Thursday, December 27, 2018

TORSTAI 27.12.2018

TORSTAI 27.12.2018
01. Merry Christmas otsikoi Jerusalem Post 23.12. julkaisemansa pääkirjoituksen.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että JP:n toimituskunta tai sen päätoimittaja Yacov Katz olisivat nähneet valon, mutta sen sanoma on kuitenkin tärkeä kristityille, ei vain paikallisesti vaan maailmanlaajuisesti.

Pääkirjoitus perustuu Englannin kirkon johtajan, Canterberryn arkkipiispan Justin Welby kirjoitukseen Sunday Telegraph lehdessä, jossa hän toteaa: "Uskomme syntymäkohdussa kristillinen yhteisö on välittömän häviämisuhan alla". Hän sanoo tilanteen olevan pahimman sitten Mongolien hyökkäyksistä 13. vuosisadalla.

Egyptin hallitus ahdistaa kristittyjä, mikä on johtanut heidän ennätykselliseen muuttamiseensa maasta.
Libanonin kristityt pelkäävät Hizbullahin vallan kasvua maassaan, mihin liittyy Syyrian pakolaisten virta.
Turkin kristityt kokevat myös maansa hallituksen painostuksen.
Irakin kristitty kansa on lähes täysin tuhottu, mutta jäljelle jääneet yrittävät kuitenkin rakentaa elämäänsä uudelleen.

Lähempänä kotia Palestiinan kristillinen yhteisö elää jatkuvasti pienentyvän kehityssuunnan alaisena.
Kristityt ovat jo kauan paenneet palestiinalaisten (PA/PLO:n ja Hamasin) hallitsemilta alueilta järjestelmällisen painostuksen johdosta.
PLO:n johtajan Jasser Arafatin tukemat terroristit tunnetusti hyökkäsivät Betlehemin syntymäkirkkoon 2002 häpäisten ja tuhoten sitä pitäen vangitsemiaan munkkeja panttivankeinaan.

Viime vuonna kristittyjen lukumäärä oli n. 2 % Länsirannan ja Gazan kaistan asukasluvusta; vähemmän kuin puolet siitä, mitä se oli sukupolvi sitten.
Betlehemin, Jeesuksen syntymäkaupungin, asukasluvusta oli 1950-luvulla 86 % kristittyjä, vuonna 2017 se oli enää 12 % ja pienenee. Sille Nacht tulee pian toteutumaan silmiemme edessä, kuten paikallinen pappi totesi.
Gazassa oli Hamasin ottaessa vallan v.2006 n. 3 000 kristittyä, mutta 2016 heitä oli enää 1 100.

Hamas on murhannut Gazan kristittyjä heidän uskonsa vuoksi, ja otti pakolla haltuunsa Gazan baptistikirkon armeijansa käyttöön, koska se on yksi Gazan suurimmista rakennuksista.
Kaikesta tästä huolimatta PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas edelleen väittää olevansa kristittyjen ja heidän pyhien paikkojensa suojelija – samalla kuitenkin kieltäen heidän oikeutensa vääristellen historiatietoja.

Palestiinalaiset väittävät Abbasin johdolla, että Jeesus Kristus oli palestiinalainen (Palestiina oli Rooman antama pilkkanimi Israelista ja juutalaisista; se tuli yleiseen käyttöön vasta 1900-luvun lopulla), vaikka historiatietojen mukaan Jeesus oli todistettavasti puhdas juutalainen.

Jasser Arafat yritti syöttää samaa tarinaa USA:n presidentti Bill Clintonille yrittäen selittää, ettei juutalaisilla ole mitään yhteyttä Temppelivuoreen, eikä mitään juutalaisten Temppeliä ollut siellä. Kristittynä miehenä Clinton oli selvillä asioista ja ilmoitti Arafatille, että hän puhuu palturia.

Israelin kristittyjen määrä sen sijaan kasvaa vakaasti 2 %:n vuosivauhtia, nousten viimeisen 20 vuoden aikana 5 000 hengellä. He saavat vapaasti harjoittaa uskontoansa ilman viranomaisten painostusta tai häirintää.

Viimeisin käytännön ongelma koskee Kreikkalais-ortodoksisen kirkon omistamien laajojen maaomaisuuksien hallintaa, joilla asuu useita israelilaisia siviilejä. He ovat huolestuneet asumisoikeuksistaan kirkon valmistellessa omaisuutensa myymistä peittääkseen velkansa.
Myyminen on kirkon sisäinen asia, eikä sellaisenaan koske valtiota, paitsi varmistaa, ettei yksityisiä asukkaita karkoteta uuden omistajan toimesta ja heidän joutumisestaan mieron tielle. Asiaa kehitellään edelleen.

