Friday, February 25, 2011

PERJANTAI 25.02.11

1. LIBYASSA tilanne jatkuu jos mahdollista entistä verisempänä hallituksen joukkojen pyrkiessä työntämään pääkaupunkia Tripolia lähestyviä opposition joukkoja kauemmas. Libyan presidentti Muammar Gaddafi toimii entistäkin selvemmin paikallisen heimopäällikön tavoin, ja puheissaan hän vetoaa oman heimonsa uskollisuuteen taisteluissa kapinallisia vastaan. Hän käyttää tässä heimoperinnettä, jonka mukaan kapinallisia joukkoja voidaan rangaista ryhmittäin. Gaddafille uskolliset joukot tekivät vastaiskuja Tripolin lähellä oleviin kaupunkeihin, joihin opposition joukkoja oli tunkeutunut. Moskeijaan tehdyssä iskussa kuoli raporttien mukaan yli 15 ihmistä.

ULKOMAISET tarkkailijat pelkäävät, että Gaddafi voi epätoivoisessa tilanteessa turvautua sinappikaasun käyttöön, jota hänellä on 9.5 tonnia sekä biokaasuja. Hänellä on myös ”yellow-cake” uraania sekä Scud-B ohjuksia. Gaddafin arvaamattomuus ja ihmisten kärsimyksistä ja kohtalosta piittaamaton yksinvaltainen asenteensa, mikä on tullut esiin aiemmissa tilanteissa, vahvistaa pelkoja, että pahin on vielä edessäpäin. Eräs Libyan hallituksen entinen ministeri arvioi, että Gaddafi voi tilanteen kehittyessä toivottomaksi turvautua Hitlerin käyttämään ratkaisuun ja mieluummin surmata itsensä kuin antautua kapinallisten käsiin.

PRESIDENTTI Obaman puhe, jossa hän tuomitsi väkivallan käytön Libyassa, oli ilmeisesti vesitetty maltilliseksi hänen arabimaailmaa kohtaan tuntemansa sympatian lisäksi siksi, että Libyassa on vielä 167 amerikkalaista, niistä 40 ei-välttämätöntä lähetystön työntekijää. Amerikkalaisia ja muita ulkomaalaisia on odottanut aluksessa rannikon edustalla pari päivää voimatta jatkaa pitemmälle huonon sään vuoksi. Heidän uskotaan pääsevän merelle tänään.

LIBYAN itäosa on tiettävästi suurelta osin opposition hallussa, ja lehtimiehiä on siirtynyt sinne Egyptin puolelta. Virallisesti hallitus sallii vain CNN:n ja parin arabimaan uutistoimistojen toiminnan maassa. Armeijan upseereita ja sotilasosastoja on siirtynyt opposition puolelle.
Gaddafi syytti toisessa TV-puheessaan al-Qaidan johtajaa Osama bin Ladenia maansa asukkaitten kiihottamisesta taisteluun hallitusta vastaan.
USA:n hallituksen edustaja P J Crowley sanoo, että Obaman edustajilla on yhteyksiä Gaddafin edustajien kanssa, mutta ettei suoraa yhteyttä ole hänen kanssaan. Hän ei suostunut arvioimaan käsityksiä Gaddafin mielentilasta todeten vain, että hän on Libyan johtaja. Monet länsimaat tunnustavat Libyan kansan oikeudet nousta vastarintaan hallitustaan vastaan, mutta varovat esittämästä kiihottavia lausuntoja. USA:n johdolla kuitenkin harkitaan pakotteiden käyttämistä Libyan hallitusta vastaan. Monet USA:n yksityisyhtiöt ovat vieneet Libyaan myös sotilastarvikkeita, kuten hävittäjien varaosia ja aseitten tähtäyslaitteita.

YK:n piirissä harkitaan mahdollisuutta, että Libya erotetaan YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyydestä siviiliasukkaita vastaan tekemiensä hyökkäysten vuoksi, joita voidaan nimittää rikoksiksi ihmisoikeuksia vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209815

2. SYYRIASSA löydetyt neljä rakennuskohdetta, joiden epäillään olevan uraanin tai sen johdannaisten käsittelylaitoksia, on herättänyt Israelin johdon varoittaviin lausuntoihin Syyrian hallitukselle. Puolustusministeri Ehud Barak totesi saksalaisen lehden Syddeutsche Zeitung tiedoista, että Israelin tiedustelujärjestöt ovat tietoisia paljastuneista uraanin konversio-reaktoreista. Lehden tieto koski Marj as-Sultan kaupungin lähellä sijaitsevaa rakenteilla olevaa laitosta 15 km Damaskoksesta itään.
MARJ AS-SULTAN kaupungin lähellä sijaitseva rakennuskohde muistuttaa a-Kibar kylän lähelle rakenteilla ollutta konversio-reaktoria, jonka IAF:n koneet tuhosivat syyskuussa 2007.

WASHINGTONISSA toimivan Institute for Science and International Security (Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuuden Instituutti, ISIS) mukaan laitos on tarkoitettu uraanin yellowcake prosessoimiseksi uraani tetrafluoriksi (UF4), jota voidaan käyttää al-Kibarin tapaisessa laitoksessa.
Pääministeri Netanyahu ei anna tällaisten pikkuseikkojen sekoittaa poliittista ohjelmaansa, vaan julistaa rohkeasti, että hän on valmis rauhankeskusteluihin Syyrian kanssa. Ministeri Moshe Yaalon sen sijaan varoitti Syyriaa kokeilemaan Israelin kärsivällisyyttä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142508

3. KVARTETIN edustajat, USA, EU, YK ja Venäjä, ilmaisivat uskonsa, että maaliskuun puolivälissä Brysselissä järjestettävissä neuvotteluissa erikseen Israelin ja PA:n edustajien kanssa on mahdollista löytää malleja, joilla pystytään ratkomaan ongelmat, joihin edelliset yritykset keskustelujen aloittamiseksi kariutuivat. JP:n artikkeli antaa ymmärtää, että kuollut tila aiheutui siitä, ettei Netanyahu jatkanut 10 kuukauden rakennuskieltoa Länsirannalla, mikä tuntuu kovin ontolta selitykseltä, jos halua olisi riittänyt.

