Friday, September 26, 2014

ISRAELIN TILANNE 584


ISRAELIN TILANNE 584
”Me tiedämme, ettei Universumissa, Maailmankaikkeudessa, ole yhtään epäjumalaa, ja ettei ole muuta Jumalaa kuin yksi. Sillä vaikka olisikin niin sanottuja jumalia, olipa heitä sitten taivaassa tai maassa, ja niitä on paljon sellaisia jumalia ja herroja, niin meillä on kuitenkin vain yksi Jumala, Isä, josta kaikki on ja johon me olemme luodut. Ja on yksi Herra, Jeesus Kristus, jonka kautta kaikki on, niin myös me Hänen kauttaan”. Tämä 1.korinttolaiskirjeen 8. luvun kohta vähän omin sopinee tämän – juutalaisen ajanlaskun mukaan – vuoden 5775 toisen päivän tunnuslauseeksi, joka on myös tishri-kuun toinen päivä, länsimaisen ajanlaskun mukaan 26.09.2014.
1. Israelin tilanne on päällisin puolin katsottuna suhteellisen rauhallinen. Netanyahun hallitus istuu vankasti hallitusyhteistyön varassa. Vuoden 2015 budjetti saatiin lopulta runsaan kädenväännön jälkeen talousministeri Yair Lapidin ja pääministeri Benyamin Netanyahun välisellä kompromissiratkaisulla sovittua. Lapidin Yesh Atid puolueella ei ole varaa mennä uusiin vaaleihin, sillä ennusteiden mukaan se menettäisi 8 edustajanpaikkaa, kun sen pahin kilpailija Beit HaYehudi saisi vastaavasti 8 paikkaa nousten toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Likud säilyttäisi johtavan asemansa 20 -25 edustajan turvin. Pääministeri Netanyahun asema kärsi lopettaessaan Gazan sodan kesken, mutta hänelle ei ole noussut uhkaajaa, jos joku yrittää, hänet työnnetään armotta syrjään, kuten tapahtui sisäministeri Gideon Saarille, joka päätti erottautua politiikasta toistaiseksi, ja aiemmin tukevaa kansansuosiota nauttineelle Kahdolle, joka suunnittelee paluuta. 
Operaatio Protective Edge loppui kestettyään 50 vuorokautta eräänlaiseen nahka päätökseen ilman selvää voittajaa, mutta sen verran pahoin Hamas ja Islamic Jihad kärsivät IDF:n moukaroinnissa, ettei niillä ole varaa aloittaa uutta sotaa, jossa ne tultaisiin hajottamaan. Rakettituli Gazasta Israelin siviilikohteisiin on loppunut, vaikka juutalais-asukkaat rajan pinnassa epäilevät rauhantilan jatkumista. Niiden kaivamista hyökkäys-tunneleista Israeliin 32 tuhottiin, vaikka osa jäi huomaamatta ja uusia kaivetaan lisää. Rauhantila lepää heiveröisen tulitaukosopimuksen varassa, eivätkä neuvottelut Kairossa sen jatkamiseksi ole edenneet toivotulla tavalla.
2. Raportit Gazasta kertovat, että kansa on siellä lähellä avointa kapinaa Hamasin hallintoa vastaan, joka kurjistaa sitä kaikkien joutuessa kärsimään. Israeliin kohdistettu viha on kääntymässä nyt Hamasia vastaan. Aamun uutisten mukaan Hamas ja Fatah ovat päässeet sopimukseen yhteistoiminnan jatkamisesta tavoitteena uusien vaalien järjestäminen lähitulevaisuudessa. Hamas tulee luovuttamaan hallitusvastuun Gazassa jo aiemmin muodostetulle yhteishallitukselle, joka aloittaa palkkojen maksamisen myös Hamasin virkailijoille, jotka eivät ole saaneet kuukausipalkkaansa kahteen kuukauteen. Sopimuksen mukaan puolueet saavat jatkaa omia kansallisia ohjelmiaan, mikä tarkoittaa ”aseellisen toiminnan jatkamista miehittäjää Israelia vastaan”.
PA jatkaa poliittista intifadaansa, väkivaltaansa, Israelia vastaan. Sen johtajat puheen-johtajansa Mahmoud Abbasia johdolla kulkevat pitkin maailmaa puhuen pahaa juutalaisesta valtiosta, jota he kutsuvat ”miehittäjäksi, joka varasti heidän maansa ja luonnonrikkautensa ja orjuuttaa palestiinalaista kansaa”. Hamasin ministeri totesi muutamia kuukausia sitten, ettei palestiinalaista kansaa ole olemassa eikä koskaan ollutkaan, sillä puolet heistä tuli Egyptistä ja toinen puoli muutti Saudi Arabiasta, eli he ovat etnisesti arabeja. Tämä ei kuitenkaan poista tosiasiaa, että palestiinalaisiksi itseään kutsuva arabijoukko asuu Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla.
ABBAS esittelee tänään YK:ssa laatimansa Lähi-Idän suunnitelman, jota Jibril Rajoub kutsuu poliittiseksi pommiksi. Suunnitelmassa esitetään aikataulu, jonka puitteissa IDF:n tulee vetää joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta, ja ilmeisesti aikataulu juutalaisten siirtokuntien purkamisesta alueilta. Siinä varmaan esitetään muutkin PA:n vaatimukset ilmatilasta, rajoista, lentokentästä, pakolaisten paluuoikeudesta, omasta armeijasta ja paljosta muusta. PA:n päämääränä on saada YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyminen suunnitelmalleen ilman neuvotteluja Israelin kanssa pakottaakseen sen alistumaan. USA:n presidentti Barack Obama sanoi YK:n puheessaan pahaenteisesti, että liian suuri osa Israelin kansasta luopuu rauhasta, tarkoittaen tällä sitä, ettei se hyväksy PA:n vaatimuksia Auschwitzin rajoista. Tämän voidaan ennakoivan sitä, ettei USA käytä veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.
3. ISRAELIN pahin Nemesis Hizbullah on vielä siinä määrin kiinni Syyrian sisällissodassa, ettei sillä riitä kapasiteettia Israelia kohtaan. Sen pääsihteeri Hassan Nasrallah muistuttaa kuitenkin silloin tällöin, että kalavelat ovat vielä maksamatta. Sen pahimmaksi kilpailijaksi on nousemassa Al-Qaidasta eronneen Al-Nusran jälkeen ISIS, ISIL tai IS, miten sitä halutaankin nimittää. Hizbullahilla on 100 000 rakettia, niistä 5000 pitkän matkan, ohjauksella varustettuja. Syyrialla on lisäksi ainakin 30 000 ohjusta, jotka ovat voimakkaampia kuin Hizbullahin omat ja niiden osumatarkkuus on suurempi.
USA:n johtama liittoutuma aloitti pommitukset ensin Irakissa ja sitten myös Syyrian alueilla Islamin Valtion joukkoja vastaan, ja sanoo hyökkäävänsä myös Al-Nusran tukikohtiin Syyriassa. Al-Nusra onkin alkanut tyhjentää tukikohtiaan hajauttaen joukkojaan kyliin ja kaupunkeihin etsien suojaa siviileiltä, kuten Hamas teki Gazassa jopa pakottaen siviilejä lapsista alkaen ihmiskilviksi pommituslentoja vastaan. Syyrian hallitus pelkää, että USA voi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja iskeä ohjuksillaan Assadin armeijan tukikohtiin, etenkin lentokentille eliminoidakseen Syyrian ilmavoimat. Tähän saakka näyttää kuitenkin, että Assadin armeija on miehittänyt menettämiään tukikohtia Al-Nusran vetäydyttyä niistä.
4. ISRAEL seuraa tilannetta Irakissa ja Syyriassa levottomana, mutta puuttumatta siihen millään tavoin, eikä John Kerry halunnut sitä liittoutumaansa arabimaiden takia, joita on liittoutumassa viisi maata. Saudi Arabia on vähitellen alkanut muuttaa täysin tuomitsevaa ja torjuvaa asennettaan Israeliin todeten, että arabimaiden olisi syytä tutkia tilannetta uudelleen. Iran ja sen ydinase, joka valmistunee koska vain, ja laajennushaluinen Islamin Valtio muodostavat suurimman uhkan Saudi-monarkialle, minkä johdosta se joutuu etsimään uusia liittolaisia USA:n menettäessä uskottavuutensa arabien silmissä. Israelissa on lisäksi pyritty löytämään yhteyksiä kurdien kanssa, jotka olivat vaarassa joutua IS:n jalkoihin. Kurdien Peshmerga-armeijaa kehutaan sen taistelutahdon ja - kyvyn vuoksi, mutta sillä ei ole uudenaikaisia aseita. Ilman niitä sillä ei ole mahdollisuuksia IS:n kaappaamia USA:n aseita vastaan. Kurdit ovat joutuneet ottamaan palvelukseen myös naisia, joita lienee muutama pataljoona. Muslimi pelkää naissotureita, koska naisen ampuma muslimi ei pääse paratiisiin.
