukaan siellä ei enää muistellut syytöksiä asemansa väärinkäyttämisestä, nepotismista tai PA:n varoen kavalluksesta, vaan jopa hänen poliittiset vastustajansa – Hamasia ja Jihadia lukuun ottamatta – muodostivat kunniakujan voidakseen kätellä uutta kansallista sankariaan. Muutama selittävä sana lienee paikallaan.

PERINTEISESSÄ arabiyhteisössä kansankokouksessa valittu päällikkö on klaaninsa ehdoton johtaja. Hän toimii - sekä yksityisten ja heimon sisäisten - riitojen sovittelijana, asianajajana ja tuomarina. Hänen päätöksensä on laki, mistä ei voi valittaa minnekään, siihen on tyydyttävä. Päällikkö toimii myös klaaninsa pankkiirina. Kaikki päätökset, ryöstöretket ja matkat seudulta toiselle laitumia etsien, tehtiin yhteisen sopimuksen mukaisesti. Klaanin ulkopuolelle jäänyt oli turvaton eikä häntä suojellut kukaan. Klaanin jäsenet antoivat päällikön haltuun jaetun ryöstösaaliin, sillä yksityishenkilön teltta oli epävarma säilytyspaikka, mutta päällikön telttaan harva uskalsi murtautua varastamaan, josta kiinnijääneen rangaistus oli ehdoton ja lopullinen: Toinen käsi ja vastapuolen jalka katkaistiin. Verityöt kostettiin kuolemalla, ja verikosto oli yleinen perheen jäsenen surman kostamiseksi ja perheen kunnian palauttamiseksi yhteisön muitten jäsenten silmissä, kuten myös perheen kunniaa loukanneen jäsenen surmaaminen. Naiset haudattiin kaulaa myöten hiekkaan ja kivitettiin, miehet ammuttiin tai hirtettiin. Jos klaanin jäsen tarvitsee rahaa omiin menoihinsa, hän pyytää sitä päälliköltä, joka pankinjohtajana ominaisuudessa antaa hänelle vaaditun summan.

Arabimaailmassa päällikön tulee näyttää myös päälliköltä eikä kerjäläiseltä. Siksi on luonnollista, että päälliköllä tulee olla varaa elää asemansa mukaisesti. On myös luonnollista, että palveluista tulee maksaa, erämaaelämä on kovaa ja toimeentulon turvaaminen elinehto.
Tältä pohjalta on ymmärrettävissä arabimaailmassa yleinen korruptiojärjestelmä; myös virkamiehen tulee saada korvaus toimistaan, sitä suurempi, mitä korkeampi virkailija. Virkailijoitten palkat ovat yleensä riittämättömät kattamaan suurperheen menoja.

Täten on myös ymmärrettävä, etteivät julkisuuteen päästetyt Abbasin vastaan nostetut korruptio- ja muut länsimaissa hylättävät väärinkäytökset herättäneet palestiinalaisten keskuudessa suurempaa huomiota, eikä kukaan siellä halua edes muistaa niitä. Viranomaisten ”voiteleminen” on arabimaailmassa edelleen yleinen käytäntö, mikä aiheuttaa ongelmia länsimaisille yhtiöille korruptioon käytettyjen varojen sisällyttämiseksi kirjanpitoon, koska lahjonta on länsimaisen oikeuskäytännön mukaan rikos.
PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia, joka kutsui YK:n puheessaan itseään ”Palestiinan valtion presidentiksi”, ylistetään palestiinalaisten keskuudessa ”suurena päällikkönä, joka piti päätään korkealla vastustaen USA:n ja muitten suurten johtajien vaatimuksia alistumisesta”. Abbas julisti Ramallahissa ”palestiinalaiskevään” alkaneeksi, minkä kunniaksi palestiinalainen terroristi surmasi hyvin tähdätyllä kiviharkolla 25-vuotiaan juutalaisautoilijan ja hänen 2-vuotiaan poikansa heidän autonsa suistuttua tien viereiseen rotkoon kuljettajan menettäessä autonsa hallinnan. Tämä tapahtui perjantaina, jolloin Abu Mazen piti puheensa YK:n täysistunnossa. Kivi heitettiin ehkä ohiajavasta autosta.
Abbasin saama sädekehä on samalla koko palestiinalaisen kansan kunnia, mikä tuntuvasti nostaa arabimiehen yleistä alemmuudentuntoa, mutta voi kiihottaa hyökkäyksiin Abu Mazenin puheessaan osoittamaa ”miehittäjä- ja sortajakansaa” vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148249#.ToAjTewmKK8

