Friday, February 26, 2010

PERJANTAI 26.02.10

1. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat julkisti joulukuussa 2009 dokumentin nimeltä ”Poliittinen tilanne USA:n ja Israelin hallituksen sekä Hamasin jatkuvan Gazan vallan-kaappauksen näkökulmasta.” Hän esittelee siinä muutamia väkivallattomia tapoja osoittaa mieltä rauhankeskustelujen jatkuvan siirtymisen vuoksi.

EREKAT esittää, että PA voisi lopettaa turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa. Tämä tarkoittaisi USA:n kouluttamien turvallisuusjoukkojen hajottamista siinä muodossa, kuten ne nyt ovat. Mikä rooli niillä tulisi olemaan sen jälkeen jää arvailujen varaan, mutta on luultavaa, että ne muodostettaisiin uudelleen toisessa kokoonpanossa ja tehtäväkentässä.
TOISEKSI Erekat esittää Oslon sopimusten vuodelta 1993 romuttamista, mikä tarkoittaisi kaikkien Israelin ja PA:n välisten sopimusten raukeamista. Hän esittää jopa, että PA hajotettaisiin, mikä toisi kaaoksen alueella ja pakottaisi IDF:n ulottamaan valvontansa kaikkialle Juudeassa ja Samariassa, myös PA:n nyt valvomille alueille.
KOLMANNEKSI Erekat esittää luopumista kahden valtion periaatteesta ja keskittymistä yhden valtion perustamiseen kahdelle kansalla Jordanjoen ja Välimeren välille, kuten Haaretzin artikkelin kirjoittaja Akiva Eldar sanoittaa, ”kaikkialle historiallisen Palestiinan alueella”. Hän jättää selittämättä, mitä historiallinen Palestiinan maa tarkoittaa, koska sellaista käsitettä kuin Palestiina ja sen maa ja kansa ei virallisesti ole koskaan ollut.

2. TURKIN ottomaanihallituksen aikana aluetta Jordanjoen ja Välimeren välillä kutsuttiin nimellä Syyria-Palestiina, ja sitä hallittiin vuoroin Damaskoksesta tai Kairosta.
Roomalaisen antoivat nimen Palestiina entiselle Israelin maalle tuhottuaan sen täysin ja massamurhattuaan suurimman osan sen asukkaista loppujen joutuessa maanpakoon tai orjamarkkinoille, ja kiellettyään juutalaisia palaamasta sinne. Palestiinan kansasta on alettu puhua vasta Jasser Arafatin aikana 1993 jälkeen PA:n hallituksen muodostuttua.

EREKAT LÄHETTI 21-sivuisen dokumenttinsa johtaville poliittisille tutkijoille, joista useimmat asuvat Euroopassa, kertoo Eldar. Erekat selittää Eldarin artikkelin mukaan, että dokumentissa esitetyt vaihtoehdot ovat vain käytännön johtopäätöksiä presidentti Bushin viimeisten yritysten innoittamien rauhankeskustelujen jähmettyessä ja lopulta keskeytyessä kokonaan. Erekat selittää, että Abbas harkitsi Olmertin suunnitelmassa esitetyn palestiinalaispakolaisten paluu-oikeuden myöntämistä 150 000 palestiinalaiselle sekä muutamia lisää perheitten yhdistämis-periaatteen pohjalta. PA oli Erekatin mukaan valmis hyväksymään kompromissin, joka sallisi 15 000 pakolaisen paluun vuodessa 10 vuoden aikana.

ELDAR kertoo edelleen, että Erekat katsoo Hamasin muodostavan pääesteen rauhan-sopimukselle Israelin kanssa. Hän aikoo esittää arabiliiton Tripolin kokouksessa ensi kuussa ultimaatumin, tukeeko Hamas kahden valtion periaatetta ja lopullista rauhansopimusta. ”Tämä tulisi ratkaisemaan Hamasin aseman, liittyykö se arabirintamaan vai seuraako se Iranin ohjausta”. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1152493.html

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad tapasi Syyrian virkaveljensä Bashar Assadin Damaskoksessa eilen. Molemmat presidentit syytivät herjauksia ja uhkauksia sekä Israelia että myös Yhdysvaltoja vastaan.
”AMERIKKALAISET haluavat dominoida aluetta, mutta he tuntevat, että Iran ja Syyria estävät sen”, kertoi Ahmadinejad journalisteille seistessään Assadin rinnalla tapaamisen jälkeen. ”Me kerromme heille, me vaadimme heitä häiritsemisen asemesta pakkaamaan tavaransa ja lähtemään alueelta.”
Ahmadinejad kertoi edelleen, että ”jos sionistinen hallitus haluaa toistaa aiempia virheitään, se tulee aiheuttamaan sen tuhon ja hävittämisen.”

SYYRIAN presidentti Bashar Assad laukoi asioita näin: ”Syyrialla on vastassa yhteisö (entity), joka kykenee väkivaltaan milloin tahansa, ja me valmistaudumme siihen, oli se sitten pieni tai suuri.” Hänkään ei suostunut kutsumaan Israelia nimeltä, vaan käyttää peitenimeä, kuten Iranin johto tekee systemaattisesti tarkoituksella väheksyä sitä ja osoittaa, että se on vahingossa päässyt syntymään arabien maalla ja että se tulee poistaa.

ISRAELIN johtajat eivät ole virallisesti antaneet lausuntoa Syyrian ja Iranin presidenttien sitä halventavista lausunnoista, mutta yksittäisiä kannanottoja on kuultu, joista presidentti Shimon Peres lienee aktiivisin. ”Lähi Idän ongelma ei ole palestiinalainen, joka voidaan ratkaista rauhanprosessissa Israelin kanssa. Keskeinen ongelma alueella on Iranin pyrkimys ottaa arabien Lähi Itä valvontaansa, minkä vuoksi se rakentaa itselleen atomipommia ja tukee ja rakentaa terrorijärjestöjä kuten Hizbullahin Libanonissa ja Hamasin Gazassa.”
Peres kehotti Syyriaa ratkaisemaan haluaako se pysyä pahan akselissa Iranin kanssa vai solmia rauhan Israelin kanssa.
”MILLAISEN viestin Ahmadinejad antaa maailmalle?” Peres kyseli. ”Millaisen viestin hän tuo? Israel ojentaa rauhan, kehityksen ja rakentamisen käden Lähi Idässä, kun Iranin näky on sota ja hävitys.”

USA:N OBAMAN hallitus lähetti uuden lähettilään Syyriaan kuvitellessaan rakentavansa luottamukselliset suhteet sen kanssa 2005 välirikon jälkeen, jolloin voimakas automoppi surmasi Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn, josta syytettiin Syyriaa.
Seistessään Ahmadinejadin rinnalla Damaskoksessa Bashar Assad heitti herjaa USA:n yrityksistä sanoen, ettei Amerikan tule päättää valtioitten välisistä suhteista Lähi Idässä.

USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja P J Crowley kehotti Assadia vilkaisemaan ympärilleen havaitakseen, että se on yhä suuremmassa määrin ulkopuolinen. Hän sanoi USA:n haluavan, että Syyria pelaisi suurempaa roolia alueella, mutta että merkit viittaavat päinvastaiseen.
Ulkoministeri Hillary Clinton kehotti Syyriaa siirtymään pois Iranin vaikutuspiiristä. Bashar Assad vastasi tähän myrkyllisesti: ”Minusta on outoa, että he puhuvat Lähi Idän tasapainotilasta ja samaan aikaan vaativat kahta kansaa erottautumaan toisistaan. Me Ahmadinejadin kanssa olemme tulleet väärinymmärretyiksi, ehkä käännösvirheen johdosta ellei sitten ole kysymys puutteellisesti käsityskyvystä.” Hän tuskin tarkoitti tällä itseään ja vierastaan.
IRAN JA SYYRIA allekirjoittivat sopimuksen, jolla maitten välinen viisumipakko kumotaan.
USA pyrkii kokoamaan yhtenäistä rintamaa kovennettujen sanktioitten asettamiseksi Iranille, mutta se on kuin tervan juontia. Enempää Venäjä kuin Kiinakaan haluaa sotkea tuottavia kauppasuhteita sekä kaasu- ja öljytoimituksia Iranin kanssa. (JP)

IRANIN presidentti Ahmadinejad kutsui arabi-islamistit ja terrori johtajat Teheraniin lauantaiksi, 27.02.10, luodakseen yhtenäisen rintaman Israelia vastaan , kertoo
http://www.debka.com/article/8611/ artikkelissaan. Monelle terrorijohtajalle on ongelmana pistää päänsä turvallisen bunkkerinsa ulkopuolelle, mistä Dubain murhatyö vakavan varoituksen. Täten Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah tuskin matkustaa Teheraniin lauantaina.

