Friday, April 20, 2007

PERJANTAI 20.04.07
1. HAMAS PYRKII ottamaan valvontaansa PA:n turvallisuusjoukot Juudeassa ja Samariassa. Hamas on yrittänyt huonolla menestyksellä rakentaa omia joukkojaan Juudeaan ja Samariaan Gazan tapaan, mutta todettuaan sen vaikeaksi on aloittanut vakavan pyrkimyksen soluttautua PA;n turvallisuusjoukkoihin, varoitti IDF:n maan keskiosien joukkojen johto torstaina.
HAMAS YRITTI yhdistämällä Juudean ja Samarian joukkonsa saada niistä yhtenäisen osaston, mutta IDF:n toimet estivät sen toteutumisen. JPostin uutisen mukaan Hamasin joukot Gazassa ovat vahvuudeltaan
10 000 miestä, joita johtaa Ahmed Ja´abri. Joukot ovat IDF:n arvion mukaan kurinalaisia ja hyvin koulutettuja.
IDF:N EDUSTAJAN mukaan ero Fatahin ja Hamasin johtamien joukkojen välillä on hämärtynyt PA:n yhteishallitussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Mekkassa. IDF on pakotettu vähentämään yhteis-toimintaansa PA:n poliisin ja turvallisuusjoukkojen kanssa tietovuotojen vuoksi.
IDF POISTI tiesulkujaan Kalkiliyan ympäriltä hyväntahdon eleenä Olmertin ja Abbasin tapaamisen vuoksi joulukuussa, minkä johdosta räjähteillä lastattu kuorma-auto pääsi Tel Aviviin pääsiäisiltana, mutta jostain tuntemattomasta syystä terroristi ei sytyttänyt pommiaan siellä vaan vasta palattuaan Kalkiliyan lähelle.
2. BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin sieppauksen jälkeen ulkomaiset lehtimiehet eivät uskalla mennä Gazan alueelle. Vain kourallinen heitä piipahtaa sinne hetkeksi. Johnston oli ainoa ulkomainen lehtimies, joka työskenteli Gazassa kokopäiväisesti viimeisen kolmen vuoden ajan.
BBC luonnehti hänen toimiaan siten, että hän oli ensimmäiseksi palestiinalainen ja vasta toiseksi ulkomainen BBC:n laskuun työskentelevä toimittaja alueella.
GAZAN ALUEEN vaarallisuus lehtimiehille oli havaittavissa jo ennen Johnstonin sieppaamista palestiinalaisten joukkioitten keskinäisten tulitaistelujen vuoksi, eivätkä PA:n turvallisuusjoukot pystyneet antamaan heille tarvittavaa suojaa. Paitsi hallitseviin järjestöihin tai klaaneihin kuuluvia pyssymiesten joukkioita Gazaan on muodostunut lukuisia erillisiä eri syistä muodostettuja joukkioita, jotka eivät vastaa toimistaan kenellekään. Näitä lienevät myös al-Qaidan alaiset joukot, joiden uskotaan syyllistyneen viimeaikaisiin sieppaamisiin. Virallisesti tiedetään, että 22 journalistia on siepattu Gazassa, mutta todellisen luvun uskotaan olevan suurempi, koska sieppaajat vapauttavat joskus uhrinsa välittömästi, jotka eivät ole uskaltaneet julkistaa sieppausta työnsä vaikeutumisen pelossa.
MYÖS VAPAAT NGO (ei-hallituksen tukemat) järjestöt ovat vähentäneet ulkomaisten työntekijöittensä lukua Gazan alueella samasta syystä kuin journalistit.
SUURET MEDIAJÄRJESTÖT ovat valittaneet, että on lähes mahdotonta saada enää ulkomaista uutis-aineistoa Gazan alueelta. Ne muutamat journalistit, jotka ovat tehneet pikaisia matkoja Gazaan, ovat haluttomia kertomaan, miten he sinne menivät.
3. MUSLIMIJENGIT KAHMIVAT kristittyjen perheitten omaisuutta joko varastettujen tai PA:n viranomaisten heille toimittamien dokumenttien avulla, joita väärentämällä he ovat pystyneet siirtämään toisten omaisuutta nimiinsä omistajien tietämättä. Varsinkin ulkomaille paenneitten kristittyjen perheitten omaisuus on vaarassa, kertoo PA:n Betlehemin alueen virkailija JPostin toimittajalle Kh A Toamehille torstaina. Virkailijan mukaan tusinoittain tällaisia tapauksia on havaittu, ja PA:n poliisi on vanginnut joitakin tällaisten jengien jäseniä.
BETLEHEMIN KUVERNÖÖRI Salah Ta´amari vahvistaa, että tutkimukset ovat meneillään, ketkä tähän laittomaan toimintaan ovat osallistuneet. Hän kertoi, että useimmat tapaukset, joita on tusinoittain, koskevat ulkomailla asuvien kristittyjen omaisuutta. ”He varastavat kotejamme lähes päivittäin,” hän valitti, ja lisäsi, että he saavat luultavasti apua virastoissa työskenteleviltä viranomaisilta.
ASIA TULI ILMI, kun jotkut oikeuden virkailijat valittivat, että joitakin omaisuuksia koskevat asiapaperit olivat hävinneet. Kolme oikeuden virkamiestä ja viisi kiinteistövälittäjää on pidätettyjen joukossa. Kiinteistön-välittäjät eivät ole kuitenkaan todellisia välittäjiä, vaan usein ihmisiä, joilla on läheisiä yhteyksiä PA:n turvallisuusvirkailijoihin.
SKANDAALI EI OLE mikään uusi asia, vaan se on jatkunut ainakin 15 vuoden ajan, kuvernööri vakuuttaa, ja lisää, että se on pahin skandaali Betlehemissä. Jotkut pyrkivät estämään tutkimuksia asiassa, mutta kuvernööri vakuuttaa tutkimusten jatkuvan, kunnes syylliset paljastetaan.
KUVERNÖÖRI KERTOI yhden tavan omaisuuden kahmimisesta. Joku väärentää omistusoikeuden maapalaan ja rekisteröi sen omalle nimelleen. Hänen rikoskumppaninsa valittaa oikeudelle, että omistusoikeus on hankittu laittomasti. Sitten omaisuuden nimelleen rekisteröinyt todistaa väärentämillään papereilla omistusoikeutensa, minkä oikeus vahvistaa. Näin maapala siirtyy virallisesti hänen nimiinsä.
4. ISRAEL ON HUOLISSAAN sotilaallisen etevämmyytensä menettämisestä, jos USA myy Saudi Arabialle täsmäohjuksia sen lentoasetta varten. Israelin johtajat ilmaisivat huolensa USA:n puolustusministeri Robert Gatesille hänen 24-tunnin Israelin vierailunsa aikana, joka pyrki tyynnyttelemään Israelin huolta.
ISRAEL HALUAA USA:n kaikkein uudenaikaisimman koneen nimeltä F-22, jolla on muotoilunsa, materiaaliensa ja värityksensä että muitten ominaisuuksien vuoksi kyky välttää tutkahavaintoa. Konetta ei ole kongressin päätöksellä vuonna 1997 myyty USA:n ulkopuolelle, mutta esitys lain muuttamisesta on vireillä. Jos se läpäisee kongressin, Israel voinee saada koneen vuosikymmenen loppuun mennessä.
Uusi konetyyppi F-35, jota USA suunnittelee yhdessä liittolaismaitten kanssa, valmistunee 2014.
VAKUUTTAEN ISRAELIN johdolle USA:n päättäväisyyttä säilyttää Israelin armeijan ja sen lentoaseen iskukyvyn Gates selitti, että USA pelkää Venäjän tarjoavan saudeille huippunykyaikaisia aseitaan, jos USA ei niitä toimita, eikä USA halua sitä.
ISRAELIN JOHTO informoi Gatesia, miten Israelissa Lähi Idän asioita nähdään, ja selitti hänelle, mitkä ovat Israelin kannalta ajankohtaisimmat huolet. Israel ei halua sotaa Syyrian kanssa. Gates ei halunnut keskustella Iranin tilanteesta, eikä sitä kommentoitu lähemmin. Laiton aseitten salakuljetus Syyrian kautta Hizbullahille on Israelin jatkuva huoli, jolle ei näytä löytyvän ratkaisua.
LIVNI MUISTUTTI Gatesiä, että jos pakallista tappelupukaria Irania ei pysäytetä ajoissa, alueen muut maat liittoutuvat sen kanssa. Tästä on jo selviä merkkejä havaittavissa, ja Iran on tarjonnut puolustussopimusta saudeille ja Persianlahden öljyvaltioille Syyrian ja Iranin välisen puolustussopimuksen mukaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- ORTODOKSIKIRKON 12 papin muodostama ryhmä kehottaa kirkkoa poistamaan pääsiäisen ajan rukousliturgeistaan anti-semiittisiä aiheita, joissa juutalaisia kuvataan Jumalan-surmaajiksi. Ryhmään kuuluu jäseniä kaikista viidestä ortodoksikirkosta, Venäjän, Kreikan, Ukrainan, Georgian ja Ekumenisistä ortodoksikirkoista. He julkistivat manifestinsa usein vastoin kirkkonsa johdon tahtoa.
