Posts

Showing posts from July 31, 2011
PERJANTAI 05.08.11

1. OBAMAN hallitus asetti muutamia uusia sanktioita Syyriaa vastaan vastalauseena sen kiihtyneisiin iskuihin mielenosoittajien murskaamiseksi. Ainakin 45 siviilin uskotaan saaneen surmansa ja 1500 asukkaan paenneen 48 tunnin aikana panssarien tykkitulella ja konekivääreillä armeijan miehittäessä Haman kaupungin keskustan.
USA:n Damaskoksen lähettiläs Robert Ford kertoi senaatin informaatiotilaisuudessa, että presidentti Bashar Assadin joukot käyttävät jatkuvaa raakuutta ja kauhistuttavaa kidutusta aseistamattomia siviilejä vastaan.
Ulkoministeri Hillary Clinton puolestaan totesi Assadin surmauttaneen yli 2000 siviiliä viisi kuukautta kestäneiden hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana. Hän toisti aiemmin esittämänsä arvion, että Bashar Assad on menettänyt laillisen oikeutensa hallita ja sanoi puheessaan torstaina USA:n harkitsevan uusia sanktioita.
USA asetti sanktioita huomattavaa liikemiestä ja kansanedustajaa Muhammad Hamshota vastaan. Hamsho toimii u…
TORSTAI 04.08.11

1.ARABILIITON johtajat ja kansainvälisen lain asiantuntijat käyvät PA:n kanssa
yhdessä läpi Palestiinan valtion perustamisesitystä YK:lle Dohassa, Qatarissa. Arabiliiton uusi pääsihteeri Nabil Elarabi osallistuu työskentelyyn, häntä pidetään kansainvälisen lain asiantuntijana, ja Saeb Erekat PA:sta on toinen, selitetään JP :n artikkelissa, vaikka Erekatin lausunnot ovat kovin äkkivääriä ilman selityksiä, vain mainintoja, mikä on vastoin kansainvälistä lakia, mikä on hänen mielilausuntonsa. Työskentelyyn osallistuvat PA:n ohella Egypti, Marokko, Jordania, Saudi Arabia, Qatar ja Oman.

PA:n johtajat valittavat, että heitä painostetaan monelta taholta luopumaan esityksestään tässä vaiheessa ja keskittymään neuvotteluihin Israelin kanssa. Sitä painottaa Obaman hallitus, joka taisi saada pahan kolauksen omanarvontunnolleen PA:n johdon avoimesti kääntyessä sitä vastaan ja kääntyessä omille poluilleen vastoin parempia suosituksia.
EU:n johto samoin on pyrkinyt vaikuttamaan P…
KESKIVIIKKO 03.08.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa, että Israel työskentelee yhdessä USA:n ja muiden kvartetin jäsenten kanssa löytääkseen uuden reseptin – tai tiekartan tiellä rauhaan – joka kelpaisi myös PA:n johdolle. Tämä näyttää olevan vaikeampaa kuin käärmeen ajaminen pulloon, ainakin päätellen PA:n johdon antamista lausunnoista. He ovat päättäneet edetä valitsemallaan tiellä ilman tiekarttaa tai seuraamatta tienviittoja ja varoituksia edessä olevasta jyrkänteestä.

EU puolestaan pyrkii vaikuttamaan suoraan PA:n johtajiin, että he pehmentäisivät YK:lle laatimaansa päätöslauselmaluonnosta, joka on vielä viimeistelyvaiheessa. EU:n huolena on, että jyrkkäsanainen esitys voi aiheuttaa EU-maitten rintaman repeämisen YK:n yleis-kokouksen äänestyksessä, kuten kävi äänestettäessä marraskuussa 2009 Goldstonen laatimasta raporttista IDF:n cast lead operaatiosta Gazassa: 15 pidättyi ja 7 äänesti vastaan, loput EU-maat (Kypros,…
TIISTAI 02.08.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu työskentelee kuumeisesti löytääkseen reseptin, jolla PA:n YK:lle tekemä esitys Palestiinan valtiosta voitaisiin pudottaa lennosta. Vaikka tiedot yhteyksistä pääministerin kanslian ja PA:n neuvottelijoitten välillä ovat epätarkkoja ja osin ristiriitaisia, niiden perusteella voidaan kuitenkin olettaa yhteyksiä tehdyn monella tasolla. Eilen uutiset kertoivat, että presidentti Shimon Peres on käynyt suoria keskusteluja Abbasin kanssa julkisuuden ulkopuolella ja että viimeinen tapaaminen oli sovittu Ammanissa, jonne Abbas oli jo matkustanut, mutta Peres peruutti matkan viime hetkellä, koska hän ei ollut saanut Netanyahun lupaamaa uutta esitystä. Uutinen vedettiin heti pois web-sivuilta, ja presidentin kanslia kieltäytyy antamasta lisätietoja. Netanyahu ei kiellä, etteikö hän olisi valtuuttanut Peresin käymään neuvotteluja PA:n kanssa, mutta kieltää julkisuudessa liikkuneet huhut, että hänen ja Peresin välillä olisi ristiriitaa. Hän sanoo …
MAANANTAI 01.08.11

1.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lupasi sunnuntain hallituksen istunnossa perustavansa ministerien ja asiantuntijain muodostaman tiimin, joka kutsuu kokouksiinsa eri protestiryhmien edustajia kertomaan omakohtaisesti ongelmistaan, kuitenkin samalla varoittaen etenemään varovaisesti, sillä ”nykyistä talous- ja valuuttaohjelmaa ei voi noin vain heittää harakoille”.
Tiimin jäseniksi tulevat talousministeri Yuval Steinitz, opetusministeri Gideon Sa´ar ja ympäristö-ministeri Gilad Erdan sekä joukko talousasiantuntijoita sekä hallituksen sisältä että sen ulkopuolelta, mutta heidän nimiään ei ole vielä tiedossa. Tiimin tarkoituksena on kuunnella protesteihin osallistuvien ryhmien esittämiä ongelmia ja vaikeuksia sekä heidän suosituksiaan ja vaatimuksiaan olosuhteiden korjaamiseksi.
Netanyahu kehotti välttämään harkitsemattomia esityksiä, ettei ajauduttaisi samaan taloudelliseen kurimukseen, mikä ahdistaa eurooppalaisia valtioita, vaikka toisaalta hän sanoi olevansa tiet…
SUNNUNTAI 31.07.11

1.MIELENOSOITUKSET Israelissa, jotka alkoivat järjestäjien mukaan korkeita
asuntovuokria vastaan ja joiden osanottajat olivat pääasiassa opiskelijoita kuten julkisuudessa kerrottiin, kokosivat eilen suurimmat ihmismassat kaduille ja aukioille. Osanottajien määrät vaihtelivat – kuten JP:n kolumnisti totesi – sen mukaan, keneltä kysyy. JP:n artikkelin kirjoittavat kertovat artikkelinsa otsikossa, että sadat tuhannet ottivat osaa sosiaalisen oikeuden mielenosoituksissa. INN:n artikkelin mukaan heitä oli kymmeniä tuhansia eri puolilla maata, haaretz.com mukaan protestoijia oli yli satatuhatta kymmenellä paikkakunnalla pitkin maata vaatien elinkustannusten alentamista.

OSANOTTAJIEN lukumäärien tarkasta määrästä riippumatta voidaan todeta, että protesti-mieliala on levinnyt suuren kansan pariin, joskin lienee oikeutettua todeta, että monille kuljeskeleminen kansajoukoissa ilman tarkempaa päämäärää muodostaa eräänlaisen sosiaalisen tapahtuman, tavaten tuttavia ja tehden uu…