Friday, August 05, 2011

PERJANTAI 05.08.11

1. OBAMAN hallitus asetti muutamia uusia sanktioita Syyriaa vastaan vastalauseena sen kiihtyneisiin iskuihin mielenosoittajien murskaamiseksi. Ainakin 45 siviilin uskotaan saaneen surmansa ja 1500 asukkaan paenneen 48 tunnin aikana panssarien tykkitulella ja konekivääreillä armeijan miehittäessä Haman kaupungin keskustan.
USA:n Damaskoksen lähettiläs Robert Ford kertoi senaatin informaatiotilaisuudessa, että presidentti Bashar Assadin joukot käyttävät jatkuvaa raakuutta ja kauhistuttavaa kidutusta aseistamattomia siviilejä vastaan.
Ulkoministeri Hillary Clinton puolestaan totesi Assadin surmauttaneen yli 2000 siviiliä viisi kuukautta kestäneiden hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana. Hän toisti aiemmin esittämänsä arvion, että Bashar Assad on menettänyt laillisen oikeutensa hallita ja sanoi puheessaan torstaina USA:n harkitsevan uusia sanktioita.
USA asetti sanktioita huomattavaa liikemiestä ja kansanedustajaa Muhammad Hamshota vastaan. Hamsho toimii ulkoministeriön määritelmän mukaan presidentti Bashar Assadin, 45, ja hänen nuoremman veljensä, tasavaltalaiskaartin komentajan Maherin, 43, puolesta heidän agenttinaan. Sekä Bashar että Maher Assad on aiemmin asetettu mustalle listalle.

CFR:n huomattava jäsen ja Lähi Idän asioitten tuntija Eliott Abrams totesi USA:n Damaskoksen lähettilään Robert Fordin lausuntojen senaatin kuulusteluissa olevan hyvin lähellä hallituksen politiikkaa – tai ainakin sen retoriikkaa. Hän vastaili JP:n toimittajan kysymyksiin todeten, että USA:n retoriikka muuttui tilanteen huonontuessa ja median kääntyessä entistä kärkevämmin hallituksen ajamaa politiikkaa vastaan, mutta hän epäili sen vaikuttavan retoriikan muuttumista pitemmälle.

CFR:n toinen jäsen Robert Danin selitti, että USA:n hallitus antoi Assadille mahdollisuuden selviytyä tilanteesta – ehkä siksi, että USA:n resurssit ovat rajatut - , mutta se ei ole toiminut. ”Ainoa asia, mitä USA:n hallitus ei ole tehnyt, on että se olisi selvästi kehottanut Assadia luovuttamaan, mutta en usko sen olevan kovin tärkeää tässä vaiheessa. On kysymys toimista eikä sanojen muotoilusta.”
DANIN kertoi myös mielipiteenään, ettei hän usko Assadin lähettävän palestiinalaisia Israelin rajalle kuten se teki toukokuussa nakba ja naksa päivien yhteydessä, koska ne epäonnistuivat. Palestiinalaiset olivat vihoissaan Assadille, että hän lähetti heidät rajalle aseettomina ja ilman armeijan suojausta. Danin kuitenkin arvioi Assadin hallituksen arvaamattomuuden voivan aiheuttaa yllätyksen ja toistavan toukokuun tyhmyyden ja lähettävän palestiinalaispakolaisia Israelin rajalle syyskuussa, kun Palestiinan valtion perustamista käsitellään YK:ssa.

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa keskiviikkona hyväksytty päätöslauselma vaatii Syyriaa lopettamaan aseelliset hyökkäykset siviilejä vastaan välittömästi ja kehotetaan molempia osapuolia toimimaan vastuullisesti sekä pidättymään kostotoimista ja varsinkin hyökkäyksistä valtion instituutioita vastaan. Päätöslauselmassa syytetään Syyriaa ihmisoikeuksien rikkomuksista, mikä avaa oikeustoimet maan hallitusta vastaan.

RANSKAN ulkoministeri Alain Juppe totesi TV-2:n ohjelmassa Ranskan lisäävän painostustaan Syyrian hallitusta vastaan, jotta se lopettaisi veriset operaatiot siviilien murhaamiseksi.
VENÄJÄN presidentti Dmitry Medvedev kehotti presidentti Bashar Assadia suorittamaan mahdollisimman pian vaadittuja uudistustoimia, tai hänen tulevaisuutensa on surullinen. Ehkä hän halusi viitata tällä Egyptin presidentin kohtaloon, jota maailma seuraa TV:n välityksellä.
EU:n ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton tervehti tyydytyksellä uusien puolueitten perustamista Baath puolueen rinnalle, mikäli päätös on aito ja sitä toteutetaan.
SAKSAN edustaja YK:ssa vaati, että YK nimittää erityislähetin välittömästi Syyriaan ja että hänelle annetaan valtuudet toimia YK:n nimissä ja valvoa, että turvallisuusneuvoston päätökset toteutetaan Syyrian hallituksen toimesta.
LIBANONIN edustaja Caroline Ziade vastusti turvallisuusneuvoston esitystä todeten, ettei se huomioi tämän hetkistä tilannetta Syyriassa, mutta pidättyi äänestyksestä, että lauselma saisi taakseen yksimielisen kannatuksen.
KIINAN lähettilään mielipidettä ei ole julkistettu, Kiina ja Venäjä aiemmin tukivat Assadia.
USA:n lähettiläs Susan Rice totesi, että Bashar Assad on varsinainen syy rauhattomuuteen Syyriassa. Hän arvioi Assadin hallituksen uskoneen, että sen suojelijat YK:ssa estävät Syyriaa tuomitsevan päätöslauselman, ja lienee nyt kovin yllättynyt. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232549

2. ISRAELIN telttaliikehdintä jatkuu. Sen vasemmistolainen johtajisto oli tyytymätön Knessetin vahvistaessa komitea-lain, jolla perustetaan paikallisia rakennustoimikuntia, joilla on valtuudet myöntää rakennuslupia ja ohjata rakennustoimintaa. Tällä halutaan vähentää byrokratiaa ja nopeuttaa rakennuslupien saantia.
Telttaliikkeen edustajan Roee Neuman totesi JP:n toimittajalle torstai-iltana: ”Meille lain vahvistaminen on valtava innoite protestointiin, koska se oli yksi protestoinnin alkamisen pää-syistä. Lain vahvistamisen estäminen oli hallituksen mahdollisuus osoittaa, miten tärkeänä se pitää kansan mielipidettä. Mutta koska hallitus sanoi ei, meillä on oikeus ja velvollisuus protestoida sitä vastaan.” Hän arvioi protestoinnin saavan entistä hyökkäävämmän yleisilmeen, koska ”ensin protestoitiin maltillisessa tilanteessa, mutta nyt he ovat osoittaneet, etteivät he anna ratkaista asioita”.

TELTTALIIKKEEN johtajat ja järjestäjät uskovat saavansa liikkeelle lauantaiksi entistä suuremman kansanjoukon Tel Aviviin, jonne mielenosoitusten päähuomio keskitetään. He uskovat, että aiempi yleisöennätys 150 000 rikkoutuu ja nousee 200 000:en. Tosin kansanjoukkoja läheltä seuranneet ovat havainneet, että ihmisten määriä liioitellaan suuresti.
Protestimarssin pääjoukko aloittaa lauantaina Tel Avivin Rothschildt-bulevardin telttakylästä ja suuntaa Ibn Gvirol bulevardia Kaplan kadulle, jossa mielenosoittajien oletetaan täyttävän koko kadun pituudelta.
Jerusalemissa opiskelijat aikovat marssia Pääministerin asunnon eteen lähdettyään liikkeelle Hevospuistosta (Gan Hasus). Heidän vaatimuksissaan oli komitealain kumoamisen ohella joukko epäsuoria ja suoria parannusehdotuksia, joita he edelleen vaativat. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=232558

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttaa, että PA:n turvallisuusjoukot, suuruudeltaan noin 45 000, joista USA:n kouluttamia parituhatta sekä EU:n koulutusohjelman läpikäyneet, tulevat varmistamaan, etteivät syyskuun 20. päiväksi suunnitellut palestiinalaisten marssit kehity väkivaltaisiksi. YK:n turvallisuusneuvoston on määrä aloittaa Palestiinan valtion perustamista koskevat keskustelut sinä päivänä.
Abbas ei sulje pois mahdollisuutta, että tuhannet mielenosoittajat voivat oma-aloitteisesti hyökkäillä IDF:n tiesulkuja ja juutalaisyhteisöjä vastaan Juudeassa ja Samariassa.

PALESTIINALAINEN nuoriso on kuitenkin arvaamaton potentiaali, joka arabikevään innoittamana voi internetin kehotusten mukaisesti aloittaa spontaanit mielenosoituksensa, joita viranomaisten on vaikea valvoa ja vielä vaikeampi hillitä, mikäli tilanne luisuu pois turvallisuusjoukkojen käsistä. Ehkä myös Israelin telttaliike on antanut heille lisärohkeutta, kuten palestiinalaiset lääkärit aloittivat protestoinnin Israelin lääkärikunnan esimerkin mukaan.

PLO:n pääsihteeri Nabil Abed Rabbo kehotti palestiinalaisia valmistautumaan valvottuihin mielenosoitusmarsseihin 20. syyskuuta tukeakseen PLO:n valtioesitystä YK:lle.
Mielipiteiden mukaan palestiinalaisten enemmistö kannattaa Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksellä ja vastustaa väkivaltaa sen yhteydessä.
Käytännössä PA:n taloudelliset vaikeudet voivat nostattaa väkivaltaa PA:n sisällä. Pääministeri Salaam Fayad ilmoitti jokin aika sitten, että vain puolet palkasta voidaan maksaa 150 000 PA:n palkkalistoilla oleville, mutta protestien pelottelemana löysi rahat sittenkin.
Hän ilmoitti samalla, että ensikuussa on sama ellei huonompi tilanne, sillä rahaa ei ole.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinian-authority-orders-forces-to-prevent-violence-after-september-un-vote-1.377021