Piskuinen Libanon on Hizbullahin ja Syyrian lujassa otteessa, mikä käytännössä tarkoittaa Irania sen toimittaessa sille aseet ja taloustukea. USA toimittaa uudenaikaisia aseita Libanonin armeijalle, jolta ne valuvat edelleen Hizbullahin käsiin. Israel on kaiken varalta vahvistanut raja-asemiaan Libanonin ja Syyrian vastaisilla rajoillaan. Syyrian puolella v. 1974 sovittu puskurivyöhyke on menettänyt merkityksensä kapinallisten tunkeuduttua sinne karkottaen vyöhykkeellä toimineet 1200 UNDOV sotilasta, joiden velvollisuutena oli valvoa tilannetta ja raportoida siitä K:lle. Siten Al-Qaida on välittömästi Israelin pohjoisrajan takana.
JORDANIA vakuuttaa varmistaneensa Syyrian ja Irakin vastaisen rajansa estääkseen taistelujen ja kapinallisten leviämisen alueelleen. Sillä on kuitenkin alueellaan satoja tuhansia pakolaisia, joiden joukossa voi olla kapinallisten edustajia. Jordanian hallitus pidätti äskettäin 11 Islamin Valtion jäsentä, jotka tunnustivat suunnitelleensa hyökkäyksiä tärkeitä kohteita vastaan Jordaniassa. Israel vakuuttaa, että jos Jordania näyttää joutuvat vaaraan IS:n taholta, se tulee puuttumaan tilanteeseen.  
5. ISRAEL jatkaa suhteellisen rauhanomaista elämäänsä. Sen kaasulöydöt Välimerellä otetaan vähitellen hyötykäyttöön. Negevistä löydettyjen öljykiviesiintymien hyödyntäminen kaatui korkeimman oikeuden kieltävään päätökseen. Tutkimusten mukaan Negevissä on öljyä kalkkikiveen sitoutuneena lähes yhtä paljon kuin Saudi Arabian tunnetut öljyvarat. Etsintöjä suoritetaan muuallakin, myös Kuolleenmeren pohjoispäässä ja Golanin ylängöllä.
Viimeisin Gazan sota koetteli melkoisesti Israelin valtion taloutta, mutta sen arvioidaan kuitenkin kasvavan tänä vuonna 2.8 %, mikä ylittää monen EU-maan ennakot. Israelia uhkaavat boikottitoimet häiritsevät taloudellisia suunnitelmia etenkin Euroopan maiden kanssa, minkä vastapainoksi se etsii suhteita kauko-idän maihin, Intiaan, Kiinaan ja myös Japaniin, jonka kanssa käyty kauppa on jäänyt pahasti sivuun.
Kastel 26.09 2014 Gavriel


Wednesday, September 24, 2014

KESKIVIIKKO 24.09.14


KESKIVIIKKO 24.09.14
1. TÄNÄÄN on juutalaisen kalenterin mukaisen vuoden 5774 viimeinen päivä. Uusi vuosi 5775 alkaa auringon laskiessa tänä iltana. Tänään alkaa myös shmita-vuosi, 7 vuoden jaksoissa kulkeva aikajakso, jonka aikana pellot tuli jättää kesannolle eikä satoa saanut korjata. Toiseksi kaikki velat tuli mitätöidä ja tilit tasata uuden yrittäjäjakson aloittamiseksi uudelta pohjalta. Israelissa edellistä sääntöä maan jättämiseksi kesannolle vuoden ajaksi pyritään noudattamaan, jotta maa saisi levätä, ja joissakin piireissä noudatetaan myös jälkimmäistä sääntöä, joskaan se ei ole yleistä.
JERUSALEM POST käsittelee pääkirjoituksessaan shmita-vuoden merkitystä ja erikoisuutta otsikoiden kirjoituksensa ”Kaksi shmitaa. Artikkelissa selvitellään joitain juutalaiseen Lakiin, Halachaan, kuuluvia erikoispiirteitä, jotka enemmän kiinnostavat juutalaisia kuin ihmisiä yleensä. Siinä kuitenkin muistutetaan asioista, jotka koskevat kaikkia ihmisiä, miten etenkin shmita-vuoden aikana tulee keskittyä sosiaalisiin kysymyksiin maassa, köyhien aseman korjaamiseen ja heidän auttamiseensa, jota voitaisiin helpottaa poistamalla tavanomaisia maksuja puistoihin tai näyttelyihin ja jopa kalastusoikeuden laajentamiseen Kinneretissä. Myös ympäristökysymykset kuuluvat kaikille ihmisille. Toiseksi perheen sisäisen harmonian ja yhteenkuuluvaisuuden lisääminen on JP:n pääartikkelin huolenaiheena.
Nämä aiheet kuuluvat shmita-vuoden taloudelliseen puoleen, joka koskee jokaista ihmistä, eikä vain maata muokkaaville, satoa kylväville ja korjaaville. Tämä on kysymys, joka koskettaa koko maapallon asukkaita, kansainvälistä kauppaa, maailmantaloutta ja sen yksityisestä ihmisestä piittaamattomia armottomia taloudellisia lakejaan. Tämä on myös kysymys, jota Raamatun tutkijat ovat tarkastelleet pyrkien löytämään yhteyksiä maailman-talouden nousujen ja laskujen ja jopa sotien yhteyksiä Jumalan säätämien lakien kanssa. http://www.jpost.com/landedpages/printarticle.aspx?id=376244, http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Think-Again-Shmita-is-our-test-of-faith, http://www.jpost.com/Israel/Loan-amnesty-shmita-fund-set-up
2. KYSYMYS siitä, onko shmita-laki tarkoitettu kaikille ihmisille, vaiko vain juutalaiselle kansalle, on herättänyt kiinnostusta maailmalla etenkin seuratessa maailman tapahtumia ja jaksottaista toistumista määrävälein. Leo Hohmann tarkastelee kysymystä WND:n artikkelissa, jossa hän esittelee messiaanisen rabbin Jonathan Khanin kirjaa nimeltä ”The Mystery of the Shemita”, ”Shemitan salaisuus”, alaotsikossa ”3000 vanha mysteeri, joka määrittelee Amerikan tulevaisuuden, maailman tulevaisuuden ja sinun tulevaisuutesi. Kirjan esittelyssä selitetään, miten sapatti ei ole vain yksi viikon päivistä, vaan muinaisessa Israelissa sillä tarkoitettiin myös sapattivuotta, joka juutalaisen kalenterin mukaan ajoittuu joka seitsemännelle vuodelle. (3. Ms.26:33 -34, 43; 25:2 -7)
Joka seitsemäs vuosi maa oli jätettävä lepäämään viljelemättä. Tämän vuoden lopussa, joka oli heprealaisen ajanlaskun mukaan elul-kuun 29. päivä, kaikki taloudelliset velat ja saatavat oli vapautettava. Pöytä tuli pyyhkiä puhtaaksi uudelle aloitukselle. Monet ultraortodoksit noudattavat tätä raamatullista lakia edelleen, kertoo Hohmann artikkelissaan.
Kysymykseen: onko tällä muinaisella leviittisellä lailla mitään ajankohtaisuutta moderniin uuden ajan supervaltioon Amerikkaan? Khan vastaa ytimekkäästi: ”Paljonkin, eikä sinun tarvitse olla maanviljelijä tunteaksesi sen vaikutukset”. Jonathan Khan selittää näin:
”Israel oli valtio, joka oli tuon käskyn alainen, mutta sitten siitä tuli ajanmerkki, joka koskee jokaista kaikkialla. Shmita-vuosi alkaa tässä kuussa, hyvin pian”, Khan kertoo haastattelijalle.
KHAN selittää, ettei maan jättäminen lepäämään shmita-vuoden ajaksi ehkä koske nykyajan ihmistä, mutta laajempi periaate 7-vuoden aikajaksosta sisältää edelleen salaisuuden, miten Jumala kohtelee kansoja suhteessa siunauksiinsa ja tuomioihinsa. ”Eikö olisi mahdollista, että taloudelliset romahdukset, valtioitten nousu ja lasku – jopa suurvaltojen – noudattaa 7-vuoden aikajaksoa?” Hän selittää, että se on historian valossa aivan ilmeistä. ”Jumala aloittaa kansojen käsittelyn varoituksilla, ”ravistelulla”, mikä on shmitan toinen merkitys ”vapauttamisen” ohella, lisääntyvillä taloudellisilla katastrofeilla. Usein ne kohdistuvat kansan taloudellisen hyvinvoinnin tai varallisuuden ytimiin” Khan selittää jatkaen: ”Muinaisessa Israelissa se oli perheen viljelemä maa. Amerikassa se on Wall Street, Siten taloudelliset romahdukset siellä sattuivat shmita-vuosina 2001 ja 2008. Seuraava shmita-vuosi alkaa 24, syyskuuta 2014 ja loppuu 15. syyskuuta 2015.
”Mutta shmita-vuoden seuraukset eivät rajoitu vain Wall-Streetille, joka on Amerikan talous-elämän keskus”, Khan selittää. Hänen kirjansa on täpötäynnä esimerkkejä taloudellisista romahduksista, voitetuista ja hävityistä sodista, jopa WTC:n kaksoistornien tuhoamisesta, jotka liittyvät shmita-vuoden toistuvaan 7-vuotisjaksoon. ”Tämä mysteeri on ollut Wall Streetin romahdusten taustalla koko elinikämme ajan”, kuten hän kertoi CBN:n haastattelussa. ”Se on ajoittanut taloudellisen romahduksemme tarkalleen päivien, tuntien ja sekuntien tarkkuudella. Olemme lähestymässä tätä hetkeä juuri nyt. Se on aina tarkoittanut massiivisia muutoksia Jumalan laatimiin kansoja koskeviin suunnitelmiin.
