Friday, October 26, 2007

PERJANTAI 26.10.07
1. HALLITUKSEN PÄÄTÖKSEN mukaisesti Israel katkaisee virran määräajaksi Gazaan toimittamastaan sähköstä Kassam-rakettitulen seurauksena. Vielä ei ole selvää, miten ratkaiseva määrä raketteja määritellään, mikä aiheuttaisi katkoksen, mutta ilmeisesti ei jokaisen raketin jälkeen. Eilen ammuttiin Gazasta 10 rakettia ja 14 kranaattia, tänä aamuna jo muutama lisää.
ISRAELIN MEDIA näyttää spekuloivan, mikä lopulta ratkaisi hallituksen myönteisen päätöksen. Kansalle ilmoitettiin, että katkosten tarkoituksena on saada rakettituli lakkaamaan, mutta on esitetty muitakin syitä. Yhtenä syynä esitetään tarve lopultakin erottautua Gazasta kokonaan. Toinen syy on se, että sähkökatkoksilla Gazaan ennakoidaan sinne tehtävää sotilaallista iskua.
Olkoon syy mikä tahansa, Israel tullaan kansainvälisesti asettamaan syyllisen paikalle ja mahdollisen inhimillisen kriisin aiheuttajaksi.
IDF:N SUUNNITELMAN mukaan sähkö katkaistaan 15 minuutin ajaksi raketti-iskun jälkeen, ja katkosta jatketaan kahteen tuntiin asti, jos rakettituli jatkuu. IDF vakuuttaa, ettei tämä aiheuta inhimillistä kriisiä eikä vaikeuta sairaaloiden toimintaa. Ihmisoikeusjärjestöt Gazassa syyttävät Israelia kollektiivisesta kurituksesta Gazan asukkaita kohtaan. Katkokset tuntuvat kuitenkin vain alueen pohjoisosassa, josta raketteja pääasiassa ammutaan Israeliin.
MINISTERI Ben-Eliezer kysyy retorisesti: Pitäisikö meidän toimittaa heille sähköä samaan aikaan, kun he pommittavat heille tuottavaa sähkölaitosta; tai toimittaa heille vettä, kun he pommittavat vedenpuhdistuslaitosta, joka toimittaa heille vettä; tai öljyä, kun he pommittavat sitä kuljettavia rekkoja ja rajaterminaaleja?
TAISTELU terrorismia vastaan ei noudata mitään järjellisiä tai oikeiksi katsottuja periaatteita, koska terrorismin tarkoituksena on terrorisoida kaikkia asukkaita ja sekoittaa normaalielämää.
2. USA ASETTI torstaina Iranille useita raskaita sanktioita, jotka vaikeuttavat Iranin kanssa tuottavaa kauppaa harjoittavia yhtiöitä sekä lännessä että idässä. Sanktiot on suunnattu Iranin vallankumousarmeijaa (IRGC) ja sen alajärjestöä Quds-armeijaa vastaan. Vallankumousarmeija valvoo Iranin ohjusteollisuutta, öljyntuotantoa sekä ydinteollisuutta. Quds-armeijaa (Quds Force) pidetään puhtaasti terrorijärjestönä.
USA:N PÄÄTÖKSEN mukaan Vallankumousarmeijan ulkomaiset tilit jäädytetään ja amerikkalaiset estetään käymästä kauppaa Iranin kanssa. Sanktiot koskevat myös niitä ulkomaisia yhtiöitä, jotka jatkavat liiketoimiaan Iranin Vallankumousarmeijan kanssa.
GONDOLEEZZA RICE luetteli Iranin synneistä seuraavat: Iranin pyrkimys saada ydinaseita; sen ohjusarsenaali, Iranin tuki terroristeille Irakissa ja PA:n alueilla, sekä Iranin uhkaus hävittää Israel täydellisesti maan pinnalta.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmaisi tyytyväisyytensä USA:n päätöksestä.
USA:N HALLITUKSEN virkailija totesi, että päätös oli välttämätön YK:n turvallisuusneuvoston päättämättömyyden vuoksi. Rice pahoitteli, että päätöksen saaminen kongressissa hidastui joittenkin vastustuksesta johtuen, mutta piti sanalla välttämättömänä asettaa sanktioita myös kolmansien maitten yhtiöitä vastaan.
PÄÄTÖS EI ASETA Vallankumousarmeijaa terrorijärjestöjen listalle, vaan syyttää sitä aseiden viennistä ja ohjustietoisuuden ulottamisesta toisiin maihin. Quds-armeija sen sijaan luokitellaan terrori-järjestöksi.
EU-MAAT ovat olleet haluttomia sanktioitten koventamiseen Ranskaa ja Englantia lukuun ottamatta. Venäjän presidentti Putin valitti USA:n päätöstä ja sanoi, ettei tämä ole oikea tapa hoitaa suhteita toisten maitten kanssa. Venäjällä on ehkä suurimmat taloudelliset siteet Iranin kanssa, joten se tulisi myös kärsimään eniten.
IRANIN JOHTO sysää USA:n sanktiopäätöksen sivuun vähätellen sen vaikutusta. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad kertoi, että tästä lähtien jokaista amerikkalaista pidetään terroristina.
IRANIN VALLANKUMOUSARMEIJA perustettiin 1979 islamilaisen vallankumouksen yhteydessä. Se omistaa autotehtaita, rakennusliikkeitä, julkaisee lehtiä ja valvoo öljyntuotantoa sekä maan ohjustuotantoa ja ydinteollisuutta. Quds-armeija avusti Hizbullahin perustamista Libanoniin 1982 sekä toimitti aseita Bosnian muslimeille taistelujen aikana.
3. OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään jännittyneen ilmapiirin vallitessa osapuolten välissä. PA:n neuvottelijat, joista äänekkäin on ollut Saeb Erekat, ovat uhkailleet kolmannella intifadalla, jos Israel ei suostu sopimaan kaikista PA:n esittämistä vaatimuksista ennen Annapolisia. Abbas itse syytti vain pari päivää sitten Ammanissa, että Israel neuvottelee salaa Hamasin kanssa samaan aikaan, kun se vaatii kaikkia muita pidättymään suhteista sen kanssa. Israelin johto kielsi kiivaasti, että keskusteluja Hamasin kanssa olisi käyty, vaikka tavaratoimitusten vuoksi Gazaan joistain järjestelyistä oli sovittava Hamasin kanssa, joka valvoo Gazaa. Abbas väitti, että Israelin edustajat ovat tavanneet Hamasin edustajia Eretz-terminaalissa ja muualla keskustellen suhteiden normalisoimisesta ja elämän palauttamiseksi rauhantilaan. Sekä Hamas että Israel ovat kieltäneet keskusteluja käydyn.
ISRAELIN JOHTO uskoo, että Abbas rakentaa lausunnoillaan perustaa omille yhteydenotolleen Hamasin kanssa pystyäkseen uusimaan hallitusyhteystyön Hamasin ja Fatahin kesken.
ISRAELIN JOHTO pitää edelleen lujasti kiinni ”tiekartan” periaatteista, jonka ensimmäiset vaatimukset koskevat palestiinalaisia, joita he eivät ole edes aloittanet toteuttaa
4. PA SUUNNITTELEE ottavansa Nablusin (Sikemin), Samarian alueen suurimman palestiinalaiskaupungin, valvonnan ja asettaa kaupunkiin 500 USA:n kouluttamaa poliisia. USA:n asettama yhteistyökoordinaattori kenraali Keith Dayton kävi eilen tutustumassa tilanteeseen kaupungissa, jossa väkivalta ja laittomuus on ollut yleistä. PA:n johto perustelee päätöstään sillä, että toimenpide vahvistaa Fatahin asemaa ja estää Hamasin vaikutuksen kasvua kaupungissa.
PA:N POLIISIN komentaja Ahmed Sharqawi kertoi eilen, että PA:n poliisit tulevat toimimaan useilla alueilla kaupungissa marraskuun alusta. Hän varoitti, että aseellisten ryhmien esiintyminen kaduilla aseineen on kielletty ja toivoi asukkaitten yhteistoimintaa.
PA:N NABLUSIN kuvernööri Jamal Muhaisen syytti Israelia, että se tuhosi kaupungin infrastruktuuria ja häiritsee sen taloutta jatkuvilla IDF:n operaatioilla kaupungissa. Hän myös vaati ratkaisua ongelmaan, minkä muodostavat sinne pesiytyneet kymmenet Israelin etsimät pyssymiehet. Ei tiedetä, aikooko PA:n poliisi asettua kaupungin kolmeen pakolaisleiriin, joissa Fatahin alajärjestö al-Aksa on vahva. Al-Aksa on aiheuttanut eniten häiriöitä Nablusissa.
HAMASIN EDUSTAJA Gazassa tuomitsi USA:n avun Fatahille kutsuen sitä sen palkkioksi PA:lle siitä, että se tuhoaa Hamasin järjestöjä ja instituutioita Länsirannalla. Mushir Al-Masri varoitti, ettei Hamas koskaan tule alistumaan USA:n ja sionistien suunnitelmaan. Hän uhkasi, että Hamas tulee kaatamaan Fatahin vallan Länsirannalla, jos se jatkaa Hamasin jahtaamista.
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF SIIRTÄÄ sotaharjoituksensa Golanilta Galilean pohjoisosaan, ettei tarpeettomasti provosoisi Syyriaa ilmankin jännittyneessä tilanteessa.
- BBC:N REPORTTERI Alan Johnston kertoi BBC:n radion ja TV:n lähetyksissä, mitä kaikkea hän joutui kokemaan 114 päivän panttivankidraaman yhteydessä. Hän kertoi olleensa moneen kertaan varma teloituksesta istuessaan pimeässä kellaritilassa huppu päässä Gazassa kädet sidottuina. Hänen vartijansa toi kerran selliin radion, mutta sieltä hän kuuli, että hänet oli teloitettu. Vartija kertoi, että kun hänet teloitetaan, he käyttävät Zargawin menetelmää, eli hänen kaulansa nirhataan poikki tylsällä puukolla TV-kameran edessä.
- OLMERTIN KANSLIAN pääsihteeri Yoram Turbowicz kertoi Winograd-komitealle, että Olmert tiesi Hizbullahin kyvystä iskeä Israelin kotirintamalle rajusti, jos Israel aloittaa offensiivin sitä vastaan. Turbovicz kertoi, että IDF vakuutti Olmertille, että armeija oli valmis sotaan ja ottamaan vastaan Hizbullahin odotettavat raketti-iskut Israelin maaseudulle ja kaupunkeihin. Turboviczin lausunnoista voi epäillä hänen pyrkineen suojella esimiestään osoittamalla syytöksen IDF:n johtoon. Winograd-komitean uskotaan julkistavan loppuraporttinsa Libanonin kakkossodasta vuoden loppuun mennessä.
- NELJÄN PALESTIINALAISNAISEN ruumiit löydettiin Kalkiliyassa torstaina. Kaksi naista, sisarukset Sima Al-.Del 28 ja Iman 25, murhasi heidän veljensä ns. perheen kunniajutussa. Kolmannen naisen murhaajaa ei ole saatu kiinni. Nainen Wafa Wahdan 29 oli eronnut miehestään. Neljäs murhattu nainen, 21-vuotias opiskelija, oli puukotettu kuoliaaksi. Syytä ei tiedetä.
- PALESTIINALAISET terroristit kehuvat, että Google-Earth karttoja voidaan käyttää heidän suunnitellessaan terrorikohteita. Varsinkin pienissä kaupungissa kartat ovat tarkkoja, mutta vähemmän sitä suurkaupungeissa kuten Tel Aviv.
- YAD YAIR parakkikylän synagoga poltettiin viime yönä maan tasalle. Sen mukana paloi pyhiä kirjoja. Tämä oli jo toinen synagogaa vastaan tehty hyökkäys. Synagoga kuuluu Dolev-kylään Samariassa.
- Syyria poisti rakennukset IAF:n hyökkäyskohteesta ydinlaitossyytösten vuoksi.

