PERJANTAI 19.10.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin yllättävä matka Moskovaan eilen oli Israelin johdon huolestunut reaktio Venäjän presidentti Putinin Teheranissa antamista lausunnoista, joissa tämä ilmaisi Venäjän horjumattoman tuen Iranille ja sen ydinasehaaveitten vähättelystä ellei peräti sen yleisen havainnon selvästä kieltämisestä, että Iran suunnittelisi ydinaseen rakentamista.
OLMERT matkusti Moskovaan pienen neuvonantajaseurueen kanssa ja ilman mukana seuraavia lehtimiehiä, kuten yleensä on tapana valtionjohtajien matkustaessa. Olmertin kolmen tunnin keskustelu Putinin kanssa oli suurimmaksi osaksi kahdenkeskinen ilman neuvonantajia, joten niiden sisältöä voi vain arvioida. Tuskin kuitenkaan arvaa väärin, jos olettaa niiden keskittyneen USA:n ja Iranin välisiin ongelmiin sekä YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisiin pakotteisiin, joitten asettaminen näyttää mutkistuvan Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.
JPOSTIN KOMMENTAATTORIT katsovat merkkien osoittavan, että sodan mahdollisuus Irania vastaan on lisääntynyt. Olmert on voinut selvitellä Putinin kanssa, mikä Venäjän reaktio olisi siinä tilanteessa, että joko USA ja Israel tai molemmat yhdessä katsovan sotilaallisen iskun ainoaksi mahdollisuudeksi Iranin taivuttamiseksi. Olmert on voinut myös esittää asian siinä valossa, että Putin käyttäisi suhteitaan Iranin johdon kanssa taivuttaakseen sitä sanoutumaan lopullisesti ja ilman epäselvyyksiä irti ydinaseen rakennussuunnitelmistaan.
ISRAELIN HALLITUS on pyrkinyt sälyttämään Iranin tilanteen kansainvälisten järjestöjen, ennen muuta YK:n ja sen turvallisuusneuvoston, harteille, mutta koska YK laahaa päätöksissään vaarallisesti ja otollisen tilanteen pelätään menevän, nopeampia keinoja tarvitaan.
Iran ilmoitti jo kuukausia sitten, että sillä on 3000 sentrifugia asennettuina, jotka pystyvät rikastamaan teollisuuskäyttöön tarkoitettua poltto-ainetta, mutta prosessia voidaan jatkaa siitä edelleen pommiin sopivan uraanin rikastamiseksi. Lisäksi pelätään, että Iranilla on salaisia reaktioita, joissa rikastamista tapahtuu poissa julkisuudesta. Iranin ydinteollisuus on Iranin vallankumousarmeijan valvonnassa.
2. USA:N SENAATTORI Norm Coleman kertoi Jpostin toimittajalle, että jos sotilaallinen isku Iraniin on tehtävä, Israel ei tule tekemään sitä yksin. Coleman on tärkeä jäsen USA:n senaatin ulkomaanasioitten Lähi Idän valiokunnassa. Vaikka Israel tekisi varsinaisen ”likaisen työn” yksin, se edellyttää päätöksiä ja valtuutuksia, hän selvitti. Tämän johdosta vastuu tulisi olemaan yhteinen. Coleman selitti, että puhuttuaan USA:ssa vierailevien Knessetin jäsenten kanssa hän katsoo asiakseen esittää mielipiteensä, mutta kuitenkin yksityishenkilönä ja senaatin jäsenenä. Hän myös totesi, että vaikka Israelin delegaatio, jossa ovat mukana Israelin politiikan äärilaitoja edustavat Yuval Steinitz ja Jossi Beilin, näyttävät yhtenäistä linjaa asiaan, asianlaita USA:ssa on toinen. Vaikka Iranin ydinaseen uhka tiedostetaan USA:ssa, sen poistamisen suhteen mielipiteet eroavat, hän selitti.
Steinitz selitti, että yksi delegaation tehtävistä USA:ssa on saada USA:n päättäjät ymmärtämään asian kiireellisyys. Hän ehdotti ultimaatumin antamista Iranille taipua YK:n valvontaan tai valmistautua sotilaallista iskua varten. Hän esitti tämän ajatuksen delegaation tavatessa USA:n varapresidentti Dick Cheneyn.