TRI DMITRY RADYEHSVKY Jerusalemin yhteisön (Summit) johtaja kertoo, että anti-semiittiset aiheet ovat näkyviä varsinkin pääsiäisajan liturgioissa, joissa tapaa aiheita kuten: ”Juutalainen heimo, joka tuomitsi Sinut ristinpuuhun, maksa Sinä heille takaisin, oi Herra”; ”Kristus on noussut ylös, mutta juutalainen siemen on tuhoutunut.” Myös teksti ”Jumalan-surmaaja” esiintyy rukousteksteissä.
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni ilmaisi Robert Gatesille mielipahansa arabiliiton pääsihteerin
ilmoittaessa ennakkoehdoista, jotka Israelin tulee täyttää ennen kuin arabimaat, joilla ei ole
suhteita Israelin kanssa, voivat osallistua yhteisiin työryhmiin sen kanssa. Myös aseitten
salakuljetus Siinailta Gazaan vaikeuttaa Israelin tekemään myönnytyksiä.
- KUNINGAS Abdullah II on vakavasti antautunut arabien rauhansuunnitelmaan, on Israelin
parlamenttivaltuuskunnan tuntuma keskusteluihin kuninkaan kanssa Ammanissa eilen.
Abdullah ilmaisi joustavuutensa palestiinalaispakolaisten paluuoikeuteen. Hän kritisoi
setlementtien ja turva-aidan rakentamista ja vakuutti, että rauhan ehtona on itsenäisen
Palestiinan valtion perustaminen. Hän kritisoi myös Mahmoud Abbasia vaatien häntä
vahvistamaan yhteyksiä Israelin kanssa ja työskentelemään palestiinalaisten kovien
olosuhteitten helpottamiseksi.
- LIKUD VIE kampanjansa Olmertin hallituksen kaatamiseksi kaduille. Puheenjohtaja Binyamin
Netanyahu ja useat Likudin kansanedustajat aikovat osallistua mielenosoituksiin, joiden
teemana on: ”Olmertin hallitus on epäonnistunut, on aika mennä kotiin”.
- PUUHAMIEHET ovat aloittaneet kampanjan Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun
Yigal Amirin vapauttamiseksi perusteella, että palestiinalaisia murhamiehiä vapautetaan.
- IDF:n maan keskiosien komentaja kenraalimajuri Yair Naveh, joka tunnustautuu
ortodoksijuutalaiseksi, kritisoi ankarasti juutalaisten karkottamista Gazasta ja Samariasta yli
puolitoista vuotta sitten. Hän johti joukkoja, jotka tyhjensivät Samarian neljä kylää ja Amonan
uuden rakennusalueen helmikuussa 2006. Naveh jää eläkkeelle armeijasta kesällä ja lienee
todennut, ettei hänellä ole mahdollisuuksia edetä urallaan siellä. Hän kritisoi sekä Israelin että
USA:n johtoa, joita hän pitää heikkoina. Hän puhui tuntemuksistaan suljetussa tilanteessa,
mutta ne vuosivat NRG:n web-sivulle.

Thursday, April 19, 2007

TORSTAI 19.04.07
1. ARABIULKOMINISTERIT päättivät Kairon kokouksessaan asettaa neljä työryhmää edistämään
Riadin arabiliiton kokouksessa sovitun saudisuunnitelman toteuttamista. Kolme työryhmää asetettiin myymään suunnitelmaa länsivalloille, YK:lle ja EU:lle. Neljäs työryhmä, johon kuuluvat Egypti ja Jordania, jatkavat keskusteluja Israelin edustajien kanssa.
ISRAEL OLISI HALUNNUT Saudi Arabian osallistuvan mihin tahansa työryhmään, johon Israel kutsutaan, ja lisäksi Qatarin, jonka kanssa Israelilla ei ole täysiä diplomaattisuhteita mutta vankat kauppasuhteet.
Tämä Israelin toive ei toteutunut.
ARABIULKOMINISTERIT päättivät, että laajennettujen työryhmien edellytyksenä on, että Israel tekee huomattavia myönnytyksiä ennen sitä: lopettaa palestiinalaiskansan syrjinnän, lopettaa setlementtien rakentamisen ja turva-aidan rakentamisen. Egypti ja Jordania pyrkivät suoriin keskusteluihin Israelin kanssa.
OLMERT on ilmaissut olevansa valmis osallistumaan mihin tahansa arabien työryhmään, mutta toistaiseksi sille ei ole tullut kutsua yhteenkään työryhmään.
2. SILMÄNKÄÄNTÖTEMPUKSI saudisuunnitelmaa voisi kutsua paremmin kuin rauhansuunnitelmaksi.
Sillä kätevästi ohitetaan kvartetin laatima ja hyväksymä ”tiekartta” palestiinalaisille asetettuine vaatimuksineen edellytyksenä neuvottelujen jatkamiseksi, kuten myös EU:n PA:n yhteishallitukselle asettamat kolme vaatimusta: luopuminen terrorismista, tunnustaa Israel ja hyväksyä kaikki aiemmin tehdyt sopimukset palestiinalaisten ja Israelin kesken. Saudisuunnitelma asettaa vaatimuksia vain Israelille ehtona keskustelujen aloittamiseksi.
USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja Sean McCormack ilmoitti, että saudien osallistuminen työryhmien kokouksiin yhdessä Israelin kanssa on osapuolten ratkaistava, vaikka USA olisi toivonutkin näin tapahtuvan. Hän kuitenkin lisäsi, että USA:lla on ”rohkaisevia” yhteyksiä arabimaitten kanssa, joilla ei ole yhteyksiä Israelin kanssa. USA toivoo maltillisten arabimaitten, joihin lasketaan kuuluvan ns. arabikvartetin maat Egypti, Jordania, Qatar ja Saudi Arabia, vaikuttavan toisiin arabimaihin niiden vastustavan asenteen muuttamiseksi.
SAUDI ARABIAN epärehellisyys paljastuu parhaiten siinä, miten se lupautui lopettamaan Israelissa valmistettujen tavaroitten boikotin edellytyksenä päästä täysjäseneksi WTC:in (Maailman kauppakeskus). Kuitenkin, kuten äskettäin raportoin, saudit edelleen boikotoivat israelilaisia tuotteita ja jopa yhtiöitä, joilla on kauppasuhteita Israelin kanssa. Ei tämä tunnu oikein tasapuoliselta erotuomarilta.
3. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates saapui eilen Israeliin . Hän meni suoraan puolustusministeriöön, jossa hän keskusteli asioista puolustusministeri Amir Peretzin kanssa. Peretz pyrki saamaan selville USA.n kannan Iranin ydinasehaaveitten lopettamiseksi tarvittaessa voimatoimin, mutta Gates pitäytyi tiukasti USA:n ulkoministeriön omaksumaan kantaan ratkaista kiista diplomaattisten toimien kautta, joita Gates kutsui ”tuloksia tuottaviksi”.
IRAN ILMOITTI viikko sitten, että se on aloittanut uraanin rikastamisen teollisella tasolla YK:n turvallisuus-neuvoston asettamista sanktioista huolimatta. Gates totesi, että kansainvälinen yhteisö tekee mitä sen tuleekin tehdä Iranin ydinohjelman suhteen. Hän piti diplomaattisia pyrkimyksiä suositeltavina.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz totesi omassa puheessaan, että seuraavan vuoden aika on ratkaiseva kiistassa Iranin ydinohjelman ratkaisemiseksi. Iranin uhka koskee Israelin ohella koko maailmaa, hän totesi.
GATES ilmaisi USA:n huolen Syyrian osallistumisesta aseitten ja taistelijoitten salakuljettamiseen sekä Irakiin että Libanoniin. Hän kuitenkin tähdensi, että hän tuli enemmän kuuntelemaan kuin ilmaisemaan omia suunnitelmiaan. Hän ei ottanut kantaa Israelin puolustusministeriön otaksumaan, että USA vetää joukkonsa Irakista kokonaisuudessaan eikä vaiheittain. Gates varoitti omaksumasta joittenkin Irakin sodan vastustajien tapaa iloita USA:n epäonnistumisesta Irakissa, koska se lietsoo tappiomielialaa ensin Lähi Idässä ja lopulta Yhdysvalloissakin, mikä on vaarallista ja aiheuttaa itsetuhoa.
4. ISRAEL EI AIO HYÖKÄTÄ SYYRIAAN, ilmoittaa Olmert vastauksena tietoihin, että Syyria varustautuu sotaa varten. Olmertin mielestä Syyria vain pyrkii kohentamaan omaa puolustustaan, vaikka Syyrian tiedostusministeri Mohsen Bilal ilmoittikin vain muutama päivä sitten, että Syyria valmistautuu ottamaan Golanin kukkulat väkivalloin, jos Israel ei suostu saudi-suunnitelmaan ja luovuta Golanin ylänköä.
Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui keskiviikkona Israelia kiivaaksi viholliseksi, jolta ei ole odotettavissa mitään muuta kuin vahinkoa. Assad lisäsi, ettei hän tiedä, onko sota tulemassa, mutta sitä mahdollisuutta ei ole syytä jättää huomiotta.
