Friday, February 05, 2016

PERJANTAI 05.02.2016

PERJANTAI 05.02.2016
1.     PUOLIPILVISTÄ säätä luvataan tästä päivästä alkaen ainakin maanantaihin saakka paikalisine kevyine sadekuuroineen. Ilman lämpötila putoaa samalla rajusti tämän päivän lukemista 9 -19 lukemiin 5 -9, alkaen sen jälkeen uudelleen nousta siedettäviin lukemiin. Sään ennustaminen on kuitenkin kinkkistä hommaa, joten lienee syytä varautua yllätyksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207582#.VrRVZfZ706s,

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 9 -19; Tiberias  13 -23; Suolameri 17 -25; Eilat 14 -28 +C-astetta. Kinneretin vedenpinnan korkeus on -212.82 metriä merenpinnan alapuolella. Vaikka sateita on saatu maallikon mielestä kohtuullisesti, asiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan, että maan tulee varautua kolmanteen perättäiseen kuivaan vuoteen. mikä tarkoittanee vedenkulutuksen ankaraa säännöstelyä kesäkuukausina ja etenkin niiden loppupuolella.

2.     KESKIVIIKKONA Jerusalemin Damaskos-portilla sattunut verinen yhteenotto kolmen arabiterroristin ja poliisin välillä on saanut poliisijohdon harkitsemaan uudelleen, onko viisasta ja turvallista lähettää poliisin upseerikadetteja vaarallisiin kohteisiin, joissa on aiemmin koettu useita terrorihyökkäyksiä.
Raporteista ei selviä, keitä muita poliiseja oli Damaskos-portilla keskiviikkona poliisin tiedottajan Micki Rosenfeltin ja kahden upseerikokelaan lisäksi.

Tilanne alkoi tihentyä siitä, että poliisikadetit Hadar Cohen ja Ravit Mirilashvili havaitsivat kahden penkillä istuvan ja kolmannen seisovan arabímiehen hermostuneen liikehdinnän ja menivät kysymään heidän identiteettikorttiaan. Sen sijaan, että he olisivat kaivaneet korttinsa esiin, yksi heistä veti puukon esiin yrittäen puukottaa toista kadettia toisen vetäessä esiin Carl Gustav konepistoolin ampuen sillä kadettia päähän. Kolmas sivussa seisonut arabi veti samoin esiin pistoolinsa ampuen sillä kadetteja. Päähän haavoitettu kadetti pystyi omalla pistoolillaan ampumaan häntä haavoittanutta arabia ennen lyyhistymistään maahan. Paikalla olleet poliisit avasívat tulen surmaten kaikki kolme arabia.

Hadar Cohen, 19, kuoli saamiinsa haavoihin, toinen kadetti Ravit Mirilashvili vietiin kriittisessä kunnossa sairaalaan. He olivat aloittaneet kadettikoulutuksensa vasta kaksi kuukautta sitten. Poliisi myöntää, että oli virhe asettaa vähäisen koulutuksen saaneita kadetteja vaaralliseen paikkaan ja toteaa, että käytäntöä on muutettava. He antavat tunnustusta kadettien toiminnalle.

3.     Kaikki kolme surmansa saanutta arabimiestä olivat kotoisin Jeninin lähellä Samariassa sijaitsevasta Qabatiyan kylästä. Heidän oletetaan suunnitelleen hyökkäyksensä Jerusalemissa kostoksi aiemmasta tilanteesta, jossa paikallinen arabi sai surmansa.
IDF:n sotilaat tekivät keskiviikkona ja torstaina useita ratsioita Qabatiyan kylään valmistellen samalla keskiviikon terroritekoihin osallistuneitten kotien tuhoamista.
Kylän asukkaat järjestivät mielenosoituksia sotilaiden ratsioita vastaan kivittäen poliiseja, jotka vastasivat tulittaen kovilla patruunoilla haavoittaen neljää mellakoijaa, joista yksi haavoittui vaarallisesti päähän osuneesta luodista. Kolme sotilasta haavoittui mielenosoittajien kivistä.

IDF:n insinöörit kartoittivat torstaina talojen sijainnit, jotka ovat tuhottavien listalla. IDF:n johto katsoo, että jo pelkät valmistelut talojen tuhoamiseksi vaikuttavat ehkäisevästi hyökkäyksiä suunnitteleviin, vaikka varsinainen talojen tuhoaminen toteutettaisiin kuukausien kuluttua jos ollenkaan. Käytäntöä on kritisoitu kollektiivisena kurituksena, eikä sen tehokkuudesta olla yksimielisiä. Ehkä se kuitenkin osaltaan lievittää lähiomaisensa menettäneen surutyötä ja oikeustajua.

