SUNNUNTAI 01.04.07
1. SANOMIA SODISTA. (Mt.24:6)
VENÄJÄN MEDIA kertoo lauantain uutisissaan, että USA on saanut lähes valmiiksi suunnitelmansa iskeä ohjuksillaan Iranin ydinlaitoksiin pitkänäperjantaina 06.04.07 aamuneljän ja iltaneljän välisenä aikana. Näin kertoo JPost ja AP venäläisissä lehdissä lauantaina olleisiin uutisiin viitaten, joiden puolestaan sanotaan perustuvan Venäjän tiedustelulähteisiin. Venäjän tiedustelulähteet toteavat Venäjän uutistoimiston Ria Novostin uutisen mukaan, että USA on saanut lähes valmiiksi suunnitelmansa iskeä useisiin kohteisiin Iranissa. Iskut tehtäisiin hävittäjäpommittajien ja Persianlahdella olevien sota-alusten ohjuksin.
VENÄJÄN PUOLUSTUSMINISTERIÖ kieltää huhut välittömästä USA:n hyökkäyksestä ”myyttinä”. Washingtonin reaktio uutiseen ei ole tiedossa.
ISRAEL SUUNNITTELEE itsemurhahyökkäystä naapureitaan vastaan tänä kesänä, kertoo Iranin asevoimien komentaja Hassan Fayrouz Abadi lauantaina Iranin Fars-uutistoimiston mukaan. Abadi varoittaa arabimaitten johtajia, että Israel suunnittelee avaavansa tämän itsemurha-hyökkäyksen naapurimaitaan vastaan tänä kesänä voidakseen estää USA:n joukkojen vetäytymisen Irakista ja alueelta. Hän osoittaa varoituksensa ”muslimiveljille miehitettyjen alueitten naapurimaissa Libanonissa ja Syyriassa, ja myöhemmin Egyptissä, Jordaniassa ja Saudi Arabiassa”.
2. VENÄJÄN ULKOMINISTERIÖN edustaja Mikhail Kamynin vaati Englantia ja Irania selvittämään Iranin kaappaamia 15 Englannin merimiestä koskevan ongelmansa ja toimittamaan YK:lle asiaa koskevat tiedot, joista selviää kummankin osapuolen versiot siitä, mitä tapahtui ja tarkoin esitettynä missä kaappaus tapahtui, jotta YK voisi toimia puolueettomana selvittäjänä kiistassa.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad väittää, että pidätetyt englantilaiset merimiehet ja –sotilaat loukkasivat Iranin merialuetta ja syyttää maailman mahtivaltioita ylimielisyydestä ja itsekkyydestä kieltäessään tämän ilman anteeksipyyntöä.
EU:N ULKOMINISTERIT joutuivat Bremenin kokouksessaan siirtämään kiireisimmän huomionsa englantilaisten merimiesten ongelmaan asialistalla tärkeimpänä olleen Iranin ydinasehaaveitten käsittelystä, kertoi kokouksen isäntänä toiminut Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.
ENGLANNIN ULKOMINISTERI Margaret Beckett kehotti Irania selvittämään merisotilaita koskevan kriisin rauhanomaisesti ja sanoi maansa olevan valmis vuoropuheluun asiasta Iranin kanssa. Hän totesi tämän olevan kansansa parhaaksi ja sen perimmäisenä huolena, koska ”kaikki pahoittelevat tapahtunutta”.
3. EU TYÖSKENTELEE kaikkien osapuolten kanssa, jotka ovat vakavissaan rauhan mahdollisuudesta, totesi Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka toimii vuorollaan järjestön presidenttinä, keskustellessaan Jordanian kuningas Abdullah II:n kanssa Aqabassa lauantaina. Merkel totesi, että EU vahvistaa niitä voimia, jotka pitäytyvät kvartetin kriteereihin ja edistävät rauhaa tältä pohjalta. Uutta pontta rauhanmahdollisuuksille on antanut arabiliiton uudelleen elvyttämä Beirutin rauhansuunnitelma vuodelta 2002, vaikka Israel ei olekaan hyväksynyt sitä varauksetta rauhankeskustelujen pohjaksi.
MERKEL MATKUSTAA Aqabasta Israeliin, jossa hän tapaa pääministeri Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Israel on huolestunut Merkelin halusta tavata useita PA:n ”maltillisia ministereitä”.
PALESTIINALAISET vaativat lauantaina, että ”EU poistaisi PA:n hallituksen vastaisen boikottinsa vähentääkseen sen Palestiinan kansalle aiheuttamaa negatiivista vaikutusta”. PA:n hallituksen tiedotus-ministeri Mustafa Barghouti pyysi Merkeliä, että hän vaatii Israelia aloittamaan rauhankeskustelunsa PA:n kanssa perustuen arabiliiton aloitteelle, ”joka on hyvä pohja virittää rauhanprosessi.” Hän myös vaati, että EU työskentelee PA:n hallituksen kanssa (myös Hamasin edustajien).