YK:n Lähi Idän koordinaattori Robert Serry tuntuu kuitenkin olevan kovin toiveikas, että molemmat osapuolet ovat nyt kalunneet PR-luunsa putipuhtaaksi, ja ovat nyt valmiit yrittämään uudelta pohjalta. Serry ei kuitenkaan halunnut yksilöidä asiaa tarkemmin. Hän antoi ymmärtää, että taustalla on USA:n ja Euroopan maitten pyrkimys saada Palestiinan valtion itsenäistymisongelma ratkaistuksi syyskuuhun mennessä, eikä aikaa ole paljon.
Serry selitti journalisteille, että kysymyksessä on myös kansainvälisen yhteisön kuten myös kvartetin uskottavuus, joka on kärsinyt pahoja kolhuja.
Serry painotti keskustelujen aloittamisen tärkeyttä. Hän sanoi, että esitykset keskusteluista Brysselissä maaliskuun puolivälissä on lähetetty osapuolille ja että nyt odotetaan vastauksia.

PA:n taholla tilanne on mutkallinen, sillä Hamas on huomioitava kaikissa päätöksissä. PA:n pääministeri Salaam Fayad, joka hallituksensa erottamisen jälkeen toimii tilapäisenä virassaan ja jolle Abbas antoi tehtäväksi uuden hallituksen muodostamisen, vakuuttaa pystyvänsä sovittelemaan Hamasin kanssa yhteysneuvotteluja estäneet erimielisyydet. Hän tarjoaa Hamasille osallisuutta PA:n hallituksessa ja lupaa, että Hamas voi edelleen hallita Gazan kaistaa. Turvallisuusjärjestelyt ovat yksi vaikeimmista, sillä Hamas ei salli PA:n ja Fatahin turvallisuusjoukkoja Gazan kaistalle.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kertoi, ettei Fayadilla ole mitään valtuuksia neuvotella yhteishallituksesta Hamasin ja Fatahin välillä. Hän lisäsi, että Fatahin edustajat esittävät yhteishallituksen muodostamista, mutta samaan aikaan pidättävät Hamasin jäseniä ja tukijoita Länsirannalla. Zuhri ei katso, että Fayadilla on mahdollisuuksia edetä neuvotteluissa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209823

4. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset järjestävät tänään perjantaina mielenosoituksia Länsirannalla sekä Gazassa esittääkseen vastalauseensa USA:n käyttämästä veto-oikeudesta, jolla se esti israelilaisten yhteisöjen rakentamisen julistamisen laittomaksi, mikä on vain ensi askel kaiken juutalaisten yhteisöjen toiminnan julistamiseksi laittomaksi ja vaatimuksille niiden purkamisesta. Lisäksi siihen olisi liittynyt oikeus vaatia korvauksia toisen maan käyttämisestä omaksi edukseen. (JP)
- Iran on aloittanut laajan kampanjan uraanin hankkimiseksi kaikkialta, mistä sitä on saatavilla. Tärkeimpiä kohteita ovat Zimbabwen uraanikaivokset. AP:n julkistaman uutisen mukaan Iranin oma uraanin kaivostoiminta ei riitä kattamaan sen tarvitsemaa uraanimäärää, varsinkin, jos se jatkaa uraanin jalostamista yli 90 %:n tasoon, mitä tarvitaan ydinaseen valmistamiseksi. YK:n asettamat sanktiot kuitenkin estävät ulkovaltioita myymästä uraania Iranille, joten toiminta täytyy hoitaa piilossa julkisuudelta. Virallisesti Iran vakuuttaa, ettei se tarvitse ulkomaista uraania.(JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033838,00.html
- Egyptin väkivaltaisuudet ja niiden tuomat uudet hallitsijat ovat saaneet Israelin päättäjät myöntämään, että maa tarvitsee korvaavia kaasulähteitä Egyptistä ostettavan kaasun lisäksi. Egyptistä Israeliin johtava kaasuputki räjäytettiin Egyptin väkivaltaisuuksien alussa, eikä sitä ole avattu sen jälkeen. Ecoenergy yhtiön johtaja Amir Mor sanoo, että putken korjaaminen on viivästynyt varaosien puutteen vuoksi. Jordania saa osan aiemmasta kaasumäärästä varaputken kautta, mutta sitä ei riitä välitettäväksi Libanoniin. Israelissa päättäjät ja kaasuyhtiön edustajat kiistelevät keskenään, jatkuuko kaasutoimitukset Egyptistä ja mitä tapahtuu, jos uusi hallitus siellä muuttuu radikaaliksi. Toisten mielestä kaasutoimitusten keskeyttäminen Egyptistä on oire siitä, mitä tulee tapahtumaan, eli korjausten viivästyminen on enemmän tekosyy odoteltaessa uutta päätöstä asiassa. (JP)
- TIME lehti kertoo, että Libyan diktaattori, josta Ronald Reagan käytti nimeä ”mad god”, voi nurkkaan ajettuna räjäyttää maansa öljyputket tai porauslaitteet. INN:n välittämän uutisen mukaan opposition joukot ovat torjuneet hallituksen joukkojen vastaiskut ja ovat marssimassa Tripoliin. Gaddafille uskollisten eliittijoukkojen vahvuus on 45 000 miestä. Gaddafi vakuutti, että hänellä on joukkoja ja raha jatkaa taistelua pitkän aikaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142479, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142530
- Vallankumouksen hehku on leviämässä pohjoisesta myös etelään, jossa Zimbabwe on ensimmäisenä vuorossa. Robert Mugabe varustautuu siihen kieltämällä seuraamasta uutisia väkivaltaisuuksista pohjoisessa sekä pidättämällä poliitikkoja, joiden hän epäilee suunnitteleman jotain hänen varalleen. Taloudellisten ongelmien ohella HIV-sairaus elää maassa voimallisesti, yli 1.2 miljoonaa HIV-positiivista on maassa rekisteritietojen mukaan, mikä myös rajusti alentaa väestön keskimääräistä elinikää, surmaten 3200 ihmistä viikossa. Juutalaisia maassa on 260. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142511
- Bensiinin hinta voi nousta maanantaina, uusi litrahinta on 7.30 NIS, eli 2 USD. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033853,00.html

Thursday, February 24, 2011

TORSTAI 24.02.11

SHALOM ystävät, terveisiä Eilatin hotellialueelta. Raskas oli matka, mutta tarpeellinen katkos rutiiniin. Markku onkin kertonut tärkeimmistä. Lähdetään yhdessä kerimään aamun uutisia.