KHAN ei halunnut antaa päivämääriä haastattelijalle, vaikka niitä on hänen kirjassaan, mutta hän uskoo, että rajut ravistelut tulevat kohtaamaan Yhdysvaltoja – jopa suuremmat kuin 11.09.2001 – shmita-vuoden aikana tai sen jälkeen, sillä ilman sitä Amerikka ei käänny Jumalan puoleen. Tili tasataan nyt alkavan tai sitä seuraavan 7-vuotiskauden aikana.
Jonathan Khanin keskeinen sanoma on valmistautuminen pahimman varalle. Hän sanoo, että useimmat ihmiset sanovat etsivänsä turvallisuutta, joka hepreaksi on jeshua, joka tarkoitta myös pelastusta, eli Jeesusta. Hän sanoo, ettei hän aluksi halunnut kirjoittaa shmita-vuotta koskevista löydöistään, mutta katsoi sitten, että hänen tulee varoittaa kansaa. ”Siten meidän tulee olla valmiit, sillä kaikkea, jota voidaan ravistella, tullaan ravisteleman”. http://www.wnd.com/2014/09/shemitah-starts-at-sundown-are-you-ready/
3. David Kupelian kertoo WND:n julkaisemassa artikkelissaan karmivin esimerkein Ottamani-kalifaatin viimeisistä hetkistä ennen luhistumistaan I maailmansodan aikana. David Kupelian on armenialaista sukua, kristitystä perheestä, joka pakeni 1900 vuosisadan alussa Amerikkaan menetettyään useita lähiomaisiaan islamilaisen Ottomaani-hallinnon vainoissa. Artikkelissa kerrotaan omakohtaisia kokemuksia turkkilaisten julmuuksista, joita he harjoittivat pidättämiään armenialaisia ja Irakin ja Syyrian kaldealaiskristittyjä kohtaan. Turkkilaiset upseerit jopa kehuivat kehittämistään uusista kidutusmenetelmistä tutustuen muiden maiden kuten Espanjassa inkvisiittion kehittämiin, joita natsit apinoivat.
Turkkilaisten julmuudet kristittyjä ja muita ”vääräuskoisia ”kohtaan olivat jatkuneet vuosisatojen ajan, mutta järjestelmällinen kansanmurha toteutettiin sulttaani Abdul Hamid II:n aikana ja sen jälkeen. Satoja tuhansia ihmisiä karkotettiin kodeistaan ja heidät ajettiin Der Zorin erämaahan sotilaitten vartioimina ilman vettä ja ruokaa tuhoutuakseen sinne. Näitä julmuuksia vielä muistavat tai heidän omaistensa omakohtaisiin kertomuksiin perustuen he vertaavat niitä siihen, mitä ISIS joukot ja muut terrorijärjestöt kuten Al-Nusra harjoittavat tänä päivänä Irakissa ja Syyriassa todeten, että historia toistaa itseään.
Islamin tukija Andrew Bostom antoi Fox-news special ohjelmassa islamista seuraavan lausunnon: ”Meillä on hyvin tuore esimerkki vuodelta 1915 - ja se on hyvin ruma esimerkki – joka saattaa ISIS joukot näyttämään amatööreiltä, Ottomaani-kalifaatin romahtamisen aikoina, ja se on hyvin bona fide kalifaatti, joka lahtasi miljoona armenialaista jihadissa ja 250 000 Syyrian ortodoksi-kristittyä ja assyrialaista yhtä suurella julmuudella – pään katkaisemisella, sisälmysten repimisellä ulos, häväistyksellä, haaremeilla ja seksuaalisella orjuuttamisella. Tämä on osa suhteellisen lähiajan historiaa, jota meidän tulee tutkia tarvitsematta mennä 700-luvulle islamin syntyaikoihin”, hän selitti.
Pitkähkössä artikkelissa on useita esimerkkejä käsittämättömistä raakuuksista, jotka hyvin vetävät vertoja ISIS ja IS joukkojen harjoittamille, jopa ylittäen ne, kuten Andrew Bostom toteaa lausunnossaan. Nämä aikamme sankarit pitävät ottomaanien kiduttajia esikuvinaan, minkä johdosta on ymmärrettävää, että he tuhosivat Armenialaisen kansamurhan muisto-kirkon Der Zorissa, jossa 200 000 armenialaista, enimmäkseen naisia ja lapsia, raa´asti murhattiin turkkilaisten ottomaanisotilaitten ja muitten jengien toimesta.
Artikkelissa todetaan lopuksi, että myytti islamista rauhantahtoisena uskontona, jota USA:n presidentti Barack Hussein Obama tarjoaa maailmalle, on todella vain uskomus, jolla ei ole esittää mitään historiallista tai käytännöllistä todistetta väitteelleen. Turkin presidentti Recep Tayyip Edogan kehtasi ylistää ottomaani-kalifaattia CFR:n kokouksessa New Yorkissa kuluvalla viikolla tähän tapaan: ”Ottomaani-valtiolla oli hyvin onnistunut hallintojärjestelmä. Vuosisatojen ajan se oli hallinnut aikamme kriisien täyttämiä alueita ilman ongelmia”. http://www.wnd.com/2014/09/how-my-family-survived-the-caliphate/
4. JERUSALEMIN Temppelivuori avattiin keskiviikkoaamuna juutalaisille palvojille juutalaisten uuden vuoden kunniaksi. Mutta poliisien noustua Vuoren tasanteelle kymmenet arabit olivat järjestäneet heille väijytyksen kivittäen heitä kivin ja lopulta myös ilotulitusraketeilla, josta on tullut arabeille uusi ase poliiseja vastaan.
Poliisi oli kuitenkin hyvin valmistautunut, ja he yhdessä rajapoliisien ja poliisin Yassam erikois-joukkojen kanssa saivat työnnettyä muutaman kymmenen suuruisen arabijoukon syvemmälle Vuorella päästäen noin satakunta juutalaista nousemaan Temppelivuorelle. Liba- järjestön johtaja Yehuda Click totesi, että tapaus osoitti poliisin pystyvän hallitsemaan Temppelivuoren aluetta niin halutessaan.
Poliisin käsittämättömän pehmeitä otteita ovat kansanedustajat moittineet yhä useammin, mikä näyttää saaneen poliisinkin uskomaan omiin voimiinsa ilman, että syntyy kolmas maailmansota. Tavoilleen uskollisena poliisi suoritti yhden pidätyksen – ei raivoavia mellakoitsijoita, vaan yhden juutalaisnuoren, joka yritti rukoilla Vuorella. Muutamia poliiseja haavoittui lievästi kivistä ja raketeista, heidät hoidettiin paikan päällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185486#.VCKAyENsO-o, http://www.jpost.com/Israel-News/Police-heighten-security-throughout-capital-for-Rosh-Hashana-376265
5. UUTISOTSIKOITA
·        Norjan NRK-TV:n raportin mukaan ryhmä tanskalaisia muslimeja suunnitteli tunkeutua sattumalta valitsemaansa norjalaiskotiin, teloittaa perheen kaikki jäsenet katkaisemalla heidän kaulansa sekä videoimalla tapauksen varoituksena länsimaille pysyä kaukana islamistien suorittamista valloituksista Lähi-Idässä. Video oli tarkoitus julkistaa internetissä. Samantapainen suunnitelma paljastettiin Australiassa. Siellä surmatut uhrit oli tarkoitus verhota ISIS tai IS mustilla sotalipuilla. Australia päätti lähettää 6 hävittäjää ja muita koneita taistelemaan IS- joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa Obaman kehittämän liittoutuman mukana.
