Friday, August 31, 2007

PERJANTAI 31.08.07
1. RAUHANKONFERENSSI näyttää olevan latistumassa korkeintaan ulkoministeritasolle, mikäli aamun uutisiin on uskomista. Sekä Olmert että Abbas ovat ilmaisseet epäilevänsä tarvittavan yhteisymmärryksen löytymistä konferenssin asialistalle. Lisäksi Saudi Arabian houkutteleminen tilaisuuteen, mitä pidetään elintärkeänä, onnistuu helpommin, jos se pidetään ulkoministeritasolla.
BUSHIN ALKUPERÄISESSÄ esityksessä ei ollut mainintaa huipputapaamisesta (summit), hän ehdotti vain kansainvälistä keskustelufoorumia Lähi Idän asioista. Konferenssin paikka ja aika on edelleen auki, mutta sitä johtanee USA:n ulkoministeri Rice.
VENÄJÄN PRESIDENTTI Valdimir Putin ehdotti ennen Bushin esitystä kansainvälisen rauhankonferenssin pitämistä Moskovassa. Venäläiset diplomaatit tulkitsevat asian siten, että jos Bushin konferenssi pidetään ulkoministeritasolla, Moskovan kokous voisi olla huipputapaaminen, johon valtionjohtajat osallistuisivat.
2. VENÄJÄ ESITTÄÄ vihaisen vastalauseen Israelin puolustusministeriön virkailijan Amos Giladin syytökseen, että Venäjä on osittain syypää Israelin ja Syyrian välisen jännityksen kasvamiseen. Venäjän Israelin suurlähetystön kakkosmies Andrey Demidov vihjaa, että syytökset voivat vahingoittaa Israelin ja Venäjän välisiä suhteita.
GILAD KERTOI armeijan radion haastattelussa, että ”määrättyyn aikaan venäläiset saivat syyrialaiset uskomaan, että Israel valmistautuu sotaan. Uskon, että he ovat lopettaneet tämän. Syyria ei valmistele hyökkäystä Israeliin eikä Israel missään tapauksessa valmistele hyökkäystä Syyriaan.”
DEMIDOV KERTOO, ettei hän aio tavata Giladia tilanteen selvittämiseksi, hän vain sanoo valittavansa syntynyttä tilannetta. Hän vakuuttaa Venäjän arvostavan suuresti yhteyksiä Israelin kanssa ja että Venäjä hyötyy Israelin tieteellisestä ja teknisestä osaamisesta paljon enemmän kuin Syyrian. ”Mutta Giladin tapaiset lausunnot vaarantavat näitä suhteita, ja voivat vaikeuttaa Venäjän pääministeri Mikhail Fradkovin vierailua Israelissa”, hän valittaa.
LÄNTISET LÄHTEET kertoivat äskettäin, että Syyria oli saanut tietoja, joitten mukaan USA hyökkää Iraniin vuoden lopussa, ja että Israel käyttää tilaisuutta hyväkseen iskeäkseen Syyriaan. Tämän johdosta Syyria aloitti massiivisen armeijansa aseistamisen ja kouluttamisen sekä Israelin rajalla olevien tukikohtiensa vahvistamisen.
DEMIDOV kieltää saaneensa tämän kaltaisia raportteja ja sanoo, että Venäjä on huolestunut molempien maitten varustautumisesta. Hän myös kieltää tiedot, että Venäjä olisi lähettänyt 1000 sotilaallista asiantuntijaa Syyriaan opastamaan Syyrian armeijaa. Tietojen mukaan Venäjän asiantuntijat avustavat Syyria sen aseitten ajanmukaistamisessa ja infrastruktuurin rakentamisessa. Demidov myös kieltää tietävänsä mitään tiedoista, joiden mukaan Venäjä lähetti Syyriaan huippunykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia aiemmin tässä kuussa. Hän kertoi, että Venäjä on lähettänyt ilmatorjunta-aseita vain Assadin Damaskoksen palatsin suojaksi.
DEMIDOV kertoo, että Venäjä myy aseita moniin maihin. ”Lähi Idän maat kuten Iran ja Syyria ovat tärkeitä siksi, että Venäjä pyrkii syventämään yhteyksiään näihin maihin”, hän selvittää.
Hän viittaa presidentti Putinin Israelin vierailun yhteydessä antamaan lupaukseen, ettei Venäjä tee mitään, mikä voisi muuttaa Israelin ja sen lähimaiden välistä tasapainoa. Hän muistuttaa, että Venäjä tarjosi aseitaan myös Israelille, mutta tarjous torjuttiin, koska ”Israel saa aseita USA:lta sen myöntämän tuen turvin”.
DAMIDOV selvittelee tietoja, joitten mukaan Venäjä rakentaa laivastonsa tukiasemia Syyriaan Latakiaan ja Tarttoon. Hän sanoo, että Venäjän laivaston aluksia on Välimerellä, ja ne tarvitsevat siellä huoltosatamia. Syyrian ohella hän mainitsee myös Kyproksen ja Kreikan olevan ehdolla tällaisia tukisatamia varten. Venäjän laivaston komentaja amiraali Vladimir Masorin kertoi aiemmin tässä kuussa, että Välimeri on strategisesti tärkeä Venäjän Mustanmeren laivastolle Pohjoisen ja Baltianmeren laivastojen ohella. (JP, H Keinon)
3. ALEX KOGAN kertoo JP:n artikkelissaan taustatietoja edelliseen uutiseen. Tarina Tarton sataman uusimiseksi Venäjän Välimeren laivaston huoltosatamaksi ja kehittämiseksi täydelliseksi merisatamaksi tuli julkisuuteen moskovalaisen sanomalehden julkaisemassa artikkelissa 2006, jonka mukaan Venäjä uudistaa Tarton sataman sen Mustanmeren laivastonsa huoltosatamaksi, ja että se siirtää varusteitaan Ukrainan Sevastopolin satamasta Tarton satamaan. Artikkelin mukaan Venäjä muodostaa laivasto-osaston Välimerelle ohjus-risteilijä Moskvan ympärille. Monien arvostettujen venäläisten uutislehtien mukaan Venäjä asentaa laivastosataman suojaksi S-300 PMU-2 Favorit ilmapuolustusjärjestelmän, jota hoitavat venäläiset sotilaat. Tietojen mukaan se tulisi suojaamaan suuren osan Syyriasta. Uutisen mukaan Venäjä ajanmukaistaa keskimatkan ohjusjärjestelmän S-125, jonka Syyria osti 1980-luvulla. Toisessa yhteydessä Venäjän Mustanmeren laivaston alus Azov telakoitui 09.03.2005 syyrialaiseen satamaan. Sen kerrottiin tuoneen koneistoja ja varusteita Tarton sataman uudistamista varten. Samaan aikaan sattui useita epäilyttäviä tapaamisia Venäjän laivaston upseerien ja paikallisten viranomaisten kesken. Pari kuukautta myöhemmin Syyria koelaukaisi uusia Scud ohjuksia, joista Scud-B:n kantomatka on 300 km ja Scud-D:n 700 km. Kogan arvioi, että uudet Scud-ohjukset tulivat Syyriaan Azov-aluksessa.
TAMMIKUUSSA 1996 Venäjän lentotukialus Amiraali Kuznetsov purjehti aivan Israelin merialueen reunalle. Tammikuun 27. päivä se lähetti useita silloin huippunykyaikaisia SU-33 hävittäjiä, joka on laivaston versio SU-27 hävittäjästä, Israelin ilmatilaan Haifan lähellä. IAF:n koneet lensivät hätistelemään ne pois. Tieto pidettiin salaisena vuoteen 2002, jolloin siitä kerrottiin Israelin ilmavoimien lehdessä.
TOISEN LÄHTEEN mukaan SU-25 koneet tekivät lentoja Israelin Dimonan ydintutkimus-laitoksen yli 1967 juuri ennen kuuden päivän sodan alkamista. Silloin Venäjä halusi sotaa Israelin ja arabimaitten välille, koska sen tarkoituksena oli tuhota Dimonan ydintutkimuslaitos. Venäjän merijalkaväkeä oli valmiina myös valtaamaan tukiasemia Israelin rannikolla. Tämä hanke raunioitui Israelin saatua ällistyttävän voiton sodan ensimmäisenä päivänä tuhottuaan Egyptin, Jordanian ja Syyrian ilmavoimat lähes täysin. (lähde: JP, Alex Kagan)
4. UUTISOTSIKOITA
- HAMASIN hyväntekeväisyysjärjestöt, joita Abbasin hallitus sulki toista sataa niiden harjoittaman rahanpesun vuoksi, menevät luultavasti maan alle. Monet niistä ovat tyhjentäneet pankkitilinsä ja asioita hoidettaneen moskeijoista käsin. Rahanpesun lisäksi PA:n viranomaiset ovat syyttäneet näitä instituutioita korruptiosta ja huonosta asioitten hoidosta. PA:n viranomaiset vakuuttavat, että se tulee hoitamaan kymmenien tuhansien apua tarvitsevien tarpeet, jotka ovat olleet riippuvaisia Hamasin antamasta tuesta. Palestiinan ihmisoikeusjärjestö, jonka päämaja on Gazassa, sanoo PA:n päätöstä laittomaksi, koska sen tulee ennen järjestöjen sulkemista ilmoittaa asiasta kirjallisesti, jotta ne voivat valittaa päätöksestä.
- SOTILAAT PIDÄTTIVÄT tiistaina Gazan alueella Beit Hanoun alueella 15-vuotiaan palestiinalaispojan, jonka ympärillä oli kaksi suurta pommia. Hänen tarkoituksensa oli laukaista ne IDF:n sotilaita vastaan. Kaksi Kassam-rakettia ammuttiin torstaina Gazasta Israeliin. Toinen osui Sderotissa omakotitaloon, jonka asukkaat olivat poissa. Yksi nainen sai lieviä vammoja.
- IDF KOULUTTAA Merkava-tankkiensa miehistöjä kohtaamaan vihollisen panssarintorjuntaohjusten (PTO) aiheuttaman uhan opettamalla miehille tavan, millä ohjuspesäkkeitä pystytään paikantamaan. IDF kehuu Merkava-4 tankkia, että vaikka Libanonin kakkossodassa 40 tankkia sadoista rampautui ohjuksista, sen tehokkuus ja ominaisuudet etsivät vertaistaan. Hizbullah on hankkinut tuhansia venäläismallisia Sagger, Cornet ja Fagot ohjuksia. Panssarijääkärit harjoittelevat yhdessä PTO-miehistöjen kanssa.
- ISRAELIN ARKEOLOGIT valittavat, että palestiinalaisten wakf (säätiö) tuhoaa toisen Temppelin naisten esipihan muureja raivaustraktorin voimin lukuisista valituksista välittämättä. PA.n virkailijat hylkäävät kaikki Israelin esittämät vastalauseet selittäen, ettei mitään juutalaistemppeliä ole koskaan ollut Temppelivuorella, eivätkä he ole löytäneet todisteita siitä. Temppelivuori on YK:n perinnelistalla, joten sen tulisi valvoa kaikkea, mitä vuorella tehdään. Se ei kuitenkaan ole puuttunut lukuisiin edellisiin vuorella tehtyihin rakennustöihin, vain Israelin perustustöiden kaivauksiin 30 metriä Länsimuurin ulkopuolella se tarttui hanakasti. Israelin hallitus on yhtä haluton puuttumaan asiaan, koska sen marxilaisen ideologian mukaan Temppelivuori on arvoton juutalaisille.
- IDF:n rahtaaja ja kreikkalainen matkustajalaiva törmäsivät yhteen Haifan sataman edustalla. Rahtaajan 16 merimiestä huuhtoutui mereen, joista 14 pelastettiin, kahden ruumiit löydettiin tänään. Rahtaaja upposi välittömästi.
- KINNERETIN pinta on 212.5 metriä merenpinnan alapuolella, joka on 47 sm alempi kuin samaan aikaan vuosi sitten. Pinta on 3.25 m hätärajan alapuolella, jossa portit avataan veden juoksuttamiseksi järvestä tulvan estämiseksi.
- PALESTIINALAISET kivittivät bussia Maale Shomronin luona Samariassa, kukaan bussin matkustajista ei loukkaantunut. Kivitykset busseja vastaan ovat lisääntyneet Juudeassa ja Samariassa. IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun palestiinalaisten pyssymiesten kanssa Nablusissa viime yön aikana.
- EGYPTIN PRESIDENTTI Mubarak on ollut poissa julkisuudesta parin viikon ajan. Tämä aiheuttaa spekulaatioita islamistien yrityksestä kaapata valta.