Israelin kristityillä ei ole asevelvollisuutta, mutta siitä huolimatta heitä liittyy asepalvelukseen vapaaehtoisina palvellen IDF:n riveissä tasavertaisina toisten kanssa. Pääministeri Netanyahu muisti heitä joulun aikana tavaten muutamia heistä toivottaen hyvää loma-aikaa.

Jerusalem Postin toimittajat toivottavat maansa kristityille "iloista joulua" toivoen samalla, että naapurimaissa asuvista kristityistä voitaisiin kertoa samaa vapauden ja keskinäisen kunnioituksen ilmapiiristä aikamme synkkenevien näkymien keskellä. Lähi-Idän kristityt ovat uhanalainen laji maailmassa ilman, että maailman suurin uskontokunta olisi huolestunut heidän tai edes omasta kohtalostaan islamin raivokkaan hyökkäyksen alla.
https://www.jpost.com/Opinion/Merry-Christmas-575224,
https://images.jpost.com/image/upload/f_auto,fl_lossy/t_Article2016_ControlFaceDetect/432372
02.
Israelin turvallisuusvirkailija – joka ei halua nimeään julkisuuteen – vahvistaa, että IDF:n koneet tekivät ilmaiskut Syyriassa. Iskujen kohteina olivat Iranin varasto- ja huoltorakennukset, joita se käyttää aseitten ja ohjusten ja niitten varaosien varastoimiseen ennen niiden toimittamista Hizbullahille.

IDF:n virkailija sanoi, että IAF:n koneet iskeneet useisiin iranilaisiin kohteisiin sijaiten pääosin kolmella alueella tiistaina ja keskiviikkona. Hän kertoi iskun kohteiksi joutuneitten rakennusten palvelleen välivarastoina arkkivihollisen Iranin toimittamille tarvikkeille, aseille, ohjuksille ja niiden kärkiosille vanhentuneitten ohjusten tehokkuuden ja kantomatkan lisäämiseksi.

Venäjä kritisoi IAF:n suorittamia ohjusiskuja Syyriassa väittäen niiden vaarantaneen kahden siviilimatkustajakoneen lennot. Tämä osoittanee, että Venäjän armeija ja puolustusministeriö suhtautuvat edelleen epäluuloisesti Israelin aikeisiin, vaikka Netanyahu sanoo selvittäneensä pahimmat karikot pahasti kärsineissä suhteissa presidentti Vladimir Putinin kanssa.

IDF:n virkailija selvitti toimittajalle, että Syyrian ilmapuolustus vaaransi matkustajakoneita ampumalla ilmaan 30 torjuntaohjusta, joista yksi putosi Israelin alueelle, pyrkiessään torjumaan IAF:n ampumia ohjuksia. Venäjän tiedotteen mukaan 14 IAF:n ampumista 16 ohjuksista ammuttiin alas.
Virkailija myös väitti iranilaisten joukkojen toimivan alle 80 km:n päässä Israelin rajasta, vastoin Venäjän vakuutuksia estää ne.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kenraalimajuri Igor Konashenkov sanoi keskiviikkona IAF:n F-16 koneitten suorittaneen provosoivia iskuja aikana, jolloin 2 siviilimatkustajakonetta valmistautuivat laskeutumaan Damaskoksen kentälle ja Beirutiin aiheuttaen välittömän uhkan siviilikoneille. Hän sanoi, ettei Syyrian ilmatorjunta käyttänyt kaikkea puolustuskykyään voidakseen estää onnettomuuden iskeä matkustajakoneisiin. Hän sanoi Syyrian ilmavalvonnan ohjanneen Damaskokseen pyrkivän koneen Venäjän rakentamalle lentokentälle Latakian provinssissa.

Konashenkov sanoi IAF:n ampumista 16 täsmäohjuksista kahden ohjuksen iskeneen Syyrian armeijan varikkoon 7 km:n päässä Damaskoksesta länteen, haavoittaen 3 syyrialaista sotilasta.
IDF:n virkailija sanoi kaikkien IAF:n koneitten iskeneen kohteisiinsa aiheuttaen joissakin jälkiräjähdyksiä. Yksi Syyrian IT-patteristo tuhottiin myös.

