Friday, April 06, 2007

PERJANTAI 06.04.07
1. EN PYYTÄNYT ANTEEKSI, vannoo Englannin pääministeri Tony Blair Iranin pidättämän 15 merisotilaan astuessa maansa kamaralle Iranin presidentti Ahmadinejadin armahdettua heidät. Hän myös vakuuttaa, ettei vapauttamisoperaation yhteydessä tehty mitään salaisia sopimuksia.
Merimiehet ja sotilaat vietiin kuulusteltaviksi Englannissa, mutta armeija lupaa, ettei heitä rangaista siitä, että he tunnustivat olleensa pidätyshetkellä Iranin aluevesillä. Pidätetyille annettiin Ahmadinejadin toimesta lahjoja ennen nousemistaan koneeseen, jolla heidät kuljetettiin kotiin.
ENGLANNIN LAIVASTON edustaja paljastaa, että Irakin aluevesillä partioivilla merisotilailla on myös tiedustelutehtäviä. He tiedustelevat laivojen miehistöltä, ketkä omistavat ja käyttävät lahdella kulkevia aluksia. Tällä he pyrkivät seuraamaan salakuljetusta alueella.
ISRAEL PITI matalaa profiilia kriisin aikana, mutta jotkut ovat alkaneet esittää toiveita israelilaisten sotilaitten mahdollisuuksista päästä vapaiksi suorien neuvottelujen kautta. Ongelman muodostaa se, ettei Israel virallisesti ole suostunut keskustelemaan Hamasin eikä Hizbullahin kanssa, jotka sotilaat kaappasivat.
IRAN ON SAANUT ANSIOTONTA arvostusta tavasta, millä se lopulta ratkaisi vankikiistan. Vaikka virallisesti ei olekaan selvitetty, olivatko sotilaat pidätyshetkellä Iranin vai Irakin aluevesillä, kommentoijat kuitenkin kutsuvat Iranin toimia merirosvoukseksi. Tapaus on herättänyt kysymyksen myös Iranin ydinvoima-suunnitelman käsittelemiseksi ilman uhkauksia sotilaallisista iskuista tai kovennetusta boikotista.
USA on suostunut tapaamaan Iranin ulkoministerin Irakia koskevan tilaisuuden aikana Turkissa, mikä on herättänyt toiveita parantuneista suhteista USA:n ja Iranin välillä.
ISRAEL NÄYTTÄÄ jäävän yksin vaatimuksissaan Iranin ydinasehaaveitten nopeasta romuttamisesta.
2. HIZBULLAHIN SIEPPAAMAT israelilaissotilaat Ehud Goldwasser ja Ehud Regev saavat saman kohtelun kuin jokin aika sitten vapautettu Elhanan Tannenbaum, vakuuttaa Hizbullahin poliittisen siiven johtaja Muhammad Kamati Nasaretissa ilmestyvälle A-Sinara lehdelle myöntämässään haastattelussa. Kirjoitus julkaistaan tänään perjantaina. Kamati selvittää, että ”islamin uskonto vaatii sotavankeja kohdeltavan inhimillisesti, joka sallii heidän elävän normaalia elämää”. Kamati pitää naurettavina syytöksiä, että vankeja pahoinpideltäisiin tai pidettäisiin nälässä, kuten ”Israelin vankiloissa tehdään”.
LEHDEN APULAISPÄÄTOIMITTAJA Hussein Sweiti, joka suoritti haastattelun, sanoo ottaneensa Tannenbaumin tapauksen esimerkiksi, koska tämä oli Hizbullahin vankina vuodesta 2000 vuoteen 2004.
Sweiti toteaa saaneensa vaikutelman, että israelilaissotilaat ovat elossa, mistä ei aiemmin ole saatu mitään todisteita, eikä Hizbullah salli Punaisen Ristin edustajan vierailla heidän luonaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät.
EHUD GOLDWASSERIN vaimo Karnit sanoo epäilevänsä tietoja eikä pidä tapausta käänteentekevänä sotilaitten pikaiseksi vapauttamiseksi. Sotilaitten uskotaan haavoittuneen vaikeasti sieppauksen yhteydessä eikä ole mitään tietoja tai takeita, että he saivat asianmukaista hoitoa vammoihinsa.
GOLDWASSERIN ISÄ Shlomo haluaa suoria neuvotteluja Hizbullahin ja Hamasin kanssa, mistä hallitus on kieltäytynyt. ”En välitä siitä, pidetäänkö niitä terrorijärjestöinä tai ei, kaikesta huolimatta on mahdollista keskustella sekä Hizbullahin että Hamasin kanssa, että lapsemme pääsisivät vapaiksi,” hän sanoi.
3. SAUDI ARABIAN viranomaiset ovat innoissaan demokraattisen USA:n kongressin puhemiehen Nancy Pelosin (Dem.) vierailun yhteydessä antamista lausunnoista. Häntä oli vastassa lentokentällä keskiviikkona Saudi-Amerikan ystävyyskomitean johtaja Abdul-Rahman al-Zamel. Keskiviikkona hän tapasi kuningas Abdullahin ja torstaina hänellä oli tapaaminen useitten Shura-neuvoston jäsenten kanssa. Shura-neuvosto antaa neuvoja kuninkaalle tärkeissä kysymyksissä.
SHURA-NEUVOSTON alaisen ystävyyskomitean johtaja a-Zamel keskusteli pitkään Pelosin ja hänen seurueensa kanssa arabien rauhansuunnitelmasta. Edustajainhuoneen ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja Ton Lantos kertoi Associated Pressin edustajalle, että keskustelut sujuivat erittäin hyvin. LANTOS KERTOI selittäneensä al-Zamelille, että on tärkeää esittää rauhansuunnitelmaa keskustelujen pohjaksi eikä periaatteella ota tai jätä. Lantosin mielikuvaksi jäi, että vastaanotto oli myönteinen.
LANTOS KERTOI myös esittäneensä saudeille tekemänsä lakiesityksen, jolla Lähi Itään perustettaisiin kansainvälinen ydinpolttoaine-pankki, josta jokainen sitä haluava voisi saada reaktorinsa polttoaineen tarvitsematta itse rikastaa uraania. Saudit ja jotkut Persianlahden maat kuten myös Jordania, Egypti ja Afrikan pohjoiset valtiot ovat ilmaisseet halunsa rakentaa ydinlaitoksia maahansa.
KUNINGAS ABDULLAHIN syytöstä USA:n laittomasta Irakin miehityksestä ei kosketeltu, kertoi Pelosi.
Saudi Arabian kansalaisten viisumi-hakemusten hitaasta käsittelystä keskusteltiin. Saudeja pidetään epäilyttävinä, koska 11.09.01 pommi-iskujen tekijöitten valtaosa, 15 miestä 18:sta, tuli Saudi Arabiasta.
NANCY PELOSI oli pukeutunut saudeissa laventelinsiniseen housupukuun. Ehkäpä joku toinenkin oli huomioinut Nancyn epätyydyttävän asun Syyrian vierailun aikana.
PELOSIN JA DEMOKRAATTIJÄSENTEN vierailu Syyriassa ja Saudi Arabiassa sekä sen yhteydessä esitetyt lausunnot ovat entisestään kiristäneet Bushin hallituksen ja demokraattien välejä, joitten päämääränä on muuttaa USA:n virallista ulkopolitiikkaa Lähi Idän asioissa. USA:n varapresidentti Dick Cheney selvitti, että Syyria on eristetty huonon käytöksen takia, ja valitti, että demokraatit sitä nyt murtavat.
4. ENGLANNIN PÄÄKONSULI Richard Makepeace keskusteli torstaina PA:n pääministeri Ismail Haniyehin kanssa Gazassa. Israelin viranomaiset seurasivat keskustelua suurella epäluulolla, sillä he eivät halua kenenkään pitävän yhteyttä Hamasia edustavan PA:n ministerin kanssa. Pääkonsulin keskustelujen aiheena oli kuitenkin palestiinalaisten sieppaama BBC:n toimittaja John Johnston, joka on ollut salaisessa paikassa maaliskuun 12. päivästä lähtien, eikä mikään ryhmä ole ilmoittanut pitävänsä häntä vankinaan. Mahmoud Abbas lupasi toimittajille Gazassa, että hän tulee tekemään kaikkensa toimittajan vapauttamiseksi. Abbasin vauhti muistuttaa kuitenkin korkeintaan etanan vauhtia, mitään näkyvää ei ole saatu aikaan.