Thursday, August 30, 2007

TORSTAI 30.08.07
1. PA HALUAA avata uudelleen vuosikausia suljettuna olleen Orient Housen (Itämainen talo), joka toimi PLO:n ja PA:n tukikohtana ja ”ulkoministeriönä” Jerusalemissa. Israel sulki sen, koska sen poliittinen toiminta oli vastoin Oslon sopimuksia ja koska korkeat ulkomaiset vieraat alkoivat pitää tapanaan tavata PA:n johtajia siellä antaen täten epävirallisen tunnustuksen PA:n vaatimuksille Jerusalemista.
ABBAS NIMITTI PA:n Jerusalemin asiain neuvonantajakseen Adnan Husseinin, minkä otaksutaan ennakoivan PA:n uudelleen virinnyttä kiinnostusta nostaa Jerusalemin kohtalo keskustelujen keskipisteeseen. Tämä lienee seurausta Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista, joissa Jerusalem on noussut voimallisesti neuvottelupöydälle. Abbasin tarkoituksena lienee saada toteutettuja tosiasioita (facts on the ground) ennen marraskuun rauhankonferenssia.
Adnan Husseini kuuluu arvostettuun sukuun Jerusalemissa. Hän toimi wakfin Jerusalemin osaston pääsihteerinä yli kymmenen vuotta. Hänen seuraajakseen nimitettiin Azzam al-Khatib. Hänen serkkunsa Feisal Husseini toimi PA:n Jerusalemin asiain ministerinä äkilliseen kuolemaansa saakka vuonna 2001.
2. USA:N SOTILAALLINEN LÄHETTILÄS kenraali Keith Dayton sai USA:n kongressilta 80 miljoonaa USD PA:n armeijan muodostamiseksi. Hänen toimintansa kärsi pahan takaiskun Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistaleella USA:n kouluttamien PA:n turvallisuusjoukkojen romahdettua ja antautuessa lähes ilman taisteluja.
KEITH DAYTON on laatinut uuden suunnitelman pienoisarmeijan muodostamiseksi PA:n alueille Juudeassa ja Samariassa. Joukot tulisivat käsittämään viisi pataljoonaa. USA tarjoaa uudelle PA:n armeijalle koulutuksen ja aseet, mikäli Israel hyväksyy suunnitelman. Sanomattakin lienee selvää, että länsimaat maksavat sen kustannukset.
PALESTIINALAISET johtajat avoimesti ovat tunnustaneet, että USA:n antama koulutus ja aseet avustivat suuresti palestiinalaisten hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan vuoden 2000 intifadasta lähtien. Abbas itse kertoi julkisessa puheessaan Ramallahissa pari kuukautta sitten, ettei USA:n antamia aseita käytetä palestiinalaisia vaan miehittäjiä vastaan.
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi Israelissa vierailevalle USA:n kongressin edustajien delegaatiolle, jota johti Gary Ackerman (D, NY) että Abbasilla ja hänellä on tahto ja kyky laatia esityksiä ja sopimuksia keskeisistä kysymyksistä marraskuun rauhankonferenssia varten. Hän kertoi luovivansa maltillisten ja vähemmän maltillisten ratkaisumallien välillä voidakseen välttää odotettavissa olevat karikot sekä israelilaisten että palestiinalaisten poliittisten ryhmien ja yleisen mielipiteen taholta.
OLMERT SELVENSI, että PA:n häilyvä demokratia, sen hallituksen epävakaisuus ja instituutioiden puuttuminen vaikeuttavat vastuun siirtämistä Juudeasta ja Samariasta PA:n hallintaan. Israelin päähuoli koskee maan turvallisuutta, joka voi vaarantua siinä tilanteessa palestiinalaisen yhteisön hajanaisuuden vuoksi. Olmert mainitsi myös jo lähes unohdetun ”tiekartan”, jota tulisi noudattaa sopimusten toteuttamisessa. (Haaretz)
4. IDF EI VEDÄ joukkojaan Golanin ylängöltä tyynnyttääkseen Syyrian epäluuloja Israelin hyökkäysaikeista, vaikka siten ilmoitettiin pari päivää sitten. Israel lähettää kuitenkin rauhoittavia signaaleja Syyrian johdolle rauhantahdostaan, mutta aikoo jatkaa alueelle annettua korkeaa hälytystilaa ainakin toistaiseksi, kertoo IDF:n pohjoisen alueen johto.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi tiistaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että Syyrialta on saatu määrättyjä rauhoittavia viestejä, ja ettei Israelilla ole mitään aikeita kärjistää kiristyneitä suhteita alueella. Hän lisäsi, ettei Syyriallakaan liene tarvetta jännityksen kasvattamiseen tässä vaiheessa.
ISRAELIN SUURIN HUOLI on kuitenkin arvaamattoman Hizbullahin massiivinen aseistautuminen keski- ja pitkänmatkan ohjuksilla ja raketeilla. Debkafile kertoo, että YK:n Unifil-joukot Libanonissa eivät millään tavoin estä aseitten virtaamista Hizbullahille, päinvastoin se auttaa niiden purkamista laivoista Latakin satamassa. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kertoi jokin aika sitten, että ”hän on vain Iranin presidentti Ahmadinejadin alhainen käskyläinen”. Nasrallah on terrorijohtaja, mutta rehellinen ja avoin sellainen.
YK:N TAHOLTA epäillään, että Hizbullahin kaappaamat kaksi IDF:n sotilasta ovat enää elossa. Heistä ei ole kuultu mitään elonmerkkiä kaappaamisen jälkeen, jossa he haavoittuivat.
HIZBULLAH rakentaa omaa puhelinverkostoaan Libanoniin. IDF:n taholta todetaan, että se tehokkaasti vaikeuttaa Hizbullahin sisäisen tietoliikenteen tarkkailua. (JP, Debkafile)
5. PRESIDENTTI PERES on taas tulilinjalla. Tällä kertaa hän aikoo lyhentää tuntuvasti viiden 12-vuotiaan israelilaispojan murhaajan elinkautisia vankeusrangaistuksia. Nämä viisi arabia tuomittiin kahteen elinkautiseen Danny Katzin, kotoisin Haifasta, raakalaismaisesta murhasta vuonna 1983. Heidän elinkautinen tuomionsa oli silloin 24 vuotta, mutta korkein oikeus lisäsi varmuuden vuoksi toisen 27 vuoden tuomion, ettei heitä voitaisi armahtaa.
Nyt presidentiksi äskettäin nimitetty Shimon Peres (Labour) haluaa armahtaa heidät, mikä aiheutti suuren kohun ja ihmettelyn sekä murhatun pojan omaisten että poliitikkojen parissa. INN kertoo uutisartikkelissaan, että Peresin epäillään ostaneen arabikansanedustajien kannatuksen hänen presidentinvaalissaan Knessetissä lupaamalla armahduksia arabeille.
Hebronin aktivistit Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir lähettivät kiireisen tutkimuspyynnön asiasta sekä oikeuskansleri Menachem Mazuzille että valtiontarkastaja Micha Lindenstraussille ja uhkasivat esittää asian korkeimmalle oikeudelle, jos se ei muuten etene. Danny Katz poistui kotoaan Haifassa 1983, ja hänen runneltu ja häväisty ruumiinsa löydettiin neljän päivän päästä luolasta lähellä Sakhninin kaupunkia. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- JERUSALEMIN TURISMI on noussut ennätyskorkeaksi. Kaupungin viranomaiset kertovat, että viimeisen kahden kuukauden aikana kaupungissa kävi pari miljoonaa turistia. Jerusalemin kulttuurikeskukset ilmoittavat, että kävijöiden määrä on noussut 25 % viime vuoden vastaavan ajan luvuista.
- SAKSAN JUUTALAISTEN KESKUSNEUVOSTO vaatii muitten joukossa You Tube web-sivun toimittajan rankaisemista, koska se lähettää Natsi Saksan aikaista musiikkia ja juutalaisvastaista propagandaa sivullaan sekä neonatsi bandin esittämää musiikkia videoissaan. Tällainen materiaali on kiellettyä Saksassa.
- www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamas järjestää massiivisen mielenosoituksen Rafahin rajanylityspaikalla Gazasta Egyptiin. Mielenosoitukseen odotetaan satatuhatta osanottajaa, joiden tarkoituksena on rynnätä suljetun portin kautta Egyptin puolelle välittämättä siitä, että Egyptin rajapoliisit voivat avata tulen heitä kohti. Debkafilen mukaan Hamas haluaa miehittää Rafahin kaupungin asutusalueet molemmin puolin rajaa.
- ISRAELILAINEN poliisi haavoittui yrittäessään estää traktoria kaivamasta ojaa Temppelivuorella. Hän pyrki menemään traktorin koppiin, mutta hänet poistettiin sieltä väkivalloin. Paikalle tullut poliisikomentaja Shai Alili totesi tilanteen, mutta määräsi poliisin väistymään eikä tehnyt mitään häntä vahingoittaneille. Tapauksen todisti paikalla vierailulla ollut Temppelivuoren asiantuntija-arkkitehti Gideon Charlap, joka kertoi Arutz 7:n edustajalle, että noin metrin syvyistä ojaa kaivetaan traktorin avulla muinaisen juutalaisen Temppelin ns. naisten pihan alueella lähellä Kalliomoskeijaa. (INN)
- BUSH PUOLUSTI Irakin politiikkaansa varoittaen, että USA:n joukkojen liian aikainen poistaminen Irakista aiheuttaa tyhjiön, jonka Iran lupaa täyttää, ja että se tulisi kiihdyttämään Iranin ponnisteluja ydinaseen valmistamiseksi. Tämä asettaisi Lähi Idän ”ydinholokaustin varjon” alle, hän varoitti. Se myöskin lisäisi asevarustelua alueella useitten maitten pyrkiessä hankkimaan oman ydinaseen.
- THE RAW STORY järjestö julkaisi tiistaina 28.08.07 artikkelin, jonka ovat kirjoittaneet Larissa Aleksadrovna ja Murien Kane (www.stevequayle.com).
He todistelevat uskottavasti, mitä mahdollisuuksia Bushilla on iskeä Iranin
ydinaseohjelmaa toteuttavia laitoksia vastaan. He toteavat, että USA:lla on
kapasiteetti hyökätä lentoaseella ja ohjuksin Iranin 10 000 iskukohteeseen
muutaman tunnin kuluessa. Kirjoittajat lähtevät siitä, ettei Bush voine
jättää Iranin ongelmaa seuraajansa hoidettavaksi. USA kuitenkin pyrkisi kaikin
tavoin välttämään maa-armeijan käyttämistä iskussa, he toteavat. USA voisi
saada Englannin apua, mutta Israel jätettäisiin heidän suunnitelmassaan
sivuun. USA:lla on suuri joukko miehiä ja sotalaivoja Persianlahdella, he
toteavat, ja myös ydinaseita, joita tuskin käytettäisiin Irania vastaan.