1. HAMAS kiihdyttää omaa julistamatonta sotaansa Israelin siviiliasutuksia kohtaan. Keskiviikkona se ampui yhdessä Islamic Jihadin kanssa kuusi kranaattia Gazasta Israelin puolelle, mutta ne eivät osuneet kohteisiinsa. Myöhään eilen illalla Hamas sitten katsoi, että johan on kumma, kun ei vaan onnistu, ja ampui kaksi Grad rakettia Beershebaan, joista toinen räjähti omakotitalon pihalla aiheuttaen pahaa tuhoa läheisille rakennuksille, mutta kukaan ei haavoittunut, kahta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Toinen raketti putosi Netivot alueelle, mutta sen tuhoista ei ole tietoa. IAF vastasi tähän välittömästi ohjaten ohjuksensa raketin ampunutta ryhmää kohti. Kolme ihmistä haavoittui lievästi.
VÄKIVALTAISUUDET alkoivat keskiviikkoaamuna, sotilaitten havaittua tienvarsipommin Gazan turvallisuus-aidan vierellä, pommi laukaistiin ilman vahinkoja, mutta IDF ampui käsiaseillaan epäilyttäviin kohteisiin Gazassa ja IAF:n koneet ja helikopterit tekivät omia iskujaan. Palestiinalais-lähteiden mukaan 11 ihmistä haavoittui hyökkäyksissä päivän aikana. Hamasin kerrotaan varautuneen IDF:n uusiin iskuihin poistamalla miehensä tukikohdistaan.
IDF:n uusi komentaja Benny Gantz kävi tiistaina ensimmäisellä tarkastusvierailullaan IDF:n paikallisen johdon päämajassa pyrkien saamaan kokonaiskuvan tilanteesta rajalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033209,00.html

2. PALESTIINAN Auktoriteetti (PA) aloitti USA:n tekemän veto-päätöksensä jälkeen YK:n turvallisuusneuvostossa passiivisen vastarinnan antamalla määräyksen, että kaikkien PA:n instituuttien ja virkailijoitten tulee boikotoida USA:n hallituksen virkailijoita ja journalisteja.
PA teki päätöksensä Fatahin esityksestä. Toiseksi Fatah ja PLO päättivät järjestää perjantain rukousten jälkeen mielenosoitukset nimellä ”day of rage” (raivon päivä). PA:n entinen Jerusalemin asiain ministeri ja Fatahin korkea virkailija Hatem Abdel Kader sanoi kehottaneensa paikallisia Hamasin ja muita palestiinalaisryhmiä liittymään USA:n vastaiseen boikottiin, jota on tarkoitus jatkaa ”kunnes USA:n hallitus palaa järkiinsä ja muuttaa suhtautumiseensa palestiinalaisiin.” Hän vaatii myös, että Obama pyytää anteeksi veto-oikeuden käyttämistään YK:n turvallisuusneuvostossa PA:n tekemää esitystä vastaan.

PA:n erotettu pääministeri Salaam Fayad uhosi, että hän on valmis luopumaan USA:n avustuksista, jotka vaativat poliittisia päätöksiä. Fayad kertoi, että vuonna 2010 USA antoi PA:lle 210 miljoonaa USD taloustukena lyhentääkseen PA:n budjetin 1.145 miljardin USD alijäämää; tähän eivät sisälly USA:n avustukset UNRWA:lle. Fayad kertoi edelleen, että hänen hallituksensa pystyi vähentämään PA:N riippuvuutta ulkomaisista avustuksista kolmanneksella toivoen, että v. 2013 PA tulee toimeen ilman ulkomaisia avustuksia.

ABBASILTA saamansa tehtävän mukaisesti Fayad jatkaa uuden hallituksen muodostamis-neuvotteluja; hän haluaa mahdollisimman monen ryhmän mukaan tuloa. Hän esitti, että Hamas voi tulla hallitukseen ja saa edelleen pitää Gazan alueen hallinnon. Hän sanoi olevansa valmis matkustamaan Gazaan neuvottelemaan asiasta.
Pääministeri Netanyahu antoi kolmelle sadalle palestiinalaiselle luvan matkustaa Libyasta siellä puhjenneita väkivaltaisuuksia pakoon Länsirannalle. (JP)

3. YOAZ HENDEL kehottaa ynetnews artikkelissaan länsimaisia johtajia katsomaan peiliin voidakseen alkaa tajuta, mihin loukkuun he ovat ajaneet maansa ja kansansa. Hän viittaa Samuel Huntingtonin tunnettuun kirjaan ”Clash of the Civilisations”, jossa hän ennustaa länsimaisen sivilisaation ja muslimien edustaman ideologian ja arvojen iskevän yhteen. Hendel esittää, että länsimaat ovat sinisilmäisesti - pyrkiessään edistämään vapauden ja demokratian aatetta islamin maailmaan demokratian nimellä - saaneet aikaan liikehdinnän, jota islamin maihin siirrettynä ja siellä toteutettuna voitaisiin kutsua nimellä ”radikalismi” ”demokratian” asemesta. Toiseksi he ovat antaneet muslimeille oikeuden muuttaa länsimaihin lähes ilman valvontaa ja lupauksella, ettei heidän edes edellytetä integroituvan länsikulttuuriin, vaan he saavat harjoittaa omaa uskontoaan ja rakentaa moskeijansa ja instituutionsa länsimaissa palkaten niihin opettajat ja hengelliset johtajansa. Tätä he ovat toteuttaneet Saudi Arabian ja muitten öljymaitten runsailla lahjavaroilla.
Hän viittaa tunnettuun islamilaiseen hengelliseen johtajaan Qaradawiin, jota länsimaissa vähätellään ”koska hänellä on vain miljoona seuraajaa”. Kuitenkin hänen TV-viikko-saarnojaan seuraa 40 miljoonaa muslimia. Qaradawin saarnaa Kairon Tahrir-aukiolla viikko sitten seurasi yli kaksi miljoonaa muslimia. Ei ole kysymys pikkutekijästä, eikä hänen poliittinen ohjelmansa ole suinkaan laadittu demokratian sääntöjen mukaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033124,00.html

4. LIBYASSA on meneillään väkivalta-aalto, jota voi hyvällä syyllä kutsua sisällissodaksi. Presidentti Muammar Gaddafin kannattajat hallitsevat pääkaupunkia Tripolia, mutta myös maan itäosa on raporttien mukaan siirtymässä hänen vastustajiensa käsiin. Oppositio pitää hallussaan Misrataa, joka on länsiosan suurin kaupunki. Väkivaltaisuudet puhkesivat Sabrathan kaupungissa, jossa ne ovat jatkuneet parin päivän ajan. Se sijaitsee Tripolista länteen. Oppositio miehitti turvallisuusjoukkojen tukikohtia ja hallituksen virastotaloja.