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi myös varapresidentti Cheneyn Washingtonissa. Barak keskusteli isäntänsä kanssa Annapoliksen rauhankokouksesta sekä ohjuspuolustusyhteistyön kehittämisestä Israelin ja USA:n välillä. Hän totesi tapaamisen jälkeen, ettei Israel vastusta aseitten myyntiä Saudi Arabialle, koska Israelilla on lupaukset ja järjestelyt USA:n kanssa, jotka mahdollistavat Israelin laadullisen ylivoiman säilymisen.
BARAK TAPASI USA:n puolustusministeri Robert Gatesin, kansallisen turvallisuuden neuvon-antajan Stephen Hadleyn sekä yllättäen presidentti George Bushin, joka ilmoittamatta pistäytyi heidän kokouksessaan.
KNESSETIN DELEGAATION jäsenet saivat ensimmäisinä israelilaisina tutustua USA:n huippusalaisen stealth-hävittäjän F-22 Raptor tuotantolinjaan Lockheed Martinin tehtaalla Texasissa. F-22 on johtava ilmataisteluhävittäjä, joka pystyy toimimaan maataistelussa, elektronisessa sodankäynnissä ja tiedustelutehtävissä. USA:n ilmavoimien mukaan hävittäjä on ainutlaatuinen maailmassa, eikä mikään muu taistelukone pääse lähellekään sen ominaisuuksia.
USA:N ASIANTUNTIJOITTEN mukaan kone pystyy tunkeutumaan Israelista huomaamatta Iraniin, suorittaa pommi-iskunsa ja palata takaisin ilman tutkahavaintoja. Israelin edustajat yrittivät saada konetta Saudi Arabialle toimittamien aseitten vastapainoksi, mutta siihen ei suostuttu. Sitä ei ole luovutettu millekään toiselle maalle, ei edes Naton johtaville maille.
4. USA:N ALIVALTIOSIHTEERI Lähi Idän asioissa Nicholas Burns kertoi Jpostin toimittajalle, että YK:n turvallisuusneuvosto viivyttelee vaarallisesti Iranin ydinsuunnitelman kanssa. Tämä arvoasteikossa kolmanneksi määritelty USA:n ulkoministeriön virkailija totesi, että USA haluaa toimia Kiinan ja Venäjän kanssa kiinteässä yhteistyössä saada Iranin ydinasesuunnitelman käsittely YK:ssa nopeaan ratkaisuun. USA on avoimesti kritisoinut YK:n alaisen IAEA:n tapaa käsitellä Iranin tapausta, mutta se ei aiemmin ole suoraan kritisoinut turvallisuusneuvostoa.
BURNS TOTESI, että rauhankonferenssi on tärkeä ja tarpeellinen vakuuttaen samalla USA:n voimakasta ystävyyttä Israelin kanssa unohtamatta kuitenkaan ystävyyttä palestiinalaisten kanssa. Beilin, joka on vuosikaudet ajanut sovittelevaa politiikkaa suhteessa PA:n kanssa, pitää konferenssin epäonnistumista suurena onnettomuutena, joka voi johtaa väkivallan kasvuun. Burns viittasi myös ”tiekarttaan”, että ne yhdessä konferenssin päätösten kanssa muodostavat ohjeet, joitten puitteissa molempien osapuolten on suoritettava velvollisuutensa. Hän luetteli sitten totutun rituaalin mukaiset ”setlementtien” laajentumisen lopettaminen , tiesulkujen poistaminen ja laittomasti pystytettyjen parakkikylien tuhoaminen.
ISRAELIN VIRALLINEN ulkopolitiikka on täysin epäonnistunut tehtävässään selvittää maailmalle, että Juudea, Samaria ja Gazan kaistale ovat osa Kansainyhteisön ja sen jälkeisen YK:n alkuperäistä juutalaisille osoitettua kotimaata, ja että kaikki poikkeamat tästä ovat myönnytyksiä arabien vaatimuksiin, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä palestiinalaisten oikeuksien kanssa. Arabimaat käyttävät palestiinalaisten asiaa politiikassaan Israelin painostamiseksi ja sen tuhoamiseksi, mikä on niiden lopullinen päämääränä.
