SUNNUNTAI 31.07.11

1.MIELENOSOITUKSET Israelissa, jotka alkoivat järjestäjien mukaan korkeita
asuntovuokria vastaan ja joiden osanottajat olivat pääasiassa opiskelijoita kuten julkisuudessa kerrottiin, kokosivat eilen suurimmat ihmismassat kaduille ja aukioille. Osanottajien määrät vaihtelivat – kuten JP:n kolumnisti totesi – sen mukaan, keneltä kysyy. JP:n artikkelin kirjoittavat kertovat artikkelinsa otsikossa, että sadat tuhannet ottivat osaa sosiaalisen oikeuden mielenosoituksissa. INN:n artikkelin mukaan heitä oli kymmeniä tuhansia eri puolilla maata, haaretz.com mukaan protestoijia oli yli satatuhatta kymmenellä paikkakunnalla pitkin maata vaatien elinkustannusten alentamista.

OSANOTTAJIEN lukumäärien tarkasta määrästä riippumatta voidaan todeta, että protesti-mieliala on levinnyt suuren kansan pariin, joskin lienee oikeutettua todeta, että monille kuljeskeleminen kansajoukoissa ilman tarkempaa päämäärää muodostaa eräänlaisen sosiaalisen tapahtuman, tavaten tuttavia ja tehden uusia ja haistellen samalla tavallisuudesta poikkeavia elämäntuntoja, mihin innostaa helteinen yli 30 asteen hautova lämpötila.
Mielenosoitusten päämääräksi on muotoutunut – virallisen havainnon mukaan – kolme tärkeää pointtia: Asuntojen ja ruokatarpeitten hintojen alentaminen sekä opetusjärjestelmän uusiminen. Tähän liittyvät lääkärien tuntemat työolosuhteittensa vaikeudet ja palkkojensa jälkeenjääneisyys, lasten kasvattamisen kalleus ja yleensä tyytymättömyys siitä, ettei julkisuudessa ylistelty Israelin vauraus ja talouden vakavuus ole yltänyt kansan pariin. Tämän on jokainen kansalainen pystynyt havaitsemaan kuten sen, että elinkustannukset ovat nousseet rajusti parin vuoden aikana saattaen monet palkannauttijat toimeentulonsa rajoille.

Samalla on havaittavissa vaarallinen tendenssi, joka tuhoaa ns. keskiluokan aiheuttaen tuloerojen suhteettoman suuren kasvun hyvinvoivan ja heikosti voivan kansan välillä.
Israelin nykyisen protestiaallon taustalla voi nähdä nuoren valtion kasvukipuja sen siirtyessä nopeasti kehittyvästä kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi. Tämä prosessi ei ole kivuton ja siinä monet kansaosat katsovat joutuneensa kehityksen jalkoihin.
Israelin perustamisen aikoina elintärkeät kibbutsi ja moshavi-järjestöt havaitsivat kirjoituksen seinällä jo vuosia sitten ja varautuivat muuttuviin olosuhteisiin kehittämällä maa- ja karjatalouden rinnalle teollisuustoimintaa ja yksityistämällä yhteisomistusta. Tämä samalla karkotti ihmisiä turvallisesta maalaiselämästä, jossa jokapäiväisen elämän tarpeet oli tyydytetty, kaupunkikeskuksiin etsimään toimeentuloa uusissa olosuhteissa kasvattaen samalla työtä etsivien ja asuntoja tarvitsevien määrää, mikä kysynnän ja tarjonnan armottoman lain mukaan on pitänyt palkat alhaalla ja nostanut elinkustannuksia. Mikä osuus elintarviketeollisuuden monopoliasemalla on ollut hintojen nousuun, on tutkimusten alaisena.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231688

2. NETANYAHUN hallitus on havainnut tilanteen kehittyvän vaaralliseksi ja aloittanut todellisten uudistusten suunnittelemisen. Joitain täkyjä on heitelty julkisuuteen kansan rauhoittamiseksi, kuten asuntorakentamisen suunnittelun ja toteuttamisen uudistamista ja uusia asuntoloita opiskelijoille ja muille erityisryhmille, maahallituksen uudistamista sekä joitain muita pieniä muutoksia ja keskeisten elintarpeitten hintojen alennuksia, mutta protestimielialaa ne eivät ole poistaneet, sillä he vaativat laajempia muutoksia.
Ongelman muodostaa se, että kansa haluaa välittömiä tuloksia, mutta hallituksen lupaamat uudistukset toteutuvat vasta vuosien kuluessa jo pelkästään maan onnettoman byrokratian hitauden vuoksi. Knessetin kesäloma jouduttaneen peruuttamaan tilanteen hoitamiseksi.