2. ISRAELIN poliittiset johtajat ovat pyrkineet selvittelemään ajatuksiaan ja tuntojaan, mikä tilanne on maassa NYK:n juhlapuheitten jälkeen. Päällimmäisenä israelilaisen kansan parissa lienee lievä epävarmuus ja epätietoisuus, mitä poliittiset päättäjät ja ennen kaikkea pääministeri Netanyahu ovat sopineet ja miten he asian näkevät ja mielessään hahmottaneet.
YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa ensimmäisen varovaisen käsittelyn PA:n tekemästä hakemuksesta YK:n täysjäseneksi maanantaina. Vieläkään ei liene varmaa, kuinka moni turvallisuusneuvoston jäsenmaista vastustaa PA:m hakemusta, hyväksymiseen vaaditaan yhdeksän jäsenmaan kannatus viidestätoista. Netanyahu on keskittynyt viime päivinä estämään PA:n tekemän hakemuksen käsittelyn turvallisuusneuvostossa, koska se vapauttaisi Obaman kiusallisesta veto-oikeuden käyttämisestä, mutta mitä PA pyrkii kaikin tavoin edistämään ehkä osittain Obaman nöyryyttämiseksi. PA katsoo Obaman pettäneen heidät kääntämällä heille suosiollisen kantansa ja tukevan nyt Israelia.

NETANYAHU vakuuttaa edelleen rauhantahtoaan. BBC:n ohjelmassa, joka käännettiin arabiaksi, hän sanoi ”janoavansa rauhaa”. Samalla hän ylisti Saudi Arabian rauhansuunnitelmaa vuodelta 2002, jonka arabiliitto hyväksyi omaksi suunnitelmakseen. ”Olen huomannut arabien rauhanaloitteen. Se on huomattava edistyminen verrattuna Khartoumin kolmeen ei-lausuntoon,” hän selitti. ”Jos tilanne on avoin neuvotteluille, silloin tämä on tärkeä tilaisuus,” sanotaan pääministerin kanslian julkistamassa lausunnossa. Netanyahu sanoi juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa, että niiden muodostama ongelma voidaan ratkaista, koska niiden maa-alue on suuruudeltaan vain 1.5 % Länsirannan kokonaispinta-alasta. Netanyahu antoi BBC:n haastattelun New Yorkissa ennen kotimatkaansa viisipäiväisen matkansa päätteeksi.

Netanyahun kannatus on oleellisesti vahvistunut kvartetin sisällä hyväksyessään sen laatiman suunnitelman keskustelujen aloittamiseksi ja Palestiinan valtion perustamiseksi ensi vuoden aikana. Palestiinan johtajisto sanoo vielä tutkivansa suunnitelmaa, ensivaikutelma on ollut kielteinen. Sekä puolustus- että ulkoministeri ovat puolestaan kvartetin esityksen kannalla.
Netanyahu ei ole ilmaissut, viekö hän oman kantansa hallitukseensa tai minikabinettiin keskusteltavaksi. Median haastatteluissa Netanyahu kehui olevansa ”israelilainen johtaja, joka pystyy solmimaan rauhan”, mutta ”kädenlyöntiin tarvitaan kaksi kättä”.
Kvartetin jäsenistä USA, Englanti, Ranska, Saksa, Kolumbia, Portugal ja ehkä Bosnia vastustavat PA:n hakemusta tämän hetken tietojen mukaan.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239526