HAMASIN EDUSTAJA Ghazi Hamad kertoi toimittajille, että PA:n turvallisuusjoukkojen erikoisosasto on kytketty Johnstonin etsimiseen. Hamad selitti, että kaappaus pyritään selvittämään ilman väkivaltaa, mutta he ovat tosissaan antautuneet Johnstonin pikaiseksi vapauttamiseksi.
Pääkonsuli tapasi erillisessä istunnossa PA:n turvallisuusjohtajan Muhammad Dahlanin.
PALESTIINALAISET JOURNALISTIT osoittivat 350 miehen voimalla mieltään Johnstonin sieppaamista ja journalisteja vastaan harjoitettua painostusta kohtaan. He sulkivat Abbasin toimistoon johtavan sisäänkäynnin turvallisuusmiesten vastustuksesta ja ilmaan ammutuista laukauksista huolimatta. Lopulta mielenosoittajien sallittiin kokoontua Abbasin toimiston eteen.
PA:N HALLITUKSEN informaatioministeri Mustafa Barghouti piti Makepeacen ja Haniyehin tapaamista positiivisena merkkinä, joka ennakoi parempia suhteita.
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILAAT ampuivat aseettoman palestiinalaisen Nebi Mussahin luona Juudean erämaassa torstaina. Harjoitusten aikana sotilaat havaitsivat epäilyttäviä palestiinalaisia ja käskivät heitä pysähtymään. Koska he eivät totelleet sotilaat avasivat tulen osuen yhteen kuolettavasti. IDF:n maan keskiosien komentaja kenraalimajuri Yair Naveh keskeytti harjoitukset ja määräsi tutkimukset asiassa.
- TALOUSMINISTERI Avraham Hirchson joutui torstaina kolmannen kerran poliisin ristikuulusteluun seitsemän tunnin ajaksi. Raskasta vanhalle miehelle, syyllinen tai ei.
- KOTITEKOINEN POMMI tuhosi osan juutalaiskeskuksesta Montrealissa, Kanadassa.
- VANDAALIT tuhersivat Chicagon synagogan seiniin grafiitteja, joissa luki ”Kuolema Israelille”; ”Vapaus Palestiinalle” ja muita häpäiseviä tekstejä. Seurakunnan edustaja kertoo, että he ovat olleet paikalla 70 vuotta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu. Amerikan-islam neuvoston edustaja tuomitsi teon ja vaati kaikkia uskontoja tekemään samoin.
- USA ON VIIVYTTÄNYT pitkälle kehitettyjen aseitten, varsinkin ns. täsmäaseitten, myyntiä Saudi Arabialle ja Persianlahden öljymaille pelosta, että ne voivat joutua terroristien käsiin.
- PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz ilmoitti torstaina, että hän on päättänyt karkottaa Hebronin juutalaiset 700 000 USD ostamastaan 4-kerroksisesta talosta kahden viikon kuluessa. Päätöstä pidetään hätiköitynä ja poliittisena. Lehtiin vuotaneen tiedon mukaan tuhansia turvallisuushenkilöitä valmistautuu karkottamaan juutalaiset talosta. Jos se toteutuu, tämä voi olla Peretzin viimeinen teko ennen eroa toimestaan vähän Sharonin tapaan. Labour-puolueen äärilaidan jäsenet kuten Pines-Paz kehottavat Peretziä kiirehtimään.
- SADAT KRISTITYT kerääntyvät Jerusalemin vanhaan kaupunkiin kulkeakseen Jeesus Nasaretilaisen tuskien tien Via Dolorosan 14 pysähdyspaikkaa ennen Pyhän Haudan kirkkoa. Eri kokoisia ristejä kuljettavia ja eri kristittyjä kirkkoja edustavia kristittyjä suojaa sadat paikalle komennetut poliisit. Rauhan kaupunki on vielä sodan ja väkivallan kaupunki.
- ASHDODIN SATAMAAN purjehti sopivasti pääsiäiseksi 800 ”amsterdamilaista ” turistia kuljettava 62 000 tonnin huvipursi ”Amsterdam” 105 päivän maailmanpurjehduksen aikana. Laiva on ensimmäinen huvipursi Israelissa seitsemään vuoteen.

Thursday, April 05, 2007

TORSTAI 05.04.07
1. LAHJA BRITANNIALLE, muotoili Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad englantilaissotilaitten vapauttamistilaisuudessa pitämässään lehdistökonferenssissa syyn, miksi heidät vapautettiin. Kuin tilaisuuden juhlistamiseksi sotilaat oli puettu uusiin hyvin istuviin pukuihin (paitsi naissotilas, jolle ei ollut löytynyt sopivaa länsimaista asua). Ilmeisesti nekin lahja Iranin kansalta brittikansalle. Presidentti ilmoitti, että huolimatta kaikista laillisista oikeuksista ja vallasta asettaa sotilaat syytteeseen, Islamilaisen Tasavallan hallitus ja Iranin kansa päätti armahtaa 15 merisotilasta suuren profeetan (Muhammedin) syntymäpäivän ja Kristuksen kuolinpäivän kunniaksi.
Profeetan syntymäpäivää vietettiin tiistaina, 30.03.07, kristityt viettävät pääsiäisviikkoa.
Sotilaat lienevät kuitenkin tällä hetkellä matkalla kotiin joistakin viivytyksistä huolimatta.
KRIISIN nopea ratkeaminen on herättänyt arvailuja todellisista syistä.
YKSI SYY lienee ollut se, että Iranin viranomaiset saivat luvan käydä katsomassa Irakissa vangittua viittä iranilaista ”diplomaattia”, ja myös yhden eri aikaan vangitun vapauttaminen, vaikka Iran kieltää yhteyden.
TOINEN SYY lienee se, että USA:n ulkoministeri Rice suostui tapaamaan Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottakin Istanbulin konferenssissa Turkissa huhtikuun loppupuolella. Iran olettaa sen helpottavan Iranin asemaa kiistassa sen ydinohjelmasuunnitelman ratkaisemiseksi.
KOLMANNEKSI SYYRIAN väitetään välittäneen asiassa Tony Blairin neuvonantajan Sir Nigel Sheinwaldin henkilökohtaisesta pyynnöstä. Myös Qatarin uskotaan vaikuttaneen asiaan.
NELJÄ SYY lienee tärkein. Englanti suostui antamaan Iranille kirjallisen ilmoituksen, ettei se tulevaisuudessa riko Iranin merialuetta. Tämä sulkee pois mahdollisuuden Englannin osallistumisesta hyökkäykseen Iraniin. Ulkomaiset kolumnistit näkevät tässä kuitenkin Englannin heikkouden ja antautumisen Iranin tahtoon.
VIIDENNEKSI tapauksen uskotaan todistavan Iranissa käytävästä valtataistelusta, jossa vastakkain ovat kovanlinjan Ahmadinejad kannattajineen ja ylin kaitsija Khamenei, jonka kanta ratkaisi kiistan.
PRESIDENTTI Ahmadinejad tapasi muutamia merisotilaita. Hän lähetti terveisiä heidän omaisilleen ja pääministeri Tony Blairille pyytäen häntä, ettei sotilaita tuomittaisi siitä, että he tunnustivat syyllisyytensä.
2. USA:N KONGRESSIN edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi toteutti halunsa vierailla Syyriassa ja tavata sen yksinvaltiasta presidentti Bashir Assadia presidentti Bushin nimenomaisesti pyynnöstä huolimatta peruuttaa tapaaminen. Pelosi kertoi Assadille tuovansa Israelin pääministeri Ehud Olmertin viestin, että tämä on halukas aloittamaan keskustelut rauhasta Syyrian kanssa.
PÄÄMINISTERI OLMERTIN kanslia joutui noloon asemaan, mutta siellä katsottiin välttämättömäksi antaa virallinen lausunto, jossa kielletään tällaisen viestin lähettäminen, eli Pelosi puhui pehmoisia. Israelissa vakuutetaan, ettei sen kanta Syyrian kuulumisesta ”pahan akseliin”, koska se tukee ja rahoittaa terroristeja, ole muuttunut, ja että ehtona keskustelujen aloittamiseksi Syyrian tulee sanoutua irti terrorismin tukemisesta ja sulkea Damaskoksessa päämajaansa pitävät terrorijärjestöjen toimistot.