ARMEIJAN tiedottajan mukaan ratsioissa pidätettiin viisi henkilöä. Qabatiyan kylä asetettiin toistaiseksi saartoon.
Turvallisuusjärjestöt pyrkivät selvittämään, toimivatko Jerusalemin Damaskos-portin terroristit Ahmad Zakariya, Muhammad Kamil ja Ahmad Abu al-Roub itsenäisesti, vai toimivatko he laajemman verkoston ohjeiden ja tuen mukaisesti. He pyrkivät myös selvittämään, toivatko he aseensa kotikylästään, vai toimittiko joku ne heille Jerusalemissa. Heidän aseistuksensa konepistoolin, pistooli ja puukkojen lisäksi 3 putkipommia, jotka eivät toimineet, osoittaa, että tarkoitus oli iskeä isoon turistiryhmään.
Pääministeri Netanyahu kävi sairaalassa tapaamassa kriittisesti päähän haavoittunutta, mutta nyt tointuvaa upseerikadettia.
IDF:n tiedottaja paljasti, että sotilaat olivat pidättäneet 16 PA:n arabia Samariassa. Kolme heistä on Hamasin jäsentä, ja kaikkien 16 epäillään sekaantuneen terrorismiin. http://www.timesofisrael.com/clashes-as-army-raids-west-bank-hometown-of-jerusalem-attackers/

4.     PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka on hallinnut jo 11 vuotta laittomasti, ja jonka kansansuosio on lähes nollassa Ramallahin ulkopuolella, kutsui kaikkien viime päivinä terrori-iskuissa kuolleiden terroristien omaiset Mukatan hallinto-keskukseen Ramallahissa myötätunnon osoittamiseksi sekä kertoakseen heille, että PA/PLO maksaa omaisille kuukausittaista palkkaa menetystensä johdosta. Viimeisen 4 kuukauden aikana surmansa saaneitten ”martyyrien” ruumiita ei ole palautettu hautaamista varten, joka arabitavan mukaan tulisi suorittaa vuorokauden kuluessa kuolemasta.  

KUTSUTTUJEN perheitten joukossa oli Baha Alian perhe. Alian surmasi 3 israelilaista bussissa Armon HaNetziv lähiössä loka-kuussa; ja Alaa Abu Jamalin omaiset Jebel Mukaberista. Jamal aurasi lokakuussa autollaan väkijoukkoon ja ajettuaan kolarin pyrki täydentämään työtään puukolla.
Terroristien omaiset pyysivät Abbasia vaikuttamaan siihen, että surmansa saaneitten terroristien ruumiit palautetaan Israelista. Abbas lupasi PA:n tekevän kaikkensa omaisten surun lievittämiseksi. ”Teidän lapsenne ovat marttyyreitä”, hän totesi.
Ramallahin tilaisuus esitettiin PA:n virallisella TV-kanavalla pian sen jälkeen, kun 3 arabiterroristia olivat surmanneet poliisikadetin ja haavoittaneet hengenvaarallisesti toista.  http://www.timesofisrael.com/abbas-meets-families-of-terrorists-just-after-deadly-jerusalem-attack/