5. VENÄJÄ ON SUURVALTA, selittää Calev Ben-David Jpostin artikkelissaan siltä varalta, ettei joku olisi kuullut asiasta. Hän tosin aloittaa suurvalta-asemasta urheilun alalla, onhan asia ajankohtainen Venäjän voitettua jalkapallon suurvallan Englannin 2 –1, mutta sen rinnastaminen Venäjän asemaan politiikan areenoilla on ilmeinen. Olmert tuli maininneeksi leikillisesti Venäjän ja Israelin pelatessa tasan 1-1 edellisessä ottelussa, ettei Venäjä pystynyt ainakaan jalkapallo-pelissä osoittamaan ylivoimaansa Israeliin nähden. Läsnäolijat kertoivat, ettei Putin ollut ollenkaan huvittunut, joskaan ei julkisesti väräyttänyt silmäänsäkään. Maat kohtaavat ensi kuussa 2008 jalkapallon maailmanmestaruuskarsinnoissa, ja Venäjälle tappio olisi sama kuin isku suurvallan kasvoille. Kysymys on kansallisesta kunniasta.
BEN-DAVID muistuttaa, että Putin on julkisesti vaatinut Venäjälle kansainvälisesti samaa asemaa, kuin mitä Neuvostoliitto aikoinaan nautti. Putinin päämääränä on palauttaa tämä asema siten, ettei asia jää kenellekään epäselväksi. Putin ilmoitti puheessaan eilen, että Venäjä käyttää 6 miljardia ruplaa (240 miljardia USD) öljyvoitoistaan sotilaallisen asemansa kohentamiseksi, jota hän kehui ei vain suureksi vain suureelliseksi. Putin myös kehaisi, ettei Venäjä ole - Jumalan kiitos – Irak, ja että maalla on tarpeeksi resursseja ja voimia puolustaa intressejään Venäjällä ja kaikkialla maailmassa.
Tämä on suurvallan johtajan puhetta, ja se kummasti liehittelee jokaisen venäläisen korvia, onhan maa ollut melkein kehitysmaan veroinen länsimaitten arvioissa NL:n romahduksen jälkeen. Ei ole enää, ja Putin haluaa varmistaa, että asia tiedostetaan myös USA:ssa. Siksi Putin on aloittanut laajan kampanjan USA:n intressien vastustamiseksi siten, että niissä huomioidaan myös Venäjän tarpeet. Siksi Venäjä vastustaa Iranin kauppasaarron tiukentamista, ja siksi Venäjä runnoi Kaspianmeren huippukokouksessa päätöslauselman, joka rajoittaa USA:n vaatimuksia öljyjohdon johtamiseksi Kaspianmereltä Eurooppaan ohittaen Venäjän, sekä näiden maiden käyttämisen tukikohtana iskuun Iraniin.
Siksi Putin vastustaa USA:n pyrkimyksiä rakentaa ohjuspuolustusverkosto Euroopan maihin.
Venäjällä on ymmärrettävä pyrkimys rakentaa puolustustaan USA:n valtaa vastaan, mutta kaksi muuta uhkaa ovat yhtä vaarallisia: Iranin kasvava vaikutus Lähi Idässä sekä Kiinan valtava nousu maailman tietoisuuteen. Kiina kasvattaa taloutensa ilmiömäisen kasvun voimalla omaa armeijaansa, joka on pahasti järkyttänyt myös USA:n sotilaallisia johtajia.
6. KNESSETIN 61 jäsentä allekirjoitti vaatimuksen, ettei Jerusalemia saa jakaa.
SHASIN HENGELLINEN JOHTAJA Ovadia Yosef puolestaan varoitti, että Shas eroaa hallituksesta, jos se tekee myönnytyksiä Jerusalemin suhteen.
USA:n ulkoministeri Rice tapasi Jordanian kuninkaan matkallaan Lontooseen. He keskustelivat Israelin turvallisuudesta Länsirannalta vetäytymisen jälkeen. Rice lähettää kansallisen turvallisuusneuvonantaja Stephem Hadleyn Israeliin ja palaa itse lähiaikoina jatkaakseen Israelin painostusta lisämyönnytyksiin.