4. OLMERTIN KANSLIA vaatii Libanonin sota II:sta tutkivan Winograd-komitean kuulustelupöytäkirjojen pitämistä salaisina, koska ”niiden julkistaminen vaarantaa valtion turvallisuutta”. Korkeimman oikeuden päätöksellä komitea julkisti varapääministeri Peresin ja kenraali Malkan pöytäkirjat, jotka molemmat ovat todenneet, että he eivät tienneet julkistamisesta eikä heille annettu tilaisuutta puolustautua ennen sitä.
KOMITEA AIKOI julkistaa pääministeri Olmertia, puolustusministeri Peretziä ja IDF:n komentajaa Halutzia koskevat kuulustelupöytäkirjat ennen pääsiäistä, mutta haluaisi siirtää julkistamista pääsiäisen jälkeen.
PÄÄMINISTERI OLMERT on ollut pääsyytetty Libanonin sota II:n surkeasta lopputuloksesta, mutta Olmert vihjailee, että ulkoministeri Tzipi Livni on yhtä paljon vastuullinen ja ihmettelee, miksi häntä ei syytetä.
5. VÄKIVALTA GAZAN alueella on saamassa uusia piirteitä, kuten vaikutusvaltaisen sheikki Adnan Manasrehin (30-vuotias) törkeästä murhasta voidaan päätellä. Hän oli sukulaisineen tulossa ulos moskeijasta Gazan Shajaiyehin kaupunginosassa viime perjantaina, kun neljä naamioitunutta pyssymiestä astui hänen eteensä ja ampui hänet lähietäisyydeltä haavoittaen myös kahta sukulaista paeten valkoisella Peugeot autolla. PA:n turvallisuusjoukot kertoivat, että ”Hamasin sormenjäljet näkyvät murhassa kaikkialla”.
Hamasin edustajat ovat ehdottomasti kieltäneet osallisuutensa ja syyttävät Fatahia kiihotuksesta.
SHEIKKI MANASREH edusti Gazassa jalansijaa saanutta salaf´in islamin suuntaa, joka pyrkii noudattamaan isänmaallisten esi-isien salafien edustamaa suuntaa. Saudi Arabiassa hallitsevan aseman saavuttanutta Wahhabilaisuutta pidetään tämän suunnan taantuneena muunnoksena. Salafit lähtevät opetuksessaan siitä, että islam on taantunut aidosta muodostaan saatuaan vaikutteita muista uskonnoista ja kulttuureista.
Täten he edustavat eräänlaista islamin uskonpuhdistusta. Al-Qaidan solut Gazassa edustavat salafien suuntaa, jota Hamasin kannattajat vastustavat verisesti. Salafit vaativat pitäytymistä islamilaisiin toimiin, jihadiin ja sharia-lain saattamiseksi voimaan, eikä islamin poliittiseen ohjelmaan tai valtioon.
JÄNNITYS HAMASIN JA SALAFIEN välillä kasvoi huomattavasti, kun al-Qaidan kakkosmies Aymen Zawahiri syytti Hamasia ideologiansa hylkäämisestä ja myymisestä Israelille ja USA:lle Mekkassa.
Runsaasti PA:n turvallisuusmiehiä osallistui Manasrehin hautajaisiin viikonvaihteen aikana, mikä herätti epäilyjä läheisistä suhteista PA:n ja salafien välillä, jota PA käyttää Hamasin vastustamiseksi.
TUNTEMATTOMAT PYSSYMIEHET tuhosivat pommeillaan internet-kahvilan Gazan kaupungissa viikon vaihteen aikana. Islamin oikeamielisiksi miekoiksi itseään kutsuva ryhmä ilmoittaa tehneensä useita vastaavia internet-kahviloihin kohdistuvia hyökkäyksiä.
6. PALESTIINAN AUKTORITEETIN boikottia vaatii Palestiinan journalistien syndikaatti maanantaista alkaen kolmen päivän ajaksi vastalauseena BBC:n toimittajan John Johnstonin kid-nappausta vastaan. Yksi syndikaatin aktivisti epäilee, että kaappaukset ovat osa hallituksen pyrkimyksiä estää maailmaa näkemästä todellista tilannetta Gazan alueella, siellä vallitsevaa kaaosta ja anarkiaa. Syndikaatin puheenjohtaja Naim Toubasi kertoo, ettei mitään PA:n ja sen hallitusta koskevia uutisia raportoida maanantaista lähtien. Hän ei uskonut, että PA tekee voitavansa Johnstonin vapauttamiseksi.