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ulkoministeriö kehotti Hondurasiin nimitettyä lähettilästä Eliyahu Lopezia jäämään kotiin konsultointia varten siksi, että Hondurasin presidentti Porfirio Lobo ilmoitti kannattavansa Palestiinan valtion perustamista YK:ssä. Honduras kuuluu Israelille myönteisiin valtoihin, joten ilmoitus oli ikävä yllätys. (JP, H Keinon)
- Israelin vankilapalvelun johto vapautti torstaina 200 palestiinalaista vankia perustellen sitä sillä, että vankilat ovat täynnä ja tarvitaan tilaa uusia varten. Lisäksi puolisen tuhatta israelilaista vankia vapautettiin samasta syystä. Vapautettujen palestiinalaisten joukossa oli sheikki Hassan Yousef, hangellinen ja poliittinen johtaja. Hänen poikansa Mosab Hassan Yousef nousi uutisotsikoihin jokin aika sitten julkistettuaan kirjan, jossa hän kertoo olleensa Shin Betin agentti, mitä Israelissa on epäilty eri syistä johtuen. Hänestä käytettiin nimeä ”Green Prince” (Vihreä Prinssi). Hänen kerrotaan ilmiantaneen useita terrorisoluja ja estäneen siten lukuisten ihmisten surmaamisen. Tämä lienee Israelin ns. ”hyväntahon ilmauksia” äskettäin alkaneen ramadanin kunniaksi. Koskahan PA tekee jotain samaa? http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinian-authority-orders-forces-to-prevent-violence-after-september-un-vote-1.377021
- IAF iski yön aikana Gazassa viiteen sotilaalliseen kohteeseen vastaiskuna kolmeen raketti-iskuun 24 tunnin aikana. Rakettien kohteina olivat Kiryat Gat ja Ashkelon. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-jets-attack-gaza-overnight-after-rockets-fired-at-israel-s-southern-towns-1.377099
- Poliisi teki ratsian epäilemänsä kulttijärjestön tiloihin, koska sen jäsenten uskottiin pitävän naisiaan orjan asemassa ja harjoittavan väkivaltaa ja kidutusta heitä kohtaan. Poliisi pidätti miehen, jonka oletetaan johtaneen kulttiryhmää sekä kaksi muuta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/young-woman-recounts-her-escape-from-israeli-cult-1.377022
- Debkafile kertoo kuvien todistamana, miten Orontes joen vesi Hamassa värjäytyi verenpunaiseksi Syyrian armeijan jatkaessa raakaa mielenosoitusten murskaamistaan. Sotilaat ampuvat tykeillään ja ZU-24 automaattisilla ilmatorjunta-aseillaan taloihin murskaten talojen seinä ja tunkeutuen asuntoihin surmaten ja paloitellen sisällä olevia ihmisiä. Ihmiset eivät voi tulla ulos taloistaan, jonka vuoksi ruumiit ja niiden osat heitetään ikkunoista ulos jokeen. Sotilaat väittävät, että ruumiit ja niiden osat kuuluvat mielenosoittajien repimille sotilaille. http://www.debka.com/article/21176/

Thursday, August 04, 2011

TORSTAI 04.08.11

1.ARABILIITON johtajat ja kansainvälisen lain asiantuntijat käyvät PA:n kanssa
yhdessä läpi Palestiinan valtion perustamisesitystä YK:lle Dohassa, Qatarissa. Arabiliiton uusi pääsihteeri Nabil Elarabi osallistuu työskentelyyn, häntä pidetään kansainvälisen lain asiantuntijana, ja Saeb Erekat PA:sta on toinen, selitetään JP :n artikkelissa, vaikka Erekatin lausunnot ovat kovin äkkivääriä ilman selityksiä, vain mainintoja, mikä on vastoin kansainvälistä lakia, mikä on hänen mielilausuntonsa. Työskentelyyn osallistuvat PA:n ohella Egypti, Marokko, Jordania, Saudi Arabia, Qatar ja Oman.

PA:n johtajat valittavat, että heitä painostetaan monelta taholta luopumaan esityksestään tässä vaiheessa ja keskittymään neuvotteluihin Israelin kanssa. Sitä painottaa Obaman hallitus, joka taisi saada pahan kolauksen omanarvontunnolleen PA:n johdon avoimesti kääntyessä sitä vastaan ja kääntyessä omille poluilleen vastoin parempia suosituksia.
EU:n johto samoin on pyrkinyt vaikuttamaan PA:n johtoon, että se lieventäisi esityksensä sanamuotoa – EU:lla näyttää olevan raakakopio siitä – tai siirtämään esityksen tekemistä YK:ssa, jotta jäisi aikaa keskusteluille ja neuvotteluille.
PA:n johto ilmoittaa artikkelin mukaan, että on liian myöhäistä enää siirtää esityksen jättämistä, mutta sen sisältöä hiotaan edelleen, tosin vain arabien näkökulmasta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232361

2. YK:n turvallisuusneuvosto pystyi lopulta rikkomaan umpikujan, johon sen Syyria koskevat keskustelut olivat ajautuneet Venäjän ja Kiinan vastustuksen vuoksi.
Viimeisten päivien raaka Haman kaupungin uudelleen miehitys ja aseettomien siviilien runsas surmaaminen taisivat lopulta kääntää niidenkin johtajien mielen näkemään, että verenvuodatus Syyriassa vain lisääntyy ja tilanne pahenee ilman ulkopuolisten väliintuloa.
Englannin ulkoministeri ilmoitti pari päivää sitten, että sotilaallinen väliintulo on suljettu pois, mutta YK:n turvallisuusneuvosto koventaa Syyrian vastaisia pakotteita.

KUUKAUSIEN jahkailujen ja päättömien keskustelujen jälkeen turvallisuusneuvosto lopulta äänesti uudesta Syyriaa koskevasta päätöslauselmasta. Esityksen siitä luki Intian lähettiläs Hardeep Singh Puri, joka toimii tänä kuukautena presidenttinä. Siinä tuomitaan ihmis-oikeuksien laajat loukkaukset ja Syyrian viranomaisten käyttämä väkivalta siviilejä vastaan.
Israel on ymmärrettävästä syystä pysytellyt sivussa Syyria koskevista asioista YK:ssa, vaikka seuraakin silmä kovana tapahtumia siellä, mutta USA:n juutalaisjärjestöt ovat vaatineet USA:n koventavan otteitaan Syyriassa. Hillary Clinton lupasi USA:n jyrkentävän sanktioitaan.

Ajoittaiset vihjaukset ovat kertoneet mahdollisuudesta, että Syyria voisi avata epäsuoran rintaman Israelia vastaan kääntääkseen huomion pois sisäistä asioistaan, mutta nakba ja naksa mielenosoitusten jälkeen maitten välinen raja on pysynyt rauhallisena. Assadin armeijalla taitaa olla kädet täynnä ilman uuden rintaman avaamista, jonka seuraukset voisivat olla arvaamattomat. Eräs arvioi, että alawiitit voivat vielä etsiä Israelin tukea sunneja vastaan.
Äänestyksen tulos YK:n turvallisuusneuvostossa oli 14-0, koska Syyrian vasallivaltio Libanon katsoi parhaaksi pidättyä äänestämästä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232324

3. LÄÄKINTÄYHDISTYKSEN (IMA) ja talousministeriön välillä 137 päivää kestänyt kissan hännän veto saatiin eilen lopulta päättymään ja IMA:n puheenjohtaja tri Leonid Eidelman pystyi myös lopettamaan 10 päivää kestäneen henkilökohtaisen ”ramadaninsa”, paastonsa, tosin hän tuskin otti auringonlaskun jälkeen takaisin sen, minkä päivällä menetti.
Yhteisessä julkilausumassa, jota artikkelissa kuvataan kovaksi, luvataan perustaa 1000 uutta virkaa lääkäreille, 300 000 NIS maksetaan niille, jotka suostuvat työskentelemään ”periferiassa”, laita-alueilla, mutta ei mainintaa niistä, jotka jo työskentelevät siellä. Viikonloppuvuorojen määrää lasketaan, nykyisin 26 tuntia, uudessa 6 tuntia; uudistus toteutetaan seuraavan kahden vuoden aikana. Myöskään uusien sairaansijojen määrää ei mainittu sopimuksessa, eikä esitystä, mistä 1000 uutta lääkäriä on tarkoitus saada.

Sopimus tyydyttää kuitenkin useimpien lääkärien vaatimuksia, mutta samalla he painottavat, ettei uusien virkojen perustaminen saa tapahtua maan korkeatasoisen lääkintähoidon ja lääkärien ammattitaidon kustannuksella. Sopimus taisi sopia myös pääministeri Netanyahun pirtaan, jonka hallitus on joutunut pahaan puristukseen ulkoisten ja sisäisten ongelmien kasaantuessa muutenkin jännittyneeseen ilmapiiriin. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=232336

4. OIKEISTOLAISET nuoret liittyivät Rothschildt kadulle majoittuneiden telttailijoiden joukkoon keskiviikkoiltana. He aloittivat liittymisensä muutaman sadan hengen marssilla katua pitkin – mellakkapoliisien suojatessa heidän matkansa. Marssiin osallistuivat Im Tirtzu, Ra´ananim, Israel Sheli (Minun Israel), Beitar ja Bnei Akiva nuorisojärjestöt. Heidän taisteluhuutonsa oli: ”Netanyahun tulee pysyä virassaan ja ratkaista asunto-ongelma”.
Yksityisesti he totesivat, että he päättivät tulla mukaan - joskin selkeästi omana ryhmänään – havaittuaan, että telttaliikkeen päämääränä oli heikosti sosiaalisten vaatimusten taakse verhottu vaatimus Netanyahun hallituksen kaatamiseksi, mikä avaisi tien keskusta-vasemmisto hallitukselle, jossa Kadima olisi johtava voima ja joka myöntyisi PA:n vaatimuksiin rajoista, Jerusalemin jakamisesta, pakolaisten paluuoikeuksista ja muista avainkysymyksistä.

OIKEISTOON laskettavien nuorisoryhmien liittyminen omine telttoineen telttaliikkeeseen ei hyvistä toivotuksista ja vakuutuksista huolimatta – kaikkihan olemme juutalaisia vuosituhansine historioineen – sujunut aivan yhtä jouheasti kuin odotettiin. Muutamia sanaharkkoja syntyi, muutamia letkauksia vasemmiston taholta, muuta käsirysy ja jopa nyrkkien käyttäminen osoitti, että jännitystä ryhmien välillä kuitenkin esiintyy. Mitään vakavaa ei kuitenkaan tapahtunut ja hetken epäluuloisen silmäilyn jälkeen nuorisojoukot löytänevät yhteisen sävelen, jota voi joukolla esittää.

MUKAAN oli sonnustautunut tunnettu ”oikeistolaisesti toisinajattelija” Baruch Marzel, joka totesi sosiaalisen liikkeen jatkavan sitä, mitä hän on yksityisesti ajanut vuosikaudet.
”Koko elämäni ajan olen työskennellyt sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta, ja siksi olemme täällä. En tunne kuuluvani kiinteästi tähän joukkoon, mutta tosiasia on, että keskiluokka on häviämässä Israelista.”
Oikeiston ja myös Marzellin suosituksena on aloittaa massarakentaminen Juudeassa ja Samariassa, koska se sijaitsee maan keskiosassa, siellä on avointa maata, ja se on vain 15 minuutin matkan päässä Tel Avivissa. ”Sosiaalinen tilanne Juudeassa ja Samariassa on malli muulle osaa Israelia”, hän selvensi. ”Ei missään muualla Israelissa ashkenazit ja mizrachit sekoitu sillä tavoin toisiinsa.” Hän totesi, ettei Rothschildt bulevardi ole helpoin paikka uskonnollisille juutalaisille, koska nuorison pukeutuminen on siellä vapaa ja paljastava eikä sen elintapa muutenkaan sovi heille, mutta hän arvioi nuorison tiedostavan, miten pukeutua.
Hän lupasi, että väliaikainen synagoga rakennetaan kadulle pian.

