Posts

Showing posts from February 20, 2011
PERJANTAI 25.02.11

1. LIBYASSA tilanne jatkuu jos mahdollista entistä verisempänä hallituksen joukkojen pyrkiessä työntämään pääkaupunkia Tripolia lähestyviä opposition joukkoja kauemmas. Libyan presidentti Muammar Gaddafi toimii entistäkin selvemmin paikallisen heimopäällikön tavoin, ja puheissaan hän vetoaa oman heimonsa uskollisuuteen taisteluissa kapinallisia vastaan. Hän käyttää tässä heimoperinnettä, jonka mukaan kapinallisia joukkoja voidaan rangaista ryhmittäin. Gaddafille uskolliset joukot tekivät vastaiskuja Tripolin lähellä oleviin kaupunkeihin, joihin opposition joukkoja oli tunkeutunut. Moskeijaan tehdyssä iskussa kuoli raporttien mukaan yli 15 ihmistä.

ULKOMAISET tarkkailijat pelkäävät, että Gaddafi voi epätoivoisessa tilanteessa turvautua sinappikaasun käyttöön, jota hänellä on 9.5 tonnia sekä biokaasuja. Hänellä on myös ”yellow-cake” uraania sekä Scud-B ohjuksia. Gaddafin arvaamattomuus ja ihmisten kärsimyksistä ja kohtalosta piittaamaton yksinvaltainen asenteensa, mik…
TORSTAI 24.02.11

SHALOM ystävät, terveisiä Eilatin hotellialueelta. Raskas oli matka, mutta tarpeellinen katkos rutiiniin. Markku onkin kertonut tärkeimmistä. Lähdetään yhdessä kerimään aamun uutisia.

1. HAMAS kiihdyttää omaa julistamatonta sotaansa Israelin siviiliasutuksia kohtaan. Keskiviikkona se ampui yhdessä Islamic Jihadin kanssa kuusi kranaattia Gazasta Israelin puolelle, mutta ne eivät osuneet kohteisiinsa. Myöhään eilen illalla Hamas sitten katsoi, että johan on kumma, kun ei vaan onnistu, ja ampui kaksi Grad rakettia Beershebaan, joista toinen räjähti omakotitalon pihalla aiheuttaen pahaa tuhoa läheisille rakennuksille, mutta kukaan ei haavoittunut, kahta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Toinen raketti putosi Netivot alueelle, mutta sen tuhoista ei ole tietoa. IAF vastasi tähän välittömästi ohjaten ohjuksensa raketin ampunutta ryhmää kohti. Kolme ihmistä haavoittui lievästi.
VÄKIVALTAISUUDET alkoivat keskiviikkoaamuna, sotilaitten havaittua tienvarsipommin Gazan turvall…

keskiviikko 23.2.2011

KESKIVIIKKO 23.2.2011


Libyan johtaja Muammar Gaddafi piti eilen uhkailuja täynnä olevan puheen. siinä hän ilmoitti, että kaikki öljykuljetukset Eurooppaan ovat jäädytetyt, mikä sai öljyn maailmanmarkkinahinnan nousemaan, lisäksi hän haukkui mielenosoittajia kaikenlaisilla loukkauksilla. Gaddafi lähetti myös sotalaivansa pommittamaan Bengazia mereltä. Time-lehden reportteri kirjoitti, että Gaddafi on antanut määräyksen räjäyttää rannikolle johtavat öljyjohdot, mutta tästä ei ole ainakaan vielä vahvistusta. Gaddafi piti puheensa talon sisältä panssarilasin takaa, joten ei hän ainakaan liian voitonvarma ollut.