KNESSET TEKI LAIN 1981, jolla Golanin ylänkö liitettiin osaksi Israelia. Olmert piti syyrialaisen Omar Suleimanin Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnalle esittämiä Syyrian rauhantarjouksia haihatteluina, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa, koska Suleiman edustaa vain itseään.
Olmert vähätteli myös julkisuudessa liikkuvia arvioita, että Israel voi iskeä yksin Iraniin, koska asiaa hoidetaan kansainvälisen yhteisön toimesta.
Olmertin kansliassa pidetään Hamasin esittämää Shalitin vapauttamista vastaan vapautettavien palestiinalaisvankien listaa pettymyksenä.
5. ISRAEL TERVEHTII tyydytyksellä YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisesti hyväksytyllä päätöksellä lähettää tutkimusryhmä Libanoniin selvittämään Syyrian väitetyistä laittomista asekuljetuksista Libanoniin vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä 1701. Lauselmassa vaadittiin Syyriaa tekemään enemmän rajansa valvomiseksi Libanonin kanssa. Iran jätettiin kuitenkin pois päätöslauselmasta.
YK:n lähetystön oletetaan puuttuvan myös Hizbullahin sieppaaman kahden israelilaissotilaan tapukseen. YK:n lauselmassa mainittiin Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin äskettäin antamat lausunnot asetoimituksista, joiden katsotaan olevan suorassa ristiriidassa päätöslauselman 1701 kanssa.
6. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMIC JIHAD kumosi israelilaislehdessä Ha´aretz olleen uutisen, että se olisi suostunut lopettamaan Kassam-rakettien ampumisen Israeliin. Järjestön tärkeä johtaja Gazassa Nafez Azzam sanoi, ettei hän ole tietoinen tällaisesta lupauksesta, eikä ole lähettänyt Abbasille sitä koskevaa lausuntoa.
Toinen Jihadin johtaja Muhammad al-Harazeen kertoi, että entinen PA:n pääministeri Ahmed Qurei tapasi äskettäin Jihadin johtajan Ramadan Shalahin, mutta siinä keskusteltiin Jihadin liittymisestä PLO:n jäseneksi. Hamasin poliittinen johtaja Khalil Hayeh Gazassa totesi, että Hamas ei koskaan tule luopumaan taistelusta ja pyhästä sodasta.
TUNTEMATTOMAT pyssymiehet polttivat tunnetun Roots ravintolan omistajan auton aikaisin keskiviikkona Gazassa. Ravintola on suosittu PA:n korkeitten virkailijoitten ja ulkomaisten diplomaattien ja virkailijoitten tapaamispaikka. Teon tekijäksi epäillään al-Qaida ryhmää.
Ravintolassa ei tarjoilla alkoholia, mutta sen länsimainen ilmapiiri häiritsee islamisteja
- Vain pari päivää aiemmin ilmeisesti sama ryhmä tuhosi kaksi internet-kahvilaa Gazassa.
- ISRAEL SUOSTUI pitämään Karni-terminaalin auki viisi tuntia pitempään tavarakuljetusten helpottamiseksi Gazaan. Terminaali on jouduttu sulkemaan toistuvasti sitä vastaan esitettyjen terroriuhkausten vuoksi. USA lupasi sijoittaa 16 miljoonaa USD terminaalin valvontalaitteitten uusimiseksi ja liikenteen helpottamiseksi sen kautta.
- HEBRONIN POLIISI tutkii palestiinalaismiehen esittämää valitusta, että hänen 14-vuotiasta poikaansa oli ammuttu ohiajavasta autosta. Poika vietiin sairaalaan ampumahaavojen vuoksi. Mies kertoi, että ampuminen tapahtui sen jälkeen, kun palestiinalaiset olivat kivittäneet ohi ajavia autoja. Ei tiedetä, oliko poika kivittäjien joukossa.
- PRESIDENTIN VAALIT pidetään 13.kesäkuuta. Viran nykyinen hoitaja Moshe Katsav on pyytämällään virkavapaalla ja hän pyytänee siihen jatkoaikaa poliisitutkimusten ja oikeuskanslerin syyteharkinnan ollessa vielä kesken. Katsavin lakimiehet ovat havainneet lukuisia puutteita syyteasiakirjoissa, mm. syytteen nostaneet naiset tekivät rikosilmoituksen vasta poliisin tai muitten ulkopuolisten vaatimuksesta, eivätkä he ole pystyneet toteamaan , koska väitetyt heihin kohdistuneet lähentely- tai raiskausyritykset tapahtuivat.
- BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin siepanneet ovat vaatineet 5 miljoonan USD lunnaita.
- FATAH TANZIMIN JOHTAJA Marwan Barghouti vaatii hänen vapauttamistaan välittömästi. Barghouti on tiettävästi vapautettavien listalla, hän kärsii viittä elinkautista + 40 vuotta murhista tuomittuna.

Wednesday, April 18, 2007

KESKIVIIKKO 18.04.07
1. VAKOILIJOITA LÄHI IDÄSSÄ. Strategisen tilanteen uudet tuulet ovat aiheuttaneet tarpeen saada entistä enemmän tietoa naapurivaltioitten aikeista ja toisaalta epämukavaa tunnetta, että vieraita vakoilijoita saattaa liikkua entistä runsaammin omassa maassa.
Tämä luo epäluuloa ja kiristää naapureitten välisiä suhteita.
ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖ Shin Bet on kuulustellut noin sataa israelilaista, jotka viimeisen kahden vuoden aikana ovat vierailleet Iranissa. Heistä kymmenen ilmoitti, että Iran oli palkannut heidät vakoilijoiksi Israelissa. Värväys alkaa Iranin lähetystössä Turkissa, jossa viisumi Iraniin myönnetään. Iranin salaisen palvelun asiamiehet haastattelevat viisumin hakijoita kysellen kaikenlaista viattomalta tuntuvaa ja lopulta pyytävät heiltä pieniä palveluksia, kuten valokuvia joistakin kohteista tai henkilöistä Israelissa.
VAIKKA IRANIN JOHTO on toistuvasti uhannut Israelia tuholla, sitä ei ole virallisesti nimetty vihollismaaksi, eikä matkustaminen sinne ole lainvastaista. Iranissa asuu 25 000 juutalaista, joilla on sukulaisia Israelissa. SHIN BET aikoo kuitenkin puuttua asiaan entistä pontevammin. Nyt kiinni saatuja ei haluta rangaista, mutta tulevaisuudessa asiaan ei suhtauduta yhtä suopeasti.
IRANISTA ISRAELIIN MUUTTANEET sanovat tietäneensä Iranin pyrkimykset värvätä heitä vakoilijoiksi jo pitemmän aikaa. Varsinkin uudet siirtolaiset Israelissa ovat heidän pyrkimystensä kohteina, mutta kuten Nouriel Shaccid rabbiinisesta järjestöstä sanoo, he eivät ole onnistuneet.
KANSANEDUSTAJA Arye Eldad (NU-NRP) esitti jo kolme vuotta lakiesityksen, jolla Iran julistettaisiin vihollismaaksi. Lakiesitys otettaneen uudelleen käsittelyyn ensi kuussa.
IRANIN ISRAELIIN muuttaneiden järjestön työntekijä Doron Jonas kertoo, että Iraniin matkustavat Israelin kansalaiset joutuvat kymmenennen asteen ristikuulusteluun ennen pääsyään Iraniin, ja että Iranin viranomaiset uhkaavat Iranissa asuvien omaisten vahingoittamisella, jos matkustaja ei suostu heidän vaatimuksiinsa. Hän ei kuitenkaan tunne yhtään tapausta, että iranilaiset olisivat onnistuneet.
Iranista Israeliin muuttaneita juutalaisia on noin 100 000, useimmat heistä asuvat Holonissa, Bat Yamissa ja Jerusalemissa.
IRANIN JULISTAMINEN VIHOLLISMAAKSI voi muodostua vaaralliseksi ja uhata ihmishenkiä, sanoo Iranin asioitten analysoija Menashe Amir, joka työskentelee Israelin Radion persiankielen osastolla. Iraniin matkustavat israelilaiset voitaisiin ottaa panttivangeiksi, heitä voitaisiin vangita, häväistä ja kiduttaa tietojen saamiseksi eikä heitä päästettäisi palaamaan kotimaahansa. Hän ei suosittele israelilaisten matkaa Iraniin.
2. EGYPTI VÄITTÄÄ paljastaneensa vakoilijan, joka välitti salaisia tietoja Egyptin ydintutkimuksista peitejärjestölle, joka toimi Israelin laskuun. Egyptin korkein turvallisuussyyttäjä Hisham Badawi paljasti lehdistölle, että insinööri Muhammad Sayed Saber, 35, oli pidätetty aiemmin tänä vuonna, mutta asia julkistettiin vasta tutkimusten jälkeen. Lisäksi Egyptin turvallisuuspalvelu etsii irlantilaissyntyistä Brian Peteriä ja japanilaista Shiro Itoa, jotka olivat ottaneet yhteyttä Saberiin hänen Hongkongin vierailujensa yhteydessä.
