Posts

Showing posts from August 26, 2007
PERJANTAI 31.08.07
1. RAUHANKONFERENSSI näyttää olevan latistumassa korkeintaan ulkoministeritasolle, mikäli aamun uutisiin on uskomista. Sekä Olmert että Abbas ovat ilmaisseet epäilevänsä tarvittavan yhteisymmärryksen löytymistä konferenssin asialistalle. Lisäksi Saudi Arabian houkutteleminen tilaisuuteen, mitä pidetään elintärkeänä, onnistuu helpommin, jos se pidetään ulkoministeritasolla.
BUSHIN ALKUPERÄISESSÄ esityksessä ei ollut mainintaa huipputapaamisesta (summit), hän ehdotti vain kansainvälistä keskustelufoorumia Lähi Idän asioista. Konferenssin paikka ja aika on edelleen auki, mutta sitä johtanee USA:n ulkoministeri Rice.
VENÄJÄN PRESIDENTTI Valdimir Putin ehdotti ennen Bushin esitystä kansainvälisen rauhankonferenssin pitämistä Moskovassa. Venäläiset diplomaatit tulkitsevat asian siten, että jos Bushin konferenssi pidetään ulkoministeritasolla, Moskovan kokous voisi olla huipputapaaminen, johon valtionjohtajat osallistuisivat.
2. VENÄJÄ ESITTÄÄ vihaisen vastal…
TORSTAI 30.08.07
1. PA HALUAA avata uudelleen vuosikausia suljettuna olleen Orient Housen (Itämainen talo), joka toimi PLO:n ja PA:n tukikohtana ja ”ulkoministeriönä” Jerusalemissa. Israel sulki sen, koska sen poliittinen toiminta oli vastoin Oslon sopimuksia ja koska korkeat ulkomaiset vieraat alkoivat pitää tapanaan tavata PA:n johtajia siellä antaen täten epävirallisen tunnustuksen PA:n vaatimuksille Jerusalemista.
ABBAS NIMITTI PA:n Jerusalemin asiain neuvonantajakseen Adnan Husseinin, minkä otaksutaan ennakoivan PA:n uudelleen virinnyttä kiinnostusta nostaa Jerusalemin kohtalo keskustelujen keskipisteeseen. Tämä lienee seurausta Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista, joissa Jerusalem on noussut voimallisesti neuvottelupöydälle. Abbasin tarkoituksena lienee saada toteutettuja tosiasioita (facts on the ground) ennen marraskuun rauhankonferenssia.
Adnan Husseini kuuluu arvostettuun sukuun Jerusalemissa. Hän toimi wakfin Jerusalemin osaston pääsihteerinä yli kymmenen v…
KESKIVIIKKO 29.08.07

1. SALAISUUS näyttää olevan tapa, jolla neuvotteluja nykyisin käydään. Olmert ja Abbas pitivät eilen keskustelutilaisuutensa Jerusalemissa, ensin 90 minuuttia kahdestaan ja toiset 90 minuuttia avustajien kanssa yhdessä, mutta mistä he keskustelivat, on mysteeri. Olmert vakuuttaa, että siellä käsiteltiin keskeisiä kysymyksiä, mutta vain periaatteellisella tasolla. Abbas vaati jo etukäteen, ettei keskusteluilla ole mitään virkaa, jos niissä ei käsitellä lopullisen tilanteen kysymyksiä: Palestiinan valtion rajat, palestiinalaispakolaisten asema ja Jerusalem. Mitään dokumenttia ei palestiinalaisen pääneuvottelijan Saeb Erekatin mukaan vaihdettu, kuitenkin al-Jazeera julkaisi websivullaan kahden sivun mittaisen luonnoksen dokumentiksi.