3. ISRAELIN puolustusbudjetti v. 2012 on n. 50.5 miljardia NIS, josta IDF:n osuus on 24 miljardia, jos esitetty 3 miljardin leikkaus toteutuu Trajtenbergin komitean suosituksen mukaan. Kysymys armeijan budjettiin koskemisesta on herkkä ja arkaluonteinen. IDF:n yleisesikunnan johdon taholta varoitettiin sunnuntaina, että suunniteltujen leikkausten toteutuminen romauttaa koko armeijan. Lausunnon antaneen virkailijan mukaan IDF ei pysty toteuttamaan pitkäntähtäyksen kehityssuunnitelmiaan, jos sen budjettia oleellisesti leikataan.
Virkailija selitti, että sen seurauksena IDF tulisi taantumaan seuraavien viiden vuoden kuluessa ja mahdollisesti aiemmin, eikä armeija pystyisi ostamaan lisää lentokoneita, panssareita, ohjuksia ja muuta kalustoa toimintakykynsä säilyttämiseksi.

Puolustusministeri Ehud Barak sanoo kuitenkin, että puolustusbudjettia tulee voida leikata, sillä esille nousseet sosiaaliongelmat maassa täytyy myös voida ratkaista.
Lausunnon antanut yleisesikunnan virkailija sanoo, että armeijan minimivaatimus on 30 miljardia NIS, jolla armeija pystyy hankkimaan strategisia huippunykyaikaisia hävittäjäkoneita, miehittämättömiä koneita, erilaisia ohjuksia, tankkeja ja sota-aluksia. Ilman näiden hankkimista Israelin kyky puolustautua vihamielisessä ja yhä arvaamattomammaksi muuttuvassa asemassa vaarantaa maan turvallisuuden ja itsenäisyyden. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=239506

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin talousministeri Yuval Steinitz sanoi New Yorkissa sunnuntaina, että Israel tulee harkitsemaan PA:lle palestiinalaistyöntekijöiltä keräämiensä verosaatavien tilittämisen siirtämistä rangaistukseksi yksipuolisen YK:n täysjäsenyys- ja valtiohakemuksensa vuoksi. Steinitz sanoi, että toimiessaan näin PA rikkoi Osloa ja muita osapuolten välille allekirjoitettuja sopimuksia vastaan. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty Oslon sopimusten mitätöimistä, mitä Palestiinan valtion perustaminen tarkoittaa. Abu Mazen ennakoi tätä vihjaillessaan, että Oslon sopimus on vanhentunut, jäänyt ajastaan jälkeen, ja vaatii muutoksia ja täydennyksiä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239511
- Valtion apulaisoikeuskansleri Oron Pono sanoo, että vain hallituksella on oikeus määritellä, tarvitseeko turvallisuusjoukot erikoissäännöksiä mahdollisia massa-mielenosoituksia hallitessaan. Asiasta on keskusteltu ihmisoikeusjärjestöjen ja lakimiesten kesken ilman selkeää näkemystä, joten lausunto on tärkeä. Turvallisuusjoukot odottavat sydän kylmänä, miten tilanne kehittyy, johtavatko ehkä pitkittyneet keskustelut YK:ssa väkivaltaisuuksiin, kuten monet varoittavat. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=239437
- Palestiinalaisjohtajat vihjailevat, että PA voisi hyväksyä kvartetin suunnitelman keskustelujen aloittamiseksi ja Palestiinan valtion perustamiseksi 2012 lopussa. Palestiinalaiset ovat levittäneet turvallisuusneuvoston jäsenmaitten keskuuteen 35-sivuista julkaisuaan nimellä: ”Palestiinan tunnustaminen – investointi rauhaan”. Julkaisussa on 4 lukua, jossa selvitetään, miten Israel on sabotoinut rauhaa; kansainvälisen yhteisön vastuu Palestiinan valtiosta; Israelin ”setlementtihallitus” – kahden valtion periaatteen rikkoja; Israelin eristäytymistä ja eriytymistä muista Lähi Idän valtioista, Israelin politiikka miehitetyn Jerusalemin itäosissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4127537,00.html
- Lisääntyneiden terroriuhkausten vuoksi Israel sulki Taban hotellialueelle johtavan tien Eilatista. Kielto koskee vain Israelin kansalaisia, turistit ja muut ei-israelilaiset päästetään Egyptin puolelle kuten ennenkin.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4127451,00.html
- Labour-puolueen uuden puheenjohtajan Shelly Yecimovichin ansiosta puolue saisi gallupin mukaan 22 kansanedustajaa, Kadima saisi 18 (nyt 28). Likudin johtama hallitus-koaliittio säilyttäisi asemansa 65-66 edustajan turvin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148274#.ToA_COwmKK8
- Turkin pääministeri Erdogan jatkaa Israelin vastaista retoriikkaansa. Hän kertoi CNN:n haastattelussa, että IDF on surmannut tuhansittain palestiinalaisia. Hän uhoaa, ettei Turkin ja Israelin välit koskaan enää palaudu normaaleiksi. Hän puuhaa yhteistä toimintakaavaa Iranin kanssa Syyrian presidentin kaatamiseksi, joka edelleen jatkaa kansalaistensa surmaamista. Toiseksi Erdogan puuhaa valta-akselia Egyptin uusien hallitsijoitten kanssa, joitten henkilöllisyys paljastuu vaalien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148269#.ToBAI-wmKK8
- Trajtenberg komitea julkistaa sosiaali-talousuudistuksia suosittelevan lopullisen raporttinsa tänään iltapäivällä. Sen näkyvin vaatimus koskee IDF:n budjetin rajua leikkausta, mikä ei välttämättä ole viisasta, vaikka sosiaaliongelmien ratkaiseminen on myös hoidettava. Ainakin verotukseen ja talonrakentamiseen halutaan muutoksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148272#.ToBBS-wmKK8