INSINÖÖRI SABER valmistui Alexandrian yliopistosta 1994 aiheenaan ydintutkimus ja sai 1999 insinöörin diplomin Kairon yliopistosta aiheenaan ydinreaktorifysiikka. Hänet otettiin atomienergiajärjestön palvelukseen 1997. Syyttäjä kertoo, että Saber varasti työpaikaltaan Inshasassa tärkeitä dokumentteja ja antoi ne vieraille asiamiehille 17 000 USD palkkiota vastaan. Saber voi saada kuolemantuomion.
ISRAELISSA SYYTÖKSIÄ pidetään tekaistuina. Tammikuussa Egypti pidätti Muhammad el-Attarin, jolla on myös Kanadan kansalaisuus, syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi kolmen israelilaisen lisäksi, joita ei ole saatu kiinni. Vuonna 2002 Egypti tuomitsi Sherif al-Filalin 15 vuodeksi pakkotyöhön vakoilusta Israelille.
(lähde JP Kh A Toameh 18.04.07)
3. NELJÄ ISRAELILAISTA haavoittui ohiajavasta autosta ammutuista laukauksista tiistaina. Toisessa tapauksessa Na´alehissa lähellä Modiinia kuljettaja, 30, haavoittui olkapäähän, mutta pystyi ajamaan läheiseen kylään. Autossa olleesta kahdesta haavoittuneesta naisesta toinen, 35, oli raskaana. Heidät vietiin sairaalaan. Ampujat pääsivät pakenemaan. Toinen ampumistapaus oli Nilissä. Siitä ei ole yksityiskohtia. Poliisi vakuuttaa, että valtatie 443 Jerusalemista Modiiniin on turvallinen tulituksista huolimatta.
Mahmoud Abbasin alaisen Fatahin alajärjestö al-Aksa ilmoitti tehneensä tulitukset.
IDF:N SOTILAAT pidättivät maanantaina 25 ja tiistaina 38 etsittyä palestiinalaista.
VASTAVIHITTY PALESTIINALAISNAINEN suostui antautumaan itsemurhakandidaatiksi, koska hänen miehensä oli sairaalloinen. Turhautunut 19-vuotias Najwa Hashash suostui al-Aksan tarjoukseen. PA:n poliisi pidätti hänet kuulusteluja varten huhujen alkaessa kiertää, mutta vapautti hänet myöhemmin.
IDF pidätti hänet maanantaina 24 muun palestiinalaisen mukana.
4. MERETZ-YAHAD PUOLUEEN puheenjohtaja ultravasemmistolainen Jossi Beilin, yksi Oslon sopimusten laatijoista, vieraili eilen Hebronissa muodostaakseen oman näkemyksensä tilanteessa kaupungissa, jonne Juudean ja myöhemmin Israelin kuningas David perusti tukikohtansa seitsemäksi vuodeksi ennen Jerusalemin valtausta, jonne hän muutti. Beilin sai virikkeen vierailuunsa juutalaisten hankittua omistukseensa 4-kerroksisen asuintalon Hebronissa ja muutettua sinne asumaan. Beilin vieraili seurueineen Tel Rumeidanin arabiosassa ja sitten kerrostalon viereisessä sekatavarakaupassa kysellen, miten kerrostaloon muuttaneet juutalaiset käyttäytyvät. Beilin oli ilmeisen tyytyväinen kuultuaan juuri sitä, mitä halusikin: ”Taloon muuttaneet juutalaiset käyttäytyvät julmasti ja väkivaltaisesti,” kertoi kaupan arabiomistaja. Beilin sai paikallisilta juutalaisasukkailta pelkkiä solvauksia ja kehotuksia painua sinne mistä tulikin.
BEILIN KERTOI esittävänsä lakiehdotuksen, jolla kaikki Hebronin juutalaiset karkotetaan kaupungista. Hän väitti, että juutalaisten läsnäolo kaupungissa muodosti heidän asuinalueestaan ”uuden setlementin”. Hän kutsui siellä asuvia juutalaisia ”harhaanjohdetuiksi”.
OIKEISTOLAISEKSI leimattu Baruch Marzel kutsui Beiliniä vakoojaksi ja arabikansanedustaja Azmi Bisharan kumppaniksi, jota syytetään rikollisesta vierailusta vihollismaahan ja vakoilusta sen hyväksi.
Ynetnews w-sivun julkaisema ja Tal Rabinovskyn laatima artikkeli keräsi 67 yleisökirjoitusta, joissa suomittiin Beiliniä olan takaa kaikin mahdollisin nimityksin ja joissa epäillään hänen juutalaisuuttaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-KOMITEAN jotkut jäsenet ovat uhanneet erota korkeimman oikeuden painostaessa sitä julkaisemaan lisää kuulustelupöytäkirjoja. Komitea katsoo, että Olmertilta saamansa tehtävän mukaan, jota laki tukee, sillä on oikeus päättää julkistamisesta.
- ISRAELIN POSTIYHTIÖ vaatii Tel Avivin työoikeutta lopettamaan työntekijöitten asettamia sanktioita, jotka ovat sulkeneet joitakin postitoimistoja.
- UNKARIN PARLAMENTTI julkisti julistuksen, jolla kaikenlainen vihaan perustuva puheoikeus on kielletty maassa. Pääministeri Ferenz Gyurcsany kirjoitti julistuksessa, että anti-semitismi ja rasismi päällysti tien holokaustiin, kaikkein epäinhimillisimpään vaiheeseen maan historiassa. Hän lisäsi, ettei tämä muistojuhla koske vain uhreja, vaan myös niitä, jotka eivät tehneet mitään holokaustin estämiseksi.
- HOLLANTI ILMOITTAA, ettei se myönnä viisumia PA:n yhteishallituksen pääministeri Ismail Haniyehille, koska Hamas on luokiteltu terrorijärjestöksi eikä Haniyehin hallitus tunnusta Israelia. Haniyeh on saanut kutsun useitten palestiinalaisryhmien järjestämään konferenssiin Rotterdamissa toukokuun 5. päivänä.
- AL-QAIDAN ALAJÄRJESTÖ Irakissa ilmoittaa valmistavansa omat rakettinsa maassa. Julkisuuteen saatetussa videonauhassa Abu Omar al-Baghdadi, joka johtaa kattojärjestöä nimeltä Irakin islamilainen valtio, ja johon al-Qaida kuuluu, kertoo, että raketti al-Quds-1 on siirtynyt sotilastuotanto vaiheeseen, ja että sillä on parannettu kantomatka ja osumatarkkuus.
RYHMÄ ILMOITTI uskonnollisen oikeuden tuominneen sen sieppaamat 20 irakilaispoliisia kuolemaan kostoksi irakilaisnaisen raiskauksesta, johon se väitti poliisin osallistuneen.
Ryhmä vaati tekoon osallistuneita poliiseja luovutettaviksi ilman tulosta.
- HAMAS JA AL-AKSA kehoittavat Betlehemissä ilmestyvässä Ma´an lehdessä sieppaamaan lisää israelilaisia sotilaita, koska vain sen kautta on mahdollista saada Israelin pidättämät ja tuomitsevat palestiinalaiset vapautetuiksi.

Tuesday, April 17, 2007

TIISTAI 17.04.07
1. DIPLOMAATTINEN TOIMELIAISUUS herää heti holokaust-muistopäivän jälkeen.
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni tapasi jo eilen maanantaina Kiinan Lähi Idässä vierailevan lähettilään Sun Biganin tarkistaakseen häneltä, mitä PA:n välittämät tiedot tarkoittavat, joitten mukaan sekä Sveitsi että Kiinan ovat päättäneet tunnustaa PA:n yhteishallituksen ja toimia yhteistyössä sen kanssa.
PA:N HALLITUKSEN tiedotusministeri Mustafa Barghouti kertoi maanantaina lehtimiehille Ramallahissa, että Sveitsin ja Kiinan lähettiläät olivat tavanneet PA:n ulkoministeri Ziad Abu Amrin (sitoutumaton) ja vakuuttaneet tälle, että nämä maat tulevat toimimaan PA:n hallituksen kanssa erottelematta, mistä ryhmästä sen ministerit tulevat.
SVEITSIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Jean-Philippe Jeannerat tähdensi, ettei hänen maansa ole missään vaiheessa omaksunut täyttä PA:n hallituksen boikottia kuten USA, EU ja Israel, mutta se ei tarkoita sitä, että Sveitsi aktiivisesti ottaisi yhteyttä Hamasin ministereihin.
KIINAN TEL AVIVIN suurlähetystön edustaja Jing Lu, sanoi, ettei hän ole tietoinen Kiinan asenteen muuttumisesta. Toisaalta Kiina kutsui PA:n edellisen hallituksen Hamas-ministereitä vierailulle Kiinaan.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat eivät halunneet kommentoida suoraan Barghoutin ilmoitusta, mutta tähdensivät, että he uskovat Hamasin ministereiden boikotin olevan edelleen voimassa.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat ovat pyrkineet tähdentämään, että Saudi Arabian tulee olla mukana missä tahansa työryhmässä, johon Israel kutsutaan mukaan. Israelin kannan mukaan saudien tulee omaksua johtoasema keskusteluissa, jotka he ovat virittäneet esittämällä oman rauhansuunnitelmansa, jonka arabiliitto muutamin lisäyksin hyväksyi Beirutissa 2002 ja vahvisti Riadissa 2007.