Pääministeri lupaa JP:n artikkelin mukaan pienentää verotusta ja alentaa bensiinin hintaa, jota oli määrä nostaa ensi yön aikana. Pääministeri antoi talous- ja infrastruktuuriministereille tehtäväksi estää bensiinin ja muiden öljytuotteiden hintojen korotukset tässä vaiheessa.
Netanyahu muodostanee erityiskomitean, jonka tehtävänä on löytää keinoja elinkustannusten saamiseksi hyväksyttävälle tasolle alentamalla veroja ja elintarvikkeiden hintoja.

Oikeistoon laskettava NGO-järjestö My Israel (Minun Israelini) teki perjantaina päätöksen liittyä protestoijiin, mutta koska ”Gaphne Leefin” porukka kieltäytyi heidän asettamaansa vaatimukseen laulaa ”Hatikva”, järjestön puheenjohtaja Ayelet Shaked katsoi parhaaksi jättäytyä pois ja etsiä muita keinoja toiveittensa toteuttamiseksi. Järjestön web-sivulla selitettiin, että ”järjestö on valmis työskentelemään kansallisen vasemmiston kanssa yhteisten ongelmien ratkomiseksi, vaikka sen ohjelmassa on luopuminen Juudeasta ja Samariasta”. ”Olisimme onnellisia voidessamme työskennellä yhdessä vasemmistosionismin kanssa, vaikka niiden päämääränä ei ole juutalainen Israel, mutta ei sellaisten kanssa, joiden päämääränä on anarkia ja Netanyahun hallituksen tarkoitukseton vahingoittaminen, ja mitä johtavat IDF:n ja Israelin vastaiset elementit.”
Mielenosoittajiin on liittynyt useita vasemmistoon tai monenlaisiin kyseenalaisiin toimiin keskittyneitä järjestöjä, kuten Maarivin kolumnisti K Liebskind totesi.
Israelin radio kertoi englanninkielisissä aamu-uutisissaan, että mielenosoitusten taustalla on järjestäytynyt ryhmä, jota johtaa Meretzin jäsen Jossi Beilin, yksi Oslon sopimusten laatijoista. Jos tämä pitää paikkaansa, protestiliikettä ei voida pitää spontaanina, vaan huolellisesti suunniteltuna ja toteutettuna, jonka päämääränä on Netanyahun hallituksen kaataminen.
Hälyttävänä lienee pidettävä sitä, että mielenosoittajien kulkueissa kannetaan Kuuban vallankumouksen johtajien, kuten Che Quevaran suurikokoisia kuvia.
http://www.haaretz.com/news/national/more-than-150-000-take-to-streets-across-israel-in-largest-housing-protest-yet-1.376102

3. SYYRIAN armeija aloitti sunnuntaiaamuna rynnäkön Haman kaupunkiin neljältä suunnalta tankkien ja konekiväärien avustamana piiritettyään kaupunkia lähes kuukauden. Tankit ampuvat tykeillään päämäärättömästi kohti asuintaloja hajottaen asukkaitten huonosti pystytettyjä tiesulkuja tunkeutuessaan kohti kaupungin keskustaa.
Paikallisen lääkärin todistuksen mukaan ainakin 24 siviiliä on saanut surmansa ja useita kymmeniä haavoittunut; Badr-sairaalassa yksin oli 51 haavoittunutta siviiliä. Lääkäri kertoi, että sairaaloista loppuvat sidonta- ja lääkintätarvikkeet sekä veriplasma. Hän kertoi armeijan tankkien piirittävän Haman kaupungin toista pääsairaalaa al-Horania. Armeijan sotilaitten tiedetään tunkeutuvan sairaaloihin ja riistävän sieltä haavoittuneita mukaansa teloittaen heistä muutamia paikan päällä tai vieden kuulusteltaviksi kidutusta käyttäen.