Sunday, September 25, 2011

SUNNUNTAI 25.09.11

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas jätti PA:n puolesta hakemuksensa järjestön täysjäseneksi YK:ssa vähän ennen puhettaan kansainvälisen järjestön yleiskokouksessa. Hakemuksen sisältöä ei ole julkistettu, mutta siihen sanotaan liittyvän viittauksen YK:n päätöslauselmaan no 181vuodelta 1947, jolla YK tarjosi Palestiinan jakosuunnitelmaa. Kuten valistuneet lukijat tietävät, arabimaat ja PLO torjuivat sen välittömästi Israelin hyväksyessä.

MAHMOUD ABBASIN puhetta YK:n 66:ssa yleiskokouksessa pidetään ”historiallisena”, jota jotkut kolumnistit – mukana JP:n Jordana Horn: ”The Sound of One Hand Clappings” – innostuneina ja tunnelmaan virittäytyen ylistävät Abbasin ja PA:n riemuvoittona.
Vähemmän innostuneet kolumnistit kutsuvat sitä rajuimmaksi Israelin vastaiseksi puheeksi sitten Jasser Arafatin aikojen.
Puhetta lienee esitelty ja referoitu ulkomaisissakin tiedostusvälineissä tarpeeksi, joten en katso aiheelliseksi repostella sitä tarkemmin tässä raportissa.
Abbasin hiipuneen kansansuosion todetaan nousseen hänen puheensa ansiosta. Palestiinalaiset olivat virittäytyneet Palestiinan valtion perustamisjuhliin ja huolellisesti valmistelleet sopivat kulissit. Ramallahin pääkadut oli juhlaliputettu ja varustettu suurin Abbasia ja Arafatia esittävin kuvin. Kaupungin pääaukiolle oli pysytetty suuri esiintymiskoroke ja runsaasti tuolirivejä kutsuvieraita varten. Abbasin ja Netanyahun puheita seurattiin suorana suurella TV-taululla, ja erilaiset esiintyjät ja muusikot viihdyttivät kansaa, joka oli kutsuttu paikalle hyvissä ajoin ennen puheitten määräaikaa.

