KESKIVIIKKO 18.04.07
1. VAKOILIJOITA LÄHI IDÄSSÄ. Strategisen tilanteen uudet tuulet ovat aiheuttaneet tarpeen saada entistä enemmän tietoa naapurivaltioitten aikeista ja toisaalta epämukavaa tunnetta, että vieraita vakoilijoita saattaa liikkua entistä runsaammin omassa maassa.
Tämä luo epäluuloa ja kiristää naapureitten välisiä suhteita.
ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖ Shin Bet on kuulustellut noin sataa israelilaista, jotka viimeisen kahden vuoden aikana ovat vierailleet Iranissa. Heistä kymmenen ilmoitti, että Iran oli palkannut heidät vakoilijoiksi Israelissa. Värväys alkaa Iranin lähetystössä Turkissa, jossa viisumi Iraniin myönnetään. Iranin salaisen palvelun asiamiehet haastattelevat viisumin hakijoita kysellen kaikenlaista viattomalta tuntuvaa ja lopulta pyytävät heiltä pieniä palveluksia, kuten valokuvia joistakin kohteista tai henkilöistä Israelissa.
VAIKKA IRANIN JOHTO on toistuvasti uhannut Israelia tuholla, sitä ei ole virallisesti nimetty vihollismaaksi, eikä matkustaminen sinne ole lainvastaista. Iranissa asuu 25 000 juutalaista, joilla on sukulaisia Israelissa. SHIN BET aikoo kuitenkin puuttua asiaan entistä pontevammin. Nyt kiinni saatuja ei haluta rangaista, mutta tulevaisuudessa asiaan ei suhtauduta yhtä suopeasti.
IRANISTA ISRAELIIN MUUTTANEET sanovat tietäneensä Iranin pyrkimykset värvätä heitä vakoilijoiksi jo pitemmän aikaa. Varsinkin uudet siirtolaiset Israelissa ovat heidän pyrkimystensä kohteina, mutta kuten Nouriel Shaccid rabbiinisesta järjestöstä sanoo, he eivät ole onnistuneet.
KANSANEDUSTAJA Arye Eldad (NU-NRP) esitti jo kolme vuotta lakiesityksen, jolla Iran julistettaisiin vihollismaaksi. Lakiesitys otettaneen uudelleen käsittelyyn ensi kuussa.
IRANIN ISRAELIIN muuttaneiden järjestön työntekijä Doron Jonas kertoo, että Iraniin matkustavat Israelin kansalaiset joutuvat kymmenennen asteen ristikuulusteluun ennen pääsyään Iraniin, ja että Iranin viranomaiset uhkaavat Iranissa asuvien omaisten vahingoittamisella, jos matkustaja ei suostu heidän vaatimuksiinsa. Hän ei kuitenkaan tunne yhtään tapausta, että iranilaiset olisivat onnistuneet.
Iranista Israeliin muuttaneita juutalaisia on noin 100 000, useimmat heistä asuvat Holonissa, Bat Yamissa ja Jerusalemissa.
IRANIN JULISTAMINEN VIHOLLISMAAKSI voi muodostua vaaralliseksi ja uhata ihmishenkiä, sanoo Iranin asioitten analysoija Menashe Amir, joka työskentelee Israelin Radion persiankielen osastolla. Iraniin matkustavat israelilaiset voitaisiin ottaa panttivangeiksi, heitä voitaisiin vangita, häväistä ja kiduttaa tietojen saamiseksi eikä heitä päästettäisi palaamaan kotimaahansa. Hän ei suosittele israelilaisten matkaa Iraniin.
2. EGYPTI VÄITTÄÄ paljastaneensa vakoilijan, joka välitti salaisia tietoja Egyptin ydintutkimuksista peitejärjestölle, joka toimi Israelin laskuun. Egyptin korkein turvallisuussyyttäjä Hisham Badawi paljasti lehdistölle, että insinööri Muhammad Sayed Saber, 35, oli pidätetty aiemmin tänä vuonna, mutta asia julkistettiin vasta tutkimusten jälkeen. Lisäksi Egyptin turvallisuuspalvelu etsii irlantilaissyntyistä Brian Peteriä ja japanilaista Shiro Itoa, jotka olivat ottaneet yhteyttä Saberiin hänen Hongkongin vierailujensa yhteydessä.
INSINÖÖRI SABER valmistui Alexandrian yliopistosta 1994 aiheenaan ydintutkimus ja sai 1999 insinöörin diplomin Kairon yliopistosta aiheenaan ydinreaktorifysiikka. Hänet otettiin atomienergiajärjestön palvelukseen 1997. Syyttäjä kertoo, että Saber varasti työpaikaltaan Inshasassa tärkeitä dokumentteja ja antoi ne vieraille asiamiehille 17 000 USD palkkiota vastaan. Saber voi saada kuolemantuomion.
ISRAELISSA SYYTÖKSIÄ pidetään tekaistuina. Tammikuussa Egypti pidätti Muhammad el-Attarin, jolla on myös Kanadan kansalaisuus, syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi kolmen israelilaisen lisäksi, joita ei ole saatu kiinni. Vuonna 2002 Egypti tuomitsi Sherif al-Filalin 15 vuodeksi pakkotyöhön vakoilusta Israelille.
(lähde JP Kh A Toameh 18.04.07)
3. NELJÄ ISRAELILAISTA haavoittui ohiajavasta autosta ammutuista laukauksista tiistaina. Toisessa tapauksessa Na´alehissa lähellä Modiinia kuljettaja, 30, haavoittui olkapäähän, mutta pystyi ajamaan läheiseen kylään. Autossa olleesta kahdesta haavoittuneesta naisesta toinen, 35, oli raskaana. Heidät vietiin sairaalaan. Ampujat pääsivät pakenemaan. Toinen ampumistapaus oli Nilissä. Siitä ei ole yksityiskohtia. Poliisi vakuuttaa, että valtatie 443 Jerusalemista Modiiniin on turvallinen tulituksista huolimatta.