Wednesday, August 29, 2007

KESKIVIIKKO 29.08.07

1. SALAISUUS näyttää olevan tapa, jolla neuvotteluja nykyisin käydään. Olmert ja Abbas pitivät eilen keskustelutilaisuutensa Jerusalemissa, ensin 90 minuuttia kahdestaan ja toiset 90 minuuttia avustajien kanssa yhdessä, mutta mistä he keskustelivat, on mysteeri. Olmert vakuuttaa, että siellä käsiteltiin keskeisiä kysymyksiä, mutta vain periaatteellisella tasolla. Abbas vaati jo etukäteen, ettei keskusteluilla ole mitään virkaa, jos niissä ei käsitellä lopullisen tilanteen kysymyksiä: Palestiinan valtion rajat, palestiinalaispakolaisten asema ja Jerusalem. Mitään dokumenttia ei palestiinalaisen pääneuvottelijan Saeb Erekatin mukaan vaihdettu, kuitenkin al-Jazeera julkaisi websivullaan kahden sivun mittaisen luonnoksen dokumentiksi.

MONET KANSANEDUSTAJAT sekä oikealla että vasemmalla ovat vaatineet tietoja, mihin Olmert on lupautumassa 5 prosentin kannatuksella. He varoittavat, että mikä tahansa sopimuspaperi sitoo Israelin seuraavien hallitusten käsiä. Siksi ei ole samantekevää, mihin Olmert nimensä raaputtaa.

Herb Keinon vertaa JP:n artikkelissaan Olmertin ja Abbasin neuvottelutapaa auton kuljettajaan, joka ajaa kaasupoljin pohjassa vaihteen ollessa vapaalla.

PÄÄMINISTERIN KANSLIA on kiivaasti kiistänyt huhut, että Olmert on suostunut luovuttamaan Juudeassa ja Samariassa vihreän linjan takana sijaitsevat juutalaisyhteisöt ja Itä Jerusalemin arabilähiöt PA:n hallintaan tai että hän on valmis luovuttamaan Temppelivuoren hallinnon juutalaisten, kristittyjen ja muslimien muodostamalle neuvostolle. Toisen huhun mukaan Temppelivuoren hallinto annettaisiin Jordanian, Egyptin ja PA:n muodostamalle neuvostolle. Saeb Erekat vaatii, että Bushin marraskuussa pidettävään rauhankokoukseen tulee saada niin monta arabivaltiota kuin mahdollista, mutta Saudi Arabia ainakin. Saudien houkuttelemiseksi konferenssin asialistalla tulee olla lopullisen tilanteen asioita, Erekat toteaa. Hän haluaa myös Syyrian ja Libanonin tulevan mukaan.

HAMASIN JOHTO toteaa, että konferenssi epäonnistuu, jos Hamasia ei kuulla ennen sitä.

2. eu-virkailijat käyvät salaisia neuvotteluja Hamasin johdon kanssa Gazassa

kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Tiedot JP:lle oli antanut PA:n virkailijat, mutta koska heillä ei ole lupa puhua, tiedot annetaan anonyymisti. Virkailijat eivät halunneet paljastaa EU:n neuvottelijoiden henkilöllisyyttä, mutta kertoivat kolmen EU:n tiedustelujärjestön edustajien olleen yhteydessä Hamasin Gazan johdon kanssa useiden viikkojen ajan. Hamasia edustivat korkea johtaja Mahmoud Zahar sekä ainakin Ahmed Yusef, Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin neuvonantaja.

HAMASIN JOHTO myöntää, että keskusteluja EU:n kanssa on käyty. Se sanoo lisäksi, että Hamasin neuvottelijat pyysivät EU:n edustajia toimimaan Hamasin vastaisen boikotin poistamiseksi sekä painostamaan Israelia avaamaan Rafahin terminaalin Egyptin rajalla. EU:n virkailijoitten mukaan pääpaino keskusteluissa koski turvallisuuskysymyksiä.

HAMASIN JOHTO oli vakuuttanut EU:n edustajille, ettei se halua yhteenottoja Israelin kanssa, ja että huhut suuresta terrori-iskusta Israelissa tai sen instituuteissa ulkomailla Olmertin ja Abbasin keskustelujen häiritsemiseksi ovat vääriä.

ISRAELIN JOHTO toteaa yksikantaisesti, ettei se neuvottele eikä pidä yhteyttä Hamasin kaltaisen terrorijärjestön kanssa. Tämän jyrkän kannan Israel joutunee vielä kumoamaan, sillä monet eurooppalaiset maat ovat alkaneet vaatia Hamasin ottamisesta mukaan keskusteluihin, koska sen hallinto Gazassa on vakaa eikä osoita murenemisen merkkejä.

