Friday, April 17, 2015

PERJANTAI 17.04.15

PERJANTAI 17.04.15
1.       EILEN hiljennyttiin Israelissa muistamaan niitä siskoja ja veljiä, jotka olivat menehtyneet holokaustin kourissa Euroopan valtioissa toisen maailmansodan aikana. Päivän merkitystä paibottivat pitkin päivää jatkuneet ohjelmat kipeistä muistoista ja toivosta paremmasta tulevaisuudesta, jossa veli ei sorra veljeään eikä sisar syrji sisartaan. Omaksutun tavan mukaan liikenne pysähtyi kymmenen aikaan teillä ja kaduilla pariksi minuutiksi, mitä myös teillä liikkuvat kiitettävästi seurasivat. http://www.timesofisrael.com/rivlin-invokes-palestinian-victims-in-holocaust-comments/, http://www.timesofisrael.com/should-the-allies-have-bombed-auschwitz-a-still-incendiary-question/,http://www.jpost.com/Diaspora/WATCH-LIVE-Thousands-walk-from-Auschwitz-to-Birkenau-for-March-of-the-Living-398311,

2.       Holokaust kohtasi myös muita kansallisuuksia, kuten armenialaisia ensimmäisen maailmasodan aikaan, jotka menettivät puolitoista miljoonaa jäsentään Turkin järjestämissä tuhoamis- ja näännyttämismarsseissa ja muissa syrjintä-toimissa. Rooman paavi tuomitsi nämä toimet saaden Turkin presidentti Erdoganin raivon partaalle, mutta joita YK:n kaikkitietävä pääsihteeri Ban ki-Moon katsoi vain maan sisäisten asioitten järjestelemiseksi kuuluviin siviilitoimiin. http://www.jpost.com/Christian-News/Pope-statement-about-Armenian-genocide-likely-to-strain-relationship-with-Turkey-396821, http://www.jpost.com/Opinion/Lessons-not-learned-The-Armenian-genocide-396478,

3.       ILMA oli aamulla sumuinen ja kostea, lämpömittarin osoittaessa 10 lämpöastetta, sisällä vähän yli 15. Mustarastas oli sekin heti aamutuimaan selvittelemässä laulu-ääntään parin päivän tauon jälkeen, mutta päätti jättää enemmät yritykset siihen, että aurinko lopultakin huolehtii velvoitteistaan ja aloittaa kesän valmistelut.
Ennusteiden mukaan taivas on puolipilvinen tänään ilman sateita, mutta selkeytyy huomiseksi jatkuen aurinkoisena myös seuraavina päivinä. Lämpötila noussee lauantaina, eli juutalaisten sapattina, 20 asteen tienoille ja noussee edelleen parin asteen verran sunnuntaina.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias 14 -22; Suolameri 19 -26; Eilat 18 -27 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkunee ainakin ennusteajan aikana eli maanantaihin saakka, jolloin Jerusalemin sää olisi 17 -26 +C-astetta. Sillä tavalla, tämä tuntuu jo paljon paremmalta, vaikka eihän ihminen koskaan ole täysin kiitollinen, ei ainakaan pitkää aikaa, eli pian valitetaan hellettä. Kiitetään Luojaamme kuitenkin siitä, mitä on, eikä valiteta siitä, mitä ei ole.

4.       P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut koskien Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista jatkuvat Lausannessa 22.04.2015. Neuvotteluissa saavutettu raamisopimus, jonka jatkoneuvottelujen tulisi johtaa lopulliseen sopimukseen kesäkuun loppuun mennessä, on kohdannut kovaa vastatuulta jo pelkästään siksi, että USA:n ja Iranin julkaisemat sopimusluonnokset poikkeavat jyrkästi toisistaan. Iran julkaisi oman versionsa sovituista kohteista keskiviikkona, muutama päivä USA:n julkaiseman version jälkeen.
Erilaisuudet koskevat sallittujen sentrifugien määrää ja sopimuksen kestoaikaa, mutta Iran vaatii kaikkien Iranin vastaisten sanktioitten välitöntä poistamista, mikä USA:n version mukaan sovittiin tapahtuvaksi vaiheittain.
Toiseksi Iran katsoo, että neuvotteluissa Iranin sallitaan käyttävän 10 000 sentrifugia uraanin rikastamiseen Natanzissa ja Fordowssa, ja että rajoitteet kestävät enintään viisi vuotta kymmenen tai viidentoista asemesta, kuten USA:n versio toteaa.
USA:n versiossa todetaan, että Iran pienentää asentamansa 19 000 sentrifugin määrän viiteen tuhanteen seuraavan 10 vuoden aikana.

USA:n kongressi tarttui kehyssopimukseen aktiivisesti ja teki päätöksen, jonka mukaan mikä tahansa Iranin ydinteollisuutta koskeva sopimus tulee alistaa sen tutkittavaksi ja harkintaan, Obama vastusti kiivaasti lain laatimista, mutta katsoi lopulta parhaaksi myöntyä kongressin tahtoon. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-releases-fact-sheet-of-nuclear-agreement-at-odds-with-US-version-398360

5.       VENÄJÄ katsoo Lausannen kehyssopimuksen poistaneen esteet toimittaa Iranin v. 2007 tilaamat S-300 ilmatorjuntajärjestelmät sekä avata muukin kaupankäynti maitten välillä vaihtokauppaa käyttäen. Iran toimittaa öljyään Venäjän toimitusten maksamiseksi aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti.
USA:n hallituksen mielestä Venäjä tarvitsee valuuttaa ja on siksi kiirehtimässä kaupan aloittamista Iranin kanssa.