Israel on jatkanut Syyrian ilmatilan valvontaa huolellisesti tarkaten aseita ja ohjuksia kuljettavien autosaattueitten liikkeitä Syyriasta Libanoniin. IDF:n tiedotteen mukaan se teki 200 ilmaiskua Syyriaan viime vuoden aikana, ja on jatkanut niitä tänä vuonna, varoen entistä tarkemmin tahattomia vahinkoja.
Israel on toistanut varoituksiaan, ettei se salli Iranin perustaa tukikohtiaan Syyriaan, eikä ainakaan lähelle Israelin pohjoisrajaa.

Syyskuun 17. päivänä IAF:n koneet tekivät iskut Damaskoksen lähellä sijaitsevia Hizbullahin varastoja vastaan. Vähän iskujen jälkeen Venäjän tiedustelukone lähestyi Venäjän lentokenttää, mutta Syyrian ilmatorjunta ampui S-200 torjuntaohjuksiaan huomioimatta venäläiskoneen lähestymistä, ja yksi S-200 ohjuksista osui hitaasti lähestyvään koneeseen pudottaen sen surmaten kaikki 15 koneessa olleet henkilöt. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5434326,00.html,

03. IDF:n aloittama operaatio "Northen Schield" aloitti 4. viikkonsa, jonka aikana IDF on paikantanut viisi Hizbullahin Libanonista Israelin alueelle louhimaa tunnelia.
IDF:n tiedottaja kertoi IDF:n sotilaitten löytäneen uuden rajan ali louhitun tunnelin Ayta Al-Shab arabikylästä Israelin alueelle. Vain hetki sitten tunneli neutraloitiin ja tuhotiin räjäyttämällä. Osaan tunneleista sotilaat ovat kaataneet betonia Hizbullahin seuratessa sivusta ja videoiden IDF:n toimia kertoen, miten suuria määriä betonia tunneleihin on kaadettu. "IDF on jo käyttänyt 190 rekka-autollista sementtiä operaatiossa".

Tunneleihin ei kaiveta ihmisen mentävää aukkoa, vain kameran ja robotin kokoinen reikä. IDF toimii ainoastaan Israelin maaperällä, mutta ilmoittaa UNIFIL-joukoille löydöistään ja niiden räjäyttämisestä toivoen niiden tuhoavan ne Libanonin alueella. UNIFIL on kuitenkin välittänyt saamiaan tietoja Hizbullahille.
IDF painottaa, että Hizbullahin louhimat hyökkäystunnelit ovat vastoin UNSC päätöslauselmaa 1701, joka kieltää raskaat aseet ja hyökkäystoimet Israelin ja Libanonin välisellä puskurivyöhykkeellä.

Hizbullah on tietoisesti rikkonut tätä lauselmaa vastaan linnoittaen rajan tuntumassa olevia arabikyliä ja varastoimalla niihin ohjuksiaan ja aseitaan.
IDF ilmoitti muutamia päiviä sitten operaation siirtyneen toiseen vaiheeseen ja sanoi huomion nyt kiinnittyvän tunneleitten tuhoamiseen eri menetelmiä käyttäen insinöörien suositusten ja taktisten harkintojen mukaisesti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5434028,00.html,

04. Toiveet Syyrian tilanteen rauhoittumisesta ja rauhantilan palaamisesti lähes 8 vuotta kestäneitten taistelujen loputtua, jotka raunioittivat useita kaupunkeja ja kyliä surmaten yli 400 sotilas- ja siviilihenkilöä - pakottaen satoja tuhansia maan pakoon lähinaapureihin Jordaniaan, Irakiin, Turkkiin ja moniin muihin maihin, ehkä jopa Suomeenkin asti – ovat kaiken järjen mukaan pahasti ennenaikaisia viimeisten kehitysnäkymien valossa.