TELTTALIIKKEEN yksi näkyvistä johtajista Assaf Levy puolestaan istui kaikessa rauhassa Marzellin kanssa pohtien tilannetta ja yhteistoimintaa. ”Tämä ei ole taloudellinen vallankumous, se on sosiaalinen ja yksi sen päämääristä on särkeä oikeiston ja vasemmiston välinen muuri. ”Setlerit” poikkeavat monin tavoin muista ihmisistä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että meillä on paljon yhteistä. Molemmat ovat juutalaisia ja heillä on yhteinen tuhansien vuosien perimä,” Levy analysoi todeten, että kansanedustajat ovat kehittäneet kansan jaon oikeistoon ja vasemmistoon ja elättävät sitä myyttiä omaksi edukseen.
Levy kuulutti tarvetta perustaa ”Juutalainen Veljeskunta” Muslimiveljeskunnan tapaan, mutta perustuen juutalaiseen perintöön ja arvoihin.
Levy selitti näitä joittenkin kiihkoilijoitten huudellessa taustalla: ”Fasistit, rasistit, tämä on häväistys telttaliikettä vastaan.” http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=232320

5. UUTISOTSIKOITA
- Entinen ministeri, Labour-puolueen johtajia, Binyamin Ben-Eliezer paljasti eilen, että hän kuului niihin israelilaisiin, jotka tarjosivat Egyptin kaadetulle faaraolle Hosni Mubarakille turvapaikan Eilatissa, mutta Mubarak ei halunnut sitä. Niinpä hän sitten jatkaa makaaberia näytäntöä oikeussalissa rautahäkissä ja sairaalan vuoteella maaten odottaen, että ajoittain hulinaksi kehittynyt oikeustapahtuma löytäisi oikeudenmukaisen päätöksen. Koko oikeuspaikka oli vahvasti vartioitu ja vain 10 TV-kuvaajaa päästettiin sisälle. Hulina syntyi, kun asianajaja sanoi Mubarakin kuolleen jo 2005. Mubarak sanoi olevansa syytön kaikkiin syytöksiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=232304
- Palestiinalaiset terroristit ampuivat eilen kaksi Grad-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi putosi lähelle Kiryat Gatin kaupunkia, toinen lähelle Ashkelonia ilman vahinkoja. Ashkeloniin ammuttu raketti vaurioitti maanteitä kaupungin sisäpuolella. Yksi nainen sai ahdistuskohtauksen ja hoidettiin sairaalassa. IAF vastasi torstaiaamuna niihin ja edellisenä päivänä ammuttuihin raketteihin valittuihin kohteisiin Gazassa. Ihmisuhreista tai haavoittuneista ei ole raportoitu. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=232392
- Asiantuntijat analysoivat telttaliikettä todeten, ettei tarkoituksena ole sosialismi vaan voimakkaampi sosiaalinen hyvinvointijärjestelmä. Bar Ilan yliopiston professori Sam Lehman-Wilzig arvioi, että mitä useampi ryhmä liittyy mukaan, sitä selvemmäksi niiden ajama päämäärä tulee, mutta mitä enemmän vaatimuksia esitetään, sitä vaikeammaksi tulee hallituksen kyky löytää niiden todellinen sisältö. Eräs havainto lisää: ”Vähän käytännön toimia mutta runsaasti rakkautta.” http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=232377
- Turkin sisällä tapahtuneet muutokset ovat hämmästyttäneet maailmaa. Näistä armeijan komentajan sekä maa-, meri- ja ilmavoimien komentajien samanaikainen ero on näyttävin. Armeija on Atatyrkin laatiman perustuslain mukaan toiminut tasoittavana ja perustuslakia tukevana voimana, mutta nyt pääministeri Recep Tayyip Erdogan voi rauhassa valita mieleisensä miehet armeijan ja sen yksiköiden johtoon, mihin hän on tähdännyt suunnitellessaan perustuslain uudistamista ja maan luotaamista islamilaiseksi tasavallaksi. Eräs ilmentymä uusista tuulista tai niiden puutteesta on se, että Turkki jättäytyi pois Israelin ja USA:n yhteisistä merisotaharjoituksista, joissa Turkki on ollut aiemmin mukana. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=232401
- Gazassa toimivat terrorijärjestöt kuten al-Qaida ovat käyttäneet suhteellista rauhantilaa kouluttaakseen kaadereitaan sen ohella, että aseitten ja räjähteitten salakuljetus Egyptistä Gazaan on kaksinkertaistunut. Israelissa on lisääntyneet vaatimukset tehdä uusi suuri operaatio Gazan kaistalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146368#.TjpdqmEmKK8
- IAF:n kenraalit vaativat yhä kovaäänisemmin, että iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan on tehtävä mahdollisimman pian, sillä Iran viimeistelee ydinpommiaan ja kehittelee sytyttimiä ydinpommeihinsa, joita se aikoo lennättää ballistisilla ohjuksillaan. Näin ainakin arvioi Der Spiegel makasiini Saksassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146363#.TjpeZGEmKK8
- Netanyahu uskoo, etteivät telttaprotestit voi särkeä hallitusyhteistyöstä, mutta hän valittaa samalla niiden populaaritapaa ajaa asioitaan. Hän suunnittelee poistavansa monopoliasemia, jotka estävät kilpailuttamista, sekä alentavansa epäsuoria veroja. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-protests-across-israel-won-t-topple-coalition-government-1.376827

Wednesday, August 03, 2011

KESKIVIIKKO 03.08.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa, että Israel työskentelee yhdessä USA:n ja muiden kvartetin jäsenten kanssa löytääkseen uuden reseptin – tai tiekartan tiellä rauhaan – joka kelpaisi myös PA:n johdolle. Tämä näyttää olevan vaikeampaa kuin käärmeen ajaminen pulloon, ainakin päätellen PA:n johdon antamista lausunnoista. He ovat päättäneet edetä valitsemallaan tiellä ilman tiekarttaa tai seuraamatta tienviittoja ja varoituksia edessä olevasta jyrkänteestä.

EU puolestaan pyrkii vaikuttamaan suoraan PA:n johtajiin, että he pehmentäisivät YK:lle laatimaansa päätöslauselmaluonnosta, joka on vielä viimeistelyvaiheessa. EU:n huolena on, että jyrkkäsanainen esitys voi aiheuttaa EU-maitten rintaman repeämisen YK:n yleis-kokouksen äänestyksessä, kuten kävi äänestettäessä marraskuussa 2009 Goldstonen laatimasta raporttista IDF:n cast lead operaatiosta Gazassa: 15 pidättyi ja 7 äänesti vastaan, loput EU-maat (Kypros, Irlanti, Malta, Portugal ja Slovenia) äänestivät raportin hyväksymisen puolesta. EU-maitten suhtautumisessa Israeliin on tapahtunut osittain dramaattisia muutoksia, mihin ovat vaikuttaneet ennen kaikkea Turkin etääntyminen Euroopasta islamin eduksi.

KUTEN aiemmin uutisoitiin, Netanyahu on kääntänyt talviturkkinsa kesätakkiin ja tehnyt sen toistamiseen vakuuttaen suostuneensa siihen, että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjat sovituin muutoksin ja Jerusalemin itäosien luovuttamiseen mahdolliseen Palestiinan valtioon. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=232185, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=232183

PLO:n keskuskomitean pääsihteeri Yasser Abed Rabbo vakuutti lehtimiehille eilen, että Netanyahun pyrkimykset saada PA luopumaan esityksestään ovat merkityksettömiä, sillä PA on vakaasti päättänyt edetä valitsemallaan tiellä tuli mikä tuli. Hän kutsui Netanyahun yrityksiä salaliitoksi ja poliittiseksi venkoiluksi. Hän selitti, että ”USA:n esittämät viimeiset esitykset palaamisesta neuvotteluihin Israelin kanssa rikkovat kansainvälistä oikeusperiaatetta eivätkä voi toimia perusteina neuvotteluille”, mitä periaatteita ne sitten lienevätkin.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat säesti omalla bassollaan Rabbon ensiviulua vakuuttaen, että PA on päättänyt perusteista, joiden pohjalta neuvottelut voidaan aloittaa, eikä niihin ole syytä tehdä muutoksia. Hän väheksyi Netanyahun ilmoitusta 1949 aselepolinjojen hyväksymisestä kuolleena syntyneeksi ja pelkkänä mainostemppuna.
PA:n neuvottelutiimin jäsen Nabil Sha´at sanoi, että PLO, PA ja Fatah ovat kaikki osaltaan hyväksyneet PA:n laatiman esityksen eikä sitä ole syytä muuttaa. Hän varoitti Yhdysvaltoja äänestämästä esitystä vastaan YK:ssa, koska ”se heikentää USA:n asemaa arabimaissa”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232178

2. TRI Yosef Mazor on juuri viimeistellyt kirjansa sionismista (Zionism, Post-Zionism and the Arab Problem), jonka kirjoittamisen hän sanoo tulleen välttämättömäksi saatuaan kuulla, miten hänen lapsenlapsilleen opetetaan kouluissa, ettei holokaustia tapahtunut, ja että kertomukset juutalaisten paosta Egyptistä, Punaisenmeren ylittäminen ja vaeltaminen erämaan kautta silloiseen Kanaanin maahan ovat vain tarinoita toisten joukossa.

