Posts

Showing posts from October 21, 2007
PERJANTAI 26.10.07
1. HALLITUKSEN PÄÄTÖKSEN mukaisesti Israel katkaisee virran määräajaksi Gazaan toimittamastaan sähköstä Kassam-rakettitulen seurauksena. Vielä ei ole selvää, miten ratkaiseva määrä raketteja määritellään, mikä aiheuttaisi katkoksen, mutta ilmeisesti ei jokaisen raketin jälkeen. Eilen ammuttiin Gazasta 10 rakettia ja 14 kranaattia, tänä aamuna jo muutama lisää.
ISRAELIN MEDIA näyttää spekuloivan, mikä lopulta ratkaisi hallituksen myönteisen päätöksen. Kansalle ilmoitettiin, että katkosten tarkoituksena on saada rakettituli lakkaamaan, mutta on esitetty muitakin syitä. Yhtenä syynä esitetään tarve lopultakin erottautua Gazasta kokonaan. Toinen syy on se, että sähkökatkoksilla Gazaan ennakoidaan sinne tehtävää sotilaallista iskua.
Olkoon syy mikä tahansa, Israel tullaan kansainvälisesti asettamaan syyllisen paikalle ja mahdollisen inhimillisen kriisin aiheuttajaksi.
IDF:N SUUNNITELMAN mukaan sähkö katkaistaan 15 minuutin ajaksi raketti-iskun jälkeen, ja katkosta…
TORSTAI 25.10.07
1. USA USKOO edelleen vahvasti Palestiinan Auktoriteetin (PA) mahdollisuuksiin, ainakin mikäli sen taloudellinen tuki on sen indikaattori. Vaikka lainlaatijat USA:ssa ovatkin luvanneet tarkasti tutkia Bushin hallituksen viimeisen tukipaketin, tarkkailijat uskovat sen menevän läpi.
BUSHIN HALLITUS perustelee uutta n. 410 miljoonan USD lahjoitustaan PA:lle, että sillä on tarkoitus vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa.
USA:N ulkoministeri Gondoleezza Rice perusteli tuen antamisen ajoittamista juuri ennen Annapoliksen konferenssia, että tällä pyritään vahvistamaan palestiinalaisten maltillisia aineksia. ”Tällä Abbasin hallitus pystyy osoittamaan maltillisille palestiinalaisille, että nyt on todellakin tilaisuus kahden valtion toteuttamiseksi. USA:n hallitus pyytää varoja Salaam Fayadin ja Mahmoud Abbasin hallituksen tukemiseksi, koska uskomme tämän olevan paras mahdollisuus maltilliselle PA:n halitukselle”, Rice selitti kongressille.
USA:N lainlaatijat alkoivat menettä…
KESKIVIIKKO 24.10.07
1. ISRAELIN HIDASLIIKKEINEN puolustusministeriö taitaa sittenkin heräillä, ainakin hetkeksi.
Herätyksen aiheutti palestiinalaisten terroristien kiihtynyt Kassam-rakettitulitus Gazasta Israeliin.