5.     UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahu kehotti Knessetin puheenjohtajaa Juli Edelsteinia rankaisemaan kolmea Hadas-puolueen parlamentaarikkoa - Basel Ghattas, Hanin Xoabi ja Jamal Zahalka - siksi, että he olivat järjestäneet torstaiksi salaisen tapaamisen kolmen Damaskos-portilla surmansa saaneen terroristin omaisten kanssa. Tilaisuus aloitettiin hiljaisella hetkellä ja jatkettiin rukouksella terroristien sielun puolesta. Pääministeri sanoi, etteivät tällaiset kansanedustajat ansaitse kuulua Israelin parlamentin jäseniin. Kolme arabi-kansanedustajaa onnittelivat terroristien omaisia lujasta linjasta: ”On tärkeää yhdistyä PA:n arabeja vastaan tehtyjä hyökkäyksiä vastaan”, he sanoivat sisäisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdanille lähettämässään viestissä, jossa he vaativat terroristien ruumiiden palauttamista. Erdan pitää vaatimuksen esittämistä heti hyökkäyksen jälkeen törkeänä ja toteaa, ettei ruumiita palauteta ennen kuin arabit suostuvat IDF:n esittämiin vaatimuksiin, joilla estetään hautajaisten muodostumisen kansan kiihotustilaisuudeksi. http://www.jewishpress.com/news/netanyahu-asking-knesset-speaker-for-sanctions-against-pro-terrorist-arab-mks/2016/02/04/
·        ”Turkin ja Syyrian rajalla havaittu aktiivisuuden lisäys ennakoi Turkin maajoukkojen tunkeutumista Syyriaan”, sanoi Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Ogor Konoshenkov torstaina. ”On luotettavia syitä olettaa, että turkki suunnittelee sotilaallista operaatiota Syyrian valtion alueelle”, hän totesi journalisteille lisäten: ”Olemme yhä enemmän havainneet merkkejä, jotka osoittavat Turkin valmistelavan salaiseen operaatioon Syyriassa”. Venäjän Federation neuvoston puheenjohtaja Valentino Matvijenko sanoi journalisteille, että Venäjää tyydyttää operatiivinen yhteistoiminta Israelin kanssa. Hänen lausuntonsa käännös on aiheuttanut epäselvyyttä, mutta hän ilmeisesti halusi painottaa, että sopimus on muotoutunut tyydyttävään muotoon. Venäjä ei ole ollenkaan tyytyväinen siihen, että tähän saakka syrjässä pysytellyt NATO pyrkii vapauttamaan maan, jonka Venäjä on jo vapauttanut. Syyriaa aiotaan toden teolla ruveta jakamaan, sillä myös Saudi Arabia valmistelee joukkojen lähettämistä Syyriaan. Ehkä Israelinkin tulisi Jordanian kanssa mennä saaliinjaolle. Venäjän puolustusministeriön toinen tiedottaja sanoi, että helmikuun alusta lähtien Venäjän ilmavoimat ovat tehneet 237 ilmahyökkäystä 900:an kohteeseen Syyrian viiteen provinssiin. http://www.jewishpress.com/news/russia-bad-turkey-planning-invasion-of-syria-good-israel-cooperating-with-russians/2016/02/04/
·        Hallituksen asettama koordinaattori COGAT on peruuttanut liike- ja työlupia Damaskos-portin terroriperheiltä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/cogat-freezes-work-trade-permits-for-extended-families-of-damascus-gate-killers/2016/02/04/
·        Venäjän ja Iranin välille nousseet erimielisyydet sekä Syyrian sodan tavoitteista että presidentti Assadin kohtalosta ovat pahoin varjostamassa 70 valtion viime viikolla Lontoossa antaman lupauksen 9 miljardin USD avustuksen kokoamiseksi Syyrian jälleen rakentamiseksi. Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein poliittinen neuvonantaja Ali Akbar Velajati viipyi Moskovassa 1 -4 päivien helmikuuta aikana pyrkien löytämään ratkaisua, mutta hän palasi kotiin tyhjin käsin-Venäjä haluaa diplomaattista ratkaisua, mutta Iran vaatii sodan jatkamista, kunnes kapinalliset on tuhottu. Iran epäilee Venäjän ja USA:n solmineen salaisen sopimuksen, joka hyödyttäisi Assadia. Toinen Irania epäilyttävä seikka on Venäjän aktiivisuus Persianlahdella Saudi Arabian tukemana, mikä on sekin Iranin intressien vastainen. Venäjä on luvannut saudeille, ettei se hyökkää heidän tukemiaan kapinallisia vastaan, elleivät ne häiritse Venäjän sotatoimia.
·        YK:n lasten oikeuksien komitea on huolestunut trendistä Iranissa, jonka mukaan 10-vuotiaitten tyttölasten vihkiminen avioliittoon itseään kymmeniä vuosia vanhempien miesten kanssa on lisääntynyt Iranissa viime vuosina. Kasvava luku nuoria alaikisiä tyttölapsia pakotetaan avioliittoon vanhempien tekemän sopimuksen mukaan, mikä suomeksi tarkoittaa, että lapset myydään taloudellisen ahdingon vuoksi. Sopimus lapsen myymisestä voidaan tehdä heti synnytyksen jälkeen tai jopa ennen sitä. Koraani ei kiellä avioliittoa 9-vuotiaan kanssa. Saksassa viranomaiset ovat joutuneet myöntämään pakolaismiehille oikeuden nukkua lapsivaimonsa kanssa, vaikka se on vastoin maan lakia. Näin se sharia-laki hiipii osaksi länsimaista lainsäädäntöä lopulta syrjäyttäen sen kokonaan. http://www.timesofisrael.com/un-alarmed-rising-number-of-iranian-girls-as-young-as-10-forced-to-marry/Wednesday, February 03, 2016

KESKIVIIKKO 03.02.2016

KESKIVIIKKO 03.02.2016
1.     TÄNÄÄN on aurinkoista, mutta huomisesta lähtien joko puoli-pilvistä tai sitten aurinkoista, riippuen sitä, ketä säätieteilijää seuraa. JP:n mukaan tänään on aurinkoista ja huomenna puolipilvistä ja perjantaina uudelleen aurinkoista. ToI puolestaan ennustaa samoin aurinkoista säätä tänään, mutta puolipilvisyyttä huomisesta lähtien loppuviikoksi, paikoin voi esiintyä sadekuuroja lauantaina. Lämpötilat nousevat kuitenkin hieman, mikä on positiivinen ilmiö. Tämän päivän lämpötila 8 -14 nousee perjantaina lukuihin 10 -17, mutta laskee uudelleen pilvísyyden lisääntyessä perjantaina lukuihin 10 -11.

SÄÄTÄILAT tänään: Jerusalem 8 -14; Tiberias 9 .19; Suolameri 13 -22; Eilat 8 -23 +C-astetta. Pyhä maa alkaa hiljalleen lämmetä.
Kinneretin vedenkorkeus on eilisissä lukemissa.

2.     VIIME viikolla pienessä Beit Horon juutalaisyhteisössä Samariassa tapahtunut puukotus, jossa 23-vuotias Shlomit Krigman sai surmansa ja toinen 50-vuotias nainen haavoittui, oli paikallisten asukkaitten mukaan odotettavissa. He kertovat, että yhteisö sijaitsee lähellä tietä no 443, jolla on tapahtunut useita autojen kivityksiä ja väkivaltaisuuksia, ja arabikylää, josta kivittäjät tulevat. Vaikka väkivaltaisten hyökkäysten lisääntyminen alueella on ollut kaikkien nähtävissä, poliisi ja IDF eivät ole suostuneet kylän esittämiin toiveisiin turvallisuuden lisäämiseksi.