PELOSI KERTOI lehtimiehille Assadin tapaamisensa jälkeen: ”Olimme hyvin mielissämme vakuutuksesta, jonka saimme presidentti Assadilta, että hän oli valmis elvyttämään rauhanprosessin. Hän oli valmis antautumaan neuvotteluihin rauhasta Israelin kanssa.” Pelosi kertoi, että pääministeri Olmert antoi heille valtuuden välittää viesti, että Israel on myöskin valmis antautumaan rauhankeskusteluihin.
OLMERTIN KANSLIASTA kerrotaan, että Olmert vakuutti Pelosille Syyrian matkan olevan virheellisen ja että Syyrian tulee ensin luopua terrorismin tukemisesta ja toimia normaalivaltion tapaan.
PELOSI KERTOI lehtimiehille keskustelleensa Assadin kanssa siepatuista israelilaisista sotilaista Gilad Shalit, Ehud Goldwasser ja Eldad Regev sekä Syyrian osuudesta Hamasin ja Hizbullahin tukemiseen. Hän ei kuitenkaan maininnut, miten Assad reagoi tähän.
USA:N KONGRESSIN edustajainhuoneen puhemiehen Syyrian matka osoittaa vain hänen amatöörin taitonsa diplomatian areenalla. Toiseksi Pelosin pukeutuminen osoittaa, ettei hän ole ollenkaan selvillä Lähi Idän alueella vaadittavasta säädyllisyydestä. Amerikkalaiset naiset eivät näytä tajuavan, että pukeutuminen virallisilla vastaanotoilla puolisääriin ulottuviin tiukkoihin hameisiin, joita istuttaessa kiskotaan kaiken aikaa alemmas reisien peittämiseksi, häiritsee pahoin muslimimiestä ja vahvistaa hänen uskoaan löyhästä moraalista USA:ssa ja länsimaissa yleensä.
3. BAHRAININ ULKOMINISTERI sheikki Khalid bin Ahmed al-Khalifa kertoo bahrainilaisen lehden Al-Ayam artikkelissa tiistaina, että Riadin arabiliiton kokous asetti työryhmiä (panels) keskustelemaan kaikkien vaikutusvaltaisten osapuolten kanssa, niiden mukana Israel, arabien rauhan aloitteen aktivoimiseksi. Vaikutusvaltaisina osapuolina mainitaan Israelin ohella YK, USA, Kiina ja EU.
PÄÄMINISTERI Olmertin kanslia kieltää olevansa tietoinen tällaisista työryhmistä, mutta vakuuttaa olevansa valmis yhteydenottoihin.
NANCY PELOSIN johtaman delegaation keskustelujen takana Syyrian johdon kanssa uskotaan olevan Demokraattisen puolueen tarkoitus pakottaa Bushin hallitusta luopumaan Syyrian eristämisestä, koska se ei ole onnistunut. Yksi jäsen tämän ”kanaemon johtamasta tipulaumasta” Tom Lantos kertoi tämän olevan vasta alkuna rakentavalle vuoropuhelulle Syyrian kanssa, minkä varaan hän uskoo voitavan rakentaa.
Bush tuomitsi Pelosin Syyrian matkan, koska se antaa sekoittavia viestejä Assadin hallitukselle. Hän myös uskoi, että delegaatioiden lähettäminen aiheuttaa kielteisen vastareaktion.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid al-Moallem lähetti viestin ”niille USA:n ihmisille, jotka vastustavat vuoropuhelua”: Vuoropuhelu on ainoa keino sulkea aukot, joita esiintyy näiden kahden maan välillä. Hän kertoi, että kaikki tiedostavat erimielisyydet Syyrian ja USA:n välillä, mutta kertoi olevansa onnellinen Pelosin ja hänen ”tipulaumansa” rohkeudesta ja päättäväisyydestä toteuttaa vierailunsa Syyriassa.
4. IDF:N SOTILAAT tunkeutuivat Gazan alueelle keskiviikkona iltapäivällä jahdatessaan Islamic Jihadin terroristeja niiden asetettua pommin lähelle Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa. Sotilaat piirittivät heidät lopulta taloon Beit Hanoun ulkopuolella. Syntyneessä tulitaistelussa yksi terroristi sai surmansa, toinen otettiin vangiksi ja tuotiin Israelin puolelle. Kaksi pommia heitettiin sotilaita vastaan taistelun aikana. Islamic Jihad kieltäytyi allekirjoittamasta tulitaukosopimusta marraskuussa ja on sen jälkeen osallistunut lukuisiin tulitaisteluihin, tienvarsipommien asetteluun ja Kassam-rakettien ampumiseen Israelin puolelle.
Toistuvien tulitusten vuoksi puolustusministeri Peretz antoi luvan suorittaa rajoitettuja iskuja Gazan alueelle.
JENININ PAKOLAISLEIRISSÄ IDF.n sotilas haavoittui palestiinalaisten avattua tulen sotilaitten asettamaa väijytystä vastaan ennen aamunkoittoa keskiviikkona. Sotilas vietiin sairaalaan, hänen tilansa ei ole vakava.
SOTILAAT asettivat väijytyksen leirin kadun varteen saadakseen kiinni kaduilla kulkevia aseistettuja palestiinalaisjoukkioita. Sotilaita ammuttiin erään talon ikkunasta. Sotilaat vastasivat tulitukseen, mutta heillä ei ollut tietoa, saivatko ampujat osumia.
5. LIBANONIN SOTA II:N aikana todettiin sotilaitten riittämätön harjoittaminen taistelutilanteisiin.
IDF:n maavoimien esikunnan keräämien tilastotietojen mukaan huomio on oikea, sillä reserviläisistä vain neljä viidesosaa on jollain tavoin valmis operaatioihin. Tutkimuksen mukaan 15 – 20 % reserviläis-pataljoonista ei ole saanut riittävää koulutusta edes sotilaallisista perusharjoituksista, joita heidän yksiköissään vaaditaan. Ongelma on pahin panssari-, tykistö- ja insinöörijoukoissa. Asioita tutkiva komitea suositti ainakin 10 päivän kertausharjoitusta vuodessa, mutta tänä vuonna heille annetaan 5 päivän harjoitus lisääntyneistä määrärahoista huolimatta.
6. RANSKAN JUUTALAISISTA kolmannes lähettää lapsensa katolilaisten omistamiin kouluihin. Samaan aikaan kasvava määrä Ranskan juutalaisia nai ei-juutalaisen. Fonds Social Juif Unifie (FSJU) tutki asioita. Sen mukaan 37 % Ranskan juutalaisista lähettää lapsensa valtion kouluihin, 27 % lähettää lapsensa yksityisiin juutalaiskouluihin ja 33 % lapsista käy yksityisissä katolilaisissa kouluissa. Haastatelluista 36 % sanoi, ettei puoliso ollut juutalainen, vuonna 2002 luku oli 30 %. Juutalaisten kanssa naimisissa olevien luku putosi 69 %:sta 62 %:iin. Yleinen käsitys, että Ranskan juutalaiskoulut ovat haredi-kouluja, kuten ne suurelta osalta ovatkin, valtion koulujen huono maine sekä maantieteelliset seikat vaikuttavat koulun valintaan.
RANSKAN JUUTALAISISTA 34 % kuuluu oikeistoon, 20 % vasemmistoon ja 9 % keskustaan. Viisi vuotta sitten 44 % juutalaisista sanoi kuuluvansa vasemmistoon, vain 14 % kuului silloin oikeistoon.
93 % haastatelluista sanoi olevansa onnellinen Ranskassa; 71 % sanoi olevansa huolestunut tulevaisuudesta. 12 % kertoi kokeneensa henkilökohtaisesti anti-semitismistä; 88 % ei ollut kokenut.
HYÖKKÄYKSET Ranskan juutalaisia vastaan ovat kasvaneet, joista 23-vuotiaan juutalaisen Ilan Halimin raaka murha aiheutti shokkiaaltoja Ranskan juutalaisten pariin.
RANSKASSA ASUU 600 000 juutalaista ja kuusi miljoonaa muslimia.
6. UUTISOTSIKOITA
- KIINAN JUUTALAINEN Dvir Bar-Gal pyrkii pelastamaan Shanghain juutalaisten historiaa keräämällä vanhoja hautakiviä kaupungissa tulevien tornitalojen alta.
- AMERIKKALAINEN entinen FBI-agentti filmintekijäksi muuttunut Robert Levinson hävisi maaliskuun 11. päivänä ollessaan Iranissa Kish saarella Persianlahdella.