MAHMOUD ABBAS on tiettävästi pyytänyt Sudanin apua Hamasin ja Fatahin välisten erimielisyyksien ratkomiseksi.

3. PERHE SDEROTISSA vältti täpärästi joutumisen Kassam-raketin ruhjomaksi. Perheen pää Eli Sabag kertoo istahtaneensa nauttiakseen kahvikupillisen juuri samoihin aikoihin, kun Olmert kätteli ja taputteli Abbasia lämpimästi olkapäälle kuin parasta ystäväänsä, kun Sderotin kaupungin hälytyssireeni aloitti valittavan vaikerruksensa ilmoittaen näin raketin lähestymisestä 15 – 20 sekunnin sisällä. Eli Sabag jätti kahvinsa juomatta ja ryntäsi vaimonsa ja poikansa kanssa asunnon pommisuojaan. Tullessaan ulos he havaitsivat savun leviävän asunnon sisällä ja arvasivat, että raketti oli osunut heidän taloonsa. Raketti oli räjähtänyt talon katolla kylpyhuoneen yläpuolella tehden rumaa jälkeä taloon.

ABBASIN JOHTAMAN FATAHIN alajärjestö al-Aksa ilmoitti ampuneensa raketin. Se ilmoitti myös, että raketti oli parannettu versio Kassamista, nimeltään Aksa-3.

4. HAMASIN ASEISTAUTUMISTA sekä sen armeijan organisoimista käsittelee Nick Francona Washington instituutista JP:n artikkelissaan. Hän toteaa aluksi, että Hamas sai jättipotin kaapatessaan PA:n turvallisuusjoukkojen asevarastot ja sen tiedusteluarkistot. Hamas sai viikossa uuden aikaisia aseita enemmän, kuin se olisi pystynyt salakuljettamaan vuodessa Egyptistä. Kaapatuissa aseissa on tuhansia M-16 kivääreitä ja Kalashnikov rynnäkköaseita patruunoineen; RPG (rakettikranaatteja), joista jotkut on varustettu kahdella kärjellä ja pystyvät tunkeutumaan paksun panssarin läpi; venäläismallinen raskas konekivääri, joka voidaan asentaa auton lavalle, sekä uudenaikaisia panssarintorjunta ohjuksia, joita se on myös salakuljettanut Egyptistä, ja venäläisvalmisteisia Kokors panssarintorjunta ohjuksia.

HAMASIN USKOTAAN hankkineen myös ilmatorjuntaohjuksia, kuten Strela (SA-7), olalta laukaistavia ohjuksia. Nämä ovat vaarallisia varsinkin helikoptereita vastaan.

KASSAM-RAKETTEJA on kehitetty kaiken aikaa. Ensimmäisten kantomatka oli 2-3 km, viimeiset lentävät 17 km, joissa on myös suurempi räjähdekärki. Tämän johdosta Israelin suunnittelemat Sderotin kattojen vahvistukset eivät suojaa niiden räjähdystehoa vastaan. Joittekin tietojen mukaan Hamas on salakuljettanut Gazaan Katjusha-raketteja, joiden kantomatka on 20 km. Niillä yltää hyvin Ashkelonin herkkiin teollisuuslaitoksiin ja sähkövoimalaan, joka tuottaa sähköä myös Gazan kaistaleen tarpeisiin.

HAMAS ON PIDÄTTÄYTYNYT rakettien ampumisesta Gazasta Israeliin keskittyessään hallintonsa vahvistamiseen ja organisoimiseen, mutta Jihad ja al-Aksa muitten järjestöjen ohella eivät kainostele jatkaa rakettiensa laukomista: 121 rakettia kesäkuusta lähtien.

ISLAMIC JIHAD on rakettiensa kehittelyssä ohittanut Hamasin. Sen ”sotilassiipi” al-Quds kertoo kehittäneensä raketin nimeltä Quds-4, jonka kantomatka on 18 - 22 km.

LÄNTISET TIEDUSTELULÄHTET odottavat sydän kylmänä, mitä tulenarkoja salaisuuksia Hamas sai käsiinsä PA:n tiedustelun arkistoista. Joitain Fatahin jäsenten lahjontatietoja on annettu julkisuuteen, mutta järisyttävät tiedot palestiinalaisten ja CIA:n maailmanlaajuisista yhteyksistä ovat vielä Hamasin tutkijoitten käsissä. Hamasin käsiin jäi myös uudenaikaisia kuuntelulaitteita, joilla se pystyy seuraamaan Israelin tiedotusliikennettä.

HAMASIN KANSANARMEIJA, Murabitum, käsittää nykyisin n. 13 000 miestä, jotka on Hizbullahin esikuvan mukaisesti muodostettu neljäksi prikaatiksi. Niitä koulutetaan gerilla-tyyppiseen sodankäyntiin mahdollisimman suuren miestappion aiheuttamiseksi viholliselle.

HAMASIN TOIMENPIDEJOUKOT ovat vahvuudeltaan 6000 miestä. Viimeisten uutisten mukaan ne yhdistetään poliisijoukkojen kanssa, mutta niiden uskotaan vahvistavan tarvittaessa kansanarmeijan yksiköitä. Hamasin joukkoja koulutetaan paikallisilla leireillä, joista useat on pystytetty Israelin vapauttamien juutalaiskylien raunioille, sekä Syyriassa ja Iranissa varsinkin uudenaikaisten aseitten käytössä.

ISRAEL ON PIDÄTTYNYT suuresta operaatiosta Gazan alueelle sen aiheuttaman suuren uhriluvun vuoksi. Se on tehnyt pienimuotoisia rajoitettuja iskuja maa- ja ilmavoimin. IDF kuitenkin harjoittelee sellaista operaatiota varten, joka voidaan käynnistää esim. verisen terrori-iskun seurauksena. (Lähde: JP, Nick Francona 29.08.07)

5. UUTISOTSIKOITA

- EILEN vietettiin Gilad Shalitin toista syntymäpäivää Hamasin vankina. Hamas ilmoittaa, että 4 kuukautta sitten se oli valmis luovuttamaan Shalitin, mutta Israelin hallitus keskeytti yhteydet.

- BARAK VIHJAA, että Labourin tulee pysytellä hallituksessa siksi, että se saa taloussotkunsa selvitettyä. Barakin Labourin puheenjohtajan vaaliohjelmaan sisältyi lupaus toimia Olmertin hallituksen pikaiseksi kaatamiseksi.

- VALTIONTARKASTAJA Lindenstrauss syyttää hallitusta, että se jatkuvasti laiminlyö kotirintaman vahvistamisen sotahuhuista välittämättä.

- OLMERTIN HALLITUS antoi luvan 7 uuden maatalousyhteisön perustamiseksi Newgeviin Lachisen alueelle. Viisi näistä yhteisöistä – Hazan, Shomriy, Misham, Amatzia ja Carnit – on tarkoitettu Gush Katifin pakolaisille, noin 200 perhettä. 500 asuntoyksikköä rakennetaan; yhteishinta 300 miljoonaa NIS infrastruktuuriin ja 200 miljoonaa NIS teiden rakentamiseksi. Yhteisöihin rakennetaan myös turismia palvelevia laitoksia, vierashuoneita ja viinitarhoja. Yli kaksi vuotta kodeistaan karkotuksen jälkeen 1400 perheestä vain kaksi asuu pysyvässä talossaan ja 160 on saanut luvan rakentamiseen.

- ARABILEHDEN Al-Quds Al-Arabi päätoimittaja Abd al-Bari Atwan Lontoossa lupaa tanssia ilosta Trafalgar aukiolla, kun hän saa käsiinsä uutisen, että Iran on iskenyt Israeliin. Päätoimittaja sanoo, että sopimus USA:n ja Iranin kanssa tehdään arabien kustannuksella, ja jos USA pommittaa Irania, sekin tehdään arabien kustannuksella. Atwan arvioi, että sodan syttyessä Iran iskee alueen öljylähteisiin, sulkee Hormuzin salmet, hyökkää USA:n kohteisiin alueella sekä, Allahin tahdosta, myös Israelia vastaan.

- IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad lupaa, että USA:n poistuessa Irakista, se tulee jättämään suuren tyhjiön, jonka Iran tulee täyttämään.