LÄÄKÄRI kertoi havainnoistaan Reutersin journalistille kertoen, että hyökkäys alkoi aikaisin sunnuntaiaamuna. Hän kertoi sotilaitten ampuvan raskailla konetuliaseillaan ja hajottavan asukkaitten tekemiä katusulkuja. Hän ei uskaltanut antaa nimeään.
Lääkäri kertoi sotilaitten kiivenneen sähkölaitoksen katolle ja asettaneen sinne tarkka-ampujia. Samalla sähköt katkaistiin kaupungin itäosien lähiöistä.
Tämä on toinen Haman kaupungin kokema massamurha ja tuhoaminen. Vuonna 1982 Hafez Assad surmautti Hamassa arviolta 30 000 Muslimiveljeskunnan jäsentä perheineen myrkkykaasuja käyttäen ja tasoittaen heidän asuinalueensa maan tasalle.
Turkin pääministeri Erdogan varoitti Bashar Assadia tekemästä toista massamurhaa Hamassa, koska ”sitä olisi vaikea hyväksyä entisen lisäksi”, kuten hän totesi.
Armeija väittää, että aseelliset jengit surmaavat sotilaita ja turvallisuusjoukkoja, jotka ovat menettäneet 500 kaatunutta.
NGO-järjestön mukaan Assadin joukot ovat surmanneet 1634 siviiliä ja ainakin 2918 on kateissa. 26 000 on pidätetty ja osaa heistä kidutettu; vankiloissa on 12 617 siviiliä.
USA:n Syyrian lähettiläs Robert Ford vieraili joissain kuumimmissa paikoissa, mutta Syyrian ulkoministeriö kehotti häntä pysymään lähetystönsä suojissa. Eräs kyläpäällikkö puolestaan uhkaili, että jos Ford tulee heille, hänen surmataan ja keitetään ruuaksi sanoen mielihyvin osallistuvansa ateriaan, vaikka liha olisikin sitkeää. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=231726

4. FATAHIN johdosta erotettu ja Damaskokseen paennut Gazan kaistan entinen voimamies Mohammed Dahlan antaa varsin järkyttävän kuvan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasista. Abbasin lähettämät turvallisuusjoukot tekivät viime viikolla torstaina ratsian Dahlanin kotitaloon takavarikoiden 16 erilaista asetta ja joukon autoja sekä pidättäen hänen henkivartijansa vapauttaen kuitenkin osan heitä. Dahlan erotettiin Fatahin keskuskomiteasta, mutta säilytti PA:n lakiasäätävän neuvoston jäsenyytensä ja immuniteettinsa.

DAHLAN kertoi, että hankaluudet Abbasin kanssa alkoivat, kun hän vaati tietoja, minne 1.3 miljardia USD Palestiinan kehitysrahaston varoja oli hävinnyt. Hän sanoi, että rahaston edustaja kertoi varoja olevan 700 miljoonaa, mutta Dahlanin mukaan niitä pitäisi olla 2 miljardia. Rahasto perustettiin 2000 ja sitä valvoi Jasser Arafat, mutta hänen kuoltuaan 2005 varat siirtyivät Abbasin käsiin. Dahlan sanoi Abbasin asettuneen lain yläpuolelle ja toimivan diktaattorin tavoin.
Dahlan kertoi palanneensa Ramallahiin vapaasta tahdostaan voidakseen vastata häntä vastaan nostettuihin syytteisiin, mutta ”Abbas lähetti joukot nöyryyttääkseen Palestiinan johtajia ja hiljentääkseen heidät poliittisista, kansallisista ja moraalisista rikoksistaan.”

Dahlanin kerrotaan maininneen, että Abbas vihaa Fatahia ja haluaa tuhota sen. Hänen kannattajansa sekä Gazassa että Länsirannalla sanoivat ennen kuulumattomaksi tapaa, millä Abbas eliminoi kilpailijoitaan. He sanovat Abbasin toimien aiheuttaneen syvän repeämän Fatahin sisällä, ja että Hamas oli oikeassa ottaessaan vallan Gazassa Fatahilta.
Fatahin virkailija toteaa, että jos Dahlan palaa Länsirannalle, hänet pidätetään ja häntä vastaan nostetaan syyte taloudellisista rikoksista, murhasta, karkotuksista ja yhteyksistä vihollisen kanssa, jolla ilmeisesti tarkoitetaan Israelia. (JP, Khaled Abu Toameh)