UUSI ilmiö Libyassa on se, että yhä useampi armeijan upseeri ja sotilas katsoo väkivallan sotivan heidän moraaliaan vastaan ja siirtyy opposition riviin. Gaddafi määräsi hävittäjät tulittamaan väkijoukkoja, mutta pari hävittäjää lensi Maltalle ja kaksi hävittäjälentäjää hyppäsi koneestaan heittoistuimen avulla ja antoivat koneensa mieluummin tuhoutua kuin hyökätä omaa kansaansa vastaan, kerrotaan opposition web-sivulla. .

BENGHAZISSA työskentelevä ranskalainen lääkäri kertoi Le Point makasiinille, että yli 2000 ihmistä on kuollut kaupungissa viime päivien aikana. ”Dobrukista Darnaan he suorittivat todellista massamurhaa – uskon uhreja olevan paljon enemmän kuin 2000”, hän arvioi. Haavoittuneita tuotiin hänen sairaalaansa ensimmäisenä päivänä 75, toisena päivänä 200, sitten yli 500, ja sairaalan morfiini- ja lääkintävarastot on käytetty loppuun. Benghazin kaupunki on opposition käsissä. He tiedottavat tilanteesta web-sivullaan nimellä ”Quryna”.

PRESIDENTTI Muammar Gaddafi teki uhkarohkean retken kadulle tavalliseksi kansalaiseksi pukeutuneena karvahattu tiukasti päähän painettuna, ja puhui sen jälkeen TV:ssä kehottaen kannattajiaan menemään kaduille taistelemaan oppositiota vastaan. Puheen jälkeen Tripolin kaduille on tullut palkattuja aseellisia miehiä, jotka metsästävät kaikkea liikkuvaa ja ampuvat asuntojen ikkunoista sisään. Ihmiset menevät kaduille henkensä kaupalla, vaikka virallinen TV kehottaa ihmisiä menemään työpaikoilleen ja palaamaan normaalielämään.
EGYPTIN rajalla turvallisuusmiehet tulittivat opposition kannattajia, mutta heimopäälliköt menivät väliin estäen tulituksen, minkä jälkeen turvallisuusupseerit pakenivat. Oppositio hallitsee nyt Egyptin raja-aluetta kuten myös öljykenttäalueelle menevää teitä Ajdabiyan kaupunkiin 800 km Tripolista itään, lähellä Sidran-lahden öljykenttiä.

MONET länsijohtajat Obamaa myöten ovat tuominneet Libyan väkivaltaisuudet, ja myös YK:n pääsihteeri yhtyi niihin. Kansainvälinen tuomioistuin ei voi suoraan syyttää Gaddafia ja Libyaa kansanmurhasta, sillä Libya ei ole sen jäsen, mutta YK voi aloittaa prosessin päätöksellään.
LIBYAN väkivalta on nostanut raakaöljyn tynnyrihinnan yli sataan USD ja sen uskotaan nousevan lähelle 140 USD/tynnyri. Libyan tuottaa raakaöljyä 1.6 miljoonaa tynnyriä päivässä, minkä esim. Saudi Arabia voisi helposti täyttää aina kolmeen miljoonaa tynnyriin.
Taloudelliset asiantuntijat varoittavat, että jos väkivalta leviää Saudi Arabiaan, ja sen öljyntuotanto estyy, mikään ei voi estää maailmantalouden romahtamista. http://www.jpost.com/SpecialSection/Article.aspx?id=209545

5. SAKSALAINEN lehti Syddeutsche Zaeitung kertoo artikkelissaan, että Syyriassa on löydetty rakenteilla oleva uraanin konversio-reaktorirakennus Marj al-Sultanissa lähellä Damaskosta. Se on rakenteiltaan samanlainen kuin syyskuussa v. 2007 al-Kibarissa tuhottu plutoniumin valmistuslaitos. Rakennusten lähellä suoritettiin suuria maastotöitä, joihin sisältyi betoni- ja asvalttikerrosten valamista maan pinnalle, vuoden 2008 puolivälissä ilmeisesti tarkoituksella hävittää maaperätodisteet mahdollisen kansainvälisen tarkastuksen aikana. Paikalta otetuissa satelliitti-image-kuvissa voidaan tunnistaa laitteita, kuten murskaaja, kaksi sykloni-separaattoria, suurimittaisia putkia sekä monikerroksisia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja reaktoriastioita sekä varastosiiloja. ISIS-dokumentin mukaan rakennukset on tarkoitettu palvelemaan pientä uraanin rikastuslaitosta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209630 ,
ynetnews lisää edelliseen, että reaktorirakennuksia on havaittu neljässä kohteessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033407,00.html