Eilen tiistaina sieltä ammuttiin 8 Kassamia ja maanantaina kuusi. Eilen illalla yksi Kassam osui Sderotissa omakotitaloon tuhoten sen, onneksi ihmisiä ei ollut paikalla. Muut raketit putoilivat minne sattuivat ilman vaurioita.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak oli antanut USA:sta ohjeet varamiehelleen Matan Vilnaille valmistella siviilikohteisiin kohdistettavia rajoitteita rakettitulen vastapainoksi. Ensimmäisenä toimena lienee sähkön jakelun katkaiseminen Khan Younisista pariksi tunniksi yöllä, kun ihmisten oletetaan muutenkin pitävän silmiään kiinni, joten ei haitanne, jos katuvalot sammuvat ja jääkaapit pysähtyvät hetkeksi. Toisena pakotekeinona suositellaan öljytoimitusten keskeyttämistä, mikä haittaisi autoliikennettä ja hidastaisi paikallista sähköntuotantoa Gazassa.
PUO…
TIISTAI 23.10.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert löysi Ranskan presidentti Nicholas Sarcozysta johtajan, joka ajattelee pitkälle samalla tavoin kuin Olmert, voi päätellä eilisestä tapaamisesta julkistetuista raporteista. Olmert jopa kehui 90 minuuttia kestäneiden keskustelujensa jälkeen, ettei hän olisi voinut odottaa parempia uutisia Iranin tapauksesta. Hän kertoi Sarcozyn vakuuttaneen, ettei Israelin turvallisuus ole edes keskustelujen aiheena. Sarcozy ihaili Israelin syntymistä ”ihmeenä, joka voi olla 20. vuosisadan keskeisin tapahtuma.” Sarcozy keskusteli Olmertin kanssa tavoista, joilla Iranin kysymys voidaan hoitaa ilman ”äärimmäisiä keinoja”, eli sotilaallisia iskuja.
OLMERT KRITISOI IAEA:n pääsihteerin Mohammed AlBaradein ennustusta, että Iranin ydinase valmistuu aikaisintaan seuraavan kolmen tai jopa kahdeksan vuoden kuluessa. Olmertin tietojen mukaan Iran on jo voinut ylittää kriittisen kynnyksen ydinasetietoisuudessa.
SARCOZY KERTOI odottavansa, että ”Israel kehittää joi…
MAANANTAI 22.10.07
1. FATAH YRITTI teloittaa Olmertin tämän suunnitellun Jerikon matkan aikana elokuun 6. päivänä. Tapaaminen Olmertin ja Abbasin välillä peruttiin, mutta se toteutettiin myöhemmin.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi teloitusyrityksestä hallitukselle sunnuntaina, neljä kuukautta tapahtuman jälkeen, mikä herättää muiden ohessa kysymyksen, miksi vasta nyt?
SHIN BETIN asiamiehet pidättivät kaksi syyllistä ja PA:n turvallisuusjoukot pidättivät kolme muuta Shin Betin antaman vinkin perusteella. Kaikki viisi epäiltyä tunnustivat syyllisyytensä. Jonkin ajan kuluttua IDF näki kaksi yritykseen osallistunutta tarkastuspisteessä lähellä Jerikoa. Asiasta ilmoitettiin välittömästi Abbasille, joka vakuutti, että epäillyt ovat edelleen pidätettyinä.
TÄSTÄ ALKOIVAT omituiset kiemurat, jotka joko osoittavat täydellisen sekaannuksen PA:n johdossa tai sovitun järjestelmällisen peittelemisyrityksen Abbasin tieten.
Shin Betin tietojen mukaan viisi epäiltyä kuuluivat turvallisuus…
SUNNUNTAI 21.10.07