- MAGEN DAVID ADOM, Israelin punainen Davidin kilpi, on huolissaan, että tanskalainen keksintö, jolla A ja AB veriryhmiä pystytään muuntamaan O tyypiksi, voi aiheuttaa verenluovuttajien vähenemisen. MDA Tähdentää, että ihmisverta tarvitaan joka tapauksessa ja että keksintö saadaan käytännölliseksi vuosien kuluttua.
- SEITSEMÄN TONNIN norsusonni suuttui laumansa johtavaan matriarkkaan (naarasnorsuun) perheen sisäisessä kiistassa niin, että puski pitkäaikaisen parinsa muuria vasten katsojien silmien edessä surmaten sen. Tapaus sattui Ramat Ganin eläinpuistossa. Norsujen hoitaja Itzik Franco olettaa urosnorsun kiihtyneen naaraspuolisonsa pyrkimyksistä lauman johtajaksi tai sitten siitä, että nyt on norsujen paritteluaika. Feminismiä sielläkin.
- MORMONIT uskovat lopultakin tulleensa hyväksytyiksi Pyhään Maahan. Vuonna 1987 mormonijohtaja Jeffrey R Holland sai tuhansien ortodoksijuutalaisten raivokkaan vastaanoton heidän pelätessään, että mormonien opetuskeskus tulee toimimaan lähetyskeskuksena.
MORMONIEN perustama Brigham Young yliopiston Jerusalemin keskus Scopus-vuorella avasi uudelleen välillä suljetut osastonsa. Mormoniopiskelijat antavat lupauksen, etteivät he puhu uskostaan ulkopuolisille Israelissa ollessaan. Mormoneilla on 50 000 lähetyssaarnaajaa eri puolilla maailmaa. Jotkut epäilevät, että käännytystä tapahtuu suuren rahan voimalla.

Wednesday, April 04, 2007

KESKIVIIKKO 04.04.07
1. PALESTIINALAISET esittävät ankaraa kritiikkiä Saksan liittokansleri Angela Merkelin äskettäisen Israelin vierailun johdosta, jonka aikana hän tapasi myös PA:n johtoa.
Palestiinalaiset eivät olleet ollenkaan tyytyväisiä siihen, ettei Merkel suostunut toteuttamaan heidän toiveitaan. He olivat toivoneet voivansa hyödyntää vierailua omassa propagandassaan.
PA:n huomattava virkailija, jota JPostin asiaa käsittelevä artikkeli ei nimeä, väittää Merkelin loukanneen palestiinalaisten tunteita vierailunsa yhteydessä Ramallahiin, jossa hän tapasi Mahmoud Abbasin.
VIRKAILIJAN MUKAAN Merkel teki kaikkensa provosoidakseen palestiinalaisia, eikä näyttänyt olevan kiinnostunut palestiinalaisten kärsimyksistä, vaan osoitti olevansa hyvin myönteinen Israelille.
Virkailija valitti, ettei Merkel suostunut tapaamaan Israelissa vangittujen palestiinalaisten omaisia, mutta keskustellessaan Abbasin kanssa hän keskittyi palestiinalaisten sieppaamaan israelilaiseen sotilaaseen, jota sieppaajat ovat pitäneet hallussaan kesäkuusta 2006 lähtien.
Lehdistötilaisuudessa Merkel kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin palestiinalaisista vangeista Israelin vankiloissa. ”Hän näytti olevan kiinnostunut vain Gilad Shalitin tapauksesta,” virkailija valitti.
TOINEN PA:N VIRKAILIJA totesi, että Merkelin vierailu Ramallahissa oli äärimmäisen kielteinen ja täydellinen pettymys. Hän paljasti, että Abbas halusi tavata Merkelin Betlehemissä, jossa kristityt juhlivat pyhää viikkoa. Abbas oli suunnitellut, että hän näyttää Merkelille ”muuria, jonka Israel rakensi Betlehemin ympärille”, mutta Merkel kieltäytyi menemästä sinne. Abbas olisi halunnut verrata Betlehemin muuria Berliinin muuriin muistuttaen Merkeliä ajasta, jolloin tämä asui Itä Berliinissä.
MERKEL KIELTÄYTYI tapaamasta kristittyjen johtajia ja PA:n sosiaalivirkailijoita, joita edelliset vierailijat Euroopasta ovat tavanneet. ”Mutta Merkel kieltäytyi siitä syytä ilmoittamatta.
Tämä on sopimatonta,” virkailija tuhisi tuohtuneena.
VIRKAILIJA OLI myös tyytymätön siihen, että Merkel hyväksyi kunniatohtorin arvon heprealaisessa yliopistossa sunnuntaina, mutta kieltäytyi vierailemasta Itä Jerusalemissa, jossa Abbas olisi halunnut näyttää Merkelille arabikaupunginosia osoittaakseen, ”miten Israel muuttaa niiden arabi- ja muslimi-luonteen”. Virkailija ei säästellyt sanojaan: ”Tuo nainen yrittää olla enemmän israelilainen kuin israelilaiset, ja on keskittynyt kaikessa vain Gilad Shalitiin. Saksa ei voi näytellä mitään osaa rauhanprosessissa Israel-myönteisyytensä vuoksi. Kansamme näyttää saavan maksaa hinnan rikoksista, joita tehtiin juutalaisille toisessa maailmansodassa.”
ABBASIN KANSLIASTA pyrittiin estämään diplomaattisen kriisin syntyminen Merkelin vierailusta esitetyn kritiikin johdosta: ”Me ehdottomasti hylkäämme halventavat huomautukset, joita on esitetty Saksan liittokansleria vastaan. Me arvostamme Saksan jatkuvan tuen palestiinalaisille ja sen pyrkimyksiä saada uutta eloa kvartetin osaan ja tukeen arabien rauhansuunnitelmaan, joka vahvistettiin Riadin kokouksessa.”
ABBAS UUDISTI halunsa tavata Olmertin joka toinen viikko, kuten ulkoministeri Rice sai heidät lupaamaan, tavatessaan USA:n kongressin edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Ramallahissa, jolle Abbas esitteli PA:n yhteishallituksen ja vaati sille asetettujen boikottien poistamista.
MONET PALESTIINALAISET journalistit boikotoivat lehdistötilaisuutta vastalauseena BBC:n toimittajan Alan Johnstonin sieppaamisen johdosta, jonka luultavasti tekivät al-Qaidan tai jonkun klaanin jäsenet Gazassa.
PALESTIINAN AUKTORITEETIN johdon kyyninen tapa käyttää Palestiinan kristittyjä propagandassaan on täysin moraaliton, kun tietää, miten häikäilemättömästi palestiinalaiset muslimit painostavat ja ahdistavat alueellaan asuvia kristittyjä PA:n tieten ja ilmeisellä hyväksymisellä. Tämä on asia, joka jokaisen alueella vierailevan eurooppalaisen (kristityn?) johtajan tulisi ottaa keskustelujen keskeiseksi aiheeksi.
2. OLMERT ELÄTTELEE edelleen toiveita alueellisesta johtajatason huipputapaamisesta useitten arabimaitten esittämistä hylkäystuomioista välittämättä. Olmert kutsui arabimaitten johtajat Israeliin sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Olmertille tämä olisi pelastusrengas painuessaan yhä syvemmälle kansansuosiossa häntä vastaan esitetyn kritiikin voimistuessa ja yksilöityessä. Olmertilla on kiire, sillä Winograd-komitean raportin julkistaminen lähestyy uhkaavasti. Korkein oikeus ei ole selkeästi ilmoittanut, vaatiiko se Olmertia, Peretziä ja Halutzia koskevien kuulustelupöytäkirjojen välitöntä julkistamista.
SAUDIKUNINGAS Abdullah toisti aiemman näkemyksensä, että Israelin tulee ensin toteuttaa arabisuunnitelman mukaiset vaatimukset täydellisestä vetäytymisestä 1967 vapauttamiltaan alueilta, suostua oikeudenmukaiseen sopimukseen palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta ja perustaa Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem. Vasta tämän jälkeen arabimaat voivat Abdullahin käsityksen mukaan suostua keskustelemaan normaalien diplomaattisuhteitten solmimisesta Israelin kanssa.
ISRAELILLA on rauhansopimus vain Jordanian ja Egyptin kanssa, muut arabimaat, jotka sotivat Israelia vastaan viidessä sodassa, ovat edelleen muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa, myös Saudi Arabia.