Kylää suojaava verkkoaita on 1.6 metin korkuinen, jonka yli kaksi arabiterroristia helposti pääsivät. Hyökkäyksen jälkeen armeija lupasi lisätä aidan korkeutta puolella metrillä, mutta asukkaitten mielestä se ei ole tarpeeksi, he vaativat aseistettua vartijaa kylän keskustaan. Viime viikon terrorihyökkäys tapahtui marketin edustalla, mutta muutaman metrin pääsää siitä on lastentarha, josta lapset olivat menneet koteihinsa 15 minuuttia ennen iskua. Voi vain kuvitella, mitä tuhoa he olisivat tehneet lastentarhassa. Maanantaina lapset kokoontuivat tavan mukaan tarhaan, mutta neuvoston lupaamaa vartijaa ei näkynyt. Doron Cohen, joka vastaa lastentarhan turvallisuudesta, pitää kylän vaatimuksia liioiteltuina.

Mateh Binyamin alueneuvosto esitti poliisille pyynnön turvallisuuden lisäämiseksi luvaten asettaa tilapäisesti yksityis-vartijoita kylään siihen saakka, kunnes poliisi tekee päätöksensä. Cohen lupaa, että partioauto ja vartija ovat paikalla tiistaina. http://www.timesofisrael.com/after-fatal-beit-horon-stabbing-few-lessons-learned/

3.     SUNNUNTAINA sattui verinen välikohtaus Beit Elin lähellä IDF:n tarkastuspisteessä, jossa omalla autollaan paikalle ajanut PA:n poliisi, jota sotilaat pyysivät esittämään henkilökorttinsa, veti esiin varustukseensa kuuluvan pistoolin ja ampui lähietäisyydeltä kolmea sotilasta, kahta heistä hengenvaarallisesti ja yhtä lievemmin. Lähellä seisoneet sotilaat ampuivat terroristiksi muuttuneen PA:n poliisin kuoliaaksi.

Hyökkäyksen seurauksena IDF asetti Ramallahin kaupungin osittaiseen sulkuun päästäen vain kaupungin asukkaat valvonta-pisteiden läpi. Armeija oli saanut varoituksia< uusista hyökkäyksistä. Armeijan tiedottaja kertoo, että maanantaiyönä asetettu rajoitus liikenteelle Ramallahiin ja sieltä ulos poistettiin keskiviikoksi, ja että liikenne on palautunut normaaliksi.
Armeijan edustaja sanoi, että viikon kestänyt liikennerajoitus Beir Ur Al-Tahta poistettiin samalla tiistaiaamuna.
Armeija oli asettanut Beit Ur Al-Tagtan arabikylän saartoon 28.01. Beit Horon juutalaiskylässä sattuneen puukotuksen johdosta, jossa yksi juutalaisnainen sai surmansa ja toinen haavoittui.

ARABIT valittivat, että armeija käytti erilaista menetelmää eri tarkastuspisteissä päästäen joissain läpi vaín asukkaat, toisissa muut paitsi asukkaat. He syyttivät, että IDF rankaisee koko arabiyhteisöä yhden rikoksen vuoksi. PA:n poliisin Amjad Sakarin, 35, tehtävänä oli vartioida PA:n oikeuskanslerin turvallisuus. Hänen hautajaisiinsa Nablusissa tiistaina oli kokoontunut tuhansittain ihmisiä, heidän joukossaan PA:bn poliisin johtoa sekä Nablusin kuvernööri Akram Rajoub, joka selitti osallistumistaan näin: ”En hyväksy hänen tekoaan, joihin poliisin ei tule sekaantua, mutta me olemme kansa, joka kunnioittaa marttyyreitään ja kuolleitaan”. http://www.timesofisrael.com/army-lifts-day-long-closure-on-ramallah/

4.     Tuhannet PA:n arabit, jotka osallistuivat PA:n poliisin Amjad Sakarin hautajaistilaisuuteen, marssivat pitkin Nablusin katuja kuolemaa Israelille ja vaativat, että nyt on alettava turvautua konekivääreihin satojen juutalaisten surmaamiseksi.

Amjad Sakarin hautajaisseremoniaa johtanut arabi huusi megafoniinsa: ”On aika tarttua konekivääriin ja ampua 500 ihmistä”, jota kansa toisteli kuuliaisesti. kuten TV-kakkosen videopätkässä esitettiin. ”Muhammedin armeija palaa”, tilaisuutta johtanut arabi huusi kansalle.
Naglus (Sikem) on yksi kohde, jonka läheisyydessä sijaitsevan Josefin hautakammion käyttäminen juutalaisten muisto-tilaisuuksiin ja rukouksiin aiheuttaa toistuvia yhteenottoja IDF:n sotilaitten ja PA:n poliisien välillä, joissa myös ihmisiä haavoittuu ja veri vuotaa. Arabit ovat toistamiseen polttaneet hautakammion, mutta juutalaiset ovat aina korjanneet pyhiinvaelluskohteena pidetyn rakennuksen kärsimät vauriot. http://www.timesofisrael.com/kill-500-israelis-mourners-demand-at-funeral-of-pa-gunman/