6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin Muslimiveljeskunta perusti uuden puolueen nimellä Freedom & justice (vapaus ja oikeus), jolla se saavuttaa vaalikelpoisuuden ja voi osallistua poliittiseen elämään. Mubarakin ajan lain mukaan sen toiminta on kuitenkin laitonta, eikä sotilasjuntta ole määritellyt, mikä sen poliittinen asema on uudessa tilanteessa. Puolue kuitenkin osallistuu maan uuden hallintomallin ja perustuslain laadintaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=209563
- Egyptin kautta Israeliin laittomasti pyrkivien siirtolaisten määrä kasvaa kaiken aikaa, eikä hallitus tiedä, miten menetellä heidän kanssaan. Heidän hyvinvoinnistaan huolestuneet järjestöt ovat ponnistelleet nostaakseen heidän taitojaan ja koulutustaan. Yksi järjestö harjoittaa heille jalkapalloa, joka voi avata joillekin tien parempaan tulevaisuuteen.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3986372,00.html
- Gazan terroristien pyrkiessä murhaamaan israelilaisia israelilaisen Rambam-sairaalan lääkärit ottivat vastaan Gazan sairaalasta lähetetyn imeväikäisen lapsen, jonka aivojen lähellä havaittiin appelsiinin kokoinen syöpäkasvain. Se poistettiin leikkauksella, ja nyt lapsi paranee hämmästyttävällä nopeudella. Tämä ei ole poikkeustapaus; monista arabimaista tuodaan useita potilaita joka viikko, jotka etsivät hoitoa, mitä eivät saa kotimaissaan. Yhteydet hoidetaan salaa eikä arabimaan nimeä julkisteta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142497
- 33 kaivostyöntekijää vaimoineen Chilestä saapui pari päivää sitten runsaan viikon matkalle Israeliin turismiministeriön vieraana. He tutustuvat uskonnollisiin kohteisiin täällä, vierailevat Länsimuurilla ja Jad Vashem-holokaust-museolla ja muutamat heistä saavat kasteen Jordanjoella. Heitä ei vielä paikkoihin, jotka muistuttaisivat heitä olosuhteissa romahtaneessa kaivostunnelissa, josta heidät pelastettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142495
- Tunisiassa kolme viikkoa sitten alkanut vallankumousten aalto, joka leviää vastustamattomasti arabimaasta toiseen, toimii edelleen maassa mutta etsien uusia kohteita. Nyt he vaativat pääministerin eroa ja huutavat ”kuolemaa juutalaisille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142490
- Gaddafi ei suinkaan ole vielä antautunut – hän haluaa kuolla Libyassa – ja hänen kannattajansa aikovat aloittaa offensiivin Cyrenaican kaupungin valtaamiseksi. Libyaan on esitetty julistettavaksi alueita, joilla lentäminen on kielletty, mutta monet vastustavat sitä sen siviileille aiheuttamien ongelmien vuoksi. http://www.debka.com/article/20698/
- Iranin kaksi sotalaivaa kulkivat Suezin kanavan läpi ja ankkuroivat Latakian satamaan Syyriassa. Niiden tarkoituksena lienee osoittaa sekä länsimaille että Lähi Idän valtioille, että Iranin kasvava mahti on pakko huomioida alueella. http://www.debka.com/article/20700/
- Libyan entinen oikeusministeri sanoo, että Gaddafi henkilökohtaisesti määräsi Lockerbien terrori-iskun matkustajakonetta vastaan. Englannin hallitus toimi salaisesti iskuista tuomitun libyalaisen vapauttamiseksi terveydellisistä syistä. http://www.debka.com/article/20700/
- http://www.haaretz.com/news/international/libya-ex-justice-minister-gadhafi-personally-ordered-lockerbie-bombing-1.345302

Wednesday, February 23, 2011

keskiviikko 23.2.2011

KESKIVIIKKO 23.2.2011


Libyan johtaja Muammar Gaddafi piti eilen uhkailuja täynnä olevan puheen. siinä hän ilmoitti, että kaikki öljykuljetukset Eurooppaan ovat jäädytetyt, mikä sai öljyn maailmanmarkkinahinnan nousemaan, lisäksi hän haukkui mielenosoittajia kaikenlaisilla loukkauksilla. Gaddafi lähetti myös sotalaivansa pommittamaan Bengazia mereltä. Time-lehden reportteri kirjoitti, että Gaddafi on antanut määräyksen räjäyttää rannikolle johtavat öljyjohdot, mutta tästä ei ole ainakaan vielä vahvistusta. Gaddafi piti puheensa talon sisältä panssarilasin takaa, joten ei hän ainakaan liian voitonvarma ollut.

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman korosti vuosittaisessa EU-Israel Association Council kokouksessa, että Israel tekee luottamusta lisääviä eleitä, kun sitä vastoin palestiinalaiset harrastavat konfliktien rakentamista. Lisäksi hän Arabimaiden levottomuudet eivät ole millään tavoin kytköksissä Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, vaan johtuvat köyhyydestä ja kurjuudesta. Sitä vastoin EU:n edustajat korostivat Gazan tilannetta ja tarvetta saada Israelin ja palestiinalaisten väliset neuvottelut päätöksiin ensi syyskuuhun mennessä alkuasetelman ollessa kaikki tähänastiset sopimukset ja yhteisymmärrykset. Netaniahun hallitus ei ole ainakaan tähän asti hyväksynyt tällaista esivaatimusta. Lisäksi EU ilmoitti olevansa huolissaan uudesta knessetin laista, jonka perusteella Non Governmental Organizations eli hallitusten ulkopuolisten organisaatioiden rahalliset tukijat pitää julkistaa, joista tärkeimpiä ovat EU ja monet Euroopan valtiot vielä erikseen.

Gazan rajalla terroristit räjäyttivät pommin tarkoituksena vahingoittaa sotilaita, mutta eivät onnistuneet siinä. Sotilaat vastasivat tykeillä ja haavoittivat 7:ää. Gazasta ammuttiin 3 kranaatinheittimen kranaattia Israeliin.

Somalimerirosvot kaappasivat eilen huviveneen ja myöhemmin tappoivat siinä olleet 4 amerikkalaista. Apuun tulleet amerikkalaiset joukot kuultuaan ampumista hyökkäsivät veneeseen, mutta eivät ehtineet pelastaa panttivankien henkeä. Veneen omistajat Scott ja Jean Adams seilasivat vuodesta 2004 vene täynnä Raamattuja maailman meriä.

Tuesday, February 22, 2011

tiistai 22.2.2011

TIISTAI 22.2.2011

Mellakat Libyassa jatkuvat jo viikon. Näyttää, että Gaddafi on menettämässä otettaan vallankahvasta. Hän on jo turvautunut todella koviin otteisiin lähettämällä taisteluhelikoptereita ja panssarivaunuja tulittamaan mielenosoittajia. Muutama lentäjä pakeni lentokoneineen Maltalle, koska he eivät halunneet pommittaa mielenosoittajia. Libyan tilannetta hankaloittaa vielä entisestään se, että se on historiallisesti ollut hajanainen, koska Tripoli ja Benghazi ovat taistelleet siellä vallasta, lisäksi Libyan väestö koostuu eri heimoista, jotka eivät ole aina olleet hyvissä väleissä keskenään. Viimeinen tieto on, että Gaddafin joukot ovat tehneet verilöylyn Tripolissa käyttämällä ilmavoimia ja etelästä tuotuja joukkoja, jotka ovat valmiita ampumaan siviilejä, ja saaneet täten sen uudelleen hallintaansa – ainakin toistaiseksi. Muut arabimaat katsovat varmasti hyvin tarkkaan Libyan tapahtumia, koska jos Gaddafi ei saa väkivallalla ihmisiä kuriin, niin silloin muutkin tietävät, että kannattaa aloittaa neuvottelut mielenosoittajien kanssa hyvissä ajoin.