4. UUTISOTSIKOITA.
- Israelissa alkoivat myrskyiset sateet viime yön aikana, jotka toivat mukanaan toistuvia ukkosia ja salamointia, lämpöä 8 astetta. Siksi raportin teko pätkii.
- Palestiinalaiset jatkoivat mielenosoituksiaan Hebronissa neljättä päivää, mutta IDF:n sotilaat vähättelevät niitä todeten, että muutamia kymmeniä koululaisia hakee vaihtelua kaduilta kivien ja pullojen heittämiseksi, mutta ettei se ole sen kummempaa, mitä tapahtuu Bilissä ja muuallakin. (JP)
- IDF suoritti loppuun tehokkaan harjoittelujakson pohjoisessa ja Gazan lähettyvillä valmistautuakseen mahdollisuuteen kahden rintaman sodasta. (JP)
- Pääministeri ei näe Obamaa Aipacin kokouksessa maaliskuussa, mutta he voivat sattua nenäkkäin maailmanlaajuisessa ydinasekokouksessa Washingtonissa huhtikuussa. Varapresidentti Joe Biden voi vierailla Israelissa ennen Washingtonin kokousta. (JP)
- Knessetin alivaliokunta kyselee, miksi IDF poisti sotilaansa kahdesta juutalaisyhteisöstä Hebronin eteläisillä kukkuloilla. IDF sanoo, että se tulkitsi tilanteen rauhalliseksi siellä, minkä asukkaat kiistävät ja selittävät, että kysymys on armeijan säästöpolitiikasta. Terroristeilla on sinne lähes esteetön pääsy etelästä, koska turva-aita siellä on rakentamatta. (JP)
- Ateret Kohanim siirtää uusia juutalaisasukkaita Jerusalemin vanhankaupungin muslimikortteliin. Juutalaiset selittävät, että ennen 1921 ja sen jälkeen tapahtuneita arabien verisiä mielenosoituksia alueella asui 20 000 juutalaista, jotka joutuivat pakenemaan henkensä kaupalla, minkä jälkeen arabit muuttivat asumaan heidän taloihinsa omien heidän maansa ja omaisuutensa. (JP)
- EU:n korkea oikeus päätti, että Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistetuista tavaroista on maksettava tullia, eivätkä Israelia koskevat erityis-säännöt koske siellä juutalaistehtaissa valmistettuja ja maatiloilla kasvatettuja vientituotteita. (JP)
- Palestiinalaiset perustivat Libanonissa uuden Israelin, Oslon ja PLO:n vastaisen ryhmittymän, johon kuuluu 10 palestiinalaisjärjestöä. (JP)
- Israelin suosio Amerikassa lähentelee huippulukemia, mutta vain 30 % uskoo, että Israel ja arabit voivat elää rauhassa keskenään. Republikaanien parissa kannatus oli 77 %, keskimääräinen kannatus oli 58-59 %. (JP)
- Annan Rudnitskaya arvuuttelee, paljonko juutalaisia on Venäjällä. Virallisen tiedon mukaan 233 000, mutta juutalaisryhmät sanovat oikean luvun olevan
400 000 ja 700 000 välillä. Rautaesiripun poistuessa NL:n alueella oli 1.8
miljoonaa juutalaista, joista 570 000 kelvollista muuttoon Israeliin, joskin heitä
on muuttanut edelleen muihin maihin. (JP)
- Israel rakentaa 600 uutta asuntoa Jerusalemin itäosiin.( haaretz)
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1152587.html
- Muammar Gaddafi kutsuu Sveitsiä vääräuskoiseksi maaksi, joka tuhoaa
moskeijoita. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3854849,00.html

Thursday, February 25, 2010

TORSTAI 25.02.10

1. HALLITUKSEN perinnesuunnitelman johdosta jatkuneet mielenosoituksen Hebronissa alkaessa laantua palestiinalaiset valmistautuvat uuteen mielenosoitukseen Goldsteinin suorittaman – tai hänen nimissään suoritetun, salaliittoteoria elää edelleen – massamurhan 16.muistopäivänä tänään torstaina.
Kuten yleisesti uskotaan ja julkisesti on kansalle kerrottu, Amerikasta Israeliin muuttanut lääkäri Goldstein surmasi helmikuun 25. päivänä 1994 automaattiaseellaan 29 muslimia, jotka olivat kokoontuneet rukoilemaan Patriarkkain mausoleumirakennukseen rakennettuun moskeijaan. Lisäksi 150 muuta muslimia haavoittui, ennen kuin muslimit nuijivat hänet kuoliaaksi. Tilanteeseen liittyy epäselvyyksiä, kuten kysymys, miten hän pystyi vaihtamaan lippaan aseeseensa ilman, että läsnäolijat olisivat pystyneet estämään ampumisen.

ANTAAKSEEN oman vakuuttavan lausuntonsa paikan liittymisestä juutalaisuuteen - onhan se toiseksi tärkein kohde juutalaisille Temppelivuoren jälkeen – Hebronin juutalaiset aikovat pitää erityisrukoustilaisuuden mausoleumissa kuningatar Eshterin paaston juhlistamiseksi.
Palestiinalaisten mielenosoitus toteuttaneen marssilla, joka alkaa Hebronin muslimiosassa ja jatkunee sieltä mausoleumialueelle, jos sotilaat eivät pysty sitä pysäyttämään aiemmin. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=169597

PÄÄMINISTERI Netanyahu puolusti hallituksen päätöstä sijoittaa Patriarkkain hautapaikka-rakennus ja Rachelin hautakammio perinnelistaan selittäen, että suunnitelmaan kuuluvat korjaus- ja entisöimistyöt koskevat myös muslimeille pyhiä paikkoja. Täten Patriarkkain hautarakennuksen sisäänkäynti sekä muslimien rukoustiloihin johtava tie ovat korjausten alaisina. Netanyahu vakuutti, että Israel on lupautunut ylläpitämään vapaan pääsyn kaikkiin muslimien, kristittyjen ja juutalaisten kuten muittenkin uskonnollisten ryhmien pyhille paikoille, ja että se on huolestunut niiden kunnon rappeutumisesta huollon puutteen ja lisääntyneen turismin aiheuttaman kulumisen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136189

2. USA:N ULKOMINISTERIÖ kritisoi eilen kovin sanoin Israelin hallituksen päätöstä asettaa kaksi ns. ”kiistanalaisella alueella” sijaitsevaa juutalaisille tärkeää kohdetta Netanyahun hallituksen laatimaan kansalliseen perinnesuunnitelmaan.
USA:n ulkoministeriö edustaja Mark Toner sanoi, ettei päätös tue rauhanponnisteluja ja että päätös on provokatiivinen. USA:n kanta näyttää yhä useammin noudattelevan palestiinalaisten kantaa, jonka mukaan kaikki 1967 puolustussodassa vapautetut alueet kuuluvat heidän kuvittelemaansa Palestiinan valtioon. USA:n ulkoministeriölle ei näytä merkitsevän mitään se, miten tärkeitä nämä kaksi viimeiseksi listaan lisätyt kohteet ovat juutalaisuudelle, sekä historiallisesti että uskonnollisesti ja kansallisesti.

USA:N ulkoministeriön voimakasta kannanottoa PA:n hallituksen puolesta on pidettävä erittäin valitettavana, sillä se innostaa ja kiihottaa palestiinalaisia uusiin väkivaltaisiin mielenosoituksiin uskoessaan, että sillä on USA:n presidentti Obaman hallituksen tuki.
On totta, että sekä muslimit että juutalaiset pitävät patriarkka Abrahamia esi-isänään, mutta täytyy samalla muistaa, ettei Jumala koskaan luvannut heille Israelin maata; se lupaus annettiin Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin jälkeläisille, tätä sukulinjaa seuraten.

KVARTETTI, johon kuuluvat USA, EU, YK ja Venäjä, aikovat pitää kokouksensa maaliskuun puolivälissä Moskovassa. Mukaan odotetaan tulevan myös EU:n uusia johtohenkilöitä, kuten ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton, Englannin entinen pääministeri Tony Blair, YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, sekä osanottajamaitten ulkoministerit Hillary Clinton ja Sergey Lavrov. Kvartetti pyrkii tasoittamaan tietä George Mitchellin ponnisteluille saada kuukaudesta toiseen siirtyneet rauhankeskustelut polultakin käyntiin Israelin ja PA:n välillä.

USA:N alivaltiosihteeri James Steinberg kuten kaksi muuta varamiestä Jacob Lew ja William Burns, ovat Israelissa osallistuen strategisiin Israelin ja USA:n välisiin keskusteluihin. Lew ja Burns tulivat tänne 10 päivää kestäneeltä Lähi Idän kiertueelta.
Puolustusministeri Ehud Barak on Washingtonissa, jossa hän tapaa ulkoministeri Clintonin perjantaina, joka palaa matkaltaan Qatariin ja Saudi Arabiaan, joka sattui samaan aikaan kuin USA:n armeijoitten puheenjohtajan amiraali Mike Mullen vieraili Israelissa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1152277.html

3. ”MIKSI Israel on hiljaa Iranin, Syyrian, ja Libanonin muodostaessa kiristysrengasta Israelin ympärille?”, kyselee Elyakim Haetzni ynetnews.com artikkelissaan. Hän muistuttaa, että Syyria lupaa mennä Libanonin avuksi, jos Israel hyökkää sitä vastaan. Libanon lupaa taistella Hizbullahin rinnalla, kuten myös Syyria. Kaiken kukkuraksi Iran lupaa tulla Syyrian rinnalle, jos sota syttyy Israelin ja Syyrian välillä.
HIZBULLAHIN pääsihteerin varamies Naim Qassam kokoaa asian seuraavasti: Syyria, Libanon ja Hizbullah tulevat yhdessä palestiinalaisten kanssa muodostamaan yhteisen rintaman Israelia vastaan seuraavassa sodassa, jota tarkkailijat näyttävät pitävän itsestään selvänä, vain ajankohta on auki.
HAMAS-JOHTAJA Khaled Mashaal Damaskoksessa lisäsi tähän oman tulkintansa luvaten, että Hamas tulee liittymään arabirintamaan seuraavassa sodassa.

HAETZNI kertaa historiaa I maailmansodan syntyvaiheilta todeten, miten Euroopassa muodostui kaksi rintamaa, jossa Saksan ja Itävallan muodostamaa liittoutumaa ympäröi vihamielinen liittoutuma: Venäjä (1894), Ranska ja Englanti (1904) Britannia Venäjä 1907; tulenarka muodostelma, joka räjähti Serbian terroristin murhattua Itävallan arkkiherttua Franz Ferdinandin. Itävalta julisti sodan Serbialle, ja muut maat liittyivät siihen yksi toisensa jälkeen.
Täten nämä liittoutumat työnsivät maat ilmisotaan toisiaan vastaan.
Sama ketjureaktio voi syttyä myös Israelin lähituntumassa, Haetzni varoittaa. Vain ulkoministeri Lieberman näkee vaaran merkit ja varoittaa Syyriaa syvällisistä seurauksista, jos se kiihottaa liittolaisiaan sotaan.