1. ABC NEWS kertoi raportissaan viikonvaihteen aikana, että Israelilla oli salainen agentti Syyrian epäillyssä rakenteilla olevassa ydinlaitoksessa, jonka IAF:n koneet tuhosivat syyskuun 6. päivänä. Artikkelin mukaan agentti otti valokuvia laitoksesta, jotka hän toimitti Israelille. Kuvien mukaan rakenteilla oli laaja sylinterinmuotoinen rakennelma, kuorma-autoja ja pumppuasema, jotka kaikki viittaavat ydinlaitoksessa vaadittaviin osiin.

ABC:N ARTIKKELIN mukaan se sai tietonsa nimeämättömältä korkealta taholta USA:ssa, joka kertoi, että asialla oli joko Mossadin salainen agentti tai työmaan rakentajista jotkut olivat välittäneet tiedot Israelille. USA:laisen tahon mukaan rakennuskohde muistuttaa suunnittelultaan niitä, joita Pohjois-Koreassa rakennettiin.

ABC:N RAPORTISSA KERROTAAN, että israelilaiset esittivät tietonsa ja todisteensa USA:n viranomaisille, jotka tutustuivat niihin ja tekivät suunnitelmia mahdollisen iskun suorittamiseksi, joko kommandojoukkoj…
PERJANTAI 19.10.07

1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin yllättävä matka Moskovaan eilen oli Israelin johdon huolestunut reaktio Venäjän presidentti Putinin Teheranissa antamista lausunnoista, joissa tämä ilmaisi Venäjän horjumattoman tuen Iranille ja sen ydinasehaaveitten vähättelystä ellei peräti sen yleisen havainnon selvästä kieltämisestä, että Iran suunnittelisi ydinaseen rakentamista.

OLMERT matkusti Moskovaan pienen neuvonantajaseurueen kanssa ja ilman mukana seuraavia lehtimiehiä, kuten yleensä on tapana valtionjohtajien matkustaessa. Olmertin kolmen tunnin keskustelu Putinin kanssa oli suurimmaksi osaksi kahdenkeskinen ilman neuvonantajia, joten niiden sisältöä voi vain arvioida. Tuskin kuitenkaan arvaa väärin, jos olettaa niiden keskittyneen USA:n ja Iranin välisiin ongelmiin sekä YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisiin pakotteisiin, joitten asettaminen näyttää mutkistuvan Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.

JPOSTIN KOMMENTAATTORIT katsovat merkkien osoittavan, että s…
TORSTAI 18.10.07
1. USA:N PRESIDENTTI George Bush varoitti eilen vastatessaan toimittajien kysymyksiin, että maailmaa uhkaa kolmas maailmansota, jos Iran saavuttaa tietotaidon rakentaa ydinpommeja. ”Iranin johtaja on ilmoittanut, että hän haluaa tuhota Israelin”, Bush kertoi Valkoisen talon lehdistökonferenssissa. Bush vastasi kysymykseen, miten vakavasti Iran pyrkii rakentamaan ydinpommia lähtien Venäjän presidentti Putinin vakuutuksesta, ettei hänellä ole todisteita siitä, että Iran rakentaa ydinasetta. Bush kertoi, että hän vaatii selvitystä Putinilta, mutta uskoo, että Venäjä on edelleen lännen kanssa samassa leirissä, joka pyrkii asettamaan tarvittavan raskaat sanktiot Iranille sen ydinasesuunnitelmien estämiseksi.
LEHDISTÖKONFERENSSIN AIKANA Bush syytti arabivaltioita, etteivät ne tee tarpeeksi Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän lisäsi, että loppuvuodeksi suunnitellun konferenssin tarkoituksena on saada arabimaat rohkaisemaan osapuolia Palestiinan valtion perustamise…
KESKIVIIKKO 17.10.07
1. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Nasrallah vihjailee, että on hyviä toiveita päästä sopimukseen kahden Hizbullahin kaappaaman IDF:n sotilaan vaihtamiseksi. Hän vihjaili eilen puheessaan, ettei IAF:n suunnistaja Ron Arad ole mukana vaihtokaupassa. Nasrallah kertoi Israelille toimittamiensa dokumenttien osoittavan, mistä Aradia on etsitty, mutta ettei hänen olinpaikastaan ole löydetty mitään todisteita. Kahden kaapatun sotilaan omaiset ovat virittäneet heikkoja toiveita, että heidän poikansa voisivat palata kotiin.
NASRALLAH vaatii, että sotilaitten vapauttamista vastaan Israel vapauttaa Samir Kuntarin, joka kärsii neljää elinkautista neljän israelilaisen murhasta; neljä iranilaista diplomaattia, joitten hän sanoo olevan Israelin vankilassa; neljä Hizbullahin gerillaa sekä Libanonin kansalaisen, joka tuomittiin vakoilusta.
SAKSAN FEDERAATION pääsyyttäjä Monica Harms ilmoitti eilen, että Saksa tulee vapauttamaan neljän Iranin opposition jäsentä murhanneet ira…