TIISTAI 17.04.07
1. DIPLOMAATTINEN TOIMELIAISUUS herää heti holokaust-muistopäivän jälkeen.
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni tapasi jo eilen maanantaina Kiinan Lähi Idässä vierailevan lähettilään Sun Biganin tarkistaakseen häneltä, mitä PA:n välittämät tiedot tarkoittavat, joitten mukaan sekä Sveitsi että Kiinan ovat päättäneet tunnustaa PA:n yhteishallituksen ja toimia yhteistyössä sen kanssa.
PA:N HALLITUKSEN tiedotusministeri Mustafa Barghouti kertoi maanantaina lehtimiehille Ramallahissa, että Sveitsin ja Kiinan lähettiläät olivat tavanneet PA:n ulkoministeri Ziad Abu Amrin (sitoutumaton) ja vakuuttaneet tälle, että nämä maat tulevat toimimaan PA:n hallituksen kanssa erottelematta, mistä ryhmästä sen ministerit tulevat.
SVEITSIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Jean-Philippe Jeannerat tähdensi, ettei hänen maansa ole missään vaiheessa omaksunut täyttä PA:n hallituksen boikottia kuten USA, EU ja Israel, mutta se ei tarkoita sitä, että Sveitsi aktiivisesti ottaisi yhteyttä Hamasin ministereihin.
KIINAN TEL AVIVIN suurlähetystön edustaja Jing Lu, sanoi, ettei hän ole tietoinen Kiinan asenteen muuttumisesta. Toisaalta Kiina kutsui PA:n edellisen hallituksen Hamas-ministereitä vierailulle Kiinaan.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat eivät halunneet kommentoida suoraan Barghoutin ilmoitusta, mutta tähdensivät, että he uskovat Hamasin ministereiden boikotin olevan edelleen voimassa.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat ovat pyrkineet tähdentämään, että Saudi Arabian tulee olla mukana missä tahansa työryhmässä, johon Israel kutsutaan mukaan. Israelin kannan mukaan saudien tulee omaksua johtoasema keskusteluissa, jotka he ovat virittäneet esittämällä oman rauhansuunnitelmansa, jonka arabiliitto muutamin lisäyksin hyväksyi Beirutissa 2002 ja vahvisti Riadissa 2007.
ARABIMAITTEN ULKOMINISTERIT kokoontuvat keskiviikkona Kairoon, jossa heidän yhtenä aiheenaan on Riadin arabiliiton kokouksessa määriteltyjen työryhmien perustaminen.
USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja kertoi USA:n olevan periaatteessa tyytyväinen arabiliiton aloitteeseen ja suhtautuvan myönteisesti sen jatkumiseen tähtääviin toimenpiteisiin. USA toivoisi, ettei arabimaitten ja Israelin välisten suhteitten normalisointia kytkettäisi Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin.
KIINAN LÄHETTILÄS Sun Bigan kertoi israelilaisille, että Israelin ja palestiinalaisten välinen ongelma tulisi selvittää keskinäisten neuvottelujen avulla kahden valtion periaatteen pohjalta. Hän ilmoitti suhtautuvansa positiivisesti Shimon Peresin esitykseen kiinalaisten yhtiöitten investointiin Israelin, Jordanian ja palestiinalaisten yhteisiin projekteihin alueella.
Tzipi Livni tähdensi, että Israel odottaa palestiinalaisilta vastauksia turvallisuusongelmien ratkaisuun, joista aseitten salakuljetus Siinailta Gazan alueelle on Israelin kannalta tärkeimpiä.
2. PUOLUSTUSVIRANOMAISET tukevat Olmertin päätöstä sallia USA:n maksamat asekuljetukset Egyptistä Gazan alueelle Abbasille uskollisille turvallisuusjoukoille. He selittävät toimitusten tarkoituksena olevan vahvistaa näitä turvallisuusjoukkoja vastapainoksi Hamasin aseistamille ja kouluttamille joukoille.
ABBAS LUPAA muodostaa arviolta kahdestatoista eri turvallisuusjoukosta yhtenäisen 5000 miehen joukon, joka kunnollisesti koulutettuna ja aseistettuna pystyisi vastaamaan Hamasin samansuuruisen joukon haasteeseen. Hamas tosin ilmoitti jokin aika sitten kaksinkertaistavansa asevoimiensa vahvuuden.