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin yllättävä matka Moskovaan eilen oli Israelin johdon huolestunut reaktio Venäjän presidentti Putinin Teheranissa antamista lausunnoista, joissa tämä ilmaisi Venäjän horjumattoman tuen Iranille ja sen ydinasehaaveitten vähättelystä ellei peräti sen yleisen havainnon selvästä kieltämisestä, että Iran suunnittelisi ydinaseen rakentamista.
OLMERT matkusti Moskovaan pienen neuvonantajaseurueen kanssa ja ilman mukana seuraavia lehtimiehiä, kuten yleensä on tapana valtionjohtajien matkustaessa. Olmertin kolmen tunnin keskustelu Putinin kanssa oli suurimmaksi osaksi kahdenkeskinen ilman neuvonantajia, joten niiden sisältöä voi vain arvioida. Tuskin kuitenkaan arvaa väärin, jos olettaa niiden keskittyneen USA:n ja Iranin välisiin ongelmiin sekä YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisiin pakotteisiin, joitten asettaminen näyttää mutkistuvan Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.
JPOSTIN KOMMENTAATTORIT katsovat merkkien osoittavan, että sodan mahdollisuus Irania vastaan on lisääntynyt. Olmert on voinut selvitellä Putinin kanssa, mikä Venäjän reaktio olisi siinä tilanteessa, että joko USA ja Israel tai molemmat yhdessä katsovan sotilaallisen iskun ainoaksi mahdollisuudeksi Iranin taivuttamiseksi. Olmert on voinut myös esittää asian siinä valossa, että Putin käyttäisi suhteitaan Iranin johdon kanssa taivuttaakseen sitä sanoutumaan lopullisesti ja ilman epäselvyyksiä irti ydinaseen rakennussuunnitelmistaan.
ISRAELIN HALLITUS on pyrkinyt sälyttämään Iranin tilanteen kansainvälisten järjestöjen, ennen muuta YK:n ja sen turvallisuusneuvoston, harteille, mutta koska YK laahaa päätöksissään vaarallisesti ja otollisen tilanteen pelätään menevän, nopeampia keinoja tarvitaan.
Iran ilmoitti jo kuukausia sitten, että sillä on 3000 sentrifugia asennettuina, jotka pystyvät rikastamaan teollisuuskäyttöön tarkoitettua poltto-ainetta, mutta prosessia voidaan jatkaa siitä edelleen pommiin sopivan uraanin rikastamiseksi. Lisäksi pelätään, että Iranilla on salaisia reaktioita, joissa rikastamista tapahtuu poissa julkisuudesta. Iranin ydinteollisuus on Iranin vallankumousarmeijan valvonnassa.
2. USA:N SENAATTORI Norm Coleman kertoi Jpostin toimittajalle, että jos sotilaallinen isku Iraniin on tehtävä, Israel ei tule tekemään sitä yksin. Coleman on tärkeä jäsen USA:n senaatin ulkomaanasioitten Lähi Idän valiokunnassa. Vaikka Israel tekisi varsinaisen ”likaisen työn” yksin, se edellyttää päätöksiä ja valtuutuksia, hän selvitti. Tämän johdosta vastuu tulisi olemaan yhteinen. Coleman selitti, että puhuttuaan USA:ssa vierailevien Knessetin jäsenten kanssa hän katsoo asiakseen esittää mielipiteensä, mutta kuitenkin yksityishenkilönä ja senaatin jäsenenä. Hän myös totesi, että vaikka Israelin delegaatio, jossa ovat mukana Israelin politiikan äärilaitoja edustavat Yuval Steinitz ja Jossi Beilin, näyttävät yhtenäistä linjaa asiaan, asianlaita USA:ssa on toinen. Vaikka Iranin ydinaseen uhka tiedostetaan USA:ssa, sen poistamisen suhteen mielipiteet eroavat, hän selitti.
Steinitz selitti, että yksi delegaation tehtävistä USA:ssa on saada USA:n päättäjät ymmärtämään asian kiireellisyys. Hän ehdotti ultimaatumin antamista Iranille taipua YK:n valvontaan tai valmistautua sotilaallista iskua varten. Hän esitti tämän ajatuksen delegaation tavatessa USA:n varapresidentti Dick Cheneyn.