Thursday, October 25, 2007

TORSTAI 25.10.07
1. USA USKOO edelleen vahvasti Palestiinan Auktoriteetin (PA) mahdollisuuksiin, ainakin mikäli sen taloudellinen tuki on sen indikaattori. Vaikka lainlaatijat USA:ssa ovatkin luvanneet tarkasti tutkia Bushin hallituksen viimeisen tukipaketin, tarkkailijat uskovat sen menevän läpi.
BUSHIN HALLITUS perustelee uutta n. 410 miljoonan USD lahjoitustaan PA:lle, että sillä on tarkoitus vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa.
USA:N ulkoministeri Gondoleezza Rice perusteli tuen antamisen ajoittamista juuri ennen Annapoliksen konferenssia, että tällä pyritään vahvistamaan palestiinalaisten maltillisia aineksia. ”Tällä Abbasin hallitus pystyy osoittamaan maltillisille palestiinalaisille, että nyt on todellakin tilaisuus kahden valtion toteuttamiseksi. USA:n hallitus pyytää varoja Salaam Fayadin ja Mahmoud Abbasin hallituksen tukemiseksi, koska uskomme tämän olevan paras mahdollisuus maltilliselle PA:n halitukselle”, Rice selitti kongressille.
USA:N lainlaatijat alkoivat menettää uskonsa PA:n kykyyn selvitä Hamasin kaapattua vallan Gazassa, ja pienensi esitettyä 86 miljoonan tukea PA:n turvallisuusjoukoille kolmanneksella.
BUSHIN HALLITUKSEN esityksestä 350 miljoonaa USD tarkoitetaan budjetin PA:n tasapainottamiseksi ja tukemiksi; 25 miljoonaa PA:n turvallisuusjoukkojen vahvistamiseen ja 35 miljoonaa USD palestiinalaispakolaisten tukeen Libanonissa, Länsirannalla ja Gazassa. Tuen käsittelyn jouduttamiseksi se kytkettiin Irakin ja Afganistanin sodan lisärahoitukseen.
USA:n hallitus on huolissaan Hamasin kannatuksen jatkumisesta ja haluaa tällä vahvistaa Fatahin valtaa Juudeassa ja Samariassa. Toinen huoli on se, ettei raha joudu vääriin käsiin, koska PA:n johtajat, jotka pimittivät miljoonia omaan taskuunsa, ovat edelleen vallassa.
2. FATAH JÄRJESTI oman näytöksensä eilen Samariassa Arielin kaupungin lähellä.
Al-Aksan terrorijärjestöön kuuluvat siviilipukuiset terroristit ajoivat sinisellä autollaan keskiviikko-aamuna lähelle paikkaa, jossa peukalokyytiläiset odottavat armeliaita autoilijoita. Terroristit pysäyttivät autonsa jonkin matkan päähän valitsemastaan kohteesta todetakseen oikean paikan, ja ajoivat sitten vastapäätä sitä 100 – 150 metrin päähän, josta he alkoivat tulittaa ihmisiä.
PEUKALOKYYTILÄISTEN paikalla odottanut sotilas sai useita luodinhaavoja alaruumiiseensa ja lysähti maahan. Toiset paikalla odottaneet ehtivät piiloutua betoniesteiden taakse. Varmistuttuaan, että sotilas oli kaatunut, terroristit jatkoivat ajoaan itään Tapuah-risteystä kohti tulittaen ohiajavia autoja oikealla ja vasemmalla. Viisi autoa sai osumia lähellä Mandan kylää.
Yksi autoilija haavoittui lievästi luodin sirpaleesta.
PUNAISEN DAAVIDIN KILVEN ensiapu saapui paikalle välittömästi, mikä ilmeisesti pelasti pahoin haavoittuneen sotilaan hengen. Poliisi ja IDF asettivat tiesulkuja läheisille teille, ja iltapäivällä löydettiin terroristien polttama auto läheisestä oliivilehdosta. Turvallisuusjoukot uskovat, että isku oli etukäteen huolellisesti suunniteltu ja että terroristit pakenivat paikalta toisella autolla, joka odotti oliivilehdossa.
3. IAF:N KONEET iskivät ohjuksillaan rakettimiehistöön Gazan pohjoisosassa keskiviikkoiltana vain hetkeä sen jälkeen, kun se oli ehtinyt ampua kaksi Kassam-rakettia Israeliin. Kaksi kolmen hengen terroriryhmästä sai surmansa iskussa. Heidän ampumansa raketit putosivat aukeille paikoille aiheuttamatta vahinkoa.
Aikaisemmin keskiviikkona terroristit ampuivat kaksi muuta rakettia Israeliin ilman vaurioita.
HAMASIN sisäministeriö Gazassa ilmoitti, että sen turvallisuusjoukot olivat paljastaneet ”hyvin vaarallisen yhteistoimintarenkaan” Gazan kaistaleella. Ministeriö sanoo pidättäneensä kolme epäiltyä palestiinalaista, jotka olivat ilmoituksen mukaan kaapanneet Mohawah al-Qadin ja luovuttaneet hänet Israelin armeijalle. Al-Qadi on Hamasin sotilassiiven korkea jäsen ja sen toimenpidejoukkojen komentaja Gazassa. Qadi tiettävästi osallistui Gilad Shalitin kaappaamisen kesäkuussa 2006.
YKSI PIDÄTETTY renkaan jäsen kertoi Hamasin kuulustelijoille, että Shin Bet pidätti hänet ja vaati häntä paljastamaan paikan. missä Shalitia pidetään vankina. Koska hän ei pystynyt osoittamaan Shalitin olinpaikkaa, he pakottivat häntä osoittamaan, missä al-Qadi asui.
IDF on aiemmin kieltänyt osallisuutensa al-Qadin kaappaamiseen.
4. RADIKAALIT PALESTIINALAISET ovat aikeissa pitää oman konferenssinsa
Damaskoksessa samaan aikaan, kun Bushin esittämä konferenssi kokoontuu Annapoliksessa. Damaskoksen konferenssi on tarkoitus pitää siten, että Gazassa asuvat voivat osallistua siihen videon välityksellä. Konferenssiin on kutsuttu islamin ääriryhmien lisäksi tunnettuja palestiinalaisia johtajia ulkomailla. Yksi heistä on Tunisiassa asuva PLO:n pääsihteeri Farouk Kaddoumi, joka ei ole koskaan hyväksynyt Oslon sopimuksia ja kieltäytyi muuttamasta Palestiinaan.
PA:N VIRKAILIJAT pelkäävät, että Syyrian konferenssin tarkoituksena on perustaa kilpaileva PLO (Palestiinan Liberation Organisation), mikä tulisi pahasti hajottamaan palestiinalaisia.
PA pyrkii estämään Syyrian konferenssin vetoamalla Syyrian hallitukseen.
Palestiinalainen kolumnisti Omar Ghoul kertoo, että Syyrian kokoukseen osallistuu arabi- ja muslimipuolueita, ja että sen tarkoituksena on saada murrettua Hamasin kansainvälinen eristäminen. Hän pelkää, että Syyrian konferenssin onnistuminen vahvistaa Hamasin valtaa Gazassa ja murentaa Fatahin valtaa Länsirannalla.
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert aikoo vierailla Egyptissä ensi viikoilla vahvistaakseen Hosni Mubarakin uskoa Annapoliksen konferenssiin. Mubarak ei ole ollenkaan innostunut kokouksesta, koska hän ei usko, että siellä voidaan päättää Israelin ja PA:n välisistä avainkysymyksistä. Tämän asian lisäksi Olmertin keskusteluaiheena Kairossa on lisääntyvä salakuljetus Siinailta Gazaan. Myös USA:n ulkoministeri Rice muistutti tästä vieraillessaan Kairossa viimeisen Israelin matkansa yhteydessä, ja mainitsi asiasta USA:n kongressille.
ULKOMINISTERI Rice saapunee uudelleen Israeliin 02. päivänä marraskuuta valmistelemaan Annapoliksen konferenssia. Israelin kuten myös USA:n hallituksen edustajat ovat vakuuttuneita, ettei sopimusluonnoksia keskeisistä kysymyksistä saada valmiiksi ennen Annapolisia. Israelin viranomaiset ovat myös varoitelleet PA:n neuvottelijoita, ettei heidän tule pyrkiä puuhun latvasta, vaan tyvestä. Varsinkin Saeb Erekatin uhkaukset väkivallasta, jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta etukäteen ja konferenssi siksi epäonnistuu, eivät ole hyväksyttäviä, he vakuuttavat. Israelin viranomaiset myös torjuvat ministeri Ami Ayalonin esityksen, että Hamas voisi osallistua Annapoliksen konferenssiin, jos se suostuu määrättyihin ehtoihin.
5. UUTISOTSIKOITA
- PENTAGON suostuu aikaistamaan Israelin haluamien viidennen sukupolven stealth hävittäjien toimitusta siten, että Israel saisi ne kaksi vuotta aiemmin eli 2012. Koneet maksavat 50 – 60 miljoonaa kukin. Israel tilaa niitä 25 kpl.
- YK:n entinen ydintarkastaja ja nykyinen Tieteen ja kansainvälisen turvallisuus-instituutin johtaja David Albright vahvistaa tutkittuaan kuukautta ennen IAF:n iskua Syyrian oletettuun ydinvoimalatyömaahan otettuja valokuvia, että rakenteilla olleet rakennelmat muistuttavat suuresti niitä, mitä Pohjois-Korea rakensi itselleen.
- BAPTISTIKIRKKO Jerusalemissa sytytettiin palamaan tiistaiyönä useasta kohtaa samaan aikaan. Kirkko sijaitsee Rahov Narkiss kadulla. Kirkon naapurit havaitsivat tulipalon kirkon sisällä ja hälyttivät palokunnan paikalle. Kirkon sisäosa paloi, mutta se saatiin sammutettua ilman pahempia vaurioita. Kirkon pappi lohduttautui, että kirkko tarvitsi uudistustöitä joka tapauksessa.
- JERUSALEMIN MUSLIMIMUFTI Ikrema Sabri todistelee, ettei Länsimuuri koskaan ollut osa juutalaista Temppeliä, vaan se on osa moskeijaa. Hän myös vakuuttelee, ettei ole mitään todisteita, että juutalaista Temppeliä oli koskaan Temppelivuorella. ”Koska Allah on oikeamielinen, hän ei olisi sallinut rakentaa moskeijaa paikalle, jossa oli entinen Temppeli.” Sabrin tietojen mukaan yhtään kiveä ei ole löydetty, joka vahvistaisi juutalaisten väitteen, että heidän Temppelinsä sijaitsi Temppelivuorella. Hän kieltää ehdottomasti pari päivää sitten Jpostissa olleen uutisen, jonka liitekuvassa näytettiin kourallinen sirpaleita, joiden sanottiin kuuluneen ensimmäiseen Temppeliin 600-800 vuoteen eKr., jonka Babylonia tuhosi 586 eKr. ja rakennettiin uudelleen 70 vuotta myöhemmin. (Historiatietoja Temppelistä artikkelissa ”Jerusalemin kolmas Temppeli”.) Roomalaiset tuhosivat toisen eli Herodeksen Temppelin v. 70 jKr.
- LIBANONIN ARMEIJA väittää tulittaneensa kahta matalalla lentänyttä IAF:n konetta. Israel kieltää uutisen.
- UNOHDETUT JUUTALAISPAKOLAISET on aiheena ensi viikolla pidettävässä konferenssissa ”Oikeus juutalaispakolaisille arabimaista”. Entinen tuomari Irwin Gotler Kanadasta esittelee konferenssissa YK:n keräämiä dokumentteja arabien vainosta juutalaisina vastaan 1948 sodan jälkeen.
- USA:n ulkoministeri Rice on huolissaan, että Annapoliksen konferenssi on vaarassa peruuntua lähinnä Iranin kiihotuksen vuoksi.