5.     VIHREÄKSI mieheksi – hänen käsivarteensa tatuoidun kuvion värin mukaan – kutsuttu Anu Muzak al-Zarqawi, mies Zarqavista, johti Al Qaidan operaatioita Irakissa teloittamiseensa saakka. Häntä pidetään IS:n idean isäpuolena,
IS on jo kauan haaveillut Jordanian liittämiseksi osaksi Islamilaista Tasavaltaa, jota Ali Bakr al-Bagdadi johtaa muslimien kalifin ominaisuudessa, jota kaikkien muslimien maailmassa tulisi seurata. Islamistien ainoa merkittävä saavutus Jordaniassa on hotellin pommi-isku Ammanissa, jossa kuoli 60 ihmistä.
Jordanian hashemiittien monarkkia on taiteillut veitsenterällä useiden vuosien aikana, mutta islamistit lienevät odotelleet sopivaa ajankohtaa kuningas Abdullah II:n vallan kaatamiseksi.

Seuraamani Dov Lieberin artikkelin mukaan kohtalon kellot ovat alkaneet hälyttävästi kumahdella ilmoittaen tilanteen muutoksesta. Mielipidetiedustelun mukaan 94 % kansasta vastustaa IS:n seireeninkutsuja, mutta siitä huolimatta kansan syvissä kerroksissa muhii toisenlaisia haaveita. Jordaniasta on liittynyt IS:n riveihin 2 500 taistelijaa, kolmanneksi eniten kuin mistään muusta maasta Saudi-Arabian ja Tunisian jälkeen.

Useimmat IS:n riveihin siirtyneet taistelijat tulevat maan köyhiltä paikkakunnilta, Salt, Maan ja Zarqa. Nopeasti huononeva taloustilanne maassa on kuitenkin levittänyt tyytymättömyyttä valtion muihin osiin, mukaan lukien Amman. Nuorten työttömyys on 30 -50 %:n luokkaa. Arabikevään alkamisesta lähtien 2011 Jordania on saanut 11 miljardia USD lainatakuina, avustuksina ja sotilasavustuksina USA:sta, Euroopasta ja Gulfmaista.

TRI Yoav Alon Tel Avivin yliopistosta sanoo, että taloustilanne on kestämätön Jordaniassa. Jordanian olisi pystyttävä kehittelemään uusi perinpohjainen suunnitelma talouden nostamiseksi. Hän viittaa Jordania hyvin koulutettuun mutta työttömään nuorisoon, jonka kykyyn vastustaa IS:n houkutuksia hallituksen tulee pystyä vastaamaan esittämällä uusia ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.  

ARTIKKELISSA esitellään esimerkkejä, miten hallintojärjestelmä suosii valtaväestöä ja syrjii vähemmistöjä, mikä ilmenee opinto-stipendien jaossa, mitä ilman useilla ei ole mahdollisuuksia edetä.
Myös kansainvälisten talousjärjestöjen kuten IMF asettamat ohjeet ovat pakottaneet alentamaan viranomaisten palkkoja mikä lisää tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan.

ISRAEL JA JORDANIA solmivat rauhansopimuksen 1994, joka on pitänyt maiden välisen rajan rauhallisena, joskin yksittäisiä ryhmiä tunkeutuu silloin tällöin Negaviin varastellen kotieläimiä ja työvälineitä ja koneita ja myös autoja.
Kuten artikkelissa todetaan, rauhansopimus on osoittanut IS:n uhan alla todellisen merkityksensä. Vaikka Israelin suosio Jordanian kansan parissa ei ole kehuttava, se saa kiittää rohkeita
päättäjiä, jotka uskaltautuivat solmimaan rauhan arabimaitten vastustuksesta huolimatta. Se on taannut Jordanian sisäisen tasapainon. Israel solmi Jordanian kanssa sopimukset veden ja kaasun toimituksista arvoltaan 500 miljoonaa ja 15 miljardia USD. Jordania tuottaa 94 % energiantarpeestaan ulkomailta. Jordanian kaasuputki Egyptistä on joutunut toistuvien hyökkäysten kohteeksi, mikä on pahoin häirinnyt jakelua.

IDF:n parissa seurataan huolestuneena IS:n vaikutuksen kasvua Jordaniassa ja etenkin Jordanian valtavassa pakolaisleirissä, jossa asuu 1.4 miljoonaa ihmistä surkeissa olosuhteissa. Tämä on suuruudeltaan lähes 20 % maan väestöstä.

