TORSTAI 25.10.07
1. USA USKOO edelleen vahvasti Palestiinan Auktoriteetin (PA) mahdollisuuksiin, ainakin mikäli sen taloudellinen tuki on sen indikaattori. Vaikka lainlaatijat USA:ssa ovatkin luvanneet tarkasti tutkia Bushin hallituksen viimeisen tukipaketin, tarkkailijat uskovat sen menevän läpi.
BUSHIN HALLITUS perustelee uutta n. 410 miljoonan USD lahjoitustaan PA:lle, että sillä on tarkoitus vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa.
USA:N ulkoministeri Gondoleezza Rice perusteli tuen antamisen ajoittamista juuri ennen Annapoliksen konferenssia, että tällä pyritään vahvistamaan palestiinalaisten maltillisia aineksia. ”Tällä Abbasin hallitus pystyy osoittamaan maltillisille palestiinalaisille, että nyt on todellakin tilaisuus kahden valtion toteuttamiseksi. USA:n hallitus pyytää varoja Salaam Fayadin ja Mahmoud Abbasin hallituksen tukemiseksi, koska uskomme tämän olevan paras mahdollisuus maltilliselle PA:n halitukselle”, Rice selitti kongressille.
USA:N lainlaatijat alkoivat menettää uskonsa PA:n kykyyn selvitä Hamasin kaapattua vallan Gazassa, ja pienensi esitettyä 86 miljoonan tukea PA:n turvallisuusjoukoille kolmanneksella.
BUSHIN HALLITUKSEN esityksestä 350 miljoonaa USD tarkoitetaan budjetin PA:n tasapainottamiseksi ja tukemiksi; 25 miljoonaa PA:n turvallisuusjoukkojen vahvistamiseen ja 35 miljoonaa USD palestiinalaispakolaisten tukeen Libanonissa, Länsirannalla ja Gazassa. Tuen käsittelyn jouduttamiseksi se kytkettiin Irakin ja Afganistanin sodan lisärahoitukseen.
USA:n hallitus on huolissaan Hamasin kannatuksen jatkumisesta ja haluaa tällä vahvistaa Fatahin valtaa Juudeassa ja Samariassa. Toinen huoli on se, ettei raha joudu vääriin käsiin, koska PA:n johtajat, jotka pimittivät miljoonia omaan taskuunsa, ovat edelleen vallassa.
2. FATAH JÄRJESTI oman näytöksensä eilen Samariassa Arielin kaupungin lähellä.
Al-Aksan terrorijärjestöön kuuluvat siviilipukuiset terroristit ajoivat sinisellä autollaan keskiviikko-aamuna lähelle paikkaa, jossa peukalokyytiläiset odottavat armeliaita autoilijoita. Terroristit pysäyttivät autonsa jonkin matkan päähän valitsemastaan kohteesta todetakseen oikean paikan, ja ajoivat sitten vastapäätä sitä 100 – 150 metrin päähän, josta he alkoivat tulittaa ihmisiä.
PEUKALOKYYTILÄISTEN paikalla odottanut sotilas sai useita luodinhaavoja alaruumiiseensa ja lysähti maahan. Toiset paikalla odottaneet ehtivät piiloutua betoniesteiden taakse. Varmistuttuaan, että sotilas oli kaatunut, terroristit jatkoivat ajoaan itään Tapuah-risteystä kohti tulittaen ohiajavia autoja oikealla ja vasemmalla. Viisi autoa sai osumia lähellä Mandan kylää.
Yksi autoilija haavoittui lievästi luodin sirpaleesta.
PUNAISEN DAAVIDIN KILVEN ensiapu saapui paikalle välittömästi, mikä ilmeisesti pelasti pahoin haavoittuneen sotilaan hengen. Poliisi ja IDF asettivat tiesulkuja läheisille teille, ja iltapäivällä löydettiin terroristien polttama auto läheisestä oliivilehdosta. Turvallisuusjoukot uskovat, että isku oli etukäteen huolellisesti suunniteltu ja että terroristit pakenivat paikalta toisella autolla, joka odotti oliivilehdossa.