Des Reichman kirjoittaa ToI:n artikkelissa, että presidentti Obamalla on oikeus poistaa useita sanktioita ilman kongressin päätöstä. Hän on tehokkaasti käyttänyt tätä menetelmää asioitten jouduttamiseksi, ja voi nyt vastahakoisen kongressin aikana turvautua tähän myös Iranin sanktioiden poistamisessa ja niissä etenkin valuuttavaihdon yhteydessä, mikä vapauttaisi Venäjän ja Iranin välisen kaupan. Samoin Iranin arviolta 100 miljardin USD pankkivarojen vapauttaminen sanktioista merkitsisi purevimpien pakotetoimien poistamista.-
IRANIN öljyn viennin rajoitusten poistaminen lisäisi Iranin tuloja 19 miljardia USD vuodessa. Obama pystyisi poistamaan nämä rajoitteet allekirjoituksellaan. http://www.timesofisrael.com/obama-could-ease-many-iranian-sanctions-without-congress/

6.       PUTININ päätös toimittaa Iranin tilaama ja maksama S-300 järjestelmä antoi aiheen pääministeri Netanyahulle soittaa Putinille esittääkseen vastalauseen sen johdosta. Putin ilmoitti kuitenkin, että Venäjän tulee toimia kauppasopimusten mukaisesti samalla vakuuttaen, ettei järjestelmästä aiheudu vaaraa Israelille.
Israelin ilmavoimien, IAF, Nevataim sotilaskentän komentaja, prikaatinkenraali Lihu HaCohen kertoi journalisteille: ”Ilmavoimat valmistautuvat kaikkia tilanteita varten, mukaan lukien tämä järjestelmä. Ilmavoimat katsovat, jos tilanne niin vaatii, pystyvänsä ylittämään myös tämän haasteen”.

HaCohen kertoi, että Venäjä on luvannut tätä järjestelmää Iranille, Syyrialle ja Egyptille, mutta ettei tiedetä, minkä järjestelmän version millekin maalle. Hän sanoi, että jos se asennetaan Israelin pohjoisrajan tuntumaan, se tulee aiheuttamaan jatkuvan uhan rajan läheisyydessä lentäville IAF:n koneille. Hän myöntää, että S-300 järjestelmä tulisi monimutkaistamaan potentiaalisia iskuja Iraniin – kuten Syyriaan ja Egyptiin - mutta ettei se sulje taivaita IAF:n koneilta. ”IAF:llä oli mahdollisuus iskeä Iranin ydinlaitoksiin ennen S-300 järjestelmää, ja se pitää paikkansa edelleen”.
Toinen potentiaalinen uhka aiheutuu siitä, että jos Iran saa sen, Teheranin mullahit voivat antaa luvan toimittaa sen edelleen Syyriaan ja sieltä Hizbullahille.

Prikaatinkenraali Lihu HaCohen puhui medialle samaan aikaan, kun Lockheed Martinin toimittama F-35 koneitten simulaattori asennettiin Nevataimin lentotuki-kohtaan. IAF:n lentäjät ovat jo saaneet tuntumaa USA:ssa koneen epätavallisiin ominaisuuksiin toimittajan päämajassa, mutta ensimmäiset F-35 koneet on nykyisten tietojen mukaan tarkoitus toimittaa vasta joulukuussa 2016.
Israelin ilmavoimat haluaa saada kaksi 25 koneen laivuetta, mutta on tilannut vain 33 konetta. Steve Over, F-35 koneen kansainvälisen bisneksen kehittämisosaston johtaja, sanoo, että F-35 kone on varustettu tehokkailla sensoreilla, jotka pystyvät sieppaamaan torjuntajärjestelmien tutkasignaalit sen ohella, että se on täysin stealth, eli tutkasignaalit torjuva. http://www.timesofisrael.com/israel-air-force-s-300-a-surmountable-challenge/,

7.       USA:n armeijoitten esikuntapäälliköitten puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey sanoi, että USA:n sotilaallisen mahdollisuuden käyttäminen Iranissa, jos neuvottelut epäonnistuvat, on edelleen pöydällä riippumatta Venäjän toimittamasta S-300 järjestelmästä.
kenraali Dempsey totesi, että S-300 järjestelmän toimittamis-mahdollisuus on ollut heillä tiedossa jo vuosikaudet, ja että he tietävät kaiken tarpeellisen sen ominaisuuksista ja toiminnasta, eivätkä katso sen aiheuttavan ylittämättömän esteen. USA:n ja Israelin johtajat pitävät kiinteää ja jatkuvaa yhteyttä toisiinsa, missä varmaan tämäkin ongelma on tiedostettu ja jaettu tarpeellisilta osin.  
S-300 järjestelmä pystyy torjumaan ballistisia ohjuksia, risteilyohjuksia ja myös matalalla lentäviä sotilaskoneita.
Iranin ylimmän kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Ali Shemkhani sanoi, että Venäjä voi toimittaa S-300 järjestelmän tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/us-military-option-on-iran-intact-despite-russian-missiles/
8.       UUTISOTSIKOITA
·         USA:n YK:n Samantha Power sanoo, että USA jatkaa läheistä yhteistyötä Israelin kanssa, mutta ei suoralta kädeltä torju Israelin vastaisten lauselmien laatimista YK:ssa. Tämä saa Israelin viholliset tehtailemaan niitä.
Power oli vastaamassa kongressin edustainhuoneen esittämään huoleen, että sen saamien tietojen mukaan USA:n edustaja ei enää puolusta Israelia vastaan tehdyiltä hyökkäyksiltä. Edustajat esittivät huolensa, että USA antaa Israelin vastaisten päätöslauselmien etenemisen YK:ssa. Power ei vastannut suoraan, vaan venkoili vastauksessaan todeten, että USA tulee tarttumaan kysymyksiin tarpeen mukaan, ilman ennalta määriteltyä käyttäytymismallia. Hän viittasi PA:n arabiongelmaan todeten, että Israelista tule ristiriitaisia tietoja, kannattaako se kahden valtion periaatetta vai ei. http://www.timesofisrael.com/power-us-wont-dismiss-anti-israel-un-resolutions/,
·         Holokaustin muistopäivän aattona yhden israelilaisen miehen surmanneen ja naista pahoin haavoittaman terrori-iskun nimittäminen ensiksi liikenne-onnettomuudeksi ja vasta päivien jälkeen toteaminen, että ehkä se sittenkin oli terrori-isku, antaa varsin oudon kuvan turvallisuusmiesten mielentilasta. Turvallisuuskamera taltioi koko tilanteen, jossa arabin ajama auto törmäsi pysäkillä odottaviin ihmisiin, ja peruutettuaan arabi aikoi täydentää hyökkäyksensä, mutta kiireissään törmäsi teräspylvääseen haavoittaen itsensä sairaalakuntoon. Hyökkäys tapahtui Ranskalaisella Kukkulalla Chaim Bar Lev-kadulla. Surmansa saanut 29-vuotias Shalom Johai Sherki, joka haudattiin eilen, oli tunnetun sionistirabbin Uri Sherkin poika. Hänen naisystävänsä Klein haavoittui vaikeasti. Tunnettu Jerusalemin valtuutettu King sanoo, että hyökkäys liittyy arabien yrityksiin vallata maata aivan Jerusalemin keskustassa valtatie 1:n varrelta pelotellen juutalaiset pois. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194189#.VTC7ofnPQzE
·         Ensi tiistaina klo 20.00 alkaa Israelin kaatuneitten muistopäivä sireenien minuutin mittaisella soitolla.
Israel on menettänyt terrori-iskuissa yhteensä 23 320 kansalaistaan. Vuoden 2014 aikana menehtyi 116 israelilaista, heistä 72 Gazan kesäsodan nimellä kulkevassa Operaatio Protective Edge johdosta. Kaikkiaan 16 760 perhettä kutsutaan sureviksi perheiksi, 9 753 surevíksi vanhemmiksi, 4 953 leskeä ja
2 093 orpoa. 1.5 miljoonan ihmisen arvioidaan käyvän omaistensa ja rakkaittensa haudoilla keskiviikkona ja torstai, mikä työllistää palvelu-yrityksiä pyrkien hoitamaan heitä vesipulloin ja muilla tavoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194190#.VTDAdvnPQzE,
·         Yair Lapid syyttää EU:n ulkoministerien päätöstä varustaa Juudeasta ja Samariasta tulevat tuotteet selvästi, missä ne on valmistettu. Tämä kuuluu EU:n politiikkaan tiivistää Israelin vastaista syrjintäänsä. Kaikkiaan 16 EU-maata kannattivat päätöstä, joka tulee pahoin sekoittamaan Israelin talouden. Kirjoittajien etunenässä olivat Englanti, Ranska, Espanja ja Italia. Kirjelmän oli laatinut Belgian ulkoministeri ja ensimmäinen allekirjoittaja oli Itävalta, eikä Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja tainnut nähdä mitään vaikeuksia allekirjoittaa tämä BDS-toimintaan kuukuvan päätöksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194179#.VTDD9PnPQzE
Wednesday, April 15, 2015

