Posts

Showing posts from October 25, 2009
PERJANTAI 30.10.09
1. IRAN antoi ymmärtää eilen, ettei se tule perääntymään tuumaakaan ydinohjelmansa toteuttamisesta. Siihen näyttää sisältyvän selvitys, ettei Iran hyväksy ElBaradein esitystä, jonka mukaan Iran antaa 75 % alhaiseen tasoon rikastettua uraania jatkojalostettavaksi Venäjällä ja Ranskassa. Tiedot ovat vielä epämääräisiä, mutta Iranin vastaehdotuksen mukaan se lähettää uraaniaan ulkomaille pienissä erissä pitkän ajan kuluessa ja samaan aikaan ostaa rikastettua uraania ydinvoimalansa polttoaineeksi. Täten Iranilla olisi aina sama määrä uraania hallussaan sen lisäksi, mitä se rikastaa tunnetuissa ja salaisissa laitoksissaan.
Tämä järjestely takaisi Iranille mahdollisuuden jatkaa atomipommin rakentamista ilman häiriöitä ja mikä pahempi, laillisuuden verhon suojassa.
PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoi puheessaan torstaina Mashhadissa maan koillisosassa, että Iranilla on ehdoton oikeus uraanin rikastamiseen ja että länsi on siirtynyt vastakohtaisuudesta yhteistoimi…
TORSTAI 29.10.09
1. IRAN lupasi antaa vastauksen IAEA:lle tänään torstaina 29.10.09. Lainsäätäjä
Muhammad Karamirad lupaa, että Iranin vastaus ojennetaan YK:n atomijärjestölle Viinissä torstaina. Se tulee odotusten mukaan sisältämään ”tärkeitä sovelluksia”, kertoi Iranin valtion valvoma, Teheranissa toimiva arabiankielinen TV-uutistoimisto Al Alam. Iranin viranomaiset eivät ole valmiita luovuttamaan kaksi kolmasosaa uraanin tuotannostaan jatkojalostettavaksi Venäjällä ja Ranskassa. Sen odotetaan tarjoavan vaihtoehtoa, jonka mukaan se luovuttaa alhaiseen tasoon jalostettua uraaniaan pienissä erissä usean kuukauden tai usean vuoden kuluessa, ja lisäksi Iran haluaa ostaa jalostettua uraania ulkomailta, esim. Kiinalta.
USA:N KONGRESSIN komitea hyväksyi eilen lakiesityksen, jolla estetään jalostettujen öljytuotteiden vieminen Iraniin. Esityksen teki alun pitäen ulkoasiain toimikunnan puheenjohtaja Howard Berman, joka kuitenkin pidätti esityksensä etenemistä antaakseen tilaa diplomatialle, …
KESKIVIIKKO 28.10.09
1. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon oli joutua pidätetyksi Lontoossa valmistautuessaan luentoonsa Lontoon talouskoulussa (London School of Economics; LSE). Koulu ylpeilee sillä, että se kannustaa ja tukee mielipiteen ilmaisun vapautta. Ayalon on entinen IDF:n kapteeni, joka toimi Ariel Sharonin neuvonantajana sekä Israelin YK:n lähettiläänä 2002-2006. Vaatimuksen Ayalonin pidättämiseksi ICA:n määritelmän v. 2001 sekä CJA:n määritelmän v. 1988 nojalla oli esittänyt pro-palestiinalainen ryhmittymä. Määritelmien mukaan yksityishenkilö voi esittää syytöksen sotarikoksista sotilashenkilöitä vastaan, vaikka he eivät olekaan Englannin kansalaisia. Ayalon ja hänen avustajansa saivat tiedon pidätysuhasta maanantai-iltana, ennen hänen luentoaan. He ottivat yhteyttä Israelin suurlähetystöön ja tekivät tarvittavia varmistuksia kaiken varalta, mutta päättivät sen jälkeen jatkaa Ayalonin kahden päivän vierailua Englannissa.
