TIISTAI 28.08.07
1. TEMPPELIVUORTA TUHOTAAN edelleen. Palestiinalainen Temppelivuoren säätiö wakf jatkaa kuukausi sitten aloittamiaan kaivaustöitä, joita se sanoo suorittavansa sähköjohtojen uusimiseksi al-Aksa moskeijaan. Kuvista päätellen syvä kaivanto johtaa Kalliomoskeijaan.
WAKF KÄYTTÄÄ raivaustraktoria kaivaessaan sadan metrin mittaista ja 1 – 1.5 metrin syvyistä ojaa keskelle Temppelivuoren tasoa. Wakf väittää saaneensa luvan sekä Jerusalemin kaupungin poliisilta että antiikkiasioitten hallitukselta. Töitä jatkettiin maanantaina, ja niitä tehtiin silminnäkijöitten mukaan antiikkihallituksen edustajan läsnä ollessa, mutta ilman arkeologien valvontaa, kuten tehdyt sopimukset ja laki sekä terve järki vaatisivat.
TRI GABRIEL BARKAI, Bar Ilan yliopiston arkeologi ja Temppelivuoren muinaisesineitten hävittämistä vastustavan komitean jäsen, esittää asian näin:
”Tämä on barbaarinen toimi juutalaisen kansan kaikkien arkaluontoisimmalla arkeologisella paikalla. Jos pitää paikkaansa tiedot, että antiikkihallinnon edustaja oli paikalla, se pahentaa tilannetta, koska rikos on tehty meidän silmiemme alla.”
TRI EILAT MAZAR lisää: ”On anteeksiantamatonta, että antiikkihallitus on osallisena rikoksessa väittäen, että se valvoo töitä samaan aikaan, kun se todistaa rikoksen tapahtumista.” TR Mazar on johtava Temppelivuoren asiantuntija-arkeologi.
ANTIIKKIHALLINNON edustaja Dalkit Menzin kieltäytyi kommentoimasta asiaa. (JP, E Lefkovits)
2. ISRAELIN SFINKSI puhui ensimmäistä kertaa Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa eilen. Edustajat esittivät kritiikkiä puolustusministeri Ehud Barakin tavasta vältellä median edustajia ja vaieta mieluummin kuin esittää tilannekatsauksia kansalle.
EILEN BARAK kuitenkin käsitteli sekä Syyrian ja Hizbullahin että PA;n asioita. Barak kertoi, että Hizbullah on hankkinut arviolta 20 000 rakettia ja ohjusta. Ennen Libanonin sotaa sillä oli niitä 10 000 – 15 000. Hizbullah itse kehuu, että sillä on 33 000 rakettia ja ohjusta. Barak myös totesi, että Hizbullah on hankkinut panssarintorjuntaohjuksia ja pyrkii luomaan infrastruktuuria Libanonin eteläosaan, jossa YK:n alaiset n. 13 000 miehen UNIFIL-joukot partioivat
SYYRIAN TILANTEESTA Barak esitti tyynnytteleviä arvioita todeten, ettei se halua kiristää jännitystä maitten välillä. Hän väitti, että Bashar Assad on isänsä tapaan viileä, harkitseva ja eri mahdollisuuksia punnitseva. Barakin mukaan hänen toimissaan nähdään positiivisia elementtejä.
VALIOKUNNAN JÄSEN Yuval Steinitz iski takaisin todeten, että jos Syyria aseistaa Hizbullahia toimittamalla sille 50 % enemmän raketteja kuin mitä sillä oli ennen, sitä tukin voidaan pitää rauhoittavana merkkinä. Se myös todistaa, että YK:n päätöslauselmaa 1701, josta Livni ja Olmert ovat niin ylpeitä, ei ole toteutettu ja se on siten täydelleen epäonnistunut, Steinitz jatkoi.
PALESTIINALAISTEN TILANTEESTA Barak esitti, että toisen käden etsiessä diplomaattisia etenemismahdollisuuksia toinen käsi pidetään liipaisimella. Hän kertoi, että IDF pitää itsellään oikeuden toimia Gazan kaistaleella tarpeen mukaan, mutta huolehtien alueen inhimillisten tarpeitten tyydyttämisestä. ”Länsirannalla jatketaan toimia, joilla pyritään vahvistamaan Mahmoud Abbasin asemaa”, Barak toisti yleisesti omaksutun mantran.