KESKIVIIKKO 15.04.15

KESKIVIIKKO 15.04.15
1.       KEVÄÄN tulo näyttää olevan taas vaikeaa. Runsas viikko sitten oli hellettä, sen jälkeen tuli takatalvi myrskytuulineen, rae- ja vesisateineen, ukkosmyrskyineen ja salamoineen. Kuitenkin välillä näyttäen vanhaa aurinkoa kuin muistuttaen, että täällä ollaan, joskin huomiomme on nyt siirtynyt jonnekin muualle. Ehkä se lisääntynyt aktiivisuus auringon pinnalla potentiaalisine purkauksineen maapallon suuntaan on vienyt liikaa aikaa. Mutta sateita luvataan taas sekä keskiviikoksi että torstaiksi taivaan pysytellessä joko osittain tai kokonaan pilvien verhomana - mikä häveliäisyys lienee aiheuttanut tämän? Tänään lämpömittarin lukema noussee 20 asteen tienoille pudoten sen jälkeen huomenna 17 ja sen jälkeen kivuten uudelleen 18 -19 asteeseen päivisin, yölämpötila on viileä, 8 -9 asteen tienoilla.

Mustatakkinen ystävämme mustarastas lienee saanut köhää, eikä ole kuulunut muutamaan päivään – sen huiluäänistä repertuaaria kun ei voi esittää köhäisenä. Tämä on ero konserttilaulajan ja kansanlaulajan välillä. Muut pienet sirittäjät sen sijaan jatkavat sirityksiään viileydestä välittämättä, mutta maa on peittynyt vehreään kasvustoon ja kukkaloistoon sateitten seurauksena. Kinneretin pinta on sekin noussut pari senttiä, on nyt 211.805 m merenpinnan alapuolella. Sateet täyttävät mukavasti myös pohjavesivarastoja.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 09 -20; Tiberias 14 -28: Suolameri 19 -29: Eilat 18 -28 +C-astetta.

2.       Vaikka Kinneretin, eli Genessaretin, veden korkeus on noussut kiitettävästi, entisten kuivien aikojen aiheuttamaa vajausta ei voi täyttää hetkessä. Vedenpinta on vielä kolmisen metriä alle tulvarajan, joka pakottaisi juoksuttamaan vettä Jordanjokeen ja pohjavesivarastoihin tavallista enemmän. Vesihallinnon tiedottaja Uri Shohar pitää tilannetta kuitenkin hämmästyttävänä. Vuosi 2014 oli sateitten määrässä pahin lähimmän sadan vuoden aikana, etenkin kesäkuukausien aikana.  Vesihallinto on juoksuttanut vettä Kinneretistä vuosi vuodelta yhä vähemmän vedenpuhdistus-laitosten täyttäessä syntyneen käyttöveden vajauksen.