HAETZNI liittää tähän oman havaintonsa, etteivät valtiot halua tulla leimatuksi sodan aloittajiksi. Siksi ne mieluummin turvautuvat peittelyyn suunnittelemalla provokaation, jonka varjolla ne voivat mennä väliin. Hitler käytti sitä ennen hyökkäystään Puolaan, eikä suomalaisille liene vieraat ns. Mainilan laukaukset, joiden varjolla Venäjä hyökkäsi Suomeen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3852989,00.html

4. JUUTALAISTEN purim alkaa sunnuntaina ja jatkuu maanantaina. Tänään torstaina on Eshterin paasto, muistoksi siitä, miten tämä juutalainen Persian kuningattareksi korotettu nainen paastosi ja pyysi juutalaisia paastoamaan ennen astuessaan kuninkaan eteen.
Yehuda Landy kirjoitti kirjan aiheesta nimellä: ”Purim, and the Persian Empire”. Siinä hän pyrkii löytämään vastauksia kysymyksiin, kuten Kuka oli Ahasverosh?; Onko iranilaisessa Sushin kylässä esiin kaivettu palatsi paikka, jossa kaikki tapahtui?; Tukeeko arkeologia tähän liittyviä kertomuksia?; Missä oli ns. Eshterin portti?; Missä olivat kertomukseen liittyneet rakennukset, huonetilat, sisäpihat?.
PERSIASSA on löydetty useita savitauluja, joissa mainitaan Mordechain nimi, mutta kukaan ei ole pystynyt ratkaisemaan, onko joku heistä se oikea Mordechai.
http://www.israelnationalnews.com/Books/Book.aspx/134529

VIIKONLOPUN SÄÄ lupaa sateita, jopa myrskyjä, ja lämpötilojen huomattavaa laskua. Tänään lämpömittari näyttää 13 C-astetta, mutta jos lumisateet toteutuvat pohjoisessa, se putoaa tästäkin. Sateet eivät olisi ollenkaan pahitteeksi, vaikka ne usein tulevatkin suurin ryöppäyksin, keskittyen joillekin alueille ja aiheuttaen tulvia ja tuhoja rakennuksille.

5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjän ulkoministeriön turvallisuus- ja aseriisuntaosaston apulaisjohtaja Oleg Rotzkov kertoi medialle, ettei Venäjä tue Israelin vaatimia purevia sanktioita Irania vastaan. Israelin johto on työskennellyt rajusti saadakseen länsivallat sekä Kiinan ja Venäjän tähän mukaan, mutta kaksi viimeksi mainittua eivät näytä tuntevan mitään tarvetta siihen. Kiinan on turvattava öljytoimitukset Iranista, eikä se voi vaarantaa niitä. Venäjällä on puolestaan suuret kauppasopimukset, joista S-300 ilmatorjunta-järjestelmän toimittaminen on puhuttanut diplomaatteja kuukausikaupalla. Venäjä rakentaa ydinreaktoria Persianlahden rannalle, ja sen pitäisi valmistui lähiaikoina.
- Israelilaiset turvallisuusjärjestöt ovat vahvasti mukana turvaamassa Etelä Afrikan WORLD CUP kilpailujen sujumisen häiriöittä. JP esittelee yhden erikoisuuden, ODF Eye Drive 360 asteen taktisen kameran, joka pystyy kiipeämään pylvääseen saadakseen paremman kuvakulman. (JP)
- Edellisen pääministeri Ehud Olmertia vastaan nostettu oikeusjuttu alkaa tänään monien viivästysten jälkeen. Olmert lupaa totuuden paljastuvan. (JP)
- IDF lopetti kahden tilanteen tutkimukset, joissa sotilaitten väitettiin käyttäneen ihmiskilpiä taisteluissa, koska syytökset osoittautuivat perättömiksi. (JP)
- EU tukee Goldstonen raporttia ennen keskusteluja siitä YK:ssa. (JP)
- Jerusalemin kevytrautatie sai 8 kuukautta lisäaikaa valmistumista varten, koska sekä kaupunki että valtio eivät toimineet odotetusti. (JP)
- Noam Shalit painostaa Amnesty Internationalia, jotta se käyttäisi vaikutus-valtaansa Hamasiin hänen poikansa vapauttamiseksi. (JP)
- PA vaatii, että Israel luovuttaa sille tienpohjan C-alueelta rakenteilla olevaan Rawabin kaupunkiin, jonne rakennetaan asunnot 40 000 ihmistä varten, lopullisessa tilanteessa 200 000 ihmistä. Rawabi sijaitsee juutalaisyhteisöjen Shilon ja Ateretin välissä, lähellä valtatie 60 Nazaretista Beershebaan. Juutalaisyhteisöt kauhistelevat, miten heidän turvallisuutensa kärsii kaupungista ja miten sen jätevedet on tarkoitus hoitaa, kun muittenkin palestiinalaiskaupunkien jätevedet virtaavat laaksoissa puhdistamattomina.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136134
- Dubain surmatyön tutkijat ovat löytäneet 15 uutta epäiltyä, joukossa henkilöitä, joilla on Israelin kansalaisten passit. Kaikkiaan 26 epäiltyä on Dubain poliisin epäiltyjen listalla. Ainakin kaksi heistä matkusti laivalla Dubaista Iraniin, mikäli saa tutkimukset entistä sekavammiksi, ja syytökset Mossadin osallisuudesta sitäkin omituisemmaksi. (JP)
- Palestiinalaisten väkivalta lisääntyi selvästi kuluneen viikon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136186
- Astmaa sairastavien luku on Haifassa yli kaksinkertainen keskitasoon verraten.
- Iranin presidentti Ahmadinejad matkusti Damaskokseen. (JP)

Wednesday, February 24, 2010

KESKIVIIKKO 24.02.10

1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kiihottaa palestiinalaisia uskonsotaan Israelia vastaan. Hän puhui eilen EU:n parlamentin kokouksessa Brysselissä, kaksi päivää sen jälkeen, kun Israelin hallitus hyväksyi Netanyahun laatiman kansallisen perinne-suunnitelman, johon oli lisätty Machpelan hautamonumentti Hebronissa sekä Rachelin hautakammio lähellä Betlehemiä. Suunnitelman mukaan perinnekohteita kunnostetaan ja ylläpidetään 600 miljoonalla shekelillä, koska hoidon puutteessa ne ovat vaarassa rappeutua. Molemmat lisätyt kohteet ovat juutalaisuuden tärkeimpiä ja muistorikkaimpia historiaan kiinnittyneitä kohteita Abrahamin ajoilta lähtien 4000 vuotta sitten.

JA MITÄ PA:n puheenjohtaja, ei uskonnollisena muslimina tunnettu Abbas, jonka mandaatti päättyi 24. tammikuuta 2009, julisti EU:n parlamentaarikoille?
Abbas julisti puheessaan, että Netanyahun suunnitelma voi aloittaa kolmannen intifadan ja uskonsodan: ”Tämä on vaarallinen provokaatio. Israel otti nämä askeleet heti, kun presidentti Obaman vaati luottamusta herättävien toimien tekemistä palestiinalaisille”, hän julisti. ”Olemme saavuttaneet hyvin kriittisen vaiheen, joka vaatii tehokkaan, koordinoidun kansainvälisen ponnistuksen. Setlementtien rakentaminen, joka tappaa rauhanprosessin ja on vastoin tiekartan Israelin asettamia velvoitteita, täytyy lopettaa”.
ABBAS KESKITTYI puheensa pääosassa syyttämään Israelia keskustelujen aloittamisen vaikeuksista todeten, että Israel ei ole toteuttanut sille asetettuja vaatimuksia. Hän vakuutti, että nämä estävät keskustelujen aloittamisen, ei hänen jääräpäisyytensä, joskin hän samalla totesi, etteivät kaikki asiat ole neuvoteltavissa. Hän vaati, että ”Israelin tulee lopettaa tosiasioitten muodostamista maaperällä (facts on the ground) laajentamalla setlementtejään palestiinalaisten maalle, mukaan lukien Jerusalemin itäosa”. Parlamentaarikkojen mielistelemiseksi Abbas vakuutti, että EU:lla on tärkeä osuus rauhanprosessissa, mutta että keskustelujen viivyttäminen siirtää rauhan mahdollisuuksia. (JP)

2. ”PELIN SÄÄNTÖJEN uskotaan nyt muuttuvan”, julisti Islamic Jihadin ”sotilassiiven” al-
Quds edustaja Abu Ahmed. Hän varoitti, että järjestö ei ole voinut harjoittaa päätehtäväänsä, hyökkäyksiä Israelin sisällä, koska IDF:n sotilaat valvovat Länsirantaa yhteistoiminnassa PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa, mutta että tämä tulee muuttumaan lähimmän puolen vuoden kuluessa. Hän vakuutti, ettei hyökkäyksiä tehdä vain ”setlereitä” vastaan Länsirannalla, vaan isketään Israelin suojaamattomaan alavatsaan, Israelin sydänalueille. ”Meidän kannaltamme katsoen moskeijoiden sisällyttäminen kansallisiin perinnekohteisiin on uusi provokaatio, johon kaikkien järjestöjen tulee vastata”. Hän selitti, että koska diplomaattiset keskustelut eivät ole johtaneet mihinkään, hyökkäykset Länsirannalla ja Israelissa aloitetaan lähiaikoina.

PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad, joka vieläkin nauttii länsivaltojen ”lempilapsen” suosiosta, heitti hiilloksiin oman tervaksensa. Hän sanoi, että maailma on unohtanut Jerusalemin, ja että kansainvälisen yhteisön tulee painostaa Israelia poistamaan viimeiset kaksi lisäämäänsä kohdetta kansallisen perinnesuunnitelman listasta. Hän analysoi tämän toimen soveltuvan Israelin politiikkaan miehityksen tiivistämisestä.
PÄÄMINISTERI moitti mediaa siitä, että ne olivat unohtaneet pääasian: ”Vanhan kaupungin muurit ovat itäisen ja miehitetyn Jerusalemin sisällä, joka tulee olemaan Palestiinan ikuinen pääkaupunki”. (JP)

3. JIHADIN johtajistoon kuuluva sheikki Khaled al-Batsh vakuutti, että Patriarkkojen hautamonumentti ja Rachelin hautakammio tullaan poistamaan listasta, aivan samoin kuin miehitys tullaan poistamaan. Hän selitti, että ”vihollista vastaan on taisteltava voimalla, vastarinnalla ja palestiinalaisten yhtenäisyydellä, ja että israelilaisten päähän on iskostettava tosiasia, että se on hävinnyt”. ”Palestiinalaiset eivät koskaan tule hyväksymään ratkaisua, joka tehdään sionistisen miehittäjän voitoksi. Me edelleen uskomme voittoon, ja me pidämme kiinni palestiinalaisten oikeudesta, ja konflikti voidaan ratkaista vain meidän ehdoillamme.”

ISRAELIN hallituksen edustajat vakuuttavat, ettei päätöstä perinnesuunnitelmasta muuteta, ja he vähättelevät Abbasin ja palestiinalaisten perättömiä lausuntoja siitä. Labourin kantaa asiasta ei saatu, sillä puolueen avainhenkilöt ovat ulkomailla. Ehud Barak lensi Washingtoniin taivuttelemaan Obaman hallitusta kovempiin otteisiin Irania vastaan, Ben-Eliezer on Ruotsissa, ministerit Herzog ja Braverman kieltäytyivät kertomasta omaa kantaansa.
4. YMPÄRISTÖMINISTERI Gilad Erdan syytti Abbasia, että hänen on vaikea luopua menneisyydestään. Holokaustin kieltämisestä tohtorin väitöskirjansa Moskovassa tehnyt Abbas kieltää edelleen juutalaisen vuosituhantisen historian ja pyrkii kiistämään juutalaisten oikeuden heidän esi-isiensä hautapaikoille kiihottamalla väkeään väkivaltaan.

VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom kutsui Abbasin puhetta hävyttömänä ja loukkaavana ja uutena yrityksenä kirjoittaa uudelleen juutalainen historia. Hän viittasi, että patriarkkojen luola ja Rachelin hauta ovat juutalaisia perinnekohteita, joilla on 3 700 vuoden siteet Israelin kansaan ja sen maahan. ”Israelin kansan siteet maahan eivät alkaneet, kuten Abbas väittää 100 vuotta sitten, vaan silloin, kun Abraham osti Machpelan luolan heettiläiseltä Ephronilta 400:lla hopeashekelillä, ja Rachelin hautapaikka ostettiin täydellä hinnalla Binyamin alueelta.”
Shalom selitti, että molemmista paikoista kerrotaan Mooseksen kirjassa, eikä kukaan voi kiistää tätä. ”Palestiinalaisten kiivaitten hyökkäysten tarkoituksena on kiistää Israelin siteet niihin ja kirjoittaa historia uudelleen. Sen taustalla on heidän kieltäymyksensä tunnustaa Israel juutalaisena valtiona”, Shalom kertasi historiaa 4000 vuoden ajalta.

TOISET ministerit esittivät suunnitelmaa kannattavia lausuntoja kummastellen Abbasia, joka sanoo pyrkivänsä rauhaan, ja samalla pyrkii estämään juutalaisten pääsyn juutalaisuutensa tärkeimmille perinnepaikoille. He muistuttavat, että molemmat kohteet vetävät vuosittain runsaasti turisteja, mikä hyödyttää kumpaakin kansaa.

HEBRONIN KOMITEA lausui näin: ”Abu Mazen osoittaa, että hän ekspertti terrorismista ja holokaustin kieltämisessä, mutta täysin tietämätön historiasta. Patriarkkojen luola on ollut juutalaisten kohde tuhansia vuosia ennen Islamin syntymistä, ja rakennus sen yläpuolella rakennettiin 2000 vuotta sitten, 600 vuotta ennen islamin syntyä.”
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3853720,00.html

TÄMÄKIN tilanne osoittaa sen oudon tosiasian, että entinen terroristi ja ilmeinen salaterroristi, joka tuskin koskaan pystyy muuttamaan nahkaansa tai pääsemään täplistään, kulkee vapaana pitkin maailmaa levitellen ilmiselviä valheita, joista EU parlamentaarikkojen uskoisi olevan tietoisia. Kuitenkaan kukaan ei puutu hänen toimiinsa samalla, kun Israelin johtajat eivät uskalla matkustaa Eurooppaan varmistamatta ensin, ettei heitä pidätetä.

5. LONTOO on tällä hetkellä Hamasin maailmanlaajuisten toimien keskus, raportoi ”Tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus”, menehtyneitten Israelin tiedustelijoitten muiston kunnioittamiseksi perustettu voittoa tuottamaton järjestö.
Järjestön raportissa selvitetään, että israelilaisten johtajien pelko joutua pidätetyksi Lontoossa sotarikoksista syytettyinä ei ole yksittäinen ilmiö, vaan osoitus järjestelmällisestä poliittisesta toiminnasta, jota Hamas harjoittaa Englannissa hyödyntäen maan vapaata yhteiskuntaa, poliittisia ja laillisia oikeuksia ja lakeja, jotka säädettiin aivan toisenlaisia olosuhteita varten.
Raportissa käsitellään neljää aluetta, joissa Hamasin terroriorganisaatio on toiminut tehokkaasti. Tässä se on saanut merkittävää apua Muslimiveljeskunnalta, joka manipuloi Israelin arabeja nostattaen maanlaajuista antisionismia koko maassa.

HAMASIN havaitsemat suotuisat olosuhteet Englannissa käsittävät mm. seuraavia alueita.
HUOLIMATTA siitä, että EU listaa Hamasin terroriorganisaatioksi, se saa vapaasti hyökätä Israelia vastaan hyödyntäen maan demokratiaa ja sananvapautta. Järjestöjen terrori-toiminta on Englannin lain mukaan kielletty, mutta se suhtautuu leväperäisesti terrorijärjestöihin.
LAAJA aktivistien, kannattajien ja yhteistoimintamiesten verkko muotoutui 1990-luvulla maahan pakolaisina tulleista sekä radikaaliryhmien kuten Muslimiveljeskunnan ja vihamielisesti Israelin suhtautuvan vasemmiston edustajista, joitten muodostama tiimi on taannut Hamasille pääsyn poliittisiin, akateemisiin ja mediayhteisöihin.
ENGLANTI on maailman tärkeimpiä tietoliikenteen keskuksia, jonne on kerääntynyt runsaasti arabimedian ja uutislehtien edustajia. Hamas hyödyntää näitä levittääkseen sanomaansa Lontoosta käsin arabimaailmaan sekä kaikkialle maailmaan.
HAMAS hyödyntää Englannin oikeusjärjestelmää nostaen syytteitä maan oikeusistuimissa Israelin johtajia, poliitikkoja ja sotilasjohtajia vastaan sotarikoksista epäiltyinä. Tähän on Goldstonen raportti luonut suotuisat olosuhteet, kuten on viime aikoina todettu.

RAPORTISSA selvitetään, että Hamas ja sen taustayhteisöt pyrkivät tarkasti pysyttelemään erossa väkivallasta uskottavuutensa säilyttämiseksi kehittäen siten laillisuuden peitteen todellisille päämäärilleen ja ideologialleen. Erityisesti nuorisoon kohdistetaan huomiota.
Hamas harjoittaa myös peitejärjestöjensä kautta laajaa varojen keräystä Englannissa, jotka salakuljetetaan Gazaan Hamasin käyttöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136170

6. UUTISOTSIKOITA
- Strategisten asiainministeri Moshe Yaalon ja Israelin Pankin johtaja Stanley Fischer matkustivat Kiinaan pyrkien vaikuttamaan sen Irania suosivaan politiikkaan. Kiina ja suuren osan öljystään Iranista. (JP)
- EU:n parlamentti käsittelee Goldstonen raporttia tänään. (JP)
- Jewish Agencyn puheenjohtaja Nathan Sharansky aikoo uudistaa järjestön ajastaan jälkeen jääneen organisaation ja puhaltaa uutta henkeä sen toimintaan. Hän vakuuttaa, että päähuomio on juutalaisten muutto Israeliin, eikä vain puhuminen siitä kauniisti ja haaveillen. (JP)
- Ulkoministeriön virkailijat vaativat samaa palkkaa kuin puolustusministeriön ja Mossadin virkailijat nauttivat; myös ylennyksistä valitetaan. (JP)
- Israel keskustelee ensimmäisen kerran Ghajarin kylästä Libanonin rajalla UNIFIL-joukkojen uuden komentajan espanjalaisen kenraalimajuri Alberto Asarta Cuevasin kanssa. Edellinen komentaja lähti viime kuussa. (JP)
- Diplomaattinen kriisi Dubaissa tapahtuneen Hamasin johtajan surman johdosta alkaa laantua maailmalla. (JP)
- Naqba-laki, joka kieltää israelilaisia järjestöjä suremasta Israelin itsenäisyys-päivää ”katastrofina”, läpäisi Knessetin ensimmäisen lukeman. (JP)
- YK:n yleiskokous, joka kokoontunee jo perjantaina, antanee Israelille 5 kuukautta aikaa laatia oma tutkimus Gazan cast lead operaatiosta. Aikalisäys koskenee myös PA:n aloittamaa tutkimusta. (JP)
- Israelin maan hallitus on poistanut beduiinien laittomat istutukset 1.4 neliökilometrin alueelta Negevissä. http://www.israelnationalnews.com/
- Asaf Shapira kirjoitti kirjan ”Because of Tom”, jossa hän varottaa internetin vaaroista. Hän oli Facebookissa ystävystynyt naisen kanssa, jonka Facebookin profiilin taustalla oli yhteisö, joka alkoi uhkailla, häiritä ja vahingoittaa häntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136156
- Hebronin arabit ovat jatkaneet mielenosoituksiaan perinnesuunnitelmaa vastaan, kuten ne tekivät eilenkin. (INN)
- Israel jatkaa Haitin uhrien auttamista. Lääkärit sananmukaisesti nostivat 5-vuotiaan maanjäristyksessä vammautuneen tytön takaisin jaloilleen.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136152
- Hamasin perustajan sheikki Hassan Yousefin poika Mosab Hassan Yousef kääntyi kristinuskoon ja joutui pakenemaan USA:an. Hän on työskennellyt vuosikaudet Shin Betin asiamiehenä pelastaen useita ihmisiä paljastaessaan terroristit, joiden mukana on Hamasin Länsirannan komentaja Ibrahim Hamid, Marwan Barghouti ja Hamasin pommintekijä Abdullah Barghouti, jotka ovat Israelin vankilassa. Hän varoittaa vapauttamasta tällaisia terroristeja.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1151941.html

Tuesday, February 23, 2010

TIISTAI 23.02.10
1. EU:N ULKOMINISTERIT Brysselissä miedonsivat julkilausumaansa Dubaissa käytetyistä EU-maitten ilmeisesti väärennetyistä passeista. Alkuperäinen versio, joka julkistettiin EU:n tarkkailijan Web-sivulla, luonnehti Dubain surmaa ”lain ulkopuoliseksi surmaamiseksi” (extra-judicial killing), mikä ei sisältynyt lopulliseen lausuntoon.