Norjan viranomaiset kieltäytyvät kertomasta yksityiskohtia paljastetusta suunnitelmasta, mutta norjalainen Verdens Gang lehti kertoi turvallisuus-virkailijoiden olevan hälytystilassa heinäkuussa aloitettujen massaratsioitten jälkeen, virkailijoiden suorittaessa etsintöjä raja-asemilla ja sulkiessa Oslon suurimman synagogan turvallisuussyistä. Norjalainen terroriasiantuntija vahvisti fyens DK sivulla, että edellä mainittu terrorisolu oli paljastettu. USA:n johtaman liittoutuman hävittäjät jatkavat iskujaan IS:n asemia vastaan Irakissa ja Syyriassa sekä Al-Nusran joukkoja vastaa etenkin Aleppon lähellä. Kobanen kurdikaupunki Syyrian ja Trukin rajalla on ollut taistelujen kohteena koko 3.5 vuoden ajan. IS joukot uhkaavat miehittää koko kaupungin, mikä ajaisi kaupungin asukkaat Turkin puolelle rajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185488#.VCKEf0NsO-o
·        PA:n johtajistoon kuuluva Jibril Rajoub kertoi journalisteille, että PA:n puheenjohtajana tunnettu Mahmoud Abbas aikoo pudottaa diplomaattisen pommin Israeliin perjantaina, selittäen, että sen tarkoituksena on kiinnittää kansainvälinen yhteisö Israelin vastaiseen kampanjaan Juudean ja Samarian ”miehityksen” lopettamiseksi. Toisissa lähteissä kerrotaan, että Abbas esittää YK:ssa aikataulun, jonka kuluessa IDF pakotetaan vetämään joukkonsa Juudeasta ja Samariasta. Jibril Rajoub kertoi julkisuudessa elokuun puolivälissä, että PA oli tehnyt poliittisen päätöksen tukea arabiterroristeja niiden lahdatessa Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa asuvia juutalaisia. Abbas kutsuu perjantaina YK:ssa esittämäänsä suunnitelmaa uudeksi realiteetiksi Lähi-Idässä, joka tarjoaa uudenlaisen ratkaisun alueen ongelmiin. Hän vieraili ennen YK:n matkaansa Ranskassa saaden sen vasemmistolaisen presidentin Francoise Hollanden tukemaan hänen Israelin vastaisia suunnitelmiaan Palestiinan valtion muodostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185482#.VCKJQUNsO-o
·        USA:n ulkoministeriö tunnustaa osittain Teheranin julkaiseman uutisen, että Osama on luvannut Iranin johdolle, etteivät USA:n ja liittoutuman koneet iske Bashar Assadín joukkoja vastaan Syyriassa. Iran on välillä luvannut ja taas kieltänyt tukevansa Obaman sotaa Irakissa ja Syyriassa. Iranin presidentti Rouhanin ja presidentti Obaman tapaamista suunnitellaan New Yorkissa YK:n istuntokauden avajaisten yhteydessä. Iranin vallankumouskaartin upseerit sanovat, etteivät he tule jakamaan sotilaallisesti arkoja tiedustelutietojaan USA:n - sen suuren saatanan - kanssa, eikä myöskään lähettämään joukkojaan taistelemaan sen sotilaitten rinnalla, koska he saastuvat vääräuskoisista. IS:n joukoilla on puolestaan ongelmia kurdien naissotilaitten kanssa, koska naisen ampuma muslimimies ei pääse paratiisiin. http://www.jpost.com/Middle-East/Source-US-told-Iran-it-would-strike-in-Syria-vowed-not-to-hit-Assads-forces-376271
·        PA:n virallinen päivälehti Al-Hayat Al-Jadida joutui tunnustamaan, että israelilaisissa yhteisöissä Juudean ja Samarian alueilla työskentelevät PA:n arabit saavat parempaa palkkaa ja muita etuisuuksia, kuin ne, jotka työskentelevät arabien omistamissa yrityksissä. ”10 tunnin työskentelystä arabille saan palkkaa 1900 NIS kuukaudessa ilman etuja, kun israelilainen työnantaja maksaa 4000 NIS samalta ajalta. http://www.timesofisrael.com/palestinians-better-off-working-for-israelis-says-pa-daily/
Säätilat tänään: Jerusalem 20 -31; Tiberias 24 -37; Suolameri 28 -38; Eilat 26 -38 +C-astetta. kaunis ja aurinkoineen sää jatkuu koko maassa.
Koska uuden vuoden juhlien johdosta lehdet ilmestyvät vasta sunnuntaina, raportit eivät ilmesty välipäivinä. Jos syttyy sota tai muuta mukavaa ilmenee, lupaan raportoida siitä.


Tuesday, September 23, 2014

TIISTAI 23.09.14


TIISTAI 23.09.14
1. Tänään juutalaisten uuden vuoden 5775 aaton aattona julkistettiin terroristien, - tai fugitives, pakolaisten tai karkurien, kuten heitä artikkelissa nimitetään – suunnitelma terrori-iskun suorittamiseksi Gush Etzionissa uudenvuoden (rosh hashana) juhlallisuuksien aikana. Suunnitelma epäonnistui, sillä Shin Bet oli saanut vihiä asiasta ja antoi vihjeen IDF:n Duchivat pataljoonalle, joka sunnuntaiyönä (21.09.) tunkeutui Kfar Sair arabikylään Hebronista koilliseen PA:n valvomalla alueella pidättäen 7-hengen terrorisolun, kuten hepreankielisellä websivulla 1404 raportoidaan.
Sotilaat löysivät terroristien asuntojen etsinnöissä suuren määrän ammuksia ja veitsiä. Heidät luovutettiin Shin Betille kuulusteluja varten.
Turvallisuusvirkailijat pidättivät viimeisen viikonvaihteen aikana Juudean ja Samarian alueilla kaikkiaan 16 etsittyä arabia, joita syytetään rauhan häiritsemisestä – millä tarkoittaneen enimmäkseen kivien ja polttopullojen heittämistä sekä hyökkäilyistä poliiseja ja juutalais-asukkaita vastaan. Turvallisuusjärjestöjen toiminnan aktivoituminen on vastauksena PA:n arabien kiihtyneille hyökkäyksille etenkin Jerusalemin itäosissa, mutta myös muualla. Pidätetyt arabit luovutettiin turvallisuusjoukoille kuulusteltaviksi.
BETLEHEMISSÄ turvallisuusjoukot joutuivat turvautumaan mellakantaltuttamis-välineisiin hajottaakseen PA:n arabien järjestämän väkivaltaisen mielenosoituksen. Muutamat mielenosoittajat valittivat kyynelkaasun aiheuttamista jälkiongelmista. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-idf-foils-rosh-hashana-terror-attack-set-for-gush-etzion/2014/09/22/
2. HAMASIN ja PA:n arabien – lähinnä Fatahin – välinen syyttely on luisumassa uudelleen siihen, mitä se on ollut vuosikaudet Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. Vaikka vielä ei ole Fatahin jäseniä heitelty alas tornitalojen katoilta, kuten tapahtui vallankeikauksen alkuaikoina, eikä ammuttu polviin, kuten tapahtui viimeisen Gazan sodan aikana, jännitys näiden arabiryhmien välillä kasvaa huolimatta yhteishallituksesta ja sovintoneuvotteluista Kairossa, mikä ei lupaa hyvää lähitulevaisuudessa.
JP:n journalisti Khaled Abu Toameh on kahlannut läpi arabiankielisiä sekä Hamasin että PA:n websivuja pystyäkseen luomaan täydellisemmän kuvan, mitä arabitorilla tapahtuu.
PA:n johtajat syyttävät Hamasia korruptoituneeksi sanoen, että Hamas varastaa ulkomaisia avustusvaroja. He syyttävät Hamasia myös siitä, että Gazan arabit pyrkivät pakenemaan alueeltaan ylikuormitetuilla ja heikko kuntoisilla aluksilla muuttaakseen Eurooppaan. Raporttien mukaan monet alukset ovat hajonneet Välimerellä hukuttaen lukuisia ihmisiä.
HAMAS puolestaan syyttää PA:ta yhteistoiminnasta Israelin kanssa todeten, ettei se ole isämaallinen eikä edusta aitoa islamia. Artikkeliin liitetty karrikatyyri kuvaa ”sammuneita PA:n arabiveljiä Juudeassa ja Samariassa juopuneiksi (ei-islamin) retkuiksi, jotka ovat liian kiireisiä vapauttaakseen Palestiinan setlereiltä (ei-isänmaallinen)”.
Kuten artikkelissa todetaan, kyllä siinä pata soimaa kattilaa, musta on kylki kummallakin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/hamas-angry-with-palestinian-authority/2014/09/22/
3. LIBANONISSA toimiva USA:n terrorijärjestöjen listalla oleva Hizbullah on aloittanut PR-kampanjan kansainvälisen imagonsa nostamiseksi, kuten Hibullahin PR-asioitten yhteysmies Mohammed Afif kertoo New York Timesin (NYT) julkaisemassa artikkelissa.
Mohammed Afif kertoo myös hälyttävän uutisen, että USA:n Pentagon on epäsuorasti toimittanut uudenaikaisia aseita Hizbullahille. Hän kertoo, että aseet toimitetaan Libanonin armeijalle, jolla on läheiset toimintamuodot Hizbullahin kanssa. Sen lisäksi USA on libanonilaisten lähteiden mukaan toimittanut sille tiedustelutietoja. Tämä voisi selittää, miten Hizbullahin lähettämä miehittämätön kone pystyi iskemään ohjuksillaan Jabhat Al-Nusran tukikohtaan Syyriassa. Al-Nusra on lähtöisin Al-Qaidan alajärjestö, mutta Al-Qaida katkaisi suhteensa siihen pitäen sen toimintaa liian brutaalina. Al-Nusra ei ole liitossa ISIL tai Islamin Valtion joukkojen kanssa (jota arabit kutsuvat nimellä Daesh). IS:n kerrotaan tehneen tulitaukosopimuksen joittenkin kapinallis-järjestöjen kanssa, joitten nimiä ei tiedetä.
Kuten seuraamassani artikkelissa todetaan, USA:n nykyisen hallituksen politiikka Israelia vastaan tuntuu sitäkin oudommalta, kun Israelin ollessa operaatio Prorective Edge kuumissa vaiheessaan USA:n ulkoministeriö – ilmeisesti Obaman kehotuksesta – kielsi IDF:n tilaamien Hellfire-ohjusten toimittamisen esittäen samalla vaatimuksen, että kaikki asetoimitukset Israeliin tulee hyväksyttää sekä USA:n ulkoministeriössä että presidentti Obamalla, jota on siitä lähtien noudatettu. Se hidastaa toimituksia ja aiheuttaa turhaa kärhämää läheisten liittolaisten välillä. Se on myös uusi todiste Obaman läheisistä suhteista islamin kanssa.