Myrskyisten tuulien mukana tuli paitsi vettä myös rakeita, jotka paikoin turmelivat pahoin hedelmäpuita ja muita istutuksia, minkä odotetaan tuovan puutteita satomäärissä ja nostavan hedelmien ja vihannesten hintoja kesän aikana. Myrskyt turmelivat tuhansia eekkereitä hedelmätarhoja, sekä kukinnalle että fyysistä vahinkoa puiden ja pensaiden infrastruktuurille, kuten JP:n Sharon Udasin kertoo. Puiden ja istutusten suojaksi pystytettyjä rakennelmia romahti kaatosateitten ja tuulien voimasta, ja monet istutukset tukehtuivat liian runsaasta vedestä. http://www.jpost.com/Israel-News/Lake-Kinneret-rises-slightly-over-storm-still-much-room-for-improvement-397957

3.       Alkuviikosta lehdet raportoivat, että Nablusissa ja Jeninissä on sattunut verisiä yhteenottoja Fatahin suurimman alajärjestön Al-Aksa Marttyyrien Prikaatin ja PA:n turvallisuusjoukkojen välillä. Näistä ei ole raportoitu sen jälkeen.
Tänään uutiset kertovat IDF:n, Shin Betin ja Israelin poliisin suorittaneen tiistain ja keskiviikon välien yön aikana Nablusissa Hamasin jäsenten pidätyksiä. JP:n raportin mukaan pidätykset kohdistuivat Hamasin paikallisjohtajiin, entisiin pidätettyihin, jotka vapauduttuaan olivat menneet takaisin laittomiin toimiin, joita he parhaiten osaavat, sekä muihin epäiltyihin.
ISRAELIN pelkona on ollut, että Hamas voi yrittää taas kerran kaapata vallan Juudeassa ja Samariassa ja kaataa Abbasin johtama ja valvoma hallinto.
Turvallisuusjoukot idättivät 29 Hamasin jäsentä Nablusin alueella. He raportoivat, että pidätykset perustuivat epäilyihin, että Hamas suunnittelee uusia näyttäviä terrori-iskuja Israelin puolelle. Shin Betin tiedottaja kertoi, että terroristeja rahoitettiin Hamasin ulkomailla sijaitsevista keskuksista, joista yksi on Turkissa. Pidätetyt vietiin kuulusteluihin, kertoi tiedottaja.

Armeijan, Shin Betin ja Israelin poliisin yhteistyönä toimitetun pidätysaallon laukaisi toimintaan päivää aikaisemmin Jerusalemin Abu Dis arabilähiössä paljastettu terrori-solu, joka suunnitteli terrori-iskua Israelin poliisin ja armeijan partiota vastaan lähiössä. Epäillyt kaksi miestä pidätettiin, jotka kertoivat seuranneensa poliisipartioiden ja sotilaitten liikkeitä ja aikatauluja, hankkineen aseita sekä Hunday-auton, joilla iskut oli tarkoitus suorittaa. He suorittivat kuivaharjoituksia ennen purimin aikaan suoritettavaa terrori-iskua. Shin Betin tiedottaja kertoi, että pidätetyiltä takavarikoitiin aseita ja ammuksia. Yksi epäilty Ma´an Sa´ar pidätetiin kuun alussa, joka toimi solun johtajana. Hän on kotoisin Burkan arabikylästä, mutta hän työskenteli Abu Disin yliopiston kahvilassa. Hän kärsi oikeuden hänelle antaman tuomion Israelin vankilassa 2009 -2011 ja vapautettiin kärsittyään tuomionsa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-nabs-dozens-of-Hamas-members-in-overnight-raid-in-West-Bank-398137

4.       Raportit kertovat, että ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin IDF sallii PA:n autojen liikkuvan Israelin puolella. Uutinen tosin rauhoittelee, että uusi sääntö koskee vain lääkäreitä, mutta kun pullon henki on päästetty ulos, se voi ottaa seitsemän muuta henkeä - pahempia kuin se itse – ja ne kaikki tunkeutuvat sisälle saaden tilanteen monin verroin pahemmaksi, eikä niitä saada enää ulos, Jeesuksen vertauksen mukaan. (Mt12:43 -45)

Toisessa uutisessa todetaan, että Israelin salliessa PA:n poliisien – jotka USA on kouluttanut ja aseistanut – päästä asepukuineen ja aseineen partioimaan E-Ramissa, Abu Disissa, Ezariyassa ja Bidossa, on käsittämätön muutos 1993 Oslon sopimuksessa määriteltyyn käytäntöön Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa. Poliisin taholta kerrottiin AFP:n tiedusteluihin, että päätös perustuu Israelin ja PA/PLO:n viranomaisten väliseen yhteistoimintaan.
JP:n artikkelin kirjoittaja Khaled Abu Toameh epäileekin, että meneillään on jotain, mistä suuri yleisö ei ole ollenkaan tietoinen.

Israelin hallituksen nimittämän koordinaattorin territorioissa (COGAT) tekemät lukuiset päätökset maaliskuun 17. päivän vaalien jälkeen osoittavat jotain salamyhkäistä olevan tekeillä. Kuten Toameh toteaa, tämä on sitäkin oudompaa huomioiden, että ulkoapäin katsoen jännitys Israelin ja PA/PLO:n välillä on suurempi kuin koskaan Abbasin jätettyä Israelin vastaiset syytökset sotarikoksista Haagan kansainväliselle oikeudelle (ICC) ja toistaessaan uhkauksia katkaista turvallisuusyhteistyö Israelin kanssa. PA/PLO:n päätökset vaativat Abbasin allekirjoituksen, mutta suositusluonteisinakin niiden luulisi vaikuttavan suhteisiin.

PALESTIINALAISLÄHTEIDEN mukaan turvallisuusyhteistyö Israelin ja PA:n välillä jatkuu kuten ennenkin. Israelin taholta vakuutetaan, että aloitetut pidätykset
kohdistuvat pelkästään Hamasin jäseniin, eikä Fatahin jäseniin tai tukijoihin. Toiseksi Hamasin aiheuttama uhka kohdistuu Israelin ohella ennen kaikkea PA/PLO:n toimiin, sillä Hamasin päämääränä on Abbasin hallinnon kaataminen. Abbas on Hamasin terminologiassa kansanpetturi ja henkipatto, joka on ollut pahin jarru Hamasin ja Fatahin välisissä sovintoneuvotteluissa.