SAUDILEHTI Al-Watan toteaa AFP:n mukaan, että Olmertin lausunnosta voidaan päätellä Olmerin haluavan muuntaa esitys, joka syntyi tarpeesta saavuttaa maailmanlaajuinen rauha alueella, yksinkertaiseksi neuvotteluasiakirjaksi, jota voidaan viipaloida ja modifioida.
PA:N INFORMAATIOMINISTERI Mustafa Barghouti hylkää myös Olmertin esityksen, sillä ”Olmert esittää normalisointia ilman palestiinalaisten ongelman ratkaisua. Olmert haluaa muuntaa ajatuksen kansainvälisestä konferenssista paikalliseksi ja kansainvälisen ratkaisun osittaisiksi ja tilapäisiksi järjestelyiksi..” Myös PA:n pääministeri Haniyehin kansliapäällikkö Muhammad al-Madhoun kritisoi ”Olmertin yritystä tyhjentää arabien rauhanaloite sen sisällöstä hyväksymättä pakolaisten paluuoikeutta”.
3. PA:N HALLITUKSEN propaganda Euroopan johtajien parissa näyttää olevan tehokas.
PA:n ulkoministeri Ziad Abu Amrin Ranskan vierailun jälkeen Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy totesi, että kansainvälisen yhteisön tulee asteittain poistaa PA:n hallitukselle asetetut boikotit ja aloittaa tuen maksaminen sille seuraten samalla, miten yhteishallitus toteuttaa kansainvälisiä odotuksia. Abu Amr kertoi Le Monde lehdelle, että Hamas käy massiivista muutosprosessia ja on valmis muuttumaan. Eräs tällainen merkkipaalu voisi olla Gilad Shalitin vapauttaminen, hän arvioi.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon (ei Manki-Boon, kuten eräs kutsui) kehotti myöskin kärsivällisyyteen, sillä PA:n uuden yhteishallituksen muuntumisprosessi vie aikaa, hän arvioi. Hän lupasi vierailla alueella uudelleen, joskin ajankohta ei liene aivan pian.
4. SATOJA MIELENOSOITTAJIA odotetaan Golanin kukkuloille torstaina esittämään vastustuksensa Olmertin saudisuunnitelman hyväksymistä vastaan. Tilaisuuden järjestää kansainvälisen Likudin puheenjohtaja Danny Danon, ja se pidetään Katzrinin kaupungissa Golanilla lähellä paikkaa, missä Olmert viettää lomaansa. Tilaisuuteen osallistuu Likudin kansanedustajat Uzi Landau ja Avigdor Kahalani sekä Likudin kansanedustajaehdokas Yossi Peled, entinen IDF:n pohjoisen lohkon komentaja. He tulevat ohjaamaan osanottajia kiertomatkalla alueella vieraillen useilla strategisesti tärkeillä kohteilla.
Useita muitakin Likudin kansanedustajia puhuu tilaisuudessa. Mielenosoituksella on tarkoitus lähettää viesti maailmalle, että Golan on osa Israelia. ”Ojennamme rauhan käden Syyrialle, mutta rauhan, joka perustuu hyvään tahtoon kahden kansan välillä eikä kotimaamme antamiseen,” Danon formuloi.
5. SAUDISUUNNITELMAN taustalla on Iranin pelko, ei palestiinalaisten asia eikä Israel, arvioi Dore Gold artikkelissaan JPost 04.04. otsikolla ”Riadin huippukokouksen epäonnistuminen”. Gold ihmettelee, miksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 242, joka ei vaadi Israelia vetäytymään täysin vapauttamiltaan alueilta 1967 sodassa, oli riittävä Madridin kokoukselle 1991, minkä seurauksena alkoivat diplomaattiset yhteydet Persianlahden maitten kanssa, mutta ei tämän päivän arabeille. Gold toteaa, että saudit antoivat kylmän vastaanoton ulkoministeri Ricen tarjoukselle saudisuunnitelman 2002 elvyttämiseksi, jonka mukaisesti Riadin kokouksen uskottiin pystyvän laatimaan modifioidun rauhanprosessin sen pohjalta. Näin ei käynyt, päinvastoin saudit ovat alkaneet irrottautua USA:n sidonnaisuudesta ja solmimaan uusia suhteita Iranin kanssa, joka tarjoaa puolustussopimusta Persianlahden arabimaille ja myös Saudi Arabialle.
DORE GOLD toteaa huolestuneena Saudi Arabian ulkoministeri Saud Al-Faisalin uhkauksen Israelille, että ”hylkäämällä saudisuunnitelman Israel antaa kohtalonsa sotaherrojen käsiin.” Kuin todisteeksi tälle saudi-kuningas perui osanottonsa vuosittaiseen gala-illalliseen Washingtonissa. Saudien syyllisyydentunto syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskuista Washingtonia ja New Yorkia vastaan näyttää nyt häipyneen.
SAUDISUUNNITELMAN hyväksyminen ja toteuttaminen käytännössä riistäisi Israelilta mahdollisuuden puolustuskelpoisiin rajoihin, muuttaisi Israelin valtion luoteen juutalaisvaltiona ja jakaisi Jerusalemin, jonka juutalaisille pyhä Temppelivuori ja Jerusalemin vanhakaupunki joutuisivat palestiinalaisten täyteen valvontaan. Tämä ilman takeita suhteitten normalisoinnista arabimaitten kanssa.
QATARIN PÄÄMINISTERIN vaihtuminen ei AP:n mukaan vaikuta häiritsevästi maan suhteisiin Israelin kanssa, vaikka uusi pääministeri, emiirin serkku, sheikki Hamad bin Jassem Al-Thani tunnetaankin läheisistä suhteista palestiinalaisten terroristien, myös Hamasin, kanssa. Syytä pääministerin vaihtumiseen ei ole ilmoitettu, mutta ilmeisesti edellinen pääministeri, emiiri sheikki Hamad bin Khalila Al-Thanin nuorempi veli sheikki Abdullah bin Khalila Al-Thani, oli liian heikkotahtoinen. Uutinen vihjaa, että asiaan on voinut vaikuttaa Qatarin epäonnistuminen saada aikaan PA:n yhteishallitusta, vaan sen järjesti Qatarin kilpailija Saudi Arabia.
6. UUTISOTSIKOITA.
- NATUREI KARTAN, voimakkaan anti-sionistisen juutalaislahkon, synagoga paloi lähes täysin Monseyssa, New Yorkin pohjoisosassa. Kolme Tora-rullaa saatiin pelastettua. Poliisi ei usko, että palo oli sytytetty tahallisesti.
- PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz hyväksyy kohdistetut iskut Gazan alueelle vastauksena terroristien tulituksiin ja Kassam-raketteihin rajan yli, joita yksi ammuttiin tänä aamuna.
- IDF PAKOTTI pidättämänsä terroristin nostamaan Samarian pankista tililtään 19 000 USD, jotka hän oli saanut vihamieliseltä islamilaiselta ryhmältä Syyriassa terrorin rahoittamiseksi.
- TEINI-IKÄISTÄ nuorukaista puukotettiin vatsaan Tel Avivin rantapolulla, poliisi etsii tekijää.
- PA:N POLIISI on aloittanut kampanjan rikollisuuden kitkemiseksi Juudeassa ja Samariassa. Poliisiupseeri Diab Al-Ali kertoo miestensä takavarikoineen 551 autoa ja 21 moottoripyörää, pidättäneen 94 rikoksista epäiltyä, löytäneen 62 kg marihuanaa ja 3443 istutusta kahden viikon aikana.
- IDF:N SOTILAS haavoittui pommista Jeninissä. Kalkiliyassa löydettiin kaksi putkipommia.
- TUHANSIA VIERAITA odotetaan Hebroniin patriarkkain hautapaikalle pääsiäisen aikana.

Monday, April 02, 2007

MAANANTAI 02.04.07
LISÄÄ SANOMIA SODISTA.
1. ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELUN (AMAN) päällikkö kenraalimajuri Amos Yadlin kertoo JPostin H Keinonin ja Y Katzin kirjoittamassa artikkelissa, että Iran, Syyria ja Hizbullah vahvistavat puolustustaan pelätessään USA:n hyökkäystä tänä kesänä. Yadlinin mukaan pelko USA:n hyökkäyksestä on suurempi kuin Israelin. Yadlin kehottaa Israelia seuraamaan tilannetta tarkoin ja välttämään väärien viestien antamista vastapuolelle, koska se voi aiheuttaa niissä vastareaktion. Niiden valmistelut ovat puolustuksellisia.