BBC:n toimittaja John Johnstonin kaappaajia ei tiedetä eikä mikään ryhmä ole ilmoittanut olevansa sen takana. Hän on kolmas ulkomainen journalisti, joka kaapattiin viimeisen seitsemään kuukauden aikana.
PA:n turvallisuusjoukot ovat ilmaisseet epäilyksensä, että jotkut palestiinalaiset journalistit olisivat avustaneet kaappaajia aiheuttaakseen pelkoa ulkomaisissa journalisteissa pysyä poissa Gazan alueella.
7. HAMAS KERÄSI rökälevoiton Palestiinan opettajien liiton vaaleissa Gazassa ja Länsirannalla. Hamasin lista sai 75 % annetuista äänistä. Länsirannalla Hamasin listaa äänesti 65 %, Gazan alueella 90 %. Osanotto vaaleihin oli 62 %. Hamasin edustajat syyttivät Fatahia, että sen jäsenet olivat yrittäneet vaikuttaa vaaleihin pahoinpitelemällä Hamasin edustajia ja uhkailemalla vaalipaikoilla. Hamasin edustajat voittivat kaikki opettajien liiton edustajapaikat. Fatah syyttää, että Palestiinan opettajien liitto on laiton järjestö, koska se edustaa Hamasia ja vaatii vaaleja uusittaviksi. Fatahia edustava virkailija Ramallahissa valittaa, että tämä on uusi hyvin suunniteltu toimi islamilaisen järjestön pyrkimyksissä ottaa valvontaansa eri instituutit, urheiluklubit, julkiset instituutit ja maa. ”Tämä on lisänä Hamasin jäsenten suorittamiin sieppauksiin, tappoihin ja ja yksityisomaisuuden riistoon,” virkailija totesi.
8. USA:N KONGRESSIN edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi (Dem.) on vierailulla
Israelissa. Hän kiertää pyhiä paikkoja Jerusalemissa, tapaa Israelin johtajia ja Knessetin puhemiestä Dalia Itzigiä. Hänen seurueessaan on muslimijäsen Keith Ellison, joka ilmaisi halunsa käydä myös Temppelivuorella. Israelista seurue aikoo vierailla Libanonissa ja Syyriassa, mitä USA:n hallitus vieroksuu.
9. UUTISOTSIKOITA.
- PALESTIINALAINEN sai surmansa ”työonnettomuudessa Khan Younisissa Gazassa lauantaina käsitellessään pommia, joka laukesi hänen käsissään.
- IDF PIDÄTTI lauantaina Jerikossa terroristin, joka oli aikeissa tehdä pommi-isku Israelissa.
- ISRAEL julisti palestiinalaisalueitten saarron maanantaina alkavan pääsiäisen ajaksi.
- KAKSI NAAMIOMIESTÄ yritti ryöstöä Holonin supermarketissa. Kaksi vartiomiestä pysäytti heidät ulko-ovella, ja toinen vartija sai surmansa ja toinen haavoittui syntyneessä tulitaistelussa naamiomiesten kanssa, jotka pakenivat paikalta.
- PALESTIINALAISET marssivat lauantaina useilla paikkakunnilla Israelissa 31. vuosipäivänä 1976 arabimellakan muistoksi. Negevissä laittomissa kylissä marssijoitten joukkoon liittyi vasemmistolaisia juutalaisia ja ulkomaalaisia, jotka vastustavat Negevin kehittämistä ja uusien asutuskeskusten perustamista sinne, mitä Shimon Peres johtaa. IDF päätti perustaa Negeviin uuden armeijan koulutuskeskuksen, kaupungin.
- PA:N VIRANOMAISET pidättivät viime viikolla ne, jotka möivät Hebronissa omistamansa 4-kerroksisen asuinkerrostalon Hebronin juutalaisille. Heitä odottaa kuolemantuomio. Tämä on todisteena siitä, että kauppa on laillinen ja juutalaisten muutto taloon oli oikeutettu.
- HAMASIN TERRORISTIT harjoittelevat tiiviisti tilanteeseen, jossa ne voivat joutua taistelemaan IDF:n joukkoja vastaan. ”Sotilaitten tunkeutuminen tänne ei tule olemaan marssi puistoon. Me muutamme Gazan alueen miehitysjoukkojen hautausmaaksi,” uhoaa Hamasin sotilaallisen siiven Izz Al-Din al-Qassamin edustaja Abu Ubaida. Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter toteaa, että jos diplomatia ei onnistu, IDF on pakotettu kansalaistensa turvallisuuden vuoksi tunkeutumaan Gazan alueelle.
- IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoo Iranin pystyvän polkaisemaan satoja itsemurhapommittajia päivässä.
- BAN KI-MOON sanoo Libanonissa laittoman aseiden kuljetuksen vaarantavan rauhan maassa. YK:n 12 000 sotilasta eivät ole puuttuneet aseitten salakuljetuksiin Syyriasta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019