ULKOMINISTERIEN lausunnossa ei suoraan viitattu Israeliin Hamas-johtajan Mahmoud Mabhouhin surmatyön tekijäksi. Siinä kiitetään Dubain viranomaisten työtä surman selvittämiseksi ja pyydetään kaikkia valtioita avustamaan tutkimuksissa.
Lausunnossa vakuutetaan, että EU tulee työskentelemään varmistaakseen EU kansalaisten luottamuksen EU:n jäsenmaitten passien uskottavuuteen. Sen mukaan EU passit ovat luotettavimpien passien joukossa maailmassa täyttäen täysin kansainväliset standardit.
Siinä viitataan, että EU passeihin liittyy fyysisiä turvallisuustakeita väärentämisen ja väärinkäytön estämiseksi. (JP)

2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman sanoi ulkoministerien kokouksen jälkeen, ettei mikään viittaa Israelin osallisuuteen Dubain surmaan. Hän sanoi tavanneensa Irlannin ulkoministeri Michael Martinin, joka ei myöskään pystynyt esittämään mitään todisteita. Lieberman kertoi median edustajille, että arabimailla on tapana syyttää Israelia kaikesta, kuten on tapahtunut lukuisissa tilanteissa. Hänen lausuntonsa vihjaisi, että arabimaailmalla oli myös motiiveja surmata Mabhouh, ja että Lähi Idän epädemokraattisten kansojen ja järjestöjen välillä on useita sisäisiä taisteluja.

LIEBERMAN oli kovin lyhytsanainen tavattuaan EU:n parlamentin presidentin. Myöskään tapaamisestaan EU:n ulkomaanasioitten johtajan Catherine Ashtonin ei paljon tietoja herunut.
Journalistit grillasivat Ashtonia saadakseen lisätietoja, mutta hän pitäytyi tiukasti ulkoministerien antamaan julkilausumaan. Hän sanoi, että vaikka EU maat ovat vihaisia niiden passien käyttämisestä väärin, hän kieltäytyi tuomitsemasta Israelia, ennen kuin asia on selvitetty.
Michael Martin sanoi painottaneensa Liebermanille EU maitten huolen passien väärentämisestä ja niiden käyttämisestä rikollisiin tarpeisiin, mikä vaarantaa kansalaisten turvallisuuden.

ENGLANNIN ulkoministeri David Milliband painotti EU maitten passien väärinkäyttämisestä, mikä ei ole vain Englannin vaan koko Euroopan ongelma. Hän kutsui Englannin, Irlannin, Saksan ja Ranskan passien väärinkäyttöä ”erittäin häiritseväksi”.
Hän selitti, että 8 Englannin passia käytettiin Dubain surman yhteydessä. Ministeri Chris Bryant kertoi alahuoneelle, että kaksi muuta Englannin passia oli käytetty tammikuun 20. päivän surmatyössä Dubain ilmoituksen mukaan.
Dubain viranomaiset, jotka ovat tunnistaneet 18 surmaan osallistunutta, asettavat syyn siitä ilman vaihtoehtoja Mossadin harteille. (JP)

3. PA:N TURVALLISUUSJOUKOT sanovat löytäneensä lähes valmiin raketin 3 kilometrin päässä Modiinin kaupungista. PA:n joukot tekivät ratsian Beit Likyan arabikylään maanantaina pidättäen viisi Hamasin jäsentä ja kaksi muuta epäiltyä.
PA:n antamien tietojen mukaan Hamasin solua johti Musa Nuaman Asi, joka oli viettänyt jonkin aikaa israelilaisessa vankilassa. PA pani hänet etsittyjen miesten listaan hänen vapauttamisensa jälkeen.

PALESTIINALISLÄHTEET kertoivat Maariv-lehdelle, että raketti, joka löydettiin maanantaina Beit Likyassa suoritetun toisen ratsian aikana, oli lähes käyttövalmis, se oli varustettu räjähdekärjellä ja sen kylkeen oli maalattu kirjoitus ”ei ole muuta jumalaa kuin Allah”. Tapaus on Israelin viranomaisten mukaan osoitus siitä, että Gazan tapaisten raketti-iskujen mahdollisuus Länsirannalta Israeliin on otettava vakavasti.

ISRAELIN viranomaiset ovat kiitelleet parantunutta yhteistoimintaa PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa, mistä on osoituksena se, että he ovat luovuttaneet arabeilta takavarikoimiaan aseita Israelin sotilaille, ja että he ovat palauttaneet useita israelilaisia, jotka vahingossa ovat eksyneet PA:n hallintoalueille, minne ei saa mennä ilman erikoislupaa.

PA:n turvallisuusjoukkojen takavarikoimia Israelista varastettuja autoja ei sen sijaan yleensä palauteta omistajilleen, vaan ne tuhotaan, kuten uutiset kertoivat äskettäin. (JP)

4. ISRAELIN postilaitos joutui sulkemaan ovensa ja keskeyttämään toimintansa löydettyään epäillyn pommikirjeen.
JERUSALEMIN pääpostilaitos antoi maanantaina käskyn lopettaa postinjakelun kaikkialla Israelissa löydettyään kirjeen, jonka epäiltiin sisältävän pommin, pohjoisessa sijaitsevan kaupungin Migdal Ha´emek postilaitoksessa. Tapaus on asetettu pitävän salaisuuden verhon suojaan, mutta poliisi kehotti kansalaisia suureen varovaisuuteen saamaansa mihin tahansa postiin päivän aikana.

MIGDAL HA´EMEK kaupungissa asuva naishenkilö Manasa Safir, 41, avasi kaupungin postilaitokselta saamansa kirjeen, joka hänestä vaikutti epäilyttävältä. Hän sanoi nähneensä kirjeessä jotain outoa eikä voi kunnolla ymmärtää tapahtumaa, mutta epäili voivansa nukkua enää rauhallisesti lähipäivien aikana.
Paikalle kutsuttu poliisi sulki alueen yleisöltä ja tuhosi Israelin sisällä postitetun kirjeen, mutta kieltäytyy sanomasta sisälsikö se pommin tai liittyykö se terrorismiin.

TOISESSA tapauksessa epäilyttävä objekti löydettiin Beershevan kauppakeskuksessa. Poliisin pommiekspertit ryntäsivät paikalle, mutta esine osoittautui vaarattomaksi.
POLIISI antoi maanantaina ohjeita kansalaisille, miten tulee suhtautua epäilyttäviin havaintoihin. ”On syytä tarkastaa tuntematon lähettäjä ja osoite, epäilyttävä paino pakkauksen kokoon verrattuna, tai epäilyttäviä johtoja tai mekaanisia laitteita”. (JP)

5. PALESTIINALAISET aloittivat eilen mielenosoituksia hallituksen julkistamaa perinne-
suunnitelmaa vastaan, jossa on kaksi kohdetta Juudeasta, Patriarkkojen mausoleumi Hebronissa ja Rachelin hautakammio. PA:n tulkinnan mukaan nämä kohteet ovat alueella, jotka kuuluvat kuviteltuun Palestiinan valtioon. Israelin tulkinnan mukaan nämä kohteet ovat oleellinen osa Israelin historiaa ja uskonnollista perinnettä. Tämän lisäksi tuolla ”kiistanalaisella” alueella on kaksi muuta kohdetta, jotka tulee sisällyttää perinnelistaan.

PA:N EDUSTAJA Ghassan Khatib varoitti, että ”länsirannan” kohteitten sisällyttäminen Israelin perinnelistaan on hyvin vaarallinen, koska se voi tuoda uskonnollisen elementin konfliktiin Israelin kanssa.
Hebronissa myymälät ja liikkeet sekä PA:n toimistot sulkivat ovensa vastalauseeksi hallituksen päätökselle, mutta mielenosoitukset laantuivat ja tilanne rauhoittui puolipäivään mennessä. Kivien ja pullojen heittelyn sotilaita vastaan sekä autonrenkaitten polttamisen lisäksi mitään vakavampaa ei Hebronissa eilen tapahtunut. Sotilaat vastasivat heitellen kaasupommeja, joista kolme palestiinalaista kärsi savuhaittoja. Sotilaat eivät rekisteröineet vammautumisia mielenosoituksista.

PA:N rauhankeskustelutiimin johtaja Saeb Erekat väitti, että ”Israelin yksipuolinen ilmoitus palestiinalaisten kohteitten Hebronissa ja Betlehemissä liitämisestä osaksi Israelia osoittaa, ettei Israelissa ole aitoa rauhankumppania vaan miehitysvalta, joka pyrkii vahvistamaan valtaansa palestiinalaisten maalla”.
UN:n erityiskoordinoija Lähi Idässä Robert H Serry sanoi, että kyseessä olevat kohteet miehitetyllä palestiinalaisten maalla ovat uskonnollisesti tärkeitä ei vain juutalaisille vaan myös islamille ja kristityille. Hän varoitti tämän kaltaisista yksipuolisista toimista.