Jemenissä mielenosoittajat ovat jo monta päivää vaatinet presidenttiä eroamaan, mutta eivät ainakaan vielä ole saaneet haluamaansa.

Israelia luonnollisesti kiinnostaa suuresti tapahtumat arabimaissa. Sinänsä demokratia on hyvä idea, mutta demokratia voi myös johtaa hirmuhallintoon. Monissa arabimaissa islamilainen veljeskunta on vahvin oppositiopuolue, joten syystä pelätään sen ottavan vallan monissa maissa. Islamilaisen veljeskunnan perusti Egyptissä Hassan al-Banna 1928. Se on ainakin julkisesti väkivaltaa vastustava järjestö, mutta siitä on lähtenyt monta terrorijärjestöä. Veljeskunnan päämäärä on vaihtaa nykyinen hallinto islamilaisella hallinnolla eli Sharia-lailla. On mahdollista, että nykyiset levottomuudet saavat islamistit valtaan monissa maissa.

Iranin laivastonlaivat ovat egyptiläisten lähteiden mukaan aloittaneet matkansa Suezin kanavaa pitkin. Israel on huolissaan uudesta tilanteesta.


Entinen presidentti Moshe Katzav saa kuulla tänään, montako vuotta hän joutuu istumaan vankilassa – hänet tuomittiin raiskauksesta.

Israel Philharmonic –orkesteri on Ameriakn kiertueella parhaillaan. Ny propalestiinalainen järjestö Adalah on ilmoittanut, että se aikoo häiritä kyseistä kiertuetta, koska orkesteri on heidän mielestään osa Israelin propaganda koneistoa. Orkesterin turvatoimia on tiukennettu, mutta ei ole aikomuksia muuttaa konserttikiertuetta.

Monday, February 21, 2011

maanantai 21.2.2011

MAANANTAI 21.2.2011

Libyassa levottomuudet jatkuvat jo 6 päivää. Uusimpien tietojen mukaan myös Tripolissa mielenosoittajat ovat valloittaneet muutaman aukion ja polttaneet parlamenttirakennuksen.
Libyassa virallisesti arvioidaan kuolleen noin 200 ihmistä, mutta esim. lontoolainen lehti arvioi kuolleita olevan jo 1000. Benghasisssa osa armeijan yksiköistä on siirtynyt mielenosoittajien puolelle, joten vsiellä voidaan olla sisällissodan partaalla. uusin tieto on, että ilmavoimat ovat pommittaneet mielenosoittajia, jotka ovat lähestyneet tukikohtaa.

Amerikkalaiset sotalaivat eivät päästä iranilaisia sotalaivoja Suezin kanavan läpi Debka-filen mukaan.

Kiinassa hallitus on tukahduttanut kovalla kädellä Jasmiini-mielenosoitusta yrittäneet.

Israelissa ultraortodoksien rabbit olivat napit vastakkain: riidan aihe oli sfaradijuutalaisten tärkeimmän rabbin Ovadia Josefin päätös hyväksyä kaikki armeijassa tehdyt juutalaisuuteen kääntymiset, kun askenaasijuutalaisten tärkeimmät rabbit Tovia Weiss ja Josef Elyashiv vastustivat sitä ja aikoivat kutsua mielenosoituksen Josefia vastaan. Kuitenkin välitysyritykset onnistuivat ja kumpikin osapuoli hyväksyi, että juutalaisiksi hyväksytään ne jotka aikoivat kääntyessään elää juutalaisen lain mukaan - käytännössä tällaista on vaikea todistaa puoleen tai toiseen, niinpä Israel Beiteinu- puolueen johtaja Avigdor Lieberman ei varmaan hyväksy tätä kompromissia ja voi jopa kaataa hallituksen tämän asian takia. Lieberman lupasi vaalien alla pitää huolta vasta juutalaisuuteen kääntyneistä, koska näistä valtaosa on venäläisiä eli hänen kannattajajoukkoaan.

Oslon kaupunki vaatii Israelia siirtämään suurlähetystönsä muualle, koska se häiritsee asukkaiden rauhaa. Ongelma on vain, että kukaan ei halua myydä Israelille uutta kiinteistöä.


Vuotuisesssa internet-konferenssissa tiedotusministeri Moshe Kachlon valitteli internet-palveluja tarjoavien firmojen haluttomuutta investoida uuteen infrastruktuuriin. Kachlon haluaisi joka kotiin valokuitukaapelin. Internet palveluita Israelissa tarjoaa 2 firmaa, jotka eivät ole halukkaita suuriin investointeihin, vaan väittävät asiakkaiden olevan tyytyväisiä.

Sunday, February 20, 2011

SUNNUNTAI 20.02.11

1. USA:N hallitus päätti sittenkin käyttää veto-oikeuttaan PLO:n esittämään päätöslauselmaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina. Kaikki muut neuvoston 14 jäsentä äänestivät esityksen puolesta, niiden mukana Venäjä, Englanti, Ranska ja Saksa. Israelissa todettiin tyydytyksellä äänestyksen tulos, joka osoitti USA:N seisovan kaikesta huolimatta sen rinnalla koko maailmaa vastaan.
Mikä sitten lienee ollutkin painavin syy, mikä käännytti presidentti Obaman mielen – hän soitti PA:n puheenjohtaja Abbasille vielä vähän ennen äänestystä saadakseen tämän suostumaan vähemmän tuomitsevaan sanamuotoon, mutta Abbas kieltäytyi – joittenkin mielestä päätös osoittaa Obaman valmistautuvan USA:n ensi vuoden presidentin vaaleihin, joissa hän tarvitsee kipeästi maansa juutalaisten tukea, sekä rahaa että ääniä vaaliuurnilla.

