Posts

Showing posts from April 15, 2007
PERJANTAI 20.04.07
1. HAMAS PYRKII ottamaan valvontaansa PA:n turvallisuusjoukot Juudeassa ja Samariassa. Hamas on yrittänyt huonolla menestyksellä rakentaa omia joukkojaan Juudeaan ja Samariaan Gazan tapaan, mutta todettuaan sen vaikeaksi on aloittanut vakavan pyrkimyksen soluttautua PA;n turvallisuusjoukkoihin, varoitti IDF:n maan keskiosien joukkojen johto torstaina.
HAMAS YRITTI yhdistämällä Juudean ja Samarian joukkonsa saada niistä yhtenäisen osaston, mutta IDF:n toimet estivät sen toteutumisen. JPostin uutisen mukaan Hamasin joukot Gazassa ovat vahvuudeltaan
10 000 miestä, joita johtaa Ahmed Ja´abri. Joukot ovat IDF:n arvion mukaan kurinalaisia ja hyvin koulutettuja.
IDF:N EDUSTAJAN mukaan ero Fatahin ja Hamasin johtamien joukkojen välillä on hämärtynyt PA:n yhteishallitussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Mekkassa. IDF on pakotettu vähentämään yhteis-toimintaansa PA:n poliisin ja turvallisuusjoukkojen kanssa tietovuotojen vuoksi.
IDF POISTI tiesulkujaan Kalkiliyan ym…
TORSTAI 19.04.07
1. ARABIULKOMINISTERIT päättivät Kairon kokouksessaan asettaa neljä työryhmää edistämään
Riadin arabiliiton kokouksessa sovitun saudisuunnitelman toteuttamista. Kolme työryhmää asetettiin myymään suunnitelmaa länsivalloille, YK:lle ja EU:lle. Neljäs työryhmä, johon kuuluvat Egypti ja Jordania, jatkavat keskusteluja Israelin edustajien kanssa.
ISRAEL OLISI HALUNNUT Saudi Arabian osallistuvan mihin tahansa työryhmään, johon Israel kutsutaan, ja lisäksi Qatarin, jonka kanssa Israelilla ei ole täysiä diplomaattisuhteita mutta vankat kauppasuhteet.
Tämä Israelin toive ei toteutunut.
ARABIULKOMINISTERIT päättivät, että laajennettujen työryhmien edellytyksenä on, että Israel tekee huomattavia myönnytyksiä ennen sitä: lopettaa palestiinalaiskansan syrjinnän, lopettaa setlementtien rakentamisen ja turva-aidan rakentamisen. Egypti ja Jordania pyrkivät suoriin keskusteluihin Israelin kanssa.
OLMERT on ilmaissut olevansa valmis osallistumaan mihin tahansa arabien työryhmään, mutta …
KESKIVIIKKO 18.04.07
1. VAKOILIJOITA LÄHI IDÄSSÄ. Strategisen tilanteen uudet tuulet ovat aiheuttaneet tarpeen saada entistä enemmän tietoa naapurivaltioitten aikeista ja toisaalta epämukavaa tunnetta, että vieraita vakoilijoita saattaa liikkua entistä runsaammin omassa maassa.
Tämä luo epäluuloa ja kiristää naapureitten välisiä suhteita.
ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖ Shin Bet on kuulustellut noin sataa israelilaista, jotka viimeisen kahden vuoden aikana ovat vierailleet Iranissa. Heistä kymmenen ilmoitti, että Iran oli palkannut heidät vakoilijoiksi Israelissa. Värväys alkaa Iranin lähetystössä Turkissa, jossa viisumi Iraniin myönnetään. Iranin salaisen palvelun asiamiehet haastattelevat viisumin hakijoita kysellen kaikenlaista viattomalta tuntuvaa ja lopulta pyytävät heiltä pieniä palveluksia, kuten valokuvia joistakin kohteista tai henkilöistä Israelissa.