HIZBULLAHIN yhteysmies Afif syyttää Yhdysvaltoja ISIL-ilmiön kehittämisestä ja aseiden toimittamisesta Syyrian presidentti Bashar Assadia vastaan taisteleville kapinallisille. USA:n kerrotaan toimittaneen 600 tonnia aseita FSA:n joukoille, jotka myyvät niitä edelleen Al-Nusralle ja muille järjestöille. AFIF varoittaa Yhdysvaltoja, että ”sen synnyttämä peto on kasvanut täysi-ikäiseksi ja on nyt vaarallinen myös synnyttäjälleen”.
VENÄJÄ ja Iran ovat Syyrian ja Hizbullahin tärkeimmät tukijat ja asetoimittajat. Iran on antanut Hizbullahille myös koulutus- ja asiantuntija-apua, mistä etenkin miehittämättömien koneitten valmistaminen Hizbullahin pajoissa on yksi esimerkki. Venäjä varoitti Yhdysvaltoja sekaantumasta Syyrian sisäisiin asioihin, ja pysyttelemään poissa Assadin armeijan taisteluista kapinallisia vastaan. Lisäksi Venäjä vaatii, että liittoutuman tulee saada Assadin hyväksyminen ilmaiskuilleen Syyrian alueella, jota se tuskin saa. On olemassa vaara, että USA voi käyttää hyväkseen kongressin antamaa lupaa toimittaa aseita kapinallisille ja pommittaa Islamin Valtion tukikohtia Syyriassa ja voi laajentaa sotaa hyökkäämällä Assadin armeijan panssareita ja lentokenttiä vastaan väittäen, että ne häiritsevät liittoutuman ilmaiskuja.   http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-us-sending-indirect-military-aid-to-hezbollah/2014/09/22/
4. Rachel Levyn kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että Israelin valtion (Daesh) taistelijat asuvat Syyriassa miehittämässään Raqqan kaupungissa, jota he pitävät valtionsa tilapäisenä pääkaupunkina, varsin leveästi kuvernöörin palatsissa tilaten tarvitsemiaan eineksiä ja erityisesti sveitsiläistä suklaata, josta he pitävät, Turkista maksaen vaaditun hinnan. Heillä ei ilmeisestikään ole pulaa rahasta, jota he saavat puoli-ilmaiseksi myymistään öljytuotteista Turkkiin, joka tarvitsee energiaa kasvavalle teollisuudelleen.
Levyn artikkelissa todetaan, että IS:n taistelijat ovat valmiit puolustamaan miehittämiään alueita, mutta koska he ovat haavoittuvia liittoutuneiden ilmapommituksia vastaan - heillä ei ole omia ilmavoimia eikä uudenaikaista ilmatorjuntakalustoa – he joutuvat etsimään suojaa ohjuksilta ja pommeilta. He ovat lähettäneet perheensä ja omaisensa ulos kaupungista ja varovat askeleitaan. Kaupungin asukkaitten valtaosa on paennut, 80 000 jo ennen IS:n joukkojen tuloa, ja sen aikana ainakin 100 000 ihmistä. IS:n taistelijat ovat pidättäneet siviilejä, etenkin nuoria naisia, joita he pitävät seksiorjinaan ja tarvittaessa ihmiskilpinä. IS:n taistelijat jatkavat omaksumansa pidättämiensä vankien pään katkaisemisen pitääkseen yllä kauhua ja pelkoa miehittämillään alueilla sen laajentamiseksi.
Paikallinen aktivisti Abu Mohammad, joka toimittaa web-sivua nimeltä ”Raqqa lahdataan äänettömästi” sanoo, että ihmiset pelkäävät pommituksia myös siksi, että heitä voidaan käyttää ihmiskilpinä. Hän sanoo, etteivät ihmiset luota Amerikkaan, koska se antoi IS:n kasvaa nykyiseen mittaansa eikä eliminoinut Assadin hallintoa, joka myös pommittaa heitä. Turkista tulee taistelijoita kansansa suojaksi, mutta he pelkäävät joutuvansa liittoutuneitten pommitusten uhreiksi maassa, joka on täynnä aseellisia ryhmittymiä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/isis-living-high-life-in-raqqa-using-yazidi-females-as-human-shields/2014/09/22/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin viranomaiset sulkevat Hebronissa sijaitsevan Patriarkkain mausoleumin, joka tunnetaan myös nimellä Machpela luola, muslimeilta juutalaisten uuden vuoden kahden ensimmäisen päivän ajaksi. Tämä katsotaan välttämättömäksi mahdollisten yhteenottojen vuoksi, sillä luolalle odotetaan runsaasti kansaa sekä Israelista että ulkomailta. Maan uutistoimiston asiaa koskeva artikkeli on tarkoituksellisen puutteellinen ja virheellinen ellei peräti herjaava. Arabit kutsuvat mausoleumia nimellä Ibrahimin moskeija. Maan sanoo, että kaupungin 500 ”setleriä” vierailevat mausoleumissa useasti huomioimatta, että juutalaisia palvojia tulee sinne monilta paikkakunnilta ulkomaisten vieraiden lisäksi. Maan viittaa ”jännitykseen”, mikä johtuu vain arabien vihamielisestä suhtautumisesta israelilaisiin ja juutalaisiin yleensä. Hebron on yksi juutalaisten pyhistä kaupungeista Jerusalemin, Safedin ja Tiberiaan ohella. Kuningas David aloitti kuningaskuntansa Hebronissa, ja Patriarkkain Mausoleumiin on haudattu arkki-isä Abrahamin vaimo Saara, kuten hän itse ja omaisia. Abraham osti luolan ja sen yllä olevan kedon 400 hopeasekelillä heettiläiseltä Efronilta haudaksi vaimolleen. (1. Ms.23:1 -20) Mausoleumi on rakennettu paljon myöhemmin luolan päälle. Juutalaiset viettävät uutta vuotta torstaina ja perjantaina, jotka ovat myös tishrei-kuun kaksi ensimmäistä päivää juutalaisen kalenterin mukaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-media-outlet-struggles-w-cave-of-patriarchs-closure-to-muslims-on-rosh-hashana/2014/09/21/
·        IDF ampui tiistaina alas syyrialaisen Mig21 tai Sukhoi24 hävittäjän sen ollessa ylittämässä aseettoman vyöhykkeen rajaa. Koneen hylky putosi Syyrian puolelle rajaa. Koneen ampui alas Patriot maasta ilmaan torjuntapatteristo. Tiedot ovat vielä epätarkkoja ja voivat muuttua IDF:n tutkittua asian. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185439#.VCExBUNsO-o
·        YK:n alainen UNHRC julkisti raportin, jossa se ylistää Qatarin ihmisoikeustoimia. Eilisessä raportissa, jota tukivat 78 maata, niiden joukossa Kiina ja Turkki, annetaan tunnustusta Qatarin ihmisoikeuksien edistymiselle, vaikka Qatar on Hamasin tärkein taloustukija ja antaa tukensa ISIS-joukoille Irakissa ja Syyriassa. YK:n tarkkailija NGO-järjestön johtaja Hille Neuer totesi, että Qatarin epäinhimillisillä rakennustyömailla 2022 World Cupin tarpeita varten kuolee yksi siirtotyöntekijä päivässä, eli projektin valmistumiseen mennessä 4000 siirtotyöläistä on menettänyt henkensä Qatarissa. Hän viittasi Saksan kehitysapuministeri Gerd Myllerin vihjailevaan kysymykseen: ”Kuka rahoittaa nuo ISIS-ryhmät”, viitaten Qatariin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185440#.VCEyE0NsO-o
LÄMPÖTILAT tänään. Jerusalem 18 -29; Tiberias 22 -34; Suolameri 26 -37; Eilat 24 -39 +C-astetta. Sää pysyy aurinkoisena ja taivas pilvettömänä. Kinneretin pinta putosi 2 sm.
Monday, September 22, 2014

MAANANTAI 22.09.14


MAANANTAI 22.09.14
1. ISRAELIN väkiluku ylitti 8 miljoonan rajan vuoden 5774 aikana. Maassa asuu nyt 8 904 373 kansalaisoikeuden omaavaa ihmistä., kertoo väestö- ja maahanmuuttoministeriö.
Pääministeri Benyamin Netanyahu kertoi hallituksen viikkoistunnossa, että juutalaisten määrä ylitti 6 miljoonan rajan vuoden 2013 aikana, mikä vastaa suunnilleen toisen maailmansodan aikana natsivainoissa surmattujen juutalaisten määrää. Israelin väkiluku kasvoi vuoden 5774 aikana 173 811 hengellä, eli 1.99 % edellisvuodesta.
VUODEN 5774 aikana Israeliin muutti 24 801 uutta kansalaista, ja 176 230 vauvaa syntyi vuoden aikana, heistä 90 646 poikaa ja 85 584 tyttöä. 10 suosituinta pojan nimeä olivat Yosef, Daniel, Uri, Dan, Omer, Adam, Noam, Ariel, Eitan ja David. Tyttöjen suosituimmat 10 nimeä olivat Tamar, Noa, Shira, Adele, Talia, Yael, Leanne, Mirima, Maya ja Avigail.
Uusia avioliittoja solmittiin 75 848, avioliittoja purettiin 23 419 vuoden 5774 aikana. http://www.timesofisrael.com/israeli-population-hits-8904373-census-shows/
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja talousministeri Yair Lapid yrittivät sunnuntain aikana tasoittaa vuoden 2015 budjetin ympärille syntyneitä erimielisyyksiä, mutta raporttien mukaan heidän näkemystensä väliset erot tärkeimmissä kysymyksissä olivat liian suuret yksimielisyyden saavuttamiseksi. Tämä siitä huolimatta, että eilen vielä kerrottiin ratkaisun olevan lähellä.