Tuesday, August 28, 2007

TIISTAI 28.08.07
1. TEMPPELIVUORTA TUHOTAAN edelleen. Palestiinalainen Temppelivuoren säätiö wakf jatkaa kuukausi sitten aloittamiaan kaivaustöitä, joita se sanoo suorittavansa sähköjohtojen uusimiseksi al-Aksa moskeijaan. Kuvista päätellen syvä kaivanto johtaa Kalliomoskeijaan.
WAKF KÄYTTÄÄ raivaustraktoria kaivaessaan sadan metrin mittaista ja 1 – 1.5 metrin syvyistä ojaa keskelle Temppelivuoren tasoa. Wakf väittää saaneensa luvan sekä Jerusalemin kaupungin poliisilta että antiikkiasioitten hallitukselta. Töitä jatkettiin maanantaina, ja niitä tehtiin silminnäkijöitten mukaan antiikkihallituksen edustajan läsnä ollessa, mutta ilman arkeologien valvontaa, kuten tehdyt sopimukset ja laki sekä terve järki vaatisivat.
TRI GABRIEL BARKAI, Bar Ilan yliopiston arkeologi ja Temppelivuoren muinaisesineitten hävittämistä vastustavan komitean jäsen, esittää asian näin:
”Tämä on barbaarinen toimi juutalaisen kansan kaikkien arkaluontoisimmalla arkeologisella paikalla. Jos pitää paikkaansa tiedot, että antiikkihallinnon edustaja oli paikalla, se pahentaa tilannetta, koska rikos on tehty meidän silmiemme alla.”
TRI EILAT MAZAR lisää: ”On anteeksiantamatonta, että antiikkihallitus on osallisena rikoksessa väittäen, että se valvoo töitä samaan aikaan, kun se todistaa rikoksen tapahtumista.” TR Mazar on johtava Temppelivuoren asiantuntija-arkeologi.
ANTIIKKIHALLINNON edustaja Dalkit Menzin kieltäytyi kommentoimasta asiaa. (JP, E Lefkovits)
2. ISRAELIN SFINKSI puhui ensimmäistä kertaa Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa eilen. Edustajat esittivät kritiikkiä puolustusministeri Ehud Barakin tavasta vältellä median edustajia ja vaieta mieluummin kuin esittää tilannekatsauksia kansalle.
EILEN BARAK kuitenkin käsitteli sekä Syyrian ja Hizbullahin että PA;n asioita. Barak kertoi, että Hizbullah on hankkinut arviolta 20 000 rakettia ja ohjusta. Ennen Libanonin sotaa sillä oli niitä 10 000 – 15 000. Hizbullah itse kehuu, että sillä on 33 000 rakettia ja ohjusta. Barak myös totesi, että Hizbullah on hankkinut panssarintorjuntaohjuksia ja pyrkii luomaan infrastruktuuria Libanonin eteläosaan, jossa YK:n alaiset n. 13 000 miehen UNIFIL-joukot partioivat
SYYRIAN TILANTEESTA Barak esitti tyynnytteleviä arvioita todeten, ettei se halua kiristää jännitystä maitten välillä. Hän väitti, että Bashar Assad on isänsä tapaan viileä, harkitseva ja eri mahdollisuuksia punnitseva. Barakin mukaan hänen toimissaan nähdään positiivisia elementtejä.
VALIOKUNNAN JÄSEN Yuval Steinitz iski takaisin todeten, että jos Syyria aseistaa Hizbullahia toimittamalla sille 50 % enemmän raketteja kuin mitä sillä oli ennen, sitä tukin voidaan pitää rauhoittavana merkkinä. Se myös todistaa, että YK:n päätöslauselmaa 1701, josta Livni ja Olmert ovat niin ylpeitä, ei ole toteutettu ja se on siten täydelleen epäonnistunut, Steinitz jatkoi.
PALESTIINALAISTEN TILANTEESTA Barak esitti, että toisen käden etsiessä diplomaattisia etenemismahdollisuuksia toinen käsi pidetään liipaisimella. Hän kertoi, että IDF pitää itsellään oikeuden toimia Gazan kaistaleella tarpeen mukaan, mutta huolehtien alueen inhimillisten tarpeitten tyydyttämisestä. ”Länsirannalla jatketaan toimia, joilla pyritään vahvistamaan Mahmoud Abbasin asemaa”, Barak toisti yleisesti omaksutun mantran.
HÄN VAROITTI HAMASIA pyrkimyksistä sabotoida Bushin esittämää kansainvälistä konferenssia Washingtonissa marraskuussa. Samalla kun hän sanoi kannattavansa Olmertin ja Abbasin keskusteluja yhteisymmärryksen saavuttamiseksi ennen marraskuun konferenssia, hän varoitti tekemästä alueellisia myönnytyksiä ennen kuin rakettien torjuntajärjestelmä on valmis vajaan kolmen vuoden kuluessa.
SOTILASTIEDUSTELUN tutkija everstiluutnantti Eli Ben-Meir, tiedustelun tutkimusosastolta, varoitti, että Hamas voi aloittaa säännölliset itsemurha- ja raketti-iskut Israeliin. Se on jo aloittanut kranaattihyökkäykset sekä siviili- että sotilaskohteita vastaan, hän totesi. (JP, G Hoffman)
3. HAMAS JA FATAHIN alainen al-Aksa Marttyyrien prikaati ovat sopineet uuden terroriryhmän perustamisesta, joka tekee hyökkäyksiä israelilaisia siviili- ja sotilaskohteita vastaan. Al-Aksan jäsenistä 178 kuului Olmertin lupaamaan armahduslistaan, mutta muutama päivä sitten sen johto ilmoitti irrottautuvansa sopimuksesta, koska ”IDF rikkoi sitä vastaan pidättämällä kaksi al-Aksan Olmertin listalla ollutta jäsentä”, kuten he selittävät.
UUSI RYHMÄ kutsuu itseään nimellä Tulivyö (Fire Belt). Ryhmän johtajaksi itsensä nimittänyt Abu Nasser sanoo, että ”diplomaattisista eroavuuksista huolimatta Hamas ja Fatah voivat toimia yhdessä taistelussa miehittäjää vastaan”. Ryhmä ottaa vastuun äskettäin IDF:n sotilaita vastaan tehdyistä hyökkäyksistä palopommein ja tuliasein Nablusissa.
OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään iltapäivällä Jerusalemissa. Abbas on kritisoinut sitä, että Olmert haluaa keskustella vain periaatteista, kun Abbas haluaa mennä suoraan lopullisiin kysymyksiin rajoista, pakolaisten asemasta ja Jerusalemista.
USA:N ULKOMINISTERI Rice saapuu Israeliin syyskuussa valmistelemaan rauhankonferenssia. Olmert on varoittanut Abbasia solmimasta yhteyksiä Hamasin kanssa. (INN)
4. PA:N POLIISI pelasti IDF:n majurin lynkkaukselta tai joutumisen Islamic Jihadin panttivangiksi. IDF:n majuri, jonka nimeä ei ole julkistettu, ajoi vahingossa Jeniniin tarkoituksenaan mennä Shavei Shomronista Mevo Dotaniin. Hän oli asepuvussa ja aseeton, vaikka PA:n poliisi sanoo takavarikoineensa hänen käsiaseensa. Jeninin kansanjoukot havaitsivat IDF:n upseerin auton ja alkoivat kivittää sitä saaden sen pysähtymään. He raastoivat upseerin ulos autosta pahoinpidellen häntä. Joku ilmoitti IDF:n sotilaasta PA:n poliisille, joka lähetti paikalle aseistetun osaston. Se joutui käyttämään aseitaan laukoen niitä ilmaan saadakseen kansanjoukot perääntymään. Majuri vietiin Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen, josta hänet saatettiin läheiselle tarkastusasemalle. Majuri säilyi mustelmia lukuun ottamatta vahingoittumattomana. Häntä kuulustellaan tapauksen johdosta. Kansanjoukko poltti majurin auton, jonka jäännökset luovutettiin IDF:lle. Jihadin al-Quds Prikaati syytti PA:n poliisia heidän kaappausyrityksensä mitätöimisestä.
TAPAUS OLI NELJÄS samantapainen lynkkausyritys, joissa PA:n poliisi tuli väliin.
SEITSEMÄN VUOTTA SITTEN syyskuussa 2000 kaksi IDF:n lomalla ollutta sotilasta ajoi vahingossa Ramallahiin. Silloin kansanjoukko tunkeutui poliisiasemalle, jonne heidät oli viety, ja murhasi heidät kansanjoukkojen hurratessa. Heidän runneltuja ruumiitaan vedettiin pitkin katua.
MUUTAMA PÄIVÄ sitten perhe ajoi vahingossa Jerikoon matkalla Tiberiaseen. Heidät pelasti kansanjoukoilta PA:n poliisi ja palautti heidät Israelin puolelle.
VIIME TIISTAINA kaksi rakennustyömaalla työskentelevää vartijaa ajoi Betlehemiin, jossa he joutuivat vihamielisen kansanjoukon piirittämiksi. PA:n poliisi pelasti heidät.
EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ maanantaina kaksi Israelin turistibussia ajoi vahingossa Halhoulin kylään, jossa väkijoukko piiritti bussit alkaen kivittää niitä. Yhdellä palestiinalaisella oli palopommi kädessään, mutta paikalla ollut PA:n poliisi esti häntä heittämästä sitä kutsuen lisäjoukkoja. Lopulta IDF:n sotilaat ehtivät paikalle ohjaten bussit takaisin Israelin puolelle. (INN,Ynet)
5. IDF:N SOTILAAT ampuivat maanantaina palestiinalaisen miehen, joka lähestyi Gazan turva-aitaa aikoen kiivetä sen yli. Sotilaat aloittivat tulituksen häntä kohti, minkä johdosta mies heittäytyi maahan pyrkien juosten karkuun. Hän sai surmansa sotilaitten luodeista. Palestiinalaiset lähteen kertovat, että hän oli aseeton, toisten mukaan hän oli maanviljelijä.
IDF ON VAROITTANUT Gazan asukkaita lähestymästä aitaa, koska se voidaan katsoa pommin asettamisyritykseksi. IDF haluaisi muodostaa 1.5 – 2 km:n levyisen puskurivyöhykkeen Gazan kaista ja Israelin välille turva-aidan taa, mutta hallitus ei ole antanut lupaa siihen.
YLEISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter katsoo, että Egypti tietoisesti antaa salakuljettajien toimittaa aseita ja räjähteitä Hamasille, koska vahva Hamas on sen edun mukaista. Kesäkuusta lähtien Hamas on salakuljettanut 40 tonnia räjähteitä Gazaan ja 13 tonnia niistä elokuun aikana, hän toteaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- LABOUR-PUOLUE KONKURSSITILASSA. Sillä on 122 miljoonan NIS velat, joitten hoitamiseksi sen tulee myydä omaisuuttaan ja erottaa henkilökuntaa.
- AVIGDOR LIEBERMAN katsoo, että talouspakotteet ovat oikea keino Iranin johdon taivuttamiseksi tai eroamiseksi. (Ynet)
- PA:N PÄÄMINISTERI Fayad on lopettanut 103 yksityistä instituutiota yrityksissä murtaa Hamasin valta Juudeassa ja Samariassa. Rekisteröityjä on yrityksiä 2400.
- EI-USKONNOLLISET kuolevat sodassa, koska he eivät pidä sapattia, sanoo Shasin hengellinen johtaja rabbi Ovedia Yosef. (Ynet))
- IDF:N ENTINEN komentaja Moshe Yaalon kehottaa lännen johtajia irtautumaan haaveellisista ja virheellisistä kuvitelmista, että Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisu on avain muitten ongelmien ratkaisuun. Toinen vaarallinen harhakuvitelma on se, että taloudellinen edistys luo rauhantilan. Yaalon kysyy: Miksi palestiinalaiset tuhosivat länsimaitten suurella rahalla ja vaivalla rakentamat teollisuusyritykset Eretzissä? Ne oli tarkoitettu palestiinalaisten elintason nostamiseksi. Kolmas harhanäky on maata rauhaan politiikka, jota kokeiltiin Libanonin eteläosan luovuttamisessa ja Gazan juutalaisasukkaitten karkotusten yhteydessä. Molemmat ovat tuoneet palestiinalaisten lisääntyvän terrorin ja aseistautumisen uusiin hyökkäyksiin Israelia vastaan, Yaalon tilittää. Neljänneksi nuo myönnytykset ovat antaneet Israelin vihollisille kuvan sen heikkoudesta ja vahvistaneet niiden pyrkimyksiä saada lisää voittoja terrorin kautta. (Ynet)