ABBAS kokosi PLO:n hallintoryhmän ennen äänestystä kiireelliseen istuntoon, jossa hän kertoi Obaman pyynnöstä sanamuodon muuttamiseksi, sanoen Obaman ”uhkailleen” häntä. Hän kertoi asettaneensa palestiinalaisten edut ennen kaikkia muita mahdollisuuksia kieltäytyessään suostumasta muuttamaan esitystä. Hän selitti äänestyksen jälkeen, ”ettei PA halua boikotoida Yhdysvaltoja eikä sen intresseissä ole boikotoida ketään”.
(Abbasin lausunto on valheellinen, sillä PA boikotoi Israelia kaikin tavoin.)
PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo kertoi, että Hillary Clinton ja muutamat EU-maat pyysivät PLO:ta muuttamaan esitystään tai vetää sen pois äänestyksestä, mutta hallitus päätti jatkaa sen esittämistä esitetyssä muodossa.
PA aikoo esittää esityksensä seuraavaksi YK:n täysistunnossa, jossa sen hyväksyminen on lähes varma. Edellisen kerran kaksi kuukautta sitten YK äänesti 159 – 6 esityksestä, jolla vaadittiin Israelia lopettamaan kaiken setlementtitoiminnan; Israel ja USA äänestivät kuuden esitystä vastustavan maan mukana. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=208925

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi, että Israel arvostaa suuresti presidentti Obaman päätöstä käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvoston julkilausumasta. ”Israel pysyy päätöksessään pyrkiessään kaikenkattavaan rauhaan naapuriensa kanssa, mukaan lukien palestiinalaiset. Me haluamme ratkaisua, joka huomioi palestiinalaisten lailliset oikeudet valtioon sekä Israelin turvallisuustakuut ja tunnustamisen.”

ISRAELIN ulkoministeriö lausunnossa valitetaan, että ”vaikka Lähi Idässä ovat menossa muutokset, jotka merkitsevät historiallisia muutoksia koko alueelle, on omituista, että turvallisuusneuvosto valitsi harkittavakseen yhden ainoan yksityiskohdan koko laajasta kysymysten joukosta Israelin ja PA:n välisissä neuvotteluissa jättäen huomiotta laajemman tapahtumien joukon alueella.” Lausunnossa valitettiin sitä, etteivät muut turvallisuusneuvoston jäsenet seuranneet USA:n esimerkkiä.
Ulkoministeriön lausunnossa tähdennettiin, että ”Ramallah ja Jerusalem ovat lyhyen matkan päässä toisistaan, ja kaikki mitä tarvitaan, on tulla yhteiseen neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, mikä on ainoa tie edistää rauhanprosessia.”

PLO:n hallituksen jäsen Hanna Amireh paljasti, että PA:n taktiikkana on diplomaattisen toiminnan kautta tuomita Israel rauhankeskustelujen epäonnistumisesta. Saadakseen vaatimuksensa maailman tietoisuuteen PA kiihottaa mielenosoituksia PA:n kaupungeissa, kuten jo eilen tapahtui Ramallahissa, Kalkiliyassa, Hebronissa ja Jeninissä, joissa Yhdysvaltoja syytettiin Israelin suosimisesta ja kiitettiin Abbasia lujasta vastustuksesta.
Huomattavat palestiinalaisjohtajat, kuten entinen Fatahin turvallisuusjoukkojen komentaja Tawfik Tirawi vaativat ”raivon päivän” järjestämistä ensi perjantaiksi. He sanoivat hyljeksivänsä USA:n esittämiä uhkauksia talosavun poistamiseksi, ellei Abbas suostu, ja sanoivat, ”ettei USA tunne palestiinalaisten moraalisia ja kansallisia arvoja ja pyrkimyksiä”. He syyttivät Yhdysvaltoja Israelin setlementtipolitiikan suosimisesta, joka sai voiton. He myös syyttivät Yhdysvaltojen menettäneen arvovaltansa rauhankeskustelujen välittäjänä.
Fatahin ja Hamasin reaktiot ennustavat ongelmia Israelin turvallisuusjoukoille. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=208925

3. USA:N lähetystörakennuksen edessä Tel Avivissa oli eilen 50 vasemmistolaisen toisinajattelijan ryhmän mielenosoitus, jolla haluttiin osoittaa vastustus USA:n veto-oikeuden käyttämisestä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina. Iskulauseissa vaadittiin, että USA ja YK aloittavat ”BDS” toiminnan toteuttamisen Israelia vastaan (boikotti, syrjiminen ja sanktiot). Haastatellut mielensoittajat eivät kainostelleet syyttää Yhdysvaltoja ”Israelin rikosten” tukemisesta eivätkä hyökätä niitä vastaan, joitten huolena on Israelin valtion turvallisuuden ja sille Kansainyhteisön mandaatissa Englannille antaman velvoitteen toteuttaminen kansallisen kotimaan perustamiseksi juutalaisille esi-isiensä maassa, kutsuen niitä israelilaisia kansalaisia sokeiksi.

JUUDEAN ja Samaria juutalaisyhteisöjen edustajat ilmaisivat tyytyväisyytensä USA:n veto-oikeuden käyttämisestä, mutta kritisoivat tapaa, millä USA:n YK :n lähettiläs Susan Rice perusteli sitä selittäen, ettei se merkitse USA:n hyväksyvän juutalaisten rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa. ”USA käytti veto-oikeuttaan väärin perustein ja pelasti sillä enemmän YK :n arvokkuuden kuin juutalaisyhteisöt”, sanoi Dani Dayan, joka johtaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä. Hän sanoi, että ”jokainen on tietoinen Obaman sokeasta vastustuksesta juutalaisten historialliselle asumiselle Juudeassa ja Samariassa, eikä veto-oikeuden käyttäminen muuttanut tätä tosiasiaa ollenkaan”.

DAYAN syytti ”Israelin hallituksia, jotka eivät selkeästi tiedota maailmalle, että juutalaisilla on oikeus rakentaa omalla maallaan, ja että niin kauan kuin se jatkaa rakennustoiminnan jäädyttämistä joko käytännön toimin tai hiljaisella kiellolla, ja niin kauan kuin ne verhoutuvat turvallisuus-vaatimusten taakse, on vaikea esittää valituksia ulkomaitten hallituksille.”
Dayan hämmästeli sitä, että Lähi Idän kuohuessa ja Iran uhatessa länsivaltoja ydinaseilla, YK askartelee mitättömien yksityiskohtien parissa kuten juutalaisten oikeudesta rakentaa asuntoja asukkailleen historiallisessa kotimaassaan. Dayanin hurskaat toiveet YK:n järkiintymisestä tuskin auttavat muuttamaan maailmalle levinnyttä sokeutta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=208943

4. IRANIN oppositioryhmät järjestävät maassa massaprotestit tänään sunnuntaina Teheranissa ja muissa tärkeimmissä kaupungeissa. Oppositiota edustavat ryhmät kutsuivat iranilaisia protestoimaan viikko sitten edellisessä mielenosoituksessa kahden ihmisen surmaamisesta. Sen web-sivu kaleme.com kehotti kansalaisia taistelemaan uskonnollista diktatuuria vastaan. Viikko sitten maanantaina suurimmissa mielenosoitustilaisuuksissa Teheranissa ainakin kahden ihmisen tiedetään saaneen surmansa poliisin käsissä.
Nyt Teheraniin ja muualle Iranissa kutsutut mielenosoitukset tulevat vain päivä sen jälkeen, kun Iranin parlamentin jäsenet vaativat kuolemantuomioita oppositiojohtajille Mir Hossein Mousawille ja Mahdi Karroubille, jotka ovat jo kotiarestissa.