YADLIN KERTOI hallituksen istunnossa lisäksi, että IDF valmistelee suunnitelmia tilannetta varten, jossa USA vetää joukkonsa pois Irakista, jota Yadlin pitää vaarallisena ja alueen vakautta häiritsevänä. ”USA:n hätiköity vetäytyminen Irakista voisi aiheuttaa kaaoksen Irakissa, josta se voisi levitä läpi shia- ja sunni-maailman”, hän arvioi.
YADLIN ARVIOI arabiliiton Riadin kokouksen olleen ensimmäisen aikoihin, jonka osanottajat tunsivat saaneensa jotain aikaan. Yadlin arvioi, että kokouksen keskeisin henkilö oli Damaskoksessa majaileva Hamasin ulkopolitiikan johtaja Khaled Mashaal, johon kaikki palestiinalaisia koskevat asiat kulminoituivat. Hänet koettiin jopa tärkeämmäksi kuin pääministeri Ismail Haniyeh tai PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas.
Haniyeh ja Mashaal ovat kokouksen jälkeen koventaneet asennettaan Israeliin todeten, että jos Hamasin eristäminen ei lopu, Hamas tulee aloittamaan kolmannen intifadan. Mutta suurin uhka Israelille tulee Yadlinin arvion mukaan Syyrian taholta, joka valmistautuu sotaa varten, joskaan ei mobilisoi Israelin rajalle.
2. HAMASIN EDUSTAJA Ismail Radwan kertoo Hamasin olevan valmis IDF:n huhuttuun iskuun Gazan alueelle lähitulevaisuudessa. Hän kertoi Hamasin ja Palestiinan kansan valmistautuvan seuraavaan taisteluun vihollista Israelia vastaan, ”jolle Hamas tulee antamaan tuskallisia vastaiskuja, sillä Hamas on valmistautunut jihadiin ja marttyyriuteen”. Radwan totesi, että ”vihollinen tuntee vain voiman kielen, mutta Hamas tulee antamaan sille unohtumattoman opetuksen”.
PALESTIINALAISET JOHTAJAT esittivät sunnuntaina kovaa kritiikkiä siitä, että EU päätöksensä mukaan diskriminoi PA:n hallitusta kutsumalla sen määrättyjä jäseniä viralliselle vierailulle Eurooppaan mutta ylenkatsomalla muita. PA:n hallituksen ulkoministeri Ziad Abu Amr ja talousministeri Salaam Fayyad on kutsuttu Ranskaan ja Belgiaan sopimaan tavoista, joilla EU:n myöntämiä varoja voidaan siirtää palestiinalaisille. EU:n mailla näyttää olevan sammumaton tarve syytää rahaa PA:n pohjattomaan säkkiin.
PA:N HALLITUKSEN pääsihteeri Muhammad Awad kertoi, että nämä kaksi ministeriä matkustavat Eurooppaan vasta saatuaan luvan pääministeri Haniyehiltä. Heidän keskustelunsa tulevat tapahtumaan pääministeri Haniyehin ohjeitten mukaan, hän tähdensi. Awad puhui EU:n harjoittamaa diskriminointia joitakin PA:n ministereitä vastaan, mitä hän pitää hylättävänä, sillä ”PA:n hallitus edustaa koko PA:n kansaa.
PA:n hallitus haluaa laajentaa suhteitaan kansainvälisen yhteisön kanssa, eivätkä kaikki Euroopan maat erottele PA:n hallituksen ministereitä”, hän totesi.
MAHMOUD ABBAS väitti puheessaan tavatessaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin sunnuntaina, että hallituksen ohjelma toteuttaa EU:n asettamat kolme vaatimusta ja vaati, että EU lopettaa PA:n eristämisen.
3. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert liehittelee arabijohtajia esittäen lähes jokaisessa puheessaan olevansa valmis tapaamaan arabimaitten johtajia missä ja milloin vain. Hän jopa kerskui, että jos ”merkittävä saudikuningas Abdullah kutsuu hänet Riadiin, Abdullah tulee hämmästymään siitä, mitä hänellä on tarjottavana tälle”. Olmert ei ole lähemmin selvittänyt, mitä hän mahdollisesti tulisi tarjoamaan saudeille, mutta Olmertin filosofian tietävät tuntevat kylmiä väreitä selkäpiissään kuunnellessaan tällaista. Olmert näyttää käsittelevän Israelia ja sen turvallisuusvaatimuksia kuin omaa omaisuuttaan, jolla voi pelata uhkapeliä seurauksista riippumatta.
OLMERT TOSIN toteaa JPostin artikkelissa, että hän tajuaa suuren aukon Israelin ja arabimaitten asenteitten välillä, mutta ”oikealla, vastuullisella ja varovaisella prosessilla on mahdollista edetä kohti neuvotteluja”. Olmert esitti ajatuksiaan tavatessaan liittokansleri Angela Merkelin, joka esitti omana huomionaan, etteivät arabiliiton Riadissa esittämät lausunnot voi korvata neuvotteluja, vaikka hän muuten pitääkin niitä positiivisina.
MERKEL ESITTI Saksan vaativan edelleen, että PA:n yhteishallitus suostuu kvartetin esittämiin vaatimuksiin. Merkel esitti vaatimuksen Gilad Shalitin vapauttamiseksi ja moitti Mahmoud Abbasia siitä, että tämä vieraillessaan Berliinissä hiljattain lupasi, että Shalit vapautetaan piakkoin, mutta ei ole tehnyt asiassa mitään. Merkel kertoi Saksan intressissä olevan, että Shalit vapautetaan, kuten myös Hizbullahin sieppaamat Ehud Goldwasser ja Eldad Regev, joitten tilanteesta Saksalla ei ole mitään tietoa. Merkel tapasi siepattujen sotilaitten omaisia päivän aikana.
4. USA:N KONGRESSIN EDUSTUSRYHMÄ matkusti Israelista Libanoniin ja Syyriaan. USA:n hallitus esitti toivomuksen Syyrian matkan peruuttamisesta, mutta edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi haluaa toteuttaa itsenäistä ulkopolitiikkaa Bushin toiveista välittämättä. Syyrian matka ei miellyttänyt Israelinkaan johtajia, jotka kuitenkin viisaasti varoivat esittämästä vastustustaan. Pelosi lupasi viestittää presidentti Bashar Assadille, että tämän tulee vaikuttaa israelilaisten panttivankien vapauttamiseksi ja toimia rauhan edistämiseksi Lähi Idän alueella, joka on kaikkien toiveena, ja jossa Syyrialla on tärkeä asema.
5. ISRAELIN UUSI KAUPUNKI Negevissä maksaa arviolta 3 miljardia NIS. Sen pinta-ala on 1600 dunamia ja sitä asuttaa ainakin 9000 IDF:n sotilasta. Lisäksi arvioidaan satojen siviiliperheitten muuttavan kaupunkiin ja sen läheisyyteen. Kaupunki sijaitsee Beersheban ja Dimonan puolivälissä, ja se tulee käsittämään alueella olevat yhdeksän IDF:n koulutuskeskusta, jotka nyt sijaitsevat Tzifinissä. Ainoa ongelma kaupungin perustamisessa on Ramat Hovan teollisuusalue ja vaarallisen jätteen kaatopaikka lähietäisyydessä. Uuden kaupungin nimi tullaan vahvistamaan myöhemmin, sitä kutsutaan nyt nimellä Bahadim. Kaupunkiin on suunniteltu rautatieasema, uima-allas, elokuvateatteri ja muita viihdytyslaitoksia.
HALLITUS PÄÄTTI antaa 181 miljoonaa NIS koulujen ja esikoulujen vahvistamiseksi Gazan alueen läheisyydessä. Töitten arvioidaan valmistuvan ennen seuraavan oppijakson alkamista syyskuussa.
6. UUTISOTSIKOITA
- RABBINAATTI möi kaiken happamen (hametz) – vehnän, ohran kauran, sekä alholituotteet kuten viski, olut ja muut jyvästä valmistetut juomat, perinteen mukaan Abu Ghoshista kotoisin olevalle muslimille 150 miljardilla NIS. Tämä muslimi Hussein Gaber kertoo olevansa aito muslimi, mutta hän ei näe mitään väärää omistaa seitsemän päivän ajan alkoholituotteita, jotka ovat muslimeilta kiellettyjä. Periaatteessa hän voisi käyttää kaikkea kuin omaansa, mutta ei sano käyttävänsä tilaisuutta hyväkseen. Palkkioksi hän saa 20 000 NIS. Edellinen ”ostaja” jouduttiin vaihtamaan, koska saatiin selville, että hänen äitinsä oli juutalainen.