Wednesday, October 24, 2007

KESKIVIIKKO 24.10.07
1. ISRAELIN HIDASLIIKKEINEN puolustusministeriö taitaa sittenkin heräillä, ainakin hetkeksi.
Herätyksen aiheutti palestiinalaisten terroristien kiihtynyt Kassam-rakettitulitus Gazasta Israeliin.
Eilen tiistaina sieltä ammuttiin 8 Kassamia ja maanantaina kuusi. Eilen illalla yksi Kassam osui Sderotissa omakotitaloon tuhoten sen, onneksi ihmisiä ei ollut paikalla. Muut raketit putoilivat minne sattuivat ilman vaurioita.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak oli antanut USA:sta ohjeet varamiehelleen Matan Vilnaille valmistella siviilikohteisiin kohdistettavia rajoitteita rakettitulen vastapainoksi. Ensimmäisenä toimena lienee sähkön jakelun katkaiseminen Khan Younisista pariksi tunniksi yöllä, kun ihmisten oletetaan muutenkin pitävän silmiään kiinni, joten ei haitanne, jos katuvalot sammuvat ja jääkaapit pysähtyvät hetkeksi. Toisena pakotekeinona suositellaan öljytoimitusten keskeyttämistä, mikä haittaisi autoliikennettä ja hidastaisi paikallista sähköntuotantoa Gazassa.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailija uhkaili jämäkästi, että ”meidän on tarpeen osoittaa Gazan asukkaille, ettei elämä suju normaalisti Kasam-rakettien putoillessa Israeliin. Jos raketteja sataa, Gazan asukkaitten tulee maksaa siitä”, hän selitti. Kumma vain, että vasta tuhansien rakettien pudottua Israeliin puolustusministeriö keksii, että Gazan asukkaat ovat siihen osasyyllisiä. Hän kuitenkin pehmentää lausuntoaan, ettei aikomus ole aiheuttaa humanitääristä kriisiä. Miksi ei, kun kerran palestiinalaiset ovat jo aiheuttaneet sellaisen Gazaan rajoittuvissa Israelin kaupungeissa?
2. IAF:N OHJUKSET ONNISTUIVAT eliminoimaan tiistaina yhden pahimmista Kassam-rakettien ampujista. Mubarak al-Hassanat, 37, ajoi Gazan rantatietä mustassa jeepissään ohjuksen osuessa hänen autoonsa. Auto luisui pois tieltä rantahietikolle sen katon murskautuessa ohjuksen iskusta. Al-Hassanat oli syyllistynyt satoihin Kassam-raketti-iskuihin Israeliin. Hän oli Hamasin Gazan hallituksen sisäministeriön korkea virkailija, joka valvoo Hamasin turvallisuusjoukkoja. Hän oli myös Palestiinan Vastarintakomitean (PRC) toiseksi korkein virkailija. Al-Hassanat oli aiemmin Fatahin jäsen, mutta erkani siitä ja liittyi Hamasiin.
Al-Hassanat keskusteli maanantaina viisi tuntia PRC:n jäsenten kanssa.
ABU ABIR kertoi Hamasin valvomassa radiossa, että al-Hassanat suositteli lisääntyvää toimintaa Gazassa ja Länsirannalla. Abir lisäsi, että hänen verensä toimii polttoaineena heidän raketeissaan. Ohjusiskussa kaksi muuta ihmistä haavoittui.
TIISTAINA IDF:N sotilaat surmasivat kaksi Islamic Jihadin jäsentä syntyneen tulitaistelun aikana Jeninissä heidän yritettyään paeta sotilaitten piirittämästä talosta. Toinen heistä, Khaled Hussein, suunnitteli itsemurhaiskuja ja aseellisia hyökkäyksiä Israeliin. Toinen kuollut oli hänen apulaisensa Tarek Abu Ali.
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert löysi Englannin uudesta pääministeristä Gordon Brownista toisen halukkaan korvan, joka oli valmis kuulemaan hänen varoituksiaan Iranin pahoista aikeista.
Gordon Brown lupasi ilman selittelyjä tai diplomaattisia kiemuroita, että Englanti seisoo tukevasti niitten rinnalla, jotka estävät Irania rakentamasta ydinpommia. Hän sanoi hallituksensa olevan pakotteiden kovenemisen takana, ja ”tämä tehdään YK:n kautta”. Hän viittasi myös EU:n olevan halukas koventamaan sanktioita Irania vastaan osoittaakseen Iranin hallitukselle, ettei sen valitsema tie ole hyväksyttävissä EU:lle. Sekä Englanti että Ranska ovat jo aiemmin vaatineet kovempia pakotteita Iranille, mutta EU:n heikot linkit ovat Saksa ja Italia, joitten yhtiöt harjoittavat tuottavaa kauppaa Iranin kanssa.
4. OLMERT TAPASI ennen keskusteluja Brownin kanssa Englannissa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin, jonka kanssa hän keskusteli 90 minuuttia. Turkki pyrkii vaikuttamaan Israelin hallitukseen, että se käyttäisi suhteitaan USA:n juutalaisjärjestöihin Turkkia tuomitsevan kansanmurha syytöksen poistamiseksi kongressin käsittelylistalta. Toinen Turkkia askarruttava ongelma on syytös, että yksityiset israelilaiset kouluttavat Turkin hallitusta vastaan taistelevia PKK:n kurdijoukkoja Irakin pohjoisosassa. Olmertilla ei kuitenkaan ole valtaa näihin vapaaehtoisiin, koska he toimivat oma-aloitteisesti ilman Israelin hallituksen lupaa.
OLMERT SELVITTI toimittajien kysymyksiin, ettei Israel vapauta vangitsemiaan Hamasin jäseniä, mikä on aiheuttanut levottomuuksia niiden keskellä. Olmert lienee kuitenkin täysin tietoinen, että osa vapautetuista palestiinalaisista kuuluu al-Aksa järjestöön, joka on syyllistynyt lähes jokaiseen hyökkäykseen Israelissa vuoden 2000 jälkeen. Lisäksi sen armahduksen saaneita jäseniä, jotka ovat lupautuneet pidättyä terrorismista ja luopua aseistaan, on saatu kiinni aseitten kanssa matkalla hyökkäyksiin Israelissa tai niitten suunnitteluun. Terroristien armahtamista on kokeiltu ennenkin, eivätkä tulokset ole koskaan olleet parempia.
ALGERT EINSTEIN määritteli aikoinaan, että ”pahinta laatua oleva tyhmyys on sitä, että toistaa aiemmin epäonnistuneita yrityksiä yhä uudelleen kuvitellen, että jospa se tällä kertaa onnistuisi”.
5. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu lupaa taistella Jerusalemin juutalaisen hallinnon puolesta. Seisoen Davidin tornin terassilla hän lausui seuraavaa:
”JERUSALEM on ollut juutalaisen kansan sykkivä sydän. Nyt muutamat meistä ovat sanoneet: jaetaan tuo sydän. Pääministeri lupaa jakaa Jerusalemin. Jos me luovumme palastakaan siitä, militaristinen islam kävelee sisään. Tämä on Lähi Idän todellisuutta.”
OLMERT VIHJAILI puhuessaan Knessetissä viime viikolla, että hän voisi olla valmis luopumaan joistakin Jerusalemin arabilähiöistä. Parkkiintuneen asianajajan viekkaudella hän ei sanonut asiaa suoraan eikä maininnut, mitä lähiöitä hän tarkoitti epämääräisen Shuafatin pakolaisleiriin viittauksen lisäksi, mutta hänen puheensa kuten Haim Ramonin esittämän koepallon tarkoituksena on muokata maaperää ja kyseenalaistaa aiemmat selvinä pidetyt tabut: Kuten jo käärme vihjaili Evalle: ”Onkohan Jumala sanonut. Jospa asia ei olekaan ihan siten kuin luulet”.
KANSANEDUSTAJA Yisrael Katz haistoi tämän vaaran ja keräsi 61 kansanedustajan nimikirjoitukset vaatimukselleen, ettei Jerusalemia saa jakaa. Tämä voi aiheuttaa vaikeuksia Olmertille, joka on pahassa välikädessä moukarin ja alasimen välissä. Olmert on kuitenkin ilmoittanut kaiken aikaa, ettei hän tarvitse Knessetin hyväksymistä Abbasin kanssa laatimalleen periaatejulistukselle ennen Annapolisia. Hän laskee, että jos se siellä vahvistetaan suurella tukijoukolla, Israelin Knessetin on vaikea vastustaa varsinkin, kun USA painostaa Ricen kautta Olmertia hillittömästi. Rice oli luvannut tavatessaan Abbasin ja Fayadin Ramallahissa viime viikolla, että jos Israel ei suostu sille asetettuihin vaatimuksiin, hän syyttää julkisesti Israelia konferenssin epäonnistumisesta. Kuka tarvitsee vihollisia, kun on tällaisia ystäviä?
NETANYAHU LUPAA viitata murhatun pääministeri Yitzhak Rabinin 12:ssa muistotilaisuudessa tänään Rabinin viimeiseen puheeseen Knessetissä, jossa tämä lupasi säilyttää Jerusalemin jakamattomana.
6. PALESTIINAN AUKTORITEETTI vaatii, että Israelin on suostuttava allekirjoittamaan periaatesopimus sen kanssa ennen Annapolisin konferenssia, tai PA jää sieltä pois. PA:n pääneuvottelijana toiminut Saeb Erekat kertoo kasvot tyytyväisessä ja voitonvarmassa virneessä, että se on pystynyt saamaan arabimaat ajamansa arabiliiton vuonna 2002 hyväksymän ns. saudisuunnitelman taakse, jonka tulee olla perustana Israelin ja arabien välisen konfliktin ratkaisemisessa. Saudisuunnitelma vaatii 1967 rajoja, pakolaisten paluuta ja Jerusalemin jakoa.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kiertää arabi- ja muslimimaissa sekä Euroopassa keräten tukea vaatimuksilleen, että Israelin tulee suostua kaikkiin PA:n vaatimuksiin ennen konferenssia, tai seurauksena on kolmas intifada, verinen väkivalta-aalto. Erekat täsmentää, että sopimuksessa täytyy olla selkeät ratkaisut Jerusalemista, vedenkäytöstä ja rajoista. Ilman näitä Erekat uhkaa, että PA jää pois konferenssista. Hän pitää Gazan vallankaappausta PA:n sisäisenä asiana, eikä Israelilla ole oikeutta sen varjolla pidättyä toteuttamasta sille asetettuja vaatimuksia. Abu Rudeinah syyttää Israelia ilmapiirin myrkyttämisellä jatkaessaan sotilaallisia operaatioitaan. Gazassa konferenssin uskotaan epäonnistuvan, mikä pahentaa tilannetta alueella.
7. UUTISOTSIKOITA
- TUHANNET IHMISET tungeksivat Rachelin hautakammiolle maanantai-iltana ja tiistaina kunnioittaakseen juutalaisen matriarkan muistoa. Paikka tiedostettiin vuosisatojen ajan, mutta 1841 Moshe Montefiore kustansi paikan uudistus- ja laajennustyöt. Koska terroristit ovat tulittaneet paikalle tulevia juutalaisia, se ympäröitiin korkealle betonimuurilla, minkä ansiosta sinne päästettiin myös panssaroimattomia busseja, mutta paikan ahtauden vuoksi yksityisautoja ei päästetty. Rachel haudattiin Betlehemiin, Efratin tien varteen.(1.Ms.35:19)
- VALTION APULAISSYYTTÄJÄ Yariv Regev vapautti Olmertin kahdesta häntä vastaan tehdystä kantelusta, jotka koskivat hänen asuntokauppojaan. Olmertilla on kuitenkin neljä muuta syytettä, joitten käsittely on kesken.
- HAMAS UHKASI vahingoittaa panttivankina pitämäänsä Gilad Shalitia Ketziotin vankikapinan yhteydessä kuolleen Hamasin jäsenen kostoksi. Myöhemmin Hamas ilmoitti, että aiempi ilmoitus on virheellinen eikä Shalitia vahingoiteta.
- TANSKALAINEN YLIOPISTO vahvistaa, että yksityiskeräilijän antiikkikaupasta ostama sinetti on todellakin Israelin kuningas Ahabin foinikialaisen vaimon Isebelin, vaikka hänen nimensä on kirjoitettu siinä väärin.