VAIKKA IRANIN JOHTO on toistuvasti uhannut Israelia tuholla, sitä ei ole virallisesti nimetty vihollismaaksi, eikä matkus…
TIISTAI 17.04.07
1. DIPLOMAATTINEN TOIMELIAISUUS herää heti holokaust-muistopäivän jälkeen.
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni tapasi jo eilen maanantaina Kiinan Lähi Idässä vierailevan lähettilään Sun Biganin tarkistaakseen häneltä, mitä PA:n välittämät tiedot tarkoittavat, joitten mukaan sekä Sveitsi että Kiinan ovat päättäneet tunnustaa PA:n yhteishallituksen ja toimia yhteistyössä sen kanssa.
PA:N HALLITUKSEN tiedotusministeri Mustafa Barghouti kertoi maanantaina lehtimiehille Ramallahissa, että Sveitsin ja Kiinan lähettiläät olivat tavanneet PA:n ulkoministeri Ziad Abu Amrin (sitoutumaton) ja vakuuttaneet tälle, että nämä maat tulevat toimimaan PA:n hallituksen kanssa erottelematta, mistä ryhmästä sen ministerit tulevat.
SVEITSIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Jean-Philippe Jeannerat tähdensi, ettei hänen maansa ole missään vaiheessa omaksunut täyttä PA:n hallituksen boikottia kuten USA, EU ja Israel, mutta se ei tarkoita sitä, että Sveitsi aktiivisesti ottaisi yhteyttä Hamasin ministe…
MAANANTAI 16.04.07
1. HOLOKAUSTIN MUISTOJUHLAT jatkuvat tänään. Pääjuhla oli eilen illalla Jad Vashem museossa.
Vastoin aiempia uhkauksiaan Vatikaanin Israelin lähettiläs Monsignor Antonio Franco katsoi protestinsa saaneen sen huomion, mitä hän etsikin, ja osallistui kuitenkin illalla pidettyyn pääjuhlaan.
Israelin viranomaiset huokaisivat helpotuksista, koska tapaus häiritsi pahoin muutenkin hauraita diplomaattisia suhteita Israelin ja Vatikaanin välillä.
HOLOKAUST muistojuhlan teema kääriytyi vahvasti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin julkisesti ja toistuvasti esittämän uhkauksen varjoon, jossa hän ilmoittaa natsien epäonnistuneen juutalaisten tuhoamisessa ja hänen tehtävänsä Islamilaisen Tasavallan Iranin presidenttinä olevan täydentää se tuhoamistehtävä, mikä Hitleriltä jäi kesken.
TOINEN MAAILMAN JUUTALAISTEN rauhaa häiritsevä tekijä on juutalaisia vastaan kohdistetun väkivallan kasvaminen kaikkialla maailmassa. Sen sytykkeinä toimivat yleinen vieraanpelko, kulttuurien välis…
SUNNUNTAI 15.04.07
1. OLMERT HARKITSEE osallistumista arabiliiton suunnittelemiin työryhmiin, joiden tarkoituksena on panna täytäntöön liiton Riadin kokouksessa päättämät rauhansuunnitelmat, joiden mukaan Israelin tulee vetäytyä kaikilta 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta ja hyväksyä palestiinalais-pakolaisten paluuoikeus.
Vastapainoksi suunnitelma lupaa normaalit diplomaattisuhteet arabimaitten kanssa, mutta niistä sopii kukin arabimaa erikseen vasta sitten, kun Israel on vetäytynyt täysin Juudeasta ja Samariasta sekä Golanilta.
OLMERT RAJAA kuitenkin osanottonsa vain niiden arabimaitten kanssa, joilla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Tällaisia maita ovat Egypti, Jordania ja Qatar. Kutsua Israelille ei ole vielä tullut.
2. OLMERTIN JA Mahmoud Abbasin kaksiviikkoinen tapaaminen on tänään Olmertin virka-asunnossa
Jerusalemissa. Abbas on esittänyt vaatimuksen, että Israel luovuttaisi Juudean ja Samarian kaupunkien turvallisuusvastuun PA:n turvallisuusjoukoille. Olmert hylk…