SUNNUNTAI 15.04.07
1. OLMERT HARKITSEE osallistumista arabiliiton suunnittelemiin työryhmiin, joiden tarkoituksena on panna täytäntöön liiton Riadin kokouksessa päättämät rauhansuunnitelmat, joiden mukaan Israelin tulee vetäytyä kaikilta 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta ja hyväksyä palestiinalais-pakolaisten paluuoikeus.
Vastapainoksi suunnitelma lupaa normaalit diplomaattisuhteet arabimaitten kanssa, mutta niistä sopii kukin arabimaa erikseen vasta sitten, kun Israel on vetäytynyt täysin Juudeasta ja Samariasta sekä Golanilta.
OLMERT RAJAA kuitenkin osanottonsa vain niiden arabimaitten kanssa, joilla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Tällaisia maita ovat Egypti, Jordania ja Qatar. Kutsua Israelille ei ole vielä tullut.
2. OLMERTIN JA Mahmoud Abbasin kaksiviikkoinen tapaaminen on tänään Olmertin virka-asunnossa
Jerusalemissa. Abbas on esittänyt vaatimuksen, että Israel luovuttaisi Juudean ja Samarian kaupunkien turvallisuusvastuun PA:n turvallisuusjoukoille. Olmert hylkäsi tämän vaateen suoralta kädeltä. Olmertin mukaan palestiinalaisten täytyy ensin osoittaa käytännössä, että heillä on kyky ja tahto valvoa lakia ja järjestystä ja lopettaa terrori ja aseitten salakuljetus hallitsemillaan alueilla, mistä Gazan alue on testi.
ISRAEL EI ole virallisesti ilmoittanut kantaansa palestiinalaisten esittämään listaan vapautettaviksi vaatimistaan palestiinalaisvangeista, mutta Olmert näyttää olevan periaatteessa valmis luovuttamaan myös murhista tuomittuja elinkautisia vankeja Shalitin vapauttamista vastaan.
PALESTIINALAISET ovat tiettävästi esittäneet uuden 350 nimen listan ja laajentavat sitä myöhemmin. Listan muuttaminen perustuu eri ryhmien esittämiin vaatimuksiin vangeista, joita kukin haluaa vapautettaviksi.
3. ISRAELISSA vietetään tänään holokaustin muistojuhlaa hälyttävissä tunnelmissa, kuten JPostin toimituksen laatimassa pääkirjoituksessa selvennetään tänään. Kirjoituksessa muistutetaan, että tänä päivänä, jolloin elämme seitsemättä vuotta 21. vuosisataa, meidän on väännettävä kellomme takaisin 1930-luvulle, koska uudet tyrannit uhkaavat sekä kansanmurhalla että maailmansodalla. Tämä siksi, että kansainväliset yritykset estää kansanmurhat ja sotarikokset Aasiassa, Afrikassa ja jopa Euroopan sydämessä, kuten myös jatkuvan kansanmurhan estäminen Darfurissa Sudanissa, ovat epäonnistuneet.
ARIKKELISSA MUISTUTETAAN, että tämän uhkan keskuksessa ovat taas juutalaiset. Mutta nyt ei olisi enää liian myöhäistä pysäyttää Iran, koska ”sen hengelliset johtajat, mullahit, joita vastaan on nousemassa katkera sisäinen vastarinta ja valtataistelu, eivät kestä länsivaltojen asettamaa täyttä diplomaattista ja taloudellista boikottia”. Mutta kuten artikkelissa tähdennetään, ”pyhää sotaa käyvä Iran, kuten natsi Saksa, ei pysähdy jos sitä ei pysäytetä, ja kieltäytyminen käyttämästä riittäviä ei-sotilaallisia toimia ei estä sotaa vaan johtaa siihen.”
JUUTALAISEN KANSAN ei tule arkailla tämän varoituksen julistamisessa, selventää pääkirjoitus, eli Hillelin sanoin: ”Jos ei juutalaiset, kuka sitten? Ja jos ei nyt, milloin sitten?”