Tuesday, October 23, 2007

TIISTAI 23.10.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert löysi Ranskan presidentti Nicholas Sarcozysta johtajan, joka ajattelee pitkälle samalla tavoin kuin Olmert, voi päätellä eilisestä tapaamisesta julkistetuista raporteista. Olmert jopa kehui 90 minuuttia kestäneiden keskustelujensa jälkeen, ettei hän olisi voinut odottaa parempia uutisia Iranin tapauksesta. Hän kertoi Sarcozyn vakuuttaneen, ettei Israelin turvallisuus ole edes keskustelujen aiheena. Sarcozy ihaili Israelin syntymistä ”ihmeenä, joka voi olla 20. vuosisadan keskeisin tapahtuma.” Sarcozy keskusteli Olmertin kanssa tavoista, joilla Iranin kysymys voidaan hoitaa ilman ”äärimmäisiä keinoja”, eli sotilaallisia iskuja.
OLMERT KRITISOI IAEA:n pääsihteerin Mohammed AlBaradein ennustusta, että Iranin ydinase valmistuu aikaisintaan seuraavan kolmen tai jopa kahdeksan vuoden kuluessa. Olmertin tietojen mukaan Iran on jo voinut ylittää kriittisen kynnyksen ydinasetietoisuudessa.
SARCOZY KERTOI odottavansa, että ”Israel kehittää joitain uusia edistyksellisiä eleitä keskusteluissaan palestiinalaisten kanssa” yksilöimättä, mitä ne voisivat olla. Keskusteluissa sivuttiin myös palestiinalaispakolaisten asiaa sekä Jerusalemia muitten ohessa. Olmert antoi vältteleviä vastauksia näistä journalistien kysymyksiin kuten myös siitä, oliko Syyrian oletetun ydinlaitoksen pommittaminen ”kuivaharjoitus kovilla” Iranin laitoksia vastaan.
TÄNÄÄN TIISTAINA Olmert matkusta Englantiin, jossa hän tapaa maan korkeinta johtoa.
2. ISRAELIN USA:N LÄHETTILÄS Sallai Meridor sanoi maanantaina puhuessaan Amerikan juutalaiskomitean lounaalla: ”Niin voimakkaita kuin olemmekin, Israelin tulee aina olla valmistautunut ennaltaehkäisemiseen, estämiseen ja voittamaan jos mahdollista, puolustautuaksemme, eikä kuvitella, että uhka on haihtunut itsestään. Se ei häviä itsestään.”
Hän vakuutti, että suurin uhka tule Iranin taholta, mikä haastaa sekä yhtenäisen kansainvälisen että paikallisen (Yhdysvaltain) vastarinnan kohtaamaan Islamilaisen Tasavallan ydinhaaveet.
Tämä haastaa Yhdysvallat näkemään, ettei USA:n vallanvaihto tammikuussa 2009 anna maalle kuvitelmaa, että Teheran on valinnut oman tiensä, Meridor analysoi. Hän viittasi tällä George W. Bushin seuraajaan, joka voi muuttaa Yhdysvaltain politiikan Iranin suhteen.
MERIDOR KERTOI, että hyvin vähän aikaa on jäljellä, että Irania voitaisiin estää saamasta ydinasetta, mikä Ranskan presidentti sanoin voi johtaa sotaan Teheranin kanssa. Kolmas tie voi olla olemassa, mutta se edellyttää diplomaattisten ja taloudellisten toimien dramaattista – ei vain näennäistä – kiihdyttämistä, hän arvioi.
JP:N ARTIKKELIN kirjoittajan H L Kriegerin mielestä Meridorin viesti on ristiriidassa USA:n omaksuman kannan kanssa, jonka mukaan YK:n turvallisuusneuvoston tulee asteittain kiristää taloudellisia pakotteitaan Irania vastaan. Kolmatta päätöslauselmaa valmistellaan, mutta sen muotoilemista jarruttaa Kiinan ja Venäjän vastustus, mikä voi lopulta vesittää sen tehottomaksi.
MERIDOR SELVENSI kantaansa sanoen, että ainoa keino saada Iran muuttamaan ydinasehaaveitaan on asettaa sen islamilaisen vallankumouksen saavutukset vaaralle alttiiksi.
KENRAALI Moshe Kaplinski esitti samansuuntaisia lausuntoja muutama päivä aiemmin puhuessaan Libanonista. USA:n varapresidentti Dick Cheney vakuutti samassa Washingtonin Instituutin Lähi Idän politiikan konferenssissa, ettei Iranille tule sallia ydinasetta, koska se tulee johtamaan maailman kolmanteen maailmansotaan.
ISRAELIN media on alkanut avoimesti viitata Hesekielin ilmoittaman Gogin ja Maagogin sodan mahdollisuuteen. (Hes. 38-39)
3. OLMERT TOTESI Ranskassa, ettei Venäjä ole hylännyt eikä hyväksynyt taloudellisten pakotteiden koventamista Irania vastaan, mutta hän ilmaisi toiveikkuutta tavatessaan Putinin.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni käytti tilaisuutta hyväkseen painostaen maassa vierailevia Venäjän diplomaatteja Iranin vastaisten sanktioitten lisäämiseksi. Venäjän varaulkoministeri Alexander Saltanov ja kvartetin lähettiläs Sergei Yakovlev tapasivat eilen Egyptiin ja Jordaniaan suuntautuvan matkansa aikana sekä Livnin että puolustusministeri Ehud Barakin. Venäläiset diplomaatit eivät antaneet toiveita Venäjän asenteen muuttumisesta suosiollisemmaksi pakotteille.
GEORGIAN ulkoministeri Gela Reshuashvili, joka myös vierailee Israelissa, antoi ohjeita, miten keskusteluihin Venäjän edustajien kanssa tulee menetellä. Hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön tulee esiintyä neuvotteluissa Venäjän kanssa yhtenäisenä ja voimakkaana eikä yrittää mielistellä. ”Pariisin ja Berliinin ei tule puhua Venäjälle erikseen, vaan puhua yhteisesti”, hän selittää. ”Tämä koskee myös EU:n, USA:n ja Israelin kuten Georgiankin käymiä keskusteluja.”
LIVNI kosketteli keskusteluissaan vierailevien diplomaattien kanssa, että palestiinalaisten tulee ensin toimia terrorismin ja väkivallan poistamiseksi Israelia vastaan, kuten tiekartta edellyttää. Hän sai tässä tukea puolustusministeri Ehud Barakilta, joka tähdensi samoja vaatimuksia.
ULKOMINISTERI Saltanov toisti alkukuusta Putinin esityksen kansainvälisen konferenssin järjestämiseksi Moskovassa, joka käsittelisi Israelin ja palestiinalaisten kysymyksen ohella koko Lähi Idän ongelmaa. Annapoliksen konferenssi voisi toimia tämän laajemman kokouksen perustuksena, jonka varaan rakennetaan uusia ulottuvuuksia.
4. IDF JATKAA OPERAATIOITAAN Juudeassa ja Samariassa. Jeninissä sotilaat piirittivät taloa, jonne palestiinalaiset terroristit olivat piiloutuneet. Kaksi etsittyä terroristia yritti paeta talosta tulitaistelun aikana, He molemmat saivat surmansa sotilaitten luodeista. Myös sotilaat kärsivät lieviä haavoja, yksi upseeri vietiin sairaalaan hoidattamaan saamiaan haavoja.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT viime yön aikana 19 terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa, takavarikoiden löytämiään aseita ja ammuksia sekä räjähteitä. Sotilaat ovat keskittyneet Hamasin ja Islamic Jihadin jäsenten etsimiseen ja pidättämiseen; Fatahin alaisten järjestöjen terroristeja pidätetään vain, jos he ovat mukana etsintälistoissa.
TERRORISTIT AMPUIVAT maanantain aikana 12 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin ja tämän tiistaiaamun kuluessa jo kolme muuta. Yksi raketti putosi Sderotin kaupungin hautausmaalle, josta nousi savupilvet osoituksena osumisesta. Ihmisvaurioita ei ole raportoitu.
5. ARABIVANGIT aloittivat eilen mielenosoituksen Ketziotin vankilassa lähellä Egyptin rajaa Negevissä. Mielenosoitukset alkoivat vartijoitten mennessä kahden aikaan maanantaiaamuna vankien parakkeihin ja telttoihin etsiäkseen aseita ja räjähteitä. Tuomitut vangit alkoivat heitellä kiviä ja puunkappaleita vartijoita kohti. Osa vangeista asuu 10 hengen teltoissa tilanpuutteen vuoksi. Vankilaviranomaiset vakuuttavat, ettei tilanne ollut mitenkään poikkeava, vaan samantapaisia tarkastuksia suoritetaan säännöllisesti.
SYNTYNEEN MELLAKAN aikana 15 tuomittua rikollista ja 15 vartijaa haavoittui. Yksi PA:n jäsen haavoittui kriittisesti kuollen sairaalassa, kolme palestiinalaista ja yksi vartija keskinkertaisesti. Heidät vietiin sairaalaan. Kaikkiaan tuhat vankia osallistui mellakkaan, joka kesti tunnin verran. Vankilassa on kaikkiaan n. 2500 vankia. Omaisuutta tuhoutui, osa teltoista poltettiin maan tasalle.
6. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-KOMITEA antaa vakavan raportin pääministeri Ehud Barakista vuoden 2000 Libanonista vetäytymisen aikaan. Raportin mukaan vetäytyminen antoi Hizbullahille vapaat kädet miehittää Libanonin eteläosa ja aseistautua ilman valvontaa.
- YKSI TIISTAIAAMUNA ammutuista Kassam-raketeista putosi lähelle strategisesti tärkeää laitosta Ashkelonissa.
- ASHDODISTA Haifaan johtava 40 sm:n öljyjohto halkesi viime eilen saaden lähes katastrofaalisen tilanteen 30 tonnia öljyä valuessa teille ja muutamiin taloihin.
- ISRAEL PELKÄÄ, että Egypti päästää terroristeja rajansa yli Siinailta Gazaan. Viimeisten kuukausien aikana se on päästänyt yli 100 palestiinalaista Gazaan, niiden joukossa Iranissa ja Syyriassa erikoiskoulutuksen saaneita terroristeja.
- SAKSALAISLEHDEN artikkelin mukaan Hizbullahin kaappaamat kaksi israelilaissotilasta Goldwasser ja Regev ovat kuolleet saamiinsa vammoihin.
- MUUTAMAT KANSANEDUSTAJAT vaativat, että Knessetin tarkastusvaliokunta ja tarkastusvirasto aloittavat tutkimukset tavasta, millä Temppelivuorella suoritetut kaivaukset on päästy aloittamaan ilman tarvittavaa valvontaa, kuten tehdyt sopimukset edellyttävät.