MAZOR toteaa tutkimuksiinsa perustuen päätyneensä kolmeen johtopäätökseen: Ensiksi, sionismi ei ole ollenkaan kuollut eikä menettänyt merkitystään; toiseksi arabimaitten ongelmat eivät ole Israelin aiheuttamia, eikä ole mitään syytä kantaa vastuuta niistä; kolmanneksi Israelin vapaustaistelu ei ole suinkaan vielä ohi.
Hän viittaa ensimmäisen pääministeri Ben Gurionin lausuntoon: ”Ensiksi meidän tulee vakuuttua siitä, että oikeus on puolellamme, ja sen jälkeen me tulemme saamaan voiman.”
Mazor myöntää, että Palestiinan valtio voitaneen muodostaa, mutta se ei tule millään tavoin ratkaisemaan Israelin ongelmia. ”Uuden arabivaltion perustaminen on pelkkää hämäystä. Olemme joutuneet elämään miekan kanssa vuosikaudet, ja jos me luovumme siitä, meidät ajetaan mereen.”
Mazor sanoo kirjoittaneensa kirjansa ”tulevan sukupolven edustajille, jotta he tietäisivät meidän pyrkineen rauhaan, mistä arabit ovat kieltäytyneet.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146343#.Tjjv12EmKK8

3. TELTTALIIKE, protestoijat ja opiskelijat saivat kehitellyksi kirjalliseen muotoon, mitä he lopulta vaativat ja mitä toivovat. He painottavat, ettei tämä dokumentti sisällä kustannus-esityksiä eikä perusteluja, koska se on tarkoitettu keskustelujen pohjaksi viranomaisten kanssa. He kuitenkin lupaavat laatia yksityiskohtaisemman dokumentin, jossa puututaan myös kustannuksiin ja pyritään perustelemaan vaatimusten taustaa.

Esityksen kärjessä on kolme vaatimusta: verojen alentaminen; vapaa koulutus ja yksityistämisen lopettaminen. Hallituksen toimia ja osallistumista vaaditaan terveyspalvelujen uudistamiseksi sekä kiinnelainojen että vuokrien säännöstelyn toteuttamiseksi.
Terveyspalvelujen uudistamiseksi vaaditaan lisää sairaalavuoteita ja henkilökuntaa sekä varustelutason nostamista OECD vaatimusten tasolle. Yksityistämistä vaaditaan lopetettavaksi myös terveydenhoidon ja mielenterveyspalvelujen tarjonnan ja instituutioiden osalla. Urakkaluonteista työtä julkisella sektorilla tulee asteittain vähentää.
http://www.haaretz.com/news/national/activists-demands-to-israeli-government-lower-taxes-free-education-and-end-to-privatization-1.376613

Mielenosoitusten tasaantuessa ja ”vakiintuessa” julkisuudessa liikkuu yhä enemmän tietoja ja tutkimuksia siitä, keitä mielenosoituksia johtavat ihmiset lopulta ovat. Eräs JP:n kirjoitus selvitti, että suurin osa nuorista johtajista kuuluu äärivasemmistoon aktiivijäseninä.
INN kertoo muusikosta, laulajasta nimeltä Ariel Zilber, jota pidetään yhtenä Israelin uuden musiikin merkkihenkilöistä. Hän sanoo laulaneensa Tammuz rock-yhtyeessä, mutta havaittuaan selvän vasemmistolaisen ja Netanyahun vastaisen tendenssin sen ohjelmistossa, hän kertoi kannattavansa Netanyahua ja asuntoministeri Attiasta todeten, että heissä voi olla huonojakin piirteitä, mutta positiiviset ovat vahvimpia. Häntä ei huolittu enää bandin ohjelmiin ja kutsu laulaa telttaliikkeen tilaisuudessa peruttiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146342#.TjkEzGEmKK8

JP:n teettämän tutkimuksen mukaan jos vaalit pidettäisiin nyt. telttaliikkeen muodostama ”sosiaalinen puolue” voittaisi 20 kansanedustajaa vieden paikkoja valtapuolueilta. Likudin saalis olisi 22 paikkaa, Kadiman 19, Israel Beitenun 15 ja Shasin 12, Labour saisi 7 paikkaa, arabipuolueet 11 kuten nytkin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=232132

4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak tuotiin helikopterilla Sharm el-Sheikistä Kairoon ja siellä ambulanssilla oikeustaloon, jossa häntä, hänen kahta poikaansa ja viittä entistä ministeriä vastaan nostetut oikeustoimet alkavat tänään. Mubarak on kärsinyt toistuvista lievistä halvauksista ja sydänkohtauksista, mutta vallankumous vaatii verta. Mubarakia syytetään useista rikoksista, murhista, valtion varojen väärinkäyttämisestä, varkauksista ja monista muista vähemmän tunnetuista syistä. Mubarakille tarjottiin mahdollisuutta mennä ulkomaille, mutta hän sanoi mieluummin kuolevansa Egyptissä. Kansa vaatii hänen hirttämistään, mikä voi olla oikeuden päätöksenä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232226
- USA:ssa elinkautiseen ilman valitusoikeutta tuomittu Jonathan Pollard, joka on kärsinyt tuomiostaan yli 26 vuotta, jouduttiin viemään kiireelliseen leikkaukseen vankilansa ulkopuolelle. Hän oli USA:n kansalainen toimittaessaan tärkeällä paikalla ollessaan salaisia asiakirjoja Israeliin. Israel myönsi hänelle myöhemmin kansalais-oikeudet. Monet diplomaatit, kansanjohtajat ja tunnetut henkilöt sekä USA:ssa että Israelissa ovat vaatineet hänen vapauttamistaan täysin kohtuuttomasta rangaistuksesta, mutta USA:n presidentit ovat kieltäytyneet eväänsä liikauttamaan. USA:n kongressin keskuudessa on meneillään kampanja hänen vapauttamisekseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=232233
- Ääripuolueet Euroopassa ovat nähneet Anders Breivikin tapauksen ja hänen yhteytensä Euroopan oikeistoon mahdollisuutena nostaa omaa arvostustaan demokraattisina pyrkimällä osoittamaan Israelin Likud-puolueen kontaktit Breivikin kanssa. Aiemmin Likudin ministereitten yhteyksiä Itävallan natsisympatioistaan tunnettuihin henkilöihin käytettiin samaan tarkoitukseen, kertoo Der Spiegel. Oli vain ajan kysymys, koska Israel vedetään mukaan samaan mudanheittelyyn. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=232195
- Arabilehden Lähi Idässä kauhistelevat arabikansan tavoin Bashar Assadin tapaa murskata mielenosoittajia siviiliuhreista välittämättä, mutta ihmettelevät arabijohtajien hiljaisuutta. Ehkä monet heistä pelkäävät arabikevään mielenosoitusten uusiutumista omassa maassaan, eivätkä siksi uskalla julkisesti ottaa kantaa. Toisaalta tämä on ollut tapana arabimaissa kautta vuosisatojen murskata kaikki kapina-aikeet. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=231962
- Israelin media uskottelee artikkeleissaan, että kaikki on hyvin ja suhteellinen rauhantila on palautunut maahan. Kuitenkin, kuten INN kertoo artikkelissaan, heinäkuun aikana rekisteröitiin 25 terrori-iskua Juudeassa ja Samariassa. Tästä voidaan tehdä se hälyttävä joskin tiedostettu johtopäätös, että valtamedia kieltäytyy kertomasta kaikista sen tietoon tulleista väkivaltaisuuksista. Ehkä tällä halutaan kasvattaa kansassa vaarallinen harhakuva, että palestiinalaiset ovat rauhoittuneet ja keskittyneet nostamaan elintasoaan, jossa Israel avustaa heitä runsaskätisesti, jopa armeijan komentajatkin Juudeassa ja Samariassa myöntävät antavansa kaiken apunsa, jotta elämä Juudean ja Samarian arabikaupungeissa kukoistaisi. Samaan aikaan Israelin korkein oikeus määräsi valtion tuhoamaan Migronin 47 juutalaisperheen kodit Samariassa maaliskuun loppuun mennessä 2012. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146351#.TjkPRGEmKK8
- Hamasin uhatessa Israelia täydellisellä tuholla ja rakettien putoillessa rutiinin-omaisesti juutalaiskaupunkien lähelle Ehud Barak määräsi vietäväksi Gazaan 3 miljoonaa kuutiometriä vettä ja muutenkin helpottaa onnettomia Gazan muslimeja heidän paastotessaan ramadaniaan. Muihin helpotuksiin kuuluu 10 uuden tehtaan rakentaminen yksityisvaroin, rakennusstandardien ja tuotteiden laadun nostamiseksi eurooppalaiselle tasolle viennin helpottamiseksi Jordanian kautta ulkomaailmaan. Uutuutena Gazassa on uusi vesipuisto, jossa on 3 uima-allasta, 100 metriä pitkä kanava, 3 vesiliukumäkeä, lammikko poljinpaatteja varten, ravintola, kahvila ja auringolta suojattu tila hiljaista mietiskelyä varten. UNRWA:n rakentamia lasten kesäleirirakennelmia sen sijaan poltetaan maan tasalle, myös tänä kesänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146333#.TjkRa2EmKK8
- Onpa Gaza merkillinen avovankila, joksi sitä väitetään!

Tuesday, August 02, 2011

TIISTAI 02.08.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu työskentelee kuumeisesti löytääkseen reseptin, jolla PA:n YK:lle tekemä esitys Palestiinan valtiosta voitaisiin pudottaa lennosta. Vaikka tiedot yhteyksistä pääministerin kanslian ja PA:n neuvottelijoitten välillä ovat epätarkkoja ja osin ristiriitaisia, niiden perusteella voidaan kuitenkin olettaa yhteyksiä tehdyn monella tasolla. Eilen uutiset kertoivat, että presidentti Shimon Peres on käynyt suoria keskusteluja Abbasin kanssa julkisuuden ulkopuolella ja että viimeinen tapaaminen oli sovittu Ammanissa, jonne Abbas oli jo matkustanut, mutta Peres peruutti matkan viime hetkellä, koska hän ei ollut saanut Netanyahun lupaamaa uutta esitystä. Uutinen vedettiin heti pois web-sivuilta, ja presidentin kanslia kieltäytyy antamasta lisätietoja. Netanyahu ei kiellä, etteikö hän olisi valtuuttanut Peresin käymään neuvotteluja PA:n kanssa, mutta kieltää julkisuudessa liikkuneet huhut, että hänen ja Peresin välillä olisi ristiriitaa. Hän sanoo Peresin käyneen keskusteluja PA:n kanssa hänen tietensä ja täydessä luottamuksessaan.