TOAMEH nostaa esiin Israelin korkeiden virkamiesten viimeaikaiset hämmentävät päätökset. Puolustusministeri Moshe Yaalon päätti kytkeä Mekorotin, Israelin kansallisen vesihallinnon, vesijohdon, PA:n rakentamaan Rawabin kaupunkiin, jossa valmiina tulee suunnitelmien mukaan asumaan 40 000 asukasta, vaikka päätös olisi ennen sitä pitänyt alistaa yhteisen veden käyttöä valvovalle komitealle, joka ei ole kokoontunut vuosikausiin; ja vaikka PA/PLO ei ole maksanut aiempaa veden-kulutustaan. Yhdessä Israelin toimittaman sähkön kanssa PA/PLO:n velka Israelille on pari miljardia NIS. Rawabin kaupungin jätevesien puhdistus ja johtaminen sen jälkeen on tiettävästi selvittämättä PA:n kieltäytyessä neuvotteluista.

ISRAELILLA ja PA/PLO:lla on yhteinen vihollinen Hamas, eikä sen voida sallia kaappaavan valtaa Juudeassa ja Samariassa, kuten se teki Gazassa 2007. PA pidättää usein runsaasti Hamasin kannattajia Juudeassa ja Samariassa, mutta joutuu vapauttamaan heidät pian, koska sillä ei ole resursseja heitä varten.
Israelin hallitukset ovat pyrkineet mielistelyillä ja jatkuvilla myönnytyksillä saamaan PA/PLO:n Israelille myönteiseksi, mutta ne eivät usko PA/PLO:n vakuutuksia, että kaikki sopimukset ovat osa vaiheittaista suunnitelmaa Israelin tuhoamiseksi, ja islamin kalifaatin perustamiseksi Israelin raunioille. Siinä PA/PLO on täysin samoilla linjoilla Hamasin kanssa, vain taktiikka ja toimintatavat eroavat. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Is-more-going-on-between-Israel-and-the-Palestinians-than-meets-the-eye-398133

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti antaa luvan aloittaa välittömät toimet Iranin jo vuosia sitten tilaaman S-300 ohjusten torjuntajärjestelmän toimittamiseksi Iraniin mahdollisimman pian, Iranin mukaan jo tänä vuonna. S-300 järjestelmää pidetään yhtenä kehittyneimmistä järjestelmistä alallaan, jonka seuraava versio S-400 on siitä kehitetty. Netanyahu yritti ilman tulosta vaikuttaa Putiiniin päätöksen perumiseksi. Putin katsoo, että Lausannen neuvottelutulos antaa sille oikeuden järjestelmän toimittamiseen. Putin sanoo, että lukuisat länsimaiset yhtiöt jonottavat Iranin kynnyksillä päästäkseen osallisiksi miljardi-sopimuksista, eikä Venäjä halua seurata sitä sivusta. Putin rauhoitteli Bibiä, ettei järjestelmästä ole uhkaa Israelille, mikä pitää paikkansa, elleivät IAF:n koneet lennä Iranin ilmatilaan. Joittenkin mielestä S-300 lisää sodan uhkaa, sillä iskut sinne on tehtävä ennen järjestelmän asentamista käyttökuntoon. IAF:n taholta todetaan, että S-300 monimutkaistaa tilannetta, mutta että he osaavat kiertää sen aiheuttaman uhkan. Päätös haastaa kuitenkin USA:n vaikutusvallan Lähi-Idässä. http://www.jpost.com/Middle-East/Russias-missile-deal-with-Iran-challenges-US-influence-in-Mideast-398129
·         Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kritisoi Putinin päätöstä S-300 järjestelmän toimittamiseksi Iranille. Hän sanoi päätöstä hätiköidyksi, koska Lausannen sopimusta ei ole allekirjoitettu ja siitä neuvotellaan edelleen. Lisäksi USA:n kongressin haluaa tutkia sitä ennen voimaantuloa, mistä senaatin ulkoasiain valiokunta teki myönteisen päätöksen. Hän ei myöskään hyväksy Iranin ja Venäjän välistä vaihtokauppaa (bartel), jolla Venäjä vie Iraniin tuotteitaan, jotka maksetaan iranilaisella öljyllä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194064#.VS4eU_nPQzE
·         Korkein oikeus ei suostunut Israelin vankiloissa rangaistuksiaan kärsivien arabiterroristien anomukseen jatkaa opintojaan Israelin kustannuksella yliopistoissa, mutta saavat jatkaa opintojaan maisterin tutkintoon saakka, kaikki täyshoidolla ja Israelin valtion kustannuksella, mihin heillä ei olisi varaa kotonaan PA:n alueilla, jopa kieltäytyen vapauttamisesta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194058#.VS4f7PnPQzEl
Viittaukset siihen, että terroristit saisivat mielenmuutoksen opintojensa vuoksi ja luopuisivat terrorismista, perustuu tietämättömyyteen, sillä terrorijärjestöjen johtajat ovat järjestään korkeasti koulutettua, lääkäreitä, gynekologeja, lainoppineita jne.
·         Rajapoliisi löysi M-16 kiväärin patruunoineen jääkaappiin piilotettuina. Tätä arabit ovat käyttäneet useasti ennenkin. Tämä löytö tehtiin beduiinikylässä Negevissä.  Rajapoliisit olivat suorittamassa tarkastusta kylässä asukkaitten harjoittamaa asekauppaa vastaan. Salakuljetus ja ryöstöretket ovat kuuluneet oleellisesti beduiinien ja arabien elintoimintoihin kautta vuosisatojen. http://www.jpost.com/Israel-News/Weapons-found-in-refrigerator-in-operation-in-southern-Bedouin-village-398141
·         Jerusalemin pormestari tuli vahingossa paljastamaan, että Jerusalemiin perustetaan kansainvälinen tutkimuskeskus, jossa tutkitaan ja kehitetään ihmisen hedelmällisyyteen ja geneettisiin muutoksiin tähtääviä ohjelmia kansainvälisesti johtavien tutkijoitten toimesta. Tarkoitus on selvittää ihmisten geneettisten tekijöitten mahdollista kartoitusta ja tulevalle yksilölle haitallisten tekijöitten poistamista. Tämä lienee osa NWO:n suunnittelemaa ”rodunjalostusta”, jolla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisen tulevaan työkenttään ja luokkaan, johon hänet kasvatetaan: hallitsevasta valioluokasta palvelijoihin, sotilaisiin ja muuhun apuhenkilökuntaan. Geneettinen valvonta antaa myös mahdollisuuden päättää, ketkä jäävät henkiin, ketkä määrätään poistettaviksi tai steriloitaviksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Health/Jerusalem-plans-international-multi-institution-fertility-and-genetics-center-for-city-398143
·         Debkafilen mukaan Venäjällä ei ole valmiina S-300 järjestelmää, minkä johdosta Venäjän ja Iranin virkailijat tutkivat mahdollisuuksia vaihto-ehtoisista järjestelmistä, joita sillä on useita. DF vilauttaa S-400 järjestelmän toimittamisesta Iranille. Venäjä asensi S-400 Euroopan rajoilleen NATO:n laajentumis-pyrkimyksiä vastaan, joissa Suomikin on mukana. http://www.debka.com/article/24531/Exclusive-Moscow-has-no-S-300-air-defense-missiles-available-for-Iran-Replacements-under-discussionSunday, April 12, 2015