ARABIMAITTEN ULKOMINISTERIT kokoontuvat keskiviikkona Kairoon, jossa heidän yhtenä aiheenaan on Riadin arabiliiton kokouksessa määriteltyjen työryhmien perustaminen.
USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja kertoi USA:n olevan periaatteessa tyytyväinen arabiliiton aloitteeseen ja suhtautuvan myönteisesti sen jatkumiseen tähtääviin toimenpiteisiin. USA toivoisi, ettei arabimaitten ja Israelin välisten suhteitten normalisointia kytkettäisi Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin.
KIINAN LÄHETTILÄS Sun Bigan kertoi israelilaisille, että Israelin ja palestiinalaisten välinen ongelma tulisi selvittää keskinäisten neuvottelujen avulla kahden valtion periaatteen pohjalta. Hän ilmoitti suhtautuvansa positiivisesti Shimon Peresin esitykseen kiinalaisten yhtiöitten investointiin Israelin, Jordanian ja palestiinalaisten yhteisiin projekteihin alueella.
Tzipi Livni tähdensi, että Israel odottaa palestiinalaisilta vastauksia turvallisuusongelmien ratkaisuun, joista aseitten salakuljetus Siinailta Gazan alueelle on Israelin kannalta tärkeimpiä.
2. PUOLUSTUSVIRANOMAISET tukevat Olmertin päätöstä sallia USA:n maksamat asekuljetukset Egyptistä Gazan alueelle Abbasille uskollisille turvallisuusjoukoille. He selittävät toimitusten tarkoituksena olevan vahvistaa näitä turvallisuusjoukkoja vastapainoksi Hamasin aseistamille ja kouluttamille joukoille.
ABBAS LUPAA muodostaa arviolta kahdestatoista eri turvallisuusjoukosta yhtenäisen 5000 miehen joukon, joka kunnollisesti koulutettuna ja aseistettuna pystyisi vastaamaan Hamasin samansuuruisen joukon haasteeseen. Hamas tosin ilmoitti jokin aika sitten kaksinkertaistavansa asevoimiensa vahvuuden.
OLMERT HYVÄKSYI periaatteessa USA:n kenraaliluutnantti Keith Daytonin johdolla laaditun turvallisuus-suunnitelman, jonka puitteissa Abbasille uskollinen Force 17, ns. ”presidentin kaarti”, sijoitetaan Egyptin ja Gazan väliselle ns. Philadelphia-käytävälle estämään aseitten salakuljetuksia, ja toisen osan kaartista Gazan alueen pohjoisosaan estämään Kassam-rakettien ampumista Israeliin.
IDF JA SHIN BET eivät kuitenkaan hyväksyneet palestiinalaisten vaatimuksia saada luodinkestäviä liivejä, uusia armeijan jeeppejä, yökiikareita ja nykyaikaista viestintävälineistöä. Armeijan edustaja puolusteli aseitten toimituksia Fatahin joukoille sillä, että sen aseet ovat vanhoja ja sillä on puutetta ammuksista.
AMMUKSIA voisi säästää välttämällä arabien suosimaa aseitten laukomista ilmaan, mutta toisaalta se on vaarattomampaa kuin osoitella niitä ihmisiä kohti.
3. PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh kertoi lehtimiehille Gazassa maanantaina, että entinen Fatah Tanzimin johtaja Länsirannalla Marwan Barghouti on vapautettaviksi vaadittujen palestiinalaisvankien listassa, vaikka hänen varamiehensä Azzam al-Ahmed vakuutti lauantaina, ettei Barghouti ole siinä.
HANIYEH VAKUUTTI, että käytännön valmisteluja on jo tehty vankien vaihtamiseksi, jossa palestiinalaiset vapauttavat yhden israelilaisen sotilaan Israelin vapauttamaa 1400 palestiinalaista vastaan. Haniyeh kehotti samalla palestiinalaisia välttämään lausuntojen antamista asiasta, koska se voi vaikeuttaa prosessia. Hänen mukaansa listassa on kaikkiin palestiinalaisryhmiin kuuluvia miehiä ja naisia.
HANIYEH KERTOI, ettei hänellä ole tietoa siitä, että BBC:n toimittaja Alan Johnston olisi teloitettu, kuten tuntematon ryhmä Tawheed and Jihad Brigates ilmoitti, joka myös sanoi toimittavansa videon, jossa näytetään toimittajan teloitus. Haniyeh totesi, että tämä ryhmä on yksi niistä useista al-Qaidan tukemista ryhmistä, joita on syntynyt Gazassa 2004 jälkeen, ja että niiden jäsenet ovat entisiä Hamasin jäseniä, joitten mielestä Hamas ei ole tarpeeksi radikaali islamilainen.
FATAHIN EDUSTAJAT pelkäävät, että Hamas saa kunnian millaisesta tahansa vankienvaihto-operaatiosta, mikä vahvistaisi rajusti sen imagoa kansan silmissä.
4. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates saapuu Israeliin keskiviikkona iltapäivällä delegaationsa kanssa Egyptistä ja Jordaniasta. Puolustusministerin vierailu Israelissa on ensimmäinen kahdeksaan vuoteen. William Cohen Clintonin hallituksesta vieraili Israelissa marraskuussa 2000.
Israelin ja USA:n puolustusviranomaisten välit kärsivät pahoja kolhuja Israelin asekaupoista Kiinaan, mitä USA vastusti ja jotka Israel joutui perumaan ja maksamaan suuret sakot sopimusten rikkomisesta.
Sen seurauksena USA peruutti Israelin edustajan läsnäolon uuden seuraavan sukupolven hävittäjän F-35 kehitystyössä, mikä sittemmin on uudistettu. Israel saanee koneeseen laitetoimituksia.
ISRAELISSA KATSOTAAN, että Gatesin kaksipäiväinen vierailu tarkoittaa suhteitten palautuneen entisille luottavaisille linjoille. Gates pyrkii saamaan Israelin myönnytyksen USA:n asetoimituksille Saudi Arabiaan, joita Israel on karsastanut. USA haluaa pitkälle kehitettyjen aseitten myynnillä saudeille tasapainottaa Iranin aiheuttamaa uhkaa varsinkin sen ydinaseohjelman vuoksi.
GATESIN JA PERETZIN välisissä keskusteluissa käsitellään paitsi palestiinalaisten asioita myös sekä Irakin kiihtyvää väkivaltaa ja USA:n joukkojen asemaa siellä, että myös Iranin ydinasehaaveita, joita USA:ssa pidetään ehdottomasti hyljättävinä varsinkin, kun Iran avoimesti tukee terrorijärjestö Hizbullahia.
USA PYRKII saamaan sille ystävällisiä arabimaita tukemaan sitä Iranin vastaisessa kampanjassaan. Jordania nähdään yhtenä avainvaltiona sekä Iranin että Libanonin asiassa, mutta varsinkin Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemisessa.
5. UUTISOTSIKOITA
- KANSAINVÄLISEN KRISTILLISEN SUURLÄHETYSTÖN toimitusjohtaja pastori Malcolm Hedding vaatii Vatikaania avaamaan toisen maailmansodan aikaiset arkistonsa yleiselle tutkimukselle, koska se ei koske pelkästään Jad Vashemia vaan yleistä historian tutkimusta.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmaisi maanantaina huolensa Venäjän lähettiläälle Piotr Stenoylle videosta, jota esitettiin Maccabi Tel Avivin ja CSKA:n Euroliigan koripallo-ottelun yhteydessä Moskovassa viime viikolla. Videossa CSKA Moskova esitettiin junana, joka ajaa hassidic-juutalaisen näköisen miehen yli, joka esitti Maccabi Tel Avivia. Maccabin puheenjohtaja Shimon Mizrahi totesi videosta, että sen esittäminen oli virhe ja se on voinut vaikuttaa israelilaisiin pelaajiin, mutta hän ei uskonut, että sen takana oli anti-semitismiä.
- TALOUSMINISTERI Avraham Hirchson jäi maanantaina pois vuosittain Puolassa järjestettävästä ”elävien marssista”, jonka hän pani alulle 19 vuotta sitten. Hirchson jatkaa sosiaalisen ohjelman laatimista virastossaan, mutta raskaan taakan alaisena, sillä korkein oikeus velvoitti oikeuskanslerin kahden viikon sisällä päättämään, syytetäänkö häntä varojen kavalluksesta toimiessaan puheenjohtajana Kansallisessa Työväen Unionissa.
- SYYRIA UHKAA ottaa Golanin ylängön sodan kautta, jos Israel ei suostu neuvotteluihin arabien rauhansuunnitelman pohjalta. Syyrian tiedostusministeri Mohsen Bilal esitti uhkauksensa lehdistökonferenssissa Damaskoksessa.