USA:n presidentti Trumpin päättäessä kutsua kaikki Syyriassa vielä olevat 2000 sotilastaan kotiin, on aiheuttanut alueella voimatyhjön, jota pyrkivät täyttämään Iran, Venäjä ja Turkki.
Presidentti Trump soitteli Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganille ilmeisen jännitteisissä tunnelmissa juuri ennen joulun pyhiä. Trump sanoi silloin toisten mennessä juhlimaan loma-aikansa kuka minnekin, että hänellä on paljon töitä työpöydällään ja sanoi pysyvänsä Melanie-vaimonsa kanssa kaksistaan Valkoisessa Talossa, mutta Mattis tuli sinne myös viettämään
yksinäistä joulujuhlaansa.
Trumpin kerrotaan todenneen Erdoganille jännitteisen keskustelun lopuksi tähän tapaan.
"OK, koko Syyria on sinun vallassasi, me vetäydymme pois" (Syria is all yours; we are off).
Trumpin kerrotaan myös sanoneen Erdoganille, että hän on oikea mies täyttämään voimatyhjiön Syyriassa, sekä puhdistamaan loput ISIS pesäkkeet. Sen myös katsotaan antaneen hänelle avoimet kädet toimia kurdiongelmansa kanssa tahtomallaan tavalla. Trump aikoo vierailla Irakissa, mikä ei miellytä kaikkia, eikä Bagdad halua hänen matkustavan maahan.

Eräät artikkelit kertoivat Turkin koonneen panssareita, tykkejä ja muuta sotilaskamaa sekä kymmeniä tuhansia sotilaitaan Eufratvirran länsipuolelle valmiina ponnahtamaan sen toiselle puolelle, joka on kurdialuetta.
Caroline Glick sanoo Erdoganin moittineen Trumpia siitä, ettei USA ollut pakottanut kurdien YPG joukkoja pois Manbijin alueelta lisäten, että "sitten meidän tulee tehdä se". Turkki pitää kaikkia kurdeja terroristeina siksi, että kurdien PKK taistelee Turkin hallitusta vastaan vaatien itsemääräämis-oikeuksia kurdialueille Turkissa.

Turkki kuitenkin näyttää viivyttelevän operaationsa aloittamista, sillä USA:n sotilaita on edelleen Majibin alueella kurdijoukkojen mukana.
Toiseksi Syyrian presidentti Assad lupasi antaa kurdialueet, joilla on öljylähteitä, Venäjän valvontaan. Tämä monimutkaistaa tilannetta uudelleen. ISIS-joukot kuljettivat pumppaamaansa öljyä Turkkiin, mikä hyödytti sitä suuresti. Se oli aikoinaan tarkasti verhottu salaisuus, ja Turkki turvautuu nyt journalistien eliminoimiseen, jos he paljastavat sen julkisesti.

Trumpin ja Erdoganin keskusteluissa käsiteltiin myös maiden välisiä talous-kysymyksiä. USA lupasi toimittaa Turkille F-35 koneita ja kaksi Patriot ohjus-torjuntapatteristoa, mutta niiden luovuttaminen Turkille joutui vastatuuleen Erdoganin suostuttua ostamaan Venäjän S-400 IT-patteriston. USA pelkää F-35 salaisuuksien vuotavan Venäjälle ja pystyvän siten eliminoimaan sen ylivoimaiset tekniset ominaisuudet.

Turkki tuke avoimesti terrorijärjestöä Hamas Gazassa, mikä kyseenalaistaa sen luotettavuuden, ja asettaa sen samaan rintamaan Iranin, Syyrian ja Hizbullahin kanssa, kuten Caroline Glick kirjoittaa.

https://www.breitbart.com/national-security/2018/12/26/caroline-glick-withdrawal-from-syria-has-a-positive-side-but-erdogan-is-a-negative-one/,

05. UUTISIA LYHYESTI

Dror Yemini kirjoittaa mielipide artikkelissa, ettei Erdogan ole kuten se myötämielinen sulttaani Bayezid II, joka mielihyvin kutsui Espanjan 1492 karkottamat juutalaiset sulttaanikuntaansa todeten: "Teidän häviönne, meidän voittomme". Hän lähetti laivoja hakemaan juutalaisia Turkkiin.
Juutalaiset levittäytyivät kaikkialle Ottomaanihallituksen valvomille alueille, ja Turkki todella hyötyi suuresti juutalaisistaan. He olivat uskollisia, he kehittivät maan taloutta ja hengellistä elämää minne tahansa he asettuivat asumaan. Se oli kultaista aikaa Turkille ja juutalaisille.

Yemini toteaa, ettei nykyinen sulttaani Recep Tayyip Erdogan ole sellainen mies: Hän on röyhkeä antisemitisti ja hirviö, jonka idoli on entinen Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, eikä kohtele juutalaisia oikeuden-mukaisesti. Mavi Marmaran tapauksessa hänen lähettämänsä agentit pahoin-pitelivät Israelin lähettämiä aseettomia sotilaita, jotka lopulta joutuivat käyttämään aseitaan surmaten 9 Turkin kansalaista, mikä jäädytti välit Israelin kanssa. Erdogan tukee Muslimiveljeskuntaa, jonka haaraosasto on Hamas.