- ASHKENAZI YLIRAPPI Yona Metzker totesi sunnuntaina, että heinäkuun 12. päivänä Hizbullahin sieppaamille Goldwasserille ja Regeville sekä 25. kesäkuuta 2006 sieppaamalle Gilad Shalitille tulee asettaa tyhjä tuoli seder-aterian yhteydessä, koska he ovat nyt yhtä arvokkaita vieraita kuin profeetta Elijah, jota odotetaan ennen Messiaan tuloa.
- IDF:N ISREALIN KESKIOSIEN rabbi everstiluutnantti Benjamin Makluf opettaa sotilaille juutalaisten vapauttamista Egyptistä, sillä hän vakuuttaa tämän tekevän heistä parempia sotilaita. Hän toteaa, että kansa joka ei tunne historiaansa ei pysty taistelemaan tulevaisuudessa. Tora on tärkein sotilaitten moraalin opetuksessa , hän uskoo.
- WINOGRAD KOMITEA siirtänee Libanonin sota II:sta käsittelevän kuulustelupöytäkirjan julkistamisen pääsiäisen jälkeen. Siinä on Olmertia, Peretziä ja Halutzia tutkivat osat.
- OIKEUSKANSLERI Mazuz aikoo siirtää presidentti Katsavia koskevan kuulemisen, koska hän on saanut uuden raiskaussyytöksen yhdeltä todistajalta. Katsavin asianajaja ihmettelee tämän naisen muistia, koska raiskaus ei ollut hänen ensimmäisessä syytteessään, hän muisti sen vasta kuukausien kuluttua, ja toisen taas usean kuukauden kuluttua. Asianajaja olettaa, että nainen saa ohjeet joltakin ulkopuoliselta, joka kiihottaa häntä jatkosyytöksiin.
- LAINOPILLINEN KESKUS neuvoo korkeinta oikeutta poistamaan Israelin kansalaisuuden arabi-kansanedustajilta, jotka rikkovat maan lakeja vierailemalla luvatta vihollismaassa.
- HAMAS KIIHOTTAA lapsia itsemurhaiskuihin Israelissa omistamansa TV-kanavan kautta.
- ISRAEL VAPAUTTAA 700 vankia pääsiäiseksi, mutta 5000 jää edelleen selleihinsä.

Sunday, April 01, 2007

SUNNUNTAI 01.04.07
1. SANOMIA SODISTA. (Mt.24:6)
VENÄJÄN MEDIA kertoo lauantain uutisissaan, että USA on saanut lähes valmiiksi suunnitelmansa iskeä ohjuksillaan Iranin ydinlaitoksiin pitkänäperjantaina 06.04.07 aamuneljän ja iltaneljän välisenä aikana. Näin kertoo JPost ja AP venäläisissä lehdissä lauantaina olleisiin uutisiin viitaten, joiden puolestaan sanotaan perustuvan Venäjän tiedustelulähteisiin. Venäjän tiedustelulähteet toteavat Venäjän uutistoimiston Ria Novostin uutisen mukaan, että USA on saanut lähes valmiiksi suunnitelmansa iskeä useisiin kohteisiin Iranissa. Iskut tehtäisiin hävittäjäpommittajien ja Persianlahdella olevien sota-alusten ohjuksin.
VENÄJÄN PUOLUSTUSMINISTERIÖ kieltää huhut välittömästä USA:n hyökkäyksestä ”myyttinä”. Washingtonin reaktio uutiseen ei ole tiedossa.
ISRAEL SUUNNITTELEE itsemurhahyökkäystä naapureitaan vastaan tänä kesänä, kertoo Iranin asevoimien komentaja Hassan Fayrouz Abadi lauantaina Iranin Fars-uutistoimiston mukaan. Abadi varoittaa arabimaitten johtajia, että Israel suunnittelee avaavansa tämän itsemurha-hyökkäyksen naapurimaitaan vastaan tänä kesänä voidakseen estää USA:n joukkojen vetäytymisen Irakista ja alueelta. Hän osoittaa varoituksensa ”muslimiveljille miehitettyjen alueitten naapurimaissa Libanonissa ja Syyriassa, ja myöhemmin Egyptissä, Jordaniassa ja Saudi Arabiassa”.
2. VENÄJÄN ULKOMINISTERIÖN edustaja Mikhail Kamynin vaati Englantia ja Irania selvittämään Iranin kaappaamia 15 Englannin merimiestä koskevan ongelmansa ja toimittamaan YK:lle asiaa koskevat tiedot, joista selviää kummankin osapuolen versiot siitä, mitä tapahtui ja tarkoin esitettynä missä kaappaus tapahtui, jotta YK voisi toimia puolueettomana selvittäjänä kiistassa.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad väittää, että pidätetyt englantilaiset merimiehet ja –sotilaat loukkasivat Iranin merialuetta ja syyttää maailman mahtivaltioita ylimielisyydestä ja itsekkyydestä kieltäessään tämän ilman anteeksipyyntöä.
EU:N ULKOMINISTERIT joutuivat Bremenin kokouksessaan siirtämään kiireisimmän huomionsa englantilaisten merimiesten ongelmaan asialistalla tärkeimpänä olleen Iranin ydinasehaaveitten käsittelystä, kertoi kokouksen isäntänä toiminut Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.
ENGLANNIN ULKOMINISTERI Margaret Beckett kehotti Irania selvittämään merisotilaita koskevan kriisin rauhanomaisesti ja sanoi maansa olevan valmis vuoropuheluun asiasta Iranin kanssa. Hän totesi tämän olevan kansansa parhaaksi ja sen perimmäisenä huolena, koska ”kaikki pahoittelevat tapahtunutta”.
3. EU TYÖSKENTELEE kaikkien osapuolten kanssa, jotka ovat vakavissaan rauhan mahdollisuudesta, totesi Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka toimii vuorollaan järjestön presidenttinä, keskustellessaan Jordanian kuningas Abdullah II:n kanssa Aqabassa lauantaina. Merkel totesi, että EU vahvistaa niitä voimia, jotka pitäytyvät kvartetin kriteereihin ja edistävät rauhaa tältä pohjalta. Uutta pontta rauhanmahdollisuuksille on antanut arabiliiton uudelleen elvyttämä Beirutin rauhansuunnitelma vuodelta 2002, vaikka Israel ei olekaan hyväksynyt sitä varauksetta rauhankeskustelujen pohjaksi.
MERKEL MATKUSTAA Aqabasta Israeliin, jossa hän tapaa pääministeri Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Israel on huolestunut Merkelin halusta tavata useita PA:n ”maltillisia ministereitä”.
PALESTIINALAISET vaativat lauantaina, että ”EU poistaisi PA:n hallituksen vastaisen boikottinsa vähentääkseen sen Palestiinan kansalle aiheuttamaa negatiivista vaikutusta”. PA:n hallituksen tiedotus-ministeri Mustafa Barghouti pyysi Merkeliä, että hän vaatii Israelia aloittamaan rauhankeskustelunsa PA:n kanssa perustuen arabiliiton aloitteelle, ”joka on hyvä pohja virittää rauhanprosessi.” Hän myös vaati, että EU työskentelee PA:n hallituksen kanssa (myös Hamasin edustajien).
4. OLMERTIN KANSLIA vaatii Libanonin sota II:sta tutkivan Winograd-komitean kuulustelupöytäkirjojen pitämistä salaisina, koska ”niiden julkistaminen vaarantaa valtion turvallisuutta”. Korkeimman oikeuden päätöksellä komitea julkisti varapääministeri Peresin ja kenraali Malkan pöytäkirjat, jotka molemmat ovat todenneet, että he eivät tienneet julkistamisesta eikä heille annettu tilaisuutta puolustautua ennen sitä.
KOMITEA AIKOI julkistaa pääministeri Olmertia, puolustusministeri Peretziä ja IDF:n komentajaa Halutzia koskevat kuulustelupöytäkirjat ennen pääsiäistä, mutta haluaisi siirtää julkistamista pääsiäisen jälkeen.