HEBRONIN juutalaisyhteisön jäsen Noam Arnon julkisti web-sivullaan videon, jossa että kertoo, että patriarkkojen ja matriarkkojen haudat ovat historiallisia kohteita alkaen Raamatun alusta ja Abrahamin ajasta n. 4000 vuotta sitten, joten tämä on ensimmäinen juutalainen kohde maailmassa. Hän selittää, että luolan ylle rakennettu rakennus pystytettiin 2000 vuotta sitten Juudean kuningaskunnan aikana, satoja vuosia ennen islamin alkua. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy peräytyi aiemmasta ja hänen ulkoministerinsä kuuluttamasta Palestiinan valtion pikaisesta perustamisesta ilman sopimuksia rajoista. Hän selitti Mahmoud Abbasin tukemana, että ilman rauhankeskusteluja seurauksena on katastrofi. Myös Ranskan ulkoministeri Kouchner lievensi jyrkkää kantaansa. EU:n ulkoministerit totesivat, että Mitchellin ponnisteluista huolimatta poliittinen prosessi on epäonnistunut.(JP)
- Pääministeri Netanyahu vaatii, että Iranin kovennetut sanktiot tulee asettaa voimaan nyt, eikä huomenna. Teheran ilmoittaa päättäneensä aloittaa kahden uuden uraanin rikastuslaitoksen suunnittelun. (JP)
- Aravassa sattunut järkyttävä autokolari kuorma-auton ja henkilöauton törmättyä toisiinsa surmasi viisihenkisen perheen, joka paloi täysin tuhoutuneeseen autoonsa. (JP)
- Turkki on aloittanut laajan PR-kampanjan pääministerinsä Recep Tayyip Erdoganin hyväksi. Suurissa kaduille ripustetuissa julisteissa näytetään, miten Israelin presidentti Shimon Peres kumartuu syvään ylväästi seisovan Erdoganin edessä. Tekstissä sanotaan: ”Erdogan, johtaja, jonka edessä maailma kumartuu syvään.” Hän itse sanoi Davosissa tapahtuneen poistumisensa vastalauseeksi Peresin yksinpuhelulle Gazan operaation puolustamiseksi aloittaneen uuden kauden diplomatiassa. ”Se perustuu voimaan, ja se on ulkopolitiikkamme selkäranka”. (JP)
- Netanyahun kotiapulainen, joka vaati 41 000 NIS maksamattomista palkoista, suostui 23 000 korvauksiin, joista 19 000 Netanyahulta, loput yhtiöltä, joka palkkasi kotiapulaisen pääministerille. Toinen kotiapulainen vaatii 300 000 NIS, mitä Netanyahut pitävät täysin perusteettomana. (JP)

Monday, February 22, 2010

MAANANTAI 22.02.10
1. JOUKKO juutalaisia, joita JP:n artikkelin kirjoittajat T Lazaroff ja Y Lappin kutsuvat ”oikeistolaisiksi”, meni sunnuntaiyönä Jerikoon, jonne pääsyyn tarvitaan armeijan lupa. Joukko oli kaikkiaan 80 hengen suuruinen, mutta 35 heistä linnoittautui tyhjillään olevaan vanhaan Naaran synagogaan kieltäytyen lähtemästä pois. Lopulta armeijan sotilaat joutuivat saatuaan lisävoimia raahaamaan heidät sieltä pois. Pidätettyjen joukossa oli pari naista ja muutama alaikäinenkin. He pystyttivät Israelin lipun synagogan viereen.
Suurempi 45 hengen joukko pyrki pääsemään toiseen tyhjillään olevaan Shalom Al-Israel synagogaan, mutta sotilaat pystyivät estämään sen ja joukko hajaantui itsestään.

PIENEMPI ryhmä meni Jerikoon Mooseksen kuolinpäivänä, juutalaisen kalenterin mukaan 7. Arad-kuuta. He sanoivat, että juutalaisina heillä on oikeus liikkua vapaasti heille ikuiseksi omaisuudeksi luvatussa maassa. On tarkoituksellista Jumalan lupauksen häpäisemistä tapa, millä Oslon sopimusten laatijat luovuttivat luvattua maata palestiinalaisille: ”Jeriko ja Gaza ensin”. Juutalaiset valtasivat Joosuan johdolla Jerikon kaupungin ensimmäiseksi ylitettyään Jordanjoen aikana, jolloin se juoksi sateitten vuoksi yli äyräittensä. (Joos.3:15-17) Vuonna 1993 tuo kaupunki luovutettiin kansalle, joka on kehittynyt Israelin pahimmaksi viholliseksi.

2. TOISEN INTIFADAN alettuja vuonna 2000 Jeriko julistettiin kielletyksi alueeksi, jonne Israelin kansalaiset eivät saa mennä. Eilen Jerikon synagogaan linnoittautuneet aktivistit, heidän joukossaan ke. Michael Ben-Ari (NU), Itamar Ben-Gvir ja Baruch Marzel, vakuuttivat, että tuo sääntö tullaan muuttamaan. ”On tullut aika vapautua Oslon sopimuksista”, Ben-Ari julisti tarkoittaen päätöksiä, joilla osa Gazan, Juudean ja Samarian alueista annettiin PA:n valvontaan. ”Jos he haluavat aloittaa evakuoinnin, se tulee aloittaa arabeista”, Ben-Gvir selitti.

IDF:N JOUKKOJEN komentaja Jordanjoen laaksossa eversti Yochai Ben-Yishai kutsui juutalaisten tunkeutumista Jerikoon ”täysin tarpeettomaksi provokaatioksi, jolla ihmishenkiä asetettiin vaaralle alttiiksi”. Hän selitti, että Jerikoon voi mennä vierailulle, mutta siitä pitää sopia armeijan kanssa etukäteen, joka antaa sotilassuojan. Synagogaan menneet olivat käyttäneet sivuteitä välttääkseen armeijan valvontayksiköt. Aluksi sotilaat pyrkivät estämään heidän pääsynsä synagogaan, mutta havaittuaan joukkojensa pienuuden katsoivat parhaaksi suojata heidän sivustojaan mahdollisilta arabijoukoilta. Armeijan edustaja sanoo, että se pyysi PA:n poliisia estämään arabien pääsyn alueelle yhteenottojen välttämiseksi.

SYNAGOGAAN linnoittautuneitten poistamiseksi sotilaat joutuivat käyttämään väkivaltaisia otteita, kuten aina tapahtuu tällaisissa tilanteissa. Syytöksiä tultaneen esittämään molemmin puolin, kuten myös on ollut tapana. Paikallinen armeijan komentaja on luvannut, että syytökset tarpeettomasta väkivallasta tutkitaan.
ISRAELIN vasemmistolaisittain virittäytyneen median tapana on leimata eri tavoin ajattelevat ”oikeistolaisiksi” ilman tarkempaa selvitystä. Eivät kaikki Luvatun Maansa puolesta taistelevat suinkaan ole ”oikeistolaisia”, kyllä heidän joukossaan on kansalaisia kaikista piireistä ja puolueista, myös vasemmistolaisista. Toimittajien ja journalistien tapa leimata kansaa kahteen leiriin on syyntakeetonta ja varallista aikana, jolloin tarvitaan yhtenäisyyttä. He näyttävät unohtaneen tai jättävät huomiotta sen tosiasian, että Israel on jatkuvassa sodassa, jota käydään monella rintamalohkolla, joskus kuumana, joskus vähemmän kuumana. (JP)

3. HALLITUS hyväksyi eilisessä istunnossaan pääministerin esityksestä kansallisen perinnesuunnitelman. Sen tarkoituksena on kiinnittää israelilaiset kansalliseen, kulttuuriseen ja uskonnolliseen historiaansa. Istunto pidettiin perinnerikkaassa Tel Hain kapealla maasuikaleella Galileassa. Tel Hai oli pieni juutalainen yhteisö, joka riittämättömin joukoin puolustautui 1920 hyökkääviä arabijoukkoja vastaan. Lopulta arabit kiivaan tulitaistelun päätteeksi murskasivat puolustajien vastarinnan surmaten heidät kaikki, heidän mukanaan Venäjältä muuttaneen Yosef Trumpeldorin, joka Venäjän ja Japanin välisessä sodassa oli menettänyt toisen kätensä ja sai upseerin arvon ainoana juutalaisena Venäjän armeijassa.

PERINNESUUNNITELMA hyväksyttiin hallituksen istunnossa yksimielisesti, mutta kuten voi arvata, se ei suinkaan ollut kaikkien poliitikkojen mieleen. Varsinkin vasemmiston äärisuuntaa edustavat tuomitsevat suunnitelmassa sen, että siihen sisällytettiin viime hetkellä kaksi kohdetta Juudeassa, Patriarkkojen mausoleumi Hebronissa ja Rachelin hautakammio.

”Elämämme täällä maassamme ei ole ainoastaan IDF:n voiman eikä teknologisen ja taloudellisen edistyneisyyden varassa”, pääministeri Netanyhau selitti ennen istuntoa. ”Se perustuu ensimmäiseksi ja viimeiseksi, tiedon ja kansallistunnon varaan, jotka tulemme siirtämään tuleville sukupolville; kyvystämme oikeuttaa yhteytemme maahan, itseemme ja toisiin”. Tilaisuus pidettiin Trumpeldorin sankarikuoleman 90.-vuotispäivänä.

NETANYAHU selitti, että perinnesuunnitelman koordinoi hallituksen sihteeri Zvi Hauser, ja sen toteuttamiseen seuraavan 5 vuoden aikana 600 miljoonan NIS kustannuksella tulevat osallistumaan kaikki ministeriöt. Tästä summasta 400 miljoonaa NIS tulee hallituksen budjetin kautta, 200 miljoonaa NIS ulkopuolisilta järjestöiltä kuten Jewish Agency ja Jewish National Fund (Juutalainen kasallisrahasto).