HÄN VAROITTI HAMASIA pyrkimyksistä sabotoida Bushin esittämää kansainvälistä konferenssia Washingtonissa marraskuussa. Samalla kun hän sanoi kannattavansa Olmertin ja Abbasin keskusteluja yhteisymmärryksen saavuttamiseksi ennen marraskuun konferenssia, hän varoitti tekemästä alueellisia myönnytyksiä ennen kuin rakettien torjuntajärjestelmä on valmis vajaan kolmen vuoden kuluessa.
SOTILASTIEDUSTELUN tutkija everstiluutnantti Eli Ben-Meir, tiedustelun tutkimusosastolta, varoitti, että Hamas voi aloittaa säännölliset itsemurha- ja raketti-iskut Israeliin. Se on jo aloittanut kranaattihyökkäykset sekä siviili- että sotilaskohteita vastaan, hän totesi. (JP, G Hoffman)
3. HAMAS JA FATAHIN alainen al-Aksa Marttyyrien prikaati ovat sopineet uuden terroriryhmän perustamisesta, joka tekee hyökkäyksiä israelilaisia siviili- ja sotilaskohteita vastaan. Al-Aksan jäsenistä 178 kuului Olmertin lupaamaan armahduslistaan, mutta muutama päivä sitten sen johto ilmoitti irrottautuvansa sopimuksesta, koska ”IDF rikkoi sitä vastaan pidättämällä kaksi al-Aksan Olmertin listalla ollutta jäsentä”, kuten he selittävät.
UUSI RYHMÄ kutsuu itseään nimellä Tulivyö (Fire Belt). Ryhmän johtajaksi itsensä nimittänyt Abu Nasser sanoo, että ”diplomaattisista eroavuuksista huolimatta Hamas ja Fatah voivat toimia yhdessä taistelussa miehittäjää vastaan”. Ryhmä ottaa vastuun äskettäin IDF:n sotilaita vastaan tehdyistä hyökkäyksistä palopommein ja tuliasein Nablusissa.
OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään iltapäivällä Jerusalemissa. Abbas on kritisoinut sitä, että Olmert haluaa keskustella vain periaatteista, kun Abbas haluaa mennä suoraan lopullisiin kysymyksiin rajoista, pakolaisten asemasta ja Jerusalemista.
USA:N ULKOMINISTERI Rice saapuu Israeliin syyskuussa valmistelemaan rauhankonferenssia. Olmert on varoittanut Abbasia solmimasta yhteyksiä Hamasin kanssa. (INN)
4. PA:N POLIISI pelasti IDF:n majurin lynkkaukselta tai joutumisen Islamic Jihadin panttivangiksi. IDF:n majuri, jonka nimeä ei ole julkistettu, ajoi vahingossa Jeniniin tarkoituksenaan mennä Shavei Shomronista Mevo Dotaniin. Hän oli asepuvussa ja aseeton, vaikka PA:n poliisi sanoo takavarikoineensa hänen käsiaseensa. Jeninin kansanjoukot havaitsivat IDF:n upseerin auton ja alkoivat kivittää sitä saaden sen pysähtymään. He raastoivat upseerin ulos autosta pahoinpidellen häntä. Joku ilmoitti IDF:n sotilaasta PA:n poliisille, joka lähetti paikalle aseistetun osaston. Se joutui käyttämään aseitaan laukoen niitä ilmaan saadakseen kansanjoukot perääntymään. Majuri vietiin Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen, josta hänet saatettiin läheiselle tarkastusasemalle. Majuri säilyi mustelmia lukuun ottamatta vahingoittumattomana. Häntä kuulustellaan tapauksen johdosta. Kansanjoukko poltti majurin auton, jonka jäännökset luovutettiin IDF:lle. Jihadin al-Quds Prikaati syytti PA:n poliisia heidän kaappausyrityksensä mitätöimisestä.
TAPAUS OLI NELJÄS samantapainen lynkkausyritys, joissa PA:n poliisi tuli väliin.
SEITSEMÄN VUOTTA SITTEN syyskuussa 2000 kaksi IDF:n lomalla ollutta sotilasta ajoi vahingossa Ramallahiin. Silloin kansanjoukko tunkeutui poliisiasemalle, jonne heidät oli viety, ja murhasi heidät kansanjoukkojen hurratessa. Heidän runneltuja ruumiitaan vedettiin pitkin katua.