SUNNUNTAI 12.04.15

SUNNUNTAI 12.04.15
1.       JUUTALAISTEN PESSAH, suomalaisittain pääsiäinen, alkoi vähän sekavissa tunnelmissa kaksoispyhällä ja 30 asteen helteillä, mikä pian muuttui viileäksi ja jopa koleaksi viiden asteen lämpötiloilla ja luihin ja ytimiin ulottuvilla sadeviimoilla sekoittaen suunniteltuja tilaisuuksia ja pakottaen ihmiset pysyttelemään sisätiloissa siinä lämmössä, mikä oli ehtinyt imeytyä kiviseiniin lyhyen hellesään aikana.
Tänään sunnuntaina, viikon ensimmäisenä päivänä, ilma on sumuinen ja vesitihkuinen, mutta tuuli ei ole enää yhtä pistävän voimakas. Sisälämpötila oli aamulla vajaa 17 astetta, joten villapaita kaivettiin uudelleen käyttöön.
”Huominen on kuitenkin toivoa täynnä” lämpötilan alkaessa hiljalleen nousta siedettäviin lukuihin; tiistaina jopa 09 -18 lämpöasteeseen sateitten loputtua ja taivaan alkaessa selkeytyä.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 06 -10; Tiberias 12 -17; Suolameri 15 -22; Eilat 14 -22 +C-astetta.
Viileys ja sateet olivat varmaan epämukava yllätys monille, jotka olivat varustautuneet kevään ehtimiseen jo pitkälle ja alkavan kesän lämpötiloihin. Hermonille satoi 10 sm lunta, mikä oli sinne matkustaneille mieluisa yllätys. Kinnertin pinta oli pysytellyt samoissa lukemissa, mutta noussee muutamia senttejä sateitten jatkuessa ja lumen sulaessa Hermonilta.

2.       ISRAELIN hallitusneuvottelut olivat pysähtyneet pessahin ajaksi muutamia hajanaisia lausuntoja lukuun ottamatta poliitikkojen pyrkiessä käyttämään pitkää vapaa-aikaa kerätäkseen voimia ja kootakseen ajatuksiaan sunnuntaina jatkuvia hallitus-neuvotteluja varten. Naftali Bennett purkaa edelleen pettymystään jouduttuaan Bibin jalkoihin loppurynnistyksen aikana ja menetettyään neljä edustaja paikkaa.
Netanyahu sen sijaan käytti myös hyvää säätä edukseen mennen perheineen jonnekin Negevin autiomaille osallistuakseen kameliajeluun, mikä tietenkin videoitiin lukuisten journalistien toimesta turvallisuusmiesten ympäröiminä.  

JOKAISEN pyhän jälkeen seuraa kuitenkin arki, eivätkä puoluejohtajatkaan voine välttää tätä karua todellisuutta.
Pääministeri Netanyahu tavannee tänään ultraortodoksisen UTJ:n neuvottelijat ja huomenna maanantaina Jewish Home edustajat, kuten Israelin radio raportoi.
Haaretzin mukaan Netanyahu pyrkii allekirjoittamaan hallitussopimuksen usean puolueen – Likud, UTJ, Israel Beitenu, Shas ja Kulanu - kanssa samanaikaisesti. Siksi Haaretzin mukaan Bibi on haluton sopimaan lopullisesti UTJ:n ja Israel Beitenun kanssa ennen kuin hänellä on tiedossa kaikkien potentiaalisten hallituspuolueitten vaatimukset.

NETANYAHIN taktiikka - jos se on sitä – herättää närää Israel Beitenun johdossa, jossa hänen epäillään taktikoivan odotellessaan mahdollisuutta yhteishallituksen muodostamiseksi Zionist Unionin kanssa. Hän otaksuu, että kahden suurimman puolueen yhteistyö hallituksessa helpottaisi päätösten tekemistä ja vakavoittaisi hallitusta. Tzipi Livnin asema siinä tapauksessa voi aiheuttaa ongelmia jo hallitus-neuvottelujen aikana, sillä hän ei suostune apulaisministerin asemaan.
MEDIARAPORTTIEN mukaan Netanyahun on tehtävä vaikeita päätöksiä - joista ministerilistan esittäminen julkisuudessa on yksi – kuluvan viikon aikana.
JEWISH HOME, jota pidetään Betanyahun luottopuolueena, ei halua tyytyä sivusta seuraajan asemaan, vaikka se menetti 4 paikkaa - 12:sta kahdeksaan – Likudin venkoilun vuoksi vaalitaistelun loppumetreillä. Jewish Home kannattaa juutalais-asutuksen lisäämistä Juudeassa ja Samariassa ja on tehnyt useita aloitteita sen edistämiseksi, kuten myös korkeimman oikeuden päätösvallan purkamiseksi sille kuukuviin mittasuhteisiin. Bennett vaatii niiden ottamista hallitusohjelmaan.

KULANU esittää 10 edustajansa voimalla vaatimuksia saada talousministeriön lisäksi rakennus- ja ympäristönsuojelu-ministerien paikat. Kulanun vaatimuksissa on ollut myös Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuus, millä se voisi paremmin valvoa maan talouselämän nostamista Yair Lapidin epäonnistuneen johtamistaidon jälkeen. Kahlonia varoitetaan nostamista tavoitteita liian korkealle, mikä voi antaa Bibille verukkeen kääntää huomionsa UTJ:n ja Israel Beitenun puoleen jättäen Kulanun sivummalle, ainakin toistaiseksi.