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman korosti vuosittaisessa EU-Israel Association Council kokouksessa, että Israel tekee luottamusta lisääviä eleitä, kun sitä vastoin palestiinalaiset harrastavat konfliktien rakentamista. Lisäksi hän Arabimaiden levottomuudet eivät ole millään tavoin kytköksissä Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, vaan johtuvat köyhyydestä ja ku…

tiistai 22.2.2011

TIISTAI 22.2.2011

Mellakat Libyassa jatkuvat jo viikon. Näyttää, että Gaddafi on menettämässä otettaan vallankahvasta. Hän on jo turvautunut todella koviin otteisiin lähettämällä taisteluhelikoptereita ja panssarivaunuja tulittamaan mielenosoittajia. Muutama lentäjä pakeni lentokoneineen Maltalle, koska he eivät halunneet pommittaa mielenosoittajia. Libyan tilannetta hankaloittaa vielä entisestään se, että se on historiallisesti ollut hajanainen, koska Tripoli ja Benghazi ovat taistelleet siellä vallasta, lisäksi Libyan väestö koostuu eri heimoista, jotka eivät ole aina olleet hyvissä väleissä keskenään. Viimeinen tieto on, että Gaddafin joukot ovat tehneet verilöylyn Tripolissa käyttämällä ilmavoimia ja etelästä tuotuja joukkoja, jotka ovat valmiita ampumaan siviilejä, ja saaneet täten sen uudelleen hallintaansa – ainakin toistaiseksi. Muut arabimaat katsovat varmasti hyvin tarkkaan Libyan tapahtumia, koska jos Gaddafi ei saa väkivallalla ihmisiä kuriin, niin silloin muutkin tietävät…

maanantai 21.2.2011

MAANANTAI 21.2.2011

Libyassa levottomuudet jatkuvat jo 6 päivää. Uusimpien tietojen mukaan myös Tripolissa mielenosoittajat ovat valloittaneet muutaman aukion ja polttaneet parlamenttirakennuksen.
Libyassa virallisesti arvioidaan kuolleen noin 200 ihmistä, mutta esim. lontoolainen lehti arvioi kuolleita olevan jo 1000. Benghasisssa osa armeijan yksiköistä on siirtynyt mielenosoittajien puolelle, joten vsiellä voidaan olla sisällissodan partaalla. uusin tieto on, että ilmavoimat ovat pommittaneet mielenosoittajia, jotka ovat lähestyneet tukikohtaa.

Amerikkalaiset sotalaivat eivät päästä iranilaisia sotalaivoja Suezin kanavan läpi Debka-filen mukaan.

Kiinassa hallitus on tukahduttanut kovalla kädellä Jasmiini-mielenosoitusta yrittäneet.

Israelissa ultraortodoksien rabbit olivat napit vastakkain: riidan aihe oli sfaradijuutalaisten tärkeimmän rabbin Ovadia Josefin päätös hyväksyä kaikki armeijassa tehdyt juutalaisuuteen kääntymiset, kun askenaasijuutalaisten tärkeimmät rabbit Tovia Weis…
SUNNUNTAI 20.02.11

1. USA:N hallitus päätti sittenkin käyttää veto-oikeuttaan PLO:n esittämään päätöslauselmaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina. Kaikki muut neuvoston 14 jäsentä äänestivät esityksen puolesta, niiden mukana Venäjä, Englanti, Ranska ja Saksa. Israelissa todettiin tyydytyksellä äänestyksen tulos, joka osoitti USA:N seisovan kaikesta huolimatta sen rinnalla koko maailmaa vastaan.
Mikä sitten lienee ollutkin painavin syy, mikä käännytti presidentti Obaman mielen – hän soitti PA:n puheenjohtaja Abbasille vielä vähän ennen äänestystä saadakseen tämän suostumaan vähemmän tuomitsevaan sanamuotoon, mutta Abbas kieltäytyi – joittenkin mielestä päätös osoittaa Obaman valmistautuvan USA:n ensi vuoden presidentin vaaleihin, joissa hän tarvitsee kipeästi maansa juutalaisten tukea, sekä rahaa että ääniä vaaliuurnilla.

ABBAS kokosi PLO:n hallintoryhmän ennen äänestystä kiireelliseen istuntoon, jossa hän kertoi Obaman pyynnöstä sanamuodon muuttamiseksi, sanoen Oba…