JAD VASHEMIN puheenjohtaja Avner Shalev puki sen sanoiksi näin: ”Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on tehnyt holokaustin kieltämisestä strategisen ohjelman; ei akateemisen tai intellektuaalisen kysymyksen. Ahmadinejad haluaa johtaa islamilaista pyhää sotaa ja saada aikaan uuden kansanmurhan tarkoituksenaan murskata Israelin valtio.” Tommi Lapid, holokaustista pelastunut entinen ministeri, joka johtaa Jad Vashem-neuvostoa, muistuttaa niitä eurooppalaisia, joilta jäi huomaamatta, mitä Hitler lupasi, uskomaan, mitä Ahmadinejad sanoo nyt. ”Hän on tosissaan. Koko juutalais-kristillinen traditio taistelee elämästään radikaalia islamia vastaan.” (Jpostin pääkirjoitus 15.04.07)
4. VATIKAANI TARVITSEE sielunsa tutkimista (soul-searching), on Jad Vashem holokaust museon viesti Vatikaanille sen Israelin lähettilään Monsignor Antonio Francon kieltäytyessä osallistumasta tänä iltana 20.00 alkavaan holokaust-muistotilaisuuteen museossa. Museon edustajat muistuttavat, että tämä on ensimmäinen kerta, kun jonkun maan Israelin suurlähettiläs kieltäytyy osallistumasta muistotilaisuuteen. Useat tahot, niiden mukana ADL:n puheenjohtaja Abe Foxman, pitävät suurlähettilään käytöstä loukkaavana ja suhteettomana, koska vaikka paavi Pius XII kuvaan liitetty teksti voi olla tahditon ja tuomitseva, se ei kuitenkaan oikeuta boikotoimaan holokaustin muistotilaisuutta. Foxman myös tähdentää, että vasta sitten, kun Vatikaani avaa sota-ajan arkistot julkiselle tutkimukselle, paavi Pius XII osus toisen maailmansodan aikana tapahtuneeseen juutalaisten kansanmurhaan voidaan selventää.
5. HAMAS UHKAA ALOITTAA itsemurhaiskut Israelissa ja siepata lisää israelilaisia sotilaita, jos palestiinalaisten ”turvallisuusvankien” vapauttaminen ei toteudu pian. Hamasin taholla myös kritisoidaan Abbasin ja Olmertin joka toinen viikko tapahtuvia keskusteluja, koska niistä ei odoteta mitään tulosta. Hamasin edustajat vaativat Abbasia kieltäytymään osallistumasta niihin.
PA:N HALLITUS hyväksyi sisäministeri Hani Kawassmen laatiman tärkeän turvallisuusohjelman, jolla pyritään lopettamaan anarkia PA:n hallitsemilla alueilla. Ohjelmia on laadittu ennenkin ilman näkyvää tulosta.
PA:N TIEDOTUSMINISTERI Mustafa Barghouti pitää outona, ettei Olmert suostu keskustelemaan pakolaisista, rajoista, setlementeistä ja Jerusalemista, koska ”ne ovat hyvin tärkeitä palestiinalaisille.” Barghouti tunnusti, ettei PA:n hallituksessa tunneta vankienvaihtoon liittyviä yksityiskohtia, eikä heillä ole edes listaa vapautettavista vangeista.
Palestiinalaiset vaativat Israelia tilittämään palestiinalaisilta keräämänsä tulli- ym. maksut, koska ”ne ovat palestiinalaisten varoja eivätkä ulkomaista taloudellista tukea”, he väittävät.
ISRAELIN RAKENTAMA turvallisuusaita on jatkuva silmätikku palestiinalaisen silmissä, koska sen katsotaan aitaavan palestiinalaiset kanttooneihin Sveitsin esimerkin mukaan, joitten asukkaat näyttävät pitävän niistä.
Gazaan ja ulkomaille karkotetut terroristit, jotka valtasivat Betlehemin Syntymäkirkon 2002, tulee päästää palaamaan koteihinsa, on palestiinalaisten jatkuvana vaatimuksena.