Vuodesta 1984 lähtien Turkki tuhosi 3000 kurdikylää, aiheuttaen massa-muuton, jossa 2 miljoonaa ihmistä joutuivat maan sisäiseen maanpakoon. Taisteluissa kurdien kanssa Turkin hallitus on murhannut 30 000 ihmistä. Tuoreessa muistissa on vanhemmilla ihmisillä turkkilaisten kohtelu armenialisia kohtaan, jotka pakotettiin loputtomille marsseille erämaahan, joissa menehtyi 1.5 miljoonaa armenialaista I maailmansodan lopussa.

Erdogan on itsekin vastuussa useista massamurhista viime vuosien aikana. Helmikuussa 2016 hänen lähettämänsä sotilaat tekivät ratsian Cizren kaupunkiin Turkin koillisosassa. Satoja ihmisiä piiloutui rakennusten pohja-kerroksiin, mutta sotilaat kaivoivat heidät esiin surmaten kaikki löytämänsä. He murhasivat 178 ihmistä ilman armoa, useimmat viattomia siviilejä.

Maailma kuitenkin vaikeni, koska "jos muslimit tappavat toisiaan, mitä siitä". Erdogan sanoo taistelevansa Palestiinan arabien kanssa jihadia, pyhää sotaa Israelia vastaan. Murhatessaan omia kansalaisiaan hän käy propaganda sotaa Israelia vastaan syyttäen heitä naisten ja lasten murhaajiksi.
Yemini sanoo, että tällaiset hirviöt tulee pysäyttää ennen kuin on liian myöhäistä, mutta kuka se tekee?

Erdogan suunnittelee 1.5 miljoona miehen muslimiarmeijaa, jolla hän sanoo vapauttavansa Jerusalemin ja sen Temppelivuoren Israelin miehityksestä. Päämääränä lienee täyttää se, mikä Hitleriltä jäi kesken, eli juutalaisten lopullinen ratkaisu. Monet ovat sitä yrittäneet vain tuhoten itsensä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5432450,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -09; Tiberias 12 -16; Suolameri 15 -23; Eilat 10 -19 +C-astetta, sateita luvataan tästä päivästä lauantaihin saakka. Lämpötila huomenna
Jrm:ssa 06 -10 astetta. Kovan tuulen ansiosta se tuntuu viileältä.

Sateet tulivat tällä kertaa myrskyisten tuulien saattelemina. Veden mukana on tullut rakeita ja Hermonilla lunta, sekä ukkosta ja salamointia. Tulvia tullee tavan mukaan rannikon kaupungeissa sekä Negevin vuoriston rinteillä kuivien joenpohjien saadessa yhtäkkiä vettä tulvimiseen asti. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5434329,00.html,

Israel varustautuu perjantain mielenosoituksiin Gazana turva-aidalla sekä Temppelivuorella, mutta muuallakin palestiinalaisalueitten lähettyvillä.

Israelin Knesset hajotti itsensä eilen, vaalit pidetään 09.huhtikuuta 2019.
Likudin asema on edelleen kova huolimatta siitä, että Bibi joutunee vastaamaan oikeudessa poliisin kaivamiin laittomuuksiin, mutta ehkä vasta vaalien jälkeen. Oikeuskansleri Mandelbitillä on todella vaikea ongelma ratkaistavanaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5434449,00.html,

Sunday, December 23, 2018

SUNNUNTAI 23.12.2018

SUNNUNTAI 23.12.2018
01. Joulunkellojen kilahdukset näyttävät hukkuvan sotarumpujen pärinään, ainakin mikäli HalTurnerradioshow:n julkaisemaan raporttiin on uskomista.

Raportin mukaan Ukraina parlamentille (Ukraine Rada) esiteltiin 21.12.2018 ke. Vitaliy Nikolayevichin laatima lakiesitys, jolla julistetaan sota Venäjää vastaan, ja katkaistaan diplomaattiset ja liikenne suhteet Ukrainan ja Venäjän välillä, kuten raporttiin liittyvässä linkissä (Draft resolution on the appeal) todetaan.

