Posts

Showing posts from December 18, 2011
PERJANTAI 23.12.11

1. ISRAELIN hallituksen edustajat ilmaisevat hämmästyksensä Hamasin ja muitten terrori-järjestöinä pidettävien palestiinalaisryhmien saatua torstaina tehdyn sopimuksen mukaan oikeuden liittyä Palestiinan Vapautusorganisaation (PLO) jäseneksi.
Pääministeri Netanyahun edustaja Mark Regev sanoi journalisteille eilen: ”Jos PA:n presidentti Mahmoud Abbas lähestyy Hamasia, jos hän kävelee kohti Hamasia, hän kävelee ulos rauhasta”. Regevin sanamuoto asettaa kysymyksen ehdolliseksi, vaikka Kairossa kokoontuneet palestiinalais-järjestöt päättivät eilen ”aktivoida ja uudistaa PLO, että muut ei-jäsen-osapuolet voivat liittyä siihen”. Päätöksen mukaan Hamas ja muut vastaavat ryhmittymät voivat liittyä PLO:n jäseneksi. Tällaisia ryhmittymiä ovat PFLP, DFLP, PPP (Palestinian Peoples Party), Palestiinan vapautusarmeija sekä 4 muuta pienryhmittymää, joilla on yhteyksiä Syyrian ja Irakin Baath puolueen kanssa, jonka toiminta on nyt lamassa.

MARK REGEV purki tuntemuksiaan journali…
TORSTAI 22.12.11

1. ARABILIITON tarkkailijoitten odotetaan tänään saapuvan Syyriaan, mutta heidän ei uskota saavan verenvuodatusta loppumaan, eikä heitä päästettäne paikkoihin, joissa pahimmat taistelut ovat tapahtuneet, kuten asioita läheltä seuraavat arvioivat. Eilen keskiviikkona oli ehkä pahimmat yhteenotot koko 9 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten aikana. Aktivistit kertovat, että ainakin 111 siviiliä sai surmansa, ja kahden viimeisen päivänä uhriluku nousi 200 – 250 siviiliuhriin. Luvut ovat arvioita, koska niitä ei pystytä verifioimaan eikä ulkomaisia lehtimiehiä, jotka ovat saaneet jäädä Syyriaan, päästetä liikkumaan vapaasti maassa.

IRAN vaatii Syyriaa vapauttamaan välittömästi viisi iranilaista työntekijää, jotka muutamien muiden ulkomaalaisten kanssa pidätettiin keskiviikkona 06.30 aikaan Homsissa heidän ollessaan matkalla työpaikoilleen, kuten Iranin puolivirallinen uutistoimisto MEHR kertoi.
Syyrialainen uutistoimisto SANA kertoi, että 8 eri kansalaisuutta olevaa in…
KESKIVIIKKO 21.12.11

1. YK:N turvallisuusneuvosto jatkoi eilen tavaksi tullutta Israelin ”setlementtitoiminnan” tuomitsemista ainakin yhdeksän jäsenen voimalla viidestätoista. Keskustelun pohjaksi YK.n poliittisten asiain apulaispääsihteeri Oscar Fernandez-Taranco luki raporttinsa, jossa hän totesi neuvoston jäsenille mm., että ”rauhanetsintä on jäänyt vaikeasti tavoitettavaksi johtuen jännitteistä alueella, syvästä epäluottamuksesta osapuolten välillä sekä alueen muuttuvasta dynamiikasta”.
Sen jälkeen neuvoston vaikutusvaltaisten maitten Englannin, Ranskan, Portugalin ja Saksan edustajat kertoivat kukin vuorollaan neuvoston jäsenille, miten apulaispääsihteeri jo selvitti jäsenille, että ”Israelin setlementtitoiminta kaivaa maata kaikkien yritysten alta aloittaa rauhankeskustelut palestiinalaisten kanssa”.
”Yksi esille nousseista teemoista on lisääntyvän setlementtien rakentamisen ja setlerien väkivallan äärimmäisen tuhoisa vaikutus alueelle ja mahdollisuuksille palata neuvotteluih…
TIISTAI 20.12.11