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi myös varapresidentti Cheneyn Washingtonissa. Barak keskusteli isäntänsä kanssa Annapoliksen rauhankokouksesta sekä ohjuspuolustusyhteistyön kehittämisestä Israelin ja USA:n välillä. Hän totesi tapaamisen jälkeen, ettei Israel vastusta aseitten myyntiä Saudi Arabialle, koska Israelilla on lupaukset ja järjestelyt USA:n kanssa, jotka mahdollistavat Israelin laadullisen ylivoiman säilymisen.
BARAK TAPASI USA:n puolustusministeri Robert Gatesin, kansallisen turvallisuuden neuvon-antajan Stephen Hadleyn sekä yllättäen presidentti George Bushin, joka ilmoittamatta pistäytyi heidän kokouksessaan.
KNESSETIN DELEGAATION jäsenet saivat ensimmäisinä israelilaisina tutustua USA:n huippusalaisen stealth-hävittäjän F-22 Raptor tuotantolinjaan Lockheed Martinin tehtaalla Texasissa. F-22 on johtava ilmataisteluhävittäjä, joka pystyy toimimaan maataistelussa, elektronisessa sodankäynnissä ja tiedustelutehtävissä. USA:n ilmavoimien mukaan hävittäjä on ainutlaatuinen maailmassa, eikä mikään muu taistelukone pääse lähellekään sen ominaisuuksia.
USA:N ASIANTUNTIJOITTEN mukaan kone pystyy tunkeutumaan Israelista huomaamatta Iraniin, suorittaa pommi-iskunsa ja palata takaisin ilman tutkahavaintoja. Israelin edustajat yrittivät saada konetta Saudi Arabialle toimittamien aseitten vastapainoksi, mutta siihen ei suostuttu. Sitä ei ole luovutettu millekään toiselle maalle, ei edes Naton johtaville maille.
4. USA:N ALIVALTIOSIHTEERI Lähi Idän asioissa Nicholas Burns kertoi Jpostin toimittajalle, että YK:n turvallisuusneuvosto viivyttelee vaarallisesti Iranin ydinsuunnitelman kanssa. Tämä arvoasteikossa kolmanneksi määritelty USA:n ulkoministeriön virkailija totesi, että USA haluaa toimia Kiinan ja Venäjän kanssa kiinteässä yhteistyössä saada Iranin ydinasesuunnitelman käsittely YK:ssa nopeaan ratkaisuun. USA on avoimesti kritisoinut YK:n alaisen IAEA:n tapaa käsitellä Iranin tapausta, mutta se ei aiemmin ole suoraan kritisoinut turvallisuusneuvostoa.
BURNS TOTESI, että rauhankonferenssi on tärkeä ja tarpeellinen vakuuttaen samalla USA:n voimakasta ystävyyttä Israelin kanssa unohtamatta kuitenkaan ystävyyttä palestiinalaisten kanssa. Beilin, joka on vuosikaudet ajanut sovittelevaa politiikkaa suhteessa PA:n kanssa, pitää konferenssin epäonnistumista suurena onnettomuutena, joka voi johtaa väkivallan kasvuun. Burns viittasi myös ”tiekarttaan”, että ne yhdessä konferenssin päätösten kanssa muodostavat ohjeet, joitten puitteissa molempien osapuolten on suoritettava velvollisuutensa. Hän luetteli sitten totutun rituaalin mukaiset ”setlementtien” laajentumisen lopettaminen , tiesulkujen poistaminen ja laittomasti pystytettyjen parakkikylien tuhoaminen.
ISRAELIN VIRALLINEN ulkopolitiikka on täysin epäonnistunut tehtävässään selvittää maailmalle, että Juudea, Samaria ja Gazan kaistale ovat osa Kansainyhteisön ja sen jälkeisen YK:n alkuperäistä juutalaisille osoitettua kotimaata, ja että kaikki poikkeamat tästä ovat myönnytyksiä arabien vaatimuksiin, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä palestiinalaisten oikeuksien kanssa. Arabimaat käyttävät palestiinalaisten asiaa politiikassaan Israelin painostamiseksi ja sen tuhoamiseksi, mikä on niiden lopullinen päämääränä.