TÄMÄN hetken näkymien mukaan budjetin vajaus tulee olemaan 3.4 % bruttokansan-tuotteesta, vaikka päämääränä oli 2.5 %. Israelin pankin pääjohtaja Karnit Flug esitti varoituksen 3.0 %:n budjettivajauksen ylittämisestä vastustaen myös Lapidin päätöstä olla nostamatta verotusta ja pitää kiinni arvonlisäveron poistamiseksi määrätyillä asunto-rakennussektoreilla kohtuuttomien asuntohintojen alentamiseksi. Suurin yksittäinen lisäys tulee puolustusministeriölle, jonka osuus kasvaa 6 miljardilla NIS esitetyn 11 miljardin NIS asemesta, mikä ei tietenkään tyydytä puolustusministeri Moshe Yaalonia. Yair Lapid pitää kiinni laatimastaan budjettiesityksestä, vaikka ministeriön pääekonomisti erosi vasta-lauseena Lapidin suunnitelmalle.
BUDJETTIESITYKSEN mukainen valtionbudjetti tulee aiheuttamaan sen, että hallitus joutuu maksamaan pelkästään korkomenoja 40 miljardia. Tämä puolestaan nostaa valtion velan 73 %:in bruttokansantuotteesta, n. triljoona NIS, eli julkisen velan suuruus on 700 miljardia NIS. Velan suuruus on kuitenkin alempi, kuin EU-maiden km. 94 %. Israel kuitenkin säilyttänee A+ luokituksensa.
VUODEN 2015 budjettiesitys tulee väistämättä nostamaan hintoja maassa, mikä – kuten oppositio syyttää – tulee pahiten kohdistumaan heikossa taloudellisessa asemassa oleviin.  OECD-maiden raportin mukaan perustuen vuoden 2011 lukuihin 20 9 % kansasta elää köyhyysrajan alapuolella, joka määritellään siten, että se vastaa puolta keskivertoperheen keskituloista. OECD-maissa köyhyysrajan alapuolella eläviä kansalaisia on 11.5 %. Israelissa on myös suurin tuloero valtion avustustoimien huomioimisen jälkeen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Key-gaps-remain-between-Lapid-Netanyahu-on-budget-375998
2. JORDANIAN kuningas Abdullah II vakuutti CBS:n 60 minuutin haastattelun aikana, että hänen kuningaskuntansa rajat ovat nyt turvattuina ISIS-joukkojen hyökkäyksiltä. Hän puhui pian sen jälkeen, kun Jordanian turvallisuusjoukot olivat pidättäneet 11 terrorijärjestöön kuuluvaa miestä, joita syytetään terrorihyökkäyksen suunnittelusta Hashemite kuningas-kunnassa. Heidät pidätettiin Jordaniassa, joten he olivat päässeet turvatoimien läpi.
KUNINGAS Abdullah vakuutti sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Jordania on estänyt useita yrityksiä Jordanian ja Syyrian rajan ylittämiseksi tai poistaneet ne, jotka ovat sen ylittäneet muutaman kuukauden aikana. ”Olemme olleet jokseenkin hyökkääviä rajojemme puolustamiseksi ulkoa tulevaa uhkaa vastaan”, hän selitti lisäten, että tällä hetkellä rajat ovat tarkasti suojattuina, ja että alueen valtiot ovat yksimielisiä ponnisteluissaan estää islamistien leviäminen Irakissa ja Syyriassa.
Abdullah selitti, että ISIS on virittänyt yleinen ymmärryksen, että meidän on aika päättää mielessämme asemamme hyvän taistelussa pahaa vastaan, mikä saa yhteen kaikkien uskontokuntien edustajat kaikkialla liittymään pahan vastaiseen taisteluun. Hän selitti edelleen, että ISIS ryhmittymä, jota hän käytti esimerkkinä kaikista sen kanssa liitossa olevista ryhmistä, on siinä mielessä ainutlaatuinen, ettei se ole taloudellisesti riippuvainen kenestäkään ulkopuolisesta. ”Ne pystyvät tuottamaan vuoden aikana miljardin USD arvosta öljytuotteita, joita ne ilmeisesti myyvät alhaisella 30 USD tynnyrihinnalla”, Abdullah selitti jatkaen, että sillä määrällä pystyy ostamaan runsaasti ulkomaisia taistelijoita ja aseita.
JORDANIAN kuningas murehtii sitä, että jihadistien nousu nykyiseen asemaansa olisi voitu estää, jos USA ja kansainväliset yhteisöt olisivat ajoissa selvittäneet ja eliminoineet niiden taloudelliset lähteet. ”Islamin Valtion synty olisi voitu estää, jos kansainvälinen yhteisö olisi työskennellyt lujemmin yhdessä, etteivät alkuperäisten ryhmien varat ja tuki olisi päässeet kasvamaan siihen, missä ne ovat nyt. Olisimme voineet toimia paremmin varmistaaksemme, keitä nuo pahat henkilöt olivat, ja jos kansainvälinen yhteisö olisi estänyt sen toteutumisen”.
JORDANIAN turvallisuusvirkailija vahvisti, että poliisi oli pidättänyt 11 Islamin Valtion jäsentä, ja että he olivat tunnustaneet suunnitelleensa iskuja useisiin tärkeisiin kohteisiin Jordaniassa. Hän sanoi turvallisuusmiesten jatkavan asian tutkimista, kuten uutistoimisto Petra raportoi. http://www.timesofisrael.com/jordanian-king-says-borders-secure-from-islamic-state/
3. ISRAEL on huolellisesti pysytellyt sivussa siitä, mitä tapahtuu Syyriassa ja Irakissa, mutta kouluttaa joukkojaan ja vahvistaa asemiaan Syyrian ja Libanonin rajan tuntumassa valmistautuen pahimman varalle, eli siihen, että taistelut voivat levitä rajan yli Israelin puolelle. Muutamia hajanaisia laukauksia ja kranaatin ammuksia on tullut Israelin puolelle, joihin IDF on vastannut harkintansa mukaan – yleensä Syyrian armeija asemiin, koska se on vastuussa siitä, ettei aseettomalta vyöhykkeeltä ammuta rajan yli.
PÄÄMINISTERI Netanyahu on kuitenkin vakuuttanut, että jos IS uhkaa Jordanian turvallisuutta ja itsenäisyyttä, IDF tulee puuttumaan tilanteeseen. Jordaniassa on 12 000 USA:n merijalkaväen sotilasta ja hävittäjiä, mutta niiden tehtävä on enemmän tilanteen tarkkaileminen kuin aktiivinen osallistuminen tilanteisiin Jordanian, Irakin ja Syyrian rajoilla. Israel on toimittanut USA:lle satelliittikuvia ISIS joukkojen asemista sekä tietoja ulko-maalaisista, jotka liittyvät IS:n joukkoihin.
OBAMAN julistamaan sotaan IS:n joukkoja vastaan on liittynyt 55 valtiota – Israel ei ole mukana, eikä ole kysytty – mutta useimmat lupaavat vain taloudellista tai kuljetusapua. USA:n ilmavoimat ovat tehneet yli 150 ilmaiskua valitsemiaan kohteita vastaan Irakissa ja Syyriassa, jonne myös ranskalaiset hävittäjät tekivät ilmaiskuja. USA:n senaatti antoi luvan viedä aseita Syyrian kapinallisille, joille se toimitti jo aiemmin 600 tonnia aseita ja ohjuksia. Ne on toimitettu ns. maltillisille ryhmittymille kuten FSA, mutta ne myyvät aseita ISIS joukoille. Tämä voi jatkua USA:n toimittamien uusien aseitten suhteen, etenkin ilmatorjunta-aseitten, joita ISIS joukot voivat käyttää länsimaiden hävittäjiä vastaan.
