TIISTAI 23.10.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert löysi Ranskan presidentti Nicholas Sarcozysta johtajan, joka ajattelee pitkälle samalla tavoin kuin Olmert, voi päätellä eilisestä tapaamisesta julkistetuista raporteista. Olmert jopa kehui 90 minuuttia kestäneiden keskustelujensa jälkeen, ettei hän olisi voinut odottaa parempia uutisia Iranin tapauksesta. Hän kertoi Sarcozyn vakuuttaneen, ettei Israelin turvallisuus ole edes keskustelujen aiheena. Sarcozy ihaili Israelin syntymistä ”ihmeenä, joka voi olla 20. vuosisadan keskeisin tapahtuma.” Sarcozy keskusteli Olmertin kanssa tavoista, joilla Iranin kysymys voidaan hoitaa ilman ”äärimmäisiä keinoja”, eli sotilaallisia iskuja.
OLMERT KRITISOI IAEA:n pääsihteerin Mohammed AlBaradein ennustusta, että Iranin ydinase valmistuu aikaisintaan seuraavan kolmen tai jopa kahdeksan vuoden kuluessa. Olmertin tietojen mukaan Iran on jo voinut ylittää kriittisen kynnyksen ydinasetietoisuudessa.
SARCOZY KERTOI odottavansa, että ”Israel kehittää joitain uusia edistyksellisiä eleitä keskusteluissaan palestiinalaisten kanssa” yksilöimättä, mitä ne voisivat olla. Keskusteluissa sivuttiin myös palestiinalaispakolaisten asiaa sekä Jerusalemia muitten ohessa. Olmert antoi vältteleviä vastauksia näistä journalistien kysymyksiin kuten myös siitä, oliko Syyrian oletetun ydinlaitoksen pommittaminen ”kuivaharjoitus kovilla” Iranin laitoksia vastaan.
TÄNÄÄN TIISTAINA Olmert matkusta Englantiin, jossa hän tapaa maan korkeinta johtoa.
2. ISRAELIN USA:N LÄHETTILÄS Sallai Meridor sanoi maanantaina puhuessaan Amerikan juutalaiskomitean lounaalla: ”Niin voimakkaita kuin olemmekin, Israelin tulee aina olla valmistautunut ennaltaehkäisemiseen, estämiseen ja voittamaan jos mahdollista, puolustautuaksemme, eikä kuvitella, että uhka on haihtunut itsestään. Se ei häviä itsestään.”
Hän vakuutti, että suurin uhka tule Iranin taholta, mikä haastaa sekä yhtenäisen kansainvälisen että paikallisen (Yhdysvaltain) vastarinnan kohtaamaan Islamilaisen Tasavallan ydinhaaveet.
Tämä haastaa Yhdysvallat näkemään, ettei USA:n vallanvaihto tammikuussa 2009 anna maalle kuvitelmaa, että Teheran on valinnut oman tiensä, Meridor analysoi. Hän viittasi tällä George W. Bushin seuraajaan, joka voi muuttaa Yhdysvaltain politiikan Iranin suhteen.
MERIDOR KERTOI, että hyvin vähän aikaa on jäljellä, että Irania voitaisiin estää saamasta ydinasetta, mikä Ranskan presidentti sanoin voi johtaa sotaan Teheranin kanssa. Kolmas tie voi olla olemassa, mutta se edellyttää diplomaattisten ja taloudellisten toimien dramaattista – ei vain näennäistä – kiihdyttämistä, hän arvioi.
JP:N ARTIKKELIN kirjoittajan H L Kriegerin mielestä Meridorin viesti on ristiriidassa USA:n omaksuman kannan kanssa, jonka mukaan YK:n turvallisuusneuvoston tulee asteittain kiristää taloudellisia pakotteitaan Irania vastaan. Kolmatta päätöslauselmaa valmistellaan, mutta sen muotoilemista jarruttaa Kiinan ja Venäjän vastustus, mikä voi lopulta vesittää sen tehottomaksi.
MERIDOR SELVENSI kantaansa sanoen, että ainoa keino saada Iran muuttamaan ydinasehaaveitaan on asettaa sen islamilaisen vallankumouksen saavutukset vaaralle alttiiksi.
KENRAALI Moshe Kaplinski esitti samansuuntaisia lausuntoja muutama päivä aiemmin puhuessaan Libanonista. USA:n varapresidentti Dick Cheney vakuutti samassa Washingtonin Instituutin Lähi Idän politiikan konferenssissa, ettei Iranille tule sallia ydinasetta, koska se tulee johtamaan maailman kolmanteen maailmansotaan.
ISRAELIN media on alkanut avoimesti viitata Hesekielin ilmoittaman Gogin ja Maagogin sodan mahdollisuuteen. (Hes. 38-39)
3. OLMERT TOTESI Ranskassa, ettei Venäjä ole hylännyt eikä hyväksynyt taloudellisten pakotteiden koventamista Irania vastaan, mutta hän ilmaisi toiveikkuutta tavatessaan Putinin.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni käytti tilaisuutta hyväkseen painostaen maassa vierailevia Venäjän diplomaatteja Iranin vastaisten sanktioitten lisäämiseksi. Venäjän varaulkoministeri Alexander Saltanov ja kvartetin lähettiläs Sergei Yakovlev tapasivat eilen Egyptiin ja Jordaniaan suuntautuvan matkansa aikana sekä Livnin että puolustusministeri Ehud Barakin. Venäläiset diplomaatit eivät antaneet toiveita Venäjän asenteen muuttumisesta suosiollisemmaksi pakotteille.