Monday, October 22, 2007

MAANANTAI 22.10.07
1. FATAH YRITTI teloittaa Olmertin tämän suunnitellun Jerikon matkan aikana elokuun 6. päivänä. Tapaaminen Olmertin ja Abbasin välillä peruttiin, mutta se toteutettiin myöhemmin.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi teloitusyrityksestä hallitukselle sunnuntaina, neljä kuukautta tapahtuman jälkeen, mikä herättää muiden ohessa kysymyksen, miksi vasta nyt?
SHIN BETIN asiamiehet pidättivät kaksi syyllistä ja PA:n turvallisuusjoukot pidättivät kolme muuta Shin Betin antaman vinkin perusteella. Kaikki viisi epäiltyä tunnustivat syyllisyytensä. Jonkin ajan kuluttua IDF näki kaksi yritykseen osallistunutta tarkastuspisteessä lähellä Jerikoa. Asiasta ilmoitettiin välittömästi Abbasille, joka vakuutti, että epäillyt ovat edelleen pidätettyinä.
TÄSTÄ ALKOIVAT omituiset kiemurat, jotka joko osoittavat täydellisen sekaannuksen PA:n johdossa tai sovitun järjestelmällisen peittelemisyrityksen Abbasin tieten.
Shin Betin tietojen mukaan viisi epäiltyä kuuluivat turvallisuusjoukkoihin, joiden tuli turvata Olmertin saattuetta. Diskin kertoi hallituksen kokouksessa, ettei Olmertin henki olisi ollut vaarassa, koska epäillyt olisivat käyttäneet luoteja, jotka eivät läpäise Olmertin käyttämän panssaroidun auton suojauksia, lisäten, ettei se silti oikeuttanut vapauttamaan heitä.
PA:n yleisen tiedustelujoukon johtaja kenraali Rawfik Tirawi ilmoitti, että kaikki kolme ovat pidätettyinä ja heitä kuulustellaan. Hän ei kertonut heidän nimiään eikä mihin ryhmään he kuuluivat, mutta varoitti, ettei Israel saa käyttää tätä Annapoliksen kokouksen häiritsemiseksi.
PA:N SOTILASTIEDUSTELUN johtaja Majed Faraj kertoi, ettei hän tiedä mitään Olmertin teloitusyrityksestä ja epäili, että huhujen tarkoituksena on häiritä rauhankokousta. Hän myönsi, että kolme miestä oli pidätetty mutta vakuutti, ettei heillä ole mitään yhteyttä teloitusyritykseen, ja heidät vapautettiin todisteiden puuttuessa.
AL-AKSAN edustaja väitti huhujen olevan Israelin keksimiä ja vakuutti, ettei al-Aksan miehillä ole mitään osuutta väitettyyn teloitusyritykseen. Hän varoitti Olmertia, että jos al-Aksa haluaa vahingoittaa Olmertia, he tietävät, miten se tehdään.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni otti asian esille keskustellessaan ulkoministeri Ricen kanssa esittäen vaatimuksen, että ”tiekartan” määräykset on toteutettava ennen muita sopimusehtoja. Niiden ensimmäisenä vaatimuksena on terrorismin poistaminen.
OLMERT HALUSI jostain syytä, että tieto murhayrityksestä vuotaa julkisuuteen, koska hallituksen kokouksessa käsitellyt asiat vuotavat aina, kuten nytkin tapahtui ilman lehdistötilaisuutta.
Olmert kuitenkin haluaa jatkaa Annapoliksen kokouksen suunnittelua, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ehkä aikanaan selviää, miksi näin on. (JP)
2. PAHA REPEÄMÄ PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin
välillä havaittiin Ricen Ramallahin vierailun yhteydessä. Herrat olivat siinä määrin vihastuneet toisiinsa, että Rice joutui keskustelemaan erikseen heidän kanssaan. Fayad vaatii tiettävästi pehmeämpää linjaa asioidessa amerikkalaisten kanssa ennen Annapoliksen kokousta, mitä Abbas vastustaa.
USA AIHEUTTI toisen sekaannuksen Ramallahissa vaatimalla, että Abbas nimittää Gazan entisen turvallisuusjohtajan Mohammed Dahlanin varamiehekseen. Ramallahista tulleitten tietojen mukaan Abbas vastustaa USA:n vaatimusta, mikä kiristää ennestään huonoja välejä. Samat lähteet kertovat, että Abbas kertoi egyptiläiselle uutislehdelle Al-Masriyoon, että Dahlan kiihottaa Fatahin kaadereita Abbasia vastaan Gazassa ja Länsirannalla. Egyptiläisten kerrotaan pyrkivän sovittelemaan Abbasin ja Dahlanin välillä. Heidän sovittelijansa saapuvat Ramallahiin käsittelemään kriisiä lähi aikoina. Dahlanin syytetään saaneen runsaasti aseita ja varoja pystyäkseen estämään Hamasin vallankaappauksen Gazassa, missä hän epäonnistui.
KNESSETIN PUHEMIES Dalia Yitzik tapasi eilen PA:n pääministeri Fayadin Jerusalemissa, eikä Jerikossa, kuten oli tarkoitus. Fayad vakuutti, että Olmertin teloitusyritystä tutkitaan ja sitä pyritään opiskelemaan tulevaisuutta varten. Hän vakuutti, että PA:n turvallisuusmiehet pidättivät epäillyt miehet uudelleen viikonvaihteessa.
KANSANEDUSTAJAT ovat monelta taholta vaatineet keskustelujen lopettamista Abbasin kanssa. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter sanoi tapauksen osoittavan kouraan tuntuvasti tavan, miten PA taistelee terrorismia vastaan. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoo saaneensa Venäjän presidentti Vladimir Putinilta vakuutuksen, ettei tämä anna Iranin uhkailla Israelia. Hän kertoi vievänsä tämän vakuutuksen mukanaan keskustellessaan Ranskan ja Englannin johtajien kanssa Euroopan matkallaan.
OLMERT KERTOI mukana matkustaville lehtimiehille, että keskustelut Putinin kanssa olivat tärkeät ja vakavat, ja että hän oli tyytyväinen saamaansa informaatioon.
VENÄJÄN APULAISULKOMINISTERI Alexander Saltanov ja Venäjän kvartetin lähettiläs Sergei Yakovlev saapuivat eilen Israeliin. He keskustelevat ulkoministeriön pääsihteerin Aharon Abramovitchin kanssa sekä tapaavat tänään ulkoministeri Tzipi Livnin ja puolustusministeri Ehud Barakin. Keskustelujen aiheina ovat palestiinalaisten asiat mutta myös Iranin tilannetta sivutaan. Israelin pyrkimyksenä on saada Venäjän edustajat ymmärtämään, miten tärkeää on Hamasin eristäminen kansainvälisesti.
VENÄJÄN EDUSTAJIEN matka Lähi Itään suunniteltiin jo neljä viikkoa sitten. He jatkavat matkaansa Israelista Egyptiin ja Jordaniaan.
OLMERT TAPAA tänään Ranskan presidentti Nicholas Sarcozyn, joka on muita Euroopan johtajia päättäväisempi Iranin ydinasesuunnitelmien estämisessä, sekä Ranskan pääministeri Francois Fillonin ja juutalaisjohtajia Ranskassa. Huomenna Olmert tapaa Englannin pääministeri Gordon Brownin, oppositiojohtaja David Cameronin sekä juutalaisjohtajia.(JP)
4. TEMPPELIVUORELLA Palestiinan säätiön wakfin suorittamien infrastruktuurin uusimisen
kaivausten yhteydessä ovat Antiquities Authorityn arkeologit julkistaneet muutamia löytämiään muinaisesineitten sirpaleita, joiden he vakuuttavat kuuluneen ensimmäisen Temppelin aikaan. He näyttävät ruukunpalasia, joitten tekotavasta voidaan päätellä niiden ikä, sekä eläimen luun. Uudistustöitten aikana kaivettiin satojen metrien pituinen ja 1 – 1.5 metrin syvyinen oja, joka rikkoi suljetun ja sinetöitynä pidetyn arkeologisen tason, jonka alla on 600 – 800 luvuilta EKr. olevia muinaisesineitä, eikä tätä tasoa ole koskaan ennen rikottu. Israelin ja PA:n sopimusten mukaan kaikki Temppelivuorella tehtävät kaivaus- ja muutostyöt tulee tehdä poliisin luvalla ja arkeologien valvonnassa. Palestiinalaiset ovat poikkeuksetta rikkoneet tätä sääntöä.
YKSITYISARKEOLOGIT, joista aktiivisin on Heprealaisen yliopiston arkeologi tri. Eilat Mazar, syyttävät viranomaisia tästä barbaarisesta muinaisesineitten tuhosta Temppelivuorella. Mazar kuvaa nyt esiteltyjä esineitä sumuverhoksi Temppelivuoren tuhoamiseksi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN VETÄYTYMINEN Jerusalemin itäosien arabilähiöistä ilman sopimusta Temppelivuoresta ja vanhasta kaupungista ei tule lopettamaan väkivaltaisuuksia Jerusalemissa, uskovat yksityiset ”think tank” lähteet. Tätä mieltä ovat Jerusalemin tutkimusten instituutin tutkijat professori Yakoc Bar-Siman-Tovin johdolla julkistamiensa tutkimusten mukaan. (JP)
- VIISI HAREDI miestä vaati Beit Shemeshin bussin etuosassa istunutta naista siirtymään takaosaan, koska juutalainen mies ei saa istua naisen selän takana. Nainen pyysi vieressään istunutta sotilasta puolustamaan häntä, jolloin nuoret alkoivat piestä sotilasta. Erästä amerikkalaista naista mukiloitiin jokin aika sitten, koska hän kieltäytyi siirtymästä bussin etuosasta sen takaosaan. (JP)
- JÄRJESTÖ nimeltä laatuhallitus (quality government) esitti korkeimmalle oikeudelle pyynnön, että se vaatisi Winograd-komiteaa liittämään henkilökohtaisia toteamuksia ja suosituksia vuoden 2007 lopussa lupaamaansa loppuraporttiin. Oikeus antoi komitealle 10 päivää aikaa vastata pyyntöön. (JP)
- PÄÄMINISTERI Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin vaimo Larissa Trimbobler pyrkii sovittamaan odottamansa lapsen syntymän Rabinin murhapäiväksi. Trimbobler erosi entisestä miehestään ja solmi avioliiton Yigal Amirin kanssa puhelimen välityksellä 2004. Hän sai oikeuden tavata miestään kahden kesken, minkä seurauksena he odottavat lasta, mutta siinä jouduttiin käyttämään koeputkimenetelmää. Lapsen synnyttäminen tapahtunee Jerusalemin Bikur Holim sairaalassa keskiviikkona.(JP)
- LIBANONIN SOTA vahvisti Iranin asemaa, vakuutti kolmen iranilaisen presidentin, myös Mahmoud Ahmadinejadin, tulkki Banafsheh Keynoush puhuessaan Hawardin yliopistossa viime viikolla. Samaan aikaan arabimaat olivat hiljaa, hän selitti. Saudi Arabian tuki Saddam Husseinille vei luottamuksen saudeihin, hän kertoi kuulijoilleen. Hän selitti, ettei Hihullahille shia-järjestönä ole ystäviä, jonka johdosta hän arveli arabiliiton odottaneen, että Israel tuhoaa Hizbullahin. Hän kertoi Iranin pyrkivän säilyttämään hyvät välit sekä Hamasin että Fatahin kanssa.

Sunday, October 21, 2007

SUNNUNTAI 21.10.07

1. ABC NEWS kertoi raportissaan viikonvaihteen aikana, että Israelilla oli salainen agentti Syyrian epäillyssä rakenteilla olevassa ydinlaitoksessa, jonka IAF:n koneet tuhosivat syyskuun 6. päivänä. Artikkelin mukaan agentti otti valokuvia laitoksesta, jotka hän toimitti Israelille. Kuvien mukaan rakenteilla oli laaja sylinterinmuotoinen rakennelma, kuorma-autoja ja pumppuasema, jotka kaikki viittaavat ydinlaitoksessa vaadittaviin osiin.

ABC:N ARTIKKELIN mukaan se sai tietonsa nimeämättömältä korkealta taholta USA:ssa, joka kertoi, että asialla oli joko Mossadin salainen agentti tai työmaan rakentajista jotkut olivat välittäneet tiedot Israelille. USA:laisen tahon mukaan rakennuskohde muistuttaa suunnittelultaan niitä, joita Pohjois-Koreassa rakennettiin.

ABC:N RAPORTISSA KERROTAAN, että israelilaiset esittivät tietonsa ja todisteensa USA:n viranomaisille, jotka tutustuivat niihin ja tekivät suunnitelmia mahdollisen iskun suorittamiseksi, joko kommandojoukkoja tai helikoptereita käyttäen. USA:n poliittinen johto kuitenkin hylkäsi suoran toiminnan ja suositteli painostuksen käyttöä, koska todisteet eivät olleet aukottomia. Tätä mieltä olivat sekä ulkoministeri Rice että puolustusministeri Robert Gates.

Valkoinen talo eikä CIA ole halunnut kommentoida ABC:n raporttia.

YK:N YDINTUTKIJAT ovat puolestaan aloittaneet satelliittien keräämien kuvien tutkimisen Syyrian oletetusta ydinlaitoksesta, jota USA kuvaa pieneksi mutta merkittäväksi. Syyrialla on pieni 27:n KW:n ydintutkimusreaktori, ja Syyria on allekirjoittanut ydintietouden levittämissopimuksen.

ISRAELIN apulaisyleisesikuntapäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinski kertoi lauantaina, että on aika soveltaa keppi ja porkkana metodia kansainvälisissä keskusteluissa Syyrian kanssa. Hän esitti mielipiteensä Washingtonin Lähi Idän Tutkimusinstituutissa yksityishenkilönä, kuten hän selitti, eikä siten puhu Israelin tai IDF:n nimissä, jonka palveluksesta hän eroaa pian. Hän viittasi myös Hizbullahiin, joka jatkaa aseistautumistaan ja voimistuu huolimatta YK:n päätöslauselmista. Kaplinski esitti, että tilanne ei korjaannu itsestään, vaan jonkun on se tehtävä.

2. IRANIN VALLANKUMOUSKAARIN ohjusjoukkojen komentaja kenraali Mahmoud Chaharbaghi kertoi ehkä vastauksena Bushin äskettäiseen lausuntoon Iranista, että Iran tulee ampumaan 11 000 ohjusta ensimmäisen minuutin aikana siitä, kun sitä vastaan hyökätään. Hän lisäsi, että Iran on selvittänyt vihollisen kohteet ja pystyy toimimaan minuuttien kuluessa.

BAR ILAN YLIOPISTON ohjusekspertti tri Gerald Steinberg kumosi kenraalin uhkauksen ja selitti, että hänen lausuntonsa on runsaasti ylimitoitettu. Steinberg totesi, että Iran usein turvautuu tällaiseen epätodelliseen retoriikkaan, joka osoittaa maan epätoivoisen aseman. Lisäksi hän totesi, että ”vihollisen kohteilla” kenraali Chaharbaghi tarkoittaa USA:n kohteita alueella, sillä ei Iranilla ole 11 000 pitkänkantomatkan ballistista ohjusta.

USA:LLA ON 40 000 sotilasta eri tukikohdissa Persianlahden maissa ja 20 000 miestä sota-aluksissaan Lähi Idän aluevesillä. Irakissa USA:lla on 160 000 sotilasta. Kenraali Chaharbaghin uhkausta pidetään vastauksen Bushin lausuntoon, jossa hän vaati Iranin ydinasesuunnitelmien keskeyttämistä, tai muuten maailma ajautuu kolmanteen maailmansotaan.

STEINBERG pitää Iranin ydinneuvottelijan Ali Larijanin eroa epäluottamuslauseena maansa ydin-politiikkaa vastaan. Iranin hallituksen edustaja Gholam Hossein Elham ei kertonut Larijanin eron syytä, mutta arveli hänen haluavan keskittyä toisiin tehtäviin. Elham kertoi, että Saeed Jalili ottaa Larijanin paikan välittömästi, ja ettei Iranin politiikka muutu. Jalili on vähän tunnettu, hän toimi maan apulaisulkoministerinä Euroopan ja Amerikan asioissa. Larijania arvostettiin länsimaissa, hän oli täysin tietoinen lännen reaktioista ja hänellä oli vaikeuksia kovaa linjaa ajavan Mahmoud Ahmadinejadin kanssa.

3. JERUSALEMIN ARABILÄHIÖISSÄ asuvat eivät ole ollenkaan yksimielisesti tukemassa heidän asuinalueensa siirtämistä PA:n hallintaan. Shuafatin pakolaisleirissä asuu 20 000 ihmistä. Leiri on pinta-alaltaan 203 dunamia (50 eekkeriä). Se sijaitsee Shuafatin arabilähiön kupeessa itään siitä ja on Israelin hallintoaluetta. Pohjoisessa se rajautuu Pigat Zeeviin ja etelässä Ranskalaiseen kukkulaan (French Hill). Shuafatin yläpuolella sijaitsevan Muchtarin arabikylän asukas Nabil Abu Issa kertoi Jpostin toimittajalle Shelly Pazille, ettei hän pidä itseään palestiinalaisena. Hän kertoo olevansa Jerusalemin asukas ja haluaa jatkaa siten. Hän kertoo toisten kylän asukkaitten tapaan äänestäneensä pormestarin ja Knessetin vaaleissa. Hän vakuuttaa, että siihen saakka, kun on kaksi valtiota kahdelle kansalle, he pysyvät siinä asemassa missä nyt ovat. Issa yrittää kuvitella, mitä tapahtuisi, jos lähikylät luovutetaan PA:lle. Miten monta terroristia muuttaisi asumaan sinne, miten monta rakettia sieltä ammuttaisiin Israeliin ja miten IDF tulisi vastaamaan niihin. Hän pelkää verenvuodatusta ja väkivaltaa, jos Israel luopuu lähiöistä.

Hän lupaa siinä tapauksessa muuttaa Jerusalemin itäosaan tai Haifaan tai Jaffaan.

JERUSALEM INSTITUUTIN helmikuussa julkistaman tutkimuksen mukaan Jerusalemissa on arabienemmistöinen syntyvyys vuonna 2020 ja 40 % kaupungin asukkaista on arabeja. Mutta toisten arvioitten mukaan kysymys ei ole demograafisesta uhkasta, johon suunnitelmat kahdesta valtiosta perustuu, vaan huonosta matematiikasta ja virhelaskelmista. On totta, että 6000 juutalaista asukasta muuttaa kaupungista, mutta siihen on mahdollista vaikuttaa muuttamalla kaupungin politiikkaa asukas- ja liiketoiminnalle ystävällisemmäksi.