JERUSALEMIN itäosassa palestiinalaiset olisivat halunneet pystyttää suuren TV-taulun Damaskos-portin edustalle, mutta poliisi kielsi sen sanoen sen häiritsevän liikennettä. Taulu siirrettiin A-Tur lähiön kuntakeskukseen, mutta satakunta innokasta jäi Damaskos-portin edustalle seuraten puheita erään myymälän suuresta TV-taulusta. Kansanjoukko oli selvästi innoissaan valtiohankkeesta ja siitä, että Abbas sai esittää sen maailmalle YK:n 66:n yleiskokouksen avajaistilaisuudessa.
Paikallinen Jerusalemin itäosan asukas Ibrahim sanoi, että palestiinalaiset ovat odottaneet tätä puhetta 60 vuotta, ja että nämä ovat juuri niitä sanoja joita sekä kotimaassa että ulkomailla asuvat ovat kaivanneet, vakuuttaen niiden todella vaikuttavan olosuhteisiin.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=239217

2. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin puhetta voisi lyhyesti luonnehtia toteamuksella, että se on koostumus väitteistä ja historian tosiasioitten vääristelystä, joita PA:n johtajat ovat esittäneet vuosien aikana. Sievästi sanottuna Abbas laski lipevää luikuria, eli muunneltua totuutta, kuten sitä voisi myös sivistyneesti kutsua.
Pääministeri Netanyahu oikoi omassa puheessaan YK:ssa muutamia karkeimpia väitteitä, mutta varoi huolellisesti hyökkäämästä suoraan Abbasin henkilöä vastaan.
ABBAS kävi läpi hyvin tunteellisesti viritettyjä syytöksiään Israelin hallitusta vastaan – jota hän useassa yhteydessä kutsui ”miehitysvallaksi” – , joka ”esti kaikki PA:n jatkuvat ja väsymättömät ponnistelut löytää tie tai ovi, joka johtaisi rauhankeskusteluihin”. Hän kutsui tätä politiikkaa ”kansainvälisten ihmisoikeuksien ja YK:n päätöslauselmien vastaiseksi ja ”setlementtien” raivokkaan rakentamisen jatkamiseksi Palestiinan valtion maalle”. Abbas sanoi ”setlementtitoiminnan” edustavan ”kolonialista/militaristista miehitystä Palestiinan kansan maalla ja kaikkea brutaalisuutta ja hyökkäyshalua ja rasistista diskriminointia sen kansaa vastaan”. ”Tämä kansainvälisen ihmisoikeuslain ja YK:n päätöslauselmien vastainen politiikka muodosti pääesteen rauhanprosessin tiellä romuttaen kymmeniä mahdollisuuksia ja haudaten suuret toiveet, joita nousi vuoden 1993 periaatejulistuksen myötä PLO:n ja Israelin välillä rauhan saavuttamiseksi”, Abbas analysoi.

ABBAS unohtaa analyysissaan kokonaan Balfourin julistuksen, ja Kansainliiton päätöksen vuonna 1922, joilla silloinen Palestiina (tai Syyria Palestiina), muodostettiin juutalaisten kansalliseksi kodiksi. Tästä Englanti erotti Transjordanian omaksi protektoraatiksi, joka oli tarkoitettu palestiinalaisten kotimaaksi, mutta jota Englannin siirtomaahallitus kaikin tavoin vastusti eikä tehnyt mitään sen toteuttamiseksi. Päinvastoin juutalaisten muuttoa luvattuun kotimaahansa rajoitettiin toistuvin päätöksin sallien arabien esteettömän muuton maahan. Juutalaisia kiellettiin muuttamasta Transjordanian (nykyisen Jordanian) alueelle, mutta ei Juudean eikä Samarian alueille. Juutalaiset välttivät muuttoa sinne arabiasutusten vuoksi.
Israelin hallituksen vakavin virhe oli tunnustaa PLO palestiinalaisten ainoaksi ja viralliseksi edustajaksi, ja pelastaa se vararikosta Persianlahden sodan jälkeen. Tämä avasi myös PLO:n kansainvälisen tunnustuksen ja taloudellisen tuen, ja johti Oslon periaatesopimuksiin 1993.
Israel aloitti Juudean ja Samarian ja Gazan asuttamisen puskurivyöhykkeeksi 1973 sodan jälkeen.