Monday, August 27, 2007

MAANANTAI 27.08.07
1. ISRAELIN TULEE PELASTAA Amerikan juutalaiset, on Turkin Israelin lähettilään Namik Tan´in viesti Israelin johdolle Armenian kansanmurhaa koskevassa kysymyksessä. Tan toteaa, että vaikka hänelle vakuutetaan, että Amerikan juutalaiset ovat vain yksi ryhmä juutalaisia, heillä on kuitenkin suuri vaikutusvalta USA:n kongressiin, joka pian määrittelee USA:n kannan asiassa.
Selventääkseen kantaansa hän kertoo jutun: USA:n ulkoministeri Henry Kissinger uskoutui kerran Israelin silloiselle pääministeri Golda Meirille, että ”hän on ensiksi amerikkalainen, toiseksi USA:n ulkoministeri ja vasta kolmanneksi juutalainen”. Golda Meir totesi tähän: ”Tiedäthän, herra ulkoministeri, että me luemme kirjoitukset oikealta vasemmalle.”
NAMIK TAN aikoo selvittää Turkin kannan sen väitetystä kansanmurhasta Armenian kansaa kohtaan Israelin pää- ja ulkoministereille sekä Knessetin puheenjohtajalle. Tan tähdentää, että asia on kipeä Turkin kansalle, ja sen omaksumaa käsitystä kansanmurhasta on vaikea yrittää muuttaa ja selittää Turkin kansalle muutosta siitä.
ISRAELILLA on useita tärkeitä taloudellisia intressejä Turkin kanssa. Israel on saattanut Turkin aseistusta ajan tasalle. Turkki on lännelle myönteisenä muslimimaana, sekä Naton jäsenenä että ehdokkaana EU:n täysjäsenyyteen, tärkeä maa Israelille. (JP)
2. ISRAEL JA USA aikovat pitää matalaa profiilia YK:n sponsoroiman vuoden 2009 konferenssia valmistelevaan keskustelufoorumiin nähden. Tarkkailijat ovat nimenneet vuoden 2009 kansainvälisen konferenssin nimellä ”Durban II”, jonka tarkoitus on tarkastella rasismin vastaista taistelua ja jota pidetään Durbanin I:n konferenssin jatkona.
VUODEN 2009 rasismin vastaisen konferenssin valmistelevaa komiteaa johtaa Libya, ja sen 20 komitean jäseniin kuuluvat Iran ja Kuuba. Komitea aloittaa viikon mittaiset kokouksensa maanantaina.
USA JA ISRAEL vetäytyivät pois Durban I:n konferenssista, koska sen ohjelma oli muotoiltu pelkästään Israelin vastaiseksi. Nämä maat tekivät ehkä suuren virheen siinä, etteivät ne olleet valmistautuneet konferenssiin kunnolla, vaan antoivat Israelin vastustajien ja vihollisten vapaasti käyttää konferenssia hyväkseen. Tämä virhe näyttää toteutuvan Durban II:n kohdalla. Sen sijaan, että USA ja Israel nostaisivat suuren kohun konferenssin alkuperäisen tarkoituksen hylkäämisestä, ne vain tarkkailevat sivusta ottamatta aktiivista kantaa asiaan. (JP)
3. PALESTIINALAISET JOURNALISTIT valittavat uhkauksia ja pahoinpitelyjä, joilla Hamas ja Fatah kohtelevat heitä, ja vaativat niiden lopettamista. Journalistit ovat esittäneet valituksensa useitten mielenosoitusten aikana, mutta viimeinen julkilausuma annettiin Hamasin ja Fatahin aloitettua keskitetyn kampanjan journalisteja vastaan sekä Gazassa että Länsirannalla. He valittavat, että sellaisesta journalistien kohtelusta on tullut käytäntö, ja sitä harjoittavat sekä Hamas että Fatah. ”Olemme joutuneet Hamasin ja Fatahin ristituleen”, he valittavat.
JOURNALISTIT VALITTAVAT, että tappouhkauksia tulee lähes päivittäin, kummaltakin taholta. Useat kertovat, että moneen viikkoon he eivät ole uskaltaneet julkistaa kirjoituksiaan omalla nimellään. Perjantaina Fatahin kannattajat pieksivät journalisteja mielenosoituksen aikana. Muutamia tunteja myöhemmin journalistit estivät Hamasin yrityksen pidättää AFP:n kirjeenvaihtajan Sakher Abu Al-Oun. ”He piirittivät taloni ja pelottelivat lapsiani”, hän valittaa. ”Tämä on heidän pyrkimyksensä vaikuttaa journalisteihin, etteivät he pystyisi suorittamaan tehtäviään. Pyydän kaikkia kollegojani yhdistymään ilmaisun vapauden puolesta.” (JP,Toameh)
4. LÄÄKÄRIT IHMISOIKEUKSIEN PUOLESTA vetosi sunnuntaina korkeimpaan oikeuteen, että se vaatisi armeijaa helpottamaan Länsirannan palestiinalaisten pääsyä Itä Jerusalemin sairaaloihin, joita pidetään palestiinalaisen sektorin parhaina. Vetoomuksessaan he vaativat, että PA:n vaikeasti apua tarvitsevia potilaita kuljettavien ambulanssien tulee päästä Itä Jerusalemin sairaaloihin tarkastusasemien kautta ilman, että potilaat täytyy siirtää asemilla israelilaisiin ambulansseihin. Potilaitten kuljetuksia koskevat määräykset tulee selvittää kaikille asianosaisille palestiinalaisille järjestöille. Kuljetuksia koskevissa määräyksissä tulee huomioida 10 vuotta sitten sovitut ohjeet. Vastaavien upseerien asemilla tulee konsultoida lääkintähenkilöstön kanssa potilaan tilan vaarallisuusasteesta. PA:n ambulansseissa on kuljetettu pommeja ja terroristeja.
VETOOMUKSEN ESITTÄJÄT, joita edustaa Yohanna Lehrman, valittavat, että turva-aita vaikeuttaa ja vaarantaa hengenvaarallisessa olevien potilaitten pääsyn ajoissa hoitoon, koska ambulanssit joutuvat ajamaan pitemmän matkan lähtökohteestaan sairaalaan. (JP, Izenberg)
5. HAMAS SUUNNITTELEE mega-luokan terrori-iskua Länsirannalta, varoittaa Shin Bet (Israelin turvallisuuspalvelu) Shin Bet paljastaa, että kesäkuusta lähtien Egyptistä on salakuljetettu 40 tonnia räjähdysaineita, eli yhtä paljon kuin kahtena edellisenä vuonna. Turvallisuusvirkailijat ovat huomioineet terrori-iskuyritysten suuren nousun viime aikoina. Tähän on luultavimmin vaikuttanut Hamasin turhautuminen herättääkseen enemmän huomiota, koska se ei ole pystynyt murtamaan eristyneisyyttään. Käsky megaiskusta on tullut Damaskoksesta.
GAZAN KAISTALEEN hallitseminen on myös alkanut vaikeutua, josta todisteina ovat Fahatin kannattajien mielenosoitukset, joitten lopettamiseksi Hamasin toimenpidejoukot ovat joutuneet ampumaan ilmaan kivääreillään. Hamasin hallitseman Gazan ja Fatahin hallitseman Länsirannan välillä valitseva taloudellinen eriarvoisuus tuntuu myös ilmapiirissä. Länsimaat lapioivat dollareita ja Euroja kilvan PA:n kassaan, kun Hamas joutuu raapimaan varansa kitsailta muslimimailta.
SHIN BET kuitenkin tunnustaa, että yleinen tilanne Gazassa on rauhallinen. Hamas on pystynyt hillitsemään aseellisten joukkojen liikkumista siellä ja keräämään laittomia aseita. Salakuljetus Egyptistä on lisääntynyt samalla kun Egyptin estoyritykset ovat vähentyneet. Sekä Kassamien että pienasein tehdyt hyökkäykset Gazasta Israeliin ovat lisääntyneet siten, että viime viikolla todettiin 56 hyökkäystä, edellisellä viikolla 43. (JP, H Keinon)
6. PA MURSKAA HAMASIN soluja Betlehemin alueella, ja on tehnyt siten Hamasin kaapattua vallan Gazassa ja Fayadin uuden hallituksen muodostamisesta lähtien, kertovat IDF:n lähteet. IDF on myös palauttanut aiemman yhteistoimintansa PA:n poliisin ja turvallisuusmiesten kanssa Juudeassa ja Samariassa. PA:n turvallisuusjoukot ovat pyrkineet paljastamaan Hamasin kannattajia ja soluja. 10 Hamasin jäsentä Betlehemin alueelta istuu PA:n vankilassa. Tämä toiminta tapahtuu samaan aikaan, kuin turistien määrä Betlehemiin on selvässä kasvussa.
BETLEHEMIN ALUEEN yhteistoiminnan koordinaattori everstiluutnantti Aviv Feigel sanoo, että IDF on koordinoinut toimintaansa PA.n turismiministeriön kanssa. Betlehem odottaa 120 000 turistin vierailevan kaupungissa syys-lokakuun aikana, ja puoli miljoonaa koko vuoden aikana.
BETLEHEMIN ASUKKAISTA 60 % saa elantonsa turismista. Turistien virran kasvaminen on luonut uutta toivoa kaupungin kasvavien ongelmien ratkaisemiseen. (JP,Y Katz)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF pidätti sunnuntaina 6 nuorta palestiinalaista, jotka ilmeisesti pyrkivät pääsemään aidan läpi. Heidät oli luultavasti lähetetty kokeilemaan IDF:n tarkkaavaisuutta. He olivat aseettomia. (INN)
- SUNNUNTAIAAMUNA kahden terroristin tunkeutuminen Israeliin on herättänyt kysymyksen, miten varmistaa vastaavien yritysten toistuminen. Turva-aita on Netiv Ha´asaran kibbutsin kohdalla 2.5 km:n matkalta 9 metrin korkuinen betoniaita, mutta se ei estänyt terroristeja kiipeämästä sen yli, eikä siinä ole sensoreita, jotka olisivat hälyttäneet sotilaat. IDF salli sunnuntaina 75 ulkomailla työ- tai opiskelu-luvan saaneen matkustaa Ertz-terminaalin kautta busseilla Egyptiin. Arviolta 4000 palestiinalaista odottaa pääsyä ulkomaille työhön tai opiskelemaan. (JP)
- IRAN SANOO kehittäneen 900 kg:n ”täsmäpommin”, jota se aikoo käyttää vihollisiaan vastaan. Se voidaan sijoittaa Iranin vanhentuneisiin F-4 ja F-5 koneisiin. Iran kertoo kokeilleensa pommia onnistuneesti. (JP)
- ISRAEL LÄHETTÄÄ 25 asiantuntijaa Kreikkaan taistelemaan tulipaloja vastaan.
- LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz on käärmeissään Olmertille, joka julkisesti ilmoitti palauttaneensa liikenneturvallisuusmäärärahat budjettiin, mutta samalla salaisesti pienensi liikenneministeriön budjettia muilta osin. (INN)
- BEN GURIONIN asemalla on 2-3 tunnin viivytyksiä henkilöstön vähyyden vuoksi.
- IAF tuhosi raketinlaukaisutelineen Gazan pohjoisosassa Beit Hanoun alueella.
- ARABIT TULITTIVAT sotilaita Nablusissa, ei vahinkoja. (INN)
- PÄÄ- JA OPETUSMINISTERIT vannovat, että Sderotin koulut on vahvistettu raketteja vastaan, mitä kaupungin johto ei ole havainnut. (JP)
- JORDANIAN KUNINGAS kehottaa kiirehtimään rauhanomaisen ydinteollisuuden kehittämistä sekä sähkön että meriveden puhdistamiseksi. (INN)
- USA TARJOAA IAF:lle 500 ehkä tehokkainta ilmasta ilmaan ammuttavaa Amraam ohjusta, jotka voidaan asentaa F-15 ja F-16 koneisiin. Ne ampuvat useita ohjuksia samaan aikaan eri kohteisiin. Tarjoukseen kuuluu 30 Harpoon merialuksia vastaan tarkoitettua ohjusta sekä 500 AIM 9-M Sidewinder ilmasta ilmaan ohjusta. Lisäksi USA tarjoaa JP-8 lentokonebensiiniä sekä dieselöljyä. (Debkfile)
- 40 % IDF:n upseereista on uskonnollisia (observant) ja 50 % sotilaista pitää kipaa. Tämä romuttaa yleistä käsitystä, että he vastustavat asepalvelusta.(INN)