RAMONIN SUUNNITELMASSA PA:lle luovutettavat Jerusalemin lähikylät ovat arabien runsaasti asuttamia, työpaikkoja on vähän ja sisäinen järjestys hoitamatta, minkä johdosta niissä on paljon siivottomuutta, väkivaltaa ja huumeiden käyttäjiä. Kylät olisivat halunneet perustaa omat poliisivoimat valvomaan järjestystä, mutta siihen ei saatu lupaa.

Samaan aikaan Knessetin jäsenet ovat yli puoluerajojen sitoneet Ramonin ja muitten Jerusalemin jakamista ajavien käsiä keräämällä 61 nimen adressin, mukana 30 koaliittion jäsentä, jossa vastustetaan Jerusalemin jakamista.

JOITTENKIN MIELESTÄ oli virhe antaa Israelin henkilöllisyyskortteja arabilähiöitten asukkaille, mikä on lisännyt niiden halua kuulua Jerusalemiin ja houkutellut muita arabeja muuttamaan niihin, mikä on lisännyt laitonta rakentamista laillisten rakennuspaikkojen puuttuessa.

4. PALESTIINALAISTEN SISÄINEN väkivalta jatkuu Gazassa. Veristen yhteenottojen

jälkeen Hamasin toimenpidejoukkojen ja voimakkaiden klaanien välillä ovat vaatineet ainakin 7 ihmisen hengen viime torstaista lähtien. Kiivaita tulitaisteluja käytiin Hamasin turvallisuusjoukkojen ja Hills-klaanin välillä Shajaiyyehin lähiössä Gazan kaupungissa. Kaksi ihmistä sai surmansa, toinen 13-vuotias poika, toinen 22-vuotias Hills-klaanin jäsen.

HAMASIN viranomaiset antoivat tämän seurauksena Hills-kllanille uhkavaatimuksen: Joko se luovuttaa aseensa tai Hamasin turvallisuusjoukot aloittavat massahyökkäyksen klaanin alueelle.

Hamasin edustaja Ihab al-Ghissin syyttää Hills-klaania siitä, että se on useitten Hamasin instituutioita vastaan tehtyjen hyökkäysten takana sekä aiheuttaa jatkuvaa epäjärjestystä ja väkivaltaa Gazan kaupungissa. Monet muut klaanit ovat jo luovuttaneet aseensa ja tunnustaneet Hamasin vallan Gazassa, mutta Hills-klaani ei ole sitä tehnyt.

RAMALLAHISSA PA:n edustaja Ahmed Abdel Rahman tuomitsi Hamasin hyökkäykset Gazassa klaaneja ja sen asukkaita vastaan. Hän selitti Hamasin rikosten osoittavan sen heikkouden ja poliittisen vararikon. Hän kutsui Hills-klaania isänmaalliseksi, joka on kauan taistellut Israelia vastaan.

5. UUTISOTSIKOITA

- PÄÄMINISTERI Olmert matkustaa illalla Eurooppaan, jossa hän esittelee suunnitelmiaan Annapoliksen rauhankonferenssia varten. Hän tapaa ainakin Ranskan ja Englannin johtajia matkansa aikana.

- USA:N talousministeriön alisihteeri terrorismissa ja taloudellisessa tiedustelussa Stuart Levey kertoi ABC:n toimittajille, ettei Saudi Arabia ole tehnyt mitään rangaistakseen niitä, jotka rahoittavat terrorijärjestöjä. Tämä sai presidentti Bushin kiireesti kiittelemään saudien terrorismin vastaista taistelua.

- PA ALOITTAA väestönlaskennan Juudeassa , Samariassa ja Gazan alueella. Tämä on ensimmäinen väestönlaskenta 1997 jälkeen, jolloin Juudeassa ja Samariassa asui 2.89 miljoonaa palestiinalaista. Nyt tuomiopäivän maalarit ovat uhkailleet, että palestiinalaisten lähes kaksinkertainen syntyvyys juutalaisiin verraten saa sen ohittamaan juutalaisten määrän Israelissa.

- MAHMOUD ABBAS uhkaa, että hän eroaa, jos Annapoliksen rauhankonferenssi epäonnistuu. Äskeisen USA:n ulkoministeri Ricen keskustelut Abbasin kanssa olivat pettymys molemmin puolin eikä yhteistä julkilausumaa saatu aikaan. Abbas uhkaili Ricelle, että hän eroaa ja pitää puheen, joka aiheuttaa maanjäristyksen ei vain Palestiinassa vaan USA:n liittolaisten kesken kaikkialla maailmassa. Abbas uhkaili, että USA:n maltillisen politiikan puuttuessa al-Qaida on soluttautunut Gazaan ja lisäsi, että Fatahin turvallisuusjoukot ovat estäneet al-Qaidan, Iranin ja Hizbullahin soluttautumisen Israelin kaupunkeihin, mikä olisi surmannut satoja israelilaisia. Abbas ei halua tukea Olmertin asemaa osallistumalla kokoukseen.
PERJANTAI 19.10.07

1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin yllättävä matka Moskovaan eilen oli Israelin johdon huolestunut reaktio Venäjän presidentti Putinin Teheranissa antamista lausunnoista, joissa tämä ilmaisi Venäjän horjumattoman tuen Iranille ja sen ydinasehaaveitten vähättelystä ellei peräti sen yleisen havainnon selvästä kieltämisestä, että Iran suunnittelisi ydinaseen rakentamista.

OLMERT matkusti Moskovaan pienen neuvonantajaseurueen kanssa ja ilman mukana seuraavia lehtimiehiä, kuten yleensä on tapana valtionjohtajien matkustaessa. Olmertin kolmen tunnin keskustelu Putinin kanssa oli suurimmaksi osaksi kahdenkeskinen ilman neuvonantajia, joten niiden sisältöä voi vain arvioida. Tuskin kuitenkaan arvaa väärin, jos olettaa niiden keskittyneen USA:n ja Iranin välisiin ongelmiin sekä YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisiin pakotteisiin, joitten asettaminen näyttää mutkistuvan Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.

JPOSTIN KOMMENTAATTORIT katsovat merkkien osoittavan, että sodan mahdollisuus Irania vastaan on lisääntynyt. Olmert on voinut selvitellä Putinin kanssa, mikä Venäjän reaktio olisi siinä tilanteessa, että joko USA ja Israel tai molemmat yhdessä katsovan sotilaallisen iskun ainoaksi mahdollisuudeksi Iranin taivuttamiseksi. Olmert on voinut myös esittää asian siinä valossa, että Putin käyttäisi suhteitaan Iranin johdon kanssa taivuttaakseen sitä sanoutumaan lopullisesti ja ilman epäselvyyksiä irti ydinaseen rakennussuunnitelmistaan.

ISRAELIN HALLITUS on pyrkinyt sälyttämään Iranin tilanteen kansainvälisten järjestöjen, ennen muuta YK:n ja sen turvallisuusneuvoston, harteille, mutta koska YK laahaa päätöksissään vaarallisesti ja otollisen tilanteen pelätään menevän, nopeampia keinoja tarvitaan.

Iran ilmoitti jo kuukausia sitten, että sillä on 3000 sentrifugia asennettuina, jotka pystyvät rikastamaan teollisuuskäyttöön tarkoitettua poltto-ainetta, mutta prosessia voidaan jatkaa siitä edelleen pommiin sopivan uraanin rikastamiseksi. Lisäksi pelätään, että Iranilla on salaisia reaktioita, joissa rikastamista tapahtuu poissa julkisuudesta. Iranin ydinteollisuus on Iranin vallankumousarmeijan valvonnassa.

2. USA:N SENAATTORI Norm Coleman kertoi Jpostin toimittajalle, että jos sotilaallinen isku Iraniin on tehtävä, Israel ei tule tekemään sitä yksin. Coleman on tärkeä jäsen USA:n senaatin ulkomaanasioitten Lähi Idän valiokunnassa. Vaikka Israel tekisi varsinaisen ”likaisen työn” yksin, se edellyttää päätöksiä ja valtuutuksia, hän selvitti. Tämän johdosta vastuu tulisi olemaan yhteinen. Coleman selitti, että puhuttuaan USA:ssa vierailevien Knessetin jäsenten kanssa hän katsoo asiakseen esittää mielipiteensä, mutta kuitenkin yksityishenkilönä ja senaatin jäsenenä. Hän myös totesi, että vaikka Israelin delegaatio, jossa ovat mukana Israelin politiikan äärilaitoja edustavat Yuval Steinitz ja Jossi Beilin, näyttävät yhtenäistä linjaa asiaan, asianlaita USA:ssa on toinen. Vaikka Iranin ydinaseen uhka tiedostetaan USA:ssa, sen poistamisen suhteen mielipiteet eroavat, hän selitti.

Steinitz selitti, että yksi delegaation tehtävistä USA:ssa on saada USA:n päättäjät ymmärtämään asian kiireellisyys. Hän ehdotti ultimaatumin antamista Iranille taipua YK:n valvontaan tai valmistautua sotilaallista iskua varten. Hän esitti tämän ajatuksen delegaation tavatessa USA:n varapresidentti Dick Cheneyn.

3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi myös varapresidentti Cheneyn Washingtonissa. Barak keskusteli isäntänsä kanssa Annapoliksen rauhankokouksesta sekä ohjuspuolustusyhteistyön kehittämisestä Israelin ja USA:n välillä. Hän totesi tapaamisen jälkeen, ettei Israel vastusta aseitten myyntiä Saudi Arabialle, koska Israelilla on lupaukset ja järjestelyt USA:n kanssa, jotka mahdollistavat Israelin laadullisen ylivoiman säilymisen.

BARAK TAPASI USA:n puolustusministeri Robert Gatesin, kansallisen turvallisuuden neuvon-antajan Stephen Hadleyn sekä yllättäen presidentti George Bushin, joka ilmoittamatta pistäytyi heidän kokouksessaan.

KNESSETIN DELEGAATION jäsenet saivat ensimmäisinä israelilaisina tutustua USA:n huippusalaisen stealth-hävittäjän F-22 Raptor tuotantolinjaan Lockheed Martinin tehtaalla Texasissa. F-22 on johtava ilmataisteluhävittäjä, joka pystyy toimimaan maataistelussa, elektronisessa sodankäynnissä ja tiedustelutehtävissä. USA:n ilmavoimien mukaan hävittäjä on ainutlaatuinen maailmassa, eikä mikään muu taistelukone pääse lähellekään sen ominaisuuksia.

USA:N ASIANTUNTIJOITTEN mukaan kone pystyy tunkeutumaan Israelista huomaamatta Iraniin, suorittaa pommi-iskunsa ja palata takaisin ilman tutkahavaintoja. Israelin edustajat yrittivät saada konetta Saudi Arabialle toimittamien aseitten vastapainoksi, mutta siihen ei suostuttu. Sitä ei ole luovutettu millekään toiselle maalle, ei edes Naton johtaville maille.

4. USA:N ALIVALTIOSIHTEERI Lähi Idän asioissa Nicholas Burns kertoi Jpostin toimittajalle, että YK:n turvallisuusneuvosto viivyttelee vaarallisesti Iranin ydinsuunnitelman kanssa. Tämä arvoasteikossa kolmanneksi määritelty USA:n ulkoministeriön virkailija totesi, että USA haluaa toimia Kiinan ja Venäjän kanssa kiinteässä yhteistyössä saada Iranin ydinasesuunnitelman käsittely YK:ssa nopeaan ratkaisuun. USA on avoimesti kritisoinut YK:n alaisen IAEA:n tapaa käsitellä Iranin tapausta, mutta se ei aiemmin ole suoraan kritisoinut turvallisuusneuvostoa.

BURNS TOTESI, että rauhankonferenssi on tärkeä ja tarpeellinen vakuuttaen samalla USA:n voimakasta ystävyyttä Israelin kanssa unohtamatta kuitenkaan ystävyyttä palestiinalaisten kanssa. Beilin, joka on vuosikaudet ajanut sovittelevaa politiikkaa suhteessa PA:n kanssa, pitää konferenssin epäonnistumista suurena onnettomuutena, joka voi johtaa väkivallan kasvuun. Burns viittasi myös ”tiekarttaan”, että ne yhdessä konferenssin päätösten kanssa muodostavat ohjeet, joitten puitteissa molempien osapuolten on suoritettava velvollisuutensa. Hän luetteli sitten totutun rituaalin mukaiset ”setlementtien” laajentumisen lopettaminen , tiesulkujen poistaminen ja laittomasti pystytettyjen parakkikylien tuhoaminen.

ISRAELIN VIRALLINEN ulkopolitiikka on täysin epäonnistunut tehtävässään selvittää maailmalle, että Juudea, Samaria ja Gazan kaistale ovat osa Kansainyhteisön ja sen jälkeisen YK:n alkuperäistä juutalaisille osoitettua kotimaata, ja että kaikki poikkeamat tästä ovat myönnytyksiä arabien vaatimuksiin, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä palestiinalaisten oikeuksien kanssa. Arabimaat käyttävät palestiinalaisten asiaa politiikassaan Israelin painostamiseksi ja sen tuhoamiseksi, mikä on niiden lopullinen päämääränä.