HAUSER selitti suunnitelamaluonnoksen esipuheessa: ” Arvojen kriisi uhkaa kollektiivista identiteettiämme. Uusi sukupolvi israelilaisia, joille sionismin kokemus on vieras, ottavat elämänsä täällä itsestään selvyytenä, ja joka kasvaa kulttuurin pinnallisuudessa häviävällä tiedolla ja hengellisyydellä, sionismista puuttuu viehätys ja elinvoima.” Hauser kertoo, että onnistuminen arvomaailmassa alkaa kyvystä kertoa yhdistävä linkki kansan ja maan välillä. Hän selittää, että vaikka suunnitelma on ennen kaikkea nuorisolle kirjoitettu, se sopii aivan hyvin myös vanhemmille ihmisille. Hän valittaa, että sadat perinnekohteet rappeutuvat hoidon puutteessa ja ihmisten välinpitämättömyydestä niitä kohtaan. (JP)

4. PERINNESUUNNITELMAAN liitetyt Patriarkkojen mausoleumi ja Rachelin hautakammio, jotka sijaitsevat alueella, jota voidaan pitää ”kiistanalaisena”, herättivät välittömän vastalausekuoron vasemmiston taholta. Varapääministeri Silvan Shalon sanoi, että ilman noita kahta juutalaisille tärkeää kohdetta suunnitelma ontuu. Äärivasemmistolaisen Meretzin puheenjohtaja Haim Oron selitti asian näin: ”Niiden sisällyttäminen suunnitelmaan oli taas yksi yritys hämmentää Israelin valtion ja miehitettyjen territorioitten välistä rajalinjaa.” Hän väitti, että Netanyahu oli taipunut oikeistolaisten vaatimusten edessä.
Peace Now puheenjohtaja Oppenheimer väitti, että nuo kaksi kohdetta hautasivat toiveet kahdesta valtiosta ja ovat oireita yhdestä valtiosta kahdelle kansalle.

HADASH arabipuolueen puheenjohtaja Muhammad Barakei kutsui päätöstä vaaralliseksi. Hän väittää, että kansainvälinen laki estää muuttamasta tasapainotilaa ”miehitetyillä alueilla”. Hän selittää, että kysymys on kahdesta moskeijasta Hebronissa ja Betlehemissä, jotka ovat satojen vuosien ikäisiä, mutta nyt Netanyahun suunnitelma vihjaa miehityksen ja verenvuodatuksen jatkuvan territorioissa.
Juudean, Samarian, ja Gazan Juutalaisyhteisöjen Neuvoston puheenjohtaja Dani Dayan onnitteli Netanyahua ”sydämen muutoksesta”, mihin onnitteluun yhtyvät varmaan lukemattomat kansalaiset, joille juutalainen perinne on elintärkeä. (JP)

PALESTIINALAISET osoittivat mieltään tänä aamuna Hebronissa hallituksen hyväksymää perinnesuunnitelmaa vastaan. Satakunta palestiinalaista marssi sekaisena joukkona kohti Abrahamin hautamonumenttia huudellen solvauksia ja heitellen kiviä. Turvallisuusjoukot vastasivat niihin varovaisen harkitusti. Hebronissa julistettiin yleinen lakko ja kaikki liikkeet ja kaupat sekä PA:n toimistot suljettiin. Kouluissa pidettiin myös mielenosoituksia, ja turvallisuusjoukot joutuivat mielenosoittajien kanssa käsikähmään Shuhada kadulla, mutta siitä selvittiin ilman pahempia vaurioita.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3852638,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n kongressin jäsen Eliot Engel (D NY) sanoo, että Obama teki virheen nimittäessään lähettilään Syyriaan. Hän ei tuominnut tietoja ulkoministeriön väitetystä kongressinedustajien boikotista. Ulkoministeriö antoi selityksen, että asiasta raportoitiin virheellisesti, se on valmis keskustelemaan minkä tahansa ystävämaan edustajien kanssa ilman poikkeuksia. (JP)
- Jerikossa pidätetyistä 35:stä 33 vapautettiin tänään.
- IDF julkisti uuden massiivisen miehittämättömän koneen Heron TP Tel Nof lentotukikohdassa. Kone on Boeing 737 kokoinen, se pystyy lentämään Iraniin saakka; tuhansia kilometrejä ja 20 tuntia tankkaamatta, ja se on täynnä pitkälle kehitettyjä laitteita satojen kilojen painosta. Sille annettiin kutsumanimi Eitan. Se lentää kaikissa olosuhteissa ja pystyy aloittamaan lentonsa ja laskeutumaan automaattisesti. Sillä on satelliitti-paikantamisyhteys.(JP)
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3852476,00.html
- Hallituksen uusi PR-web-sivu www.masbirim.gov.il avattiin äskettäin tiedottamisministeriön ”sodassa väärää infoa vastaan”. Se kuitenkin näyttää olevan vain hepreankielinen. (JP)
- Ampumavälikohtauksessa Akkon vanhassa kaupungissa ennen aamunkoittoa ihmisiä haavoittui perheitten välisissä selvittelyissä. Toinen ampumistapaus sattui samoihin aikoihin Nehefin kylässä lähellä Carmielia. (haaretz)
- Iran kouluttaa palestiinalaisia Sudanissa maasta maahan ammuttavien ohjusten käyttöön, kertoo libanonilainen lehti Al-Qanat. 14 Hamasin terroristia oli vallankumouskaartin kouluttajien opetettavina 2 viikkoa sitten. Iran on toimittanut Sudaniin ohjuksia, jotka on varastoitu al-Kuds osaston varastoihin lähellä pääkaupunkia Khartoumia. Shin Bet kertoo yksityiskohtaisemmin koulutusohjelmasta, jota Gazan terroristit saavat Iranin kouluttajilta. – Iranin FNA uutistoimisto kertoo, että Iranin valmistama risteilijä pystyy suorittamaan kuusi operaatiota samanaikaisesti. Se pystyy puolustautumaan maalta, mereltä ja ilmasta tulevia hyökkäyksiä vastaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136111
- Venäjän S-300 ilmatorjuntajärjestelmän toimittaminen Iraniin on epäselvää, mutta voitaneen pitää varmana, että kysymys on vain ajasta, ei halusta.(JP)
- EU-lähteet vihjailevat, että ulkoministerien kokouksessa Brysselissä otetaan varsin kriittinen asenne Israelin väitettyyn osallisuuteen Mabhouhin murhaan.
Kukaan ei puhu terroriteoista, joita hän teki, eikä laittomista asekaupoista, joilla
hän salakuljetti aseita Gazan terroristeille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136116

Sunday, February 21, 2010

SUNNUNTAI 21.02.10
1. DUBAIN poliisi: ”Pian meillä on todisteet, että Mossad surmasi Mabhouhin”. Dubain surmaa tutkivat viranomaiset ilmoittivat eilen, että se tulee pian julkistamaan löytämänsä pitävät todisteet. Sen todisteiden kärjessä lienevät operaatioon osallistuneitten tekemän luottokorttiostokset ja puhelut kännyköitten kautta. Dubain poliisin mukaan operaatioon osallistuneet 11 henkilöä tulivat maahan väärennetyillä passeilla. Poliisin julkistamassa lausunnossa kiinnittyy huomio siihen, että poliisi katsoo pääasialliseksi tehtäväkseen todistaa, että surmatyön teki Mossad, eikä surmaajien henkilöllisyyden paljastaminen.

DER SPIEGEL lehti Saksassa kertoi lauantaina, että operaatioon osallistuneen käyttämä Saksan kansalaisen Michael Bodenheimerin passi oli aito, eikä väärennetty. ”Israelin kansalainen Bodenheimer teki anomuksen Saksan passin saamiseksi 2009.” Der Spiegelin mukaan hän esitti passitoimistossa vanhempiensa avioliittotodistuksen ja israelilaisen passin vuodelta 2008, joilla hän pystyi osoittamaan, että hän tuli Saksan juutalaisesta perheestä. Lehti kertoo, että Saksan federatiivisen lain mukaan holokaustia paenneet tai siitä selvinneet ja heidän jälkeläisensä voivat hakea Saksan kansalaisuutta. Bodenheimer haki Saksan passinsa kesäkuussa 2009, ja luultavasti matkusti sillä Dubaihin 19. tammikuuta 2010, kertoo Der Spiegel artikkelissaan. Hän asui lehden mukaan Herzliassa kesäkuuhun saakka.(JP)

2. HAARETZIN kirjeenvaihtajat, Yossi Melman ja kumppanit, kertovat lontoolaiseen The Sunday Times lehden artikkeliin perustuen, että pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi Mossadin johtajan Meir Daganin tammikuun alussa, ja siinä tilaisuudessa hän antoi – kuten lehti ”Mossadin hyvin tunteviin lähteisiin” perustuen kertoo - luvan Mossadille suorittaa Hamas-johtajiin kuuluvan Mabhouhin surmaaminen.
Tilaisuus pidettiin Mossadin toimitiloissa nimeltä Midrash Tel Avivin pohjoisosassa
Lehti kertoo edelleen artikkelissaan, että Mossadin agentit harjoittelivat operaatiota eräässä hotellissa Tel Avivissa.

DER SPIEGEL lehden artikkelin mukaan Bodenheimer ilmoitti asuvansa Colognessa, mutta hän ei asunut siellä, eikä ketään sen nimistä asu siellä tänä päivänä.
Lehti väittää, Bodenheimer asuu Herzliassa.
Haaretzin toimittajat ottivat yhteyttä hänen kotiinsa. Hänen vaimonsa kertoi, että he ovat uskonnollinen ortodoksiperhe ja asuvat Bnei Brakissa, Hänen miehensä opiskelee kollelissa, naimisissa olevien miesten yeshivassa. Vaimo kertoo, että he ovat rauhallisia ihmisiä ja heistä noussut huhumylly tekee elämän vaikeaksi. Ketään heidän sukulaisistaan ei asu Herzliassa.
Hän kertoi, että vaikka Bodenheimerin isovanhemmat olivat syntyneet Saksassa, he muuttivat Yhdysvaltoihin ja 30 vuotta sitten sieltä Israeliin. Hän sanoo, ettei hänen miehensä koskaan käynyt Saksassa paitsi ehkä jonkun transit-matkan yhteydessä Yhdysvaltoihin.