OLMERT HYVÄKSYI periaatteessa USA:n kenraaliluutnantti Keith Daytonin johdolla laaditun turvallisuus-suunnitelman, jonka puitteissa Abbasille uskollinen Force 17, ns. ”presidentin kaarti”, sijoitetaan Egyptin ja Gazan väliselle ns. Philadelphia-käytävälle estämään aseitten salakuljetuksia, ja toisen osan kaartista Gazan alueen pohjoisosaan estämään Kassam-rakettien ampumista Israeliin.
IDF JA SHIN BET eivät kuitenkaan hyväksyneet palestiinalaisten vaatimuksia saada luodinkestäviä liivejä, uusia armeijan jeeppejä, yökiikareita ja nykyaikaista viestintävälineistöä. Armeijan edustaja puolusteli aseitten toimituksia Fatahin joukoille sillä, että sen aseet ovat vanhoja ja sillä on puutetta ammuksista.
AMMUKSIA voisi säästää välttämällä arabien suosimaa aseitten laukomista ilmaan, mutta toisaalta se on vaarattomampaa kuin osoitella niitä ihmisiä kohti.
3. PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh kertoi lehtimiehille Gazassa maanantaina, että entinen Fatah Tanzimin johtaja Länsirannalla Marwan Barghouti on vapautettaviksi vaadittujen palestiinalaisvankien listassa, vaikka hänen varamiehensä Azzam al-Ahmed vakuutti lauantaina, ettei Barghouti ole siinä.
HANIYEH VAKUUTTI, että käytännön valmisteluja on jo tehty vankien vaihtamiseksi, jossa palestiinalaiset vapauttavat yhden israelilaisen sotilaan Israelin vapauttamaa 1400 palestiinalaista vastaan. Haniyeh kehotti samalla palestiinalaisia välttämään lausuntojen antamista asiasta, koska se voi vaikeuttaa prosessia. Hänen mukaansa listassa on kaikkiin palestiinalaisryhmiin kuuluvia miehiä ja naisia.
HANIYEH KERTOI, ettei hänellä ole tietoa siitä, että BBC:n toimittaja Alan Johnston olisi teloitettu, kuten tuntematon ryhmä Tawheed and Jihad Brigates ilmoitti, joka myös sanoi toimittavansa videon, jossa näytetään toimittajan teloitus. Haniyeh totesi, että tämä ryhmä on yksi niistä useista al-Qaidan tukemista ryhmistä, joita on syntynyt Gazassa 2004 jälkeen, ja että niiden jäsenet ovat entisiä Hamasin jäseniä, joitten mielestä Hamas ei ole tarpeeksi radikaali islamilainen.
FATAHIN EDUSTAJAT pelkäävät, että Hamas saa kunnian millaisesta tahansa vankienvaihto-operaatiosta, mikä vahvistaisi rajusti sen imagoa kansan silmissä.
4. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates saapuu Israeliin keskiviikkona iltapäivällä delegaationsa kanssa Egyptistä ja Jordaniasta. Puolustusministerin vierailu Israelissa on ensimmäinen kahdeksaan vuoteen. William Cohen Clintonin hallituksesta vieraili Israelissa marraskuussa 2000.
Israelin ja USA:n puolustusviranomaisten välit kärsivät pahoja kolhuja Israelin asekaupoista Kiinaan, mitä USA vastusti ja jotka Israel joutui perumaan ja maksamaan suuret sakot sopimusten rikkomisesta.
Sen seurauksena USA peruutti Israelin edustajan läsnäolon uuden seuraavan sukupolven hävittäjän F-35 kehitystyössä, mikä sittemmin on uudistettu. Israel saanee koneeseen laitetoimituksia.
ISRAELISSA KATSOTAAN, että Gatesin kaksipäiväinen vierailu tarkoittaa suhteitten palautuneen entisille luottavaisille linjoille. Gates pyrkii saamaan Israelin myönnytyksen USA:n asetoimituksille Saudi Arabiaan, joita Israel on karsastanut. USA haluaa pitkälle kehitettyjen aseitten myynnillä saudeille tasapainottaa Iranin aiheuttamaa uhkaa varsinkin sen ydinaseohjelman vuoksi.