- SHEIKKI HUSSEIN HALIL, sheikki Nasrallahin poliittinen neuvonantaja, vakuutti maanantaina, että Hizbullahilla on tarpeeksi aseita puolustaakseen Libanonia Israelin hyökkäystä vastaan. Hän vakuutti, ettei aseita käytetä libanonilaisia vastaan, mutta Hizbullah luopuu aseistaan vain, jos suora kansallinen mielipidetiedustelu (referendum) niin vaatii. Hän sanoi järjestönsä vastustavan Syyrian vastaisen rajan valvontaa, kuten YK:n lauselma 1701 edellyttää.
- USA:N MYÖNTÄMÄSTÄ 59 miljoonan USD avustuksesta Abbasin turvallisuusjoukoille 20 miljoonaa voidaan käyttää ei-tappavien varusteiden hankintaan, mutta ei aseisiin.
- ISRAELILAINEN professori Liviu Librescu oli eilen Virginiassa murhatun 31 joukossa. Hän esti murhaajaa pääsemästä luokkaansa sulkemalla sen oven, mutta sai itse surmansa.
- MIESKULJETTAJA ja kaksi kyydissä ollutta naista haavoittuivat heidän autoaan vastaan ammutuista luodeista Naaleh-setlementin sisäänkäynnin vierellä lähellä Modiinia tänään aamupäivällä. Kuljettaja haavoittui luodeista käteen, mutta jatkoi ajamistaan kylään. Naiset saivat haavoja sirpaleista. Viime tiistaina mieshenkilö Emanuelista haavoittui luodeista odottaessaan bussipysäkillä Shomronin, Emanuelin ja Keduminin tien risteyksessä.

Monday, April 16, 2007

MAANANTAI 16.04.07
1. HOLOKAUSTIN MUISTOJUHLAT jatkuvat tänään. Pääjuhla oli eilen illalla Jad Vashem museossa.
Vastoin aiempia uhkauksiaan Vatikaanin Israelin lähettiläs Monsignor Antonio Franco katsoi protestinsa saaneen sen huomion, mitä hän etsikin, ja osallistui kuitenkin illalla pidettyyn pääjuhlaan.
Israelin viranomaiset huokaisivat helpotuksista, koska tapaus häiritsi pahoin muutenkin hauraita diplomaattisia suhteita Israelin ja Vatikaanin välillä.
HOLOKAUST muistojuhlan teema kääriytyi vahvasti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin julkisesti ja toistuvasti esittämän uhkauksen varjoon, jossa hän ilmoittaa natsien epäonnistuneen juutalaisten tuhoamisessa ja hänen tehtävänsä Islamilaisen Tasavallan Iranin presidenttinä olevan täydentää se tuhoamistehtävä, mikä Hitleriltä jäi kesken.
TOINEN MAAILMAN JUUTALAISTEN rauhaa häiritsevä tekijä on juutalaisia vastaan kohdistetun väkivallan kasvaminen kaikkialla maailmassa. Sen sytykkeinä toimivat yleinen vieraanpelko, kulttuurien väliset taistelut Euroopassa ja nopeasti kasvava anti-sionismi arabimaailmassa, kuten Tel Avivin yliopiston (TAY) tutkimusinstituutin julkaisemasta raportista ilmenee. Tri Roni Stauber TAY:n Stephen Roth instituutista kertoo, että aiemmin antisemitismistä puhuttaessa tarkoitettiin natsisymbolien tuhrimista hautakiviin tai niitten kaatamisesta, nyt antisemiittien kohteina ovat uskonnolliset juutalaiset, koska heidät on helppo tunnistaa.
KAIKKIAAN 590 väkivaltaista hyökkäystä ja vandalismia rekisteröitiin vuonna 2006, mikä on 15 % enemmän kuin vuonna 2004 ja seitsemän kertaa enemmän kuin vuonna 1989. Vuonna 2005 hyökkäykset vähenivät noustakseen 31 % seuraavana vuonna.
NORJAN JA RANSKAN rabbit kehottavat juutalaisia poistamaan ulkoasustaan kaikki juutalaisuutta osoittavat tuntomerkit. Siirtolaisuudessa asuvien asioitten ministeri Isaac Herzog lupaa tutkia raporttia syvällisesti ja tehdä sen perusteella ministeriönsä suositukset ja päätökset.
ISAAC HERZOG, joka johtaa myös sosiaaliministeriötä, lupaa tehdä voitavansa holokaustista selviytyneitten auttamiseksi. Israelissa elää 250 000 holokaustista pelastunutta, heistä 180 000 ei saa tukea mistään ja monet heistä elävät suuressa puutteessa.
TÄNÄÄN MANANTAINA sireenit soivat maassa 10.00, mikä pysäyttää kaiken työn ja liikenteen 2 minuutiksi.
2. PÄÄMINISTERI OLMERT tapasi holokaustin kieltäjän holokaust-muistopäivän aattona, raportoivat jotkut uutistoimistot Olmertin ja PA:n puheen johtaja Mahmoud Abbasin eilistä tapaamista Jerusalemissa. Olmert oli jostain syystä jättänyt tilaisuutta joskus juhlistaneet Israelin ja PA:n liput pois, kuin osoittaakseen keskustelujen käytännöllistä luonnetta.
ABBAS LUPASI sijoittaa hänelle uskollisia turvallisuusjoukkoja Egyptin ja Gazan väliselle Philadelphia-käytävälle salakuljetuksen estämiseksi sekä Gazan alueen pohjoisosaan Kassam-rakettien laukomisen estämiseksi sieltä Israeliin. Abbas on luvannut tätä ennenkin, mutta ilman tulosta.
ABBAS ESITTELI Israelin edustajille, joista oli mukana ulkoministeri Tzipi Livni ja puolustusministeri Amir Peretz, USA:n kenraali Keith Daytonin johdolla Israelin, Egyptin ja palestiinalaisten edustajien yhteistyönä laaditun turvallisuussuunnitelman. Israelin viranomaiset pitävät suunnitelmaa merkittävänä ja positiivisena, mutta odottavat, miten sitä tullaan käytännössä soveltamaan.
JPOSTIN Mark Weissin artikkelin mukaan tilaisuudessa keskusteltiin ensimmäisen kerran myös lopullisen tilanteen asioista, vaikka Olmert vakuutti etukäteen, ettei niihin puututa tässä tilaisuudessa. Olmert lupasi parantaa palestiinalaisten asemaa pitämällä Karni terminaalia auki pitempään, kuten myös Rafahin raja-asemaa Gazasta Egyptiin sekä poistaa joitakin tiesulkuja.
MITÄÄN LÄPIMURTOA neuvotteluissa ei saatu eikä odotettukaan, mutta tyytyväisiä osanottajat näyttävät olevan tapaamiseen. Olmert ilmoitti eilen olevansa valmis osallistumaan arabivaltioitten muodostamaan työryhmään asettamatta rajoitteita siihen osallistuville maille. Arabiliiton ulkoministerit tapaavat toisensa keskiviikkona Kairossa ja pyrkivät siellä muotoilemaan Riadin kokouksessa esitettyjä työryhmiä.
3. WINOGRAD-KOMITEA lupaa julkaista keräämiään kuulustelupöytäkirjoja kaksi viikkoa raportin julkistamisen jälkeen loppukuusta. Ensimmäiseksi julkistetaan Olmertia, Peretziä ja Dan Halutzia kokevat pöytäkirjat. Komitean päätöstä edelsi kiihtynyt keskustelu korkeimmassa oikeudessa, joka vaati komiteaa antamaan aikataulun, jonka mukaan sen tulee julkistaa tutkimusaineistonsa. Kansanedustaja Zehava Gal-On (Meretz), joka vaati kirjelmässään komiteaa julkistamaan tutkimuksensa ennen raportin julkistamista, kertoi eilen, ettei hän hyväksy komitean antamaa aikataulua. Hän pitää tärkeänä, että tutkimustulokset julkistetaan ennen raportin julkistamista, koska vain siten kansa voi muodostaa käsityksensä siitä, miten sotaa johdettiin. Winograd-komitean kokoukset pidettiin lukittujen ovien takana.
4. SAUDIT JATKAVAT Israelin boikotointia huolimatta lupauksesta, jonka he antoivat USA:lle 18 kuukautta sitten lopettaa israelilaisten tavaroitten boikotin. Tämä oli USA:n vaatimuksena, että Saudi Arabia voitaisiin hyväksyä WTO:n jäseneksi. WTO:n säännösten mukaan kaupan tulee olla vapaa, ja se kieltää jäsenmaitaan harjoittamasta syrjimistä tai vientikieltoja.
Lupauksesta huolimatta Israelissa valmistetut tuotteet ovat kiellettyjä Saudi Arabiassa, sanoo Saudi-tullin osaston apulaisjohtaja Khaled A-Sharit Kuningas Abdul Aziz lentokentällä Jiddan ulkopuolella. Hän kertoi JPostin tiedusteluun, että aiemmin myös sellaisten yhtiöitten valmistavat tuotteet, joilla oli suhteita Israelin kanssa, olivat kiellettyjä maassa. Tätä sääntöä on nyt helpotettu.
JPOST tiedusteli asiaa myös muista Saudi Arabian tullivirastoista, ja sai saman vastauksen: Israelissa valmistetut tuotteet takavarikoidaan eikä niitä päästetä markkinoille.