AAMUN UUTINEN kertoo Netanyahun paljastaneen, että hänen edustajansa neuvottelevat Washingtonissa USA:n Obaman AIPAC:issa toukokuussa pitämän puheen pohjalta, jossa hän vaati sopimuksen perusteiksi 1949 aselepolinjoja yhteisesti sovituin maanvaihdoin. Netanyahu kertoi maanantaina Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kokouksessa: ”Työskentelemme yhdessä USA:n kanssa voidaksemme laatia dokumentin (sopimuksen pohjaksi PA:n kanssa) käyttäen Obaman toisen puheen tekstiä (AIPAC:in kokouksessa). Obama kertoi tässä puheessaan tarkemmin, mitä hän oli tarkoittanut 3 päivää aiemmin ulkoministeriössä pitämässään puheessa vaatiessaan rajojen perustaksi 1949 aselepolinjoja. Tämä puhe ärsytti Netanyahua siinä määrin, että hän julkisesti TV-kameroiden edessä kritisoi Obaman esitystä. (AIPAC = Amerikkalais-israelilainen julkisten asiain neuvosto)
OBAMA selitti AIPAC:in kokouksen puheessaan, että hänen tarkoituksensa oli sanoa, että Israelin ja PA:n kesken neuvoteltu rajalinja tulee poikkeamaan 1949 aselepolinjasta, joka oli voimassa kesäkuun 4. päivä 1967. Obama lausui puheessaan mm. tähän tapaan:
”LOPULLINEN päämäärä on kaksi valtiota kahdelle kansalle, Israel juutalaisena valtiona ja juutalaisten kotimaana juutalaiselle kansalle, ja Palestiinan valtio palestiinalaiselle kansalle, kukin valtio nauttien itsemääräämisoikeudesta, keskinäisestä tunnustamisesta ja rauhasta.”
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=232019

KANSAINVÄLISET uutislähteet ovat vahvistaneet tiedot, että Netanyahu on taipumassa PA:n ja USA:n vaatimuksiin 1949 aselepolinjoista. Reuters sanoo tämän olevan pohjana keskusteluille. Daily Telegraph kertoi hallituksen virkailijaan viitaten, että Israelin neuvottelutarjous on voimassa, mikäli PA luopuu esityksestään YK:lle omasta valtiostaan. Siihen liittyy lisäksi Israelin vaatimus varauksiin keskustelujen aikana.
AFP kertoo samoin hallituksen nimettömään virkailijaan viitaten, että Israel joustaa vaatimuksistaan pyrkimyksissään saada lukkiutuneet neuvottelut alkamaan.
Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jacob Amidror sanoo, että amerikkalaisia on informoitu Netanyahun taipumisesta myönnytyksiin ja Obaman esityksen hyväksymisestä.
PÄÄMINISTERI Netanyahu kuitenkin sanoo epäilevänsä, että PA:n johto on valmis osoittamaan joustavuutta ja luopumaan YK:lle aikomastaan esityksestä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146300#.Tjee6GEmKK8

2. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah syyttää, että ”Israel pyrkii muodostamaan kuvan tilanteen kiihtymisestä ennen syyskuuta, jolloin PA:n YK:lle tekemää esitystä on tarkoitus käsitellä perustuen 1967 rajalinjoihin”, kuten hän sanoi. Hän myös tuomitsi ”setlereitten” jatkuvan hyökkäyksen palestiinalaisia ja heidän omaisuuttaan vastaan.
PA:n johto tuomitsi IDF:n kahden palestiinalaisen surmaamisesta Kalandian pakolaisleiriin tekemänsä ratsian aikana etsimiensä epäiltyjen pidättämiseksi. Surmansa saaneet olivat Mutasem Adwan, 27 ja Ali Khalifa, 22, joka toimi PA:n tiedustelujoukoissa Samariassa.
IDF teki rutiininomaisen ratsian leiriin, kun heitä alettiin kivittää kivenmurikoin ja pulloin haavoittaen viittä Kfir prikaatin sotilasta. Palestiinalaislähteen mukaan Maamoun Awad, 24 haavoittui vaikeasti. IDF pidätti kaksi etsimään epäiltyä palestiinalaista.

PLO:n hallituksen jäsen Wasel Aby Yusef sanoi, että PA työskentelee edelleen hioakseen YK:lle tehtävää esitystä Palestiinan valtiosta.
Netanyahu kielsi Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan kokouksessa tiedot, että presidentti Shimon Peres olisi toiminut hänen selkänsä takana keskustellessaan Saeb Erekatin ja Mahmoud Abbasin kanssa, kertoo Asharq al-Awsat uutislehti Ammanissa ja että Peres olisi peruuttanut matkansa, koska pääministeri ei antanut hänelle odotettua viestiä.
Uutisen mukaan Netanyahu vahvisti valiokunnalle, että Peres toimi hänen antamiensa ohjeitten mukaan eikä heidän välillään ole auktoriteettiongelmaa. (JP, Kh A Toameh)

3. YK:n turvallisuusneuvosto aloitti eilen keskustelut Syyrian pahenevasta tilanteesta. Länsivallat haluavat tiukentaa Syyrian vastaisia pakotteita, mutta sekä Kiina että Venäjä uhkaavat estää sellaiset esitykset. Englannin YK:n lähettiläs Mark Lyall Grant sanoi toivovansa, että viikonvaihteen veriset mielenosoittajien murskaamiset olisivat muuttaneet jäsenvaltioitten mielipiteet.
Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan edustajat pohtivat nyt, antaako se vain Syyrian armeijan veriteot tuomitsevan lausunnon vai sitovan päätöslauselman, jolla sanktioita kovennettaisiin.
Ilmeisistä kauheuksista huolimatta, joita jäsenmaitten lähettiläät yksityisesti kauhistelevat, he eivät halua edes arvailla, miten he tulevat äänestämään ennen kuin ovat tutustuneet kirjallisiin esityksiin. Syyrian armeija jatkaa ”puhdistustaan” Haman kaupungissa uusine uhreineen.

Kuukausia kestäneestä jahkailusta kyllästyneet lähettiläät haluaisivat joka tapauksessa jonkinlaista edistystä neuvoston suhtautumisessa tilanteeseen Syyriassa.
Presidentti Bashar Assad kuuluu alawite vähemmistö-klaaniin, ja tarkkailijat katsovat hänen taistelevan sekä hallituksensa että koko vähemmistö-klaaninsa elämästä, sillä jos Assadin hallitus kaatuu, maa voi joutua anarkiaan, jossa maksetaan vanhoja kalavelkoja, mikä syyrialaisen ja arabitavan kostoperiaatteen mukaan vaatii verta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232012

4. SYYRIAN armeijan joukot tankkien ja raskaitten aseitten ja helikopterien tukemina jatkavat sunnuntaiaamuna Haman kaupungissa alkamaansa operaatiota.
Kuolonuhrien lukumäärä Hamassa on noussut ainakin 140:en ja kasvaa kaiken aikaa. Tarkkojen lukujen saaminen on vaikeaa, koska Syyria karkotti ulkomaiset lehtimiehet ja sähkö- ja tietoliikenneyhteyksiä häiritään kaiken aikaa. Paikalliset asukkaat kuvaavat Saudi Arabian toimittamilla kännyköillään minkä uskaltavat oman henkensä kustannuksella ja pyrkivät levittämään tietoja ulkomaailmaan, mutta tietojen verifioiminen on vaikeaa.

Uutislähteitten mukaan armeijan panssariyksiköt suuntaavat seuraavan iskunsa Deir al-Zouran lähiöön tai kaupunkiin Haman lähellä, jossa on odotettavissa lisää veriuhreja.
Armeijan vakavista ponnisteluista huolimatta protestiliikettä ei ole pystytty tukahduttamaan, jotkut jopa ovat alkaneet kysellä, onko Syyria siirtymässä sisällissotaan.
Uutislähteen kertovat yhä useammista sotilaitten ja upseerien ja jopa kokonaisten joukko-osastojen siirtymisestä protestoijien puolelle.
Armeijan operaatioitten päättäväisyyttä kannustaa tieto siitä, että suuri osa sen upseereista ja muusta avainhenkilöstöstä tietää taistelevansa eloonjäämisestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=232024

5. UUTISOTSIKOITA
- Gazan terroristit ampuivat maanantai-iltana Kassam-raketin Israelin puolelle. Se putosi lähellä Ashkelonia haavoittaen yhtä naista. Hälytyssireeni antoi varoituksen raketista. IAF vastasi rakettiin iskemällä ohjuksillaan useisiin kohteisiin Gazan kaistalla. Haavoittunut n. 50-vuotias nainen kuluu alueen beduiiniväestöön. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=231999
- 12 ”oikeistolaiselta” Yitzharin juutalaisyhteisön nuorelta kiellettiin pääsy Juudean ja Samarian alueille. Armeijan edustaja, keskiosan komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi sanoo, että Shin Betin keräämien tietojen mukaan nuoret ovat syyllistyneet lukuisiin hyökkäyksiin ja ns. hintalappu-iskuihin palestiinalaisia kohteita vastaan, moskeijoissa, viljan ja hedelmä- tai oliivilehtojen polttamisella jne. Yksi heistä idätettiin viranomaisen solvaamisesta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=232041
- Protestoijat Israelissa vaativat, että keskustelut Netanyahun ja hänen hallituksensa kanssa tulee käydä TV-kameroiden edessä. He luopuivat tästä vaatimuksesta havaittuaan sen mahdottomaksi toteuttaa. Peres toimii tässäkin tasoitellen mieliä, kuten myös lääkärien lakkoilussa, joka jatkuu edelleen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=232006
- USA:n tiedemiehet ovat kehittäneet menetelmän, jolla pystytään kartoittamaan, missä Afrikan-Amerikan isä ja äiti ovat yhdistäneet geeninsä. Menetelmän avulla uskotaan voitavan kartoittaa periytyviä sairauksia ja muita geneettisiä ominaisuuksia, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=231899
- Israelilais-ruotsalainen projektin tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla paperi-teollisuuden jäte voidaan muuttaa ei-synteettiseksi vaahdoksi, joka voidaan käyttää uudelleen. Tuotetta tehdään kahden tasoisena: mikroskooppisina kuituina tai valmiina tuotteena. Menetelmän kehittämiseksi teolliseksi etsitään rahoittajaa. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=232021
- Barry Davis suosittelee kesämatkaa Aravan autiomaahan vaikkapa kamelin selässä, mutta muistuttaen vesipullon välttämättömyydestä, sillä kuivuminen aavikon kuuman auringon alla tietää matkaa sairaalaan. Mutta Davis kehuu iltahetkiä auringon jo mentyä makuupuulleen nuotion räiskyessä ja keskustelun irtaantuessa kunkin kerratessa päivän kokemuksiaan puhtaassa ilmassa, kaukana maailman melskeestä ja melusta. http://www.jpost.com/Travel/AroundIsrael/Article.aspx?id=231621
- Kuwaitilainen lahti Al-Jarida kertoo, että perjantai-iltana Libanonissa sattunut pommiräjähdys oli tarkoitettu joko Hizbullahin pääsihteerin sheikki Hassan Nasrallahin ja/tai järjestön 3 vuotta sitten teloitetun sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin pojan Mustafan pään menoksi. Nasrallah neuvotteli läheisen johtajistonsa kanssa. Iskussa haavoittui 5 ihmistä, niiden joukossa Israelin vapauttama terroristi Samir Kuntar. Uutinen ei kerro, haavoittuiko Nasrallah tai Musrafa Mughniyeh. Libanonista kerrottiin ensin, että räjähdys aiheutui kaasupullosta, ja että Mustafa Mughniyeh on voinut olla iskun kohteena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146313#.TjfAm2EmKK8
- Saksalainen makasiini Der Spiegel kertoo Mossadin tunnustaneen, että se oli iranilaisen ydintutkijan Darius Rezaeinejadin teloituksen suorittaja. Mossad ei juuri huutele operaatioistaan, mutta jos uutinen, jonka lehti otsikoi: ”Israelin murhaava sabotaasi-strategia”, pitää paikkaansa, se oli Mossadin uuden johtajan Tamir Pardon ensimmäinen onnistunut operaatio. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146311#.TjfCmWEmKK8

