MAANANTAI 16.04.07
1. HOLOKAUSTIN MUISTOJUHLAT jatkuvat tänään. Pääjuhla oli eilen illalla Jad Vashem museossa.
Vastoin aiempia uhkauksiaan Vatikaanin Israelin lähettiläs Monsignor Antonio Franco katsoi protestinsa saaneen sen huomion, mitä hän etsikin, ja osallistui kuitenkin illalla pidettyyn pääjuhlaan.
Israelin viranomaiset huokaisivat helpotuksista, koska tapaus häiritsi pahoin muutenkin hauraita diplomaattisia suhteita Israelin ja Vatikaanin välillä.
HOLOKAUST muistojuhlan teema kääriytyi vahvasti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin julkisesti ja toistuvasti esittämän uhkauksen varjoon, jossa hän ilmoittaa natsien epäonnistuneen juutalaisten tuhoamisessa ja hänen tehtävänsä Islamilaisen Tasavallan Iranin presidenttinä olevan täydentää se tuhoamistehtävä, mikä Hitleriltä jäi kesken.
TOINEN MAAILMAN JUUTALAISTEN rauhaa häiritsevä tekijä on juutalaisia vastaan kohdistetun väkivallan kasvaminen kaikkialla maailmassa. Sen sytykkeinä toimivat yleinen vieraanpelko, kulttuurien väliset taistelut Euroopassa ja nopeasti kasvava anti-sionismi arabimaailmassa, kuten Tel Avivin yliopiston (TAY) tutkimusinstituutin julkaisemasta raportista ilmenee. Tri Roni Stauber TAY:n Stephen Roth instituutista kertoo, että aiemmin antisemitismistä puhuttaessa tarkoitettiin natsisymbolien tuhrimista hautakiviin tai niitten kaatamisesta, nyt antisemiittien kohteina ovat uskonnolliset juutalaiset, koska heidät on helppo tunnistaa.
KAIKKIAAN 590 väkivaltaista hyökkäystä ja vandalismia rekisteröitiin vuonna 2006, mikä on 15 % enemmän kuin vuonna 2004 ja seitsemän kertaa enemmän kuin vuonna 1989. Vuonna 2005 hyökkäykset vähenivät noustakseen 31 % seuraavana vuonna.
NORJAN JA RANSKAN rabbit kehottavat juutalaisia poistamaan ulkoasustaan kaikki juutalaisuutta osoittavat tuntomerkit. Siirtolaisuudessa asuvien asioitten ministeri Isaac Herzog lupaa tutkia raporttia syvällisesti ja tehdä sen perusteella ministeriönsä suositukset ja päätökset.
ISAAC HERZOG, joka johtaa myös sosiaaliministeriötä, lupaa tehdä voitavansa holokaustista selviytyneitten auttamiseksi. Israelissa elää 250 000 holokaustista pelastunutta, heistä 180 000 ei saa tukea mistään ja monet heistä elävät suuressa puutteessa.
TÄNÄÄN MANANTAINA sireenit soivat maassa 10.00, mikä pysäyttää kaiken työn ja liikenteen 2 minuutiksi.
2. PÄÄMINISTERI OLMERT tapasi holokaustin kieltäjän holokaust-muistopäivän aattona, raportoivat jotkut uutistoimistot Olmertin ja PA:n puheen johtaja Mahmoud Abbasin eilistä tapaamista Jerusalemissa. Olmert oli jostain syystä jättänyt tilaisuutta joskus juhlistaneet Israelin ja PA:n liput pois, kuin osoittaakseen keskustelujen käytännöllistä luonnetta.
ABBAS LUPASI sijoittaa hänelle uskollisia turvallisuusjoukkoja Egyptin ja Gazan väliselle Philadelphia-käytävälle salakuljetuksen estämiseksi sekä Gazan alueen pohjoisosaan Kassam-rakettien laukomisen estämiseksi sieltä Israeliin. Abbas on luvannut tätä ennenkin, mutta ilman tulosta.
ABBAS ESITTELI Israelin edustajille, joista oli mukana ulkoministeri Tzipi Livni ja puolustusministeri Amir Peretz, USA:n kenraali Keith Daytonin johdolla Israelin, Egyptin ja palestiinalaisten edustajien yhteistyönä laaditun turvallisuussuunnitelman. Israelin viranomaiset pitävät suunnitelmaa merkittävänä ja positiivisena, mutta odottavat, miten sitä tullaan käytännössä soveltamaan.
JPOSTIN Mark Weissin artikkelin mukaan tilaisuudessa keskusteltiin ensimmäisen kerran myös lopullisen tilanteen asioista, vaikka Olmert vakuutti etukäteen, ettei niihin puututa tässä tilaisuudessa. Olmert lupasi parantaa palestiinalaisten asemaa pitämällä Karni terminaalia auki pitempään, kuten myös Rafahin raja-asemaa Gazasta Egyptiin sekä poistaa joitakin tiesulkuja.