3. IAF:N KONEET iskivät ohjuksillaan rakettimiehistöön Gazan pohjoisosassa keskiviikkoiltana vain hetkeä sen jälkeen, kun se oli ehtinyt ampua kaksi Kassam-rakettia Israeliin. Kaksi kolmen hengen terroriryhmästä sai surmansa iskussa. Heidän ampumansa raketit putosivat aukeille paikoille aiheuttamatta vahinkoa.
Aikaisemmin keskiviikkona terroristit ampuivat kaksi muuta rakettia Israeliin ilman vaurioita.
HAMASIN sisäministeriö Gazassa ilmoitti, että sen turvallisuusjoukot olivat paljastaneet ”hyvin vaarallisen yhteistoimintarenkaan” Gazan kaistaleella. Ministeriö sanoo pidättäneensä kolme epäiltyä palestiinalaista, jotka olivat ilmoituksen mukaan kaapanneet Mohawah al-Qadin ja luovuttaneet hänet Israelin armeijalle. Al-Qadi on Hamasin sotilassiiven korkea jäsen ja sen toimenpidejoukkojen komentaja Gazassa. Qadi tiettävästi osallistui Gilad Shalitin kaappaamisen kesäkuussa 2006.
YKSI PIDÄTETTY renkaan jäsen kertoi Hamasin kuulustelijoille, että Shin Bet pidätti hänet ja vaati häntä paljastamaan paikan. missä Shalitia pidetään vankina. Koska hän ei pystynyt osoittamaan Shalitin olinpaikkaa, he pakottivat häntä osoittamaan, missä al-Qadi asui.
IDF on aiemmin kieltänyt osallisuutensa al-Qadin kaappaamiseen.
4. RADIKAALIT PALESTIINALAISET ovat aikeissa pitää oman konferenssinsa
Damaskoksessa samaan aikaan, kun Bushin esittämä konferenssi kokoontuu Annapoliksessa. Damaskoksen konferenssi on tarkoitus pitää siten, että Gazassa asuvat voivat osallistua siihen videon välityksellä. Konferenssiin on kutsuttu islamin ääriryhmien lisäksi tunnettuja palestiinalaisia johtajia ulkomailla. Yksi heistä on Tunisiassa asuva PLO:n pääsihteeri Farouk Kaddoumi, joka ei ole koskaan hyväksynyt Oslon sopimuksia ja kieltäytyi muuttamasta Palestiinaan.
PA:N VIRKAILIJAT pelkäävät, että Syyrian konferenssin tarkoituksena on perustaa kilpaileva PLO (Palestiinan Liberation Organisation), mikä tulisi pahasti hajottamaan palestiinalaisia.
PA pyrkii estämään Syyrian konferenssin vetoamalla Syyrian hallitukseen.
Palestiinalainen kolumnisti Omar Ghoul kertoo, että Syyrian kokoukseen osallistuu arabi- ja muslimipuolueita, ja että sen tarkoituksena on saada murrettua Hamasin kansainvälinen eristäminen. Hän pelkää, että Syyrian konferenssin onnistuminen vahvistaa Hamasin valtaa Gazassa ja murentaa Fatahin valtaa Länsirannalla.
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert aikoo vierailla Egyptissä ensi viikoilla vahvistaakseen Hosni Mubarakin uskoa Annapoliksen konferenssiin. Mubarak ei ole ollenkaan innostunut kokouksesta, koska hän ei usko, että siellä voidaan päättää Israelin ja PA:n välisistä avainkysymyksistä. Tämän asian lisäksi Olmertin keskusteluaiheena Kairossa on lisääntyvä salakuljetus Siinailta Gazaan. Myös USA:n ulkoministeri Rice muistutti tästä vieraillessaan Kairossa viimeisen Israelin matkansa yhteydessä, ja mainitsi asiasta USA:n kongressille.