TOINEN ultraortodoksi puolue Shas vaatinee uskonnollisten asiain ministerin sekä sisäministerin paikkoja, joista sisäministerin paikka on tärkeämpi, mutta mitä monet mieluummin antaisivat jollekin toiselle puolueelle.
Pääministeri Netanyahulla on aikaa 07. toukokuuta esitellä hallituksensa presidentti Reuven Rivlinille, joka voi erityisistä syistä antaa pari viikkoa lisäaikaa. Netanyahu sanoo uuden hallituksensa pyrkivän alentamaan elinkustannuksia ja siksi kehottaa puolueita kansallisen yhtenäisyyden nimissä hillitsemään vaatimuksiaan. http://www.timesofisrael.com/likud-united-torah-judaism-to-meet-as-coalition-talks-resume/

3.       IRAKIN JA SYYRIAN taistelut ovat jääneet osittain Jemenin kriittisen tilanteen kuten myös Iranin ydinsopimuksen vuoksi sivummalle, mutta se tapahtuu vain median parissa, jonka voimat eivät riitä seuraamaan kovin monia kriisipesäkkeitä samanaikaisesti. Taisteluja käydään lisäksi Afrikassa ja Egyptin Siinailla, joita niitäkin tulisi seurata kaiken muun ohessa. Juutalaisten kohteiden alkaessa vähentyä taistelijat kääntyvät kristittyjä vastaan muinaisen kulttuurin hävityksen ohessa.
Irakissa Islamin Valtion kuolemaa uhmaavat pommimiehet iskivät lauantaina Kirkukissa sijaitsevaa Baijin öljynjalostamoa vastaan sytyttäen sen tuleen. Jalostamo on Irakin suurin. Irakin armeijan edustaja kiistää IS:n väitteet, että se olisi pystynyt tunkeutumaan jalostamon sisälle. Hallituksen ja IS:n joukot ovat taistelleet alueen omistamisesta viime vuodesta lähtien, mutta Kirkuk on hallituksen valvonnassa.

IRAKIN armeija kenraalimajuri totesi, että IS:n (Daesh) joukot olivat aloittaneet lauantaina suuren operaation Salaheddin provinssissa, jossa Baiji sijaitsee. Kenraali sanoi Baijin öljynjalostamoa vastaan aikaisin aamulla aloitettua taistelua kiivaimmaksi kuin koskaan aiemmin. IS lähetti kolme itsemurhapommimiestä tuhoamaan jalostamon portit, mutta vain yksi heistä ehti sytyttää pomminsa. Kenraali vakuuttaa, että jalostamon alue on kokonaan armeijan sotilaitten hallinnassa. Hän totesi, että IS yrittää levittää kuvaa, että he ovat kaikkialla, mikä ei ole totta, sillä IS:n joukot eivät riitä valvomaan miehittämiään laajoja alueita.
Baijin jalostamoa vastaan tehdyssä hyökkäyksessä 20 IS:n taistelijaa sai surmansa, kuten kenraalimajuri totesi, vaikka sitä ei pystytty verifioimaan.

IRAKIN armeijan päämääränä on siirtyä taistelemaan Mosulin omistuksesta. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-fighters-attack-iraqs-largest-oil-refinery/

4.       SAUDI ARABIA sanoo, että 500 houti-taistelijaa on kuollut taisteluissa saudien joukkojen kanssa, valtaosa heistä ilmapommituksissa.
Saudi Arabia ei ole vielä aloittanut maajoukkojen hyökkäyksiä Jemenin alueelle, mutta pienempiä kahakoita on sattunut naiden välisellä raja-alueella.
Saudien lauantaina julkistaman ilmoituksen mukaan houdit olivat surmanneet kolme rajaa vartioivaa sotilasta kranaatti-iskulla perjantaina Najran provinssissa.
Perjantaina pääsi myös lääkintätarvikkeita kuljettava kone Sanaan lentokentälle, vaikka houti-kapinalliset hallitsevat itse pääkaupunkia.
Kansainvälinen Punainen Risti twiittasi kuvia työntekijöistään, jotka pyrkivät koneen 55 tonnia lääkintä- ja muita ensiaputarvikkeita, joista kaupungissa on puute.

Tilanne Adenissa on epäselvä Houti-kapinallisten miehitettyä osan sen keskustasta, mutta Riyadiin Saudi Arabiaan paenneen kansainvälisesti tunnustetun presidentti Abd Rabbo Mansour Hadin kannattajia on linnoittautunut osaan kaupunkia.
Adenissa kuten Jemenissä laajemminkin on puutetta ruuasta ja lääkintätarpeista jatkuvien ja kiihtyvien taistelujen vuoksi.
Saudien ilmavoimilla ei liene kovin tarkkoja koordinaatteja pommituskohteistaan, vaikka ne ovat saaneet niitä USA:n tiedustelulta. Tämän vuoksi siviiliuhrien määrä ilmapommituksissa on suuri. USA sallii saudilentäjien tankata lentokoneitaan omissa tankkauskoneissaan Jemenissä.

