Posts

Showing posts from July 5, 2009
PERJANTAI 10.07.09
1. USA JA ISRAEL ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Iranilla on kaikki tieto ja taito sekä tarvittava materiaali ydinpommin rakentamiseksi vuoden kuluessa, mutta JP:n uutisen mukaan, jonka kynäili Herb Keinon, Iran ei luultavasti rakenna sitä vielä. Aiemmin levitettiin tietoa, että Iran ei tähtää vain yhden vaan useamman ydinpommin rakentamiseen saman aikaisesti. Uutiset eivät kuitenkaan kerro, mihin Iran tähtää tällä suunnitelmallaan. Ehkä se haluaa varmistaa, että sillä on pommi toiseen ja kolmanteenkin vastaiskuun, jos sitä vastaan hyökätään sen laukaistua ensimmäisen pomminsa.
Arviot Iranin ensimmäisen ydinpommin ajankohdasta heittelevät edelleen suuresti. USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen arvioi, että vuosi riittää. Israelin Mossadin johtaja Meir Dagan yllätti äskeisellä lausunnollaan todetessaan, ettei Iranin ydinpommi ole valmis ennen kuin 2014. Korkea hallituksen virkailija varoitteli, että tätä kysymystä tulisi …
TORSTAI 09.07.09
1. SUURELLE OSALLE maailman väestöä elämä Israelin turvallisuusvankien osastolla merkitsisi selvää elintason nousua. Nämä vangit ”kärsivät” oikeusistuimien heille antamia rangaistuksia murhista, niiden suunnittelusta, terrorismista, väkivallasta ja muista rikoksista, jotkut heistä tuomittuina useaan elinkautiseen. Marwan Barghouti syyllistyi 67 israelilaisen hengen vaatineitten terrori-iskujen toteuttamiseen; Ahlam Tamimi kuljetti 09.08.2001 itsemurha-terroristin Jerusalemin Sbarro-kahvilaan, jossa tämä sytytti pomminsa murhaten 15 ihmistä, 7 heistä lapsia, viisi surmatuista samasta perheestä – vanhemmat kolmen lapsensa kanssa. Kuitenkin nämä todelliset murhamiehet ja terroristit, joita kutsutaan sievästi nimellä ”turvallisuusvangit”, joku voisi jopa kutsua heitä ”poliittisiksi vangeiksi”, nauttivat vankiloissaan olosuhteista, joista tavalliset tuomitut vangit ja monet muurin ulkopuolella voivat vain uneksia.
JPOSTIN PÄÄARTIKKELI kertoo Israelin vankilapalvelu…
KESKIVIIKKO 08.07.09
1. VAIN MINUN kuolleen ruumiini ylitse, voisi luonnehtia USA:n presidentti Obaman lausuntoa, jossa hän ehdottomasti kieltää USA:n tukevan tai antaneen luvan Israelin ilmavoimille iskeä Iranin ydinvoimaloita vastaan. Hän ei tietenkään käytä aivan näitä sanoja, mutta sanoma itsessään on selvä: Tämä on Obamalle selviytymiskysymys siinä, missä se on Israelille eloonjäämiskysymys. Obamalle vain ”poliittinen kuolema”, mutta kuten Israelin USA:n lähettiläs Ron Oren sanoi: ”Ydinaseellaan Iran pystyy pyyhkäisemään koko Israelin maailman kartalta”, mitä presidentti Mahmoud Ahmadinejad onkin tarjonnut toistamiseen. Amiraali Mike Mullen korostaa sellaisen ilmaiskun saavan Lähi Idän sekasortoiseen, epävakaaseen tilaan, ja siksi hän vastustaa aseellista iskua Iraniin.