ABBAS esitti puheensa loppuosassa toteamuksen: ”Tulin eteenne tänään Pyhästä Maasta, Palestiinan maasta, jumalallisten viestien maasta, josta Muhammed nousi paratiisiin – rauha hänelle – ja Jeesuksen Kristuksen synnyinmaasta – rauha Hänelle – puhuakseni Palestiinan kansan puolesta kotimaassa ja ulkomailla, sanoen 63 vuoden jälkeen jatkuvan katastrofin (nakban) kärsimysten jälkeen: tarpeeksi: On aika Palestiinan kansan saada vapaus ja itsenäisyys.” Kaikkien muiden saavutettavien etuisuuksien lisäksi hän vaati Israelissa tuomittujen terroristivankien vapauttamista ja palaamista koteihinsa.
Lopuksi hän vetosi YK:n yleiskokoukseen esittäessään ”hakemuksen Palestiinan valtion presidenttinä ja PLO:n hallituksen puheenjohtajana Palestiinan pääsemiseksi YK:n täysjäseneksi perustuen kesäkuun 1967 rajoille pääkaupunkinaan Al-Quds Al-Sharif ja pyysi YK:n pääsihteeriä esittämään hakemuksen YK:n turvallisuusneuvostolle”.

On syytä huomioida, ettei Abbas maininnut sanallakaan juutalaisten historiallisista, laillisista tai uskonnollisista siteistä ja oikeuksista Pyhään maahan, ikään kuin niitä ei olisikaan.
Mahmoud Abbasin puhe oli tarkoitettu kansainväliselle kuulijakunnalle, joka ei paljonkaan ole tietoinen tosiasioista, mutta myös omalle kansalleen, joka kärsimättömänä on odottanut juuri tällaista kiihotuspuhetta kansan vastarinnan aloittamiseksi, mikä terroristien koodikielessä tarkoittaa aseellista taistelua. Rauhankumppanin suusta esitettynä arvovaltaisen kansainvälisen järjestön puhujalavalla se on mitä törkein julkinen hyökkäys Israelin laillisuuden ja olemassa olon oikeutusta vastaan ja sen oikeuksien kieltämisenä omaan maahansa ja pyhiin paikkoihinsa ja varsinkin Temppelivuoreen.
Eräs kutsui Abbasin puhetta sodanjulistukseksi, jota se sisimmältä olemukseltaan tarkoittaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239323

3. KVARTETTI laati oman esityksensä rauhankeskustelujen jatkamiseksi. PA:n ulkoministeri al-Maliki sanoi suoralta kädeltä, ettei PA hyväksy sitä, koska siihen ei sisälly Israelin vetäytymistä 1967 rajoille eikä pakolaisten paluuoikeutta. Abbas oli diplomaattisempi luvaten tutkia esitystä yhdessä PLO:n ja PA:n johtajien kanssa palattuaan kotiinsa.
Abbasin kansansuosio on alustavien tietojen mukaan selvästi kohentunut YK:n puheen ansiosta. Hamasin johto sen sijaan tuomitsee PA:n esityksen.
IDF oli eilen hälytys-valmiudessa Egyptin rajan tuntumassa terrori-iskujen pelossa.
TV-kuvissa näytettiin otteita Ramallahista, jossa palestiinalaisten seuratessa Netanyahun puhetta YK:n yleiskokouksessa, kansa pommitti suurta TV-taulua kengillä, mikä on arabien tapa osoittaa halveksuntaansa.
Abbas selitti medialle, ettei hän usko PA:n tekemän esityksen käsittelyn YK:n turvallisuuskokouksessa kestävän kuukausia vaan korkeintaan pari viikkoa.
PA:n virkailijat ovat pyrkineet taivuttamaan Nigerin, Gabonin ja Bosnia Herzegovinan valtuuskuntia äänestämään YK:n turvallisuuskokouksessa PA:n hakemuksen puolesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239323

4. IDF valmistautuu saamiensa vihjeiden johdosta siihen, palestiinalaiset voivat aloittaa PA:n johdon kehottamat ja kiihottamat kansan vastarintatoimet, mitkä voivat kehittyä väkivaltaisiksi. Abbas on puheissaan vakuuttanut, ettei tarkoitus ole hyökätä juutalaisten yhteisöjä vastaan, mutta toisaalta PA:n johto seuraa tarkoin Hamasin toimia ja lausuntoja, joissa tuomitaan Abbasin hakemus YK:lle ja vaaditaan palaamista peruskirjojen mukaiseen taisteluun.