HalTurner raportissa todetaan, että "vain itsetuhoinen maaninen, poissa järjiltään oleva henkilö voi esittää sellaista Ukrainan lainlaatijoille, eikä kukaan täysissä järjen voimissaan oleva voisi edes ajatella esittävänsä sellaista, ellei hänelle olisi annettu täysiä vakuuksia NATO:n ja USA:n tuesta".

Venäjä on aiemmin tehnyt täysin selväksi, että jos Ukraina aloittaa sotilaalliset toimet venäjää-puhuvia Donetskin ja Luhanskan provinssia vastaan Ukrainan itäosassa, Venäjä tulee puuttumaan siihen armeijansa täydellä voimalla.

Nämä kaksi provinssia erosivat Kievin hallinnosta NATO:n ja USA:n tukemien väkivaltaisten mielenosoitusten kaadettua demokraattisesti valitun presidentti Victor Yanukovichin hallituksen, ja asetettua valtaan presidentti Poroshenkon johtaman nukkehallituksen, kuten raportissa kerrotaan.

Ukrainan hallitus on yrittänyt saada kapinalliset provinssit takaisin yhteiseen hallintoon, mutta niiden kansalaiset vastustavat sitä käyttäen gerilla-tyyppisiä vastaiskuja, joita hallitus ei ole pystynyt kukistamaan.

Raporttiin liitetyn kartan mukaan Välimereltä on yhteys Mustallemerelle Bosborin salmen kautta, josta on yhteys Azovan merelle Kerch Salmen kautta.
Bosborinsalmen kautta kulkevaa meriliikennettä valvotaan Montruxin sopimuksen mukaisesti erottaen siviili- ja sotilasalukset niiden tonnimäärän mukaan.

Mustameri ja Azovanmeri ovat tavallaan Venäjän sisäjärviä, ja niihin tulevat vihamielisiä aikeita yrittävät alukset liikkuvat omalla vastuullaan Venäjän armeijan tarkassa valvonnassa.
USA:n lentotukialukset eivät voisi päästä Mustallemerelle, eikä sotatilanteessa tarvikkeiden kuljetus Ukrainaan olisi mahdollista.
Ukrainan kriisi voi vetää NATO:n ja USA:n sotaan Venäjää vastaan.
http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3623-declaration-of-war-on-russia-bill-introduced-in-ukraine-parliament,

02. IDF:n tiedotuksen mukaan Gazan turva-aidalle kokoontui viime viikon perjantaina
8 000 "paluumarssin" mielenosoittajaa. Suurin osa pysytteli turvallisen välimatkan päässä aidasta, mutta he polttivat autonrenkaita saaden aikaan kitkerän savun ja näköesteen, jonka suojassa he pyrkivät heittämään räjähdyspanoksia Israelin puolelle, mutta välimatka oli liian suuri.

Osa mielenosoittajista pyrki ja pääsi turva-aidan läpi Israelin puolelle, joiden ajamiseksi takaisin omalle puolelleen sotilaat turvautuivat mellakantorjunta välineistöön, joutuen osittain käyttämään kovia ammuksia.

Gazan lääkintävirkailijoitten mukaan 4 gazalaista sai surmansa yhteenottojen aikana, heidän joukossaan aikuisikään päässyt 16-vuotias nuorimies. Haavoittuneita oli saman lähteen mukaan 25, heidän joukossaan paikallisia journalisteja.

Hamasin valvoman terveysviraston mukaan 30.huhtikuuta 2018 alkaneissa "paluu-marsseissa" on saanut surmansa 220 gazalaista.
Egypti ja Israel valvovat Gazan kaistalle julistettua kv. saartoa, ja PA julisti omat taloudelliset saartotoimensa taivuttaakseen Hamasi luopumaan vallasta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5431169,00.html,

03. Presidentti Donald Trumpin päätös vetää Syyriassa vielä toimivat 2000 sotilasta kotiin ensi tilassa, on herättänyt kuohuntaa kongressissa sekä oman hallituksen sisällä että Syyrian sisällissotaan osallistuneitten maiden että USA liittolaisten parissa.

USA:n puolustusministeri James Mattis ja USA:n iSIS-vastaisen koaliittion lähettiläs Brett McGurk esittivät välittömän eroviestinsä ilmeisenä vastalauseenaan Trumpin yllättävälle joukkojen vetämiselle Syyriasta.
Mattisin viestissä henkii hänen pitkäaikainen tyytymättömyys presidentin tapaan toimia ja tehdä päätöksiä, mikä nyt purkautui ilmoille.