SAKSAN lehdet näyttävät pitävän itsestään selvänä, että Mossad oli syyllistynyt Dubain surmatyöhön, ja että Saksan ulkoministeri vaatii selitystä, miksi Israel käytti saksalaista passia salaisessa operaatiossa, kertovat Haaretzin toimittajat. Israelin lähettiläs Berliiniin Yoran Ben-Zeev kutsuttiin Saksan ulkoministeriöön antamaan lisävalaistusta Dubain surmaan. Haaretzin toimittajat eivät kerro, mitä lähettiläs kertoi ministeriössä.

ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoi eilen, ettei hän usko Dubain tapahtuman huonontavan suhteita Euroopan johtaviin maihin, vaikka Mossad todettaisiinkin syylliseksi, koska ne käyvät yhteistä terrorismin vastaista sotaa Israelin kanssa.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1151245.html

3. HAMASIN lainlaatija Salah Bardawil kertoi journalisteille, että Mabhouh asetti henkensä alttiiksi käyttäessään internetiä tilatessaan matkojaan. Tämän johdosta hänen vihamiehensä pystyivät seuraamaan hänen liikkeitään paikallistamaan hänen hotellinsa. Toiseksi hän soitti Dubaista sukulaisilleen Gazaan, mutta hänen Gazassa asuva veljensä Feyed kieltää että hän olisi kertonut puhelussaan, missä hän asui Dubaissa. Hän kertoi AP:n toimittajalle, että hän oli viimeinen, joka puhui hänen veljensä kanssa.
Hän kertoi myös, että Jordanian luovuttamat kaksi palestiinalaista olivat Fatahin jäseniä, ja että he toimivat korkean Fatah-johtajan toimeksiannosta.

RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner sanoi Journal Du Dimanche artikkelin mukaan, että Dubain operaatio jouduttaa vaatimuksia Palestiinan valtion perustamiseksi, vaikka ilman rajoja. ”Tapaus osoittaa, että me tarvitsemme Palestiinan valtion välittömästi”, hän kertoi. ”Edessämme oleva tehtävä on todellisuuden rakentaminen. Ranska kouluttaa PA:n poliiseja, liiketoiminta laajenee Länsirannalla”, hän kertoi AP:n mukaan. ”Siitä seuraa, että voimme kuvitella Palestiinan valtion perustamisen niin pian kuin suinkin, ja sen välittömän tunnustamisen kansainvälisen yhteisön toimesta, vaikka ilman neuvoteltuja rajoja”.
Egypti on tiettävästi vaatimassa, että Israelin tulee tunnustaa osallisuutensa Dubain surmatyöhön ja esittää anteeksipyyntönsä Dubain johdolle.

KOUCHNER kertoi edelleen haastattelussa, ettei hän usko – enempää kuin Yhdysvallatkaan – että Iran pystyy rikastamaan uraania yli 80 %:n. Hän lisäsi, että ”kaikki mitä Iranin hallitus lisää tähän, lisää tilanteen vaarallisuutta”.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad totesi kuluneella viikolla, että Iran rikastaa uraania 20 %.n tasoon ja pystyy rikastamaan sitä edelleen 90 %:n tasoon, mutta ei halua tehdä sitä.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=169190

4. IAEA:N RAPORTTI Iranista kertoo, ettei se koskaan keskeyttänyt uraanin rikastamista tai lopettanut sitä vuonna 2003, kuten USA:n tiedusteluyhtiöitten yhteisraportti NIE esitti 2007.
Israelin ulkoministeriö julkisti lausuntonsa IAEA:n raportista torstaina, jossa se sanoo mm.: ”IAEA:n uusi raportti käsittelee tarkemmin ja selvemmin kuin edelliset Iranin ydinohjelman sotilaallisista yhteyksistä.” Lausunnossa todetaan, että IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amanon ensimmäisessä raportissa havaitaan Israelin tulkinnan mukaan, että tällä kansainvälisellä ydinvalvonta-järjestöllä on runsaasti luotettavaa tietoa menneistä ja nykyisistä toimista, jotka todistavat Iranin ydinsuunnitelman sotilaallisen luonteen.
Yksi niistä on Iranin julistus, että se jatkaa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon. Toinen on Qomin salaisen uraanin rikastuslaitoksen paljastuminen muutama kuukausi sitten.

IAEA tunnustaa ensimmäisen kerran, että Iran on joko jatkanut rikastamista kaiken aikaa tai aloittanut uudelleen keskeyttämänsä rikastamisen.
Tämä asettaa USA:n tiedustelujärjestöt epämukavaan tilanteeseen, koska sen tulee jollain tavoin korjata 2007 NIE-raportin moka menettämättä kasvojaan. Sieltä onkin jo alkanut tulla lausuntoja, joitten mukaan Iran todella keskeytti rikastustoimet 2003, mutta aloitti ne uudelleen. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley totesi, että IAEA:n uudet havainnot ovat yhdenmukaiset ulkoministeri Hillary Clintonin lausuntojen kanssa, joissa hän sanoi, että "USA on huolestunut Iranin ydinsuunnitelman toteuttamistoimista". (JP)

5. SYYRIAN pääministeri Muhammad Naji al-Otari kertoi journalisteille tavattuaan Ranskan pääministeri Francois Fillonin Damaskoksessa perjantaina, että "mikä tahansa seuraava sota Lähi Idässä on katastrofaalinen sekä alueelle että sen ulkopuolella". Syyrian ulkoministeri varoitti aiemmin, että seuraava sota Israelia vastaan käydään sen asutuskeskuksissa, mihin Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman vastasi todeten, että jos Syyria aiheuttaa uuden sodan, se tulee tuhoamaan Bashar Assadin ja hänen sukunsa hallituksen, jolla hän tarkoitti Alawite vähemmistön valtaa Syyriassa.
Israelin ja Syyrian välinen sanasota leimahtelee välillä, laantuakseen sitten muutamaksi kuukaudeksi tai viikoksi.

USA:N HALLITUS sen sijaan hakee uusia suhteita Syyrian kanssa. Obaman hallitus nimitti Syyriaan uuden suurlähettilään edellisen mentyä kotiinsa pääministeri Rafik Haririn murhan jälkiseurauksien vuoksi 2005 George Bushin valtakaudella.
USA poistaa samalla kansalaistensa matkustusrajoitukset Syyriaan, vaikka se pitää Syyrian edelleen terrorismia tukevien maitten listalla.

ISRAELIN ja Syyrian välit ovat olleet suhteellisen rauhalliset 1973 sodan jälkeen solmitun aseleposopimuksen vuoksi. Tähän voinee vaikuttaa se, että IDF:n joukot ovat muutaman kymmenen km:n päässä Damaskoksesta, mutta rauhansopimusta ei ole saatu aikaan. Syyria vaatii Golanin ylängön palauttamista ehtona keskusteluille, mihin Israel ei voi suostua.
Israelin koneet tuhosivat oletetun plutonium reaktorin Syyrian pohjoisosassa 2007, ja Mossadin agentteja syytetään Imaad Mughniyehin salamurhasta Damaskoksessa 2008. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Satoja palestiinalaisia osallistui Biliin luona turva-aidan vastaisiin mielenosoituksiin. He tuhosivat osan valmista aitaa. Mukana oli PA:n pääministeri Salaam Fayad.(JP)
- PA:n poliisit pysäyttivät arabikuljettajan rekan lähellä Karnei Shomronin juutalais-kylää. He tuhosivat sen tehtaassa valmistettuja puhdistustarpeita
20 000 NIS arvosta. Tehtaan omistaa Israelin arabi. Pääministeri Fayad sanoo
tällaisen toiminnan vahvistavan PA:n taloutta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136097
- USA:n kongressin jäsen Brian Baird (D Washington) esittää, että USA:n tulee
varustaa tarvikkeilla lastattu laiva Gazan saarron murskaamiseksi. (JP)
- Kolmea miestä syytetään Miamissa elektroniikan ja videopelien viemiseksi
laittomasti Etelä Amerikassa sijaitsevaan myyntikeskukseen Paraguayssa, joka
tukee Hizbullahia. (JP)
- Englannin lähetystö peruutti apulaislähettilään puheen Manchesterin yliopistossa häntä vastaan tehtyjen uhkausten vuoksi. (JP)
- Gazan pankki investoi 82.5 miljoonaa NIS Israelin pankkiin puolustusministeri Ehud Barakin luvalla. Varat palautetaan korkojen kanssa Gazaan aikanaan. Tämä on yksi Barakin ”humanitäärisistä eleistä” Gazan kansan hyväksi. (JP)
- IAF:n helikopteri avasi tulen miesryhmää kohti Gazan aidalla aikaisin lauantai-aamuna, ilmeisesti haavoittaen joitakin heistä. (JP)
- Lauantaina arabit kivittivät autoa Hussan lähellä Gush Etzionissa turmellen sen peltejä. Lähellä Betlehemiä arabit yrittivät ajaa sotilaan yli, mutta heidän otettiin kiinni tulituksen jälkeen ja 3 miestä vietiin ensiavun jälkeen kuulusteluun. Hebronissa pidätettiin arabi, jolla oli veitsi aseenaan. Adoraimin tukikohdan varastettujen auton parkkipaikalle, jonne kootaan palestiinalaisten varastamat mutta takavarikoidut autot, tunkeutui 5 palestiinalaisautoa ilmeisesti tarkoituksenaan varastaa sieltä useita autoja. Sotilaiden tullessa paikalle arabit pyrkivät pakoon, mutta takaa-ajon jälkeen yksi auto saatiin kiinni ja sen sisällä olleet arabit vietiin kuulusteluihin, osa haavoittui tulituksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136094