5. VENÄJÄ ON SUURVALTA, selittää Calev Ben-David Jpostin artikkelissaan siltä varalta, ettei joku olisi kuullut asiasta. Hän tosin aloittaa suurvalta-asemasta urheilun alalla, onhan asia ajankohtainen Venäjän voitettua jalkapallon suurvallan Englannin 2 –1, mutta sen rinnastaminen Venäjän asemaan politiikan areenoilla on ilmeinen. Olmert tuli maininneeksi leikillisesti Venäjän ja Israelin pelatessa tasan 1-1 edellisessä ottelussa, ettei Venäjä pystynyt ainakaan jalkapallo-pelissä osoittamaan ylivoimaansa Israeliin nähden. Läsnäolijat kertoivat, ettei Putin ollut ollenkaan huvittunut, joskaan ei julkisesti väräyttänyt silmäänsäkään. Maat kohtaavat ensi kuussa 2008 jalkapallon maailmanmestaruuskarsinnoissa, ja Venäjälle tappio olisi sama kuin isku suurvallan kasvoille. Kysymys on kansallisesta kunniasta.

BEN-DAVID muistuttaa, että Putin on julkisesti vaatinut Venäjälle kansainvälisesti samaa asemaa, kuin mitä Neuvostoliitto aikoinaan nautti. Putinin päämääränä on palauttaa tämä asema siten, ettei asia jää kenellekään epäselväksi. Putin ilmoitti puheessaan eilen, että Venäjä käyttää 6 miljardia ruplaa (240 miljardia USD) öljyvoitoistaan sotilaallisen asemansa kohentamiseksi, jota hän kehui ei vain suureksi vain suureelliseksi. Putin myös kehaisi, ettei Venäjä ole - Jumalan kiitos – Irak, ja että maalla on tarpeeksi resursseja ja voimia puolustaa intressejään Venäjällä ja kaikkialla maailmassa.

Tämä on suurvallan johtajan puhetta, ja se kummasti liehittelee jokaisen venäläisen korvia, onhan maa ollut melkein kehitysmaan veroinen länsimaitten arvioissa NL:n romahduksen jälkeen. Ei ole enää, ja Putin haluaa varmistaa, että asia tiedostetaan myös USA:ssa. Siksi Putin on aloittanut laajan kampanjan USA:n intressien vastustamiseksi siten, että niissä huomioidaan myös Venäjän tarpeet. Siksi Venäjä vastustaa Iranin kauppasaarron tiukentamista, ja siksi Venäjä runnoi Kaspianmeren huippukokouksessa päätöslauselman, joka rajoittaa USA:n vaatimuksia öljyjohdon johtamiseksi Kaspianmereltä Eurooppaan ohittaen Venäjän, sekä näiden maiden käyttämisen tukikohtana iskuun Iraniin.

Siksi Putin vastustaa USA:n pyrkimyksiä rakentaa ohjuspuolustusverkosto Euroopan maihin.

Venäjällä on ymmärrettävä pyrkimys rakentaa puolustustaan USA:n valtaa vastaan, mutta kaksi muuta uhkaa ovat yhtä vaarallisia: Iranin kasvava vaikutus Lähi Idässä sekä Kiinan valtava nousu maailman tietoisuuteen. Kiina kasvattaa taloutensa ilmiömäisen kasvun voimalla omaa armeijaansa, joka on pahasti järkyttänyt myös USA:n sotilaallisia johtajia.

6. KNESSETIN 61 jäsentä allekirjoitti vaatimuksen, ettei Jerusalemia saa jakaa.

SHASIN HENGELLINEN JOHTAJA Ovadia Yosef puolestaan varoitti, että Shas eroaa hallituksesta, jos se tekee myönnytyksiä Jerusalemin suhteen.

USA:n ulkoministeri Rice tapasi Jordanian kuninkaan matkallaan Lontooseen. He keskustelivat Israelin turvallisuudesta Länsirannalta vetäytymisen jälkeen. Rice lähettää kansallisen turvallisuusneuvonantaja Stephem Hadleyn Israeliin ja palaa itse lähiaikoina jatkaakseen Israelin painostusta lisämyönnytyksiin.
TORSTAI 18.10.07
1. USA:N PRESIDENTTI George Bush varoitti eilen vastatessaan toimittajien kysymyksiin, että maailmaa uhkaa kolmas maailmansota, jos Iran saavuttaa tietotaidon rakentaa ydinpommeja. ”Iranin johtaja on ilmoittanut, että hän haluaa tuhota Israelin”, Bush kertoi Valkoisen talon lehdistökonferenssissa. Bush vastasi kysymykseen, miten vakavasti Iran pyrkii rakentamaan ydinpommia lähtien Venäjän presidentti Putinin vakuutuksesta, ettei hänellä ole todisteita siitä, että Iran rakentaa ydinasetta. Bush kertoi, että hän vaatii selvitystä Putinilta, mutta uskoo, että Venäjä on edelleen lännen kanssa samassa leirissä, joka pyrkii asettamaan tarvittavan raskaat sanktiot Iranille sen ydinasesuunnitelmien estämiseksi.
LEHDISTÖKONFERENSSIN AIKANA Bush syytti arabivaltioita, etteivät ne tee tarpeeksi Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän lisäsi, että loppuvuodeksi suunnitellun konferenssin tarkoituksena on saada arabimaat rohkaisemaan osapuolia Palestiinan valtion perustamiseksi.
Bush kiersi kysymyksiä, joissa pyydettiin yksityiskohtia, mutta totesi, että on oltava selkeä kuva siitä, millainen Palestiinan valtiosta tulee.
BUSH EI halunnut ottaa kantaa Israelin ilmaiskuun Syyrian oletettua ydinlaitosta vastaan.
2. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert huolestui siinä määrin Putinin lausunnoista Iranin matkansa aikana, että hän teki pikaisen päätöksen ja lensi tänä aamuna Moskovaan ottamaan selvää, mitä presidentti Putin todella tarkoitti.
PUTIN VAROITTI ulkovaltoja hyökkäämästä Iraniin ja sai Kaspianmeren maiden huippu-kokouksessa läpi esityksen, jonka mukaan maat kieltävät maittensa käyttämistä hyökkäyksessä jotain kokouksen osanottajamaata vastaan.
Pääministeri kanslian mukaan Olmertilla on mukanaan pieni neuvonantajajoukko ilman lehtimiehiä. Hän tapaa Putinin iltapäivällä ja palaa Israeliin saman päivän iltana.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ on huolestunut, että Venäjän politiikassa Iranin suhteen on tapahtunut muutos, mistä Olmert haluaa saada tietoja.
SYYRIAN YK:N lähettilään lipsahdus on saanut aikaan diplomaattisia selvittelyjä. Syyrian lähettiläs sanoi tiistaina puheessaan, jonka oikeaa käännöstä arabiasta vielä selvitetään: ”Yhteisö, joka on neljänneksi suurin massatuhoaseitten viejä maailmassa, yhteisö, joka rikkoo toisen maan ilmatilaa, ja joka hyökkää ydinlaitoksia vastaan, mukaan lukien hyökkäys heinäkuun 6. päivänä tänä vuonna ydinlaitosta vastaan maassani – sillä yhteisöllä ei ole oikeutta valehdella, mitä se tekee toistuvasti.” (Lausunnossa oli virhe, hyökkäys tapahtui syyskuun 6. päivänä) Syyrian ulkoministeriö joka tapauksessa kielsi, että sen lähettiläs oli myöntänyt Syyrian rakentavan ydinlaitosta.
3. ISRAELIN RAKENTAMASTA turva-aidasta Israelin ja PA:n alueitten välille Juudeassa ja Samariassa on rakennettu 450 km, kokonaispituuden ollessa 790 km. Tämän vuoden loppuun mennessä aitaa rakennetaan lisää 50 km. Ensi vuoden budjetissa on 500 miljoonan NIS aukko. Puolustusministeriö esitti 1.8 miljoonaa, budjettiin saatiin 1.3 miljoonaa NIS. Isommalla määrällä aitaa rakennettaisiin ensi vuonna 200 km, pienemmällä summalla 144 km. Yksi kilometri aitaa maksaa 9 miljoonaa NIS.
AIDAN RAKENTAMINEN on pahasti myöhässä ja kustannukset ovat lisääntynet huomattavasti ennakkoarvioista. Lopullisesti aita ei valmistune ennen vuoden 2010 loppua.
PALESTIINALAISTEN vaatimuksena rauhansopimuksessa on turva-aidan rakentamisen lopettaminen ja jo rakennetun osan purkaminen.
4. KERSANTTI Ben Kubani sai surmansa lähellä Khan Younisia IDF:n operaation aikana Gazan eteläosassa. IDF:n sotilaat tunkeutuivat kilometrin verran Gazan alueelle keskiviikkona pyrkiessään tuhoamaan terroristien infrastruktuuria. Joukot olivat pääasiassa 51. pataljoonan sotilaita, joilla oli tukenaan panssarivaunuja ja insinööriosaston joukkoja. He joutuivat useaan otteeseen tulituksen kohteiksi. Hamasin joukot käyttivät rakettikranaatteja, panssarintorjunta-ohjuksia ja kiväärejä. Kubani sai surmansa tulitaistelun aikana. Hän oli ainoa IDF:n sotilaitten kärsimistä tappioista.
OPERAATION TARKOITUKSENA oli IDF:n ilmoituksen mukaan työntää terroristeja ja heidän asemiaan kauemmas Israelin asutuskeskuksista. Operaatioita tullaan jatkamaan.
Operaation aikana ainakin yksi Hamasin pyssymies sai surmansa ja useita muita haavoittui. Hamasin edustaja myönsi yhden miehen kuolleen ja kolmen haavoittuneen.
Myöhemmin eilen iltapäivällä IAF:n helikopteri ampui ohjuksen ryhmään miehiä IDF:n asemien lähellä haavoittaen neljää ihmistä. IDF:n ilmoituksen mukaan n. 200 pyssymiestä on surmattu Gazan alueella tämän kaltaisissa operaatioissa vuoden alusta lähtien. IDF:n joukot keräävät operaatioitten aikana tiedustelutietoja, joita voidaan tarvita laajemmassa operaatiossa Gazan alueelle, jollaista puolustusministeri Ehud Barak on vihjaillut.
5. PA:N VIRKAILIJAT kertovat medialle, että USA:n ulkoministeri Ricen sukkuladiplomatia on epäonnistunut. He eivät enää elättele toiveita Bushin suunnitteleman rauhankonferenssin onnistumisesta. Mahmoud Abbas sanoi suoraan tavatessaan Ricen, ettei hän tule konferenssiin millä hinnalla hyvänsä. Hän pitää kiinni vaatimuksistaan, joihin Israelin tulee myöntyä.
PALESTIINALAISET VAATIVAT selkeää esitystä, joka velvoittaisi Israelin suuriin myönnytyksiin, mutta joka ei velvoittaisi palestiinalaisia mihinkään. He vääntävät nyt sekä Ricen että Israelin kättä. He ovat täysin tietoisia, että Olmertin hallitus seisoo savijaloilla, ja pyrkivät käyttämään tilannetta hyväkseen. He tiedostavat, miten tärkeä kokouksen onnistuminen on Bushille.
ULKOMINISTERI Rice on pyrkinyt alentamaan kokouksen odotuksia selittäen, että kokouksen keskeisenä tarkoituksena on saada arabimaat hyväksymään Israelin valtio.
PALESTIINALAISET puolestaan eivät ole missään vaiheessa tunnustaneet Israelin valtiota juutalaiseksi valtioksi, kuten Caroline B Glick selvästi osoittaa JP:n artikkelissaan. Hän kuvaa ns. rauhanprosessia itsepetokseksi, joka on jatkunut Oslon sopimuksista alkaen viitaten Olmertin sanoihin lokakuun 7. päivän hallituksen kokouksessa: ”Ensimmäisen kerran meillä on palestiinalainen johto, joka tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.” Glick muistuttaa, ettei Abbas eikä Fayad ole missään vaiheessa luopunut vaatimasta paluuoikeutta, joka toisi Israeliin 4.4 miljoonaa palestiinalaispakolaista ja heidän jälkeläistään ja tehokkaasti lopettaisi illuusion juutalaisesta valtiosta. Kumpikaan ei ole tunnustanut juutalaisten historiallista oikeutta maahan, Glick tähdentää. Tämä tuli esille 2003 Aqaban huippukokouksen aikana ja 2000 Camp Davidissa, joissa palestiinalaiset Abbasin suulla ehdottomasti tuomitsivat sopimusluonnosten sanamuodon Israelista juutalaisena valtiona. Ei Jordania eikä Egypti ole tunnustanut Israelia juutalaisten valtioksi, eikä Saudi Arabia, jota väen väkisin halutaan mukaan, tunnusta Israelia ollenkaan, Glick muistuttaa. Myöskään Temppelivuorta palestiinalaiset johtajat eivät ole missään vaiheessa tunnustaneet tärkeäksi juutalaisille eivätkä halua luopua vaatimuksistaan sen ja Jerusalemin itäisten kaupunginosien täydestä hallinnasta.
6. EVANKELISET KRISTITYT USA:ssa kokoontuivat sunnuntai-iltana ”Kulmakivi” kirkkoon
San Antoniossa, Texasissa vuosittaiseen ”Yö Israelin kunnioittamiseksi” tilaisuuteen.
Jpostin ja Saul Elbeinin kirjoittaman artikkelin mukaan arviolta 6000 ihmistä, suurin osa heistä evankelisia, ahtautui kirkkoon, jossa he pastori John Hageen johdolla kuulivat puheita, seurasivat videoesityksiä, lauloivat ylistyslauluja, tanssivat ja lauloivat Hatikvan ja muita Israelille ominaisia psalmeihin perustuvia lauluja. John Hagee on johtanut näitä iltoja Israelin kunnioittamiseksi (Night to honour Israel) siitä lähtien kun hän IAF:n tuhottua Osirakin ydinvoimalatyömaan 1981 Irakissa
tunsi sydämessään, miten tärkeää on auttaa Israelia sen itsepuolustuksessa.
HAGEE MYÖNSI voimallisessa puheessaan olevansa huolestunut loppuvuodeksi suunnitellusta ns. rauhankokouksesta. ”Amerikan ei tule koskaan painostaa Israelia jakamaan Jerusalemia. Jerusalemin antaminen palestiinalaisille on samaa kuin sen antaminen Talibanille”, hän julisti.
JOHN HAGEEN järjestö (John Hagee Ministries) lahjoitti Israelin valtiolle yli 8.5 miljoonaa USD.
Hänen TV-yhtiönsä ohjelmaa seuraa 99 miljoonaa kotia USA:ssa viikoittain.
ISRAELIN USA:N lähettiläs Daniel Ayalon tunnusti ottaessaan vastaan suurta shekkiä, että ”israelilaiset rakastavat pastori John Hageeta, koska hän on Jumalan mies”.
Se on suuri tunnustus kristitylle pastorille juutalaiselta mieheltä.