Toinen huolestuttava kehitys on Yarmouk Marttyyrien prikaatin pureutuminen Daraan alueelle Israelin pohjoisrajan ja Jordanian rajan läheisyydessä, jonne myös Hizbullah haluaa soluttautua. Venäjän sotilaalliset toimet Syyriassa ovat pakottaneet uusia pakolaisvirtoja etsimään alueita poissa sodan jaloista, ja tässä Jordania joutuu entistä ahtaammalle. Israel antoi Jordanian armeijalle miehittämättömiä koneita Syyrian rajan valvontaan. Israel aloitti turvallisuusaidan rakentamisen Jordanian rajalle Eilatísta Suolameren eteläkärkeen. Raja on ollut lähes avoin. http://www.timesofisrael.com/jordans-economic-troubles-may-leave-it-vulnerable-to-islamic-state/

6.     UUTISOTSIKOITA
·        USA:n oikeusministeriö vahvistaa, ettei Obaman hallitus ole syyttänyt yhtään palestiinalaista terroristia, joka on surmannut USA:n kansalaisia. Tämä osoittaa hallituksen leväperäisyyttä ellei peräti PA:n arabien suosimista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207458
·        Hamas tunnustaa, että kaksi kaivajaa on menehtynyt Gazassa tunnelin romahtaessa ja lisäksi 8 vammautui. Kuolleet olivat Haider al-.Zahar ja kenttäkomentaja Fuad Abu Atawi. Hamas on runsaitten sateitten jälkeen menettänyt lukuisia kaivajia ja sotilaallisia henkilöitä tunnelien romahtaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207460#.VrHG4PZ706s
·        Egyptin armeija löysi äskettäin Siinain ja Gazan rajalta laajan salakuljetustunnelin, joka oli miinoitettu. Tunnelissa säilytettiin räjähteitä, runsaasti aseita sekä univormuja, jotka muistuttavat Egyptin armeija asepukua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207456#.VrHJxPZ706s
·        Jewish Express artikkelin mukaan koko tunneliverkosto Gazassa voi romahtaa, mikä aiheuttaisi suuren katastrofín Gazan alueella. PA on jo syyttänyt Israelia tunnelien täyttämisestä vedellä, mitä ei ole tehty, vaikka Egyptin on pumpannut vettä tunneleihin ja kaivanut vedellä täytetyn kanaalin rajan varteen. Egyptin raivasi 2 km:n syvyisen puskurivyöhykkeen rajalle tuhoten satoja rakennuksia, eikä maailmalla nostettu minkäänlaista mekkalaa siitä http://www.jewishpress.com/news/reports-entire-gaza-tunnel-network-may-be-collapsing/2016/02/03/

.Sunday, January 31, 2016

SUNNUNTAI 31.01.2016

PERJANTAI 31.01.2016
1.     VIIKON ensimmäisen päivän aamu oli raikas ja viileä, lämpöä oli ennusteen ja mittarimme mukaan viitisen astetta. Taivas on vaihteeksi pilvetön koko maassa, mutta huomenna pilvisyys palautuu uudelleen siten, että puolet taivaasta on enää pilvetön. Lämpötilat pysyttelevät tasaisesti tämän päiväisissä lukemissa, mutta tiistaiksi ennustetaan pientä lämpenemistä. Sateita ei nyt ole ennusteissa. Kinneretin pinta pysyttelee samoissa lukemissa.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 5 -13; Tiberias 7 -17; Suolameri 12 -19; Eilat 7 -21 +C-astetta.
Kuten edellä mainitsin, sää pysyttelee tämän päivän lukemissa, mutta puolipilvisyys lisääntyy kirkastuakseen uudelleen tiistaina. Kinneretin vedenkorkeus in nyt -212,82.

2.     SAPATTINA arabinuorukainen iski puukollaan USA:sta muuttanutta juutalaisnuorukaista selkään haavoittaen häntä lievästi. Puukottaja pääsi livahtamaan karkuun, mutta myöhemmin 16-vuotias arabi ilmoittautui itse poliisille sanoen syyllistyneensä puukotukseen.
( On muistettava, että vaikka media kutsuu 16-vuotiaita teini-ikäisiksi tai lapsiksi, arabiyhteisössä poika saa täysi-ikäisyyden 16-vuotiaana ja hänellä on oikeus perustaa oma perhe, mutta usein hän asuu vaimonsa kanssa edelleen vanhempiensa talossa, jota laajennetaan tarpeen mukaan.)
Poliisi kertoi medialle, että Jerusalemin itäosasta kotoisin oleva arabinuorukainen tiesi poliisin olevan hänen kannoillaan, ja päätti antautua, että välttäisi vanhemmilleen koituvat ikävyydet.
Poliisi kertoi, että kuulustelujen perusteella suoritetaan lisäpidätyksiä.

HYÖKKÄYKSEN uhri on 17-vuoitias, äskettäin Amerikasta Israeliin muuttanut nuorimies. Hän sanoi ystävänsä kansa joutuneensa usean arabin piirittämäksi palatessaan Länsimuurilta lauantaina ilta-päivällä Damaskos-portilla. Hän sanoi arabinuorten herjanneen heitä, ja että kaksi heistä veti puukon esiin. ”Näytti siltä, kuin he olisivat halunneet murhata meidät. Huomasin vasta nähdessäni veren virtaavan haavasta, että minua oli puukotettu. Arabit juoksivat siinä vaiheessa karkuun.”. Hänen ystävänsä oli päässyt pakenemaan ja hälytti poliisit paikalle. Haavoittunut nuorukainen vietiin H tukittavaksi Hadashan sairaalaan Scopus vuorella.
Poliisi aloitti etsinnät välittömästi, ja pidätti puoliyöhön mennessä kaksi arabinuorta, joihin tuntomerkit soveltuivat. Myös juutalais-nuorta haavoittanut arabi, joka ilmoittautui poliisille, oli poliisin etsintälistalla’ kuten monet muut tapaukseen osallistuneet.