USA:n ulkoministeri John Kerry on kuin kissa pistoksissa yrittäen päättää, voiko se ottaa Iranin mukaan IS:n vastaisen liittoutumaan ja millä ehdoilla. Iran antaa epäselviä ja osin ristiriitaisia lausuntoja halustaan tulla mukaan, mutta viimeisten tietojen mukaan sen ehtoihin kuuluu, että P5+1 maat helpottavat Iranille asettamiaan pakotteita. Tämä olisi karvas kalkki Netanyahulle, joka olisi halunnut iskeä Iranin ydintaitoksia vastaan viivyttääkseen sen ydinaseen valmistumista, mikä on nyt mahdotonta.  http://www.timesofisrael.com/jordanian-king-says-borders-secure-from-islamic-state/
4. UUTISOTSIKOITA
·        IS pidätti 46 turkkilaista diplomaattia ja 3 irakilaista miehittäessään Mosulin kaupungin ja siellä olevan Turkin lähetystön. IS suostui vapauttamaan Turkin vaatimat 49 henkilöä, mutta raporteissa ei mainita, millä ehdoilla heidät päästettiin Turkkiin. Presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, ettei hänen hallituksensa tule paljastamaan, millä ehdoilla vapauttaminen tapahtui. Turkki pidättyi kokonaan Kerryn tarjoamasta osallistumisesta IS:n vastaiseen operaatioon, eikä myöskään anna lentokenttiään USA:n hävittäjien käyttöön ilmaiskuissaan IS:n asemia vastaan. Tämä asettaa Turkin NATO-jäsenyyden varsin outoon valoon. http://www.timesofisrael.com/turkey-well-keep-the-secret-behind-hostage-release/
·        Fatahin ja Hamasin väliset yhteysneuvottelut alkavat uudelleen tällä viikolla. Samoihin aikoihin jatkuvat Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat neuvottelut tulitauon jatkamiseksi Gazan rintamalla. PA:n diplomaattiset edustajat ponnistelevat kansainvälisen tuen saamiseksi laatimalleen suunnitelmalle Israelin pakottamiseksi YK:n päätöksellä vetäytymään 1949 aselepolinjoille, tai ellei se linkki vedä, kääntyäkseen Haagin kansainvälisen oikeuden ICC puoleen. Tulitauon jatkamiseksi Israel on asettanut ehdoksi Hamasin riisumisen aseista. Hamas vaatii omaa meri-satamaa ja lentokenttää sekä kaikkien saartotoimien poistamista. Hamas vaatii myös rajoittamatonta liikennettä Gazan ja Länsirannan välille, mikä edellyttäisi arabien valvoman maantie- ja junayhteyden rakentamista Israelin alueen läpi. http://www.timesofisrael.com/palestinians-face-crunch-talks-in-cairo-ahead-of-un-bid/
·        Islamin Valtion tiedottaja Abu Muhammad al-Adnani kehotti Siinailla toimivia terrorijärjestöjä jatkamaan ”onnistuneita iskujaan Israelin suojelijana toimivaa El-Sisin hallitusta vastaan” onnitellen jo suoritetuista iskuista. ”Aseta tiet täyteen räjähteitä heitä varten, iske niiden tukikohtiin ja koteihin, katko heidän päitään äläkä anna heidän tuntea oloaan turvalliseksi", IS:n tiedottajan lausunnossa sanotaan. Hän ylisti ”Egyptin islamistien suorittamia siunattuja iskuja juutalaisten suojelijan El-Sisin sotilaita ja Egyptin faaraota el-Sisiä vastaan”. Siinailla toimii Egyptin vaarallisin terrori-ryhmä Ansar Bait al-Magdis, jonka edustaja sanoo järjestön saaneen ohjausta IS:ltä internetin kautta. ”He kertovat meille, miten suorittaa operaatioita. Me keskustelemme internetin välityksellä. He eivät anna meille aseita. He opettavat meille, miten muodostaa viiden hengen soluja. Vain yksi henkilö kussakin solussa on yhteydessä toisen solun kanssa. Egypti on toistuvien hallitustensa kautta pyrkinyt murskaamaan terrorijärjestöt maassa, mutta ne nousevat aina uudelleen. http://www.jpost.com/Middle-East/Islamic-State-takes-aim-at-Egypt-through-Sinai-terror-group-376012
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -33; Suolameri 25 -35; Eilat 23 -37 +C-astetta. Aurinkoista hellesäätä luvataan lähipäiviksi.Sunday, September 21, 2014

SUNNUNTAI 21.09.14


SUNNUNTAI 21.09.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi sumuisena ja utuisena eikä lehti ollut vielä tullut portin pieleen vartin yli kuusi, mutta seitsemän maissa sain sen työhuoneeseeni aloitettuani aamun raportin laadinnan. Onneksi internetistä saa nopeasti yleiskuvan viikon vaihteen tapahtumista kuten vinkkejä siitäkin, mitä on odotettavissa tämän viikon aikana. Säätila näyttää ennusteiden valossa pysyttelevän lähes aurinkoisena ja helteisenä toistaiseksi. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -26; Tiberias 22 -34; Suolameri 27 -36; Eilat 26 -39 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen ennusteajan aikana, Kinneretin pinta ei laskenut eikä noussut.
2. Aluksi käymme läpi uutisotsikoita päivän ja viikon alkajaiseksi. Netanyahu ja Lapid ovat lähellä ratkaisua vuoden 2015 budjetista. Pääministeri sanoo, että budjetti maan eteläosien kehittämiseksi osoittaa, että olemme täällä pysyäksemme. Iran vaatii, että kansanmurhaa havitteleva Israel täytyy karkottaa Palestiinasta, jotta ISIS-joukkoja vastaan käytävät taistelut onnistuisivat. USA:n senaatti vahvisti hyväksymällään lailla, että Israel on USA:n tärkein strateginen liittolainen. Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat neuvotteluta alkavat Kairossa tiistaina. Skotit hylkäsivät itsenäisyyden historiallisessa referendumissa, mikä aloitti takaperoisen kehityksen. 12 Jordanian kansanedustajaa matkusti Kairoon vieraillakseen Gazassa, mutta pelkäsivät turvallisuutensa vaarantuvan ja peruivat matkan jatkamisen.
Pääministeri tarjoaa sisäministerin paikkaa Gilad Erdanille, jonka tulee valita sen ja YK:n lähettilään viran välillä. Israelin muslimiarabit syyttävät Israelia ”hajota ja hallitse” taktiikasta sisäministeri Gideon Saarin päätettyä, että Israelin arabikristityt voivat nyt rekisteröityä aramealaisiksi, mistä kaikki kristityt arabit eivät pidä. Hallitus päättänee tänään turvallisuus-aidan paikasta Battirin arabikylän kohdalla, jonka UNESCO päätti PA:n hakemuksesta hyväksyä maailman perinnekohteeksi. 712 km:n pituisesta aidasta on rakennettu 62 % 12 vuotta aidan rakentamisen aloittamisesta. Battirin kohdalla on kysymys 3 km:n pätkästä. Englannin alahuoneella on mahdollisuus 13. lokakuuta päättää aloitteesta Palestiinan valtion perustamiseksi. Ranska puolestaan aikoo esittää YK:ssa oman suunnitelmansa Palestiinan valtiosta voidakseen sillä estää PA:n laatiman yksipuolisen esityksen valtionsa muodostamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, minkä USA voi estää.
3. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu yrittää saada Washingtonin ymmärtämään, että Iran on paljon vaarallisempi kuin ISIS tai Islamin valtio IS. Israelille kysymyksessä on hengissä säilyminen, mitä se ei merkitse USA:lle – ei ainakaan vielä. USA:n media on viime viikkojen akana ollut täynnä toinen toistaan kauhistuttavampia kertomuksia ja kuvauksia jihadisti-ryhmien suorittamista hirmuteoista Irakissa ja Syyriassa – kuten myös Afrikan keski-osissa - ja Obaman julistamasta sodasta sitä vastaan.
Times of Israel artikkelin kirjoittaja Avi Issacharov toteaa, että jos ISIS-ryhmien tarkoituksena oli huomion herättäminen Amerikan mediassa, se on saavuttanut päämääränsä. Hän selittää, että jos asiaa täysin tuntematon selailisi Amerikan mantereen mediavälineitä kuten myös Valkoisen Talon, Kongressin ja Senaatin lausuntoja, hän tulisi virheelliseen loppu-tulokseen, että Islamin valtio on jokin paha maailmanvalta, jonka kaltaista inhimillisten arvojen polkijaa maailma ei ole ennen nähnyt, ja joka edustaa ainoaa uhkaa maailman tasapainotilalle yleensä ja Lähi-Idälle erityisesti.
ISSACHAROV pyrkii seuraavaksi esittämään asioitten todellisen merkityksen asettamalla asiat oikeaan järjestykseen. Hän esittää näkemyksensä, ettei Israelin Valtio muodosta strategista uhkaa sellaisille vakaille valtioille kuten Jordania, Saudi Arabia ja Israel.
ISSACHAROV toteaa, että Islamin valtio on onnistunut vain siellä, missä on poliittinen johtajuustyhjiö, eikä Islamin Valtiolla ole merkittävää armeijaa, joka pystyisi haastamaan organisoitua sotilaallista armeijaa suorassa hyökkäyksessä. Hän katsoo, että sen joukkojen miesvahvuus on 30 000 paikkeilla, joista osa on Irakin armeijan entisiä sotilaita, jotka liittyivät mukaan taloudellisista syistä. ”Sen yleisin ase on venäläinen kivääri, muutamia tankkeja ja panssaroituja miehistön kuljetusvälineitä, ei lentokoneita eikä tykistöä. Sen yleisin kuljetusväline on Toyotan pickup auto, siinä kaikki”. ”Islamin Valtio ei muodosta vakavaa uhkaa Jordanian tai Israelin valtioille eikä Yhdysvaloille muuten kuin terrorismin muodossa, ei valloituksen tai kaappauksen muodossa”, artikkelissa todistellaan.
ToI:n artikkelissa todetaan, että Teheranin surmaamien ihmisten lukumäärä - mukaan lukien Iranin maaperällä - moninkertaisesti ylittää IS:n suorittamat hirmuteot. ”Iranin muodostama uhka Lähi-Idän ja maailman valtioille ylittää tuhat kertaisesti IS:n muodostaman”, kuten Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer totesi äskettäin. Issacharov toteaa, että IS:n maineen takana on hyvin organisoitu ja ohjattu PR-toiminta julkisine teurastuksineen ja pään katkaisemisineen, mikä on saanut koko läntisen maailman voimaan pahoin. Tämä julma PR-toiminta vetoaa kuitenkin seikkailuja etsiviin tai muuten vain maailmaa pakeneviin ihmisiin, joita tulvimalla tulvii IS:n riveihin ilman merkittävää sotilaallista taitoa tai kokemusta, ja naisia viihdytysjoukkoihin. Se on myös peittänyt aiemmat islamistiset ryhmittyvät, Al-Qaidan ja siitä irronneet Al-Nusra ja muut, sillä niiden harjoittamia julmuuksia ei ole samalla tavoin propagoitu maailmalla. Nyt jotkut noista ryhmistä ovat sopineet tulitauosta IS:n kanssa.