Mattis sanoi eropäätöksessään haluavansa antaa tilaa toisille, jotka paremmin pystyvät yhtymään presidentin tapaan hallita.
McGurk oli Obaman nimittämä vuonna 2015 ja Trump antoi hänen jäädä toimeensa.
Hän sanoi eroviestissään, että militaristit olivat perääntymässä, mutta ei vie voitettu ja siksi joukkojen vetäminen Syyriasta on ennen aikainen. ISIS voi palata USA:n joukkojen vetämisen rohkaisemina.

McGurk suunnitteli eroavansa helmikuussa ensi vuonna liittolaismaiden ulkoministerien tapaamisen jälkeen, mutta katsoi, ettei hän voi jatkaa toimessaan Trumpin päätettyä vetää joukkonsa pois Syyriasta. Eropäätös astuu voimaan 31.12.
https://www.timesofisrael.com/after-mattis-us-envoy-to-anti-is-coalition-also-resigns-over-syria-withdrawal/,

04. Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked sanoi, ettei Trumpin yllätyspäätös ole hyvä ainakaan Israelille, usalaista vertausta käyttäen "Israel heitettiin bussin alle".
Shaked kuitenkin lohduttautuu tosiasialla, että Israel osaa puolustaa itseään.

Hän on tukenut Trumpia ja häntä ilahdutti erityisesti päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja myöhempi päätös muuttaa USA:n lähetystö Jerusalemiin.
Hän sanoo Tumpin hallitusta kaikkein ystävällisimmäksi Israelin tukijaksi.

Shaked varoittaa, että Trumpin ilman erityistä varoitusta antama päätös joukkojen vetämisestä pois ensi tilassa vahvistaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania, antisemiittistä sotarikollista, joka massa murhaa kurdeja ilman, että kukaan puuttuu siihen. Erdogan tähtää Lähi-Idän johtavaan asemaan Ottomanihallituksen tapaan, ja hän kehotti muslimimaita "kokoamaan 1.5 miljoonan muslimiarmeijan, joka tulee vapauttamaan Temppelivuoren ja Jerusalemin Israelin miehityksestä" kuten hän sanoi. Afganistan lienee seuraava maa, josta USA vetää joukkonsa pois.

Israelin suurin välitön pelko kohdistuu kuitenkin Iranin levittäytymiseen aivan Israelin pohjoisrajan taakse, sekä sen antama ase- ja ohjuskalustus Hizbullahille, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. Iran toimii yhteistyössä Syyrian ja Venäjän kanssa, joka vakuuttaa yhteistoiminnan jatkuvan Israelin kanssa hetkellisistä häiriöistä huolimatta.

Israelin hallituksen korkeat virkailijat ovat viisaasti pidättyneet julkiesti kritisoimasta Trumpin päätöstä, mutta TV-10 julkisti korkean diplomaatin perjantain karkeasti kritisoivat sitä: "Trump heitti meidät Venäjän armeijan puoli-kuorma-auton alle, sellaisen, jolla se kuljettaa aseita Syyriaan ja Hizbullahille".

Pahiten USA:n vetäytymien Syyriasta koskee kurdeja, joita Turkin armeija pommitti viime viikolla ja uhkaa aloittaa armeijansa suoran hyökkäyksen kurdialueelle Syyrian pohjoisosassa. Kurdit pyrkivät uusimaan sopimuksensa sekä Syyrian että Iranin kanssa, eikä muita vaihtoehtoja ole tarjolla.
IDF:n komentaja Gady Eisenkot sanoo, ettei vetäytymistä tule liioitella.
https://www.timesofisrael.com/minister-trumps-syria-pullout-doesnt-help-israel-emboldens-erdogan/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256564,

05. Turkin räväkkäsuinen presidentti Recep Tayyip Erdogan avasi suunsa ammolleen kertoessaan kehittämiään valheita Israelista.

Erdogan sanoi aiemmin, että Israel on osoittautunut terroristivaltioksi hyökätessään palestiinalaisia vastaan tankeilla ja tykistöllä väittäen, että se on Adolf Hitlerin henki, joka ilmenee Israelin päättäjien keskuudessa. Hän sanoi "israelilaisten potkivan ihmisiä heidän maatessaan lattialla, eikä vain miehiä, vaan myös naisia ja lapsia".

Pääministeri Benyamin Netanyahu läimäytti takaisin todeten, ettei Erdoganilla ole mitään oikeutta pitää moraalisaarnaa Israelille.