PRESIDENTTI Barack Obama esitti lausuntonsa tiistaina Moskovassa, jossa hän on virallisella valtiovierailulla. ”Olemme sanoneet suoraan Israelille, että on tärkeää yrittää ja selvittää tämä kansainvälisellä …
TIISTAI 07.07.09
1. FATAH suunnittelee järjestön sisäistä kuudetta kongressia Betlehemissä, ensimmäisen kerran 20:en vuoteen. Edellinen kongressi pidettiin PLO:n puheenjohtajan Jasser Arafatin toimiessa puheenjohtajana Tunisiassa 1989. Arafat oli siellä maanpaossa karaistuneine ”taistelijoineen” Libanonista karkottamisen jälkeen. Fatahin johto ei ole uskaltanut kutsua kongressia koolle pelätessään uuden sukupolven syrjäyttävän vanhat johtajansa.
Tunisian kongressissa päätettiin ”kiihdyttää ja laajentaa sotilaallisia toimia ja muuta aseellista vastarintaa ”sionistisen miehityksen” tuhoamiseksi miehitetystä Palestiinan maasta ja varmistaa kansan oikeus vapauteen ja itsenäisyyteen.” Tämä tarkoittaa koko aluetta Jordanjoen länsipuolella, Israelia, Länsirantaa ja Gazan kaistaa.
Israelissa on elätelty toiveita, että Betlehemin kongressi lieventäisi päätöslauselmiaan ja poistaisi maininnat aseellisesta vastarinnasta, mutta se tuskin tulee toteutumaan.
PA:n hallituksen ja PLC:n jäsen …
MAANANTAI 06.07.09
1. USA:N VARAPRESIDENTTI Joe Biden kertoi ABC:n haastattelussa vastatessaan kysymykseen, tulisiko USA estämään Israelin mahdollisen hyökkäyksen Iranin ydinvoimaloita vastaan: ”USA ei voi määrätä toista itsenäistä valtiota, mitä se saa ja mitä ei saa tehdä. Israel päättäköön itse – se on itsenäinen valtio – mikä on sen intressien mukaista ja mitä se päättää tehdä Iranin tai minkä muun kanssa tahansa.”
Biden täydensi lausuntoaan: ”Riippumatta hyväksymisestämme tai kiellostamme, heillä on oikeus tehdä niin, kuten jokainen itsenäinen valtio”. Mutta hän vakuutti, ”ettei kukaan painosta Yhdysvaltoja muuttamaan käyttäytymistään siitä, miten tästä edetään”.
Biden lausunnon mukaan USA ei puolla eikä kiellä Israelin mahdollista ilmaiskua Iranin ydinvoimaloihin. Tämä asettaa Netanyahun ”temppelin harjalle”, hänellä on nyt äärimmäinen vastuu pystyä valitsemaan oikea tie ja tekemään oikeat päätökset.
Eilen uutiset kertoivat Saudi Arabian antaneen hiljaisen luvan IAF:n kone…
SUNNUNTAI 05.07.09
1. IAEA:N juuri valittu pääsihteeri Yukiya Amano vakuutti perjantaina ensimmäisessä lehtihaastattelussa uudessa virassaan, ettei ole päteviä todisteita, joitten mukaan Iran pyrkii rakentamaan ydinaseita. 62-vuotias japanilainen Amano kehotti YK:n jäsenmaita tasapuolisuuteen asioita käsitellessään. Hän sai 23 ääntä vaaleissa, joissa vastapuolena ollut Etelä Afrikasta kotoisin oleva Abdel Samad Minty katsottiin yhtä päteväksi. Minty sai 11 ääntä, yksi pidättyi. Israel suhtautuu vaalin tuloksiin odottavasti. Etelä Afrikka pidättäytyi äänestämästä, kun IAEA päätti 2006 alistaa Iranin tapauksen YK:n turvallisuusneuvostolle, yhdessä neljän muun maan, Libyan, Algerian, Indonesian ja Valkovenäjän kanssa.
Israelin viranomaiset odottavat, että Amano osoittautuisi tasapuolisemmaksi Irania kohtaan kuin mitä Mohammed ElBaradei oli. (JP)
2. ENGLANTILAINEN Times-Online kertoo artikkelissaan, että Mossad on ollut salaisessa yhteydessä Saudi Arabian viranomaisten kanss…