MONET KANSANEDUSTAJAT sekä oikealla että vasemmalla ovat vaatineet tietoja, mihin Olmert on lupautumassa 5 prosentin kannatuksella. He varoittavat, että mikä tahansa sopimuspaperi sitoo Israelin seuraavien hallitusten käsiä. Siksi …
TIISTAI 28.08.07
1. TEMPPELIVUORTA TUHOTAAN edelleen. Palestiinalainen Temppelivuoren säätiö wakf jatkaa kuukausi sitten aloittamiaan kaivaustöitä, joita se sanoo suorittavansa sähköjohtojen uusimiseksi al-Aksa moskeijaan. Kuvista päätellen syvä kaivanto johtaa Kalliomoskeijaan.
WAKF KÄYTTÄÄ raivaustraktoria kaivaessaan sadan metrin mittaista ja 1 – 1.5 metrin syvyistä ojaa keskelle Temppelivuoren tasoa. Wakf väittää saaneensa luvan sekä Jerusalemin kaupungin poliisilta että antiikkiasioitten hallitukselta. Töitä jatkettiin maanantaina, ja niitä tehtiin silminnäkijöitten mukaan antiikkihallituksen edustajan läsnä ollessa, mutta ilman arkeologien valvontaa, kuten tehdyt sopimukset ja laki sekä terve järki vaatisivat.
TRI GABRIEL BARKAI, Bar Ilan yliopiston arkeologi ja Temppelivuoren muinaisesineitten hävittämistä vastustavan komitean jäsen, esittää asian näin:
”Tämä on barbaarinen toimi juutalaisen kansan kaikkien arkaluontoisimmalla arkeologisella paikalla. Jos pitää paikkaan…
MAANANTAI 27.08.07
1. ISRAELIN TULEE PELASTAA Amerikan juutalaiset, on Turkin Israelin lähettilään Namik Tan´in viesti Israelin johdolle Armenian kansanmurhaa koskevassa kysymyksessä. Tan toteaa, että vaikka hänelle vakuutetaan, että Amerikan juutalaiset ovat vain yksi ryhmä juutalaisia, heillä on kuitenkin suuri vaikutusvalta USA:n kongressiin, joka pian määrittelee USA:n kannan asiassa.
Selventääkseen kantaansa hän kertoo jutun: USA:n ulkoministeri Henry Kissinger uskoutui kerran Israelin silloiselle pääministeri Golda Meirille, että ”hän on ensiksi amerikkalainen, toiseksi USA:n ulkoministeri ja vasta kolmanneksi juutalainen”. Golda Meir totesi tähän: ”Tiedäthän, herra ulkoministeri, että me luemme kirjoitukset oikealta vasemmalle.”
NAMIK TAN aikoo selvittää Turkin kannan sen väitetystä kansanmurhasta Armenian kansaa kohtaan Israelin pää- ja ulkoministereille sekä Knessetin puheenjohtajalle. Tan tähdentää, että asia on kipeä Turkin kansalle, ja sen omaksumaa käsitystä kansanmu…
SUNNUNTAI 26.08.07
1. YLI 200 INTIAN JUUTALAISTA kääntyi juutalaisuuteen Intiassa vuoden 2006 lopussa. He muuttivat sen jälkeen Israeliin juutalaisina paluuoikeuden perusteella. Intian hallituksen kiellettyä käännyttämisen siellä, Intian juutalaiset käyvät nyt kääntymiskoulun Intiassa ja suorittavat viralliset kääntymisseremoniat Israelissa. Monet heistä tulevat maahan turistiviisumilla, ja saavat Israelin passit ja henkilökortit käännyttyään juutalaisuuteen.
TORSTAINA. Israeliin tuli 78 Intian juutalaista busseilla Jordanian kautta ja perjantaiaamuna 40 lentäen Bombeista (Mumbasa) Tel Avivin lentokentälle.
SHAVEI ISRAEL järjestö etsii ja paikallistaa Intiassa asuvia juutalaisten jälkeläisiä. Kaikkiaan 1700 Bnei Menashe juutalaista on jo muuttanut Israeliin ja viitisentuhatta odottaa vuoroaan Intiassa. Nämä Bnei Menashe juutalaiset sanovat olevansa Menashe heimon jälkeläisiä, jotka 2700 vuotta sitten joutuivat pakenemaan Israelista. Heidät ”löysi” rabbi Eliyahu Amichail 30 vuott…