PÄÄMINISTERI OLMERT on ollut pääsyytetty Libanonin sota II:n surkeasta lopputuloksesta, mutta Olmert vihjailee, että ulkoministeri Tzipi Livni on yhtä paljon vastuullinen ja ihmettelee, miksi häntä ei syytetä.
5. VÄKIVALTA GAZAN alueella on saamassa uusia piirteitä, kuten vaikutusvaltaisen sheikki Adnan Manasrehin (30-vuotias) törkeästä murhasta voidaan päätellä. Hän oli sukulaisineen tulossa ulos moskeijasta Gazan Shajaiyehin kaupunginosassa viime perjantaina, kun neljä naamioitunutta pyssymiestä astui hänen eteensä ja ampui hänet lähietäisyydeltä haavoittaen myös kahta sukulaista paeten valkoisella Peugeot autolla. PA:n turvallisuusjoukot kertoivat, että ”Hamasin sormenjäljet näkyvät murhassa kaikkialla”.
Hamasin edustajat ovat ehdottomasti kieltäneet osallisuutensa ja syyttävät Fatahia kiihotuksesta.
SHEIKKI MANASREH edusti Gazassa jalansijaa saanutta salaf´in islamin suuntaa, joka pyrkii noudattamaan isänmaallisten esi-isien salafien edustamaa suuntaa. Saudi Arabiassa hallitsevan aseman saavuttanutta Wahhabilaisuutta pidetään tämän suunnan taantuneena muunnoksena. Salafit lähtevät opetuksessaan siitä, että islam on taantunut aidosta muodostaan saatuaan vaikutteita muista uskonnoista ja kulttuureista.
Täten he edustavat eräänlaista islamin uskonpuhdistusta. Al-Qaidan solut Gazassa edustavat salafien suuntaa, jota Hamasin kannattajat vastustavat verisesti. Salafit vaativat pitäytymistä islamilaisiin toimiin, jihadiin ja sharia-lain saattamiseksi voimaan, eikä islamin poliittiseen ohjelmaan tai valtioon.
JÄNNITYS HAMASIN JA SALAFIEN välillä kasvoi huomattavasti, kun al-Qaidan kakkosmies Aymen Zawahiri syytti Hamasia ideologiansa hylkäämisestä ja myymisestä Israelille ja USA:lle Mekkassa.
Runsaasti PA:n turvallisuusmiehiä osallistui Manasrehin hautajaisiin viikonvaihteen aikana, mikä herätti epäilyjä läheisistä suhteista PA:n ja salafien välillä, jota PA käyttää Hamasin vastustamiseksi.
TUNTEMATTOMAT PYSSYMIEHET tuhosivat pommeillaan internet-kahvilan Gazan kaupungissa viikon vaihteen aikana. Islamin oikeamielisiksi miekoiksi itseään kutsuva ryhmä ilmoittaa tehneensä useita vastaavia internet-kahviloihin kohdistuvia hyökkäyksiä.
6. PALESTIINAN AUKTORITEETIN boikottia vaatii Palestiinan journalistien syndikaatti maanantaista alkaen kolmen päivän ajaksi vastalauseena BBC:n toimittajan John Johnstonin kid-nappausta vastaan. Yksi syndikaatin aktivisti epäilee, että kaappaukset ovat osa hallituksen pyrkimyksiä estää maailmaa näkemästä todellista tilannetta Gazan alueella, siellä vallitsevaa kaaosta ja anarkiaa. Syndikaatin puheenjohtaja Naim Toubasi kertoo, ettei mitään PA:n ja sen hallitusta koskevia uutisia raportoida maanantaista lähtien. Hän ei uskonut, että PA tekee voitavansa Johnstonin vapauttamiseksi.
BBC:n toimittaja John Johnstonin kaappaajia ei tiedetä eikä mikään ryhmä ole ilmoittanut olevansa sen takana. Hän on kolmas ulkomainen journalisti, joka kaapattiin viimeisen seitsemään kuukauden aikana.
PA:n turvallisuusjoukot ovat ilmaisseet epäilyksensä, että jotkut palestiinalaiset journalistit olisivat avustaneet kaappaajia aiheuttaakseen pelkoa ulkomaisissa journalisteissa pysyä poissa Gazan alueella.
7. HAMAS KERÄSI rökälevoiton Palestiinan opettajien liiton vaaleissa Gazassa ja Länsirannalla. Hamasin lista sai 75 % annetuista äänistä. Länsirannalla Hamasin listaa äänesti 65 %, Gazan alueella 90 %. Osanotto vaaleihin oli 62 %. Hamasin edustajat syyttivät Fatahia, että sen jäsenet olivat yrittäneet vaikuttaa vaaleihin pahoinpitelemällä Hamasin edustajia ja uhkailemalla vaalipaikoilla. Hamasin edustajat voittivat kaikki opettajien liiton edustajapaikat. Fatah syyttää, että Palestiinan opettajien liitto on laiton järjestö, koska se edustaa Hamasia ja vaatii vaaleja uusittaviksi. Fatahia edustava virkailija Ramallahissa valittaa, että tämä on uusi hyvin suunniteltu toimi islamilaisen järjestön pyrkimyksissä ottaa valvontaansa eri instituutit, urheiluklubit, julkiset instituutit ja maa. ”Tämä on lisänä Hamasin jäsenten suorittamiin sieppauksiin, tappoihin ja ja yksityisomaisuuden riistoon,” virkailija totesi.
8. USA:N KONGRESSIN edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi (Dem.) on vierailulla
Israelissa. Hän kiertää pyhiä paikkoja Jerusalemissa, tapaa Israelin johtajia ja Knessetin puhemiestä Dalia Itzigiä. Hänen seurueessaan on muslimijäsen Keith Ellison, joka ilmaisi halunsa käydä myös Temppelivuorella. Israelista seurue aikoo vierailla Libanonissa ja Syyriassa, mitä USA:n hallitus vieroksuu.
9. UUTISOTSIKOITA.
- PALESTIINALAINEN sai surmansa ”työonnettomuudessa Khan Younisissa Gazassa lauantaina käsitellessään pommia, joka laukesi hänen käsissään.
- IDF PIDÄTTI lauantaina Jerikossa terroristin, joka oli aikeissa tehdä pommi-isku Israelissa.
- ISRAEL julisti palestiinalaisalueitten saarron maanantaina alkavan pääsiäisen ajaksi.
- KAKSI NAAMIOMIESTÄ yritti ryöstöä Holonin supermarketissa. Kaksi vartiomiestä pysäytti heidät ulko-ovella, ja toinen vartija sai surmansa ja toinen haavoittui syntyneessä tulitaistelussa naamiomiesten kanssa, jotka pakenivat paikalta.
- PALESTIINALAISET marssivat lauantaina useilla paikkakunnilla Israelissa 31. vuosipäivänä 1976 arabimellakan muistoksi. Negevissä laittomissa kylissä marssijoitten joukkoon liittyi vasemmistolaisia juutalaisia ja ulkomaalaisia, jotka vastustavat Negevin kehittämistä ja uusien asutuskeskusten perustamista sinne, mitä Shimon Peres johtaa. IDF päätti perustaa Negeviin uuden armeijan koulutuskeskuksen, kaupungin.
- PA:N VIRANOMAISET pidättivät viime viikolla ne, jotka möivät Hebronissa omistamansa 4-kerroksisen asuinkerrostalon Hebronin juutalaisille. Heitä odottaa kuolemantuomio. Tämä on todisteena siitä, että kauppa on laillinen ja juutalaisten muutto taloon oli oikeutettu.
- HAMASIN TERRORISTIT harjoittelevat tiiviisti tilanteeseen, jossa ne voivat joutua taistelemaan IDF:n joukkoja vastaan. ”Sotilaitten tunkeutuminen tänne ei tule olemaan marssi puistoon. Me muutamme Gazan alueen miehitysjoukkojen hautausmaaksi,” uhoaa Hamasin sotilaallisen siiven Izz Al-Din al-Qassamin edustaja Abu Ubaida. Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter toteaa, että jos diplomatia ei onnistu, IDF on pakotettu kansalaistensa turvallisuuden vuoksi tunkeutumaan Gazan alueelle.
- IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoo Iranin pystyvän polkaisemaan satoja itsemurhapommittajia päivässä.
- BAN KI-MOON sanoo Libanonissa laittoman aseiden kuljetuksen vaarantavan rauhan maassa. YK:n 12 000 sotilasta eivät ole puuttuneet aseitten salakuljetuksiin Syyriasta.