SAUDI ARABIA isännöi maaliskuussa 2006 suurta kansainvälistä konferenssia, jonka aiheena oli Israelin vastaisen boikotin jyrkentäminen. Saudien delegaatio otti osaa Damaskoksessa pidettyyn arabiliiton boikottitoimiston järjestämään tilaisuuteen viime toukokuussa.
5. SAUDI-KOLUMNISTI Yousef Nasser Al-Sweidan kertoo kahdessa kuwaitilaisessa päivälehdessä Al-Siyassa julkaisemassaan artikkelissa, että palestiinalaispakolaisten paluuoikeus johtaisi vain anarkiaan.
Memrin kääntämien kirjoitusten perusteella JPostin toimituksen laatiman artikkelin mukaan Sweidan todistelee, ettei palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta voida käytännössä toteuttaa, jonka johdosta ainoa vaihtoehto on heidän hyväksymisensä kansalaisiksi niissä maissa, joissa he nyt asuvat. Ensimmäisessä maaliskuun 5. julkaistussa artikkelissa hän toteaa, että pakolaisten jälkeläisten irrottaminen kodeistaan Libanonissa, Syyriassa, Jordaniassa ja muissa maissa ja heidän siirtämisensä Israeliin, Gazaan ja Länsirannalle on utopistinen ideaali ja johtaa anarkiaan. Se sekoittaisi demografisen tasapainon vaarallisella ja tuhoavalla tavalla ja aiheuttaisi syviä poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia tällä näin pienellä ja väkinäisellä maantieteellisellä alueella, mutta mikä pahempaa, se olisi jyrkässä ristiriidassa Israelin oikeuteen itsenäisenä valtiona, kun taas Palestiinan Auktoriteetilla ei ole vaadittavaa infrastruktuuria näin suuren siirtolaisjoukon sulattamiseksi niin kauan kuin rauhanprosessi ei ole tuottanut tuloksia.
SWEIDAN TOTEAA, että pakolaisongelman hoito on paheneva virhe niissä maissa, joissa pakolaiset elävät, kuten Syyriassa ja Libanonissa, joissa heidät on eristetty epätyydyttäviin ja kehnoihin leireihin, joista puuttuvat sivistyneeseen elämään tarvittavat peruselementit sen sijaan, että heidät olisi täysin sulautettu muuhun yhteiskuntaan. Lisäksi, mikä pahinta, arabien tiedustelujärjestöt käyttivät palestiinalaisia järjestöjä arabimaitten keskeisissä riidoissa, joilla ei ole mitään tekemistä palestiinalaisten kanssa.
ISRAEL PUOLESTAAN kohteli sivistyneesti ja inhimillisesti tuhansia juutalaispakolaisia, jotka olivat menettäneet omaisuutensa, kotinsa ja liikeyrityksensä arabimaissa, ja jotka pakotettiin muuttamaan Israeliin 1948 sodan jälkeen. Israelin hallitus otti heidät vastaan, auttoi heitä ja varusti heidät kaikin tavoin, että he pystyivät integroitumaan uuteen yhteiskuntaan. Syyrian Baath hallituksen valheet ja sen markkinoimat iskulauseet ”paluuoikeus”, ”päättäväisyys”, ”vastarinta”, ”kansallinen taistelu” ja kaikki muut naurettavat iskulauseet todistavat tänä päivänä tosiasiasta, miten tusinoittain palestiinalaisia perheitä on juuttunut Irakin ja Syyrian rajalle, koska Syyrian hallitus ei päästä heitä sisään kauhistuttavaan Baath-tasavaltaan eikä salli heidän palaavan Yarmouk pakolaisleiriin. Sweidan vaatii, että pakolaiset kussakin maassa täytyy hyväksyä kansalaisiksi, sulauttaa siihen yhteiskuntaan, ja heille tulee antaa tarvittavat opetus- ja terveyspalvelut ja vapaus työpaikkoihin ja liikkumiseen maassa sekä oikeus omistaa maata ja omaisuutta.
TOISESSA ARTIKKELISSA maaliskuun 16. Sweidan toteaa, että palestiinalaispakolaiset, joille Syyriassa ja Libanonissa on monia pitkiä vuosia syötetty arabi-isäntiensä taholta mahdottomia unelmia ja hohtavia lupauksia, jotka pian rikottiin, eivät kaipaa uutta 60 vuoden surkeutta, köyhyyttä ja kärsimystä. Olisi aika todeta tuhannennen kerran, että puhe ”paluusillasta” on tyhjänpäiväistä ja petosta – satukertomus, joka esiintyy vain vanhassa, kuluneessa arabi-propagandan kielenkäytössä.
Sweidan toteaa, että ainoa ”silta” on arabien rauhanprosessi ja suhteitten normalisoiminen Israelin kanssa.
Hän näkee alueella tapahtuvien suurten strategisten muutosten vaativan pikaisia ja välittömiä toimia sekä arabien ja Israelin välisten kiistojen nopeaa ratkaisemista.
Sweidan vaatii asioitten realistista ja pakottavaa päätöstä, joka tuottaa oikeudenmukaisen ratkaisun palestiinalaispakolaisten ongelmaan sulauttamalla heidät Syyrian, Libanonin ja muitten maitten yhteiskuntaan. ”Vaikka se onkin inhimillinen kysymys, se vaatii lainsäädäntöä, jolla heille varmistetaan sivistyneessä yhteiskunnassa vaadittavat oikeudet”. (Memrin käännös kokonaisena: www.memri.org )
6. UUTISOTSIKOITA
- TUNTEMATON RYHMÄ, joka kutsuu itseään nimellä Tawheed ja Jihad Prikaatit Palestiinassa, väittää surmanneensa BBC:n toimittajan Alan Johnstonin. Ryhmän uskotaan kuuluvan al-Qaidaan. Johnston siepattiin Gazassa yli kuukausi sitten, eikä hänestä ole kuultu mitään sen jälkeen.
- Islamic Jihadin kerrotaan saaneen uusia Kassam-raketteja, joilla on kaksivaiheinen moottori. Sen ansiosta sen kantomatkaa on jatkettu 18 km:in. IDF vahvistaa, että niitä on kokeiltu.
- LIBYAN JOHTAJA Muammar Gaddafi hylkää saudisuunnitelman ja halventaa sen laatijoita.
- ISRAELIN JOHTO hyväksyy USA:n myöntämän 59 miljoonan USD avustuksen Abbasille.

Sunday, April 15, 2007

SUNNUNTAI 15.04.07
1. OLMERT HARKITSEE osallistumista arabiliiton suunnittelemiin työryhmiin, joiden tarkoituksena on panna täytäntöön liiton Riadin kokouksessa päättämät rauhansuunnitelmat, joiden mukaan Israelin tulee vetäytyä kaikilta 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta ja hyväksyä palestiinalais-pakolaisten paluuoikeus.
Vastapainoksi suunnitelma lupaa normaalit diplomaattisuhteet arabimaitten kanssa, mutta niistä sopii kukin arabimaa erikseen vasta sitten, kun Israel on vetäytynyt täysin Juudeasta ja Samariasta sekä Golanilta.
OLMERT RAJAA kuitenkin osanottonsa vain niiden arabimaitten kanssa, joilla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Tällaisia maita ovat Egypti, Jordania ja Qatar. Kutsua Israelille ei ole vielä tullut.
2. OLMERTIN JA Mahmoud Abbasin kaksiviikkoinen tapaaminen on tänään Olmertin virka-asunnossa
Jerusalemissa. Abbas on esittänyt vaatimuksen, että Israel luovuttaisi Juudean ja Samarian kaupunkien turvallisuusvastuun PA:n turvallisuusjoukoille. Olmert hylkäsi tämän vaateen suoralta kädeltä. Olmertin mukaan palestiinalaisten täytyy ensin osoittaa käytännössä, että heillä on kyky ja tahto valvoa lakia ja järjestystä ja lopettaa terrori ja aseitten salakuljetus hallitsemillaan alueilla, mistä Gazan alue on testi.
ISRAEL EI ole virallisesti ilmoittanut kantaansa palestiinalaisten esittämään listaan vapautettaviksi vaatimistaan palestiinalaisvangeista, mutta Olmert näyttää olevan periaatteessa valmis luovuttamaan myös murhista tuomittuja elinkautisia vankeja Shalitin vapauttamista vastaan.
PALESTIINALAISET ovat tiettävästi esittäneet uuden 350 nimen listan ja laajentavat sitä myöhemmin. Listan muuttaminen perustuu eri ryhmien esittämiin vaatimuksiin vangeista, joita kukin haluaa vapautettaviksi.
3. ISRAELISSA vietetään tänään holokaustin muistojuhlaa hälyttävissä tunnelmissa, kuten JPostin toimituksen laatimassa pääkirjoituksessa selvennetään tänään. Kirjoituksessa muistutetaan, että tänä päivänä, jolloin elämme seitsemättä vuotta 21. vuosisataa, meidän on väännettävä kellomme takaisin 1930-luvulle, koska uudet tyrannit uhkaavat sekä kansanmurhalla että maailmansodalla. Tämä siksi, että kansainväliset yritykset estää kansanmurhat ja sotarikokset Aasiassa, Afrikassa ja jopa Euroopan sydämessä, kuten myös jatkuvan kansanmurhan estäminen Darfurissa Sudanissa, ovat epäonnistuneet.