6. UUTISOTSIKOITA
- KNESSETIN PUHEMIES ja vt.presidentti Dalia Itzik kutsuttiin Indonesiaan kuukauden lopussa. Israelilla ei ole diplomaattisuhteita Indonesian kanssa, mutta maitten välillä on kauppasuhteita, ja Israel lähetti hätäapua Indonesiaan tsunamin uhreille vuonna 2005.
Itzik vetää parlamenttiryhmää, joka vierailee Ammanissa torstaina kuningas Abdullah II:n kutsusta. Keskustelujen aiheena on jumiutuneet rauhanneuvottelut.
- SYNTYMÄOIKEUDEN perusteella ilmaisen 10-päivän Israelin matkan omaavia nuoria
odotetaan ennätysmäärä 23 500, 18-26 vuoden ikäisiä ihmisiä 35 maasta eri puolilta
maapalloa.
- ISRAELIN POSTIVIRKAILIJAT aloittavat lakkonsa tänään sunnuntaina.
- KORKEA EU-VIRKAILIJA sanoo keskustellessaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kanssa, että Lähi Idän rauhantavoitteluissa on tarjolla uusi mahdollisuus. EU:n ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner näkee positiivisina merkkeinä arabien rauhan-suunnitelman, PA:n yhteishallituksen muodostamisen ja säännölliset tapaamiset Olmertin ja Abbasin välillä. Hän kuitenkin muisti painottaa, että EU työskentelee vain Fatahia edustavien PA:n ministerien kanssa.
- IDF EROTTI upseerin, joka käytti siviilejä kilpenä Nablusin operaatiossa. Eräs ulkomainen rauhanaktivisti filmasi tilanteen, jossa sotilaat käskivät nuoria palestiinalaisia seisomaan heidän jeeppinsä vierellä ja vaatimaan tovereitaan lopettamaan sotilaitten kivittämisen.
- ISRAELILAIS-PALESTIINALAINEN ihmisoikeusjärjestö Adalah syyttää hallitusta sotarikoksista Gazan operaation aikana. Järjestö väittää, että operaatio Rainbow (sateenkaari) kuluessa IDF surmasi 17 lasta ja hajotti 167 taloa 18-24.päivinä toukokuuta 2004. IDF:n tietojen mukaan operaatiossa sai surmansa 40 palestiinalaista terroristia ja 12 siviiliä. Operaatio aloitettiin, kun 13 israelilaista sotilasta sai surmansa terroristien kolmessa Rafahiin tekemässä iskussa.
- PALESTIINALAISET JA VASEMMISTOLAISET Israelista tuhosivat sadoittain puita ja viinipensaita Sde Boasin luona Gush Etzionissa.
- VIITISENTUHATTA juutalaista vieraili Joosuan ja Kalebin haudoilla Samariassa lähellä pientä arabikylää Kifel Heres viikonvaihteen aikana.
- ISRAELIN VASEMMISTOLAINEN LEHDISTÖ on aloittanut operaation, jonka tarkoituksena on koota Marwan Barghoutia koskevaa aineistoa ja poistaa niistä häntä tuomitsevat kohdat. Barghoutista halutaan muodostaa Nelson Mandelan kaltainen rauhan aktivisti.
- ISLAM-AKTIVISTIT tuhosivat USA:n kristittyjen tukeman kirjakaupan ja internet-kahviloita Gazan kaupungissa ja muissa Gazan alueen kaupungeissa viikon vaihteen aikana.
- BRITTIJOURNALISTEN järjestö päätti boikotoida Israelin tuotteita vastalauseena sen Gazan alueen politiikalle. Terroristien hyökkäyksissä Israeliin se ei nähnyt mitään tuomittavaa.
- HAMASIN EDUSTAJA Tri Ismail Radwan esitti äskeisessä saarnassaan PA:n TV:ssä Israelin ja juutalaisten tuhoamista, koska juutalaiset estävät islamin messiaan ilmestymistä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021