5. VENÄJÄ ON SUURVALTA, selittää Calev Ben-David Jpostin artikkelissaan siltä varalta, ettei joku olisi kuullut asiasta. Hän tosin aloittaa suurvalta-asemasta urheilun alalla, onhan asia ajankohtainen Venäjän voitettua jalkapallon suurvallan Englannin 2 –1, mutta sen rinnastaminen Venäjän asemaan politiikan areenoilla on ilmeinen. Olmert tuli maininneeksi leikillisesti Venäjän ja Israelin pelatessa tasan 1-1 edellisessä ottelussa, ettei Venäjä pystynyt ainakaan jalkapallo-pelissä osoittamaan ylivoimaansa Israeliin nähden. Läsnäolijat kertoivat, ettei Putin ollut ollenkaan huvittunut, joskaan ei julkisesti väräyttänyt silmäänsäkään. Maat kohtaavat ensi kuussa 2008 jalkapallon maailmanmestaruuskarsinnoissa, ja Venäjälle tappio olisi sama kuin isku suurvallan kasvoille. Kysymys on kansallisesta kunniasta.
BEN-DAVID muistuttaa, että Putin on julkisesti vaatinut Venäjälle kansainvälisesti samaa asemaa, kuin mitä Neuvostoliitto aikoinaan nautti. Putinin päämääränä on palauttaa tämä asema siten, ettei asia jää kenellekään epäselväksi. Putin ilmoitti puheessaan eilen, että Venäjä käyttää 6 miljardia ruplaa (240 miljardia USD) öljyvoitoistaan sotilaallisen asemansa kohentamiseksi, jota hän kehui ei vain suureksi vain suureelliseksi. Putin myös kehaisi, ettei Venäjä ole - Jumalan kiitos – Irak, ja että maalla on tarpeeksi resursseja ja voimia puolustaa intressejään Venäjällä ja kaikkialla maailmassa.
Tämä on suurvallan johtajan puhetta, ja se kummasti liehittelee jokaisen venäläisen korvia, onhan maa ollut melkein kehitysmaan veroinen länsimaitten arvioissa NL:n romahduksen jälkeen. Ei ole enää, ja Putin haluaa varmistaa, että asia tiedostetaan myös USA:ssa. Siksi Putin on aloittanut laajan kampanjan USA:n intressien vastustamiseksi siten, että niissä huomioidaan myös Venäjän tarpeet. Siksi Venäjä vastustaa Iranin kauppasaarron tiukentamista, ja siksi Venäjä runnoi Kaspianmeren huippukokouksessa päätöslauselman, joka rajoittaa USA:n vaatimuksia öljyjohdon johtamiseksi Kaspianmereltä Eurooppaan ohittaen Venäjän, sekä näiden maiden käyttämisen tukikohtana iskuun Iraniin.
Siksi Putin vastustaa USA:n pyrkimyksiä rakentaa ohjuspuolustusverkosto Euroopan maihin.
Venäjällä on ymmärrettävä pyrkimys rakentaa puolustustaan USA:n valtaa vastaan, mutta kaksi muuta uhkaa ovat yhtä vaarallisia: Iranin kasvava vaikutus Lähi Idässä sekä Kiinan valtava nousu maailman tietoisuuteen. Kiina kasvattaa taloutensa ilmiömäisen kasvun voimalla omaa armeijaansa, joka on pahasti järkyttänyt myös USA:n sotilaallisia johtajia.
6. KNESSETIN 61 jäsentä allekirjoitti vaatimuksen, ettei Jerusalemia saa jakaa.
SHASIN HENGELLINEN JOHTAJA Ovadia Yosef puolestaan varoitti, että Shas eroaa hallituksesta, jos se tekee myönnytyksiä Jerusalemin suhteen.
USA:n ulkoministeri Rice tapasi Jordanian kuninkaan matkallaan Lontooseen. He keskustelivat Israelin turvallisuudesta Länsirannalta vetäytymisen jälkeen. Rice lähettää kansallisen turvallisuusneuvonantaja Stephem Hadleyn Israeliin ja palaa itse lähiaikoina jatkaakseen Israelin painostusta lisämyönnytyksiin.
Comments