ARIKKELISSA MUISTUTETAAN, että tämän uhkan keskuksessa ovat taas juutalaiset. Mutta nyt ei olisi enää liian myöhäistä pysäyttää Iran, koska ”sen hengelliset johtajat, mullahit, joita vastaan on nousemassa katkera sisäinen vastarinta ja valtataistelu, eivät kestä länsivaltojen asettamaa täyttä diplomaattista ja taloudellista boikottia”. Mutta kuten artikkelissa tähdennetään, ”pyhää sotaa käyvä Iran, kuten natsi Saksa, ei pysähdy jos sitä ei pysäytetä, ja kieltäytyminen käyttämästä riittäviä ei-sotilaallisia toimia ei estä sotaa vaan johtaa siihen.”
JUUTALAISEN KANSAN ei tule arkailla tämän varoituksen julistamisessa, selventää pääkirjoitus, eli Hillelin sanoin: ”Jos ei juutalaiset, kuka sitten? Ja jos ei nyt, milloin sitten?”
JAD VASHEMIN puheenjohtaja Avner Shalev puki sen sanoiksi näin: ”Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on tehnyt holokaustin kieltämisestä strategisen ohjelman; ei akateemisen tai intellektuaalisen kysymyksen. Ahmadinejad haluaa johtaa islamilaista pyhää sotaa ja saada aikaan uuden kansanmurhan tarkoituksenaan murskata Israelin valtio.” Tommi Lapid, holokaustista pelastunut entinen ministeri, joka johtaa Jad Vashem-neuvostoa, muistuttaa niitä eurooppalaisia, joilta jäi huomaamatta, mitä Hitler lupasi, uskomaan, mitä Ahmadinejad sanoo nyt. ”Hän on tosissaan. Koko juutalais-kristillinen traditio taistelee elämästään radikaalia islamia vastaan.” (Jpostin pääkirjoitus 15.04.07)
4. VATIKAANI TARVITSEE sielunsa tutkimista (soul-searching), on Jad Vashem holokaust museon viesti Vatikaanille sen Israelin lähettilään Monsignor Antonio Francon kieltäytyessä osallistumasta tänä iltana 20.00 alkavaan holokaust-muistotilaisuuteen museossa. Museon edustajat muistuttavat, että tämä on ensimmäinen kerta, kun jonkun maan Israelin suurlähettiläs kieltäytyy osallistumasta muistotilaisuuteen. Useat tahot, niiden mukana ADL:n puheenjohtaja Abe Foxman, pitävät suurlähettilään käytöstä loukkaavana ja suhteettomana, koska vaikka paavi Pius XII kuvaan liitetty teksti voi olla tahditon ja tuomitseva, se ei kuitenkaan oikeuta boikotoimaan holokaustin muistotilaisuutta. Foxman myös tähdentää, että vasta sitten, kun Vatikaani avaa sota-ajan arkistot julkiselle tutkimukselle, paavi Pius XII osus toisen maailmansodan aikana tapahtuneeseen juutalaisten kansanmurhaan voidaan selventää.
5. HAMAS UHKAA ALOITTAA itsemurhaiskut Israelissa ja siepata lisää israelilaisia sotilaita, jos palestiinalaisten ”turvallisuusvankien” vapauttaminen ei toteudu pian. Hamasin taholla myös kritisoidaan Abbasin ja Olmertin joka toinen viikko tapahtuvia keskusteluja, koska niistä ei odoteta mitään tulosta. Hamasin edustajat vaativat Abbasia kieltäytymään osallistumasta niihin.
PA:N HALLITUS hyväksyi sisäministeri Hani Kawassmen laatiman tärkeän turvallisuusohjelman, jolla pyritään lopettamaan anarkia PA:n hallitsemilla alueilla. Ohjelmia on laadittu ennenkin ilman näkyvää tulosta.
PA:N TIEDOTUSMINISTERI Mustafa Barghouti pitää outona, ettei Olmert suostu keskustelemaan pakolaisista, rajoista, setlementeistä ja Jerusalemista, koska ”ne ovat hyvin tärkeitä palestiinalaisille.” Barghouti tunnusti, ettei PA:n hallituksessa tunneta vankienvaihtoon liittyviä yksityiskohtia, eikä heillä ole edes listaa vapautettavista vangeista.
Palestiinalaiset vaativat Israelia tilittämään palestiinalaisilta keräämänsä tulli- ym. maksut, koska ”ne ovat palestiinalaisten varoja eivätkä ulkomaista taloudellista tukea”, he väittävät.
ISRAELIN RAKENTAMA turvallisuusaita on jatkuva silmätikku palestiinalaisen silmissä, koska sen katsotaan aitaavan palestiinalaiset kanttooneihin Sveitsin esimerkin mukaan, joitten asukkaat näyttävät pitävän niistä.
Gazaan ja ulkomaille karkotetut terroristit, jotka valtasivat Betlehemin Syntymäkirkon 2002, tulee päästää palaamaan koteihinsa, on palestiinalaisten jatkuvana vaatimuksena.
6. UUTISOTSIKOITA
- KNESSETIN PUHEMIES ja vt.presidentti Dalia Itzik kutsuttiin Indonesiaan kuukauden lopussa. Israelilla ei ole diplomaattisuhteita Indonesian kanssa, mutta maitten välillä on kauppasuhteita, ja Israel lähetti hätäapua Indonesiaan tsunamin uhreille vuonna 2005.
Itzik vetää parlamenttiryhmää, joka vierailee Ammanissa torstaina kuningas Abdullah II:n kutsusta. Keskustelujen aiheena on jumiutuneet rauhanneuvottelut.
- SYNTYMÄOIKEUDEN perusteella ilmaisen 10-päivän Israelin matkan omaavia nuoria
odotetaan ennätysmäärä 23 500, 18-26 vuoden ikäisiä ihmisiä 35 maasta eri puolilta
maapalloa.
- ISRAELIN POSTIVIRKAILIJAT aloittavat lakkonsa tänään sunnuntaina.
- KORKEA EU-VIRKAILIJA sanoo keskustellessaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kanssa, että Lähi Idän rauhantavoitteluissa on tarjolla uusi mahdollisuus. EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner näkee positiivisina merkkeinä arabien rauhan-suunnitelman, PA:n yhteishallituksen muodostamisen ja säännölliset tapaamiset Olmertin ja Abbasin välillä. Hän kuitenkin muisti painottaa, että EU työskentelee vain Fatahia edustavien PA:n ministerien kanssa.
- IDF EROTTI upseerin, joka käytti siviilejä kilpenä Nablusin operaatiossa. Eräs ulkomainen rauhanaktivisti filmasi tilanteen, jossa sotilaat käskivät nuoria palestiinalaisia seisomaan heidän jeeppinsä vierellä ja vaatimaan tovereitaan lopettamaan sotilaitten kivittämisen.
- ISRAELILAIS-PALESTIINALAINEN ihmisoikeusjärjestö Adalah syyttää hallitusta sotarikoksista Gazan operaation aikana. Järjestö väittää, että operaatio Rainbow (sateenkaari) kuluessa IDF surmasi 17 lasta ja hajotti 167 taloa 18-24.päivinä toukokuuta 2004. IDF:n tietojen mukaan operaatiossa sai surmansa 40 palestiinalaista terroristia ja 12 siviiliä. Operaatio aloitettiin, kun 13 israelilaista sotilasta sai surmansa terroristien kolmessa Rafahiin tekemässä iskussa.
- PALESTIINALAISET JA VASEMMISTOLAISET Israelista tuhosivat sadoittain puita ja viinipensaita Sde Boasin luona Gush Etzionissa.
- VIITISENTUHATTA juutalaista vieraili Joosuan ja Kalebin haudoilla Samariassa lähellä pientä arabikylää Kifel Heres viikonvaihteen aikana.
- ISRAELIN VASEMMISTOLAINEN LEHDISTÖ on aloittanut operaation, jonka tarkoituksena on koota Marwan Barghoutia koskevaa aineistoa ja poistaa niistä häntä tuomitsevat kohdat. Barghoutista halutaan muodostaa Nelson Mandelan kaltainen rauhan aktivisti.
- ISLAM-AKTIVISTIT tuhosivat USA:n kristittyjen tukeman kirjakaupan ja internet-kahviloita Gazan kaupungissa ja muissa Gazan alueen kaupungeissa viikon vaihteen aikana.
- BRITTIJOURNALISTEN järjestö päätti boikotoida Israelin tuotteita vastalauseena sen Gazan alueen politiikalle. Terroristien hyökkäyksissä Israeliin se ei nähnyt mitään tuomittavaa.
- HAMASIN EDUSTAJA Tri Ismail Radwan esitti äskeisessä saarnassaan PA:n TV:ssä Israelin ja juutalaisten tuhoamista, koska juutalaiset estävät islamin messiaan ilmestymistä. (INN)