Mahmoud Abbasin alaisen Fatahin alajärjestö al-Aksa ilmoitti tehneensä tulitukset.
IDF:N SOTILAAT pidättivät maanantaina 25 ja tiistaina 38 etsittyä palestiinalaista.
VASTAVIHITTY PALESTIINALAISNAINEN suostui antautumaan itsemurhakandidaatiksi, koska hänen miehensä oli sairaalloinen. Turhautunut 19-vuotias Najwa Hashash suostui al-Aksan tarjoukseen. PA:n poliisi pidätti hänet kuulusteluja varten huhujen alkaessa kiertää, mutta vapautti hänet myöhemmin.
IDF pidätti hänet maanantaina 24 muun palestiinalaisen mukana.
4. MERETZ-YAHAD PUOLUEEN puheenjohtaja ultravasemmistolainen Jossi Beilin, yksi Oslon sopimusten laatijoista, vieraili eilen Hebronissa muodostaakseen oman näkemyksensä tilanteessa kaupungissa, jonne Juudean ja myöhemmin Israelin kuningas David perusti tukikohtansa seitsemäksi vuodeksi ennen Jerusalemin valtausta, jonne hän muutti. Beilin sai virikkeen vierailuunsa juutalaisten hankittua omistukseensa 4-kerroksisen asuintalon Hebronissa ja muutettua sinne asumaan. Beilin vieraili seurueineen Tel Rumeidanin arabiosassa ja sitten kerrostalon viereisessä sekatavarakaupassa kysellen, miten kerrostaloon muuttaneet juutalaiset käyttäytyvät. Beilin oli ilmeisen tyytyväinen kuultuaan juuri sitä, mitä halusikin: ”Taloon muuttaneet juutalaiset käyttäytyvät julmasti ja väkivaltaisesti,” kertoi kaupan arabiomistaja. Beilin sai paikallisilta juutalaisasukkailta pelkkiä solvauksia ja kehotuksia painua sinne mistä tulikin.
BEILIN KERTOI esittävänsä lakiehdotuksen, jolla kaikki Hebronin juutalaiset karkotetaan kaupungista. Hän väitti, että juutalaisten läsnäolo kaupungissa muodosti heidän asuinalueestaan ”uuden setlementin”. Hän kutsui siellä asuvia juutalaisia ”harhaanjohdetuiksi”.
OIKEISTOLAISEKSI leimattu Baruch Marzel kutsui Beiliniä vakoojaksi ja arabikansanedustaja Azmi Bisharan kumppaniksi, jota syytetään rikollisesta vierailusta vihollismaahan ja vakoilusta sen hyväksi.
Ynetnews w-sivun julkaisema ja Tal Rabinovskyn laatima artikkeli keräsi 67 yleisökirjoitusta, joissa suomittiin Beiliniä olan takaa kaikin mahdollisin nimityksin ja joissa epäillään hänen juutalaisuuttaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- WINOGRAD-KOMITEAN jotkut jäsenet ovat uhanneet erota korkeimman oikeuden painostaessa sitä julkaisemaan lisää kuulustelupöytäkirjoja. Komitea katsoo, että Olmertilta saamansa tehtävän mukaan, jota laki tukee, sillä on oikeus päättää julkistamisesta.
- ISRAELIN POSTIYHTIÖ vaatii Tel Avivin työoikeutta lopettamaan työntekijöitten asettamia sanktioita, jotka ovat sulkeneet joitakin postitoimistoja.
- UNKARIN PARLAMENTTI julkisti julistuksen, jolla kaikenlainen vihaan perustuva puheoikeus on kielletty maassa. Pääministeri Ferenz Gyurcsany kirjoitti julistuksessa, että anti-semitismi ja rasismi päällysti tien holokaustiin, kaikkein epäinhimillisimpään vaiheeseen maan historiassa. Hän lisäsi, ettei tämä muistojuhla koske vain uhreja, vaan myös niitä, jotka eivät tehneet mitään holokaustin estämiseksi.
- HOLLANTI ILMOITTAA, ettei se myönnä viisumia PA:n yhteishallituksen pääministeri Ismail Haniyehille, koska Hamas on luokiteltu terrorijärjestöksi eikä Haniyehin hallitus tunnusta Israelia. Haniyeh on saanut kutsun useitten palestiinalaisryhmien järjestämään konferenssiin Rotterdamissa toukokuun 5. päivänä.
- AL-QAIDAN ALAJÄRJESTÖ Irakissa ilmoittaa valmistavansa omat rakettinsa maassa. Julkisuuteen saatetussa videonauhassa Abu Omar al-Baghdadi, joka johtaa kattojärjestöä nimeltä Irakin islamilainen valtio, ja johon al-Qaida kuuluu, kertoo, että raketti al-Quds-1 on siirtynyt sotilastuotanto vaiheeseen, ja että sillä on parannettu kantomatka ja osumatarkkuus.
RYHMÄ ILMOITTI uskonnollisen oikeuden tuominneen sen sieppaamat 20 irakilaispoliisia kuolemaan kostoksi irakilaisnaisen raiskauksesta, johon se väitti poliisin osallistuneen.
Ryhmä vaati tekoon osallistuneita poliiseja luovutettaviksi ilman tulosta.
- HAMAS JA AL-AKSA kehoittavat Betlehemissä ilmestyvässä Ma´an lehdessä sieppaamaan lisää israelilaisia sotilaita, koska vain sen kautta on mahdollista saada Israelin pidättämät ja tuomitsevat palestiinalaiset vapautetuiksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019