ISSACHAROV todistaa artikkelissaan, miten USA:n media tarjoaa jatkuvasti informaatiota IS:n mahdista ja sen etenemisestä, mikä tulee pysäyttää huomioimatta ollenkaan Iranin ydinaseen valmistumista. Neuvottelut P5+1 maiden ja Iranin välillä takkuavat pahoin, eikä ole näköpiirissä, että marraskuuhun tarkoitettu sopimus valmistuu ajoissa. USA:n taholta vihjaillaan, että se harkitsee Iranille asetettavien vaatimusten lieventämistä. Joka tapauksessa, kuten artikkelissa todetaan, Iranin taivuttamiseksi sotilaallisin toimin ei kukaan edes mainitse, ellei sitten Israelin mediassa IAF:n valmiustilan nostamiseksi. Kukaan ei usko, että Iranin vastaisia pakotteita kovennettaisiin; USA haluaa Iranin mukaan Obaman sotaan.
Times of Israel artikkelissa ei puututa IS:n harjoittamaan etniseen puhdistamiseen ajaessaan joukoittain kurdeja sekä Irakista että Syyriasta, josta tuoreen uutisen mukaan 60 000 kurdia pakeni Turkkiin, eikä kristittyjen järjestelmällisestä vainoamisesta. Erityisen pahalta tuntuu IS:n joukkojen harjoittama terrori puolustuskyvyttömiä lapsia vastaan, joita raiskataan jopa 5-vuotiaista lähtien. Eräs IS:n taistelija kuvasi journalisteille, miten ihania tunteita sylilapsen kaulan katkaiseminen aiheuttaa. Eräässä videossa veistä heiluttava murhaaja kyselee alaikäisiltä kolmelta itkevältä lapselta, kuka haluaa antaa ensimmäiseksi päänsä katkaistavaksi. Naisia vastaan harjoitettua julmuutta on kehitetty leikkaamalla nuorilta tytöiltä rinnat ja muita naisellisuuteen kuuluvia ruumiin osia pois. Iranissa vaaditaan, että kaikki 16 -60 vuotiaat naimattomat naiset tulee ympärileikata. ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus”. IS:n ja Iranin laittomuudet vaikuttavat koko maailman henkiseen ilmapiiriin ja kiihottavat nuoria väkivaltaan länsimaiden kaduilla. http://www.timesofisrael.com/forget-about-iran-in-washington-everyones-speaking-isish/
4. Egyptin presidentti Abdel-Fattah al-Sisi vakuuttaa, että Egyptin on valmis antamaan apuaan USA:n johtamalle koaliittiolle IS:n joukkoja vastaan, kuten AP raportoi eilen. Kerryn mukaan hän on saanut 55 valtion suostumuksen tulla mukaan liittoutumaan eriasteisin rajoituksin. Journalistin kysyessä, antaako Egypti ilmatilansa tai logistista apua, Sisi vastasi: ”Olemme täysin valmistautuneet antamaan tukea. Teemme sen, mitä meiltä vaaditaan”. Hän kuitenkin kielsi joukkojen lähettämisen mahdollisuuden todeten, että Irakin armeija on kyllin vahva selviytymään IS:n joukoista ilman ulkopuolista apua, näin AP:n mukaan.
Mosulin valtaamisen yhteydessä Irakin armeija pakeni täydessä epäjärjestyksessä heittäen aseensa ja riisuen sotilaspukunsa silmittömässä paossaan. IS:n joukot veivät heitä sadoittain alusvaatteisillaan erämaahan, jossa heidät massamurhattiin konetuliaseilla kuin pahainen lammaslauma ilman vastarintaa. Irakin armeija tarvitsee kokonaan uudenlaisen asenteen ja koulutuksen antaakseen edes jonkinlaisen vastarinnan, vaikka sen nykyinenkin armeija on USA:n kouluttama ja aseistama.
El-Sisi totesi, että kaikki Lähi-Idässä syntyneet ääri-islamilaiset ryhmittymät tulee hajottaa, eikä vain IS. Hän totesi, että hänen väliintulonsa Mursin hallitusta vastaan esti sisällissodan Egyptissä. Hän viittasi vaaraan, mitä Irakissa ja Syyriassa islamilaisissa joukoissa palvelleet eurooppalaiset, amerikkalaiset, arabit ja muut muodostavat palatessaan kotimaihinsa. Belgian hallitus sanoo estäneensä useita terrori-iskuja Lähi-Idän rintamilta palaneiden miesten toimesta. Belgiasta matkusti arviolta 800 miestä Lähi-Itään; niistä 90 on palannut Belgiaan. Presidentti Sisi sanoo varoittaneensa vuosi sitten islamistien muodostamasta vaarasta, mutta ettei kukaan silloin ottanut häntä vakavasti, kuten AP raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185336#.VB595ENsO-o
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin siviilihallinnon suunnitelma rakentaa beduiinikaupunki valtion omistamalle maalle lähelle Jerikoa tarkoittaa Israelin valtion maan varastamista, sanoo alueneuvoston puheenjohtaja David Elhayani. ”Siviilihallitus ajaa tätä asia omasta aloitteestaan, ja se tulee vaikuttamaan meidän elämäämme”. Hän sanoo keskustelleensa kaupungin rakentamisesta useiden ministereitten ja kansan-edustajien kanssa, eikä kukaan tunnusta tietävänsä asiasta, mikä on ennen kuulumatonta, Elhayani selittää. Beduiinikaupunkia, joita kutsutaan nimellä Tlat Nu´ima, suunnitellaan Jerikon pohjoispuolelle, alueelle, jota hän pitää elintärkeänä Israelille, eikä kukaan maan asioista vastaavista edes ole tietoinen koko asiasta. Siviilihallinnon taholta vakuutetaan, että asiasta sovittiin suusanallisesti vastaavien hallituksen virkailijoiden kanssa. Mitään virallista päätöstä ei ole tehty hallituksessa. Ongelma on sama Negevissä, vain moninkertaisena, jossa beduiiniklaanit asettuvat asumaan valitsemaansa paikkaan, useimmiten valtion maalle, kysymättä keltään mitään, mutta vaatien, että sinne tulee johtaa valtion infrastruktuuri, vesi-ja viemärijohdot, sähkövirta, sekä opetus- ja lääkintäpalvelut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185337#.VB6Dw0NsO-o
·        Fatah ja Hamas aikovat jatkaa keskinäisten sopimustensa käytännön järjestelyjä ensi viikolla Kairossa. Fatahin edustaja Azzam al-Ahmad sanoo, että keskustelut alkavat viikon keskivaiheilla. Suurimpia ongelmia ovat Hamasin virkailijoiden palkat ja ulko-maisten lahjoitusvarojen käsittely, mistä Fatah syyttää Hamasin varastaneen osan omaan käyttöönsä. Gazan kaistan jälleen rakentaminen ja siihen tarkoitettujen määrärahojen käsittely halutaan antaa PA:n valvontaan, mikä on kuin kissan asettaminen valvomaan kermakannua. Abbas haluaa kaiken vallan omiin käsiinsä, mikä ei sovi Hamasin suunnitelmiin, jota kansa tukee enemmän kuin Fatahia. Hamasin johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar sanoo, että yhteishallitus on tilapäinen ratkaisu, ja että Hamas tutkii uusia ratkaisumalleja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185335#.VB6IB0NsO-o
·        Jerusalemin läheltä löydettiin ”valtava” tippukivi (stalaktite, stalakmite) luola. Viranomaiset tutkivat luolaa edelleen valmistelleen sen avaamista yleisölle, mutta sen sijoitus pidetään tarkoin salaisena. Luola löydettiin rakennustöiden yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/huge-ancient-stalactite-cave-found-near-jerusalem/
·        EU:n komission päämaja Brysselissä Belgiassa on Syyriasta kotiin palaavien terroristien iskukohteena, paljastettiin lauantaina. Tämä on vain yksi monista, sillä maassa on runsaasti houkuttelevia kohteita. EU:n tärkein rakennus olisi terroristeille PR:n kannalta merkittävin kohde osoittaakseen halveksuntaansa Europan maiden keskushallintoa kohtaan. http://www.timesofisrael.com/eu-hq-said-to-be-among-possible-belgium-jihadist-targets/
·        Arabiterroristit kivittivät koulubussia Öljyvuoren rinteellä sen kuljettaessa nuoria koululaisia kouluihinsa sunnuntaiaamuna. Kukaan ei haavoittunut, mutta bussi kärsi vaurioita ja sen tuulilasi rikkoutui. Tämä alue on arabien jatkuvan väkivallan kohteena, eikä poliisi näytä löytävän mitään keinoa sen lopettamiseksi. Kivittäjien etsintä aloitettiin läheisistä arabilähiöistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185342#.VB6Qd0NsO-o