5. UUTISOTSIKOITA
- Ehud Barak haluaa löytää tavan, millä voidaan tyydyttää Turkin pääministeri Erdoganin vaatima anteeksipyyntö kuitenkaan tunnustamatta syyllisyyttään. (JP)
- Yksi ihminen kuoli ja toisia haavoittui Hizbullahin asuintaloon sijoittamassa tukikohdassa Perjantaina. Yksi haavoittuneista oli tiettävästi Israelin Hizbullahin kanssa tehdyn vaihtokaupan vuoksi Libanoniin vapauttama suurterroristi Samir Kuntar. Israel neuvotteli kahden sotilaan vapauttamisesta, mutta sai kaksi ruumisarkkuihin sullottua mätänemistilassa olevaa ruumista. Kuntar tuomittiin Israelissa neljästä murhasta neljään elinkautiseen 1980, mutta hänet vapautettiin 2008 vankienvaihto-operaatiossa. (JP Oren Kessler)
- Egyptin Israeliin johtaja kaasujohto räjäytettiin viidennen kerran. Tämä voi johtaa kaasun toimitussopimuksen purkamiseen, mitä islamistit Egyptissä toivovat. (JP)
- 24-vuotias kahden lapsen isä Yehuda Pavah Ofrasta esittää, että asunto-ongelmien ratkaisemiseksi Israelin tulee laajentaa Juudeassa ja Samariassa sijaitsevien juutalaisyhteisöjen rakentamista 1949 aselepolinjaan saakka. Hän sanoo, että asuntojen tarve on 120 000 asuntoyksikköä. Negevissä ja Galileassa on maata, mutta sen hyödyntäminen vaatii kuljetusongelmien ratkaisemista. Beit Ariyessa, Barkanissa, Alfei Menashessa ja Kochav Yairissa on maata rakentaa 75 000 asuntoyksikköä, 20 minuutin matkan päässä Tel Avivista. Maanpohjan omistaa valtio, eikä sinne tarvitse ensin suunnitella ja rakentaa infrastruktuuria. Pavah selittää, että asuntojen puute on kaikkialla Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, kuten Ofra. Hän tiedostaa, että se voisi aiheuttaa poliittisia keskusteluja, mutta rakentaminen siellä hyödyttää myös palestiinalaisia, jotka saavat työtä ja toimeentulon rakennuksilla. (JP)
- Poliisi ei salli perinteistä Jerusalemin vanhankaupungin ympärimarssia, koska se sattuisi muslimien paastokuukauden ramadanin aikaan. Marssi oli tarkoitus suorittaa maanantaina, joka on myös ramadanin ensimmäinen päivä. Jerusalemin poliisia syytetään siitä, että se tarkkaan huomioi palestiinalaisten muslimien tunnot, mutta jättää huomiotta juutalaisten ja kristittyjen toiveet ja vaatimukset. Vanhankaupungin marssi on järjestetty 10 vuoden ajan av-kuukauden ensimmäisen päivän aikana, joka on samalla uuden vuoden alkamispäivä. Siihen osallistuu 5000 ihmistä. Aiemmin marsseja on peruutettu, kun ne sattuivat muslimien id-al-Fitr 3 päivää kestävän ramadanin loppumisen juhlapäivien ajaksi. (JP, J Mandel)
- Egyptin armeija pidätti 15 miestä epäiltyinä osallisuudesta El Arishin kaupunkiin tehtyyn hyökkäykseen, jossa 6-7 ihmistä kuoli ja 21 haavoittui. Hyökkäykseen osallistuvilla joukoilla on runsaasti aseita ja he liikkuivat moottoripyörillä ja jeepeillä. He pitivät kaupunkia hallussaan 6 tuntia tulittaen poliisiasemaa ja tuhoten poliisien ajoneuvoja ennen vetäytymistään vuoristoon. Siinain beduiinit ja sinne majoittuneet islamistit sanovat perustavansa oman kalifaatin. Israelissa on ehdotettu Siinain ottamista IDF:n valvontaan, koska siitä on kehittymässä terroristien pesäpaikka. http://www.haaretz.com/news/middle-east/egypt-army-arrests-15-in-sinai-clashes-1.376068

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019