1. SYYRIA ilmoitti eilen virallisesti hyväksyneensä arabiliiton laatiman suunnitelman verenvuodatuksen lopettamiseksi ja sovintoneuvottelujen aloittamiseksi hallituksen ja kapinallisten välillä. Asiasta ilmoitti Qatarin ulkoministeri. Arabiliiton keskiviikon kokouksessa suunnitelma päätettiin alistaa YK:n turvallisuusneuvostolle, mikäli presidentti Bashar Assad ei suostu neuvotteluratkaisuun. YK:n turvallisuusneuvostolle alistettuna kysymys voisi aiheuttaa sotilaallisen väliintulon Libyan esimerkin tapaan, mitä arabimaat kauhistelevat. Ne eivät halua länsimaitten sotakoneiston raiskaavan taas yhden arabimaan ja siksi epäröivät.
Syyrian aktivistien (kapinallisten) ilmoituksen mukaan armeijan joukot surmasivat yli 70 ihmistä maanantaina, kuten myös Syyrian ihmisoikeusjärjestö kertoi.
Al Jazeera raportoi aktivistien ilmoitukseen perustuen, että armeijan sotilaat surmasivat viikonvaihteen aikana 114 ihmistä, niiden joukossa 80 armeijan sotilasta, jotka pyrkivät Turkin …
MAANANTAI 19.12.11

1. ISRAELIN hallitus teki eilen päätöksen pyytää tarjouksia 1028 asuntoyksikön rakentamiseksi, kuten JP:n artikkeli sanoo, ”vihreän linjan toisella puolella”. Näistä 500 asuntoyksikköä rakennetaan Jerusalemin eteläiseen lähiöön Har Homaan; 348 asuntoyksikköä Betar Illitiin Jerusalemin läheisyydessä, sekä 180 asuntoyksikköä Givat Zeeviin Jerusalemin pohjoisosassa. Tovah Lazaroffin ja Melanew Lidmanin artikkelissa kerrotaan lisäksi huolellisesti, miten kaukana kohteet ovat vihreästä linjasta, mikä osoittanee heidän halunsa epäsuorasti kertoa vastustavansa hallituksen päätöstä.
Nyt päätetty tarjousten pyytäminen on osa aiemmasta päätöksestä rakentaa 6 000 uutta asuntoyksikköä Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian alueille.

HALLITUKSEN päätökseen kuuluu lisäksi asuntojen rakentaminen Gazasta karkotetuille perheille; 300 asuntoa Nitzaniin Ashkelonin ja Ashdodin välillä sekä 229 Ashkelonin Golf lähiöön. Nämä kohteet ovat Israelin valtion alueella, joskin Gazasta ammuttav…
SUNNUNTAI 18.12.11

1. HUOMATTAVA palestiinalainen Fatahin virkailija Hatem Abdel Kader sanoo, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kieltänyt kaikki ”normalisointiyritykset” matillisina pidettyjen israelilaisten ja palestiinalaisten akateemikkojen ja rauhanaktivistien välillä.
ABBASIN kielto tuli viime viikolla pian sen jälkeen, kun ”palestiinalaiset mielenosoittajat” – selvästi PA:n johdolta saamansa ohjeen mukaan – ryntäsivät sisään Ambassador hotelliin Sheikh Jarran lähiössä Jerusalemissa pakottaen israelilaiset aktivistit ja hotellin johdon peruuttamaan suunnittelemansa konferenssin.
Konferenssissa oli tarkoitus äänestää ”yhteisparlamentista”, joka perustaisi kahdelle kansalle kolmannen hallituksen.
Samantapainen konferenssi oli tarkoitus järjestää Betlehemissä, mutta Abbasin lähettämät ”mielenosoittajat”, joiden henkilöllisyys on epäselvä, pakottivat peruuttamaan tilaisuuden.

AL-QUDS palestiinalaisen yliopiston professori Sari Nusseibah sai uhkauksia Fatahin ja muiden ry…