IDF:n taholta kerrotaan, että heille on tullut jatkuvia viestejä palestiinalaisten valmistautumisesta hyökkäyksiin juutalaisia kohteita vastaan. Tämä on näkyvissä jo yksittäisinä juutalaisautoilijoitten kivityksinä, joissa on tapahtunut haavoittumisia auton kaaduttua tai ajaessa estettä vasten. Perjantaina kahden ihmisen hengen vaatinut auto-onnettomuus on voinut olla seurausta kivittämisestä.

Kalandiyan valvontapiste Jerusalemin ja Ramallahin on yksi kohde, jossa väkivaltaisuudet ovat lähes päivittäisiä, mutta viikonvaihteen aikana suuremmin joukoin. Armeija käytti eilen kyynelkaasua ja varautuu muihin mellakan hallintamenetelmien käyttöön.
IDF:n komentaja Benny Gantz teki tarkastusmatkan Samariaan sekä Gush Etzionin alueille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=239365

5. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu esitti Abbasille vetoomuksen aloittaa keskustelut heti paikalla New Yorkissa, mutta ”Abbas pakeni paikalta”, kuten eräs virkailija totesi. Israel on omalta puoleltaan hyväksynyt kvartetin laatiman esityksen, jopa Lieberman puoltaa sitä. Israelilaiset virkailijat sanovat olevansa tyytyväisiä Obaman antamaan tukeen, joskin tarkkailijat sanovat sitä vain taktiseksi vedoksi juutalaisten kosimiseksi tukemaan hänen vaalityötään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239386
- Israelin Labour-puolueen puheenjohtajavaalien käännyttyä Shelly Yacimovichin voitoksi hänen kilpailijansa Amir Peretzin kannattaja kutsui vaalia rasistiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239340
- Durban III rasisminvastainen konferenssi New Yorkissa epäonnistui surkeasti, eikä media ole ollenkaan kiinnostunut siitä, kertoo JP:n artikkeli. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239366
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman varoittaa, että jos YK hyväksyy PA:n tekemän hakemuksen, Israelin vastaus siihen tulee olemaan vakava. Hän ei halunnut kertoa yksityiskohdista, mutta yksi mahdollisuus on välien täydellinen katkaiseminen Abbasin ja hänen nimittämänsä Fayadin hallituksen kanssa. Abbas vihjaili puheissaan YK:n puheen jälkeen, että Oslon sopimukset kaipaavat muutoksia ja tarkennuksia, koska ne estävät palestiinalaisten kehitystä ja taloudellista nousua. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lieberman-warns-of-tough-israeli-reaction-if-un-approves-palestinian-statehood-1.386585
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh totesi eilen, että Hamas voisi tunnustaa Palestiinan valtion, joka ei tunnusta Israelia eikä luovu palastakaan maasta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-we-may-back-palestinian-state-that-does-not-recognize-israel-s-existence-1.385176
- Perjantaina sattunut traaginen onnettomuus, jossa kuoli 25-vuotias Asher Plamer ja hänen 2-vuotias poikansa Yonathan, on voinut olla seurausta autoon osuneesta kivestä, mikä suisti ajoneuvon pois tieltä. Poliisi piti aiemmin tapausta onnettomuutena, mutta tutkii nyt terrorin mahdollisuutta. Toinen mahdollisuus on, että tapaus oli ohiajavan auton aiheuttama terrori-isku. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148238#.Tn70I-wmKK8
- Pääministeri Netanyahu antoi useita haastatteluja YK:n puheensa jälkeen, joissa hän selvitteli näkemyksiään kvartetin suunnitelmaan ja keskusteluihin PA:n kanssa. Hän sanoi, että myönnytysten aika on ohi, eikä hän hyväksy PA:n tekemiä ennakkoehtoja. Hän tähdensi turvallisuuden tärkeyttä todeten Gazan testin osoittaneen, mihin tilanne voi johtaa. Hän sanoi, että Israelin suuret asutuskeskukset ovat aivan PA:n alueen tuntumassa, muutamat vain satojen metrien päässä siitä, ja siksi turvallisuustakuiden tulee olla raudanlujat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148230#.Tn71j-wmKK8