IRANIN viranomaiset vapauttivat lauantaina kaksi saksalaista journalistia, jotka pidätettiin sen jälkeen, kun he olivat haastatelleet aviorikoksesta syytetyn ja tuomitun sekä teloitetun naisen poikaa. Saksan ulkoministeri meni henkilökohtaisesti hakemaan journalistit Iranista. Journalistit oli tuomittu 20 kuukauden vankeuteen, mutta uusi oikeusistunto muutti tuomiot siten, että heidän vapauttamisestaan maksetaan 50 000 USD lunnaat. Saksalaiset journalistit, reportteri ja valokuvaaja, joutuivat haastateltuaan Bild am Sonntag lehdelle Sakineh Mohammadi Ashtianin teloitustapausta, yksi vastakohtaisuuksista iranilaisen (islamilaisen) ja eurooppalaisen oikeuskäytännön välillä. Sharia-lain mukaan raiskauksen uhri poikkeuksetta tuomitaan joko kymmeniin raipaniskuihin tai kuolemaan.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208960

5. LIBYASSA mielenosoittajien ja sotilaitten/poliisien välisissä kahinoissa ainakin 15 ihmistä sai surmansa viikonlopun aikana. Armeijan sala-ampujat tähtäilevät aseillaan yleisöjoukkoja ilmeisesti etsien kohteikseen innokkaimpia ja johtajatyyppejä. He eivät kaihtaneet iskeä yleisöjoukkoon, joka oli hautaamassa ja suremassa edellisissä ampumisissa surmattuja. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että ainakin 84 (yli 100) ihmistä on saanut surmansa Libyassa mielenosoittajien ja sotilaitten välisissä yhteenotoissa, perjantaina yksin jo 35 ihmistä.

BENGHAZISSA erikoisjoukot iskivät mielenosoittajien joukkoon, jossa oli lakimiehiä ja tuomareita, joita oli majoittunut sadoittain telttoihin oikeusrakennuksen eteen. He ampuivat kyynelkaasuraketteja telttoihin ja ampuivat kovilla pakenevia ihmisiä, jotka kantoivat haavoittuneita ja surmattuja mukanaan. Viranomaiset katkaisivat maan kaikki internetyhteydet eristäen sen entistä täydemmin ulkomaailmasta.

EGYPTISSÄ Tahrir-aukiolla järjestettyyn perjantain rukoustilaisuuteen oli matkustanut sheikki Yusuf al-Qaradawi, jota kutsutaan ”mieheksi kaikkina vuodenaikoina”. Miljoona ihmistä kuunteli hänen puhettaan, jossa hän vakuutti, ettei vallankumous ole vielä valmis, sitä tulee jatkaa. Se oli hänen ensimmäinen ”saarnansa” Egyptissä 50:en vuoteen. ”Älkää vastustako historiaa. Ette voi viivyttää päivää, jona se alkaa. Arabimaailma on muuttunut.” Hän kehotti varomaan, ”ettei kukaan varasta heidän vallankumoustaan, sillä teeskentelijät ottavat uusia kasvoja, jotka miellyttävät heitä. Vallankumous vasta alkoi Egyptin uudelleen rakentamisen”.

QARADAWI syntyi 1936 maalaisperheeseen Niilin delta-alueella, opetteli Koraanin ulkoa 9-vuotiaana ja ilmoittautui Kairon yliopistoon. 1940-1950-luivuilla hän joutui maallistuneen hallituksen epäsuosioon ja pidätettiin kolmesti ennen pakoaan Qatariin.
Hänen edistyksellisen ohjelmansa vuoksi häntä pidetään maltillisena. Hän kuuluu Muslimiveljeskunnan ajatuskuvioon, mutta hänellä on kansallinen erityisprofiili. Hän kertoo hylänneensä veljeskunnan pyynnön astua sen johtajaksi, koska hän haluaa olla koko kansan hengellinen johtaja. (JP, Oren Kessler 20.02.11) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208978

6. UUTISOTSIKOITA
- Ministerikomitea käsittelee sunnuntaina lakiesitystä, jonka mukaan Israelin laki ulotettaisiin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Sen laati NU ja IB tukee sitä. Lain tarpeellisuutta on selitetty sillä, että vaikka asukkaat niissä suorittavat kaikki kansalaisvelvoitteet, heillä ei ole muitten kansalaisten oikeuksia, ja lisäksi heidän oikeustapauksensa käsitellään sotilasoikeudessa. Myös rakennusluvat myöntää puolustusministeriö, joka on järjestelmällisesti poliittisista syistä viivyttänyt niiden myöntämistä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=208959
- Israelin arabikansaedustaja Ibrahim Sarsour sanoo Abbasille lähettämässään kirjeessä, että Obama saa mennä helvettiin. Hän syyttää Obamaa sokeasta Israelin etujen ajamisesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=208962
- Kaksi iranilaista sota-alusta, fregatti ja risteilijä, saivat luvan kulkea Suezin kanavan kautta Välimerelle. Ainakin toisessa on pitkänmatkan ohjuksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=208997, http://www.debka.com/article/20686/
- Gilad Shalitin vankeus Hamasin kellarikomerossa täytti eilen 1700 päivää. Aviva Shalit sanoi Netanyahulle, että eikö tämän pitäisi jo riittää? http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=208952
- Alla oleva otsikko kätkee mielenkiintoisen vakoilutarinan, jossa Marwan Ashraf hakeutui Israelin vakoilijaksi. Erikoiseksi sen tekee se, että hän kuului Kairon eliittiin ja nai Gamal Abdel Nasserin tyttären Monan. Tämä tapahtui Jom Kippur-sodan aikoihin, jonka alkamisen hän ilmoitti Israelin epäuskoiselle johdolle.
http://www.jpost.com/Magazine/Features/Article.aspx?id=208712

Seuraavan kolmen päivän ajan olen Eilatissa, mutta Markku-poikani lupasi hoitaa tärkeimpien uutisten viestittämisen, ettei tapahdu uutiskatkoa.