ULKOMINISTERI Rice saapunee uudelleen Israeliin 02. päivänä marraskuuta valmistelemaan Annapoliksen konferenssia. Israelin kuten myös USA:n hallituksen edustajat ovat vakuuttuneita, ettei sopimusluonnoksia keskeisistä kysymyksistä saada valmiiksi ennen Annapolisia. Israelin viranomaiset ovat myös varoitelleet PA:n neuvottelijoita, ettei heidän tule pyrkiä puuhun latvasta, vaan tyvestä. Varsinkin Saeb Erekatin uhkaukset väkivallasta, jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta etukäteen ja konferenssi siksi epäonnistuu, eivät ole hyväksyttäviä, he vakuuttavat. Israelin viranomaiset myös torjuvat ministeri Ami Ayalonin esityksen, että Hamas voisi osallistua Annapoliksen konferenssiin, jos se suostuu määrättyihin ehtoihin.
5. UUTISOTSIKOITA
- PENTAGON suostuu aikaistamaan Israelin haluamien viidennen sukupolven stealth hävittäjien toimitusta siten, että Israel saisi ne kaksi vuotta aiemmin eli 2012. Koneet maksavat 50 – 60 miljoonaa kukin. Israel tilaa niitä 25 kpl.
- YK:n entinen ydintarkastaja ja nykyinen Tieteen ja kansainvälisen turvallisuus-instituutin johtaja David Albright vahvistaa tutkittuaan kuukautta ennen IAF:n iskua Syyrian oletettuun ydinvoimalatyömaahan otettuja valokuvia, että rakenteilla olleet rakennelmat muistuttavat suuresti niitä, mitä Pohjois-Korea rakensi itselleen.
- BAPTISTIKIRKKO Jerusalemissa sytytettiin palamaan tiistaiyönä useasta kohtaa samaan aikaan. Kirkko sijaitsee Rahov Narkiss kadulla. Kirkon naapurit havaitsivat tulipalon kirkon sisällä ja hälyttivät palokunnan paikalle. Kirkon sisäosa paloi, mutta se saatiin sammutettua ilman pahempia vaurioita. Kirkon pappi lohduttautui, että kirkko tarvitsi uudistustöitä joka tapauksessa.
- JERUSALEMIN MUSLIMIMUFTI Ikrema Sabri todistelee, ettei Länsimuuri koskaan ollut osa juutalaista Temppeliä, vaan se on osa moskeijaa. Hän myös vakuuttelee, ettei ole mitään todisteita, että juutalaista Temppeliä oli koskaan Temppelivuorella. ”Koska Allah on oikeamielinen, hän ei olisi sallinut rakentaa moskeijaa paikalle, jossa oli entinen Temppeli.” Sabrin tietojen mukaan yhtään kiveä ei ole löydetty, joka vahvistaisi juutalaisten väitteen, että heidän Temppelinsä sijaitsi Temppelivuorella. Hän kieltää ehdottomasti pari päivää sitten Jpostissa olleen uutisen, jonka liitekuvassa näytettiin kourallinen sirpaleita, joiden sanottiin kuuluneen ensimmäiseen Temppeliin 600-800 vuoteen eKr., jonka Babylonia tuhosi 586 eKr. ja rakennettiin uudelleen 70 vuotta myöhemmin. (Historiatietoja Temppelistä artikkelissa ”Jerusalemin kolmas Temppeli”.) Roomalaiset tuhosivat toisen eli Herodeksen Temppelin v. 70 jKr.
- LIBANONIN ARMEIJA väittää tulittaneensa kahta matalalla lentänyttä IAF:n konetta. Israel kieltää uutisen.
- UNOHDETUT JUUTALAISPAKOLAISET on aiheena ensi viikolla pidettävässä konferenssissa ”Oikeus juutalaispakolaisille arabimaista”. Entinen tuomari Irwin Gotler Kanadasta esittelee konferenssissa YK:n keräämiä dokumentteja arabien vainosta juutalaisina vastaan 1948 sodan jälkeen.
- USA:n ulkoministeri Rice on huolissaan, että Annapoliksen konferenssi on vaarassa peruuntua lähinnä Iranin kiihotuksen vuoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021