Aiemmin raportoitiin, että Egypti oli lähettänyt sota-aluksiaan valvomaan kapeaa Bab el- Mandeb salmea, jossa ne joutuivat kosketuksiin Iranin lähettämän kahden sota-aluksen kanssa, jotka kuitenkin perääntyivät parin varoituslaukauksen jälkeen. Pakistan, joka aiemmin ilmoitti liittyvänsä Saudi Arabian johtamaan koaliittioon, ilmoittaa nyt vetäytyvänsä pois liittoutumasta.
Jemenin eteläisessä IBB provinssissa paikalliset Al-Qater heimot pyrkivät ajamaan pois Houti-kapinaliset ja syrjäytetyn Salehin kannattajat. Houtien vastustajat ovat heidän mukaansa Al-Qaidan kannattajia saudien ohella. http://www.timesofisrael.com/yemeni-rebel-mortar-attack-kills-3-saudi-border-guards/, http://www.debka.com/article/24523/Iran-Saudi-Arabia-in-tense-buildup-opposite-Yemen%E2%80%99s-Gulf-of-Aden-shore-US-air-tankers-refueling-Saudi-jets

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Presidentti Obama vakuuttaa, ettei neuvoteltuun Iran sopimukseen ole vaihtoehtoa. USA:n kongressi haluaa kuitenkin tarkistaa sopimuksen ennen sen voimaan tuloa, missä se on joutunut napit vastakkaisin Obaman kanssa, joka haluaa saada sen allekirjoitettua mahdollisimman pian ja mieluiten ilman kongressin valvontaa. Netanyahu sanoo, että tilanne ilman sopimusta on parempi kuin neuvoteltu sopimus, mitä myös Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei suosittaa. Iranin vallankumouskaartin komentaja Ali Jafari sanoo, että Obama yrittää sumuttaa EU-maita ja kongressia esittelemällä niille sopimuksen ehtoja, jotka eivät vastaa neuvotteluissa sovittuja. Hän sanoo, että USA joutui neuvotteluissa luopumaan kaikista punaisista linjoistaan, mikä osoittaa Obaman hillittömän haluan saada sopimus aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193901#.VSodg_nPQzE
·         Kylmä ja sateinen sää jatkuu ilmatieteilijöiden mukaan Israelissa vielä lähi-päivien aikana lämpötilan pudotessa paljon alle vakiolämpöjen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193905#.VSofuvnPQzE
·         Israelin kaasulähteistään saamat tulot ovat korvanneet ja ylikin Gazan kesäsodasta aiheutuneet ylimääräiset menot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193863#.VSogcvnPQzE
·         Albaniasta kotoisin oleva epäilty, joka murjoi juutalaisen turistin kuoliaaksi Berliinissä 14-vuosisadan kirkon raunioilla, pidätettiin Tsekin tasavallassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193879#.VSog9fnPQzE
·         Unkarissa tapahtui kaksi antisemiittistä hyökkäystä viikon aikana. Ulkoilmassa oleva holokaaust näyttelyä oli vandalisoitu punaisella maalilla, jolla piirreltiin hakaristejä ja muita laittomuuksia synagogaa vastapäätä Budapestissa. Unkarissa asuu 120 000 juutalaista, valtaosa pääkaupungissa. Ennen holokaustia heitä oli yli 800 000, joista jäi vain 180 000. Toinen anti-semiittinen hyökkäys tapahtui toista synagogaa vastaan Wesselenyi kadulla Budapestissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193866#.VSoh-fnPQzE
·         Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud al-Zahar sanoo, ettei Mahmoud Abbasilla ole mitään laillista oikeutta johtaa palestiinalaisia. Hän esitti teesinsä Palestiina julkaisussa todeten että Abbasin virkakausi päättyi 2009 tammikuussa. Hän syytti Abbasia petoksesta jatkaessaan turvallisuus-yhteistyötä Israelin kanssa. Abbasin vahvin turva perustuu IDF:n antamaan tukeen Juudeassa ja Samariassa – Gazaan hän ei uskalla edes mennä – ja ilman IDF:n tukea hänet olisi syrjäytetty kuukausia sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193897#.VSoj1PnPQzE
·         Mahmoud Abbas oli presidentti Vladimir Putinin vieraana Moskovassa. Syleilyjen lomassa nämä ristiriitaiset johtajat keskustelivat rauhasta, talousongelmista. joissa PA käpristelee, taloudellisista investoinneista ja kaupasta Venäjän ja PA/PLO:n välillä. Venäjä avustaa Gazan edustalla olevien kaasuesiintymien hyödyntämisessä solmien tammikuussa miljardin USD arvoisen sopimuksen. Sekä Arafat että Abbas ovat Moskovassa saaneet koulutuksen KGP:n agenteiksi. Abbas laati tohtorinväitöskirjansa Moskovassa Lumumban yliopistossa aiheena holokaust, jota hänen mukaansa ei tapahtunut läheskään siinä laajuudessa, kuin uskotaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193892#.VSolh_nPQzE
·         Saudi Arabian johtava mullah antoi fatwan, jolla mies voi syödä vaimonsa. Toiseksi hän sallii muslimien käyttävän WC-paperia, ettei tahri vasemman kätensä sormia, kuten perinteisesti tapahtuu. Vaimon syömisen ehtona on kuitenkin ankara nälkä. Miten vaimo selviää siinä tilanteessa, ei ole tärkeä. Mullahin nimi on Abdul Aziz bin Abdullah al-Sheikh. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193868#.VSooJ_nPQzE
·         Hamas julkisti ohjelman, jolla se pyrkii taistelemaan islamin ääriaineksia vastaan. Hassan al-Saifi kertoi tämän Turkin vierailunsa aikana. Hän on wakfin ja uskonnollisten asiain apulaisministeri. Kampanja aloitetaan Gazassa, mutta tultaneen laajentamaan Länsirannalle, jonka Hamas uskoo saavansa haltuunsa syrjäytettyään Abbasin hallinnon. Gazassa on herännyt hanke pyrkiä saamaan Gaza itsenäiseksi ilman Abbasia, jota he hylkivät. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-launches-a-campaign-to-combat-extremist-ideology-says-official-396812
·         Iran aseistaa Hizbullahia väistämättömään sotaan Israelia vastaan, kuten sen johto arvioi. Viimeisin uutuus aseistuksessa on miehittämätön kone (drone), joka sullotaan täyteen räjähteitä ja ohjataan israelilaisiin kohteisiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-launches-a-campaign-to-combat-extremist-ideology-says-official-396812
·         PLO:n lähde väittää, että Hamas neuvottelee Israelin kanssa itsenäisyydestä. Hamas kieltää huhut todeten, että ainoa tapa neuvotella Israelin kanssa on kiväärin piipun kautta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-officials-Hamas-negotiating-with-Israel-on-Palestinian-state-in-Gaza-396776