MAANANTAI 01.08.11

1.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lupasi sunnuntain hallituksen istunnossa perustavansa ministerien ja asiantuntijain muodostaman tiimin, joka kutsuu kokouksiinsa eri protestiryhmien edustajia kertomaan omakohtaisesti ongelmistaan, kuitenkin samalla varoittaen etenemään varovaisesti, sillä ”nykyistä talous- ja valuuttaohjelmaa ei voi noin vain heittää harakoille”.
Tiimin jäseniksi tulevat talousministeri Yuval Steinitz, opetusministeri Gideon Sa´ar ja ympäristö-ministeri Gilad Erdan sekä joukko talousasiantuntijoita sekä hallituksen sisältä että sen ulkopuolelta, mutta heidän nimiään ei ole vielä tiedossa. Tiimin tarkoituksena on kuunnella protesteihin osallistuvien ryhmien esittämiä ongelmia ja vaikeuksia sekä heidän suosituksiaan ja vaatimuksiaan olosuhteiden korjaamiseksi.
Netanyahu kehotti välttämään harkitsemattomia esityksiä, ettei ajauduttaisi samaan taloudelliseen kurimukseen, mikä ahdistaa eurooppalaisia valtioita, vaikka toisaalta hän sanoi olevansa tietoinen ihmisten aidosta ahdingosta elinkustannusten kalleuden vuoksi Israelissa. ”Silti vaikka toiset moitteet ovat oikeutettuja, toiset eivät sitä ole”, hän muistutti.
Netanyahu lupasi, että ilman epäilystä esityslistan kiireellisyysjärjestystä tulee muuttaa, mutta se tulee tehdä ”vastuullisesti ja tasapainotetusti”.

ENNEN hallituksen eilistä istuntoa johtavat ministerit kokoontuivat pohtimaan strategiaa, miten protesteihin tulee suhtautua. Netanyahu varoi sanojaan, ettei hyökkäisi minkään ryhmän esittämiä toiveita ja vaatimuksia vastaan. Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin ja salkuton ministeri Benny Begin muistuttivat protestoijilla olevan selvän poliittisen ohjelman, mutta hallituksen palvelusten ministeri Michael Eitan totesi, että muutamista punaisista lipuista (ja Che Guevaran kuvista) huolimatta he edustavat Israelin kansaa. Begin muistutti, että lastenhoitomaksun alentaminen alentaa samalla hoitajan ansioita ja alemman palkansaajaluokan toimeentuloa keskiluokan hyväksi.

Kiperä kysymys oli Shalomin esitys puolustusmäärärahojen leikkauksista, koska ”alueella vallitsee suhteellinen rauhantila”. Toiset läsnäolijat hylkäsivät Shalomin näkemyksen todeten, ettei Israelilla ole varaa jäädä odottelemaan seuraavaa turvallisuuskriisiä. Shalom näyttää unohtaneen, että turvallisuusjoukot varustautuvat arabikevään ja kuuman kesän jälkeen jatkuviin ja kiihtyviin mielenosoituksiin ja väkivaltaan palestiinalaisten taholta sekä maan sisällä että kaikilla rajoilla. Varsinkin ramadan kuukausi ennustaa aina väkivaltaa, ja Hizbullah voi aloittaa ennaltaehkäisevät toimet suojellakseen neljää johtajaansa, joiden nimet äskettäin julkistettiin ja joita odotetaan Haagin kansainväliseen oikeuteen vastaamaan Rafik Haririn murhaa koskeviin syytöksiin.

TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz totesi velvollisuutensa olevan varmistaa, ettei Israel joutuisi samoihin tsunameihin, jotka riepottavat Yhdysvaltoja ja monia EU-maita. Hän lupasi kuunnella kaikkia vaatimuksia ja moitteita ja suunnitella, miten niitä voidaan huomioida, mutta hylkäämättä periaatteitaan ja välttääkseen anarkiaa. ”Toimimme keskittyneesti, mutta emme aio pitää hyvin toimeentulevia, liikemiehiä ja teollisuusjohtajia kansan vihollisina, koska he ovat osa maan tervettä taloutta.”

NETANYAHU sanoi hallituksen istunnon jälkeen perustaneensa 10 kuukautta sitten komitean, jota johtaa pääministerin kanslian pääsihteeri Eyal Gabai ja talousministeriön Shani, tutkimaan taloutta haittaavia tekijöitä ja tekemään suosituksia uudistuksista, joilla poistetaan talouden kasvua hidastavia tekijöitä. Protestoijien yksi kohteista on maan 18 tycoonia, kansan varakkainta perhettä, jotka hallitsevat useimpia avainsektoreita taloudesta kiinteistötoimiin, pankkitoimintaan, vakuutuksiin ja rakentamiseen. Komitean tehtävänä on tutkia ja tehdä suosituksia, miten talouselämän keskittyminen harvoihin perheisiin voitaisiin lopettaa.