Monday, August 01, 2011

MAANANTAI 01.08.11

1.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lupasi sunnuntain hallituksen istunnossa perustavansa ministerien ja asiantuntijain muodostaman tiimin, joka kutsuu kokouksiinsa eri protestiryhmien edustajia kertomaan omakohtaisesti ongelmistaan, kuitenkin samalla varoittaen etenemään varovaisesti, sillä ”nykyistä talous- ja valuuttaohjelmaa ei voi noin vain heittää harakoille”.
Tiimin jäseniksi tulevat talousministeri Yuval Steinitz, opetusministeri Gideon Sa´ar ja ympäristö-ministeri Gilad Erdan sekä joukko talousasiantuntijoita sekä hallituksen sisältä että sen ulkopuolelta, mutta heidän nimiään ei ole vielä tiedossa. Tiimin tarkoituksena on kuunnella protesteihin osallistuvien ryhmien esittämiä ongelmia ja vaikeuksia sekä heidän suosituksiaan ja vaatimuksiaan olosuhteiden korjaamiseksi.
Netanyahu kehotti välttämään harkitsemattomia esityksiä, ettei ajauduttaisi samaan taloudelliseen kurimukseen, mikä ahdistaa eurooppalaisia valtioita, vaikka toisaalta hän sanoi olevansa tietoinen ihmisten aidosta ahdingosta elinkustannusten kalleuden vuoksi Israelissa. ”Silti vaikka toiset moitteet ovat oikeutettuja, toiset eivät sitä ole”, hän muistutti.
Netanyahu lupasi, että ilman epäilystä esityslistan kiireellisyysjärjestystä tulee muuttaa, mutta se tulee tehdä ”vastuullisesti ja tasapainotetusti”.

ENNEN hallituksen eilistä istuntoa johtavat ministerit kokoontuivat pohtimaan strategiaa, miten protesteihin tulee suhtautua. Netanyahu varoi sanojaan, ettei hyökkäisi minkään ryhmän esittämiä toiveita ja vaatimuksia vastaan. Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin ja salkuton ministeri Benny Begin muistuttivat protestoijilla olevan selvän poliittisen ohjelman, mutta hallituksen palvelusten ministeri Michael Eitan totesi, että muutamista punaisista lipuista (ja Che Guevaran kuvista) huolimatta he edustavat Israelin kansaa. Begin muistutti, että lastenhoitomaksun alentaminen alentaa samalla hoitajan ansioita ja alemman palkansaajaluokan toimeentuloa keskiluokan hyväksi.

Kiperä kysymys oli Shalomin esitys puolustusmäärärahojen leikkauksista, koska ”alueella vallitsee suhteellinen rauhantila”. Toiset läsnäolijat hylkäsivät Shalomin näkemyksen todeten, ettei Israelilla ole varaa jäädä odottelemaan seuraavaa turvallisuuskriisiä. Shalom näyttää unohtaneen, että turvallisuusjoukot varustautuvat arabikevään ja kuuman kesän jälkeen jatkuviin ja kiihtyviin mielenosoituksiin ja väkivaltaan palestiinalaisten taholta sekä maan sisällä että kaikilla rajoilla. Varsinkin ramadan kuukausi ennustaa aina väkivaltaa, ja Hizbullah voi aloittaa ennaltaehkäisevät toimet suojellakseen neljää johtajaansa, joiden nimet äskettäin julkistettiin ja joita odotetaan Haagin kansainväliseen oikeuteen vastaamaan Rafik Haririn murhaa koskeviin syytöksiin.

TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz totesi velvollisuutensa olevan varmistaa, ettei Israel joutuisi samoihin tsunameihin, jotka riepottavat Yhdysvaltoja ja monia EU-maita. Hän lupasi kuunnella kaikkia vaatimuksia ja moitteita ja suunnitella, miten niitä voidaan huomioida, mutta hylkäämättä periaatteitaan ja välttääkseen anarkiaa. ”Toimimme keskittyneesti, mutta emme aio pitää hyvin toimeentulevia, liikemiehiä ja teollisuusjohtajia kansan vihollisina, koska he ovat osa maan tervettä taloutta.”

NETANYAHU sanoi hallituksen istunnon jälkeen perustaneensa 10 kuukautta sitten komitean, jota johtaa pääministerin kanslian pääsihteeri Eyal Gabai ja talousministeriön Shani, tutkimaan taloutta haittaavia tekijöitä ja tekemään suosituksia uudistuksista, joilla poistetaan talouden kasvua hidastavia tekijöitä. Protestoijien yksi kohteista on maan 18 tycoonia, kansan varakkainta perhettä, jotka hallitsevat useimpia avainsektoreita taloudesta kiinteistötoimiin, pankkitoimintaan, vakuutuksiin ja rakentamiseen. Komitean tehtävänä on tutkia ja tehdä suosituksia, miten talouselämän keskittyminen harvoihin perheisiin voitaisiin lopettaa.

PÄÄMINISTERIN edustajana Roni Sofer vastaili TV-10:n sunnuntaiaamun kysymyksiin todeten, ettei ongelma ole protestit vaan niiden suhteettomuus. Hän sanoo protestoijien vaativan kaikkea välittömästi ilman suhteutusta kunkin omiin taloudellisiin resursseihin. Hän sanoi, että ”maan talous on lujalla pohjalla ja kun katselee ympärilleen, jokainen näkee sen edistyksen. Protestoijat vaativat täyttä tasapuolisuutta, mikä on mahdoton toteuttaa lyhyellä aikataululla tuhoamatta maan taloutta, mutta vaatimus on silti oikeutettu. Ongelmia esiintyy ja ne ovat todellisia ja vaativat korjaamista ja kiireellisyysjärjestyksen muutoksia. Asiat tulevat muuttumaan, mutta se on vakava prosessi,” Sofer selittää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=231841
Benyamin Yazersky kirjoittaa JP:n kolumnissaan, että hän osoitti mieltään USA:ssa Vietnamin sotaa vastaan, joten hän tietää jotain protesteista, vaikka USA hävisi sodan. Hän tietää useiden iskulauseiden olevan juuri sitä: irrallaan todellisuudesta, mutta poliitikot heittäytyvät niihin, koska ”puristaessaan varakasta hän menettää yhden äänen, mutta saa 100 tilalle”. Hän sanoo, että protestoijien käyttämä termi ”sosiaalinen oikeudenmukaisuus” on hyvältä kuulostava ja sitä se onkin, mutta todellisuudessa se edustaa raakaa kommunismia ilman mitään sosiaalista sisältöä, ja oikeus on samaa luokkaa, koska se vain kehottaa varojen uudelleenjakamiseen marxilaisen doktriinin mukaisesti. Samoin halpojen asuntojen rakentaminen on myytti, jolla kalastellaan sympatiaa, mutta käytännössä kysynnän ja tarjonnan laki määrittelee asuntojen hinnan ja vuokrien suuruuden, eivät vuokranantajat.

2. SYYRIAN verinen diktaattori presidentti Bashar Assad jatkaa verisiä operaatioitaan kansaansa vastaan havaittuaan, että laimeita ja puolivillaisia moitteita lukuun ottamatta mikään ulkopuolinen maa ei tosissaan ole vaatinut häntä lopettamaan tai eroamaan.
Piiritettyään lähes kuukauden Hamaan kaupunkia psykologisesti valmistellessaan kaupunkia tulevaa täysrynnäkköä (lähes) aseettomia siviilejä vastaan, hän aikaisin sunnuntaiaamuna antoi pikkuveljelleen luvan päästää verikoirat vapaiksi, jotka talutusremmejään kiskoen odottivat kidat vaahdoten ja silmät kiiluen päästä toimiin, joihin ne oli koulutettu. Kuten yleisesti tiedetään, Iranin vallankumousarmeijan kouluttajat ja opastajat ovat kuukausien ajan osallistuneet mielenosoitusten taltuttamiseen Syyriassa – eikä vain siellä, vaan myös Gazassa he ovat kouluttaneet ensimmäiset 400 kommando-sotilasta ja jatkavat toisen 400:n kouluttamista. (Debkafile)

Uutislähteet kertovat erilaisia lukuja menehtyneitten määristä Hamassa, mutta pitkästi toista sataa heitä on viimeisten uutisten mukaan surmattu, ehkä 80, kuten JP sanoo, ehkä 120 kuten Al-Jazeera toteaa.
Debkafile kertoo tuoreessa uutisessaan, että Assad laajensi maanantaiaamuna Hamassa eilen aloitettua ”puhdistusoperaatiota” kaikkiin Syyrian pohjoisosan kaupunkeihin alueella, joka on 20 000 neliökm., suuruudeltaan lähes Israelin kokoinen. Noilla alueilla asuu 3.5 miljoonaa asukasta Haman, Deir al-Zurin, Homsin, Idlibin ja Ar-Raggahin kaupungeissa. Kuolinuhrien lukumäärä on samalla noussut: Hama 120, Deir al-Zur 30, ja yli 1000 haavoittunutta. Syyrian armeija ei ole kuitenkaan edennyt ilman vastarintaa, sillä monissa kaupungeissa on aseistauduttu konekiväärein ja pst-asein, joilla asukkaat puolustavat katusulkujaan ja panssariesteitään.
Syyrian armeijaa koettelee enenevässä määrin sotilaitten ja upseerien karkaamiset. DF kertoo Damaskoksen lähellä kokonaisen armeijan yksikön loikkaamisesta kapinallisiin. Tämä tapahtui Qatanan tukikohdassa. Joukot veivät mukanaan raskasta aseistusta ja ajoneuvoja.
USA:n presidentti Obama sanoi olevansa ”kauhistunut” Syyrian viimeisistä uutisista ja toimivansa Assadin hallituksen eristämiseksi, mutta siinä kaikki. http://www.debka.com/article/21169/

3. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat joutuivat hetkelliseen tulitaisteluun Libanonin armeijan (SLA) sotilaitten kanssa erään heistä avattua tulen IDF:n sotilaita vastaan rutiinipartioretken yhteydessä. IDF vastasi tuleen haavoittaen yhtä libanonilaista sotilasta. He väittivät IDF:n ylittäneen rajalinjan, minkä IDF kieltää tapahtuneen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146275#.TjZm82EmKK8
- ”Hyvän tahdon eleenä” Israel poisti useita liikkumisrajoituksia Juudeassa ja Samariassa muslimien paastokuukauden alkaessa tänään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146277#.TjZnIGEmKK8
- IDF:n sotilaat joutuivat käyttämään kivääreitään ja kovia ammuksia vastatessaan arabien rynnäkköön Kalandian tarkastusasemalla Ramallahista Jerusalemiin. Kahden palestiinalaisen sanotaan saaneen surmansa; muutamia sotilaita haavoittui kivistä ja palopommeista. Mielenosoitukset tällä asemalla ovat lähes rutiininomaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146274#.TjZnXmEmKK8
- Israelilainen autoilija Nir Nackshon ajoi huomaamattaan Issawiyan arabilähiöön, jossa arabit hyökkäsivät hänen autonsa kimppuun, ja saatuaan sen pysähtymään kiskoivat ajajan ulos aloittaen armottoman pieksemisen. Poliisi pidätti 17 arabia väkivallasta. Tämä tapahtui Jerusalemin lähistöllä. On hengenvaarallista mennä rauhankumppanin kaupunkeihin; jos siellä vallitsee rauha, se ei koske juutalaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146253#.TjZoV2EmKK8
- Histadrutin, työntekijöitten ammattiliiton, puheenjohtaja Ofir Eini rauhoitti poliittista ja taloudellista ilmapiriä vakuuttaessaan, ettei hän tue vaatimuksia Netanyahun hallituksen kaatamiseksi, mitä useissa protestiplakaateissa vaaditaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146278#.TjZpnGEmKK8
- Chabad uskonnollisen ryhmän johtajat allekirjoittivat sopimuksen IDF:n johdon kanssa, jonka perusteella nuoret Chabad-järjestön miehet aloittavat 3-vuoden täysimittaisen asevelvollisuuskauden IDF:n riveissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146260#.TjZqR2EmKK8
- Hamas on Gazassa aloittanut intenssiivisen kampanjan voidakseen paljastaa ja eliminoida ”Israelin vakoojat ja ilmiantajat” kaistalla. Jos heidät todetaan syyllisiksi, heidät hirtetään aamunkoitteessa ilman raskaita ja pitkäveteisiä oikeustoimia. Viimeisen syytöksen mukaan agentit käyttävät takseja ilmaistakseen Hamasin sotilaitten olinpaikan taivaalla partioiville IDF:n drone-koneille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146241#.TjZq9mEmKK8
- Mielenosoittajat kutsuivat Fasebookin kautta yleislakkoon maanantaina. Yli 23 500 vastasi kutsuun myönteisesti.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4102723,00.html
- PA:n pääministeri Salaam Fayad väittää, ettei ole rahaa maksaa palkkoja. Kuitenkin vastalauseiden kiihtyessä hän maksoi palkat, mutta varoitti, että ensi kuussa on sama ongelma. Arabimaat ovat luvanneet 600 miljoonaa enemmän kuin mitä ovat tilittäneet PA:n kassaan. Ihmettelyä herättää, miten Palestiinan valtio tulisi selviytymään tällaisen talousongelman hoidossa, kun huomioi, että yhteistoiminta Israelin kanssa vaikeutuisi ellei loppuisi kokonaan. PA laskee kaiken uskomukseen, että länsimaat kuitenkin lopulta pelastavat heidät, vaikka USA uhkaa lopettaa 600 miljoonan USD avustukset, jos PA jatkaa yksipuolista valtionsa esitystä YK:ssa. Esimerkkinä PA tavasta hoitaa asioita on 40 000 asukkaan Rawabin kaupunki Ramallahista pohjoiseen, jota rakennetaan Qatarin ja al-Masrin rahojen turvin. Kaupungin sähkön, veden ja viemäröinnin järjestelyt ja sopimukset niistä on täysin auki, ja ainoa alueelle johtava tiepohja kulkee C-alueen kautta, joka on Israelin täydessä hallinnassa, eikä mitään sopimusta sen saamisesta ole solmittu. Miten nämä asiat hoidetaan, jos YK hyväksyy Palestiinan valtion ja Israel katkaisee kaikki yhteydet sen kanssa? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146263#.TjZtJ2EmKK8
- Glen Bech, entinen Fox-news puheohjelman juontaja ja uutisankkuri sanoo Israelin vierailunsa yhteydessä, että on vastuutonta käyttää sanaa ”Länsiranta”, koska sellaista ei ole olemassa. Se on Juudea ja Samaria, joita tulee käyttää. On aivan tavallista, että israelilaiset uutiset, kolumnistit ja jopa ministerit käyttävät tuota sanaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146269#.TjZv3mEmKK8

Sunday, July 31, 2011

SUNNUNTAI 31.07.11

1.MIELENOSOITUKSET Israelissa, jotka alkoivat järjestäjien mukaan korkeita
asuntovuokria vastaan ja joiden osanottajat olivat pääasiassa opiskelijoita kuten julkisuudessa kerrottiin, kokosivat eilen suurimmat ihmismassat kaduille ja aukioille. Osanottajien määrät vaihtelivat – kuten JP:n kolumnisti totesi – sen mukaan, keneltä kysyy. JP:n artikkelin kirjoittavat kertovat artikkelinsa otsikossa, että sadat tuhannet ottivat osaa sosiaalisen oikeuden mielenosoituksissa. INN:n artikkelin mukaan heitä oli kymmeniä tuhansia eri puolilla maata, haaretz.com mukaan protestoijia oli yli satatuhatta kymmenellä paikkakunnalla pitkin maata vaatien elinkustannusten alentamista.

OSANOTTAJIEN lukumäärien tarkasta määrästä riippumatta voidaan todeta, että protesti-mieliala on levinnyt suuren kansan pariin, joskin lienee oikeutettua todeta, että monille kuljeskeleminen kansajoukoissa ilman tarkempaa päämäärää muodostaa eräänlaisen sosiaalisen tapahtuman, tavaten tuttavia ja tehden uusia ja haistellen samalla tavallisuudesta poikkeavia elämäntuntoja, mihin innostaa helteinen yli 30 asteen hautova lämpötila.
Mielenosoitusten päämääräksi on muotoutunut – virallisen havainnon mukaan – kolme tärkeää pointtia: Asuntojen ja ruokatarpeitten hintojen alentaminen sekä opetusjärjestelmän uusiminen. Tähän liittyvät lääkärien tuntemat työolosuhteittensa vaikeudet ja palkkojensa jälkeenjääneisyys, lasten kasvattamisen kalleus ja yleensä tyytymättömyys siitä, ettei julkisuudessa ylistelty Israelin vauraus ja talouden vakavuus ole yltänyt kansan pariin. Tämän on jokainen kansalainen pystynyt havaitsemaan kuten sen, että elinkustannukset ovat nousseet rajusti parin vuoden aikana saattaen monet palkannauttijat toimeentulonsa rajoille.

Samalla on havaittavissa vaarallinen tendenssi, joka tuhoaa ns. keskiluokan aiheuttaen tuloerojen suhteettoman suuren kasvun hyvinvoivan ja heikosti voivan kansan välillä.
Israelin nykyisen protestiaallon taustalla voi nähdä nuoren valtion kasvukipuja sen siirtyessä nopeasti kehittyvästä kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi. Tämä prosessi ei ole kivuton ja siinä monet kansaosat katsovat joutuneensa kehityksen jalkoihin.
Israelin perustamisen aikoina elintärkeät kibbutsi ja moshavi-järjestöt havaitsivat kirjoituksen seinällä jo vuosia sitten ja varautuivat muuttuviin olosuhteisiin kehittämällä maa- ja karjatalouden rinnalle teollisuustoimintaa ja yksityistämällä yhteisomistusta. Tämä samalla karkotti ihmisiä turvallisesta maalaiselämästä, jossa jokapäiväisen elämän tarpeet oli tyydytetty, kaupunkikeskuksiin etsimään toimeentuloa uusissa olosuhteissa kasvattaen samalla työtä etsivien ja asuntoja tarvitsevien määrää, mikä kysynnän ja tarjonnan armottoman lain mukaan on pitänyt palkat alhaalla ja nostanut elinkustannuksia. Mikä osuus elintarviketeollisuuden monopoliasemalla on ollut hintojen nousuun, on tutkimusten alaisena.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231688

2. NETANYAHUN hallitus on havainnut tilanteen kehittyvän vaaralliseksi ja aloittanut todellisten uudistusten suunnittelemisen. Joitain täkyjä on heitelty julkisuuteen kansan rauhoittamiseksi, kuten asuntorakentamisen suunnittelun ja toteuttamisen uudistamista ja uusia asuntoloita opiskelijoille ja muille erityisryhmille, maahallituksen uudistamista sekä joitain muita pieniä muutoksia ja keskeisten elintarpeitten hintojen alennuksia, mutta protestimielialaa ne eivät ole poistaneet, sillä he vaativat laajempia muutoksia.
Ongelman muodostaa se, että kansa haluaa välittömiä tuloksia, mutta hallituksen lupaamat uudistukset toteutuvat vasta vuosien kuluessa jo pelkästään maan onnettoman byrokratian hitauden vuoksi. Knessetin kesäloma jouduttaneen peruuttamaan tilanteen hoitamiseksi.

Pääministeri lupaa JP:n artikkelin mukaan pienentää verotusta ja alentaa bensiinin hintaa, jota oli määrä nostaa ensi yön aikana. Pääministeri antoi talous- ja infrastruktuuriministereille tehtäväksi estää bensiinin ja muiden öljytuotteiden hintojen korotukset tässä vaiheessa.
Netanyahu muodostanee erityiskomitean, jonka tehtävänä on löytää keinoja elinkustannusten saamiseksi hyväksyttävälle tasolle alentamalla veroja ja elintarvikkeiden hintoja.