JUUTALAISNUORI, jonka nimeä ei voida paljastaa, oli muuttanut kuukausi sitten Brooklynistä Israeliin, hän kuuluu ultra-ortodokseihin. Hän kertoi sairaalavuoteessaan maaten, ettei haavoittuminen estä häntä toteuttamasta haavettaan suorittaa asepalveluksensa ID:n riveissä ja mieluiten Sayeret Matkalissa.

3.     ISRAELIN YK-lähettiläs Danny Danon on heittänyt selvä selvän taisteluhaasteen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille tarttuen hänen useisiin Israelin ja PA:n välisiä kysymyksiä koskeviin lausuntoihinsa esittäen teräviä korjauksia ja huomioita niistä.
Danonin kritiikki on tervetullut poikkeus aiemmasta diplomaattisin sanan-kääntein esitetyistä, mikä useimmiten latistaa viestin kärkevyyden. Danon vaatii pääsihteeriä selkeästi tuomitsemaan PA:n ja Gazan arabien harjoittaman terrorismin, eikä esittämään ”ymmärtämystään viitaten miehityksen aiheuttamaan traumaan”. Danonin viimeisin viesti oli jatkoa Moonin esittämälle huolelle tietoihin, joiden mukaan Hamas jatkaa hyökkäystunnelien rakentamista Gazasta Israeliin.
”Hamas on murhanhimoinen terroriorganisaatio, minkä tuomitseminen pääsihteerin taholta on välttämätön askel todellisuuteen. YK:n tulee olla merkittävä tekijä terrorismin vastaisessa taistelussa, ja pääsihteerin tulee tuomita terrorismi terävästi, selkeästi ja ehdottomasti missä hyvänsä sitä esiintyy”.

OTETTUAAN vastaan YK:n lähettilään tehtävät Danny Danon on esittänyt useita teräviä huomioitaan pääsihteerille.
Puhuessaan YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa hän informoi neuvoston jäseniä Hamasin terroriaktiivisuudesta Gazassa, käyttäen apunaan kuvamateriaalia, jotka osoittavat Hamasin käyttävän Gazan jälleenrakentamiseen tarkoitettua materiaalia tunnelien rakentamiseen. Pääsihteerin äskettäin esittämä tuomio hyökkäystunnelien rakentamiseksi on suoraa jatkoa Danonin esittämään informaatioon.
Moonin esittämä tuomio tunnelien rakentamiselle esitetään mediassa: ”YK:n pääsihteeri on huolestunut tilanteesta Gazassa”.

Artikkelissa kerrotaan, että Danonin ja YK:n pääsihteerin välille on
kehittynyt jännitys, millä halutaan osoittaa, että Danonin aktivisuus tarttua välittömästi kaikkiin terrorin muotoihin ei ole jäänyt huomiotta, vaan on tuottanut tulosta. Iranin ilmoitettua holokaustin vastaisesta piirroskilpailusta, Danon vaati, että Moonin tulee tuomita se, minkä hän teki kansainvälisen holpkaustin muistotilaisuuden puheessaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207265#.Vq2onPZ706sm

4.     HAMAS-JOHTAJA Gazassa Ismail Haniyeh ilmoitti perjantaina julkisesti, että Hamas valmistautuu seuraavaan sotaan ralentaen uusia raketteja ja muita aseita sekä kaivaen hyökkäystunneleita Gazasta Israeliin.
Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman tarttui tähän syyttäen hallitusta, ettei se ole reagoinut mitenkään Hamasin esittämään uhkaukseen uudesta sodasta. ”Tämä hallitus ei ole minkään arvoinen”, Liberman arvioi armeijan radion lähetyksessä.
Liberman käsitteli puheessaan myös Ranskan aloitetta Israelin ja
PA:n välisten rauhankeskustelujen vauhdittamiseksi, kutsumalla kokoon kansainvälisen rauhankonferenssin. ”Paikallinen aloite on siunattu, mutta ajoituksen suhteen tämä ei ole sopiva aika. Maailman maat ovat syventyneet omien asioittensa hoitamiseen, On selvää, että konferenssista tulisi yksipuolinen”, hän arvioi.

Liberman jatkoi toteamalla, ettei sellainen konferenssi olisi diplomaattinen aloite, vaan räikeä ultimaatumi Israelille, minkä johdosta hän ihmettelee, ettei Netanyahun hallitus tuominnut sitä heti kättelyssä.
Ranskan presidentti Franvoise Hollande esitti uhkavaatimuksen, että elleivät lukkiutuneet keskustelut pääse pian alkuun, Ranska tukee tunnustamaan Palestiinan valtion.
Liberman arvioi, että Ranskan äkillisesti lisääntynyt aktiivisuus voi olla seurausta turhaantumisesta sen omien esitysten jouduttua vastatuuleen tai syrjäytetyiksi Irakissa ja Syyriassa. ”Joka tapauksessa Ranskan esitystä ei tule nähdä diplomaattisena, vaan räikeänä ultimaatumina Israelille”, hän sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207276#.Vq25svZ706s