GEORGIAN ulkoministeri Gela Reshuashvili, joka myös vierailee Israelissa, antoi ohjeita, miten keskusteluihin Venäjän edustajien kanssa tulee menetellä. Hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön tulee esiintyä neuvotteluissa Venäjän kanssa yhtenäisenä ja voimakkaana eikä yrittää mielistellä. ”Pariisin ja Berliinin ei tule puhua Venäjälle erikseen, vaan puhua yhteisesti”, hän selittää. ”Tämä koskee myös EU:n, USA:n ja Israelin kuten Georgiankin käymiä keskusteluja.”
LIVNI kosketteli keskusteluissaan vierailevien diplomaattien kanssa, että palestiinalaisten tulee ensin toimia terrorismin ja väkivallan poistamiseksi Israelia vastaan, kuten tiekartta edellyttää. Hän sai tässä tukea puolustusministeri Ehud Barakilta, joka tähdensi samoja vaatimuksia.
ULKOMINISTERI Saltanov toisti alkukuusta Putinin esityksen kansainvälisen konferenssin järjestämiseksi Moskovassa, joka käsittelisi Israelin ja palestiinalaisten kysymyksen ohella koko Lähi Idän ongelmaa. Annapoliksen konferenssi voisi toimia tämän laajemman kokouksen perustuksena, jonka varaan rakennetaan uusia ulottuvuuksia.
4. IDF JATKAA OPERAATIOITAAN Juudeassa ja Samariassa. Jeninissä sotilaat piirittivät taloa, jonne palestiinalaiset terroristit olivat piiloutuneet. Kaksi etsittyä terroristia yritti paeta talosta tulitaistelun aikana, He molemmat saivat surmansa sotilaitten luodeista. Myös sotilaat kärsivät lieviä haavoja, yksi upseeri vietiin sairaalaan hoidattamaan saamiaan haavoja.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT viime yön aikana 19 terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa, takavarikoiden löytämiään aseita ja ammuksia sekä räjähteitä. Sotilaat ovat keskittyneet Hamasin ja Islamic Jihadin jäsenten etsimiseen ja pidättämiseen; Fatahin alaisten järjestöjen terroristeja pidätetään vain, jos he ovat mukana etsintälistoissa.
TERRORISTIT AMPUIVAT maanantain aikana 12 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin ja tämän tiistaiaamun kuluessa jo kolme muuta. Yksi raketti putosi Sderotin kaupungin hautausmaalle, josta nousi savupilvet osoituksena osumisesta. Ihmisvaurioita ei ole raportoitu.
5. ARABIVANGIT aloittivat eilen mielenosoituksen Ketziotin vankilassa lähellä Egyptin rajaa Negevissä. Mielenosoitukset alkoivat vartijoitten mennessä kahden aikaan maanantaiaamuna vankien parakkeihin ja telttoihin etsiäkseen aseita ja räjähteitä. Tuomitut vangit alkoivat heitellä kiviä ja puunkappaleita vartijoita kohti. Osa vangeista asuu 10 hengen teltoissa tilanpuutteen vuoksi. Vankilaviranomaiset vakuuttavat, ettei tilanne ollut mitenkään poikkeava, vaan samantapaisia tarkastuksia suoritetaan säännöllisesti.
SYNTYNEEN MELLAKAN aikana 15 tuomittua rikollista ja 15 vartijaa haavoittui. Yksi PA:n jäsen haavoittui kriittisesti kuollen sairaalassa, kolme palestiinalaista ja yksi vartija keskinkertaisesti. Heidät vietiin sairaalaan. Kaikkiaan tuhat vankia osallistui mellakkaan, joka kesti tunnin verran. Vankilassa on kaikkiaan n. 2500 vankia. Omaisuutta tuhoutui, osa teltoista poltettiin maan tasalle.
6. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-KOMITEA antaa vakavan raportin pääministeri Ehud Barakista vuoden 2000 Libanonista vetäytymisen aikaan. Raportin mukaan vetäytyminen antoi Hizbullahille vapaat kädet miehittää Libanonin eteläosa ja aseistautua ilman valvontaa.
- YKSI TIISTAIAAMUNA ammutuista Kassam-raketeista putosi lähelle strategisesti tärkeää laitosta Ashkelonissa.
- ASHDODISTA Haifaan johtava 40 sm:n öljyjohto halkesi viime eilen saaden lähes katastrofaalisen tilanteen 30 tonnia öljyä valuessa teille ja muutamiin taloihin.
- ISRAEL PELKÄÄ, että Egypti päästää terroristeja rajansa yli Siinailta Gazaan. Viimeisten kuukausien aikana se on päästänyt yli 100 palestiinalaista Gazaan, niiden joukossa Iranissa ja Syyriassa erikoiskoulutuksen saaneita terroristeja.
- SAKSALAISLEHDEN artikkelin mukaan Hizbullahin kaappaamat kaksi israelilaissotilasta Goldwasser ja Regev ovat kuolleet saamiinsa vammoihin.
- MUUTAMAT KANSANEDUSTAJAT vaativat, että Knessetin tarkastusvaliokunta ja tarkastusvirasto aloittavat tutkimukset tavasta, millä Temppelivuorella suoritetut kaivaukset on päästy aloittamaan ilman tarvittavaa valvontaa, kuten tehdyt sopimukset edellyttävät.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019