MITÄÄN LÄPIMURTOA neuvotteluissa ei saatu eikä odotettukaan, mutta tyytyväisiä osanottajat näyttävät olevan tapaamiseen. Olmert ilmoitti eilen olevansa valmis osallistumaan arabivaltioitten muodostamaan työryhmään asettamatta rajoitteita siihen osallistuville maille. Arabiliiton ulkoministerit tapaavat toisensa keskiviikkona Kairossa ja pyrkivät siellä muotoilemaan Riadin kokouksessa esitettyjä työryhmiä.
3. WINOGRAD-KOMITEA lupaa julkaista keräämiään kuulustelupöytäkirjoja kaksi viikkoa raportin julkistamisen jälkeen loppukuusta. Ensimmäiseksi julkistetaan Olmertia, Peretziä ja Dan Halutzia kokevat pöytäkirjat. Komitean päätöstä edelsi kiihtynyt keskustelu korkeimmassa oikeudessa, joka vaati komiteaa antamaan aikataulun, jonka mukaan sen tulee julkistaa tutkimusaineistonsa. Kansanedustaja Zehava Gal-On (Meretz), joka vaati kirjelmässään komiteaa julkistamaan tutkimuksensa ennen raportin julkistamista, kertoi eilen, ettei hän hyväksy komitean antamaa aikataulua. Hän pitää tärkeänä, että tutkimustulokset julkistetaan ennen raportin julkistamista, koska vain siten kansa voi muodostaa käsityksensä siitä, miten sotaa johdettiin. Winograd-komitean kokoukset pidettiin lukittujen ovien takana.
4. SAUDIT JATKAVAT Israelin boikotointia huolimatta lupauksesta, jonka he antoivat USA:lle 18 kuukautta sitten lopettaa israelilaisten tavaroitten boikotin. Tämä oli USA:n vaatimuksena, että Saudi Arabia voitaisiin hyväksyä WTO:n jäseneksi. WTO:n säännösten mukaan kaupan tulee olla vapaa, ja se kieltää jäsenmaitaan harjoittamasta syrjimistä tai vientikieltoja.
Lupauksesta huolimatta Israelissa valmistetut tuotteet ovat kiellettyjä Saudi Arabiassa, sanoo Saudi-tullin osaston apulaisjohtaja Khaled A-Sharit Kuningas Abdul Aziz lentokentällä Jiddan ulkopuolella. Hän kertoi JPostin tiedusteluun, että aiemmin myös sellaisten yhtiöitten valmistavat tuotteet, joilla oli suhteita Israelin kanssa, olivat kiellettyjä maassa. Tätä sääntöä on nyt helpotettu.
JPOST tiedusteli asiaa myös muista Saudi Arabian tullivirastoista, ja sai saman vastauksen: Israelissa valmistetut tuotteet takavarikoidaan eikä niitä päästetä markkinoille.
SAUDI ARABIA isännöi maaliskuussa 2006 suurta kansainvälistä konferenssia, jonka aiheena oli Israelin vastaisen boikotin jyrkentäminen. Saudien delegaatio otti osaa Damaskoksessa pidettyyn arabiliiton boikottitoimiston järjestämään tilaisuuteen viime toukokuussa.
5. SAUDI-KOLUMNISTI Yousef Nasser Al-Sweidan kertoo kahdessa kuwaitilaisessa päivälehdessä Al-Siyassa julkaisemassaan artikkelissa, että palestiinalaispakolaisten paluuoikeus johtaisi vain anarkiaan.
Memrin kääntämien kirjoitusten perusteella JPostin toimituksen laatiman artikkelin mukaan Sweidan todistelee, ettei palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta voida käytännössä toteuttaa, jonka johdosta ainoa vaihtoehto on heidän hyväksymisensä kansalaisiksi niissä maissa, joissa he nyt asuvat. Ensimmäisessä maaliskuun 5. julkaistussa artikkelissa hän toteaa, että pakolaisten jälkeläisten irrottaminen kodeistaan Libanonissa, Syyriassa, Jordaniassa ja muissa maissa ja heidän siirtämisensä Israeliin, Gazaan ja Länsirannalle on utopistinen ideaali ja johtaa anarkiaan. Se sekoittaisi demografisen tasapainon vaarallisella ja tuhoavalla tavalla ja aiheuttaisi syviä poliittisia, taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia tällä näin pienellä ja väkinäisellä maantieteellisellä alueella, mutta mikä pahempaa, se olisi jyrkässä ristiriidassa Israelin oikeuteen itsenäisenä valtiona, kun taas Palestiinan Auktoriteetilla ei ole vaadittavaa infrastruktuuria näin suuren siirtolaisjoukon sulattamiseksi niin kauan kuin rauhanprosessi ei ole tuottanut tuloksia.