PÄÄMINISTERIN edustajana Roni Sofer vastaili TV-10:n sunnuntaiaamun kysymyksiin todeten, ettei ongelma ole protestit vaan niiden suhteettomuus. Hän sanoo protestoijien vaativan kaikkea välittömästi ilman suhteutusta kunkin omiin taloudellisiin resursseihin. Hän sanoi, että ”maan talous on lujalla pohjalla ja kun katselee ympärilleen, jokainen näkee sen edistyksen. Protestoijat vaativat täyttä tasapuolisuutta, mikä on mahdoton toteuttaa lyhyellä aikataululla tuhoamatta maan taloutta, mutta vaatimus on silti oikeutettu. Ongelmia esiintyy ja ne ovat todellisia ja vaativat korjaamista ja kiireellisyysjärjestyksen muutoksia. Asiat tulevat muuttumaan, mutta se on vakava prosessi,” Sofer selittää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=231841
Benyamin Yazersky kirjoittaa JP:n kolumnissaan, että hän osoitti mieltään USA:ssa Vietnamin sotaa vastaan, joten hän tietää jotain protesteista, vaikka USA hävisi sodan. Hän tietää useiden iskulauseiden olevan juuri sitä: irrallaan todellisuudesta, mutta poliitikot heittäytyvät niihin, koska ”puristaessaan varakasta hän menettää yhden äänen, mutta saa 100 tilalle”. Hän sanoo, että protestoijien käyttämä termi ”sosiaalinen oikeudenmukaisuus” on hyvältä kuulostava ja sitä se onkin, mutta todellisuudessa se edustaa raakaa kommunismia ilman mitään sosiaalista sisältöä, ja oikeus on samaa luokkaa, koska se vain kehottaa varojen uudelleenjakamiseen marxilaisen doktriinin mukaisesti. Samoin halpojen asuntojen rakentaminen on myytti, jolla kalastellaan sympatiaa, mutta käytännössä kysynnän ja tarjonnan laki määrittelee asuntojen hinnan ja vuokrien suuruuden, eivät vuokranantajat.

2. SYYRIAN verinen diktaattori presidentti Bashar Assad jatkaa verisiä operaatioitaan kansaansa vastaan havaittuaan, että laimeita ja puolivillaisia moitteita lukuun ottamatta mikään ulkopuolinen maa ei tosissaan ole vaatinut häntä lopettamaan tai eroamaan.
Piiritettyään lähes kuukauden Hamaan kaupunkia psykologisesti valmistellessaan kaupunkia tulevaa täysrynnäkköä (lähes) aseettomia siviilejä vastaan, hän aikaisin sunnuntaiaamuna antoi pikkuveljelleen luvan päästää verikoirat vapaiksi, jotka talutusremmejään kiskoen odottivat kidat vaahdoten ja silmät kiiluen päästä toimiin, joihin ne oli koulutettu. Kuten yleisesti tiedetään, Iranin vallankumousarmeijan kouluttajat ja opastajat ovat kuukausien ajan osallistuneet mielenosoitusten taltuttamiseen Syyriassa – eikä vain siellä, vaan myös Gazassa he ovat kouluttaneet ensimmäiset 400 kommando-sotilasta ja jatkavat toisen 400:n kouluttamista. (Debkafile)

Uutislähteet kertovat erilaisia lukuja menehtyneitten määristä Hamassa, mutta pitkästi toista sataa heitä on viimeisten uutisten mukaan surmattu, ehkä 80, kuten JP sanoo, ehkä 120 kuten Al-Jazeera toteaa.
Debkafile kertoo tuoreessa uutisessaan, että Assad laajensi maanantaiaamuna Hamassa eilen aloitettua ”puhdistusoperaatiota” kaikkiin Syyrian pohjoisosan kaupunkeihin alueella, joka on 20 000 neliökm., suuruudeltaan lähes Israelin kokoinen. Noilla alueilla asuu 3.5 miljoonaa asukasta Haman, Deir al-Zurin, Homsin, Idlibin ja Ar-Raggahin kaupungeissa. Kuolinuhrien lukumäärä on samalla noussut: Hama 120, Deir al-Zur 30, ja yli 1000 haavoittunutta. Syyrian armeija ei ole kuitenkaan edennyt ilman vastarintaa, sillä monissa kaupungeissa on aseistauduttu konekiväärein ja pst-asein, joilla asukkaat puolustavat katusulkujaan ja panssariesteitään.
Syyrian armeijaa koettelee enenevässä määrin sotilaitten ja upseerien karkaamiset. DF kertoo Damaskoksen lähellä kokonaisen armeijan yksikön loikkaamisesta kapinallisiin. Tämä tapahtui Qatanan tukikohdassa. Joukot veivät mukanaan raskasta aseistusta ja ajoneuvoja.
USA:n presidentti Obama sanoi olevansa ”kauhistunut” Syyrian viimeisistä uutisista ja toimivansa Assadin hallituksen eristämiseksi, mutta siinä kaikki. http://www.debka.com/article/21169/

3. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat joutuivat hetkelliseen tulitaisteluun Libanonin armeijan (SLA) sotilaitten kanssa erään heistä avattua tulen IDF:n sotilaita vastaan rutiinipartioretken yhteydessä. IDF vastasi tuleen haavoittaen yhtä libanonilaista sotilasta. He väittivät IDF:n ylittäneen rajalinjan, minkä IDF kieltää tapahtuneen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146275#.TjZm82EmKK8
- ”Hyvän tahdon eleenä” Israel poisti useita liikkumisrajoituksia Juudeassa ja Samariassa muslimien paastokuukauden alkaessa tänään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146277#.TjZnIGEmKK8
- IDF:n sotilaat joutuivat käyttämään kivääreitään ja kovia ammuksia vastatessaan arabien rynnäkköön Kalandian tarkastusasemalla Ramallahista Jerusalemiin. Kahden palestiinalaisen sanotaan saaneen surmansa; muutamia sotilaita haavoittui kivistä ja palopommeista. Mielenosoitukset tällä asemalla ovat lähes rutiininomaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146274#.TjZnXmEmKK8
- Israelilainen autoilija Nir Nackshon ajoi huomaamattaan Issawiyan arabilähiöön, jossa arabit hyökkäsivät hänen autonsa kimppuun, ja saatuaan sen pysähtymään kiskoivat ajajan ulos aloittaen armottoman pieksemisen. Poliisi pidätti 17 arabia väkivallasta. Tämä tapahtui Jerusalemin lähistöllä. On hengenvaarallista mennä rauhankumppanin kaupunkeihin; jos siellä vallitsee rauha, se ei koske juutalaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146253#.TjZoV2EmKK8
- Histadrutin, työntekijöitten ammattiliiton, puheenjohtaja Ofir Eini rauhoitti poliittista ja taloudellista ilmapiriä vakuuttaessaan, ettei hän tue vaatimuksia Netanyahun hallituksen kaatamiseksi, mitä useissa protestiplakaateissa vaaditaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146278#.TjZpnGEmKK8
- Chabad uskonnollisen ryhmän johtajat allekirjoittivat sopimuksen IDF:n johdon kanssa, jonka perusteella nuoret Chabad-järjestön miehet aloittavat 3-vuoden täysimittaisen asevelvollisuuskauden IDF:n riveissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146260#.TjZqR2EmKK8
- Hamas on Gazassa aloittanut intenssiivisen kampanjan voidakseen paljastaa ja eliminoida ”Israelin vakoojat ja ilmiantajat” kaistalla. Jos heidät todetaan syyllisiksi, heidät hirtetään aamunkoitteessa ilman raskaita ja pitkäveteisiä oikeustoimia. Viimeisen syytöksen mukaan agentit käyttävät takseja ilmaistakseen Hamasin sotilaitten olinpaikan taivaalla partioiville IDF:n drone-koneille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146241#.TjZq9mEmKK8
- Mielenosoittajat kutsuivat Fasebookin kautta yleislakkoon maanantaina. Yli 23 500 vastasi kutsuun myönteisesti.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4102723,00.html
- PA:n pääministeri Salaam Fayad väittää, ettei ole rahaa maksaa palkkoja. Kuitenkin vastalauseiden kiihtyessä hän maksoi palkat, mutta varoitti, että ensi kuussa on sama ongelma. Arabimaat ovat luvanneet 600 miljoonaa enemmän kuin mitä ovat tilittäneet PA:n kassaan. Ihmettelyä herättää, miten Palestiinan valtio tulisi selviytymään tällaisen talousongelman hoidossa, kun huomioi, että yhteistoiminta Israelin kanssa vaikeutuisi ellei loppuisi kokonaan. PA laskee kaiken uskomukseen, että länsimaat kuitenkin lopulta pelastavat heidät, vaikka USA uhkaa lopettaa 600 miljoonan USD avustukset, jos PA jatkaa yksipuolista valtionsa esitystä YK:ssa. Esimerkkinä PA tavasta hoitaa asioita on 40 000 asukkaan Rawabin kaupunki Ramallahista pohjoiseen, jota rakennetaan Qatarin ja al-Masrin rahojen turvin. Kaupungin sähkön, veden ja viemäröinnin järjestelyt ja sopimukset niistä on täysin auki, ja ainoa alueelle johtava tiepohja kulkee C-alueen kautta, joka on Israelin täydessä hallinnassa, eikä mitään sopimusta sen saamisesta ole solmittu. Miten nämä asiat hoidetaan, jos YK hyväksyy Palestiinan valtion ja Israel katkaisee kaikki yhteydet sen kanssa? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146263#.TjZtJ2EmKK8
- Glen Bech, entinen Fox-news puheohjelman juontaja ja uutisankkuri sanoo Israelin vierailunsa yhteydessä, että on vastuutonta käyttää sanaa ”Länsiranta”, koska sellaista ei ole olemassa. Se on Juudea ja Samaria, joita tulee käyttää. On aivan tavallista, että israelilaiset uutiset, kolumnistit ja jopa ministerit käyttävät tuota sanaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146269#.TjZv3mEmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021