"Erdoganin, Kyproksen pohjoisosan miehittäjä, jonka armeija massamurhaa naisia ja lapsia kurdikylissä Turkin sisällä ja ulkopuolella, tulisi pidättyä saarnaamasta meille."
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Erdogan-shouldnt-preach-morality-to-Israel-575142,

06. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkasi lauantaina hajottavansa Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) Palestiinan perustuslakioikeuden Ramallahissa kehotettua häntä pitämään yleiset vaalit 6 kuukauden sisällä.

Hamas ilmoitti lausunnossaan, että se hylkää oikeuden päätöksen, jonka Abbas kehitti oikeuttaakseen mielivaltaiset päätöksensä.
"Abbasin olisi pitänyt ojentaa kätensä Hamasin johtajan Ismail Hanyehin kutsuun pitää yhteisneuvottelu Palestiinalaisten hajaannuksen lopettamiseksi".
"Sen sijaan hän valitsi tuhota palestiinalaisen poliittisen järjestelmän, ylläpitää yksinmääräämisvaltaansa ja hajottaa Palestiinan kansan laillisia instituutteja. Tämän kaiken hän tekee vain hoitaakseen yksityisiä intressejään".

Hamas kehottaa Egyptiä, joka pyrkii selvittämään Hamasin ja Fatahin erimielisyydet, estämään Abbasin suunnitelmat. PLC:n hajottaminen lisäisi Abbasin kykyä painostaa Hamasia alistumaan.

Hamas voitti PLC:n vaalit 2006, mikä aiheutti kiistan vaaleista Fatahin kanssa.
PLC ei ole kokoontunut 2007 jälkeen Hamasin kaapattua vallan Gazassa, mutta PA:n laki sallii PLC:n puhemiehen toimivan tilapäisenä "presidenttinä", jos Abbas kuolee tai muuten menettää hallintakykynsä ennen vaaleja.
Abbas on nyt 83-vuotias. Hänen kautensa päättyi 2009, mutta hän jatkaa laittomasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256563,

07. UUTISIA LYHYESTI

Qirmizi oli aikoinaan Kaukasian juutalaisten Jerusalem, mutta silloin elinvoimainen juutalaisyhteisö elää enää vain muistoissa ja kaivaten menneitä aikoja ja ihmisiä.

Azerbaijanin Qirmizin kaupungin kahvilan asiakkaita ovat muutamat vuorijuutalaisten vanhuusikään ehtineet edustajat juoden vahvaa teetä sokeripalojen kanssa.
Yksi vanhuksista näyttää käsivarteensa tatuoitua kukkaa todeten: "Annoin tehdä sen, kun oli 20 – vuotias. Nyt vanhoilla päivilläni muistelen nuoruusaikaani".

Qirmizin vuorijuutalaiset puhuvat juhuroa, unohdettua Kaukasian juutalaisten kieltä, joka muistuttaa persiankieltä, jossa on sekaisin hepreaa.
Qismiri Qesebe (Krasnaya Sloboda, venäjäksi punainen kylä) on yksi kahdesta yhteisöstä, joiden asukkaat ovat puhtaasti juutalaisia (toinen on Kirjas Joel New Yorkissa). Asukkaita siellä on 3000 -4000.

Kylä liittyy läheisesti Venäjään, useilla on liiketoimintaa Moskovassa, ja he tulevat kylään vain lomailemaan. Lada on yleisin kulkuneuvo, joka on vain tinapurkki pyörillä, kuten kirjoittaja lohkaisee. Hautausmaata hoidetaan mallikelpoisesti, ja hautakivet menehtyneitten kuvien kanssa ovat näyttäviä.

Avioliitot sovitaan useimmiten vanhempien kesken, sen jälkeen kun sopiva nuorikko on löytynyt. Häälahja on siinä 100 azerimanatia, 220 NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/256563,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 7 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 16 -22; Eilat 11 -23 +C-astetta, aurinkoista, huomisesta alkaen puolipilvistä.

Tulivuorenpurkauksen aiheuttama tsunami Indonesiassa teki laajaa tuhoa ympäristössään. Kuolonuhrien lukumäärä on nyt 222; 843 haavoittunut 28 ihmistä edelleen kateissa. Satoja rakennuksia on tuhoutunut. https://www.timesofisrael.com/volcano-caused-tsunami-kills-at-least-62-in-indonesia/.