(Internetyhteytemme on ollut poikki tiistai-illasta lähtien. Yhtiö lupaa korjausta asiaan tämän illan kuluessa. Vika johtunee sähkövirran heikosta jännitteestä laajalla alueella.)
KESKIVIIKKO 17.10.07
1. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Nasrallah vihjailee, että on hyviä toiveita päästä sopimukseen kahden Hizbullahin kaappaaman IDF:n sotilaan vaihtamiseksi. Hän vihjaili eilen puheessaan, ettei IAF:n suunnistaja Ron Arad ole mukana vaihtokaupassa. Nasrallah kertoi Israelille toimittamiensa dokumenttien osoittavan, mistä Aradia on etsitty, mutta ettei hänen olinpaikastaan ole löydetty mitään todisteita. Kahden kaapatun sotilaan omaiset ovat virittäneet heikkoja toiveita, että heidän poikansa voisivat palata kotiin.
NASRALLAH vaatii, että sotilaitten vapauttamista vastaan Israel vapauttaa Samir Kuntarin, joka kärsii neljää elinkautista neljän israelilaisen murhasta; neljä iranilaista diplomaattia, joitten hän sanoo olevan Israelin vankilassa; neljä Hizbullahin gerillaa sekä Libanonin kansalaisen, joka tuomittiin vakoilusta.
SAKSAN FEDERAATION pääsyyttäjä Monica Harms ilmoitti eilen, että Saksa tulee vapauttamaan neljän Iranin opposition jäsentä murhanneet iranilaisen Kazem Darabin ja libanonilaisen Abbas Rhayelin. Pääsyyttäjä Harms tapasi Ron Aradain veljen Chenin ja tyttären Yuvalin, jotka uskovat, että Ron on edelleen elossa ja että häntä pidetään vankina Iranissa. Harms viittaa Saksan lakiin, jonka puitteissa 15 vuotta tuomiotaan kärsineet voidaan vapauttaa. Sattumalta Ron Aradin veli ja tytär tapasivat Harmsin tarkalleen päivänä, jona Ron 21 vuotta sitten joutui Hizbullan kaappaajien käsiin.
2. USA:N ULKOMINISTERI Rice piipahti eilen Egyptissä, jossa hän sai vakuutuksen, että Egypti osallistuu rauhankonferenssiin, joka toteutunee joulukuun lopulla viimeisten huhujen mukaan. Rice tapasi Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin sekä ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin. Tavattuaan Gheitin Rice kertoi lehtimiehille, että palattuaan Israeliin hän jatkaa yrityksiään saada Olmert ja Abbas sopimaan yhteisestä periaatejulistuksesta, jota käsiteltäisiin rauhankonferenssissa. Gheit kertoi uskonsa ja varmuutensa saaneen vahvistusta tapaamisesta.
RICE TAPAA tänään aamupäivällä Abbasin Ramallahissa, keskipäivällä ulkoministeri Livnin ja illalla pääministeri Olmertin. Periaatejulistusta käsittelevät työryhmät tapasivat maanantaina toisen kerran, mutta ilmoittivat, etteivät osapuolet päässeet yhtään lähemmäs toisiaan.
RICE KERTOI hänen mukanaan matkustaneille lehtimiehille, ettei periaatejulistuksen tarvitse olla yksityiskohtainen ollakseen uskottava, mitä Abbas vaatii. Hän luonnehti sitä lisäten, että jos se tarkoittaa Palestiinan valtion perustamista, sen tulee käsitellä peruskysymyksiä. Rice on toiveikas, että osapuolet pystyvät seuraavan kahden viikon aikana runnomaan vuosikymmeniä jatkuneet erimielisyytensä yhteiseksi periaatejulistukseksi, koska hänen ymmärtääkseen molemmat osapuolet ovat hyväksyneet Palestiinan valtion perustamisen. Siksi julistuksen ei tarvitse olla yksityiskohtainen, Rice totesi, ja luonnehtii tilannetta ”historialliseksi mahdollisuudeksi”. Konferenssia hän puolustaa todeten, että on saatava jotain räiskyvää, joka sytyttäisi alueen tarttumaan tilaisuuteen ja stimuloisi kahdenkeskistä polkua taapertaneet alueellisella ja kansainvälisellä tuella monien vuosien pettymysten ja unitilan jälkeen toteamaan, että on perusteita päästä etenemään.
3. UNITED TORA JUDAISM (UTJ) puolueen kansanedustaja Avraham Ravitz, joka aiemmin äänekkäimmin vaati puoluetta liittymään hallitukseen, kertoi eilen Olmertin ”Jerusalemin jakamis-puheen” jälkeen, ettei enää ole mitään mahdollisuuksia puolueen liittymiseksi hallitukseen. ”Olemme erittäin huolestuneita hallituksen kannasta Jerusalemin suhteen”, hän sanoi, ”En näe hallituksen taholta halukkuutta muodostaa ilmapiiriä, joka sallisi puolueemme liittyä hallitukseen, ja Jerusalemin kysymys tämän ohella huolestuttaa meitä eniten.”
RAVITZ totesi, ettei puolueen tarvitse liittyä hallitukseen voidakseen estää Jerusalemin jakamisen, eikä Shas-puolue ole pystynyt hallituksessa estämään sen päätöksien syntymistä.
OLMERT KERTOI Knessetin järjestämässä Rehavam Zeevin murhan muistotilaisuudessa maanantaina, että ”Zeev piirsi Jerusalemin rajat, joitten perusteella meillä on nyt kukoistavat lähiöt Ramot, Ranskalainen kukkula, Ramat Eshkol, Givat Hamivtar, Pisgat Zeev, Armon Hanatziv, Har Homa ja Gilo, mainitsemattakaan Jerusalemin vanhaa kaupunkia”. Samassa yhteydessä Olmert kyseli, oliko tarpeellista liittää useita arabikyliä osaksi Jerusalemia.
LIKUDIN puuhamies Gideon Saar tapasi UTJ:n eduskuntaryhmän jäseniä eilen ja tarjosi lujempaa yhteistyötä puolueitten välille keskeisten kysymysten käsittelyssä. Saar vaati Olmertin puheen jälkeen Shas- ja Israel Beiteinu-puolueita eroamaan hallituksesta välittömästi, koska on selvää, että Olmertin päämääränä on Jerusalemin jakaminen.
JERUSALEMIN pormestari Uri Lupolianski kehotti Olmertin puheen jälkeen rakentamaan lisää asuntoja Jerusalemiin. Hän puhui pääkaupungin järjestämässä 50:n eri puolilta maailmaa tulleitten pormestarien kokouksen yhteydessä Beit Hanassissa ja kertoi, että Jerusalem rakentaa 2000 asuntoa kaupungin arabiasukkaille, ja että 20 000 asuntoa on tulossa markkinoille tulevaisuudessa.
4. LIKUDIN ULKOMAANOSASTON johtaja, entinen USA:n lähettiläs, Zalman Shoval kertoi eilen ulkomaan lehdistön järjestön (Foreign Press Association) tilaisuudessa, että Likud on valmis hyväksymään kompromissin, joka sallii arabi- tai muslimimaan hoitaa Temppelivuoren rutiiniasioita. Hän totesi lehtimiehille, ettei näillä ole ollut oikeaa kuvaa Likudin asenteesta Temppelivuoren suhteen eikä sen politiikasta.
SHOVAL totesi, etteivät Ehud Olmertin tarjoukset palestiinalaisille tuo todellista rauhaa, mutta Likud pystyy siihen todeten samalla, etteivät kaikki hänen ajatuksensa edusta Likudin kantaa, mutta että ne edustavat ydinosaa siitä. Hän selvitti, että Temppelivuoren hallinta tulee kuulua yksinomaan Israelille, eikä se ole neuvottelukysymys, mutta ettei ole Israelin intressien mukaista hoitaa toisten uskontojen pyhiä paikkoja. Hän uskoi, että on olemassa keinoja - itse asiassa suunnitelmia, muotoilla sopivia keinoja asian hoitamiseksi. ”Arabi- tai muslimimaat, Jordania esim., voivat tulla kysymykseen tässä asiassa.” Hän ei myöskään näe mitään esteitä sille, että todellisen rauhan vallitessa Palestiinan Auktoriteetti hoitaa Temppelivuoren rutiiniasioita.
ZALMAN SHOVAL ennusti, ettei Annapoliksen konferenssi Marylandissa tuo todellista rauhaa. Mahmoud Abbasilla ei ole arvovaltaa toteuttaa mitään sopimusehdoista, joten konfliktin peruskysymyksistä neuvotteleminen hänen kanssaan on järjenvastainen (hair-brained) idea. Shovalin mielestä konferenssilla on hyvin vähän yhteyttä rauhan kanssa. Sen päätarkoitus on poliittisesta hengissä pysymisestä - tai paremminkin muutamien siinä pelaavien säilymisestä - ja Israel on vaarassa joutua hyökkäysten kohteeksi joka taholta alusta loppuun asti.
SHOVAL EI NÄE mitään mieltä odotuksessa, että esim. Saudi Arabian ja muitten arabimaitten saaminen mukaan konferenssiin tekisi niistä rauhanprosessin osapuolia. ”Käy juuri päinvastoin; ne tulisivat innostamaan palestiinalaiset siirtymään äärimmäisiin vaatimuksiin”.
Shovalin mukaan hallituksen perisynti oli siinä, että se suostui Annapoliksen näytökseen. ”Jokainen lapsikin tietää, että Israel tulee joutumaan äärimmäiseen eristyksiin, jossa sitä vastassa ovat arabimaat, EU, YK, Venäjä ja kuka tietää keitä muita”. Shoval muistuttaa, että jopa Etelä Afrikkaa kositaan mukaan, eikä näissä oloissa ole mitään mahdollisuuksia, että Israelin tilannetta mitenkään huomioitaisiin. (JP)
5. USKONNOLLINEN vaikuttaja METV:n omistaja juontaja ”The 700 Club” puheohjelmassa Pat Robertson kertoi kuulijoilleen seurattuaan CNN:n uutislähetystä, jossa seurattiin ulkoministeri Ricen tapaamista Abbasin kanssa, että USA on vaarassa saada päälleen Jumalan vihan, jos se painostaa Israelia luovuttamaan osan Jerusalemista palestiinalaisille. Hän kutsui tätä erittäin vaaralliseksi.
ULKOMINISTERI Rice kertoi maanantaina, että Palestiinan valtion perustaminen on USA:n politiikan tärkeimpänä intressinä. Maanantaina Olmert kertoi, että hän on valmis jakamaan Jerusalemin ja luovuttamaan joitakin kaupungin ulkopuolisia lähiöitä palestiinalaisille.
Jpost kertoo artikkelissaan, miten Robertson herätti suurta kohua vihjaamalla, että Ariel Sharonin halvaantuminen oli seurausta Jumalan vihasta määrätessään Gazan ja Samarian neljän kylän evakuoinnin 2005. Elokuussa 2005 Robertson joutui uudelleen kritiikin kohteeksi ehdottaessaan, että USA:n tulisi teloittaa Venezuelan presidentti Hugo Chavez.
ROBERTSON viittasi puheohjelmassaan Raamatun Sanaan: ”Joka koskee Jerusalemiin, koskee Jumalan silmäterään”. (Sak.2:8 ; Ps.17:8; 5.Ms.32:10)