GATESIN JA PERETZIN välisissä keskusteluissa käsitellään paitsi palestiinalaisten asioita myös sekä Irakin kiihtyvää väkivaltaa ja USA:n joukkojen asemaa siellä, että myös Iranin ydinasehaaveita, joita USA:ssa pidetään ehdottomasti hyljättävinä varsinkin, kun Iran avoimesti tukee terrorijärjestö Hizbullahia.
USA PYRKII saamaan sille ystävällisiä arabimaita tukemaan sitä Iranin vastaisessa kampanjassaan. Jordania nähdään yhtenä avainvaltiona sekä Iranin että Libanonin asiassa, mutta varsinkin Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemisessa.
5. UUTISOTSIKOITA
- KANSAINVÄLISEN KRISTILLISEN SUURLÄHETYSTÖN toimitusjohtaja pastori Malcolm Hedding vaatii Vatikaania avaamaan toisen maailmansodan aikaiset arkistonsa yleiselle tutkimukselle, koska se ei koske pelkästään Jad Vashemia vaan yleistä historian tutkimusta.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmaisi maanantaina huolensa Venäjän lähettiläälle Piotr Stenoylle videosta, jota esitettiin Maccabi Tel Avivin ja CSKA:n Euroliigan koripallo-ottelun yhteydessä Moskovassa viime viikolla. Videossa CSKA Moskova esitettiin junana, joka ajaa hassidic-juutalaisen näköisen miehen yli, joka esitti Maccabi Tel Avivia. Maccabin puheenjohtaja Shimon Mizrahi totesi videosta, että sen esittäminen oli virhe ja se on voinut vaikuttaa israelilaisiin pelaajiin, mutta hän ei uskonut, että sen takana oli anti-semitismiä.
- TALOUSMINISTERI Avraham Hirchson jäi maanantaina pois vuosittain Puolassa järjestettävästä ”elävien marssista”, jonka hän pani alulle 19 vuotta sitten. Hirchson jatkaa sosiaalisen ohjelman laatimista virastossaan, mutta raskaan taakan alaisena, sillä korkein oikeus velvoitti oikeuskanslerin kahden viikon sisällä päättämään, syytetäänkö häntä varojen kavalluksesta toimiessaan puheenjohtajana Kansallisessa Työväen Unionissa.
- SYYRIA UHKAA ottaa Golanin ylängön sodan kautta, jos Israel ei suostu neuvotteluihin arabien rauhansuunnitelman pohjalta. Syyrian tiedostusministeri Mohsen Bilal esitti uhkauksensa lehdistökonferenssissa Damaskoksessa.
- SHEIKKI HUSSEIN HALIL, sheikki Nasrallahin poliittinen neuvonantaja, vakuutti maanantaina, että Hizbullahilla on tarpeeksi aseita puolustaakseen Libanonia Israelin hyökkäystä vastaan. Hän vakuutti, ettei aseita käytetä libanonilaisia vastaan, mutta Hizbullah luopuu aseistaan vain, jos suora kansallinen mielipidetiedustelu (referendum) niin vaatii. Hän sanoi järjestönsä vastustavan Syyrian vastaisen rajan valvontaa, kuten YK:n lauselma 1701 edellyttää.
- USA:N MYÖNTÄMÄSTÄ 59 miljoonan USD avustuksesta Abbasin turvallisuusjoukoille 20 miljoonaa voidaan käyttää ei-tappavien varusteiden hankintaan, mutta ei aseisiin.
- ISRAELILAINEN professori Liviu Librescu oli eilen Virginiassa murhatun 31 joukossa. Hän esti murhaajaa pääsemästä luokkaansa sulkemalla sen oven, mutta sai itse surmansa.
- MIESKULJETTAJA ja kaksi kyydissä ollutta naista haavoittuivat heidän autoaan vastaan ammutuista luodeista Naaleh-setlementin sisäänkäynnin vierellä lähellä Modiinia tänään aamupäivällä. Kuljettaja haavoittui luodeista käteen, mutta jatkoi ajamistaan kylään. Naiset saivat haavoja sirpaleista. Viime tiistaina mieshenkilö Emanuelista haavoittui luodeista odottaessaan bussipysäkillä Shomronin, Emanuelin ja Keduminin tien risteyksessä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019