Ayalonin aloittaessa luentoaan koulussa maana…
TIISTAI 27.10.09
1. ”JOKA SURMAA itsensä vihollisen keskuudessa on erilainen kuin se, joka tekee sen turvallisessa paikassa,” vakuuttaa saudiprofessori Salman al-Abdali arabi-TV:n Igra satelliittilähetyksessä. ”Räjäyttäen itsensä Tel Avivissa ei ole samaa kuin räjäyttää itsensä Riadissa”, hän selvittää. ”Pommivyöt ovat laillisia, kun niitä käytetään kolonialistista hyökkääjää vastaan. Antakaa minun selvittää: Kolonialistisia hyökkääjiä, jotka ylittävät mantereita ja meriä miehittääkseen muslimien maita.”
Lähetyksen käänsi arabiasta Lähi Idän Median Tutkimuskeskus. Lähde WND.
Saudiprofessori kielsi julkisuudessa liikkuneet tiedot, että Saudi Arabia olisi antanut Israelin koneille luvan ylittää Saudi Arabian alueita pommituslennollaan Iranin ydinlaitoksiin. Tiedot tulivat ilmeisesti Egyptin tiedustelulta, ja niiden mukaan Saudi Arabia olisi antanut Israelille tiedustelutietoja Iranista. Saudit ovat erittäin kiinnostuneita siitä, ettei Iran saa rakennettua ydinaseita, koska se nii…
MAANANTAI 26.10.09
1. AFRIKAN ongelmapoika, nyt jo miehenikään kasvanut, Libyan presidentti Muammar Gaddafi selvitteli Lähi Idän ongelmakohtia brittien Sky-news yhtiön toimittajalle. Vaikka ikää on karttunut ja partaakin häämöttää rokonarpisten kasvojen leukaperissä, hänen omaperäiset tempauksensa herättävät aina – englantilaisittain ilmaisten – kulmakarvojen kohottamista.
Gaddafi selvitteli Iranin ydinasekysymystä näin: Ei ole mitään syytä mennä opettamaan Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia, sillä hän ei ole sanonut maansa rakentavan ydinasetta. Mutta jos näin tapahtuu, silloin kaikki muut, me muitten mukana, vastustamme sitä. Mutta todellinen ongelma tässä ei olekaan Iranin ydinase, vaan Israel, jonka suhteen toteutetaan kaksinaismoraalia.
Edellinen ei ole suoraa lainausta, mutta seuraavassa lainaan Sky-news ohjelman repliikkejä. Gaddafi analysoi tilannetta näin: ”Jos Israelilla on ydinaseita ja ydinasekykyjä, silloin on oikeudenmukaista, että Egypti, Syyria ja Saudi A…
SUNNUNTAI 25.10.09
1. SOPIMUS IRANIN ja IAEA:n kanssa, jonka hyväksymistä pidettiin viikon lopulla jo varmana, on viivästynyt Iranin vaatiessa lisäaikaa seuraavan viikon puoliväliin asti tutkiakseen sopimuksen sanamuotoa. Vaikka länsivallat olivat jo ilahtuneita uskoessaan sopimuksen syntyyn, siinä on useita aukkoja, joihin ei ole vastauksia: Miten paljon uraania Iran suostuu siirtämään Venäjälle jatkorikastusta varten? Kuinka paljon uraania Iran voi pitää ja rikastaa sitä itse ja mihin asteeseen? Mikä on Venäjälle ja Ranskaan siirrettävän uraanierän aikataulu? Suostuuko Iran siihen, että IAEA saa valvoa sen kaikkia ydinlaitoksia?
Sopimusluonnoksen mukaan Iran lähettää 1200 kg alhaiseen tasoon rikastettua uraania Venäjälle rikastettavaksi 19.75 %:n tasoon. Venäjä lähettää sen edelleen Ranskaan, jossa se muodostetaan uraanisauvoiksi ydinvoimalan polttoaineeksi, tai kuten sopimusluonnoksessa sanotaan, Teheranin lähellä sijaitsevaan lääketieteelliseen tutkimuslaitokseen isotooppie…