Sunday, August 26, 2007

SUNNUNTAI 26.08.07
1. YLI 200 INTIAN JUUTALAISTA kääntyi juutalaisuuteen Intiassa vuoden 2006 lopussa. He muuttivat sen jälkeen Israeliin juutalaisina paluuoikeuden perusteella. Intian hallituksen kiellettyä käännyttämisen siellä, Intian juutalaiset käyvät nyt kääntymiskoulun Intiassa ja suorittavat viralliset kääntymisseremoniat Israelissa. Monet heistä tulevat maahan turistiviisumilla, ja saavat Israelin passit ja henkilökortit käännyttyään juutalaisuuteen.
TORSTAINA. Israeliin tuli 78 Intian juutalaista busseilla Jordanian kautta ja perjantaiaamuna 40 lentäen Bombeista (Mumbasa) Tel Avivin lentokentälle.
SHAVEI ISRAEL järjestö etsii ja paikallistaa Intiassa asuvia juutalaisten jälkeläisiä. Kaikkiaan 1700 Bnei Menashe juutalaista on jo muuttanut Israeliin ja viitisentuhatta odottaa vuoroaan Intiassa. Nämä Bnei Menashe juutalaiset sanovat olevansa Menashe heimon jälkeläisiä, jotka 2700 vuotta sitten joutuivat pakenemaan Israelista. Heidät ”löysi” rabbi Eliyahu Amichail 30 vuotta sitten, joka huomasi heidän säilyttäneen joitain vain juutalaisille ominaisia tapoja. Intiassa heidät luokitellaan kuuluviksi Manmassi-heimoon.
RABBI Eliyahu Birnboim Shavei Israelista tähdentää, että Intian juutalaiset ovat taloudellisesti hyvinvoipia ja että he muuttavat Israeliin rakkaudesta maahan. He asuvat Israelissa pääosin Kiryat Arbassa Hebronin lähellä, Beit Elissä ja Ofrassa, Jerusalemista pohjoiseen. (INN)
2. ”EN HALUA, että juutalaiset siirtolaiset muuttavat asumaan Hebroniin ja esittävät vaatimuksia omistusoikeudesta kaupungin markkinatoriin”, kertoo JP:n kolumnisti T Lazaroff vahvasti poliittisessa ja tarkoitushakuisessa artikkelissaan Haim Hanegbin sanoin, joka omistamiensa dokumenttien perusteella väittää olevansa Hebronin kiistellyn markkinapaikan todellinen omistaja, ja joka sanoo olevansa ”vasemmistolainen, ei-uskonnollinen ja asuvansa Tel Avivissa”. Tämä lausunto oikeastaan kertoo kaiken.
HANEGBI KERTOO, että vuodelta 1807 olevan sopimusasiapaperin mukaan hänen sukulaisensa rabbi Haim Hamitzri hankki markkinapaikan omistukseensa. Suku oli vaeltanut Espanjasta karkotuksen jälkeen Pohjois-Afrikkaan, Egyptiin ja sieltä Hebroniin Israelissa. He joutuivat pakenemaan kaupungista arabien järjestämän verilöylyn johdosta vuonna 1929, jossa he surmasivat julmasti 67 juutalaista ja haavoittivat 70. Omistamiinsa dokumentteihin perustuen hän kieltää vuonna 1997 ja sen jälkeen Hebroniin muuttaneitten juutalaisten väittämän, että he ovat Hebronin juutalaisten ”hengellisiä perillisiä” ja sen perusteella kaikki juutalaisten omaisuus Hebronissa kuuluu heille. Markkinatorin omisti Haim Hanegbin isoisä Haim Bejayo, minkä perusteella Hebronin juutalaiset sanovat, että heidän asuinalueensa Avraham Avinu-lähiön vieressä sijaitseva markkinatori kuuluu heille, väittää Hanegbi Lazaroffin artikkelissa.
HANEGBI SANOO Lazaroffin artikkelin mukaan edustavansa niitä 27 alkuperäisten juutalaisten jälkeläisiä, jotka vaativat, että hallituksen tulee karkottaa kaikki Hebronissa asuvat 800 juutalaista perhettä. Hanegbi sanoo olevansa tuskastunut niiden 35 000 Hebronin juutalaisten kaupungin-osassa asuvan arabin asemasta, koska he eivät saa ajaa joillakin teillä tai kulkea edes jalan, heidän myyntikojujaan on suljettu tai joutuivat sulkemaan ovensa asiakkaitten puuttumisen vuoksi, mikä on pakottanut jotkut heistä muuttamaan pois alueelta. Lazaroff viittaa IDF:n lausuntoon, jonka mukaan tämä on välttämätöntä turvallisuussyistä. B´tzelemin mukaan 659 Hebronin asuntoa on tyhjentynyt asukkaista ja 1141 liikeyritystä on lopettanut toimensa.
HANEGBI sanoo tuohtuneena, että hänen on vaikea istua paikoillaan, kun ihmisiä (arabeja) ajetaan pois kodeistaan. Eivätkö Hebronissa asuvat juutalaiset ole ihmisiä; tai Gush Katifissa tai Samarian pohjoisosassa asuneet, jotka karkotettiin kodeistaan? Eikö Hanegbi tuntenut tuskaa heidän kohtalostaan? Tai ne 160 000, jotka Olmert haluaa karkottaa Juudeasta ja Samariasta?
3. KENELLE HEBRON KUULUU? Jos seurataan Haim Hanegbin ajatusjuoksua, juutalaisten tulee muuttaa pois Tel Avivista, Jaffasta, Haifasta ja koko Israelin maasta, koska arabit asuivat sielläkin. Hanegbi myöntää, että Hebronin markkinatori kuuluu Israelin valtiolle, mutta sen pitäisi antaa se arabeille, jotka käyttivät sitä vuosien 1930 – 1967 aikana.
EI-USKONNOLLISEN käsityskykynsä mukaan Hanegbille ei merkitse mitään se, että Israelin Jumala antoi koko Kanaanin maan Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen (1.Ms.17:4-8; Joos.1:4-8), tai se, että Juudan kuningas David hallitsi maata Hebronissa 7 vuotta ja kuusi kuukautta ennen kruunaamistaan kaikkien Israelin 12 heimon eli Israelin kuninkaaksi, joita hän hallitsi Jerusalemista 40 vuotta. (2.Sam.5:3-5) Yhtään arabia ei tiettävästi asunut Hebronissa silloin.
ABRAHAM ASUI Kiryat Arban kylässä, nykyisen Hebronin paikalla, ja lunasti heettiläiseltä Efronilta 400 hopeasekelillä Makpelan luolaston hautapaikaksi vaimolleen ja itselleen. Myyntidokumentin sisältö on säilytetty Raamatussa.(1.Ms.23:16-20) Perintöoikeus siirtyi Abrahamilta Iisakille (ei Esaille) ja Iisakilta Jakobille, (ei Ishmailille).