SWEIDAN TOTEAA, että pakolaisongelman hoito on paheneva virhe niissä maissa, joissa pakolaiset elävät, kuten Syyriassa ja Libanonissa, joissa heidät on eristetty epätyydyttäviin ja kehnoihin leireihin, joista puuttuvat sivistyneeseen elämään tarvittavat peruselementit sen sijaan, että heidät olisi täysin sulautettu muuhun yhteiskuntaan. Lisäksi, mikä pahinta, arabien tiedustelujärjestöt käyttivät palestiinalaisia järjestöjä arabimaitten keskeisissä riidoissa, joilla ei ole mitään tekemistä palestiinalaisten kanssa.
ISRAEL PUOLESTAAN kohteli sivistyneesti ja inhimillisesti tuhansia juutalaispakolaisia, jotka olivat menettäneet omaisuutensa, kotinsa ja liikeyrityksensä arabimaissa, ja jotka pakotettiin muuttamaan Israeliin 1948 sodan jälkeen. Israelin hallitus otti heidät vastaan, auttoi heitä ja varusti heidät kaikin tavoin, että he pystyivät integroitumaan uuteen yhteiskuntaan. Syyrian Baath hallituksen valheet ja sen markkinoimat iskulauseet ”paluuoikeus”, ”päättäväisyys”, ”vastarinta”, ”kansallinen taistelu” ja kaikki muut naurettavat iskulauseet todistavat tänä päivänä tosiasiasta, miten tusinoittain palestiinalaisia perheitä on juuttunut Irakin ja Syyrian rajalle, koska Syyrian hallitus ei päästä heitä sisään kauhistuttavaan Baath-tasavaltaan eikä salli heidän palaavan Yarmouk pakolaisleiriin. Sweidan vaatii, että pakolaiset kussakin maassa täytyy hyväksyä kansalaisiksi, sulauttaa siihen yhteiskuntaan, ja heille tulee antaa tarvittavat opetus- ja terveyspalvelut ja vapaus työpaikkoihin ja liikkumiseen maassa sekä oikeus omistaa maata ja omaisuutta.
TOISESSA ARTIKKELISSA maaliskuun 16. Sweidan toteaa, että palestiinalaispakolaiset, joille Syyriassa ja Libanonissa on monia pitkiä vuosia syötetty arabi-isäntiensä taholta mahdottomia unelmia ja hohtavia lupauksia, jotka pian rikottiin, eivät kaipaa uutta 60 vuoden surkeutta, köyhyyttä ja kärsimystä. Olisi aika todeta tuhannennen kerran, että puhe ”paluusillasta” on tyhjänpäiväistä ja petosta – satukertomus, joka esiintyy vain vanhassa, kuluneessa arabi-propagandan kielenkäytössä.
Sweidan toteaa, että ainoa ”silta” on arabien rauhanprosessi ja suhteitten normalisoiminen Israelin kanssa.
Hän näkee alueella tapahtuvien suurten strategisten muutosten vaativan pikaisia ja välittömiä toimia sekä arabien ja Israelin välisten kiistojen nopeaa ratkaisemista.
Sweidan vaatii asioitten realistista ja pakottavaa päätöstä, joka tuottaa oikeudenmukaisen ratkaisun palestiinalaispakolaisten ongelmaan sulauttamalla heidät Syyrian, Libanonin ja muitten maitten yhteiskuntaan. ”Vaikka se onkin inhimillinen kysymys, se vaatii lainsäädäntöä, jolla heille varmistetaan sivistyneessä yhteiskunnassa vaadittavat oikeudet”. (Memrin käännös kokonaisena: www.memri.org )
6. UUTISOTSIKOITA
- TUNTEMATON RYHMÄ, joka kutsuu itseään nimellä Tawheed ja Jihad Prikaatit Palestiinassa, väittää surmanneensa BBC:n toimittajan Alan Johnstonin. Ryhmän uskotaan kuuluvan al-Qaidaan. Johnston siepattiin Gazassa yli kuukausi sitten, eikä hänestä ole kuultu mitään sen jälkeen.
- Islamic Jihadin kerrotaan saaneen uusia Kassam-raketteja, joilla on kaksivaiheinen moottori. Sen ansiosta sen kantomatkaa on jatkettu 18 km:in. IDF vahvistaa, että niitä on kokeiltu.
- LIBYAN JOHTAJA Muammar Gaddafi hylkää saudisuunnitelman ja halventaa sen laatijoita.
- ISRAELIN JOHTO hyväksyy USA:n myöntämän 59 miljoonan USD avustuksen Abbasille.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021