MUUTAMA PÄIVÄ sitten perhe ajoi vahingossa Jerikoon matkalla Tiberiaseen. Heidät pelasti kansanjoukoilta PA:n poliisi ja palautti heidät Israelin puolelle.
VIIME TIISTAINA kaksi rakennustyömaalla työskentelevää vartijaa ajoi Betlehemiin, jossa he joutuivat vihamielisen kansanjoukon piirittämiksi. PA:n poliisi pelasti heidät.
EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ maanantaina kaksi Israelin turistibussia ajoi vahingossa Halhoulin kylään, jossa väkijoukko piiritti bussit alkaen kivittää niitä. Yhdellä palestiinalaisella oli palopommi kädessään, mutta paikalla ollut PA:n poliisi esti häntä heittämästä sitä kutsuen lisäjoukkoja. Lopulta IDF:n sotilaat ehtivät paikalle ohjaten bussit takaisin Israelin puolelle. (INN,Ynet)
5. IDF:N SOTILAAT ampuivat maanantaina palestiinalaisen miehen, joka lähestyi Gazan turva-aitaa aikoen kiivetä sen yli. Sotilaat aloittivat tulituksen häntä kohti, minkä johdosta mies heittäytyi maahan pyrkien juosten karkuun. Hän sai surmansa sotilaitten luodeista. Palestiinalaiset lähteen kertovat, että hän oli aseeton, toisten mukaan hän oli maanviljelijä.
IDF ON VAROITTANUT Gazan asukkaita lähestymästä aitaa, koska se voidaan katsoa pommin asettamisyritykseksi. IDF haluaisi muodostaa 1.5 – 2 km:n levyisen puskurivyöhykkeen Gazan kaista ja Israelin välille turva-aidan taa, mutta hallitus ei ole antanut lupaa siihen.
YLEISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter katsoo, että Egypti tietoisesti antaa salakuljettajien toimittaa aseita ja räjähteitä Hamasille, koska vahva Hamas on sen edun mukaista. Kesäkuusta lähtien Hamas on salakuljettanut 40 tonnia räjähteitä Gazaan ja 13 tonnia niistä elokuun aikana, hän toteaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- LABOUR-PUOLUE KONKURSSITILASSA. Sillä on 122 miljoonan NIS velat, joitten hoitamiseksi sen tulee myydä omaisuuttaan ja erottaa henkilökuntaa.
- AVIGDOR LIEBERMAN katsoo, että talouspakotteet ovat oikea keino Iranin johdon taivuttamiseksi tai eroamiseksi. (Ynet)
- PA:N PÄÄMINISTERI Fayad on lopettanut 103 yksityistä instituutiota yrityksissä murtaa Hamasin valta Juudeassa ja Samariassa. Rekisteröityjä on yrityksiä 2400.
- EI-USKONNOLLISET kuolevat sodassa, koska he eivät pidä sapattia, sanoo Shasin hengellinen johtaja rabbi Ovedia Yosef. (Ynet))
- IDF:N ENTINEN komentaja Moshe Yaalon kehottaa lännen johtajia irtautumaan haaveellisista ja virheellisistä kuvitelmista, että Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisu on avain muitten ongelmien ratkaisuun. Toinen vaarallinen harhakuvitelma on se, että taloudellinen edistys luo rauhantilan. Yaalon kysyy: Miksi palestiinalaiset tuhosivat länsimaitten suurella rahalla ja vaivalla rakentamat teollisuusyritykset Eretzissä? Ne oli tarkoitettu palestiinalaisten elintason nostamiseksi. Kolmas harhanäky on maata rauhaan politiikka, jota kokeiltiin Libanonin eteläosan luovuttamisessa ja Gazan juutalaisasukkaitten karkotusten yhteydessä. Molemmat ovat tuoneet palestiinalaisten lisääntyvän terrorin ja aseistautumisen uusiin hyökkäyksiin Israelia vastaan, Yaalon tilittää. Neljänneksi nuo myönnytykset ovat antaneet Israelin vihollisille kuvan sen heikkoudesta ja vahvistaneet niiden pyrkimyksiä saada lisää voittoja terrorin kautta. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020