Oikeistoon laskettava NGO-järjestö My Israel (Minun Israelini) teki perjantaina päätöksen liittyä protestoijiin, mutta koska ”Gaphne Leefin” porukka kieltäytyi heidän asettamaansa vaatimukseen laulaa ”Hatikva”, järjestön puheenjohtaja Ayelet Shaked katsoi parhaaksi jättäytyä pois ja etsiä muita keinoja toiveittensa toteuttamiseksi. Järjestön web-sivulla selitettiin, että ”järjestö on valmis työskentelemään kansallisen vasemmiston kanssa yhteisten ongelmien ratkomiseksi, vaikka sen ohjelmassa on luopuminen Juudeasta ja Samariasta”. ”Olisimme onnellisia voidessamme työskennellä yhdessä vasemmistosionismin kanssa, vaikka niiden päämääränä ei ole juutalainen Israel, mutta ei sellaisten kanssa, joiden päämääränä on anarkia ja Netanyahun hallituksen tarkoitukseton vahingoittaminen, ja mitä johtavat IDF:n ja Israelin vastaiset elementit.”
Mielenosoittajiin on liittynyt useita vasemmistoon tai monenlaisiin kyseenalaisiin toimiin keskittyneitä järjestöjä, kuten Maarivin kolumnisti K Liebskind totesi.
Israelin radio kertoi englanninkielisissä aamu-uutisissaan, että mielenosoitusten taustalla on järjestäytynyt ryhmä, jota johtaa Meretzin jäsen Jossi Beilin, yksi Oslon sopimusten laatijoista. Jos tämä pitää paikkaansa, protestiliikettä ei voida pitää spontaanina, vaan huolellisesti suunniteltuna ja toteutettuna, jonka päämääränä on Netanyahun hallituksen kaataminen.
Hälyttävänä lienee pidettävä sitä, että mielenosoittajien kulkueissa kannetaan Kuuban vallankumouksen johtajien, kuten Che Quevaran suurikokoisia kuvia.
http://www.haaretz.com/news/national/more-than-150-000-take-to-streets-across-israel-in-largest-housing-protest-yet-1.376102

3. SYYRIAN armeija aloitti sunnuntaiaamuna rynnäkön Haman kaupunkiin neljältä suunnalta tankkien ja konekiväärien avustamana piiritettyään kaupunkia lähes kuukauden. Tankit ampuvat tykeillään päämäärättömästi kohti asuintaloja hajottaen asukkaitten huonosti pystytettyjä tiesulkuja tunkeutuessaan kohti kaupungin keskustaa.
Paikallisen lääkärin todistuksen mukaan ainakin 24 siviiliä on saanut surmansa ja useita kymmeniä haavoittunut; Badr-sairaalassa yksin oli 51 haavoittunutta siviiliä. Lääkäri kertoi, että sairaaloista loppuvat sidonta- ja lääkintätarvikkeet sekä veriplasma. Hän kertoi armeijan tankkien piirittävän Haman kaupungin toista pääsairaalaa al-Horania. Armeijan sotilaitten tiedetään tunkeutuvan sairaaloihin ja riistävän sieltä haavoittuneita mukaansa teloittaen heistä muutamia paikan päällä tai vieden kuulusteltaviksi kidutusta käyttäen.

LÄÄKÄRI kertoi havainnoistaan Reutersin journalistille kertoen, että hyökkäys alkoi aikaisin sunnuntaiaamuna. Hän kertoi sotilaitten ampuvan raskailla konetuliaseillaan ja hajottavan asukkaitten tekemiä katusulkuja. Hän ei uskaltanut antaa nimeään.
Lääkäri kertoi sotilaitten kiivenneen sähkölaitoksen katolle ja asettaneen sinne tarkka-ampujia. Samalla sähköt katkaistiin kaupungin itäosien lähiöistä.
Tämä on toinen Haman kaupungin kokema massamurha ja tuhoaminen. Vuonna 1982 Hafez Assad surmautti Hamassa arviolta 30 000 Muslimiveljeskunnan jäsentä perheineen myrkkykaasuja käyttäen ja tasoittaen heidän asuinalueensa maan tasalle.
Turkin pääministeri Erdogan varoitti Bashar Assadia tekemästä toista massamurhaa Hamassa, koska ”sitä olisi vaikea hyväksyä entisen lisäksi”, kuten hän totesi.
Armeija väittää, että aseelliset jengit surmaavat sotilaita ja turvallisuusjoukkoja, jotka ovat menettäneet 500 kaatunutta.
NGO-järjestön mukaan Assadin joukot ovat surmanneet 1634 siviiliä ja ainakin 2918 on kateissa. 26 000 on pidätetty ja osaa heistä kidutettu; vankiloissa on 12 617 siviiliä.
USA:n Syyrian lähettiläs Robert Ford vieraili joissain kuumimmissa paikoissa, mutta Syyrian ulkoministeriö kehotti häntä pysymään lähetystönsä suojissa. Eräs kyläpäällikkö puolestaan uhkaili, että jos Ford tulee heille, hänen surmataan ja keitetään ruuaksi sanoen mielihyvin osallistuvansa ateriaan, vaikka liha olisikin sitkeää. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=231726

4. FATAHIN johdosta erotettu ja Damaskokseen paennut Gazan kaistan entinen voimamies Mohammed Dahlan antaa varsin järkyttävän kuvan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasista. Abbasin lähettämät turvallisuusjoukot tekivät viime viikolla torstaina ratsian Dahlanin kotitaloon takavarikoiden 16 erilaista asetta ja joukon autoja sekä pidättäen hänen henkivartijansa vapauttaen kuitenkin osan heitä. Dahlan erotettiin Fatahin keskuskomiteasta, mutta säilytti PA:n lakiasäätävän neuvoston jäsenyytensä ja immuniteettinsa.

DAHLAN kertoi, että hankaluudet Abbasin kanssa alkoivat, kun hän vaati tietoja, minne 1.3 miljardia USD Palestiinan kehitysrahaston varoja oli hävinnyt. Hän sanoi, että rahaston edustaja kertoi varoja olevan 700 miljoonaa, mutta Dahlanin mukaan niitä pitäisi olla 2 miljardia. Rahasto perustettiin 2000 ja sitä valvoi Jasser Arafat, mutta hänen kuoltuaan 2005 varat siirtyivät Abbasin käsiin. Dahlan sanoi Abbasin asettuneen lain yläpuolelle ja toimivan diktaattorin tavoin.
Dahlan kertoi palanneensa Ramallahiin vapaasta tahdostaan voidakseen vastata häntä vastaan nostettuihin syytteisiin, mutta ”Abbas lähetti joukot nöyryyttääkseen Palestiinan johtajia ja hiljentääkseen heidät poliittisista, kansallisista ja moraalisista rikoksistaan.”

Dahlanin kerrotaan maininneen, että Abbas vihaa Fatahia ja haluaa tuhota sen. Hänen kannattajansa sekä Gazassa että Länsirannalla sanoivat ennen kuulumattomaksi tapaa, millä Abbas eliminoi kilpailijoitaan. He sanovat Abbasin toimien aiheuttaneen syvän repeämän Fatahin sisällä, ja että Hamas oli oikeassa ottaessaan vallan Gazassa Fatahilta.
Fatahin virkailija toteaa, että jos Dahlan palaa Länsirannalle, hänet pidätetään ja häntä vastaan nostetaan syyte taloudellisista rikoksista, murhasta, karkotuksista ja yhteyksistä vihollisen kanssa, jolla ilmeisesti tarkoitetaan Israelia. (JP, Khaled Abu Toameh)

5. UUTISOTSIKOITA
- Ehud Barak haluaa löytää tavan, millä voidaan tyydyttää Turkin pääministeri Erdoganin vaatima anteeksipyyntö kuitenkaan tunnustamatta syyllisyyttään. (JP)
- Yksi ihminen kuoli ja toisia haavoittui Hizbullahin asuintaloon sijoittamassa tukikohdassa Perjantaina. Yksi haavoittuneista oli tiettävästi Israelin Hizbullahin kanssa tehdyn vaihtokaupan vuoksi Libanoniin vapauttama suurterroristi Samir Kuntar. Israel neuvotteli kahden sotilaan vapauttamisesta, mutta sai kaksi ruumisarkkuihin sullottua mätänemistilassa olevaa ruumista. Kuntar tuomittiin Israelissa neljästä murhasta neljään elinkautiseen 1980, mutta hänet vapautettiin 2008 vankienvaihto-operaatiossa. (JP Oren Kessler)
- Egyptin Israeliin johtaja kaasujohto räjäytettiin viidennen kerran. Tämä voi johtaa kaasun toimitussopimuksen purkamiseen, mitä islamistit Egyptissä toivovat. (JP)
- 24-vuotias kahden lapsen isä Yehuda Pavah Ofrasta esittää, että asunto-ongelmien ratkaisemiseksi Israelin tulee laajentaa Juudeassa ja Samariassa sijaitsevien juutalaisyhteisöjen rakentamista 1949 aselepolinjaan saakka. Hän sanoo, että asuntojen tarve on 120 000 asuntoyksikköä. Negevissä ja Galileassa on maata, mutta sen hyödyntäminen vaatii kuljetusongelmien ratkaisemista. Beit Ariyessa, Barkanissa, Alfei Menashessa ja Kochav Yairissa on maata rakentaa 75 000 asuntoyksikköä, 20 minuutin matkan päässä Tel Avivista. Maanpohjan omistaa valtio, eikä sinne tarvitse ensin suunnitella ja rakentaa infrastruktuuria. Pavah selittää, että asuntojen puute on kaikkialla Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, kuten Ofra. Hän tiedostaa, että se voisi aiheuttaa poliittisia keskusteluja, mutta rakentaminen siellä hyödyttää myös palestiinalaisia, jotka saavat työtä ja toimeentulon rakennuksilla. (JP)
- Poliisi ei salli perinteistä Jerusalemin vanhankaupungin ympärimarssia, koska se sattuisi muslimien paastokuukauden ramadanin aikaan. Marssi oli tarkoitus suorittaa maanantaina, joka on myös ramadanin ensimmäinen päivä. Jerusalemin poliisia syytetään siitä, että se tarkkaan huomioi palestiinalaisten muslimien tunnot, mutta jättää huomiotta juutalaisten ja kristittyjen toiveet ja vaatimukset. Vanhankaupungin marssi on järjestetty 10 vuoden ajan av-kuukauden ensimmäisen päivän aikana, joka on samalla uuden vuoden alkamispäivä. Siihen osallistuu 5000 ihmistä. Aiemmin marsseja on peruutettu, kun ne sattuivat muslimien id-al-Fitr 3 päivää kestävän ramadanin loppumisen juhlapäivien ajaksi. (JP, J Mandel)
- Egyptin armeija pidätti 15 miestä epäiltyinä osallisuudesta El Arishin kaupunkiin tehtyyn hyökkäykseen, jossa 6-7 ihmistä kuoli ja 21 haavoittui. Hyökkäykseen osallistuvilla joukoilla on runsaasti aseita ja he liikkuivat moottoripyörillä ja jeepeillä. He pitivät kaupunkia hallussaan 6 tuntia tulittaen poliisiasemaa ja tuhoten poliisien ajoneuvoja ennen vetäytymistään vuoristoon. Siinain beduiinit ja sinne majoittuneet islamistit sanovat perustavansa oman kalifaatin. Israelissa on ehdotettu Siinain ottamista IDF:n valvontaan, koska siitä on kehittymässä terroristien pesäpaikka. http://www.haaretz.com/news/middle-east/egypt-army-arrests-15-in-sinai-clashes-1.376068