4. TERRORISTIT YRITTIVÄT päästä Gazan alueen ulkopuoliseen kaupunkiin aloittaakseen terrori-iskun siellä. Kaksi IDF:n pukuun pukeutunutta terroristia pääsi kiipeämään Gazan aluetta ympäröivän 9 metrin turvamuurin yli käyttämiensä köysien avulla Netiv Ha´asaran moshavin lähellä. He pääsivät onnistuneesti muurin yli huomaamatta paksusta sumusta johtuen aikaisin lauantai aamuna. Terroristit suunnistivat itään kohti Eretz-terminaalia, jossa he alkoivat tulittaa sotilaita lähietäisyydeltä. Yksi IDF:n sotilas haavoittui tulituksessa. Golani prikaatin 12 pataljoona ajoi terroristeja takaa piirittäen heidät. Molemmat terroristit saivat siinä surmansa.
IDF:N ILMOITUKSEN MUKAAN terroristit olivat ammattilaisia ja vahvasti aseistautuneita. Heillä oli kiväärien lisäksi käsikranaatteja, viestintälaitteita ja luultavasti myös pommivyö. Terroristeja auttaneet palestiinalaiset olivat palanneet Gazan puolelle.
TEON SUORITTAJIKSI ovat ilmoittautuneet PFLP ja PRC (Kansan vastarintakomiteat). PFLP:n ilmoituksen mukaan yksi terroristeista kuului heihin ja toinen oli DFLP:n jäsen. DFLP:n ilmoituksen mukaan myös Fatahin al-Aksa oli mukana iskussa.
MUUTAMA TUNTI tämän jälkeen neljä IDF:n sotilasta haavoittui tienvarsipommista lähellä Kerem Shalomin kibbutsia. Edellisenä päivänä terroristit aloittivat tulituksen Gazan puolelta IDF:n sotilaita vastaan turva-aidan läpi. Sotilaat tunkeutuivat aidan läpi Gazan puolelle ja takaa-ajon jälkeen surmasivat molemmat terroristit. (JP)
LAUANTAI-ILTANA terroristit ampuivat Kassam-raketin Sderotiin. Se tuhosi yhden henkilöauton.
5. PIZZA-KETJU UUDESSA SEELANNISSA joutui poistamaan juutalaisjärjestöjen valitusten vuoksi ilmoituksensa, joita se oli levittänyt kolmessa suurimmassa kaupungissa.
ILMOITUKSESSA esitettiin suurikokoinen Hitlerin kuva tyypillisessä natsitervehdyksessä varustettuna tekstillä: ”On mahdollista saada ihmiset uskomaan, että taivas on helvetti.” Teksti viittaa Hitlerin tunnettuun väitteeseen, että ”Taitavan ja toistuvan propagandan avulla on mahdollista saada ihmiset näkemään taivas helvettinä tai hyvin epämukavana elämänä paratiisissa.” Uuden Seelannin juutalaisneuvosto esitti vastalauseessaan, että ilmoitus oli ”hyvin mauton ja syvästi loukkaava”. Lausunnossa selitetään, että monet asukkaat siellä ovat holokaustista selvinneitä, joille Hitlerin kunnioittaminen aiheuttaa äärimmäistä tuskaa.
NEUVOSTO VAATI ilmoitusten poistamista ja anteeksipyyntöä niiltä, joita ne olivat loukanneet. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hitler-aiheiset uutisotsikot ovat hallinneet Uuden Seelannin lehtiä. Huhtikuussa pidetty Hitlerin syntymäpäivää kunnioittava rock-konsertti Wellingtonissa sai vihaisia vastalauseita sekä juutalaisilta että rasismin vastustajilta.
6. UUTISOTSIKOITA
- KHALID MESHAAL kertoi perjantaina CNN:n toimittajalle Robertsonille, että Hamasin kaappaama IDF:n sotilas Gilad Shalit on elossa ja voi hyvin. Hamasin kanssa liitossa olleet radikaalit islamilaiset ryhmät kidnappasivat Shalitin 25.06.06.
- MAHMOUD ABBAS ilmoittaa, että hän vastustaa kaikkia asukkaitten siirtosuunnitelmia. Tämä lienee vastauksena huhuille, että Peresin ja Olmertin suunnitelmiin kuuluu luovuttaa Israelin arabikaupunkeja Juudeassa ja Samariassa vihreän linjan takana sijaitsevia suuria juutalaisasutuksia vastaan. (INN)
- HAIFAN YLIOPISTO etsii Stanfordin yliopiston kanssa keinoja merenpohjan alla sijaitsevien kaasuesiintymien käyttämisestä polttoaineena öljyn asemesta. Tällaista kaasua esiintyy kaikkialla maailmassa, yliopiston Merentutkimusten osastolta selitetään. Yliopisto sai 8 miljoonan USD avustuksen tutkimustyötä varten. (JP)
- KFAR SABAN OIKEUS katsoi päätöksessään, etteivät juutalaisten marssit Homeshin raunioille ole laittomia, sillä Homeshin hävityspäätös koski vain sitä eikä enää sen jälkeistä aikaa. Maanantaina tehty päätös vapauttanee myös poliisin pidättämän ja yli kuukauden eristyksissä pitämän nuoren ”laittomasta tunkeutumisesta Homeshiin”. (INN)
- MAALOT TARSHIHAN kaupungintalo oli hyökkäyskohteena terroristilla, joka heitti kranaatin taloon sunnuntaiaamuna. Maalot joutui 1974 DFLP:n terroristien hyökkäyksen kohteeksi. Siinä 21 alakoulun oppilasta murhattiin kylmäverisesti. Maalot yhdistettiin Israelin arabikaupungin Tarshihan kanssa 1996. (Haaretz)
- IDF, RAJAPOLIISI JA ISA surmasivat yhden Jihadin jäsenen ja pidättivät kaksi muuta Seidan arabikylässä PA:n alueella. Yksi poliisi haavoittui tulituksessa.
- HAMASIN TV esittää piirroskuvia Leo-leijonasta ja Fatahin jäsenistä, jotka esiintyvät rottina, suussaan sikari, kädessä automaattiase ja dollarisäkki vieressä. Piirroksissa Leo-leijona hätistelee rottia, jotka pakenevat kauhuissaan. (INN)
- PALESTIINALAISET heittivät kotitekoisia pommeja IDF:n sotilaita vastaan Nablusissa (Sikemissä) ja Jeninissä. Pidätyksiä suoritettiin monin paikoin. (INN)
- IDF ILMOITTAA, että toinen Gazasta Israeliin soluttautuneista kahdesta terrorista oli Fatahin jäsen. Olmert julistaa toistuvasti, että ”Fatah on maltillinen”. (Ynet)
- HAMAS TARJOAA miehittämiensä turvallisuusasemien palauttamista Fatahille yrityksissään löytää sopua Fatahin johdon kanssa. (Haaretz)