5.     UUTISOTSIKOIT
·        YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo pelästyneensä Hamasin johdon äskettäisten lausuntojen johdosta, joissa se vakuuttaa jatkavansa aseitten hankkimista voidakseen iskeä raketeillaan Israeliin, sekä hyökkäystunnelien rakentamisesta Gazasta Israeliin. ”Sellaiset lausunnot riskeeraavat jälleen rakentamisen sekä inhimillisyys- ja kehitysponnistelut, joita kansainväliset järjestöt ja Israel pyrkivät suorittamaan paikallisten viranomaisten kanssa. Ne myös aiheuttavat pitkäaikaista kärsimystä Gazan asukkaille”, sanotaan hänen lausunnossaan, jonka julkisti hänen tiedottajansa. http://www.jewishpress.com/news/ban-ki-moon-alarmed-by-hamas-pledge-on-tunnels-rockets/2016/01/30/
·        Hamasin korkeat johtajat sanovat, että valmistelut seuraavaa sotaa varten jatkuvat kellon ympäri. Hamasin
tunnelien rakentaminen on kärsinyt pahoja vastoinkäymisiä runsaitten sateitten kostuttaessa maan, joka on useissa tapauksissa romahtanut tunnelienrakentajien päälle. Áinakin 7 kaivajan sanotaan saaneen surmansa, vaikka Hamas pyrkii estämään tiedon leviämisen niistä. Maan uutistoimisto kertoi aiemmin Gazan arabien kertoneen, että ainakin 10 kaivajaa oli tunneleissa tiistain rankkasateitten romahduttaessa ne. Vuodesta 2007 lähtien surmansa saaneiden lukumääräksi arvioidaan 160 -400 kaivajaa. Useimmat kaivajat ovat alaikäisiä lapsia, jotka pakotetaan työskentelemään vaikeissa olosuhteissa taskurahan hinnalla. http://www.jewishpress.com/news/hamas-seniors-preparations-for-war-continue-around-the-clock/2016/01/29/
·        Kuka saa rukoilla Länsimuurilla ja mitä hän saa pitää käsissään, on kysymys, joka on kärjistynyt korkeimman oikeuden tulkintoihin saakka. Naiset Muurilla naisjärjestö sanoo taistelevansa oikeudestaan rukoilla miesten rinnalla ja myös lukea Tora-rullaa kuten miehetkin ilman rajoitteita. Poliisi on yleensä myötäillyt rabbien tulkintoja, joiden mukaan naisten sekaantuminen miesten ylistystoimintaan on häiritsevää, ja siksi heidän tulee kokoontua jonnekin muualle, eivätkä he saa lukea Toraa, eivät edes äänettömästi. Hallitus lupaa päättää asiasta tänään, tai ainakin pyrkiä saamaan järkevän esityksen. http://www.timesofisrael.com/cabinet-set-to-vote-on-gender-mixed-area-at-western-wall/
·        Syyrian tilannetta käsittelevä kansainvälinen konferenssi on taas vaikeuksissa kapinanlisia ryhmiä edustavien johtajien uhatessa jäädä pois. IS jatkaa ihmisten lahtaamista ja pahoinpitelemistä mitä epäinhimillisin keinoin, ja monet saarroksiin jääneiden kylien ja kaupunkien asukkaat kärsivät nälkää ja vilua, koska avustukset eivät pääse perille. Tilanne alkaa muistuttaa kansainvälisesti johdettua kansanmurhaa. Pahin este neuvotteluille on presidentti Assadin asema. http://www.timesofisrael.com/syria-peace-talks-in-peril-as-more-syrians-starve/,
·        Turkin ja Israelin välisen jännityksen poistamiseksi tarkoitettuja neuvotteluja on tarkoitus jatkaa kahden seuraavan viikon aikana. 6 vuotta sitten tapahtunut murhenäytelmä Mavi Marmara-aluksella pyritään jättämään sivuun uusien realiteettien vuoksi. Syyriaan tunkeutuneet Venäjän joukot pelottavat sekä Turkkia että Israelia, jotka epäilevät Venäjän todellisia päämääriä, jotka eivät välttämättä suosi kumpaakaan maata. http://www.timesofisrael.com/israeli-turkish-officials-to-hold-fresh-detente-talks/
·        FB:ssä esitettiin äskettäin video, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli komitealle suunnitelmansa Suomen liittämiseksi osaksi Venäjän imperiumia. Si lukijoitten arvioiden varaan. tä ei toteuteta sodalla eikä väkivalloin, vaan hiljaisella agenttitoiminnalla ja sabotaasilla, jolla tuhotaan Suomen viinatehtaat ja -instituutit. Suomalaisten viinantarve tyydytetään Venäjältä tuodulla viinalla, jota tarjotaan halvalla ja niin runsaasti, että miehet menettävät taistelukuntonsa. Putin myös paljasti myös suomalaiset juurensa sanoen olevansa vepsäläistä heimoa. Oliko tämä tarkoitettu hupiuutiseksi vai oliko vakavailmeinen tilanne todellisuutta, jääköön lukijan harkintaan,